Hirdetés

2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 04:37:15

LOGOUT.hu

Sörtípusok erjesztési eljárás alapján:

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#10401) looser válasza somasz (#10400) üzenetére


looser
addikt

Nem főzök (max töltöttkapit :-), de a 35 liter az elég súlyosnak hangzik. Maga az edény is több kiló és a benne lévő anyag is. Persze ha Fekete "Mózesre tanítom" László méreteid vannak, akkor uccu, meg sem fog kottyanni a betongolyó után :-)
Szerintem 20-22 literes fazék elég, abban 16-18 litert simán tudsz főzni. A kis üvegekkel annyiban nagyobb a szívás, hogy többet kell kupakolni. Ehhez kapcsolódóan még annyit, hogy szerintem az üvegszárító állvány sem hülyeség (bár nálam kevés a hely és egyszerűen fejjel lefelé mennek vissza a rekeszbe), az általad említett akkus csavarozó viszont szerintem tök jó ötlet, eszembe sem jutott, nagyon kreatív :-)
Különböző kis kiszerelésű komlókat beszerezhetsz, azokkal persze mellé is lehet menni ha sokat keversz össze (bár Armandonak volt két éve valami húsz komlós ipája (nem lehetett érezni belőle túl sokat), de pld. ezen a lengyel oldalon (ahonnan az Indexesek is szoktak rendelni) szépen le vannak írva a komlók íz- és használati profiljaik, szerintem recept nélkül, a hasraütés nevű tudományos módszerrel is be lehet lőni, mit szeretnél. Ja, valami fertőtlenítő is elkél majd. Hajrá :-)

Mindent tudok a rákászszakmáról...

(#10402) Daneeka válasza somasz (#10400) üzenetére


Daneeka
senior tag

Én eleinte 1 gallonokat főztem, (~3l) azok még mentek fazékban, 5 literes üvegballonban erjedtek.
http://www.agrowebshop.hu/termek/105/demizson_uvegballon_5_liter_-_leveheto_muanyaggal_bevont_attetszo_uveg_dezsa.html

Könnyű volt számolgatni is mert csak elosztottam 5-el a standard 5 gallonos recept mennyiségeket.

Hűtő tudna 18C-t tartani vezérlővel. Általában úgy működnek, hogy megszakítod a tápot a cuccal meg bedugsz egy hőmérőt a hűtőbe ami küldi a cuccnak, hogy mennyi a hőfok, és ha 18 fölött van a hőfok bekapcsol, alatta meg megszakítja a hűtő tápját.
Ez az egyik olcsó standard ilyen célra, itthon is kapható:
http://www.ebay.com/bhp/stc-1000

Búza, saison, belga élesztővel elég jól el lehet lenni 22 fokon vagy melegebben is, attól függ mennyi és milyen észter karaktert akarsz.

Kegezés nem olcsó sajna, használtan 10-20k ak keg, fej is megvan 10k, CO2 palack nem tudom mennyi de az se lehet olcsó, szerintem 50k magasságában lehet.

[ Szerkesztve ]

(#10403) proci985 válasza Jhonny06 (#10397) üzenetére


proci985
MODERÁTOR
LOGOUT blog (1)

nagyon magasak az adok.

kocsmaban erre is 3000-3500 korul mozognak a jobbak. iden megyunk szigetre, elore azon flesselunk, hogy kb a helyi bolti aron fogjuk inni a sort egy fesztivalon. ahogy nezem a Bishops arai durvabbak Aalborgnal.

de egyebkent igen, importnal ar/ertek aranyban vannak elteresek, foleg kocsmaban.

A Dead Pony mondjuk nem egy eros eresztes. foleg, hogy erezheto benne a kukorica, arra meg nagyon erzekeny vagyok miota a magyar sorpiacot szetbombaztak vele. mondjuk persze egy meleg esten jo. meg a This.Is.Lager.nel is jobb, amin csak neztuk, hogy miert probalna barki is lagert eladni alekent.

---

Evil Twin: Molotov Lite

Imperial IPA, de a gyakorlatban inkabb egy vilagos DIPA (mondjuk a To Ol Final Frontierjehez kepest nagyon). Arany szin, egyertelmuen (D)IPA karakter, imperialokhoz kepest egyaltalan nem testes, de jol csuszik. Picit alkoholos, de ettol fuggetlenul kiegyensulyozott darab.

