- PLEX: multimédia az egész lakásban
- Asszociációs játék. :)
- Egy Biztonsági őr kalandos útja.
- Ingyen kellene, de tegnapra
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Samsung Galaxy SmartTag2-esek a tolvajok ellen!
- Mindent a StreamSharkról!
- Ep128Emu felhasználói képeskönyv
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Érdekes történések a hardveraprón...1.
-
LOGOUT.hu
A Sony 2010. május 11-én bejelentette a MILC (tükörnélküli cserélhető lencsés) fényképezőgépcsaládjának első két tagját, a NEX-3, és NEX-5 gépeket, APS-C méretű szenzorral. A piaci várakozásnak megfelelően az APS-C vázak rövid, de gyors evolúciója után 2013.október 13-án megjelent az első full frame méretű érzékelővel szerelt Sony MILC ILCE-A7 néven. Az összefoglaló a rendszert átlátni próbál segítséget nyújtani.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Badb0y
addikt
válasz
sebgutkopf #499 üzenetére
Itt
Fókuszban mintha a videókon gyorsabb lenne, illetve a szűrőmérete kisebb.Minőségi laptopok https://notebookokhu.business.site/
-
sebgutkopf
őstag
Itthon még nem láttam Tamront boltban, és magyar árat se láttam még. A külföldi árak esetén annyira kicsi a különbség közöttük, hogy nem látom az okát, hogy miért kéne a tamront venni. Méretben talán kicsit kisebb, de a ennyi. A Sony verzió is kimondottan videóra optimalizált, eleve a vg10 és vg20-as kamerákhoz adják kit objektívnek.
-
sebgutkopf
őstag
Tulajdonképpen a G1 féle sebesség így reálisnak is tűnik. Lévén a szenzort 50 fps-el tudja olvasni a gép és azt tudja használni, illetve nem tudom, hogy itt van-e különbség az európai vagy amerikai verzió között, mert ott a videó is 60p-s tehát akkor annak az af-je is annyival megy, a kérdés, hogy az eu csak 50 a videó speckó miatt, vagy amikor fotózunk, akkor a szenzor által elérhető 60-al dolgozik?
Jól látod, nem gyorsabban tekeri az obit, hanem határozottabban és a lényeg, hogy a jó irányba és a megfelelő pozícióba, nem huntingol. Hétvégén használtam viszonylag kevés fényben és ami a végén a legjobban megmaradt, hogy nem kellett egy egy témára többször állítani, hanem ráállt és a kép éles is lett elsőre, nincs szűkség a biztonság kedvéért 2 képre, 1-ből 1 jó.
Az a 240hz elég komoly dolog. A lényeg, hogy látszik a törekvés és van remény, hogy idővel valóban elfogadható legyen.
-
Tulku
veterán
válasz
sebgutkopf #488 üzenetére
Szerintem pedig átesett egy határon a "gyorsaság", talán a legjobb ha azt mondom egy középgyors MILC lett belőle a tetű lassúból.
Az a folyamatos elő AF megmaradt?Így sokkal versenyképesebb...
-
Badb0y
addikt
Érdeklődik bárki is a sony utazó obija iránt ? Azért kérdezem, mert az biztosan már átnézte melyiket érdemesebb megvenni a tamron 18-200-át vagy a sony-ét. Amiket találtam, ott anyi szól tamron mellett, hogy kimondottan milc gépekhez készítették, de árban szinte ugyanannyi. Teljesítményben sem sok különbség van, talán gyorsabb af. De hátha valaki bővebb infóval tud szolgálni.
Minőségi laptopok https://notebookokhu.business.site/
-
FEDman
addikt
válasz
sebgutkopf #492 üzenetére
Igen, önmagához képest egyértelműen előrelépett a Sony!
Mondjuk jobban örültem volna ha a csóka nem nagylátó végén teszteli a kit obit kontrasztos egymástól kb 20 centire lévő tárgyakon, mert ez így nem egy nagy kihívas, nagyon kis utat kell ilyen esetben bejárnia az obinak.
De ezzel együtt is egyértelműen látszik az előrelépés. Nem lett szerintem gyorsabb, hanem inkább határozottabban (panásabban) áll rá a témára.
