Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- bb0t: Ikea PAX gardrób és a pokol logisztikája
- GoodSpeed: A RAM-válság és annak lehetséges hatásai
- bambano: Bambanő háza tája
- sziku69: Szólánc.
- potyautas: A Magyar Néphadsereg emlékére
Új hozzászólás Aktív témák
-
A jelek szerint hirtelen beszakadt a Bosch Indego 350 akkukapacitása. Van esetleg valamilyen titkos nyerő forrás az akku beszerzésére?
Köszönettel: MaCS
-
Lassan tervezgetni kezdem, hogy élesítsem a pengéket a PArkside-ban és a Boschban is.
Gondoltam, elsőre egyszerűen megfordítom őket, de tervem hallatán jól leoltottak, hogy ezt nem szabad, mert akkor megváltozik a légáramlás iránya.
Egy nagy gépnél ennek nyilván van értelme, de egy ilyen kicsi, lapos pengénél, ahol csak az élezés iránya (belépő éle) változik???
-
válasz
Anaconda
üzenetére
Én már csináltam.
Simán deszkákból csavaroztam össze a vázat. Egy pár deszka állt függőlegesen, lapjával a menetiránnyal merőlegesen, hogy a bütüjükre felfekve meg tudjanak tartani egy műanyag lapot, amely két zsanérral kapcsolódott a deszkákat összekötő vízszintes deszkához.
MaCS
-
válasz
Gabesz87
üzenetére
De pontosan mi a gondod a Parkside-dal? Milyen elvárásodat nem teljesíti? Magával a vezetékes+random működéssel van gondod, vagy valami rosszul működik?
Milyen videóban milyen panasz volt rá?
Azért kérdezem, mert elég sok ismerős hergeltem rá a Parkside-ra, és eddig nem volt megoldhatatlan panasz. Pár telepítést a remek idő miatt még a dobozában várnak a gépek, és jó lenne tudnom, hogy milyen nehézségekre számítsak.
-
válasz
Csokilabi
üzenetére
Éppen három napja írtam, hogy ez a normális.
"Induláskor csak akkor megy a vezeték mellett, ha éppen másodlatos területen akar indulni -- és azt ugye a vezetéken lelépett távolság alapján találja meg. A normál indításnál egyből, már a dokkolónál elkezd bóklászni."
Mi a gondod ezzel? Miért tartod hibának?
MaCS
-
Az oda-vissza, egymást kioltó, láthatatlan vezetékszakasz két szálát szerintem érdemes egy tüske alatt vezetni. Már csak azért is, mert kevesebb munka, kevesebb tüske kell hozzá. Meg aztán miért is tartanánk távolságot, ha egyszer a minél kevesebb a jobb?
A képen látható megoldás nálam változatlanul nem működik, de szerintem ha el is tudna indulni vele a gép, előbb-utóbb statisztikai alapon betalálna a két vezeték közé, ami sanszos, hogy megbolondítaná. Mindegy, kipróbáltam, visszaalakítottam a nálam működő és egyébként praktikus, sarok előtti konfigurációba.
MaCS
-
Tele vagyok ilyenekkel, de nem szeretem. Inkább hagyományosan zsugorcsövezek, de ettől függetlenül teljesen jó ez a megoldás is.
A "váltós" alternatív útvonalas megoldást én is használom.
Az 50 cm a dokkoló mögött nálam viszont stabilan elég -- bár szerintem maga a leírás is csak egy métert követel meg, amihez érdekes módon nem találok rajzot a leírásban. A 2 méter szerintem a dokkoló előtt kell, hogy meglegyen, hogy a hazaérkezés stabil legyen.
Külön érdekesség a korlát. A leírás a jobb oldalra teszi, mégis, egy csomó gyári képen is a bal oldalon van. Mindkettőnek lehet értelme, nálam a bal oldalra szerelés megoldott egy problémát.
MaCS
-
válasz
Gabesz87
üzenetére
Amint írtad is, a vezetéket egyszer kell rendezni. A csatlakozás nem jelent gondot: vannak külön ilyen célra készült csatlakozódobozok, simán eldugható. A tápegységet én feljebb emelném a kerítésre, falra, könnyen eltüntethető. Nem igazán nagy kihívás, de utána rendben lesz.
