Hirdetés

2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 04:41:15

LOGOUT.hu

A Sony 2010. május 11-én bejelentette a MILC (tükörnélküli cserélhető lencsés) fényképezőgépcsaládjának első két tagját, a NEX-3, és NEX-5 gépeket, APS-C méretű szenzorral. A piaci várakozásnak megfelelően az APS-C vázak rövid, de gyors evolúciója után 2013.október 13-án megjelent az első full frame méretű érzékelővel szerelt Sony MILC ILCE-A7 néven. Az összefoglaló a rendszert átlátni próbál segítséget nyújtani.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#951) sebgutkopf válasza FEDman (#949) üzenetére


sebgutkopf
őstag

Speckó nincs hozzá, szerintem sokaknak az tetszene, ha a butítást a szenzort is érintené és megkímélnék a népet a 24-es szenzortól a 16-os javára.

Kíváncsi vagyok mi lesz Photokinán. Vajon tényleg 3 obi jön? Hánynak lesz értelme?

(#952) sebgutkopf válasza Parci (#948) üzenetére


sebgutkopf
őstag

Úgy kellett még egy váz mint egy falat kenyér! :DD

(#953) rumos14 válasza sebgutkopf (#951) üzenetére


rumos14
nagyúr

a roadmap alapján egy 16-50, egy 11-18 és egy 35/1.8 várható
aztán jövőre ~18-135 (mid magn. zoom), egy 90-100 körüli fix és a pancake lesz (pl. 24/2.8).

(#954) sebgutkopf válasza rumos14 (#953) üzenetére


sebgutkopf
őstag

A 16-50 az izgatja is a fantáziámat. A többi nem annyira.
A 35-ösnél szélesebb érdekelhetne, de még úgyse biztos, hogy rámozdulnék. Igazából úgy gondolom, hogy az 50-esben ki tudom élni a fixek iránti vágyamat, annyira nem vagyok fix rajongó.

Jöjjön inkább 16-80. A 18-135 nem lesz se fényerős, se kicsi, így az nem érdekel.

Érdekes lesz az elkövetkezendő 2 hónap az biztos. Sok minden eldőlhet. :)

(#955) rumos14 válasza sebgutkopf (#954) üzenetére


rumos14
nagyúr

ha egy gonosz manócska elvenné az 50-esedet de egy jó tündér megajándékozna egy 35-össel, én nem tartom kizártnak, hogy elég gyorsan megkedvelnéd az ekv. ~50mm gyútávot.
én (alpha vonalon) így jártam (na jó, manó meg tündér nélkül), el is adtam az 50-est. amíg a gyerkőc még icikepicike volt, kényelmes volt a hosszabb gyútáv, de ahogy nőtt és nőtt (a gyerekek már csak ilyenek...), egy idő után már nem tudtam hátrébb menni a lakásban :)

"szélesebb" fix amúgy már van: ZA 24/1.8. ja hogy drága...
(amúgy én is szeretnék - bár tükrösre - egy crop-os 24/2-t meg egy 10/4-et, mindkettőt 100k alatt - érdekes, hogy egyik gyártó sem csinál ilyet.)

[ Szerkesztve ]

(#956) konyi79


konyi79
addikt

Meghozta a jézuska az 50f18-at nekem is. Nagyon jó képe van, de azért a made in China felirat már-már rémisztő rajta. Tietek is onnan van? A többi legalább Thailand... :)
Jó-jó ez a gyujtótáv, de valóban remekül időzíti ezeket a Sony. Megveszed, elkezded szeretni a nyitott blendén gyönyörű rajzot, majd rájössz portrézni milyen jó lenne kicsit még hosszabb, de akkor már jó lenne mellé egy rövidebb is fényerősbe. Ha erre volt pénzed, esz az ideg a por miatt, mert folyton cserélgeted őket.

(#957) sebgutkopf válasza rumos14 (#955) üzenetére


sebgutkopf
őstag

Nem tudom mit szólnék, ha egy ilyen manó akciózna :)
Elméletben most azt mondom, hogy az 50-est portézás miatt szeretem, arra a 35-ös nem az igazi. A gyakorlat meg a fene tudja mit hozna, lehet téged igazolna.