Ettől persze végeredményben picit gyorsabb is lesz a folyamat, meg sokkal kellemesebb is az élet egy határozott AF-el.A következő ugráshoz már a elengedhetetlen lesz, hogy a Sony is "gyorsabb" szenzorokat gyártson.
A Pana G1-em pl. 60fps szenzorkiolvasási sebességre képes, ezzel szemben a GH2 (E-P3) azért tud gyorsabb lenni mert megduplázták ezt a sebességet 120fps-re.
Ami meg a sorozat melletti követő AF-et e téren meg, ha Nikon 1 kivesszük a kalapból, akkor valószínű az Olympus E-M5 jelenleg a legjobb.
Ez is részben a szenzor kiolvasási sebességének köszönhető. Az OM-D AF-e normál esetben 120fsp kiolvasás mellett dolgozik, de követő AF esetén átkapcsol 240fps sebességre!
Itt egy orosz teszt, van benne egy elég szemléletes videó, hogy működik a sorozatlövés + követő AF + AF tracking gyakorlatban az OM-D esetében.
Ha nem is tökéletes, de már ezen a téren is kezd ez egész használható lenni.[ Szerkesztve ]
-
sebgutkopf
őstag
Na ugye!
Annak idején nekem a G1 sebessége abszolút kellemes meglepetés volt. Most pedig úgy kaptam meg ezt a sebességet, hogy a gép megvételekor nem számoltam vele, hogy valaha ilyen lesz, így ez egy bónusz, aminek nagyon örülök.
Ezzel már együtt lehet élni.Ha ezek után valamelyik gyártó (feltételezem erre a panának a legjobbak az esélyei) meg tudná csinálni, hogy használható C-AF közben értelmes sebességű sorozatot is lehetne lőni és közben a téma a kijelzőn/evf-en következő maradna, akkor végképp a dlsr-ek nyakára mászna a milc.
-
FEDman
addikt
válasz
sebgutkopf #488 üzenetére
Ügyes, ez így már majdnem olyan jó, mint a 2008-as G1-em.
-
sebgutkopf
őstag
válasz
realmadrid #480 üzenetére
A hülye sony leírás volt a kaland. Rádugtam a gépet és szerintem az fw update progit elindítva csak végig kellett volna a next-eket nyomogatni. Erre az idióta progi kiírja, hogy a mint amikor egy usb drive-ot eltávolítok kattintsak oda és távolítsam el a reseteléshez. Na nálam ilyen ikon nem volt (utólag utodm, mert a gép eleve update módba kapcsolt a progi észlelésén és eltávolította magát). Na mondom, akkor újrakezdem az egészet, leszedem a gépet és újra csatlakoztatom. Aha persze. Leszedem ok megnyom erre a gépen fekete kép és a kártyára író led villog mint az őrült. Se kikapcsolni semmire nem reagált. A progi meg közben ott állt, hogy kattintsak, hogy indítom a frissítést. Jobb ötlet hiányában visszadugtam a gépre az 5n-t és annyi pozitívum volt, hogy a pc észlelte a csatlakozás tényét. Na mondom akkor próbáljuk meg, katt az update-re és a folymat láthatóan elindult. Kezdtem megnyugodni és reméltem, hogy végig is megy. Végigment, újraindult az 5n és minden rendbe jött.
Idióta sony, nem tudom minek írogat olyan folyamatokat amiket nem kell megcsinálni.
Egyébként baromi egyszerű egy hülye leírással. -
sebgutkopf
őstag
Akit érdekel mennyit gyorsul az új fw-el az 5n, itt egy videó róla. Nem én csináltam, de a különbség látszik és tényleg ilyen:
5n fw1.00 vs 1.01 -
madgie
titán
Tudtommal semennyire nem nyúl bele. Rawból jpg nézőképet jelenít meg, jpg-nél meg egyszerűen megjeleníti, nem piszkálja. Az F gombbal ugrálhatsz a 100% és képernyőhöz igazított méret között, Shift + F mindig a képernyőhöz igazítja, nem nagyítja fel a kis képeket sem. Konfigurálhatod, hogy teljes képernyős módban (Enter) mit jelenítsen meg a képernyő tetején. Alapvetően az elérési utat mutatja, de megadhatod neki, hogy a rekesztől kezdve a használt WB-t át akármit kiírjon.
