- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- MasterDeeJay: NVIDIA DLSS 5 Neural Rendering
- sziku69: Szólánc.
- Fogkefe: elektromos vagy manuális?
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- total90: Microsoft, te drága…
- MasterDeeJay: Nagyon budget egér és billentyűzet. Tigertech
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- KISDUCK: BULDAK 2X SPICY kóstolás
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
Hieronymus
veterán
-
Doky586
félisten
De nem lesz mindig szerencséd.
Most már átmész kárakaróba?
Ilyenkor ha a kétoldalas baleseti bejelentőn senki sem ismeri el a hibáját jön a pereskedés. Te a bkv jogi csapata ellen.
1. Ilyen esetben, amikor több sérültje lehet egy ütközésnek, a helyszínelők minden részletet rögzítenek. Nagy valószínűséggel kamera is van a közelben, ami látja a balesetet. Az ütközés nyomai is sokat árulnak el a szakértők számára.
2. Te még mindig nem érted, hogy a baleseti helyzet nem Magyarországon történt. A BKV hivatkozásod irreleváns.
Ők megmutatják a videofelvételt ami a busznak zöldet mutatott...
Te komolyan gondolod, hogy ha piroson megyek át, akkor reklamálok??!
Had kérdezzem meg. Van jogosítványod?
Számomra úgy tűnik nincs, mert teljesen egyértelmű dolgokat nem ismersz, de legalább a rosszindulat is elkezdett sugározni a hozzászólásaiból. Nyerő páros.
2 Ja hogy ez nem itthon hanem Szomáliában történt meg veled?

Akkor kiszállnak az utasok és agyonvernek.
Tárgyalás nélkül ott azonnal. -
Hieronymus
veterán
Igen most nem volt baleset mert szerencséd volt. De nem lesz mindig szerencséd.
Ilyenkor ha a kétoldalas baleseti bejelentőn senki sem ismeri el a hibáját jön a pereskedés. Te a bkv jogi csapata ellen. Ők megmutatják a videofelvételt ami a busznak zöldet mutatott. Te meg elmondod hogy neked van ogazad..
De nem lesz mindig szerencséd.
Most már átmész kárakaróba?
Ilyenkor ha a kétoldalas baleseti bejelentőn senki sem ismeri el a hibáját jön a pereskedés. Te a bkv jogi csapata ellen.
1. Ilyen esetben, amikor több sérültje lehet egy ütközésnek, a helyszínelők minden részletet rögzítenek. Nagy valószínűséggel kamera is van a közelben, ami látja a balesetet. Az ütközés nyomai is sokat árulnak el a szakértők számára.
2. Te még mindig nem érted, hogy a baleseti helyzet nem Magyarországon történt. A BKV hivatkozásod irreleváns.
Ők megmutatják a videofelvételt ami a busznak zöldet mutatott...
Te komolyan gondolod, hogy ha piroson megyek át, akkor reklamálok??!
Had kérdezzem meg. Van jogosítványod?
Számomra úgy tűnik nincs, mert teljesen egyértelmű dolgokat nem ismersz, de legalább a rosszindulat is elkezdett sugározni a hozzászólásaiból. Nyerő páros.
-
Hieronymus
veterán
Lehet, néha használni kéne a saját eszed is, és nem az AI böfögéseit előadni sajátként... KRESZ-re hivatkozol (Németországból írogatva!), és ilyen releváns oldalakkal támasztod alá a "mondanivalód" (vagyis támassza alá az AI), hogy gyakorikerdesek.hu. Meg csomó angol nyelvű hivatkozás, ami valóban tök releváns a magyar KRESZ-szel kapcsolatban...
Meg az elmaradhatatlan reddit link, ami csak azért magyar, mert le lett "fordítva", és nem nyilas zöld lámpáról ír, hanem egy kiegészítő tábláról, ami szerint kis ívben jobbra lehet a piros jelzés ellenére is kanyarodni, feltéve, ha nem jön senki, tehát nem jár elsőbbséggel. Jó, hogy nem citálod az amerikai szabályozást, ahol alap ez a megoldás, tábla nélkül is...Egyébként lehet, hogy piroson ment át a busz, lehet, hogy meghibásodott a jelzőlámpa, s éppen zöld volt neki... Nem tudhatod. De egyet azért csak tudhatnál: balra kanyarodóként egy egyenesen haladó elé kanyarodva nincs elsőbbséged. Nem kellett volna találkoznod vele! Tiszta sor! De ez nem elsőbbségi kérdés: nem azért nem haladhatott volna tovább a kereszteződésben, mert elsőbbséget ad neked, hanem mert megáll a tilos jelzésnél.
(Ha nem értenéd a különbséget: annál akkor is meg kell állnia, ha te nem jössz keresztbe neki... viszont ha elsőbbségi kérdés lenne, akkor egy üres kereszteződésbe behajthatna a piroson keresztül is, hiszen nem jön éppen senki, akkor nem számít, nem? Dehogynem...)
És akkor térjünk vissza az amerikai megoldásra, ahol egy piros lámpa a jobbra kanyarodó számára gyakorlatilag (spéci) STOP táblává redukálódik (azzal a megkötéssel, hogy csak jobbra kanyarodhat). Megáll, körülnéz, ha tiszta, mehet. Ha nem áll meg, megbasszák.
Ui: amúgy elsőbbsége annak van, akinek megadják. Egy szabálytalan ellenfélnek lehet jól nekimenni, aztán a bíróságon megnyerni a kártérítést, meg lehet elkerülni, és utólag okos dolgokat írni róla a logoutra. Te utóbbit választottad, csak kár, hogy AI nélkül nem megy...
