Hirdetés

2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Sony Vegas

Hozzászólások

(#7001) sixpak válasza MrChris (#7000) üzenetére


sixpak
nagyúr

Köszi.

https://www.flickr.com/photos/86396338@N05/

(#7002) flash-


flash-
veterán

Szerintetek ha youtubera készitek felvételt úgy hogy feltöltés előtt vegasban szerkesztem akkor melyik minőség kamerázzak
1080/50m vagy 1080/28m?
YouTube úgyis ront a minőségen azért kérdezem

[ Szerkesztve ]

"Embrace our fellow man, no longer vilified"

(#7003) bandika0626 válasza sixpak (#6999) üzenetére


bandika0626
senior tag

Erre a célra az Avidemux-ot ajánlom.

AMD RYZEN R7 1700, Cooler Master MasterLiquid 240, MSI X370 SLI PLUS, Corsair 2x4GB DDR4 3600MHz,Asus dual 1060 3G , Gigabyte GTX 1060 3G , Coolermasters GX 450, WD Caviar black sata3 500GB, SSD samsung 830 64GB.

(#7004) sixpak


sixpak
nagyúr

Köszi, csekkolom. :R

https://www.flickr.com/photos/86396338@N05/

(#7005) lacibacsi


lacibacsi
addikt

Sziasztok!

Ezer éve nem jártam erre és majdnem ennyi ideje hanyagoltam a videók szerkesztgetését is. Legutóbb, még a 13-as Vegas-szal toltam, most viszont sikerült "használt áron" hozzájutnom egy 17-es licenchez. (Tudom, hogy már van 18 is, de ennyit enged a buksza :B ...)

Azért 4 verzióváltás alatt szépen fejlődött a program, aminek az egyik (számomra) leglátványosabb része a renderelési lehetőségek változása. Tisztában vagyok azzal, hogy a puding próbája az evés, de azért megkérdezem a rutinosabb felhasználókat, hogy melyik kodek használata adja a legjobb minőséget, illetve a még nagyon jó minőséget, korrekt méretben?

A forrás alapesetben *.mp4 formátumú FullHD felvétel, 29,969434 képkocka sebességgel. Szeretem a (családi) videóimat telenyomni képekkel, feliratokkal, effektekkel. Videóim átlagosan fél órásak, de van ami elérheti az egy órát is. (Tehát renderelésnél kell számolni rendesen a programnak...)

Ebből az alapanyagból kétféle videót szeretnék készíteni. (A kimenet mindenképpen FullHD kell legyen) Egyrészt házi megtekintésre kellene a lehető legjobb minőséget előcsalni, itt a fájl mérete nem annyira kötött, akár 4-5 GB/óra is elfogadható számomra. Másrészt viszont valami emészthetőbb méretben is el kellene készíteni ugyanezt, amit meg tudok etetni a Youtube-al. (Tudom, hogy a YT feltöltési korlátja 128 GB, de úgy szeretek feltölteni, hogy nekem se teljen órákba a feltöltés és a megtekintőnek se legyen csilliárd GB a letöltendő adatmennyiség.)

Mindezeket, pedig úgy szeretném elérni, hogy a renderelési idő se tartson egy éjszakán át, hanem fél óra műsor elkészítése férjen bele max egy focimeccsbe... Itt kérdezném meg, hogy GTX 750ti kártyám vajon rávehető hardveres gyorsításra?

Na! Bocsánat a sok szövegért és a sok kérdésért! Ha valakinek van valami ötlete, szívesen fogadom.
Köszönöm!

Az öregséget onnantól kell számítani, amikor a punci már büdösebb a munkánál.

(#7006) MrChris válasza lacibacsi (#7005) üzenetére


MrChris
nagyúr

Ha a jó minőség a cél akkor pont ugyan úgy kell eljárni mint a 13-asnál. Letöltöd az ingyenes x264vfw kodeket és azzal renderelsz. A Video for Windows-ba kerül. Javaslom a zero latency-t bepipálni és CRF kódolást pl. 18-as értékkel. Ez minél kisebb annál jobb minőség és nagyobb fájlt eredményez. Valamint ezt érdemes feltölteni youtubra is. Amit feltöltesz azt a youtube átkódója 1080p esetén ~1.5mbps-ra.