-
BEE
addikt
Na valami ilyesmi kell nekem is !
Megnézem.
A képekbe mennyire nyúl bele ?
Értve itt szín, kontraszt, élesség, méret dolgokat ?
A képnézőn pont ez akasztott ki, de nagyon.
Minden képet feldolgoz, dögösíti aztán ráélesít.
Még a feldolgozott képeket is átalakítja.
A diavetítés meg faltól falig kihúzza a leméretezett képeket is.Viszont ha a dolgok sikerülnek, ma a kezemben lesz a NEX-PK adapter !
BEE
Fradi volt, Fradi lesz, amíg a földön ember lesz !
-
BEE
addikt
Urak !
Egy kőrkérdés ! Ti mit használtok a képek megnézésére ?Eddig XP alatt a faxnézőt használtam, ami nem nagy valami,
de a jpeg válogatáshoz jó és az elkészült képeim ha ott jók,
hát máshol sem voltak rosszak.De most hogy win7-et raktam fel tépem a hajam tőle.
Ez a képnéző használhatatlan.BEE
-
realmadrid
aktív tag
-
sebgutkopf
őstag
Némi próbálgatás után úgy tűnik, hogy valóban más az af. Mintha agresszívebben tekerné az obit. Ahogy ígérik nagy tárgytávolság különbség esetén ez elég feltűnő. Videó alatt nem tudom egyértelműen eldönteni, hogy van-e különbség csak egy próbát tette, idióta kameramozgással és ott is jól élesen tartja a témát, persze videónál azért finomabban mozog az af mint fotó előtt és nem húzza az élesen annyira túl és vissza. Fotónál látni egy kis pumpáló hatást, de gyorsan lezavarja.
Ha nem is csoda, de jobb.
Ráadásul, ha elmondanám milyen kalandos lett az fw frissítésem... örülök, hogy egyáltalán megcsinálta és működik a gép.
-
gcsikos
tag
válasz
sebgutkopf #476 üzenetére
A telefonok romfőzésétől is tartok, nemhogy ettől. Az AF-re vagyok nagyon kíváncsi.
-
realmadrid
aktív tag
-
gcsikos
tag
válasz
sebgutkopf #474 üzenetére
Ebben a pill.ban találtam meg én is
http://www.sony.de/support/de/product/NEX-5N/downloads/FW_NEX5N_V101_WIN -
gcsikos
tag
válasz
sebgutkopf #472 üzenetére
Most beírtam, hogy felvetetted.
Viszont tudom mi lesz a lényege: vázba stabi, Nikon és Canon style FF menűrendszer, 5N-re EVF, kitobik fényereje állandó 1.4 méretváltozás nélkül, fényerős fixek 600mm-ig, és 50%-os refund a jelenlegi tulajoknak. Mindez egy firmware-rel. -
sebgutkopf
őstag
Beírtátok már a naptáratokba a március 13-at?
Nagyon mondják, hogy nex-eseknek is lesz érdekes bejelentés. -
sgery
őstag
Van olyan lehetőség a nex 3-nál, hogy pl. pár mp-enként lőjön egy képet amíg meg nem szakítom?
Kertészeti tevékenységet szeretnék rögzíteni, de a videó túl sok helyet foglalna és úgyis fel lenne gyorsítva a végén a vágáskor, így felesleges is lenne...FurTv-s Lapeno figurát keresek, aki tudja hol lehet venni szóljon!!!:)
-
Tulku
veterán
válasz
sebgutkopf #468 üzenetére
Meg olynál az a fránya szenzortisztítás mód...kattan az a büdös gépes állandóan...
-
sebgutkopf
őstag
Én is így csinálom, és mivel az oly dslr-eknél sose volt ilyen gondom meg is lepődtem, amikor először ilyet fedeztem fel a képen. A nex3-nál 10 hónap használat alatt 1x volt gond, míg az 5n-nél szintén 1x jött elő szeptember óta. Nem sűrű és mivel óvatos vagyok nem esett jól, hogy mégis ott van.