A többi csak értelmetlen feltételezés halmaz.
amúgy elsőbbsége annak van, akinek megadják
Amúgy ez jól hangzik, üres fecsegés. Attól hogy nem adták meg az elsőbbséget nem változik az elsőbbségre vonatkozó szabály. A hibás fél viszi el balhét, aki nem adta meg az elsőbbséget. (és a biztosítása fizet)
PS:
Ha úgy gondolod, hogy ezzel az írásommal bármilyen PH szabályt sértettem. akkor a jelentés gombra kell kattintanod. Ennyi.
-
Doky586
félisten
Nem volt baleset, nem következett be káresemény.
Megint félre beszélsz. Én soha sem írtam azt, hogy nekem bárkit is perelnem kellene. Ezt csak te akarod erőltetni.
A lámpakarbantartó munkásról rajtad kívül senki sem beszélt.Szalmabábot állítottál és azt ütöd.
Igen most nem volt baleset mert szerencséd volt. De nem lesz mindig szerencséd.
Ilyenkor ha a kétoldalas baleseti bejelentőn senki sem ismeri el a hibáját jön a pereskedés. Te a bkv jogi csapata ellen. Ők megmutatják a videofelvételt ami a busznak zöldet mutatott. Te meg elmondod hogy neked van ogazad..
-
HThomas
őstag
Lehet, néha használni kéne a saját eszed is, és nem az AI böfögéseit előadni sajátként... KRESZ-re hivatkozol (Németországból írogatva!), és ilyen releváns oldalakkal támasztod alá a "mondanivalód" (vagyis támassza alá az AI), hogy gyakorikerdesek.hu. Meg csomó angol nyelvű hivatkozás, ami valóban tök releváns a magyar KRESZ-szel kapcsolatban...
Meg az elmaradhatatlan reddit link, ami csak azért magyar, mert le lett "fordítva", és nem nyilas zöld lámpáról ír, hanem egy kiegészítő tábláról, ami szerint kis ívben jobbra lehet a piros jelzés ellenére is kanyarodni, feltéve, ha nem jön senki, tehát nem jár elsőbbséggel. Jó, hogy nem citálod az amerikai szabályozást, ahol alap ez a megoldás, tábla nélkül is...Egyébként lehet, hogy piroson ment át a busz, lehet, hogy meghibásodott a jelzőlámpa, s éppen zöld volt neki... Nem tudhatod. De egyet azért csak tudhatnál: balra kanyarodóként egy egyenesen haladó elé kanyarodva nincs elsőbbséged. Nem kellett volna találkoznod vele! Tiszta sor! De ez nem elsőbbségi kérdés: nem azért nem haladhatott volna tovább a kereszteződésben, mert elsőbbséget ad neked, hanem mert megáll a tilos jelzésnél.
(Ha nem értenéd a különbséget: annál akkor is meg kell állnia, ha te nem jössz keresztbe neki... viszont ha elsőbbségi kérdés lenne, akkor egy üres kereszteződésbe behajthatna a piroson keresztül is, hiszen nem jön éppen senki, akkor nem számít, nem? Dehogynem...)
És akkor térjünk vissza az amerikai megoldásra, ahol egy piros lámpa a jobbra kanyarodó számára gyakorlatilag (spéci) STOP táblává redukálódik (azzal a megkötéssel, hogy csak jobbra kanyarodhat). Megáll, körülnéz, ha tiszta, mehet. Ha nem áll meg, megbasszák.
Ui: amúgy elsőbbsége annak van, akinek megadják. Egy szabálytalan ellenfélnek lehet jól nekimenni, aztán a bíróságon megnyerni a kártérítést, meg lehet elkerülni, és utólag okos dolgokat írni róla a logoutra. Te utóbbit választottad, csak kár, hogy AI nélkül nem megy...
A threadben több magyar példa is elhangzott (pl az a hsz, amire válaszolt, vagy amit én hoztam be korábban), azokhoz kapcsolódóan azért releváns a KRESZ.
Ha irányzöldnél balra kanyarodva jön szembe a busz, azért szerintem bárki jogosan szentségel, az elsőbbségadási szabályoktól függetlenül.
-
Hieronymus
veterán
Nem volt baleset, nem következett be káresemény.
Megint félre beszélsz. Én soha sem írtam azt, hogy nekem bárkit is perelnem kellene. Ezt csak te akarod erőltetni.
A lámpakarbantartó munkásról rajtad kívül senki sem beszélt.Szalmabábot állítottál és azt ütöd.
-
DigitXT
félisten
A KRESZ alapján a nyíllal jelzett irányú zöld jelzésre (köznyelvben: nyilas zöld vagy irányzöld) az alábbi szabályok vonatkoznak:
1. Kötelező haladási irány
Csak a nyíl által jelzett irányba szabad továbbhaladni.Ha a lámpa lencséjén egyenesen mutató nyíl van, csak egyenesen mehet; ha kanyarodó nyíl van, csak a kanyarodás megengedett. [1, 2, 3]
2.Védett kanyarodás (Elsőbbség)A nyilas zöld úgynevezett védett irányítást jelent. Ez azt jelenti, hogy a kanyarodás során nem fog szemből érkező járműforgalom, amelynek szintén zöld jelzése van. Nekik ilyenkor piros a lámpa.
Kivétel: A megkülönböztető jelzést (sziréna, kék lámpa) használó járműveknek ilyenkor is elsőbbséget kell adni. [1, 2, 3, 4]1/1975. (II. 5.) KPM–BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól
4,b) a felfelé, illetőleg az oldalra mutató nyíl alakú zöld fény a jelzett irányban (irányokban) szabad utat jelez: a jelzett irányban (irányokban) tovább szabad haladni, bekanyarodás esetén a szabad jelzésen áthaladó gyalogosoknak elsőbbséget kell adni;A megkülönböztetett jelzésű járművek elsőbbségét külön szabályozzák. Ezeken kívül nincs említés más járművek elsőbbségéről.