Azt egyébként nem értem, hogy "normál" látószögnek miért 35-öst akarnak kihozni? Az apsc-n 52,5mm. Ha egy 30-ast adnának ki, ami 45mm ekv az lenne az igazi normál látószög. Lévén kisfilmen se pont 50mm az eredeti normál látószög, az már csak egy felfelé kerekítés eredménye. Pont ezért nem értem, hogy a 30mm-t miért lőtte el a sony értelmetlenül egy gyenge minőségű makróra?! Egy 30/1,8 lenne az igazi alap obi.

Szóval jöhet felőlem a 35/1,8 csak nekem most nem annak van prioritása. Tudod te milyen zoom-ra vágyom. :O

Kíváncsi vagyok az őszre. Ha most megint hibázina a sony, nehogy véletlenül egy gh3 + 12-35/2,8-at vegyek? Ha nem muszáj nem váltanék, az 5n-el jól elvagyok.

(#958) sebgutkopf válasza konyi79 (#956) üzenetére


sebgutkopf
őstag

Gratula!
Igen ez mind china. De őszintén nem mindegy hol van gyár? Mitől lenne jobb egy made in thailand vagy malaysia? Ami jobb az made in japan, de az nem az ilyen árkategóriás obik sajátja.

Lesifotózni valóban rövid, de portéhoz már elég. Szép vele a háttér. Neked is feltűnt, hogy mennyivel másak vele a színek mint a többi kit obival?

(#959) Parci válasza sebgutkopf (#957) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

khmm... ahogy az 50 mm sem a klasszikus portré látószög, ám ott védted a döntést. ;)

(persze a sony logikája kifürkészhetetlen, biztos úgy gondolták, hogy nincs még elég 50/1,8 és 50/1,4 a világban, ahogy nex váz is alig van, nyomatni köll. :DDD)

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#960) konyi79 válasza sebgutkopf (#958) üzenetére


konyi79
addikt

Hát igen, pár éve már megtanulhattuk van a rossz kínai meg a jó kínai. Ez szerencsére a jó. Én is észrevettem, kicsit talán melegebbek a szinei az alapzóómhoz képest, az 55-210 meg hidegebb. Amiben nagyon eltér az elmosás. Tegnap kipróbáltam a 3-ra hízott készletet, azonos beállítások mellett csináltam minddel képet. Az 50-es ugye 50, 18-55-el 55, az 55-210 meg szintén 55mm-es látószöggel. Csaljak a másikak javára 5.6 és 8-as blendével is, távoli és közeli fókuszponttal is. Olyan hatalmas különbséget képélességben nem találtam a régiek között, érdekes módon az 50-sel a távoli fókusznál is felismerhetőbb volt a céltárgy. Közeli fókuszpontnál viszont a távoli világító pont megjelentésében volt a legnagyobb különbség még igy azonos blendénél is. A 2 régvel a bokeh koncentrikus eltérő fényességű körökből állt, az 55-210 fokozottan, az 50-es meg gyönyörű homogén. ha lessz időm összevágom a 3-at és felrakom.
Nekem ezzel szerintem kifujt az objektív gyűjtés, talán a 16 jó lenne tájhoz még de félek a minőségétől. Sokat meg egy fényerős nagylátóért vagy hasonlóért nem adnék ha az jön, tájképhez úgyis jobb a szűkebb blende. Az 55-210-től kicsit többet vártam mikor megvettem, lehetne fényesebb, de ugye ebbe a méretbe nem fér bele. Ezért vettem meg az 50-t A másik bajom vele a hossza, ha 300 körül lenne jobban esne, kicsit néha rövid ha vadra megyek :) . Persze az ilyen extrám sport a kontraszt alapú fókusszal :DDD

Parci:
Nem igazi portré, de jó arra is ha tudomásul vesszük félalak legyen a képben, később kivágni enged azért 16Mp-ből. Cserébe bátran kimehetsz vele este az utcára, tudsz csodás képeket csinálni esti világításnál. És persze nem kell vele kitolatni a szomszéd faluba mintha egy igazi portré ekv. 150-es lencse lenne. Persze nem teljes értékű erre sem, de szerintem ha 75%-os megfelelőséget mondok mindkettőre akkor így több a két 75 összege mint egy 100%os portréfix. Ha figyelembe vesszük a milc célcsoportot, akkor pedig hatványozottan igaz így, mert nem profi emberek nem biztos profi tárcával, 2 talicska üveggel.