Pintes, dobozos kiszerelest probaltam.

[ Szerkesztve ]

Don't dream it, be it. // Lagom amount.

(#10404) somasz válasza looser (#10401) üzenetére


somasz
addikt

Nagynak nagy vagyok :) Talán tudnám kezelni a 35+ kilót.
De igazatok van, félő, hogy kevés a láng alá, meg egyszerre 35 l sörlevet nem szeretnék kidobni, ha elkúrok valamit.
Csavarozót az indexen olvastam. :B

Lengyel oldalt elraktam a könyvjelzőbe! :R

Daneeka: Mivel lehet ledugózni ezeket a ballonokat? Henköltél rá kotyogót?
Vezérlőt feljegyeztem, már csak hűtőt kéne hozzá szerválni.
Lehet, hogy akkor egy búzával kéne kezdeni. :U

Eladó üzleti laptopok számlával, garanciával: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/somasz/index.html

(#10405) Daneeka válasza somasz (#10404) üzenetére


Daneeka
senior tag

Vettem gumidugót mezőgazdasági boltban ami jó volt ehhez a ballonhoz. Betettem a mélyhűtőbe, hogy megkeményedjen, rögzítettem és 7mm-es fúrószárral kifúrtam, sokat pörgettem benne a fúrót, hogy sima legyen a lyuk fala, így elég jól belemegy az a műanyag kotyogó amit látni mindenütt.

Ebben az időben hűtés nélkül a WB06, BELGIAN ALE M27, Belle Saison élesztőket merném használni az itthoniak közül bár a M27-et még nem próbáltam ilyen melegben de mindjárt fogom.

(#10406) looser válasza somasz (#10404) üzenetére


looser
addikt

Szerintem ez jó árban van.

Daneeka, a No chill-hez mit szólsz? A hűtés elég macerásnak tűnik, ez pedig elég praktikusnak :-)

Mindent tudok a rákászszakmáról...

(#10407) somasz válasza looser (#10406) üzenetére


somasz
addikt

Tetszik!! :R

Eladó üzleti laptopok számlával, garanciával: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/somasz/index.html

(#10408) Daneeka válasza looser (#10406) üzenetére


Daneeka
senior tag

Nem próbáltam még de sok helyen láttam már, hogy működik, szerintem nem kell félni tőle. Maximum annyi hátrányát látom, hogy a kannához kell igazítani a forralás utáni végső sör mennyiségét.

(#10409) looser válasza Daneeka (#10408) üzenetére


looser
addikt

Egyébként kicsit gányolva még akár erjeszteni is lehetne benne, nem? Bár a cikkben azt írja, átfejti erjesztőbe a cefrét.

Mindent tudok a rákászszakmáról...

(#10410) Daneeka válasza looser (#10409) üzenetére


Daneeka
senior tag

Talán lehetne erjeszteni csak ki kéne önteni belőle valamennyit mielőtt beöntöd az élesztőt mert kell a hely a habnak meg nyálkának ami fejlődik erjedés közben meg talán két kupak kéne hozzá, egyik a gyári másik meg kotyogóval.

(#10411) Baaraanz


Baaraanz
tag

Borostopic halódik, hátha itt is tudtok segíteni.

70-80 darab, szépen kinéző 0.75-ös borosüvegre lenne szükségem.
Tud valaki valami jó helyet?

Köszi

I am little pieces / Pieces that were picked up on the way / Imprinted with a purpose / A purpose that's become quite clear today

(#10412) looser válasza Daneeka (#10410) üzenetére


looser
addikt

Alig van helyem a panelben, de az allgrain-t már nagyon szeretném kipróbálni. S ez a no chill buli szépen kivitelezhető lenne. Mondjuk azért csak átfejteném, mert palackozni kényelmesebb a csapos erjesztő.

Mindent tudok a rákászszakmáról...

(#10413) #90933760


#90933760
törölt tag

Háló.

Azt tudjátok véletlenül, hogy van-e olyan ízesített sör ami nem fele üdítőből áll? Pl most vettem Gösser naturladlert és látom, hogy 60% citromos üdítő meg 6g cukor stb. A Dreher cuccaiban is 50% az üdítő.