A GPU-val sok dolgod nincs, ha be van jelölve akkor rendereléskor ami effekt támogatva van arra használni fogja, viszont a tömörítést a cpu csinálja. Utóbbival lehet küzdeni, hogy másik, gpu gyorsított kodeket használsz, de minőségben és méretben már gyengébb, valamint néha van benne hiba.

(#7007) lacibacsi válasza MrChris (#7006) üzenetére


lacibacsi
addikt

Hmmm! H264! Ezek szerint még mindig nincs jobb nála!?!? Letöltöttem hát, aztán hadd szóljon!
A GPU-t csak azért kérdeztem, mert korábban (lehet, hogy még a 13 előtt valamikor) nem minden hardverrel volt jóban a Vegas.
Köszi a tanácsokat! Igyekszem megfogadni őket...

Az öregséget onnantól kell számítani, amikor a punci már büdösebb a munkánál.

(#7008) MrChris válasza lacibacsi (#7007) üzenetére


MrChris
nagyúr

Van x265, végül is lehet használni csak szerintem több problémát okoz, eléggé lassú a kódolás, nem 100%, hogy minden lejátssza, youtube se abba kéri.
A Vegas továbbra is AMD gpu orientált, a preview nálam szenved az nv1070-el, korábban a radeon 280x-el sokkal később kezdet laggolni, egy halom effektet dobhattam rá.

(#7009) lacibacsi válasza MrChris (#7008) üzenetére


lacibacsi
addikt

:R

Az öregséget onnantól kell számítani, amikor a punci már büdösebb a munkánál.

(#7010) Dolphine válasza MrChris (#7008) üzenetére


Dolphine
addikt

A Vegas továbbra is AMD gpu orientált, a preview nálam szenved az nv1070-el, korábban a radeon 280x-el sokkal később kezdet laggolni, egy halom effektet dobhattam rá.

Viszont kódoláshoz meg az nvidia-féle nvencet használja ki jobban! :Y

[ Szerkesztve ]

Nem egyenlőre, hanem egyelőre! Nem ez miatt, hanem emiatt, vagy ez által!

(#7011) Pikaa


Pikaa
aktív tag

Sziasztok!

Milyen formátumban ajánlott a renderelést csinálni? Full HD-ban kellene, facebook és max. youtubera tölteném fel.

Köszönöm. :R

[ Szerkesztve ]

(#7012) flash-


flash-
veterán

üdv
ha vegasba beillesztek egy saját mp4 videót akkor akadás nélkül lehet szerkeszteni,ha beillesztek egy másik forrásból(letöltött)videót(mp4) pl a gépről mellé akkor akad az előnézet folyamatosan és a gpu használtság is felszalad 100% közelébe szerkesztés,előnézet közben (de ha csak a saját videó van ott semmi akadás)
erre valami gyógyír?
Pikaa : render ott pedig: MAGIC AVC/AAC MP4
(szerintem)

[ Szerkesztve ]

"Embrace our fellow man, no longer vilified"

(#7013) peti_s válasza MrChris (#7006) üzenetére


peti_s
addikt

Ez nekem is fontos infó volt, köszi. :)

Milyen hardverrel tolod azóta? :)

(#7014) MrChris válasza peti_s (#7013) üzenetére


MrChris
nagyúr

i5 9600/nv1070.
A hw-sw tömörítési minőségi különbséget természetesen nem úgy kell érteni, hogy nézhetetlen, vagy nagyon látványos. Ki kell próbálni.

(#7015) BUZZLGHTYR


BUZZLGHTYR
senior tag

hello, w10-re felakartam telepiteni a 12-t. fel is telepitettem, csak a k*rva tűzfal buziskodik a keygennel, hogy a picsába regisztráljam be? folyton kitörli, ha mégis megtalálom, pedig aztírja, nem fut a gépen.. miért nem fut? hát a ***** anyját :DDD

(#7016) peti_s válasza MrChris (#7014) üzenetére


peti_s
addikt

Köszi. :)

BUZZLGHTYR, kevesebb káromkodás, kevesebb warez csodákra képes. :)