Bocsi, nagyon hosszú lett.

[ Szerkesztve ]

(#961) sebgutkopf válasza konyi79 (#960) üzenetére


sebgutkopf
őstag

Az összehasonlító képek jöhetnek. 55-210-et eleve még sose láttam milyen.

Az 50-es melegebb színeit én elsősorban a zöld-eken veszem észre, hogy szebbnek illetve pontosabbnak tűnik nekem vele a zöld szín. Egyszer lehet érdemes lenne a gép fehéregyensúly értékeit kicsit állítgatni, hátha akkor néha a jpg képet is hasznosítanám.

(#962) Parci válasza konyi79 (#960) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

nem azt mondtam, hogy az 50-es nem használható üveg, hanem azt, hogy semmilyen épeszű indoka nem lehet (szerintem, és a userek szemszögéből), hogy nem egy 60/2 lett az 50/1,8 helyett mondjuk. az 50-es gyutáv kényszermegoldás a milc vázakon (aps-c pontosabban), egyszerűen rajtunk maradt egy tonna ilyen obi a full frame világból. ez oké. na de, hogy dedikáltan aps-c-re ilyet csinálni?! :Y

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#963) sebgutkopf válasza Parci (#962) üzenetére


sebgutkopf
őstag

Te meg legalább annyira utálsz élből minden 50mm-es obit mint én a nikon 1-et :D

Tudom neked nem jön be és nem tudod használni. Én is féltem a látószögétől, hogy senki földje lesz, de ezzel szemben kellemesen csalódtam benne.

Annyira nem szűk, hogy portén kívül másra ne lenne használható, ami jó (ettől féltem a legjobban). Lehet az is számít, hogy csak arcot (minden más nélkül) nem fotózok, valamennyit szeretek az emberből is beletenni, legalább a mellekig legyenek a képen, de a fél alakot, vagy hollywood-i portét is könnyebb 75mm ekv látószöggel meglőni mint egy 135 ekv szűkebb kivágásával. Nem dolgozom műteremben, hogy értelme lenne egy abszolút célszerszám beszerzése. Nyilván az oly 45-öse jobb látószög. Azt viszont nem tudhatom személyes próba hiányában, hogy más helyzetben nem lenne-e szűk. :F
Ha véletlen elcsábítana egy sony szenzoros gh3 a 12-35-el, akkor megtudnám. :)

(#964) konyi79 válasza Parci (#962) üzenetére


konyi79
addikt

Van igazság abban amit írsz, 60mm talán még utcára se lenne sok, igaz portrénak még mindig kompromisszum. Mi az arany középút? Fene tudja. Két oka van szerintem így lett: könnyebben lehet más gyártó terméke mellé rakni, mert azért az 50 ahogy mondod egy megszkott "rögzült" méret. Ha 60-as lenne tényleg nem fért volna bele f1.8, amint írod könnyen f2 lenne, az meg szarul mutat a katalógusban.
A döntést lehet ez a méret mellett nem a fotós, a marketing hozta. De attól szerethető üveg.

(#965) sebgutkopf


sebgutkopf
őstag

Egyre érdekesebb a helyzet. Most azt rumorizálják :) ,hogy a 16-50 lehet, hogy 2,8-as lesz. Mivel semmi sincs a sony részéről ezzel kapcsolatba bejelentve, csak annyit tudunk, hogy lesz egy 16-50-e obi, ezért tényleg nem tudni milyen fényerejű lesz. Egy hónap múlva kiderül. Ha fényerős lenne, akkor nekem azzal nekem egy álom válna valóra és maradnék tutira nex-es. Megvenném azt az obit és kész, más nem is kellene.
Bili! :DD

(#966) Warter válasza sebgutkopf (#965) üzenetére


Warter
őstag

Hát, valahogy nehezen tudom elképzelni, hogy pancake méretben 2.8-as legyen, de drukkolok, hátha a Sonynak sikerült. Az ára meg gondolom a csillagos eget fogja verdesni. :)

[ Szerkesztve ]