(#10414) Traxx válasza #90933760 (#10413) üzenetére


Traxx
őstag

Kasteel rouge? Ez meggyes, 8%-os, tehát nem olyan, mint az itthoni ízes sörök...a címkéjéről kép: [link]

Vagy Lindemans Kriek, ott 25% a meggy juice.

Mondjuk árban sajnos mindkettő bőven a Gösser vagy a Dreher szintje felett áll.

[ Szerkesztve ]

"Amúgy a lekvár leszedésre jobb módszer is van: le kell nyalni... elképzelem, ahogy egy nagy PH!-s procitesztben fLeSsék nyalogatják a procikat" by Male (Hűtőpaszta vs. lekvár 2. rész)

(#10415) #90933760 válasza Traxx (#10414) üzenetére


#90933760
törölt tag

Ja hát én ilyen kommersz cuccokra gondoltam, amit a boltban megkapok.
Még réges rég mikor legelőször bejöttek ezek a sörök, a Gösser volt az elsők között talán, akkor még naturzitrone néven. Annak is a fele üdítő volt, vagy az sima sör citrom aromával? Már nem emlékszem rá.

Üdítős vagyok, de a sok cukor meg bizbasz miatt már jó lenne valami normálisabb alternatívát keresni, azért lyukadtam ki itt. Viszont egyáltalán nem vagyok sörös nem is ízlik úgyhogy a simák nálam kiesnek, a citromos az viszont bejön. De így hogy ebbe is ott van 6g cukor, hát sokra nem mentem vele.

(#10416) Traxx válasza #90933760 (#10415) üzenetére


Traxx
őstag

Ezek vannak Spar-Tesco szinten is, nem csak sörös szakboltban :) Ha kifejezetten citromos söröket keresel, akkor azokat tesztelte a NÉBIH nemrég: [link] A tesztben van részletes exceles összesítő is, és vannak olyan sörök, ami nincs cukrozva :) Hátha ezek között lesz számodra megfelelő versenyző.

"Amúgy a lekvár leszedésre jobb módszer is van: le kell nyalni... elképzelem, ahogy egy nagy PH!-s procitesztben fLeSsék nyalogatják a procikat" by Male (Hűtőpaszta vs. lekvár 2. rész)

(#10417) #90933760 válasza Traxx (#10416) üzenetére


#90933760
törölt tag

A citromos jön be legjobban eddig, mert pont úgy módosítja a sör ízét hogy ízlik tőle, szerintem jól illik hozzá. A Dreher málnás meg mangós vagy mi a bánat, az nem kifejezetten volt jó, bár azért iható.
Majd még venni fogok mást is, hátha ízlik.
Ja és ha még nem lenne elég nehézkes, lehetőleg alkoholmentes legyen vagy ilyen nagyon kevés alkoholos, mert elég gyengén bírom és nem erőltetném inkább.

Majd meglesem azt a táblázatot is, de előbb még egy Libbreoffice-t fel kell raknom, még szerencse hogy egy böngészőben nézhető megoldást raktak oda.....

(#10418) Jhonny06 válasza #90933760 (#10415) üzenetére


Jhonny06
veterán

Ha sima sör lenne citrom aromával, azon alig érződne a gyümölcsösség. Jobb minőségű sörökből rengeteg ilyen van és egyiknél sem a gyümölcs a domináns. Ezeket a nagyobb rétegnek csinálják, akik ezt az ízt igénylik, mert ez van a fejükben, mint "gyümölcsös sör". Szóval nem a minőség miatt van félig "gyümölcslé" (erre nincs elég mennyiségű idézőjel :DDD ) bennük, hanem mert így lehet a kívánt ízt elérni.

(#10419) #90933760


#90933760
törölt tag

Megnéztem a listát, a Borsodi friss citromos az kapható itt is és abba alig van cukor meg alkohol is 2%. Teszek egy próbát majd vele.

(#10420) proci985 válasza #90933760 (#10413) üzenetére


proci985
MODERÁTOR
LOGOUT blog (1)

Radlert nezted?

Timmermans kriek is nagyon finom, bar az rendes sor.

Don't dream it, be it. // Lagom amount.