-
Doky586
félisten
Na látod, pontosan ezért mentem pont arra vissza. Látni akartam a másik oldali lámpa kialakítást.
De ez megint csak mellé dumálás a részedről.
Akkor jogod lett volna (baleset esetén) bírósági úton perelni.
Sok sikert (de szerintem nem lenne) legfeljebb egy lámpakarbantartó betanított munkást találnak felelősnek, aki ellen új pert indíthatnál. -
Hieronymus
veterán
Onnan tudom hogy te mondtad, még térképet is tettél ki róla. Csak a lámpa hátulját láthattad. Onnan is tudom hogy volt pár éve egy ilyen karambolom. Én mentem egyenesen. Úgyhogy a másik fél fizetett mindent, hiába volt neki is zöld.
Azóta vettem egy menetrögzítő kamerát hátha egyszer te kanyarodsz elém és engem vádolnál..
Na látod, pontosan ezért mentem pont arra vissza. Látni akartam a másik oldali lámpa kialakítást.
De ez megint csak mellé dumálás a részedről.
-
Doky586
félisten
Már bocsánat, de honnan a fenéből vagy biztos a dolgodban?
Nem tudod hol volt a problémás szituáció. Vélhetően életeben nem jártál ott.De te pontosan tudod a tutit! Melyik országban engedik rá irány zöldre - ütköző íven a szembejövő forgalmat?
A te hajtóerőd a Dunning–Kruger-effektus.
Onnan tudom hogy te mondtad, még térképet is tettél ki róla. Csak a lámpa hátulját láthattad. Onnan is tudom hogy volt pár éve egy ilyen karambolom. Én mentem egyenesen. Úgyhogy a másik fél fizetett mindent, hiába volt neki is zöld.
Azóta vettem egy menetrögzítő kamerát hátha egyszer te kanyarodsz elém és engem vádolnál..
-
Hieronymus
veterán
-
Doky586
félisten
A piroson áthajtást valóban hibának tartom. Nem csak én a közlekedésre vonatkozó szabályzás is.
Balra irány zöld. Egyenesen előre és jobbra haladóknak piros.
A szemben jövő sávoknak is szimmetrikus az elrendezése és időzítése. ott is irány zöld balra, a többi irányba tilos, mert piros.Mit nem lehet érteni ezen?
Azt nem érted hogy nekik nem piros volt. Azt csak hinni akarod, semmi bizonyítékod rá.
-
Hieronymus
veterán
A piroson áthajtást valóban hibának tartom. Nem csak én a közlekedésre vonatkozó szabályzás is.
Balra irány zöld. Egyenesen előre és jobbra haladóknak piros.
A szemben jövő sávoknak is szimmetrikus az elrendezése és időzítése. ott is irány zöld balra, a többi irányba tilos, mert piros.Mit nem lehet érteni ezen?
-
Doky586
félisten
Segítek neked.
Van itt kötözködős hapsi. aki homályos dolgokat hord össze.
például: "nem tudod melyik vonatkozik rád mert mind teljesen egyforma".
Kicsit elgondolkodtam. Ha minden egyforma a sötétben számára, akkor színeket sem láthat. A lámpák színei nem egyformák.
Gondoltam megnyugtatom. Nem lehet jogosítványa. Ezért lényegtelen miket hord itt össze.
Remélem te is így gondolod.
Igazad van. Te hibátlan vagy. És a buszsofőr hibázott..
Addig úgyse állsz le -
Hieronymus
veterán
Segítek neked.
Van itt kötözködős hapsi. aki homályos dolgokat hord össze.
például: "nem tudod melyik vonatkozik rád mert mind teljesen egyforma".
Kicsit elgondolkodtam. Ha minden egyforma a sötétben számára, akkor színeket sem láthat. A lámpák színei nem egyformák.
Gondoltam megnyugtatom. Nem lehet jogosítványa. Ezért lényegtelen miket hord itt össze.
Remélem te is így gondolod.
-
Doky586
félisten
A te érvelési hibád az anekdotázás.
Nincs köze egy adott esethez annak, hogy ugyan ott dugó alakulhat ki. Nem volt dugó. Pont. Se hó, se jég. Ufók sem potyogtak az égből. Normális délután forgalom, a későbbi csúcs előtt.
azt hogy nem tudod melyik vonatkozik rád mert mind teljesen egyforma
Mármint micsoda teljesen egyforma?
Na jó! a színvakok nehezen tudnák értelmezni a lámpa aktuális színét. Ezért jogosítványt sem kaphatnak. A színtévesztők számára is kétséges a jogosítvány elérhetősége.De Erre az esetre is - ha már a lámpák sem látszanak biztosan, iránymutatást ad a KRESZ.
A játszma neve: Van másik. A zenebohócok cirkuszi mutatványa után.
Neked új dolgokat kell kitalálnod a témában.
Nekem sorban meg kell cáfolni vagy korrigálni azokat.
Aki megtorpan, mert nem tud válaszolni az veszít.Komolyan végig akarod játszani ezt a játszmát?!
Hogy jön ide a színtévesztés..??? Nagyon el vagy tévedve. Nem csoda hogy majdnem balesetet okoztál saját bevallásod szerint is.
-
Hieronymus
veterán
Tehát a kereszteződés szimmetrikus, mind a két oldalon azonos.
Balra - irány zöld. Egyenesen a középső sávból - piros. Egyenesen és jobbra a külső sáv - szintén piros.
Nyilván a másik ütem - gyengébbek kedvéért - Balra - piros, előre és jobbra zöld.
A másik két ütem a keresztutcáé. De ezzel nem komplikáljuk a helyzet értelmezését.Mit befolyásol ezen a havas éjszaka?
Harmincnégy hozzászólás után sem sikerült értelmezni mindenkinek a kereszteződés kialakítását.