(#967) haarmaan


haarmaan
tag

Hát nem tudom, majd meglátjuk. Egyelőre ezek még csak találgatások.
Ami viszont tény, hogy most már valamit nagyon kell villantania a Sonynak obi fronton, ha meg akarja tartani az eddigi Nex vásárlókat, mert sokan sec perc alatt váltani fognak.
Ráadásul én úgy érzem, hogy az RX100-al a Sonynak sikerült egy erős konkurenciát állítania házon belül is a Nex gépekkel szemben.
Szerintem az RX100-al kicsit kihúzták a szőnyeget a Nex-ek alól.
Ráadásul sokan azt mondják, hogy az RX100-ba épített obi sokkal jobb, mint a Nex-ek kitt obija.
Pont ezek miatt valami ütőset kell most már letennie az asztalra a Sonynak obik terén.
Ha nem így lesz, akkor viszont könnyen elmehet a hajó.

(#968) Tulku válasza haarmaan (#967) üzenetére


Tulku
veterán

"Szerintem az RX100-al kicsit kihúzták a szőnyeget a Nex-ek alól."
:K

"Ráadásul sokan azt mondják, hogy az RX100-ba épített obi sokkal jobb, mint a Nex-ek kitt obija."
Na ez nem igaz...mindenhol olvasom hogy nem egy bajnok a stabi benne, de ha a jutyúbon nézed a videókat, látható hogy kevésbé stabil, mint a nex kitzúm (ami szerintem nagyon jó stabival rendelkezik, a pana stabikat nálam, rendre lealázta)

Szerintem az 1,8 induló 28 mm-en egy kiváló videó képességgel ruházza fel ezt a kis masinát, a képei elfogadhatóak, nekem egy kis evf hiányzik belőle, hogy a gépem legyen...

(#969) sebgutkopf válasza Warter (#966) üzenetére


sebgutkopf
őstag

Ha 2,8, akkor biztosan nem pancake. A kommentek azzal érvelnek, hogy a roadmap-en soha se volt pancake zoom, hanem egy méretes G-s zoom szerepelt mindig.
A fényerősnek én jobban örülnék. Egy hónap múlva kiderül.

(#970) konyi79


konyi79
addikt

Hopp!

Talán ez az első?

(#971) Stitch válasza konyi79 (#970) üzenetére


Stitch
őstag

Ha SEL objektív, akkor miért a DSLR objektívek közt van?!

Mit takar az LE kifejezés?

Minek még egy 18-200 amikor már van egy?

(#972) Parci válasza Stitch (#971) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

ez a második sztem ugyanaz, mint a tamron nex superzoomja. még mindig túl nagy btw.

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#973) konyi79 válasza Stitch (#971) üzenetére


konyi79
addikt

Ez jó kérdés, talán olcsőbb lesz a mostaninál? Nem tudom, de ez a harmadik telezoom lenne... Még ha 16-ról indulna, vagy fényerősebb lenne. Esetleg a közelpont legalább 5 centi lenne tényleg színesítené a nex obiparkot. Így tényleg csak árban van esélye ütni, de akkor is inkább kapufa, mert ha olcsón adja ezt a nagy átfogásút, kihúzhatja a többi alól a talajt.

(#974) Parci válasza konyi79 (#973) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

16 mm? brutál közelpont? sztem inkább legyen a lehető legkompaktabb, akár azon az áron is, hogy 18-200 helyett csak 18-135-öt csinálnak belőle. akkorára kéne leszorítani kb., mint a 18-55-ös kitobi.........

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#975) konyi79 válasza Parci (#974) üzenetére


konyi79
addikt

:)
Igen lehetne, de sajnos azt már látjuk nem kicsi. Így marad a többi amit tudhatna, de azt se fogja sajnos.
Abban igazad van kiköpött olyan, mint a Tamron, kivéve a feliratot.
APS-C-n az életbe nem fogják tudni felezni az objektív méreteket, ha akarnak minőséget is hozzá. A Nikon nem véletlen választotta a kisebb érzékelőt. Az már nem lesz a nex útja. Nincs is ezzel baj szerintem. Ha kis kompakt obi kell ott a Nikon J, ha kis gép nagy szenzorral itt a nex, de nemigen lehet lentebb menni objektív mérettel.