Ahogy madgie írta csak szűk rekesznél tűnt fel, ami lényegében azt jelentette, hogy keményen ellenfényes képnél ahol a kereső képhez a rekeszt simán 10-nél szűkebbre vette.Mondjuk az oly-nál az is nagy segítség, hogy a gép és obijaim is szigeteltek, meg az az sswf rendszer se kutya.
[ Szerkesztve ]
-
BEE
addikt
Bizony történt már, hogy a kompakt júzer koszra lelt a képen.
Még a teljesen zártnak tűnő ojjektívekkel sem vagy 100% biztonságban.Hogy a mocsok hogyan lett a szenzoron ?
Ezt én is kérdeztem a rokonoktól, meg a kutyától, de egyik sem mondta el.
Valószínűleg ott hibáztam, hogy nem volt a kezemben végig a gép.
De levontam a tanulságot és leszídtam a kutyát.BEE
-
Tulku
veterán
Hujjujúj elég ostoba vagyok én ehhez, de madgie csinálta rendszeresen, és ezért inkább őt kérdezd, nem akarok hülyeséget írni.
Na ma is tanultam valamit, bizonyára azért, mert nem használtam soha f16-on.Mindenkihez: Stich tehát megvilágította elmém és elnézést a hitetlenkedésért...tehát az obi mellett is bekúszhat. Az a fránya por.
Akkor egy kompakt érzékelő sincs biztonságban?...ez elég bizarrul hangzik, de logikusan így következne...vagy ott van a lencserendszer mellett-előtt-után egy plusz védelem?
-
Stitch
őstag
Úgy van, ahogy madgie mondja. Tökéletesen tiszta soha nem lesz, az a kérdés, hogy mekkora rekesznél és mennyire látszanak a porszemek, szöszök.
A tiéden is vannak, f16 környékén a szenzor felső felén látszanak leginkább, úgyhogy ilyen rekesz mellet egy kültéri felvételnél pont az égen virítanának.
Nem csak a cserénél lehet gond, egy "hézagos" zoom objektívbe simán belemegy a por, amit aztán szépen belepumpálsz a gépbe zoomoláskor.
-
Tulku
veterán
Nem akarlak megsérteni, minden tiszteletem a sokat látott öreg tapasztalt rókáké, de:
Hogyan csöppent rá? Tányéralátétként használtad?
Géptest lefelé fordít, lencse leemel, másik felpakol, oszt jóccakát. (mint ha így olvastam volna)
Ne haragudjatok, ha hülyeségeket kérdezek, az obi eleje nálam is bír iszonyú poros lenni, de a szenzor?....az jó ha két másodpercig van szabadon...vagy rosszul tudom? -
BEE
addikt
Tükrösnél hatalmas előny hogy a zár bezár a szenzor előtt.
Kb fél évente pöff-pöff oszt jóvan.
A NEX-en meg az első családi összeröffenés után ott figyelt a szenzoron
valami rácseppent akármi.
Hogy aztán a kutya volt-e vagy a rokonság, már nem fog kiderülni.Mivel nincs semmi nedves szenzorpucoválóm, hát úgy hagytam.
Majd eccer levakarom valamivel.BEE
-
madgie
titán
Nálam sem volt gond f2.8-nál, de ha mondjuk f11-re rekeszeltem a 16-ost ,akkor jobban látszik a dzsuva.
Mellesleg a Micro 4/3 vázaimat soha (!) nem kellett emiatt pucolnom, Canon/Sony/Nikon APS-C vázaimat meg elég sokszor. A vonatos fotóimnál sokszor kijött a különbség, ott nem volt ritka az f22 sem a záridő miatt.
-
Tulku
veterán
válasz
sebgutkopf #459 üzenetére
De most tényleg mondjátok már meg; mi a .......t csináltok ti a szenzorral????
Nekem egy porszem sem volt rajta, pedig én sem a holdon lakom...igaz Madgie azt írta, hogy neki rendszeresen poros volt a nex3, de ő galád, szerintem percenként cserél lencsét.
Én naponta cseréltem a kitzúmot a nikonnyal, ráadásul az adapteres volt, de semmit nem láttam a szenzoron...pedig a monitoromon hetente fél mm por van.
Szépen kell lencsét cserélni, lefelé fordítva azt a hatalmas gépest, gyorsan, szakszerűen...vagy én rontok el valamit?