(#10421) jookomak válasza #90933760 (#10419) üzenetére


jookomak
őstag

Ha már gyümölcsös sör, akkor Békésszentandrási sörfőzde. Multiknál nem lehet kapni, de pesten azért elég sok szakboltban tartanak, valamelyik csak útbaesik.
Ja és a citromos sörös hozzászólásokat tegyük offtopikba. :))

(#10422) truefx


truefx
aktív tag

Szigetszentmiklósi Auchanban találtam Kaltenecker Atlantis IPA-t... Kezd fejlődni a madarasteszkó!

[ Szerkesztve ]

(#10423) Jhonny06 válasza truefx (#10422) üzenetére


Jhonny06
veterán

Én is ma voltam a budakalászi Auchan-ban és elég sok Kaltenecker volt, bár már korábban is láttam, de nem ennyit.

(#10424) Dr.Zoo válasza truefx (#10422) üzenetére


Dr.Zoo
senior tag

Kezd fejlődni a madarasteszkó!

Hála a magasságosnak, és ismét van 3 db. Belga 549-ért akció!!! Vásáltam is pár Bush Blondie-t biztos ami biztos, meg Templier-t (remélem jól írtam) illetve ezt-azt... :)
Már csak a két kedvenc söröm hiányzik a listájukról, a Gulden Draak, illetve a Kasteel Couve Du Chateau.
(illetve Bush Ambre!!! Ha valaki madarasból olvassa.. ;] )

"decretum... Ugros eliminandos esse / rendeljük, hogy a magyarok kiírtassanak."

(#10425) looser


looser
addikt

Gyerekek, a Dreher hidegkomlós egész jó lett. KK már írt róla, tegnap vettem kettőt kíváncsiságból. Tényleg jó.

[ Szerkesztve ]

Mindent tudok a rákászszakmáról...

(#10426) balintdavid válasza looser (#10425) üzenetére


balintdavid
tag

A citrusos borzalom summer momenthöz, meg a borzasztó alapsörükhöz képest ez a hidegkomlós tényleg egész jó, olyan hoplageres íze lett. A kukoricát sem éreztem ki annyira. Újrakóstolós.

kazuár

(#10427) qltsar válasza balintdavid (#10426) üzenetére


qltsar
addikt

Budavárin kóstoltam, minősíthetetlen volt. Fél órája dobozosan vettem egyet, egész érdekes, már-már ízlik kategória :).

(#10428) Daneeka válasza looser (#10425) üzenetére


Daneeka
senior tag

A fővároson kívül kapható bárhol az a sör?

(#10429) looser válasza Daneeka (#10428) üzenetére


looser
addikt

Kizárt dolog mert nem tudom :D
Na jó, bocs, nem tudtam kihagyni :-)
Szerintem majd terítik mindenfelé. Én pld. megnéztem Tesco-ban, utána CBA-ban (Prima) és ez utóbbiban volt. De tegnapelőtt Intersparban és tegnap Auchan-ban sem láttam. Szerintem a boltok maguk döntik el, rendelnek-e, szóval nincs tuti tipp :-(
Bár mondjuk Summer és Winter Momentet sem lehetett mindenhol kapni, ahol Classic volt...

Mindent tudok a rákászszakmáról...

(#10430) Daneeka válasza looser (#10429) üzenetére


Daneeka
senior tag

Megnéztem eddig 3 megyeszékhely Tescoiban meg Intersparjaiban de csak Classic meg Summer Moment volt.

(#10431) qltsar válasza Daneeka (#10430) üzenetére


qltsar
addikt

Alkoholt is forgalmazo dohanyboltban is nezd meg, ha esetleg arra jarsz. 3/3-ban lattam.

(#10432) #90933760 válasza balintdavid (#10426) üzenetére


#90933760
törölt tag

Ennyire rossz a Dreher? Nem vagyok sörös, nem értek hozzá, csak kérdem, régen ittam párszor. Engem a régi huskys reklám miatt fogott meg. :DD

Melyik sör az ami szerintetek okés és kapni ilyen lebuj boltokban is?

(#10433) proci985 válasza #90933760 (#10432) üzenetére


proci985
MODERÁTOR
LOGOUT blog (1)

par eve aremeles helyett teletoltak kukoricaval. azota nem az igazi.

Don't dream it, be it. // Lagom amount.