[ Szerkesztve ]

(#976) Tulku válasza konyi79 (#975) üzenetére


Tulku
veterán

"Ha kis kompakt obi kell ott a Nikon J, ha kis gép nagy szenzorral itt a nex,"

Folytathatom?

És ha kicsi de igazán kompakt ám jó kép és videó minőségű gép kell akkor ott az rx100... :)

(#977) konyi79 válasza Tulku (#976) üzenetére


konyi79
addikt

Nagyjából így. Ha ezen végiggondolva olvasok néhány korábbi hozzászólást, az RX100 nem is a Nex-nek konkurencia, legalább annyira a Nikon J-nek is. Így akinek túl körülményes a nex, maradhat házon belül.

(#978) Tulku válasza konyi79 (#977) üzenetére


Tulku
veterán

Én is valahogy erre hegyeztem ki...különöst, hogy bejelentették a J2-t ami...hogy is mondjam; nem egy mérföldkő, egy üstökös...de még csak nem is igazán fejlesztés...és akkor az rx100; stabilizált 1,8-ról induló kompakt, képileg rendben van, videóban meg éppen pariban a nex-ekkel...kell ennél jobb?

Kell... :)

(#979) sebgutkopf válasza Tulku (#978) üzenetére


sebgutkopf
őstag

Még mindig nem értem a nikon 1-et. Az eladási adatok alapján ezzel nem vagyok egyedül. Azzal, hogy végül a canon is az aps-c milc mellett tette le a voksát (nagyon helyesen), lényegében a nikon 1 teljesen a milc szegmens súlypontján kívülre került a mütyü szenzorával. Ez a szenzor egy szuperzoom gépbe jó lenne, de itt nem rúghat labdába. Ha a méret számít és milc kell, akkor se látom, hogy miért kéne nikon 1-et mondjuk egy mft rendszer helyett venni. Ha még az mft is nagy, akkor az rx100 és kategóriatársai.

Sony-t érintően arra vagyok kíváncsi, hogy a canon m obijai milyen méretűek lesznek a sony-khoz képest. Na meg mikor kezdik el pörgetni majd a témát, ami valószínű években mérhető.

(#980) Tulku válasza sebgutkopf (#979) üzenetére


Tulku
veterán

Szerintem nem a szenzor mérettel van ott baj...valami képfeldolgozási szinten lehet elbarmolva, mert a fotói nekem kritikán aluli minőségűek...azt hittem persze, hogy nekem magas a mércém, mft-hez szokott szememnek biztos túl alpári egy ilyen "kis" szenzor képe, de most az x10 meg merem kockáztatni 100szor jobb képeket csinál...és ezalatt nem az izónegyvenezres képeket értem, bár 1600-ig tökéletesen elégedett vagyok a kis masina teljesítményével.
Saját tapasztalatom szerint a j1 valami agyondigitalizált-átalakított képet lő ki magából és ez vonatkozik a raw-okra is, pedig Parci tapasztalata alapján a nikon raw átalakítót használtam hozzá, de az eredmény számomra iszonyú lett...
A másik gyenge pont az objektív "kínálat"...itt is hasonló bőség tapasztalható mint nex fronton, azzal a kis különbséggel, hogy ott azért a szenzor és a feldolgozás top-on van.

Szerintem is egy elég nagy belső "csapás" a sanyinak az rx100...gondold csak végig, sokan miért is vesznek nex-et...eddig más alternatíva nem létezett, mert a viszonylag jó videóval rendelkező hx9-20-30v képei eléggé trágyák, kezelésük borzalmas...és erre itt egy igazi mindenes.
Azt kell hogy mondjam, megéri az árát, ha lejjebb viszik fél-egy éven belül 150 köré, igazi siker masina válik belőle...