Na mind1 aki hamarabb jelentkezik, az viheti:
sensorklear a lenspen-től, Madgie kartács is erre esküszik.
Medikernél 4400 pénz...én nem használtam, csak kibontottam -
Tulku
veterán
válasz
sebgutkopf #457 üzenetére
Ha veszek egy olcsó kompaktot, vihetitek 2/3 áron...még nem volt használva.
Veled tudok találkozni, Stich-nek meg úgy is megy csomag :-) -
Stitch
őstag
Az érzékelőt mivel szoktátok tisztítani?
-
sebgutkopf
őstag
-
WiZARD
addikt
kár, hogy ez is majdnem annyiba kerül mint a sony.
méretre minimálisan kisebb. bár nyilván adott érzékelőmérethez, és fókusztávhoz nagy csodák nem lesznek később se (méret tekintetében).Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. * phenomestraps.com *
-
sebgutkopf
őstag
Igazából az a baj vele, hogy annyira általános infók, hogy nem lehet tudni milyen obik lesznek valójában. Végleteket nézve, ha az új obikat ésszel készítik el, akkor alapvető lyukaktól mentessé válhatna a nex obi választék 2013-ban. A másik véglet, hogy néhány obit nagyon mellé lőnek, nem az lesz, amit várunk, akkor pedig egy rakat értelmetlen cucc lesz a boltokban.
Meglátjuk. Jöhetne a Sigma és a Tamron is valami tervvel. -
Tulku
veterán
-
sebgutkopf
őstag
-
FEDman
addikt
Új NEX lens roadmap.
Pancake obi 2013-ra, hát nem mondhatnám, hogy elkapkodják..
-
realmadrid
aktív tag
Sziasztok, vennék Sony SEL16F28 E16 mm F2,8 obit.
Lehetőleg nem aranyárban.A sas nem vadászik legyekre
-
gcsikos
tag
válasz
sebgutkopf #446 üzenetére
Nem nehéz, meg az alkotási adrenalin elnyomná
-
gcsikos
tag
A Sanyo-t tartottam esélyesnek az én házi versenyemben, ahol az győz, aki a legjobb állókép exponálására alkalmas vid.kamerát készíti. Nem jött be neki. Viszont most megfordult a hibrid opció, van már olyan f.gép, amelyik vid.et és still képéket is profi minőségben készít.
Lassan kiírhatom a versenyt, csak a telefonálást és az irodai alkalmazásokat is bele lehet venni. És a zsebméret is feltétel lehet.
És az is, hogy bírja a Himalája hideget.
[ Szerkesztve ]
-
Tulku
veterán
nekem sanyi...
A sanyó az sanyó (mikor klímáztam megtudtam, hogy szanió-nak mondjuk...persze ott már semminek, mert megvette a pana-panaszonik-panaszkodik)
De: mondjuk sanyo fenykípezőgép nincs ha jól tudom, legalábbis nem alkotott világmegváltót, úgy hogy nem fogok főbenjáró bűnt elkövetni....
-
gcsikos
tag
válasz
sebgutkopf #433 üzenetére
Itt az alján 19422-től) van néhány beírásom és az egyikben fotóim a cuccról: [link]
A fotózáskor nem raktam fel az alu csőre a habszivacs fogantyút, de ott van valamelyik hozzászólásban a helyének a meghatároza. Ennél sokkal jobb, ha a kimért helyre egy golyós csapágyas forgópont kerül. Szerintem a NEX könnyűsége nem viseli el ezt a barkács technikát. Viszont a Pana GS300-assal monopodként is használtam, sőt a fejem fölé emelve is.[ Szerkesztve ]
-
-
Athanáz9
aktív tag
válasz
Athanáz9 #434 üzenetére
Bocs, megnéztem, és kiderült gyártanak még Sanyo fényképezőket.
http://pixinfo.com/hirek/2010-10-15_273009Ezért, bár tán századrangú probléma, nem kérhetem, hogy "Sanyinak" ne a Sony, hanem a Sanyo gépeket becézzük? Félreértésre ad alkalmat.
KöszKérdezek mindig, mindenáron! A magyar kormánynak mindig mindent elhiszek. (Jaj.) - Rómáról (Italia) sokfajta felvilágosítással szolgálhatok, dokféle tárgykörben.