(#10434) #90933760 válasza proci985 (#10433) üzenetére


#90933760
törölt tag

Nem szeretem a sört, de lehet hogy csak azért mert eddig szart ittam. Azért érdeklődöm. Bár az még mindig szempont, hogy alkoholmentes legyen vagy max 2%. :DDD

[ Szerkesztve ]

(#10435) proci985 válasza #90933760 (#10434) üzenetére


proci985
MODERÁTOR
LOGOUT blog (1)

Femtimans gyombersor? a XIben a hamburgeres helyen ahol a hatalmas hambikat adjak aruljak tartanak (a hengermalom/fehervari keresztezodestol par utcara a Duna fele van, nevere nem emlekszem). mondjuk nem olcso.

nekem a kedvenc 0.5% alattim a Mikkeller Drink'in the Sunja, de dan mikrofozdes es nem biztos Magyarorszagon kaphato. az alacsony alkholhoz kepest eleg jol eloadja, hogy van teste, komloval, malataval es nemi citrussal.

qltsar: igen, Nanny State szinten elegge jol eladja magat. nem annyira testes, mint a nagyobb testverei, de egy hosszu nap utan egy Jack Hammer mar fejbe tudja verni az embert.

jellemzoen ha vezetek akkor buliba Nanny State / Sun / Clausthaler kozul szoktam valogani.

volt olyan is, hogy kifogyott a kocsmaban a Sun (ööö:DDD) es onnantol inkabb kolat ittam.

[ Szerkesztve ]

Don't dream it, be it. // Lagom amount.

(#10436) qltsar válasza #90933760 (#10434) üzenetére


qltsar
addikt

Egy ilyet Gergőnél kóstolj meg, szerintem ezután máshogy fogsz tekinteni a sörökre :DDD! [link]
És talán az alkohol sem lesz majd szempont, de ez pl. egy nagyon specko 0.5-ös sör a BrewDog-tól.

(#10437) #90933760 válasza proci985 (#10435) üzenetére


#90933760
törölt tag

Ahm, értem. Lebuj helyeken kapni, akkor inkább úgy mondom, hogy Dreher, Soproni, Kőbányai, Aranyfácán, Borsodi és társai, vagy ezek mind alja és ne is erőltessem?

(#10438) proci985 válasza #90933760 (#10437) üzenetére


proci985
MODERÁTOR
LOGOUT blog (1)

a szlovak export Zlatyi teljesen vallalhato meleg napokra (a belpiacosok kozul volt finom, de utoljara olyat 15 eve ittam kb). a magyar licenszelt Facannal par eve probaltam, kozelebe se volt a szlovak eredetinek.

a tobbibol amit felsoroltal az egyetlen ihato a Soproni 1895. a tobbire felesleges idot vesztegetni, ha a sort elvezni is akarod.

Don't dream it, be it. // Lagom amount.

(#10439) #90933760 válasza proci985 (#10438) üzenetére


#90933760
törölt tag

Csak sima Soproni van. Akkor nagyon nem erőlködöm, mert itt csak ilyeneket kapni.

(#10440) NoLF


NoLF
addikt

Nem tudom otthon fellelheto-e, de tegnap belenyaltam egy del-afrikai flying fish nevezetu krealmanyba, 4,5%os alkoholtartalmu sor alapu ital, 2% preselt citromlevel es mas cuccokkal megspekelve, gyumolcsos alternativanak nem rossz. En sose vennek, de itt eszik.

The Institute of Unfinished Research has concluded that 6 out of 10 people

(#10441) looser


looser
addikt

Beszereztem egy Adelskronen búzát a Pennyből (200 Ft), szerintem remek. A Ratebeer-en már kevésbé kedvelik, de ez a hsz annyira kedves, hogy muszáj idemásolni :-)

"Komolyan mondom, már egy ideje ezt csapatjuk a Pennyből, ha vaktesztelnék én meg nem mondanám hogy nem bajor búzasör. Kurva jó."

Mindent tudok a rákászszakmáról...

(#10442) looser


looser
addikt

Bioüzemanyag!

Mindent tudok a rákászszakmáról...

(#10443) Daneeka válasza qltsar (#10431) üzenetére


Daneeka
senior tag

Tök véletlen utazás közben megláttam egy 500 fős kis falu reklámtábláján. Átadtam a volánt a barátnőmnek, ki kell bontsam.
Nagyon nem fogom boncolgatni mert nem egy bonyolult sör viszont szerintem sokkal jobb mint amiket olvasok róla. Az enyémnek korrtekt macskahugyos citra illata volt és ez az ízben is visszaköszönt. Szerintem nagy dolog, hogy ilyet 220ft/fél literért ihatunk. Meg se tudom számolni mennyi szarabb sört ittam már minimum négyszer ennyiért.