(#7017) deadwing


deadwing
addikt

Van Vegas alatt lehetőség arra, hogy sok apró videót kijelölés után egyként kezelje?
Próbálom érthetőbben leírni.
Én alapból audio editálással foglalkozom, cubase alatt van egy ilyen funkció, úgy hívják glue, de itt nem találok hasonlót.
Azért lenne rá szükségem, mert DV kameráról digiztem anyagot, és 20-30 másodperces külön állományok lettek, digizés után amit WinDV-vel csináltam. Digi kamera, Hi8-as szalagra dolgozik, az analóg felvételekkel nincs baj, azok nem kreáltak digizés után ennyi file-t, de a digi anyagok ezt csinálták... minden új felvétel után külön file született, hiába nem nyúltam közben hozzá.
Az overscan miatt látható fejváltás zajt szeretném kimaszkolni belőle, de nagyon nincs kedvem ezt több 100 file-nál egyesével rápakolni... gondoltam glue, aztán mintha 1 file lenne a sok 100, csak 1 mozdulat, de nem tudok rájönni sehogysem.
Elnézést az amatőr kérdésért... :)

[ Szerkesztve ]

60Hz = lakossági frissítés :) Jabarkas!

(#7018) MrChris válasza deadwing (#7017) üzenetére


MrChris
nagyúr

Olyanra van lehetőség, hogy ami egy sávon van arra a sávra a Track FX-ben teszel FX-eket és az a sáv összes event-jére érvényes lesz. Régebbi verziónál itt találod, újabbnál meg a track száma feletti 3 vonal a More...

Másik lehetőség, hogy lemented a projectet, nyitsz egy tök üreset és egérrel fájlkezelőből ráhúzod a project fájlt. Ez utóbbi néha nem müxik.

(#7019) deadwing válasza MrChris (#7018) üzenetére


deadwing
addikt

Köszi!
Ezt megnézem majd.
A több száz fileból álló kazikat viszont újra kell digizzem úgy, hogy nincsenek szétdarabolva. Hamarabb megúszom így... Ez van.
Köszi még egyszer. :R

60Hz = lakossági frissítés :) Jabarkas!

(#7020) MrChris válasza deadwing (#7019) üzenetére


MrChris
nagyúr

Szerintem felesleges vesződni az újradigizéssel, kijelölöd fájlkezelőben az összes fájlt és ráhúzod egy sávra. Elvileg névsorrendben kerülnek oda, esetleg az első-utolsó felcserélődik.
Még az is eszembe jutott, ha egy event-t effektezel és azt az effektsort szeretnéd másik event(ek)-re alkalmazni akkor ctrl+c majd a cél event-en jobb gomb és megnyomod a V-t paste event attributes. Ezt turbózhatod: ctrl+c majd az összes event kijelölése ctrl+a, majd Edit/paste event attributes.

(#7021) flash- válasza flash- (#7012) üzenetére


flash-
veterán

megoldódott.
miután megnéztem tucat youtube videót és jól elállítgattam a vegast, ez a poszt adta a megoldást - Options" > "Preferences" > "File I/O": Enable legacy AVC decoding pipa.
azóta olyan mint a korábbi vegasoknál..

viszont mostanában (azóta) azt csinálja hogy behúzok egy videót és nincs hangsáv. kilép ujraindit behúz újra akkor épp jó..

más:
Mobilal felvett videó hang probléma:
miért van az hogy kamerával készített mp4 videók tökéletes szinkronban vannak, de a mobillal (xiaomi, készült 30 fps videók vegas konvert után nem lesz szinkronban a hang a képpel.sőt behúzom már eleve a hangsáv nem ér a képsáv végéig...
hiába állitom a sablont 30fps-re nem segít.van egy kis eltérés csúszás...

mobil videó adatai:

Format : MPEG-4
Format profile : Base Media / Version 2
Codec ID : mp42 (isom/mp42)
File size : 597 MiB
Duration : 1 min 39 s
Overall bit rate : 50.2 Mb/s
Encoded date : UTC 2020-12-05 16:43:03
Tagged date : UTC 2020-12-05 16:43:03
com.android.version : 10
Video
ID : 2
Format : HEVC
Format/Info : High Efficiency Video Coding
Format profile : Main@L5.2@Main
Codec ID : hvc1
Codec ID/Info : High Efficiency Video Coding
Duration : 1 min 39 s
Bit rate : 50.0 Mb/s
Width : 1 920 pixels
Height : 1 080 pixels
Display aspect ratio : 16:9
Frame rate mode : Variable
Frame rate : 30.303 FPS
Minimum frame rate : 29.890 FPS
Maximum frame rate : 30.769 FPS
Standard : NTSC
Color space : YUV
Chroma subsampling : 4:2:0
Bit depth : 8 bits
Bits/(Pixel*Frame) : 0.796
Stream size : 595 MiB (100%)
Title : VideoHandle
Language : English
Encoded date : UTC 2020-12-05 16:43:03
Tagged date : UTC 2020-12-05 16:43:03
Color range : Full
Color primaries : BT.601 PAL
Transfer characteristics : BT.601
Matrix coefficients : BT.601
mdhd_Duration : 99693
Audio
ID : 1
Format : AAC
Format/Info : Advanced Audio Codec
Format profile : LC
Codec ID : 40
Duration : 1 min 39 s
Bit rate mode : Constant
Bit rate : 156 kb/s
Channel(s) : 2 channels
Channel positions : Front: L R
Sampling rate : 48.0 kHz
Frame rate : 46.875 FPS (1024 SPF)
Compression mode : Lossy
Stream size : 1.85 MiB (0%)
Title : SoundHandle
Language : English
Encoded date : UTC 2020-12-05 16:43:03
Tagged date : UTC 2020-12-05 16:43:03
mdhd_Duration : 99670

[ Szerkesztve ]

"Embrace our fellow man, no longer vilified"

(#7022) deadwing válasza MrChris (#7020) üzenetére


deadwing
addikt

Ahh, már megtörtént, nem volt nagy teher.
Viszont felmerült még egy probléma a renderelésnél.
Hiába jó a kimeneti file formátum, az is 720*576, mégis lesz alul és felül egy fekete csík, akármit állítok... A previewben minden szuper... :(
Ez még maszkolás nélkül, de valahogy el kéne jutnom odáig, hogy eltűnjenek ezek a csíkok...
Képek a projekt tulajdonságairól és a render belállításokról:

60Hz = lakossági frissítés :) Jabarkas!

(#7023) deadwing válasza deadwing (#7022) üzenetére


deadwing
addikt

Rendernél aspect ratiot 1,0926-ra megadva jó lett...
:)

60Hz = lakossági frissítés :) Jabarkas!

(#7024) deadwing


deadwing
addikt

Gyors mozgásnál a csíkozódás mitől keletkezik vajon? Render után van jelen...

60Hz = lakossági frissítés :) Jabarkas!

(#7025) Dolphine válasza deadwing (#7024) üzenetére


Dolphine
addikt

A videó sávnál is kikapcsoltad a resamplet?

Nem egyenlőre, hanem egyelőre! Nem ez miatt, hanem emiatt, vagy ez által!

(#7026) deadwing válasza Dolphine (#7025) üzenetére


deadwing
addikt

Kipróbáltam úgy is, de ugyanaz az eredmény. Fura ez, pedig érzem, hogy lennie kell megoldásnak :)

60Hz = lakossági frissítés :) Jabarkas!

(#7027) MrChris válasza deadwing (#7026) üzenetére


MrChris
nagyúr

Ha jól látom 24fps a video, 25fps-be rendereltél?

(#7028) deadwing válasza MrChris (#7027) üzenetére


deadwing
addikt

A forrás is 25 fps.

60Hz = lakossági frissítés :) Jabarkas!

(#7029) MrChris válasza deadwing (#7028) üzenetére


MrChris
nagyúr

A képen viszont 24fps van kiírva ami 25fps forrás esetén nem szerencsés és kénytelen a konvertáláskor összecsúsztatni képkockákat.

(#7030) deadwing válasza MrChris (#7029) üzenetére


deadwing
addikt

Vacakol az afterburner... ha folyamatosan nézem az fps-t 24.8-25.2 között változik. Sosem állandó. De lehet, hogy ez a monitorozás sem ad valós eredményt... Nem tudom van-e ezzel probléma így.

60Hz = lakossági frissítés :) Jabarkas!