(#981) konyi79


konyi79
addikt

Igen, az 1'-os szenzornak nemigen van helye a milcek között. Ha már a cserélgetés költségét felvállalja az ember legyen egy tisztességes lapka alatta. mft alá nem szabad menni, majd 10 év műlva :-)
Ezért lehet megköveztek, de szerintem egy átlag felhasználó szempontjából már nem akkora a különbség egy mai kompakt meg egy APS-C között. Volt egy Sony HX100v-m (száradjon le a keze aki ellopta), és nem azt mondom kategóriáján belül meg azon felül a létező legjobb képet csinálta, de egy 9x13-as nyomat normális fényeknél nem mutat óriási különbséget a NEX-5N-hez képest. Ami minimális van, azt inkább a jpeg algoritmus hozza, de az is csak egymás mellé rakva látszik. Igazáből különbség nagyítva vagy a fény fogyásával jön elő, meg persze a mélységélességben óriási, de ehhez a kettőhöz meg megint nem elég az 1'-os szenzor, ha egymás ellen játszanak.

(#982) Parci válasza konyi79 (#981) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

némileg ellentmondásos, amit írsz. ha a kompakt képminősége is elég jó volt már, akkor abból miért következik, hogy az 1"-os szenzor alkalmatlan bármire? amúgy szkeptikus vagyok a "szar a nikon 1 képe" kijelentésekkel kapcsolatban, thom hogan szerint is kb. pariban van a 12 mp-es mft szenzorokkal, és valahogy úgy érzem, hogy én sem tapasztalnám másképp. tény, nem tapasztaltam még.

szerintem nagyon is van helye a piacon az 1"-os szenzornak (meg a 2/3"-nak is, fx-nek is, aps-c-nek is, mft-nek is. mindegyiknek vannak előnyei és hátrányai). nézd meg a 30-110 kitobiját a nikon 1-nek. az egy szinte hibátlan (!) optika. most nézd meg a nex kit teleobiját. az meg - szerintem - egy vicc (méretben). nem biztos, hogy a kettő közül az utóbbit választanám, pusztán azért, mert nagyobb a szenzor.

mellesleg ugyanezt a kört végigjátszottuk a dslr-eknél is, ahol még a 4/3-os lapka volt az überlúzer, ami nem jó semmire. érdekes, hogy milc fronton milyen jó lett hirtelen. :B

nincs gond a nikon 1-gyel. az a gond vele, hogy ostobák a vázak, és alig van üveg. de az 1"-os szenzor by design nem egy elhibázott koncepció. más kérdés, hogy bejön a marketing is, és a fórumhuszárok ugye kezdik a sírást, hogy zajos, kicsi, mittomén. kíváncsi vagyok, a sírók hány százaléka lőtt már értékelhető kis mélységélességű képet életében. elég régóta fotózgatok, és én például még nem.

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#983) madgie válasza Parci (#982) üzenetére


madgie
titán

Ezt a képet szeretem. Ne azért mert én lőttem (azért főleg nem :D), nem is azért, mert 85/1.8-cal, APS-C-n (tehát a kis mélységélesség definíciójába bőven belefér), hanem mert nem csak egy sunyi kattintás volt 20 méterről, egy fél éjszaka alatt kialakult közeg végeredménye lett. Órákat vártam, mire a kisöreg felengedett és úgy gondoltam, hogy kattintok egyet róla. Még sincs rajta póz, nincs beállítás.

Tehát végeredményben igen, igazad van. Ez a kép számomra ugyanilyen érzéseket jelentene akkor is, ha mondjuk 45/1.8-cal, 4/3 vázon lőttem volna, vagy bármilyen más kombóval, ami lehetővé tenné a kép elkészültét. Nem attól lett jó számomra, hogy krémes a háttér vagy mittomén, a fotógráfia szvsz nem erről szól, hanem az érzésekről (akármilyen banálisan hangzik is ez).

[ Szerkesztve ]

(#984) Parci válasza madgie (#983) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

nem banális. hasonlít a hifihez. az eszköz maga a cél a legtöbb esetben, holott igazából nem, mindkét dolog "művészet", csak sokkal többen használják mindennapi célokra is (játékok, filmek, bömbizene a hifinél, családi fotók a digicameknél). mindenesetre nem érzem azt, hogy a nikon 1 bármiben korlátozna a szenzora miatt. az világos, hogy van nála most jobb választás, az ára például nagyon nincs rendben.