-
Tulku
veterán
válasz
sebgutkopf #433 üzenetére
Szerintem nem az elsők között foglaltad le...de nekem is ezt mondták először, a február közepe-vége szerintem olyan óvatos duhajkodás itt Magyarhonban...
Athanáz: Miért elérhetetlen??? Nem kapsz, vagy nincs készséged rá?
-
Athanáz9
aktív tag
Üdv a számomra elérhetetlen gépek topikjának.
"Sanyi"? Valamikor nagyon régen a Sanyo cég gépeit (bármelyen gépeit) hívták így. Azt sem tudom, létezik-e még a Sanyo cég.
További jó fotózást a számomra elérhetetlen gépekkel.Kérdezek mindig, mindenáron! A magyar kormánynak mindig mindent elhiszek. (Jaj.) - Rómáról (Italia) sokfajta felvilágosítással szolgálhatok, dokféle tárgykörben.
-
sebgutkopf
őstag
Mivel egyensúlyoztad ki, vagy hogy kell ezt érteni?
Más: tegnap kaptam mailt a sony centertől, hogy a korábban visszaigazolt 50/1,8 rendelésem március 2 hetében fog érkezni. Legalább van valami dátum.
Vajon tényleg akkor érkezik, vagy egy korábbi szállítmány már teljesen le lett foglalva és csak ebben az időpontban tudják az én rendelésemet teljesíteni? Végülis a lényeg, hogy lesz. -
gcsikos
tag
válasz
sebgutkopf #430 üzenetére
Igen, szűk nagyon videóhoz, de egy jó történethez, átgondolt forgatáshoz biztosan lehetne használni, eseményhez nem tudom elképzelni. Persze majd kipróbálom, referálok.
Erről jut eszembe, ahogy írtam. A Pana GS300-asomhoz (szintén nyuggercsináltam egy egyszerű sztedikemet, szépen ki tudtam a kamerát egyensúlyozni. A NEX-hez a könnyűsége miatt még nem láttam, de lehet, hogy lesz talán.
-
gcsikos
tag
válasz
sebgutkopf #426 üzenetére
Na, de hogyan? Feleséget le a fodrásznál, szépen süt- mondtam, megyek fotózni. Be a Soóshoz, az régi cuccok miatt spéci régiségszagú üzletbe és kihoztam adapterrel.Minden stimmelt, azóta süt is, meg fotózok is. Kicsit jobb a IQ-ja, mint amennyit költöttem rá
-
Tulku
veterán
válasz
sebgutkopf #427 üzenetére
C2 -ból kihagyni a videó funkciót, beárazni nex 5 szintre (max 120-130 kitzúmmal) oszt csókolom.
Akkor akinek csak fenykép kell, az megveszi mínusz 60 ezerért és örül neki...ennyi.Most különben már távolodnak egymástól árban nálunk, mert a régi c3 készletek nem fogytak el, azokat a régi áron árulják, az új nex 5n pedig ahogy hallom 10%-kal többért van kint...még egy kis forint leértékelődés és a piac megcsinálja azt amit írtam; lesz köztük 60 pezó különbség, csak persze nem mindegy milyen áron...
-
sebgutkopf
őstag
Azt még meg lehet emészteni, hogy van c3, ami a nex3 szellemi utódja. Azt viszont én sem tudom felfogni, hogy miért van olyan közel árazva az 5n-hez. Ezzel lényegében a kis árkülönbség miatt a c3 teljesen értelmetlenné vált. Korábban a 3 és az 5 között annyi volt az árkülönbség, hogy a 3-as best buy tudott lenni azoknak akik nem a csúcs videó volt a lényeg. Még ha egy sima avchd-t belettek volna a c3-ba és a 2-es verziót meghagyják az 5n-nek, akkor a mostani ár is emészthetőbb lenne. 2012-ben azért egy full hd felvételi lehetőség nem kéne, hogy ördögi funkcióként a felsőbb kategória privilégiuma legyen.
-
gcsikos
tag
Cirilül ez van írva a NEX-szem új objektivjére: Jupiter 37A, 135/3.5 és az is, hogy CCCP. 5000 volt a Soósnál és teljes nyíláson elmegy kabát alá, de 4 és 5.6 éles, 8-meg éles+
[link] -
Tulku
veterán
válasz
sebgutkopf #423 üzenetére
c3-at miért csinálta a sanyi???