A te érvelési hibád az anekdotázás.
Nincs köze egy adott esethez annak, hogy ugyan ott dugó alakulhat ki. Nem volt dugó. Pont. Se hó, se jég. Ufók sem potyogtak az égből. Normális délután forgalom, a későbbi csúcs előtt.
azt hogy nem tudod melyik vonatkozik rád mert mind teljesen egyforma
Mármint micsoda teljesen egyforma?
Na jó! a színvakok nehezen tudnák értelmezni a lámpa aktuális színét. Ezért jogosítványt sem kaphatnak. A színtévesztők számára is kétséges a jogosítvány elérhetősége.De Erre az esetre is - ha már a lámpák sem látszanak biztosan, iránymutatást ad a KRESZ.
A játszma neve: Van másik. A zenebohócok cirkuszi mutatványa után.
Neked új dolgokat kell kitalálnod a témában.
Nekem sorban meg kell cáfolni vagy korrigálni azokat.
Aki megtorpan, mert nem tud válaszolni az veszít.Komolyan végig akarod játszani ezt a játszmát?!
-
Doky586
félisten
Balra - irány zöld. Egyenesen a középső sávból - piros. Egyenesen és jobbra a külső sáv - szintén piros.
Nyilván a másik ütem - gyengébbek kedvéért - Balra - piros, előre és jobbra zöld.
A másik két ütem a keresztutcáé. De ezzel nem komplikáljuk a helyzet értelmezését.Mit befolyásol ezen a havas éjszaka?
Harmincnégy hozzászólás után sem sikerült értelmezni mindenkinek a kereszteződés kialakítását.
Bárcsak ilyen egyszerű lenne..

Sok helyen hatalmas dugók alakulnának ki ezen egyszerű módszernél. Naés a forgalom is fluktuál, hol erről hol arról hol sűrü hol ritka.."Mit befolyásol ezen a havas éjszaka?"
azt hogy nem tudod melyik vonatkozik rád mert mind teljesen egyforma -
Hieronymus
veterán
-
Doky586
félisten
Azt már korábban leírtam, az irány zöldre ráengedett gyalogos csak magyar specialitás. Több helyen lehet, egymásnak ellentmondó utalást találni rá.
Az sem mindegy hogy a három színben van elhelyezve vagy negyedik - többedik jelzőfényként használják. ( németeknél táblára festett irányzöld is létezik. Ezen esetben az elsőbbségadás kötelezettség továbbra is érvényes, de a lámpa piroson át lehet hajtani, az elsőbbségadás után.)
Ha az alapesetre szorítkozunk piros, sárga, iránynyíl zöld, akkor egyszerűbb a helyzet értelmezése.
Nem lehet ütközőpályás forgalmat ráengedni az az irány zöldre. Elméletileg gyalogosokat sem, de bevett gyakorlat.A valós helyzetben, piros volt a szembejövő sávnak. A vissza úton megnéztem.
Tehát ha van egyenesen és balra kanyarodó sáv is, egyiknél telezöld másiknál telepiros (ráadásul a kereszteződés túloldalán).
Kíváncsi vagyok hány baleset lesz ott egy havasesős éjszakán. Hogy döntöd el melyik vonatkozik rád.
-
HThomas
őstag
Azt már korábban leírtam, az irány zöldre ráengedett gyalogos csak magyar specialitás. Több helyen lehet, egymásnak ellentmondó utalást találni rá.
Az sem mindegy hogy a három színben van elhelyezve vagy negyedik - többedik jelzőfényként használják. ( németeknél táblára festett irányzöld is létezik. Ezen esetben az elsőbbségadás kötelezettség továbbra is érvényes, de a lámpa piroson át lehet hajtani, az elsőbbségadás után.)
Ha az alapesetre szorítkozunk piros, sárga, iránynyíl zöld, akkor egyszerűbb a helyzet értelmezése.
Nem lehet ütközőpályás forgalmat ráengedni az az irány zöldre. Elméletileg gyalogosokat sem, de bevett gyakorlat.A valós helyzetben, piros volt a szembejövő sávnak. A vissza úton megnéztem.
Jaja, a te konkrét eseted az tök egyértelmű, mivel a piroson haladt át a busz (és nem is lehetett volna zöld neki).
A magyar szabályozást viszont még mindig nem tudom hova tenni, agyrém. A gyalogos egy dolog, de a #27-ben a példa, ha tényleg úgy volt, ahogy írta, az még súlyosabb (bár lehet ott valamit elrontottak a lámpák beállításakor?). Kíváncsi vagyok kezdenek-e ezzel valamit majd az új KRESZ-ben.
-
Hieronymus
veterán
Nézegettem még a szabályokat, mert nem állt össze a teljes kép:
A KRESZ 9. pontja beszél a kétféle (fő és kiegészítő) nyilas lámpákról (9.(1)a és (5) pontok), de csak részlegesen tér ki az elsőbbségadási szabályokra:
(4) Az (1) bekezdés a)–d) pontjában említett fényjelző készülékek fényjelzéseinek a jelentése
9. (4) b: a felfelé, illetőleg az oldalra mutató nyíl alakú zöld fény a jelzett irányban (irányokban) szabad utat jelez: a jelzett irányban (irányokban) tovább szabad haladni, bekanyarodás esetén a szabad jelzésen áthaladó gyalogosoknak elsőbbséget kell adni;
Amit te is idéztél. De fontos, hogy a fenti a 9. (5)-ben lévő kiegészítő lámpás esetre ez látszólag nem vonatkozik, legalábbis én így értelmezem.
Az elsőbbséget és a kanyarodási szabályokat a 28. § (1) és (2) és 31. § (5) írja le, de ott már nem szól külön a nyilas lámpákról.