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#985) Ijk válasza konyi79 (#981) üzenetére


Ijk
nagyúr

A tesztképek alapján a nikon 1 felveszi a versenyt a d200-ammal, sőt magas érzékenységen még jobb is. Nem tudom hogy hobbi szinten kinek nem elég ez a minőség. Az én problémám a rendszerrel a borzasztó magas ára, kezelőszervek lecsonkítása, és az obik hiánya. Remélem kidobnak egy okosított V2-t, és legalább egy fényerős alapobit a 28-as palacsinta mellé, akkor vennék egyszer egyet utazógépnek, persze ha leesett az ára.

madgie: Megnéztem a képeid, tetszik ez a stílus. Érdekes hogy szinte mindenkinek van egyfajta stílusa, amit utófeldolgozással ér el. :)

[ Szerkesztve ]

/人◕ ‿‿ ◕人\

(#986) konyi79 válasza Parci (#982) üzenetére


konyi79
addikt

Nem azt mondom én alkalmatlan bármire, csak cserélhető objektívet nem tennék elé. Igen, amint leírtam sok mindenre elég a kisebb szenzor. A cserélhető obik (egy obipark) ára annyira ellép már egy vázhoz mérten, nem költenék olyan rendszerre ami sötétben vagy mélységélességben nem nyújt nagyságrendekkel többet egy kompaktnál. Talán ezért is vettem sonyt, jól megrágva mit nem szerettem a 2.33'-os lapkában. Persze ha valaki a kezembe nyomna egy nikon 1-et lehet megszeretném azt is, de nem tudom mikor hozná amit a nex az 50f18-cal (jó, ezt megbeszéltük te nem szereted :) ).
Ha az 55-210-es telére gondolsz vegyes nekem. A rajza elég jó annak, méretben se gond ha használnád, bagyon kényelmes kiegyensülyozott vele a gép. Lehet viccesnek hangzik, de sokkal jobb használni (kényelem) mint a kitet (18-55). Tény, nem kompakt méret így már, de még mindig kisebb, mint akár egy D3200 kit. A vége fényerő a nagyobb baj, túl nagy a mélységélesség, azaz hiába is lenne nagyobb mert nem szépen mos. Talán a 2 ed tag miatt elég kontúros a háttér. Szóval nem rossz, de igen, van hibája.

madgie: Nagyon jó kép, de sokat hozzátesz a megfelelő eszköz volt nálad. Persze ff gép is hiába lett volna ott nélküled :D

[ Szerkesztve ]

(#987) sebgutkopf válasza Parci (#982) üzenetére


sebgutkopf
őstag

Szubjektív megjegyzés, de a szememben a nikon 1 nem konkurense a sony nex-nek. A célcsoport is más, innentől fogva talán közvetlen összevetni sincs értelme. Az a kérdés, hogy az a szegmens, amit a nikon megcéloz, az létezik-e, illetve fenn tudja-e tartani a nikon 1-et.
Vagy ahogy a másik topicban írtad, ha nem fogyna a nikon 1, akkor esetleg azt félredobva a nikon is csinálhatna egy rendes aps-c szenzoros milc rendszert.

A most elkövetkezendő 1 hónap nagyon érdekes lesz, aktívan figyelem a nex és az mft-t érintő bejelentéseket.

(#988) Parci válasza sebgutkopf (#987) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

nem konkurense, illetve hát a nagy tömegek szemében de, ezek mind fényképezőgépek. arra a nikon 1 is jó, van, amit nagyon jól tud. egy izgalmasabb vázzal a 30-110 kitobival és azzal az af-fel elég tökös kis tele-gép lenne belőle például.

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#989) Stitch


Stitch
őstag

LCS-EMC hordtokja van valakinek?

A külső méreteire lennék kíváncsi, de sehol nem találok erre vonatkozó információt.

(#990) sebgutkopf


sebgutkopf
őstag

Úgy néz ki végre a hackelők érdeklődését is felkeltették a nex gépek. Elindult a fejlesztés, lesz fw hack a nex-ekre:
[link]

A készítő pedig nem más mint a pana gh2 estében már bizonyított Vitaly. Hajrá!

(#991) Parci válasza sebgutkopf (#990) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

yawn... (avagy: mi hiányzik a nex videóból neked?)

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#992) Warter válasza Parci (#991) üzenetére


Warter
őstag

Biztos a timelimitet akarja leszedni. :DDD Bár a melegedés miatt ennek nincs túl sok értelme.