(#10444) #90933760


#90933760
törölt tag

Ez a Berg König jó sörnek számít?

(#10445) proci985 válasza Daneeka (#10443) üzenetére


proci985
MODERÁTOR
LOGOUT blog (1)

:DDD

leiras alapjan en meg tudom szamolni, kettot.

az egyik a boon oude kriek volt, ami kb 5 euros araval (az erre ket Chimay/egy jobb imperial) es romlott cseresznye iz/illat kombojaval komolyan meglepett minket, es nem jo ertelemben.

a masik nevere nem emlekszem (ket eve ittuk es elvileg spec fozet volt), valami belga specialis spontanerlelt tradicionalis lambic / weizen kombo volt, az elobbinel is picit dragabban. na annak nem picit romlott szaga volt, hanem konkretan ket hete a hutoben felejtett, rohadt cseresznye buze volt, aminek a levebe bekevertek nemi buzasort. en vegul meg birtam inni, a masik srac feladta.

Don't dream it, be it. // Lagom amount.

(#10446) jookomak válasza #90933760 (#10444) üzenetére


jookomak
őstag

Nem.
Ha nem akarnék normál sört inni, akkor inkább ráállnék a fröccsre.

(#10447) #90933760 válasza jookomak (#10446) üzenetére


#90933760
törölt tag

Inkább szar sört iszom, mint fröccsöt. Amúgy azért kérdeztem, mert egyik haver ezt issza meg van esküdve milyen király ez a sör. Ezek szerint az ő sörtudását se kell figyelembe vennem. :DDD

(#10448) jookomak válasza #90933760 (#10447) üzenetére


jookomak
őstag

Boltban 300 alatt nem kapsz jó, iható, valódi sört. A magyar nagyüzemiek ihatatlanok lassan, köszönhetően a kukoricának. Ezen az sem változtat, ha utána még beízesítik valami műanyag aromával. 300 környékén a valódi cseh és német darabok vannak, de inkább azok is 400 körül.
Még a Lidl-ben kapható Argus sörök, amikre azt mondom, hogy tényleg jók azért az árért.
Visszasírom azokat az időket, amíg még jó volt nekem a borsodi, és meg bírtam inni. Ja nem.

(#10449) looser válasza #90933760 (#10447) üzenetére


looser
addikt

Szerintem ha otthon vagy, légy bátor és öntsd össze, amit szeretsz, a koktélok is így születnek. Nem vicc, halál komoly. Egy 100%-os gyümölcslé + egy normál alkoholtartalmú JÓ sör (a belgák jellemzően búzasörrel keverik a gyümölcsöseiket) nyerő páros lehet. Van itt egy kolléga (NoLF), aki pld. csapos Angliában és ő tudna mesélni, milyen keverékeket kérnek (mintha régebben Guinness + Sprite kombót írtál volna NoLF?), szóval szerintem nyugodtan kísérletezz. A narancsos kacsát és a harcsapaprikást túrós tésztával is kitalálta valaki és állati népszerűek :-)
Szerintem érdemes lehet egy Edelweiss búzasör + valami kedvenc üdítővel, gyümölcslével kezdeni. De 200 Ft környékén van amit pár napja írtam a Pennyben egy búzasör (Adelskronen), nekem bejött, de a Valentins is remek, kb. hasonló árban.
Hajrá! :R

Most látom jookomak komentjét, a Lidl-ben van egy Argus málnás sör, ő viszont 5%-os, de szerintem teljesen jó berúgós üdítő, a sörök kapudrogja, a maláta alapú Bacardi Breezer fiataloknak :-)))

[ Szerkesztve ]

Mindent tudok a rákászszakmáról...

(#10450) balintdavid válasza jookomak (#10448) üzenetére


balintdavid
tag

Ízlések és pofonok, 250 ft felett nem is igazán veszek már mainstream sört. Az alatt kb mindig van Pilsner Urquell, Soproni 1895, Dreher Bak, Szalon Barna, Staro Barna, Kozel Barna, Hansegold búza, Valentins Barna búza, sztem ezek közül mind jó.

kazuár

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.