Illetve számomra nem egyértelmű, hogy a 9. (4) b-ben a szabad út az csak a továbbhaladás lehetőségére vonatkozik vagy elsőbbséget is ad: az előbbire tippelnék, és ebből következne is, hogy a kiegészítő lámpás esetben engedhetnek rá keresztirányú forgalmat, mert a főlámpa piros és azzal egyidejűleg a keresztező forgalom lámpája lehet zöld. Ha a főlámpában vannak a nyilak, akkor ilyen nem lehet, mivel a főlámpa zöld, akkor a keresztező forgalom lámpája piros lesz.
Viszont a 41/2003. (VI. 20.) GKM rendelet 6-os pontja
6.3.2. Részlegesen védett irányítási módnál az általános járműjelző szabad jelzése csak kör alakú lehet.
6.3.3. Nyíl alakú szabad jelzést csak védett irányítási mód esetén szabad alkalmazni.
alapján a nyilas lámpánál nem engedhetnének össze se gyalogost, se szemből jövő járművet egy nyilas zöldnél kanyarodóval.A gyakorlatban ezt mégis megteszik, ilyenkor a KRESZ szerint elsőbbséget kell adni a gyalogsnak és a szemből jövőnek egyaránt, függetlenül attól, hogy kiegészítő vagy főlámpában van a nyilas jelzés. Ugyanakkor a GKM rendelet szerint a fenti egy nem szabályosan kialakított kereszteződés, bár kétlem, hogy erre sikeresen lehetne hivatkozni pl egy baleset esetén.
-
HThomas
őstag
A KRESZ alapján a nyíllal jelzett irányú zöld jelzésre (köznyelvben: nyilas zöld vagy irányzöld) az alábbi szabályok vonatkoznak:
Csak a nyíl által jelzett irányba szabad továbbhaladni.Ha a lámpa lencséjén egyenesen mutató nyíl van, csak egyenesen mehet; ha kanyarodó nyíl van, csak a kanyarodás megengedett. [1, 2, 3]
2.Védett kanyarodás (Elsőbbség)A nyilas zöld úgynevezett védett irányítást jelent. Ez azt jelenti, hogy a kanyarodás során nem fog szemből érkező járműforgalom, amelynek szintén zöld jelzése van. Nekik ilyenkor piros a lámpa.
Kivétel: A megkülönböztető jelzést (sziréna, kék lámpa) használó járműveknek ilyenkor is elsőbbséget kell adni. [1, 2, 3, 4]1/1975. (II. 5.) KPM–BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól
4,b) a felfelé, illetőleg az oldalra mutató nyíl alakú zöld fény a jelzett irányban (irányokban) szabad utat jelez: a jelzett irányban (irányokban) tovább szabad haladni, bekanyarodás esetén a szabad jelzésen áthaladó gyalogosoknak elsőbbséget kell adni;A megkülönböztetett jelzésű járművek elsőbbségét külön szabályozzák. Ezeken kívül nincs említés más járművek elsőbbségéről.
Nézegettem még a szabályokat, mert nem állt össze a teljes kép:
A KRESZ 9. pontja beszél a kétféle (fő és kiegészítő) nyilas lámpákról (9.(1)a és (5) pontok), de csak részlegesen tér ki az elsőbbségadási szabályokra:
(4) Az (1) bekezdés a)–d) pontjában említett fényjelző készülékek fényjelzéseinek a jelentése
9. (4) b: a felfelé, illetőleg az oldalra mutató nyíl alakú zöld fény a jelzett irányban (irányokban) szabad utat jelez: a jelzett irányban (irányokban) tovább szabad haladni, bekanyarodás esetén a szabad jelzésen áthaladó gyalogosoknak elsőbbséget kell adni;
Amit te is idéztél. De fontos, hogy a fenti a 9. (5)-ben lévő kiegészítő lámpás esetre ez látszólag nem vonatkozik, legalábbis én így értelmezem.
Az elsőbbséget és a kanyarodási szabályokat a 28. § (1) és (2) és 31. § (5) írja le, de ott már nem szól külön a nyilas lámpákról.
Illetve számomra nem egyértelmű, hogy a 9. (4) b-ben a szabad út az csak a továbbhaladás lehetőségére vonatkozik vagy elsőbbséget is ad: az előbbire tippelnék, és ebből következne is, hogy a kiegészítő lámpás esetben engedhetnek rá keresztirányú forgalmat, mert a főlámpa piros és azzal egyidejűleg a keresztező forgalom lámpája lehet zöld. Ha a főlámpában vannak a nyilak, akkor ilyen nem lehet, mivel a főlámpa zöld, akkor a keresztező forgalom lámpája piros lesz.
Viszont a 41/2003. (VI. 20.) GKM rendelet 6-os pontja
6.3.2. Részlegesen védett irányítási módnál az általános járműjelző szabad jelzése csak kör alakú lehet.
6.3.3. Nyíl alakú szabad jelzést csak védett irányítási mód esetén szabad alkalmazni.
alapján a nyilas lámpánál nem engedhetnének össze se gyalogost, se szemből jövő járművet egy nyilas zöldnél kanyarodóval.A gyakorlatban ezt mégis megteszik, ilyenkor a KRESZ szerint elsőbbséget kell adni a gyalogsnak és a szemből jövőnek egyaránt, függetlenül attól, hogy kiegészítő vagy főlámpában van a nyilas jelzés. Ugyanakkor a GKM rendelet szerint a fenti egy nem szabályosan kialakított kereszteződés, bár kétlem, hogy erre sikeresen lehetne hivatkozni pl egy baleset esetén.
-
Hieronymus
veterán
Irány zöldre nem engedne rá forgalmat Európában.