(#993) Pompi válasza Parci (#991) üzenetére


Pompi
MODERÁTOR

Ha az exp. bracketing gyári 2/3-os mozgásterét feltolják benne 2-3 FE-re, akkor annak lehet örülnének páran :)

De egy nagy frame rate-es 720-as video mód is jópofa lehet.

De ahogy nézem a wish listet vannak még ötletek.

[ Szerkesztve ]

Feel Good Inc.

(#994) madgie válasza Pompi (#993) üzenetére


madgie
titán

Szerintem kevés az esélye, hogy 50/60p fölé menjen a videó, hardveres limit miatt. A fotótulajdonságoknál meg nem sok újat tudott hozni Vitalij a Panáknál sem, még egy egyszerű multiexpó sem működik jól (nem is került ki soha a ptool-nál a tester részből). Van egy pal/ntsc trükk, de ennyi (tv out-nál átállítva a kamera is úgy viselkedik, ez jópofa, mert mondjuk nex-5n-nél kültéren átállítod ntsc-re (60p), abból jobban lehet lassítani, mint az ötvenből)

(#995) sebgutkopf válasza Parci (#991) üzenetére


sebgutkopf
őstag

Talán 50p-n lehetne mondjuk olyan 35 mbps-es bitráta. Talán.
Azoknak talán hiányozhatott, akik azóta is a gh és g modellek hackelt fw-ére csorgatták a nyálukat.

(#996) Parci válasza sebgutkopf (#995) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

no de azoknak miért hiányzik? a hack tényéért? no mindegy, meglátjuk, hogy sikerül-e nekik, és ha igen, mi az eredmény.

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#997) sebgutkopf válasza Parci (#996) üzenetére


sebgutkopf
őstag

Pontosan. Egy instabil fw árán nem érdekel pusztán a hack ténye.

Ami viszont érdekesebb, hogy úgy néz ni az 5R új szenzorában is megjelennek a PD AF pontok.
Lassan azt kell mondogatnom magamnak, hogy "Nem érdekel az 5r, se a nex6!" :DDD

(#998) Parci válasza sebgutkopf (#997) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

no, az tényleg érdekes volna... mondjuk nem ismerem az alpha obikat, de biztos van pár érdekes. bár az alapvető problémát, miszerint a pici vázhoz disznó nagyok az üvegek, még annyira sem oldaná meg. :( (és csak remélem, hogy a sony nem így akarja megúszni, hogy ráfeküdjön a nex üvegekre)

kíváncsi vagyok, a nikon mikor adja be a derekát egy aps-c mirrorless rendszerre.

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#999) Ijk válasza Parci (#998) üzenetére


Ijk
nagyúr

Majd jön az ívelt FX szenzoros milc-ük kisméretű fixekkel. ;]

/人◕ ‿‿ ◕人\

(#1000) sebgutkopf válasza Parci (#998) üzenetére


sebgutkopf
őstag

Előbb utóbb szerintem is kénytelen lesz a nikon is aps-c milc-et csinálni. Vajon a fejlesztés megkezdésével megvárják, míg a canon is álló helyből lerajtolja őket? :D

Gondolkoztam hol lehet az 1-es rendszernek a helye. Arra jutottam, hogy maximum a prémium kompaktok helyett, illetve minimálisan fölötte lehet alternatíva ár szempontból. Kompakttal összevetve baromi jó, lelépi. Feljebb nyújtózva viszont csak alul marad minőségben. A nikon üvegekkel való kompatibilitás ilyen croppal szerintem értelmetlen. Egyrészt nagylátó nem létezhet rá, másrészt a tükrös üveg baromi nagy rajta, a természetfotós telézőknek meg úgyis másra van igényük, komolyabb kezelésű és fogású vázra.
Na majd, ha a j2 is lebőg, akkor talán 1 év múlva elgondolkoznak.

Visszatérve a sony-ra jó lenne, ha az évi 1 alkalom helyett gyakrabban jönnének új obikkal. Jó most lesz 3 új obi, de jöhetne januárban is még 3.
A pd af-ből elvileg nem csak a tükrös obik profitálhatnak, hanem az összes. Annyi óvatosság talán nem árt, hogy nem biztos, hogy az első generációs fejlesztés máris olyan szuper lesz. De a fejlesztési irány mindenképpen jó.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.