(#7031) MrChris válasza deadwing (#7030) üzenetére


MrChris
nagyúr

Ha a forrás és a render azonosan 25 fps akkor valszeg nem az okozza ezt a hibát. Még két dologot tudok elképzelni erre a fésűzésre, egyik az átméretezés, másik, hogy a forrás eredetileg interlaced?

(#7032) deadwing válasza MrChris (#7031) üzenetére


deadwing
addikt

Átméretezés sem történt, a forrást hol tudom megnézni hogy interlaced-e?

60Hz = lakossági frissítés :) Jabarkas!

(#7033) Lendova


Lendova
őstag

Minden klipp elején ilyen a kép, mint ahogy ennek a videónak az elején is látható: [link]
Erre keresem a megoldást, köszönöm!

Vegas 17 Pro
Radeon Relive-vel készültek a felvételek.

Pulowski! Nuclear Protection On A Budget!

(#7034) MrChris válasza deadwing (#7032) üzenetére


MrChris
nagyúr

MPCHC-vel shift+f10 és médiainfó, ebben le van írva: Scan type: Progressive vagy Interlaced. Tegyél fel egy kis darab eredeti fájlt ami editálás után fésűzik és megpróbálkozunk vele... Nekem nagyon interlacednek tűnik.

(#7035) deadwing válasza MrChris (#7034) üzenetére


deadwing
addikt

Köszönöm a segítséget, pár nap múlva... vagy holnap, még nem tudom. Készülődés van. BUÉK :)

60Hz = lakossági frissítés :) Jabarkas!

(#7036) Dolphine


Dolphine
addikt

Sziasztok!

Az az infót kaptam, hogy a Vegas Pro 17 Edit verziót, lehet frissíteni Pro 18-as verzióra (Edit nélküli verzió). Ez tényleg így van?
Illetve, hogy hogyan történik az upgrade? Nyilván tudom, hogy a szoftverek esetében hogyan zajlik :DDD , de itt újra le kell tölteni az egész programot és rátelepíteni a régire, vagy hogy?

Nem egyenlőre, hanem egyelőre! Nem ez miatt, hanem emiatt, vagy ez által!

(#7037) MrChris válasza Dolphine (#7036) üzenetére


MrChris
nagyúr

Nemtom, a lényeg, hogy kapcsold ki a víruskergetőt amíg futtatod a krekket. :D

(#7038) Dolphine válasza MrChris (#7037) üzenetére


Dolphine
addikt

Hivatalos forrásból van meg a 17-es verzió és a 18-as is hivatalos lesz! :DDD

Nem egyenlőre, hanem egyelőre! Nem ez miatt, hanem emiatt, vagy ez által!

(#7039) Dolphine válasza Dolphine (#7036) üzenetére


Dolphine
addikt

Illetve aki használ Intel procit, valamint nVidia kártyát meg tudná nézni, hogy a két kódolás közül (QuickSnyc vs nvenc) melyik, hogyn viselkedik? Leginkább arra lennék kíváncsi, hogy melyik a gyorsabb, illetve melyiknek jobb a minősége.
Most egy i5-5600 CPU van a gépben, a QuickSync engedélyezve van, viszont foglalkoztat a gondolat, hogy beszerzek egy nVidia kártyát, annak erejét (nvenc) használnám kódolásra, csak érdekelne főleg a sebességbeli különbség!
Köszönöm, hogyha ezt valaki megnézi nekem! :R

Nem egyenlőre, hanem egyelőre! Nem ez miatt, hanem emiatt, vagy ez által!

(#7040) deadwing válasza deadwing (#7032) üzenetére


deadwing
addikt

Ez közben megoldódott, a DVavi bizony interlaced bottom field first. Erre átállítva a rendert megszűnt a jelenség. Lenne viszont egy másik kérdésem.
[link] Ebben valaki tudna segíteni?

60Hz = lakossági frissítés :) Jabarkas!

(#7041) deadwing válasza Dolphine (#7039) üzenetére


deadwing
addikt

Nálam a 9900k kb azt hozza sebességben mint egy 1080 Ti.

60Hz = lakossági frissítés :) Jabarkas!

(#7042) Dolphine válasza deadwing (#7041) üzenetére


Dolphine
addikt

Köszönöm, hogy megnézted! :R
A 9900K CPU-val kódolt vagy QuickSync segítségével?