Tudod, az irány zöld azért irány zöld, mert a kizárólagos haladási irányt, nyíllal jelzi a lámpa.Nem tudom ezt miből gondolod, de sajnos nem így van. Példa: [link]
Konkrétan én is majdnem összetörtem a kocsit, mert itt a Május 1. térről a Ferihegyi repülőtérre vezető útra balra kanyarodtam (irányzöld lámpa), és közben ránk engedték a szemből, az Igló út felől jövő forgalmat.A KRESZ alapján a nyíllal jelzett irányú zöld jelzésre (köznyelvben: nyilas zöld vagy irányzöld) az alábbi szabályok vonatkoznak:
-
Hieronymus
veterán
-
Doky586
félisten
Miért nem mutattad meg a busznak hogy te vagy az erősebb???
-
HThomas
őstag
Tudod, az irány zöld azért irány zöld, mert a kizárólagos haladási irányt, nyíllal jelzi a lámpa.Nem tudom ezt miből gondolod, de sajnos nem így van. Példa: [link]
Konkrétan én is majdnem összetörtem a kocsit, mert itt a Május 1. térről a Ferihegyi repülőtérre vezető útra balra kanyarodtam (irányzöld lámpa), és közben ránk engedték a szemből, az Igló út felől jövő forgalmat.Nem lehet, hogy az a kavarodás oka, hogy (Mo.-on) kétféle helyzetben használnak nyilas lámpát?
Teli piros mellett kiegészítésként, olyankor elvileg ráengedhetnek bármit (részlegesen védett irányítási mód, a főjelzőn ilyenkor teli piros van), illetve úgy, hogy a főjelzőn vannak nyilak és nincs kiegészítő lámpa (védett irányítási mód, ilyenkor szabad utat kapsz).
A Május 1. tér gondolom az előbbi eset lehet a kiegészítő lámpával... bár google mapsen ott még telizöld van.
Ennek ellenére ez az egész teljesen elb****** gyakorlati szempontból...
-
Egon
nagyúr
Tudod, az irány zöld azért irány zöld, mert a kizárólagos haladási irányt, nyíllal jelzi a lámpa.Észt osztani látatlanból annak a legkönnyebb, aki amúgy is híján van belőle.
Többször leírtam. Irány zöld balra, a szemben jövőknek piros. Mit nem lehet ezen érteni?
Konkrétan én is majdnem összetörtem a kocsit, mert itt a Május 1. térről a Ferihegyi repülőtérre vezető útra balra kanyarodtam (irányzöld lámpa), és közben ránk engedték a szemből, az Igló út felől jövő forgalmat. -
Doky586
félisten
Tudod, az irány zöld azért irány zöld, mert a kizárólagos haladási irányt, nyíllal jelzi a lámpa.Észt osztani látatlanból annak a legkönnyebb, aki amúgy is híján van belőle.
Többször leírtam. Irány zöld balra, a szemben jövőknek piros. Mit nem lehet ezen érteni?
Észt osztani látatlanból annak aki hátulról is látja a szembejövő forgalom lámpáját...
-
nevemfel
senior tag
Na de neki "teljesen egyértelmű", hogy a busznak zöld volt. A pszichopatáknak minden egyértelmű.
-
Hieronymus
veterán
-
Doky586
félisten
Teljesen egyértelmű hogy a busznak elsőbbsége volt.
Mitől? Az egyenesen haladó sávoknak piros jelzés élt! Nincs buszsáv és nem használt megkülönböztető jelzést a helyi járatos busz.
Miközben nekem irány zöld van. A szembejövőknek meg piros?
A szembejövő oldalon is irány zöld volt a szintén balra kanyarodóknak.Nincs olyan európai ország, amely az irány zöldre ütközési ponttal rendelkező forgalmat enged tovább haladni. A gyalogosokat csak Magyarországon engedik rá az irány zöldre.
Hogyan gondolod a busz elsőbbségét?
Neked is zöld volt, neki is zöld volt. Ennyi.
Nem ritka az ilyen kereszteződés. -
Hieronymus
veterán
Teljesen egyértelmű hogy a busznak elsőbbsége volt.
Mitől? Az egyenesen haladó sávoknak piros jelzés élt! Nincs buszsáv és nem használt megkülönböztető jelzést a helyi járatos busz.
Miközben nekem irány zöld van. A szembejövőknek meg piros?
A szembejövő oldalon is irány zöld volt a szintén balra kanyarodóknak.Nincs olyan európai ország, amely az irány zöldre ütközési ponttal rendelkező forgalmat enged tovább haladni. A gyalogosokat csak Magyarországon engedik rá az irány zöldre.
Hogyan gondolod a busz elsőbbségét?
-
Doky586
félisten
Irány zöldre nem engednek rá ütközőzónás forgalmat.
Ugyan azon az úton mentem vissza, akkor már a busz irányában. Egy sáv balra, egy sáv előre és egy sáv előre + jobbra. Teljesen szimmetrikus a két irány kialakítása.
Ha a balra kanyarodónak van zöld jelzése van, akkor a másik oldalon balra kanyaradóknak is zöld jelzést adnak. Nincs ütköző zóna.
A zöld az én útvonalam, a piros a buszé.
Nekem irány zöld, a busznak piros.Teljesen egyértelmű hogy a busznak elsőbbsége volt. Sajnos pár helyen ilyenkor a gyalogosokat is ráengedik a nagyívben kanyarodó járműre, az már problémásabb gyorsan villogó figyelmeztető jelzés nélkül.
-
Hieronymus
veterán
A nyilas zöldről jut eszembe, hogy itt nálunk van olyan kereszteződés, ahol a nyilas zölddel jelzett védett kanyarodó forgalmat ráengedik a gyalogosok zöldjére (ráadásul egy bozót takarásában). A gyalogosnak van elsőbbsége, viszont a kanyarodó autós erre egész biztosan nem fog számítani...