Ez még egy megfejthetetlen dolog számomra...úgy érzem, már sosem fogom megtudni. -
sebgutkopf
őstag
A géptől függ, hogy mennyire engedi a videó expóba történi beavatkozást. A nex5n-nél pl S módba dobom a gépet beállítom az 1/100 záridőt és szépen használja a fénymérést hozzárendeli a rekeszt és iso-t ahogy kell és követi a fényviszonyokat felvétel közben, sőt ha akarom felvétel közben a záridőt kézzel módosíthatom tetszőlegesen, illetve expó korrekciót is lehet állítani szintén menet közben nem csak előre.
Hogy ezt a beállíthatóságot megadta-e a sony az slt gépeinek nem tudom, az 5n és a nex7 tudja, de a c3 pl nem, lévén nem videóra kihegyezett gép. -
Stitch
őstag
Sziasztok!
Nincs külön SLT téma, gondoltam rákérdek itt, a gyári leírások nincsenek bő lére eresztve és hátha Ti tudjátok a választ.
Jól gondolom, hogy SLT-A35-nél ahhoz, hogy pl. fix 1/100-ad zársebesség mellett filmezzen az ember, manuál módú videót kell választani, amely esetében a fókusz állítása is csak manuálisan történhet? Ekkor egyébként a fényesség viszonyokat követi valamiképp a gép?
-
sebgutkopf
őstag
Ez a zeiss egy örök szálka marad a szememben. Egyrészt a 24mm azt abszolút telitalálat, nálam egy elég gyakran használt látószög a nex-en. Másrészt fényerős és a képminősége pedig az, amire az ember vágyik. Ezzel szemben jóval nagyobb mint szeretnénk és kb 3x annyiba kerül mint a valós inger küszöb.
Más: Azt vettem észre, hogy videó közben az AF sebességét alapvetően meghatározza, hogy milyen módban készül a felvétel. Egész pontosan ha 25p-s a felvétel akkor lassú és bizonytalanabb az af, míg 50p és 50i-s felvétel esetén az af egy teljesen másik dimenzióban dolgozik, gyorsabb, pontosabb, jobban követi a témát.
Ez tulajdonképpen magyarázhatónak is tűnik. Lévén cd af esetén a szenzor dupla kiolvasási gyakorisága miatt érthetőnek tűnik, hogy ebből az af rendszer is profitál. -
Tulku
veterán
válasz
sebgutkopf #416 üzenetére
hujjujúj ez az új zeiss 24-es karcol elég jól a nex 5n-en
Csak az ára...300 ezer felett, atyaég!
-
madgie
titán
válasz
sebgutkopf #417 üzenetére
Panán is van stabis zoomom, gyors is, éles is, mégsen szeretem igazán. Hiába, fixbuzi vagyok
-
sebgutkopf
őstag
Számomat tudod, ha próbálgatni akarod. Úgyis járkálsz a városban
Szórás mindenhol van az obik között. Annak idején amikor a nex indult az első széria nagyon gyenge volt, utána a későbbiek állítólag kicsit javultak. A mostaniról és az 5n-ről együtt még ezt el is hiszem, mert valóban jobb.
-
sebgutkopf
őstag
Ezért volt, hogy amikor megvettem az 5n-t egy ideig azt firtattam, hogy mit csinál pluszban az 5n az obival, mert számomra nagyon szembetűnő volt a különbség a nex3 + az ahhoz adott 16-oshoz képest az eredmény.
A nex3-as topicban hónapokig ostoroztam az obi minőségét, lényegében jó, hogy akkor is dupla kittet vettem, mert a 18-55 mindig sokat ment a helyzeten. f8-on nyáron azért jó szolgálatot tett kirándulásokon a 16-os.Azért ezt a darabot se kell agyon magasztalni, mert 2,8-on taknyol a széleken keményen, 4-en már szódával elmegy, az 5,6-ot láttátok és f8-on elég jól vállalható.
-
Tulku
veterán
válasz
sebgutkopf #409 üzenetére
El fogom kérni (ha ideadod) egy pár napra a palacsintádat, megnézem mit tud...lehet, hogy ilyen nagy a szórás, vagy csak szimplán a tied sikerült jól?