Nem egyenlőre, hanem egyelőre! Nem ez miatt, hanem emiatt, vagy ez által!

(#7043) deadwing válasza Dolphine (#7042) üzenetére


deadwing
addikt

Nem tudom az a quicksync az micsoda :DDD
9900k-t most HT offal használom egyébként... szóval csak natív 8 mag és kész.

60Hz = lakossági frissítés :) Jabarkas!

(#7044) Dolphine válasza deadwing (#7043) üzenetére


Dolphine
addikt

Az Intel CPU-knak van egy integrált VGA-ja, aminek van hardveres gyorsítása az a QuickSync. Mivel van dedikált VGA-d, így valószínűleg az le van tíltva, így ezért nem találkoztál vele.
Akkor a CPU ereje kódolásban akkora, mint egy 1080Ti. :R

Nem egyenlőre, hanem egyelőre! Nem ez miatt, hanem emiatt, vagy ez által!

(#7045) deadwing válasza Dolphine (#7044) üzenetére


deadwing
addikt

Jaaaah hogy a multi gpu... én erre csak így emlékszem :)
Ez a cpu most egy 9700k-nak felel meg, a HT off miatt.
De majd csinálok egy tesztet nemsokára, hogy pontosan mennyi a különbség.

60Hz = lakossági frissítés :) Jabarkas!

(#7046) maxika2004


maxika2004
őstag

Sziasztok!

segitsetek lécci:

vegas 14 em van...
egy kész anyag, vagy akár csak egy 2 perces videónál , ha renderelni akarom,
és mikor a " Render as " ra kattintok lefagy az egész.
probáltam a progit ujrarakni, ugyanaz a hiba... vegas 12 is van fent annál okés...

a hiba egy nagyobb anyagnál jött elő kb 2 óra telefonos családi video, kb 70 file 20GB
és háttérzenének jutubos kb 3 szám, kb 3x3 órásból válogattam
ha ezek számitanak valamit....

elöre is köszi !
:R :R :R

(#7047) Urna


Urna
tag

Sziasztok!
Váltottam erősebb konfigra és nem teljesen használja ki a gépet a renderelés közbe a vegas (18-as), tudok ezen valamit faragni ?
Egy i5 4670K-t váltott (persze alaplap meg mindennel együtt) egy Amd ryzen 7 5800x egy 1070 mellett. Rendereléshez a MAGIX AVC/AAC MP4-et szoktam használni (sokkal kevésbé látszik rajta a YT "rágása"), és igazából minden szálon fut folyamat és bőven köröket ver az előző procira de csak max 40% a cpu kihasználtságom. Tudok ezen valamit faragni hogy mindent kihajtsak belőle vagy ez nem nagyon megy ennél tovább?
Köszönöm előre is a segítséget! :R

S10 + Galaxy Watch 3

(#7048) MrChris válasza Urna (#7047) üzenetére


MrChris
nagyúr

Azt találtam, hogy a Vegas nem igazán használja a HT szálakat.

(#7049) hito


hito
nagyúr

Sziasztok!

Vegas renderhez (is) néznék új kártyát. Képbe került a 1050/1060 mellett az AMD is. Kérdésem az lenne, hogy milyen kártyákat érdemes nézni AMD-ből ami képes olyan gyorsításra mint nvidiánál az NVENC? 470/570 már jó lenne? Árban egy 470 kb. annyi mint egy 1050, viszont teszteket nézve majdnem 1060 szinten van és ezért az árért ez nagyon csábító.

TB csatlakozón keresztül járatnám, nem tudom hogy ennek van-e jelentősége, a teljesítményből ez -10-15% jelent.

Privátban nincs szakmai kérdés, vélemény, arra a fórum való.

(#7050) Dolphine válasza hito (#7049) üzenetére


Dolphine
addikt

Szia! Az attól függ, hogy a Vegason kívül milyen programokat használsz még.
Ahogy nézem (legalábbis amiket én használok), azok közül a legtöbb a nvenc-féle gyorsítást használják, az AMD-t nem nagyon. :(

Nem egyenlőre, hanem egyelőre! Nem ez miatt, hanem emiatt, vagy ez által!

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Sony Vegas
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.