Hirdetés

2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#9466) Dj Faustus


Dj Faustus
csendes tag

Sziasztok, talán tudtok segíteni egy Sony Vaio laptoppal kapcsolatos telepítési ügyben.

A hibajelenség

Van nálam egy Sony Vaio PCG 21313M (VPCM13M1E) laptop, amin a rajta levő operációs rendszer (Windows 7 Starter) nem akar rendesen elindulni. Eljut a Windows logo-s bootképernyőig, és a folyamatjelző sáv - ami ciklikusan balról jobbra gördül - egyszer csak megáll.

Csökkentett módban eljut a classpnp.sys állományig, és tovább nem.

Első javítási kísérlet és sikertelen végkifejlet

Mivel a benne levő régi merevlemez (Western Digital Scorpio Blue, WD2500BEVT) kissé kattogó hangot hallatott (bár a kondíciója utólag a Hard Disk Sentinel szerint 100%-osnak mutatkozott!), ezért kivettem és kicseréltem egy másikra (Toshiba MQ01ABF050), a régi merevlemezen levő adatokat meg dd-vel egy-az-egyben átmásoltam az új meghajtóra. A trükk látszólag bevált: a régi merevlemezről az újra átrakott Windows elindul, működik, huzamosabb ideig - fél napig - tudtam használni.

Viszont pár indítás után újból előfordul a hiba: a Windows megakad a Windows logo-s bootképernyőnél; csökkentett módban meg a classpnp.sys-nél.

Második javítási kísérlet és érdekes tapasztalatok

Jó, akkor - szokásos módon - elő az USB 2.0-ás mobilracket, bele egy 250 GB-os SATA-s Samsung merevlemezt, rá egy 4 GB-os, NTFS-es, bootolható partícióra egy MSDN-ről beszerzett, 32 bites, magyar, Windows 7 Startert.
Viszont itt is az a gond telepítő elindul, viszont a Windows logo-s bootképernyőnél megint megakad - akár van a laptopban levő merevlemezen partíció, akár nem. A mobilrack más gépeknél működik.

Viszont! Ha kiveszem a laptopból a merevlemezt, és USB-ről bootolok, a telepítő a bootképernyőnél továbbmegy!
Sőt! Ha a Windows-telepítőt tartalmazó merevlemezt behelyezem a laptopba SATA-s merevlemezként, akkor is elindul szépen a telepítő!

Windows Memory Testet, Memtestet, Stresstestet végeztem (sőt memóriát is cseréltem) - nem talált problémát.

Kérdésem: mi okozhatja ezt, és hogyan lehetne feltelepíteni a Windowst erre a gépre, hogy a sokadik bekapcsolás után ne "akadjon" meg a rendszerindulás?

Megtisztelő válaszaitokat előre is köszönöm - elnézést ha egy kicsit hosszú voltam.

Kiegészítés
Ubuntu (pontosabban Lubuntu 14.04) sem indul el vele - az alábbi képen látható hibajelenséget okozza:
http://imagerz.com/QBVPDEtvAwMMUVNFEgVQ

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.