Fotography blogon néztem a nex 5n képeket, annyira fel lehet ismerni, melyik készült palacsintával...a tied nem tűnik olyannak.Csinálnál vele képeket, épületekrtől, környezetről, ahol sok a részlet? Kösz előre is!
[ Szerkesztve ]
-
madgie
titán
válasz
Ha az enyém ilyen lett volna lehet el sem adom a NEX-et.
-
Tulku
veterán
válasz
Na ezt tartsd meg, mert az enyém is egy rakás sz.. volt ehhez képest a széleken...persze a Madgie-énál kisebb mértékben.
Ja és videónál nagyon észrevehetően erősen vinyettált is.Ezek szerint szórás van a lencsékben, még pedig elég jelentős...
-
sebgutkopf
őstag
Nem lehet, hogy a tiéd valami extrém gyenge 16-os volt?
Csináltam az érdekesség kedvéért egy rekesz sort ahol a kép jobb oldalára komponáltam a könyvespolcot. ilyen lett az out of camera jpg.A kép bal oldalát ne nézzétek az fókuszon kívüli rész, lévén hátrébb van mint a könyvek és a kép elég közelről készült.
Most csak egy képet teszek fel, de 2,8-tól 11-ig egész rekeszenként végiglőttem természetesen állványról, hogy összevethető legyen. Ha valakit érdekel mailben tudok több képet és raw-ot (arw) is küldeni. -
Tulku
veterán
Azt nagy általánosságban leszűrhetem, hogy a nex (különösen a nex 5n) igen objektív függő.
A nikon 50 mm 1.4-em valami csoda módon teljesít, de vettem egy 28 mm 2,5-ös tamront, és lehidaltam a részlettelenségtől, színtelenségtől, kontraszttalanságtól...stb. Egy rakás....volt.
Telénél gondolom szintén vigyázni kell arra, hogy a felbontás megfelelő legyen, mert könnyen a madgie féle részlettelen képekhez jutunk, és akkor igaz a sokat hangoztatott szlógen, hogy lehet egy gép akármilyen überbrutál, ha az elérakott optika moslék. (Madgie is ezért vált meg a nex-étől, bár az építési minőséggel meg volt elégedve)
Sajna a nex pillanatnyilag nem bővelkedik jó optikákban, ezt enyhíti a hamarosan megjelenő 50-es, de a 20-30 mm környékére igen adósak valami normális dologgal.
Mert van ugyan a 24-es Zeiss, de annak ára 3-assal kezdődik, és hatjegyű... -
gcsikos
tag
Én is szívesen használnám az 55-210-est, pláne AF-fel, de mostanában árérzékeny vagyok
Meg oly ritkán használnám, hogy erre csak egy budget és IQ kompromisszumos lencse a fájdalmas válaszom. Most éppen a kompromisszum mértékét igyekszem megkeresni. Az Oly 55-150 OM-mel elég jókat találtam a dpreview.com -on
Tulku obija feltétlen szóba jövők között van, de egyelőre zoom kat.ban keresgélek. (meg volt is ilyen obim anno és szerettem, bánom is, hogy belekerült a hatalmas piaci örvénylésbe)
[ Szerkesztve ]
-
GAgyiXyXy
aktív tag
Ez nagyon durva. Még az én egyáltalán nem sasszememet is bántja. Örülök, hogy nem volt akkor ezzel az obival a nexem, mert ezzel szerettem volna venni.
A 1855 meg szerintem igen jó kitobi. Az én sasszememnek legalábbis
Utólagos korrekcióra van valami lehetőség?"Syd Wichowsky szegedi szabadságharcos, aki a Szovjetúnióba emigrált"
-
madgie
titán
Nézd a képsarkokat például.
-
sphe
senior tag
Valaki tudná képszerű, vagy tesztben látható képekkel - példákkal érzékeltetni a nex palacsinta hibáit?
Előre is köszi.
Új hozzászólás Aktív témák
- Politika
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Gumi és felni topik
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Ukrajnai háború
- Router gondok
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 10***(X) "Zen 6" (AM5)
- Apple asztali gépek
- További aktív témák...