Igazad van. Ez évtizedek óta probléma a KRESZ-.ben. Nincs másik olyan Európai ország, ahol az irány zöldre ráengednék a gyalogos forgalmat. A vendég járművezetők felelősségre sem lehet vonni, annyira egzotikus a megoldás.
-
HThomas
őstag
Ugyan azon az úton mentem vissza, akkor már a busz irányában. Egy sáv balra, egy sáv előre és egy sáv előre + jobbra. Teljesen szimmetrikus a két irány kialakítása.
Ha a balra kanyarodónak van zöld jelzése van, akkor a másik oldalon balra kanyaradóknak is zöld jelzést adnak. Nincs ütköző zóna.
Nekem irány zöld, a busznak piros.A nyilas zöldről jut eszembe, hogy itt nálunk van olyan kereszteződés, ahol a nyilas zölddel jelzett védett kanyarodó forgalmat ráengedik a gyalogosok zöldjére (ráadásul egy bozót takarásában). A gyalogosnak van elsőbbsége, viszont a kanyarodó autós erre egész biztosan nem fog számítani...
-
DigitXT
félisten
-
Dr Bubo
MODERÁTOR
Én már semmin sem csodálkozok.....
A kedvenceim a buszsofőrök, a taxisok és a futárok. Úgy tűnik abban a tévhitben élnek, hogy nekik mindent szabad és rákjuk nem vonatkoznak a kresz szabályai.Amúgy múlt héten kétszer is belefutottam, hogy az oktató a tanulót átküldte piroson. Ezekből biztos szabálykövető sofőrök lesznek......
az oktató a tanulót átküldte piroson.
Kétszer is más helyett próbált forgalmi vizsgát tenni egy autósoktató Kecskeméten, mindkétszer megbukott
-
csibe1
veterán
-
Met
nagyúr
-
mefistofeles
veterán
Én már semmin sem csodálkozok.....
A kedvenceim a buszsofőrök, a taxisok és a futárok. Úgy tűnik abban a tévhitben élnek, hogy nekik mindent szabad és rákjuk nem vonatkoznak a kresz szabályai.Amúgy múlt héten kétszer is belefutottam, hogy az oktató a tanulót átküldte piroson. Ezekből biztos szabálykövető sofőrök lesznek......
-
sh4d0w
félisten
A busz az egyenesen haladók sávjában gyorsulva haladva, az érvényes piros jelzés ellenére, hajtott be a a kereszteződésbe.
Sajnos páran alapnak veszik, hogy ha elsőbbségük van akkor azt meg is adják.
Nem ismerem a KRESZ-t, de ha jól értem a busz eleve a piroson ment át, úgy sehogy sem lesz elsőbbsége, ha busz ha nem.Sok buszos mintha elfelejtené hogy ülnek mögötte emberek, van amelyik száguldozik van amelyik csak azzal szórakozik hogy amikor araszol a dugóban 3 méter gurulás után satufékkel áll meg. Az hogy mögötte mi történik nem érdekli.
Senki nem mondta, hogy a busznak elsobbsege van.
-
csibe1
veterán
-
Met
nagyúr
"A busz az egyenesen haladók sávjában gyorsulva haladva, az érvényes piros jelzés ellenére, hajtott be a a kereszteződésbe."
Akkor meg egy elcseszett idióta.
Aztán mit csinálsz vele?
Van az esetről kamerafelvétel, be lett jelentve valahol?
Anélkül csak vihar az itteni biliben... meg gyűlnek a szagértők.
Feleslegesen túráztatva a szervert.Feleslegesen túráztatva a szervert.
Pont mint ez a posztod
-
csibe1
veterán
A busz az egyenesen haladók sávjában gyorsulva haladva, az érvényes piros jelzés ellenére, hajtott be a a kereszteződésbe.
Nem ismerem a KRESZ-t, de ha jól értem a busz eleve a piroson ment át, úgy sehogy sem lesz elsőbbsége, ha busz ha nem.Sok buszos mintha elfelejtené hogy ülnek mögötte emberek, van amelyik száguldozik van amelyik csak azzal szórakozik hogy amikor araszol a dugóban 3 méter gurulás után satufékkel áll meg. Az hogy mögötte mi történik nem érdekli.
"A busz az egyenesen haladók sávjában gyorsulva haladva, az érvényes piros jelzés ellenére, hajtott be a a kereszteződésbe."
Akkor meg egy elcseszett idióta.
Aztán mit csinálsz vele?
Van az esetről kamerafelvétel, be lett jelentve valahol?
Anélkül csak vihar az itteni biliben... meg gyűlnek a szagértők.
Feleslegesen túráztatva a szervert. -
Hieronymus
veterán
A te szemszögedből full nem látszott, hogy a busznak milyen jelzése van. Aztán..simán lehetett zöld jelzése is, akkor is, ha te akármerre is fordulsz a kereszteződésből. Nincs olyan, hogy ha te balra nagy ívben fordulsz, akkor a szembe sáv ne kaphatna ugyanúgy zöldet..számtalan kereszteződés jut eszembe, ahol a balra kanyarodókra "ráengedik" a szembe sávból egyenesen közlekedőket..(is)..
Nekem irány zöld, a busznak piros. -
Geller72
nagyúr
A te szemszögedből full nem látszott, hogy a busznak milyen jelzése van. Aztán..simán lehetett zöld jelzése is, akkor is, ha te akármerre is fordulsz a kereszteződésből. Nincs olyan, hogy ha te balra nagy ívben fordulsz, akkor a szembe sáv ne kaphatna ugyanúgy zöldet..számtalan kereszteződés jut eszembe, ahol a balra kanyarodókra "ráengedik" a szembe sávból egyenesen közlekedőket..(is)..
-
Hieronymus
veterán
Nincs kiegészítő lámpa. A busz forgalmát amúgy lehetne kiegészítő jelzés nélkül szabályozni. A Buszt néhány tíz másodperccel hamarabb engedik be a kereszteződésbe.
De ez nem akadályozhatja az irány zöld forgalmát. -
Undoroid
őstag
Ne viccelj! A közlekedés alapja a kölcsönös bizalom. Úgy nem lehet közlekedni, hogy kétségbe vonod a többi járművezető közlekedésének jogszabály megtartását.
Egy olyan járművezető esetében aki mögött több tucat utas ülhet, hivatásos vezető, hogy a fészkes fenében ne lehetne elvárható a piros jelzés figyelembe a közlekedési jelzéseket?!Ez egyre inkább jellemző lesz mindenhol! Nálunk -kicsi Országunk egyik sarkában- egy nem túl forgalmas (???) úton is hasonló a helyzet! Egy óvoda előtt van egy gyalogátkelő hely és párhuzamosan mellette van egy felfestett kerékpárút is, mindkét irányból villogó sárga jelzéses lámpákkal (plusz a szokásos előjelző táblákkal) jelezve! Ezzel szemben az autósok egy része versenypályának nézi a területet és teljesen mindegy, hogy mivel akarsz átkelni (gyalog kisgyerekkel, babakocsival, kerékpárral tolva vagy felülve) sajnos van, hogy nem érsz át...
Egy ismerősöm mondta, hogy ezen a kereszteződésben már egyszer elütötték napközben...nem hittem el! Pár héttel később összefutottunk pont ott és a szemem láttára majdnem elütötték! Saját tapasztalatom eddig 'csak' az volt ott, hogy csikorgó fékezéssel állt meg az autós előttem/mellettem...pedig szétnéztem induláskor, hogy bőven messze van az érkező autós (csak éppen egy 'kicsivel' gyorsabban jött) és a másik sávon megállt és integetett a másik autós, hogy mehetek...
Szóval nem érdemes azzal magyarázni a dolgot, hogy Neked van elsőbbséged, győződj meg arról is hogy meg is kaptad! Sajnos már itt tartunk...

-
BoB
veterán
Nem véletlenül buszsávban haladt az a busz?
Ha a fényjelző készülék mellett elhelyezett kiegészítő lámpa „BUSZ” feliratú fehér fényjelzést ad – a fényjelző készülék más fényjelzésétől függetlenül -, az autóbusz-forgalmi sávban közlekedőknek tovább szabad haladni.”
-
Hieronymus
veterán
"Hogy lehet egy hivatásos sofőr ennyire figyelmetlen?!"
Ilyen ez a popszakma.
Ismerős kamionnal ment, a buszos meg elindult amikor már félig mellette volt.
El is gurult rendesen a gyógyszer, elévágott; aztán az utasok leőtt pár percig üvöltött vele, hogy milyen idióta. Előtte ő is buszozott.
Szóval hülyéket mindig, mindenhol lehet találni, és sajnos meg is találnak.Szerencse, hogy figyeltél.

Sajnos páran alapnak veszik, hogy ha elsőbbségük van akkor azt meg is adják. Aztán ha csattanás van akkor meg csodálkoznak vagy sokkot kapnak.
Nem lehet rutinból vezetni, mert hamar megvan a baj, főleg ebben a melegben.
Most meg világvége nap volt, mindenki bevásárolt két hétre előre; még az is aki fél éve nem ült autóban.Ne viccelj! A közlekedés alapja a kölcsönös bizalom. Úgy nem lehet közlekedni, hogy kétségbe vonod a többi járművezető közlekedésének jogszabály megtartását.
Egy olyan járművezető esetében aki mögött több tucat utas ülhet, hivatásos vezető, hogy a fészkes fenében ne lehetne elvárható a piros jelzés figyelembe a közlekedési jelzéseket?! -
Met
nagyúr
Ilyen ez a popszakma.
El is gurult rendesen a gyógyszer, elévágott; aztán az utasok leőtt pár percig üvöltött vele, hogy milyen idióta. Előtte ő is buszozott.
Szóval hülyéket mindig, mindenhol lehet találni, és sajnos meg is találnak.Szerencse, hogy figyeltél.

Sajnos páran alapnak veszik, hogy ha elsőbbségük van akkor azt meg is adják. Aztán ha csattanás van akkor meg csodálkoznak vagy sokkot kapnak.
Most meg világvége nap volt, mindenki bevásárolt két hétre előre; még az is aki fél éve nem ült autóban.A busz az egyenesen haladók sávjában gyorsulva haladva, az érvényes piros jelzés ellenére, hajtott be a a kereszteződésbe.
-
csibe1
veterán
Ilyen ez a popszakma.

Most meg világvége nap volt, mindenki bevásárolt két hétre előre; még az is aki fél éve nem ült autóban.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- WD Black SN850X 4TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új, 1 év garancia - 7300-6600 MBs - Eladó!
- CF memória kártyák 512MB, 128GB (Nikon D500, D600, D610, D700, D800, D810, D850 vázakhoz)
- MSI Sword HX 16" FHD+ IPS i7-14650HX RTX 4070 32GB 1TB NVMe gar
- DJI Osmo 360 Standard Combo hibátlan, még 1 év DJI Care Refresh
- Vadonatuj Logitech PRO X TKL - US, red linear
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T470s - i5-6GEN I 8GB I 256SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- AKCIÓ! Apple Macbook Air 13 2020 M1 8GB RAM 256GB SSD notebook garanciával hibátlan működéssel
- Apple Magic Mouse (USB-C) - Fehér
- BESZÁMÍTÁS! ASRock H510M i7 10700 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1080Ti 11GB Zalman S2 TG Enermax 650W
- Bontatlan! Apple iPhone 13 mini 256 GB Midnight Black 1 év Garancia Beszámítás Házhozszállítás