MaCS
-
válasz
Gabesz87
üzenetére
Okoskodás be:
Mi lenne, ha a 190851-es kép jobb felső sarkába kerülne, a fűre? Oda elég egyszerűnek és esztétikusan megoldhatónak (láthatatlanul) tűnik a tápkábel kivezetése a kisházból, és talán ott lenne a legkevésbé útban.MaCS
UI: Kipróbáltam a #2874 kötést. Erősen csodálkozom azon, hogy a szaki ezt ajánlja, illetve, hogy ez nála működik. Nálam 3/3 alkalommal kerengő dervist csinált a robotból, ami ki is küzdötte magát a dróton túlra. Szóval lehet, hogy van, ahol ez működik, de ilyet ajánlani...
Ez egyébként a telepítős FB-csoport? -
válasz
Gabesz87
üzenetére
A tapasztalat persze nagy úr, én is sokszor hivatkozom a saját tapasztalataimra.
De nekem mégis furcsa, hogy a gyártói ajánlással, az elmélettel és egyben a józan ésszel ennyire ellentétes megoldások legyenek a jók. De ha eláll az eső, megyek és kipróbálom, mert ha ez í képen látható módon működik, az nekem is megoldás egy kis kellemetlenségre.
MaCS
-
válasz
Gabesz87
üzenetére
Ez így szerintem nem jó.
A Parkside a nem teljesen zsákutcás megoldást igényli, azaz a dokkoló mögött is kell neki terület, helyesebben vezetékelvezetés. Szerintem nem azért, mert feltételnül be akar menni oda is, hanem a tiszta vezetékutak / mágneses mező miatt. A túl közel, de nem közvetlenül egymás mellett futó kábelek meg tudják hülyíteni. Én például kísérleteztem a sarokba állítással, amikor a hátoldali vezeték egyből 90 fokkal jobbra volt kivezetve a dokkolóból, és azt az érdekes helyzetet eredményezte, hogy a gép hazaérkezéskor az utolsó tíz centin, már a dokkolón lapján tévedt el és elvétette a csatlakozót.
A képen látható vezetés több sebből is vérzik. Az említett túl közeli (de még nem egymást kioltó) párhuzamos vezetékek a fentiek szerint problémásak, de a balról érkező, kb. 120 fokos sarkot kimondottan rossz nézni. Eleve nem ajánlott ilyen hajtűkanyarokat vinni a rendszerbe, de különösen a másik vezeték közelében ez komoly esélyt jelent a meghülyülésre, ami valóban tipikusan az egy helyben körözésben és a vezetéken kívülre szédülésben tud manifesztálódni.
Szóval nem hülyeség, hogy elöl-hátul legyen meg az egyenes vezetékszakasz (nálam hátul elég a fél méter), és fél méteren belül ne legyenek párhizamos drótok.
MaCS
-
Lehet. Szerintem viszont nagyon nagy baj lenne, ha a felülről érkező víz (pláne garázs által szelektáltan) ártana a gépnek, bázisnak.
A fésűt én is leszereltem, de a gond nálam érdekes módon nem az offroadpályával volt, hanem azzal, hogy egészen komolytalan fűcsomók is megfutamodásra tudták kényszeríteni. Szoknya nélkül viszont már sokkal bátrabb, mindenen átgázol és imádja a buckázást.
MaCS
-
válasz
Gabesz87
üzenetére
Én nagyon fáznék ettől a térköves megoldástól, főleg a kivitelezési rémálom miatt.
Meg aztán hiányzik az Neked, hogy a fűnyíró rendszeresen bóklásszon a kövön is?
A házfaltól mért 2 méter szerintem nem szentírás, hanem főleg bőven vett biztonsági tartalék. Nálam sincs meg, de egy ismerősnél kb. 25 cm a távolság, és problémamentes az üzem.
Ki kell próbálni. (Gyanúm szerint a falban futó vezetékek miatt van a korlátozás.)
A villanypásztor drótját én nem ásnám el. Ezt majd szépen úgyis megteszi az idő, meglepően gyorsan. Felszíni szegeléssel lehet szépen kísérletezni , és egyáltalán nem nagy munka -- úgyis kell majd egy sor korrekció.
Amit minden friss telepítőnek nagyon ajánlok, az a tartalékok beépítése a vezetékbe. Azaz hozzáférhető, de nem szem előtt levő helyeken legyenek pár méteres oda-vissza hurokkivezetések.
MaCS
-
válasz
Gabesz87
üzenetére
A Rivallra régen sok minőségi panasz volt, emlékeim szerint főleg korróziós problémákkal.
A Parksidenak négy nagy előnyét látom:
1. Kedvező ár,
2. Ha nem tetszik, hatvan napig visszaviheted,
3. 3 év garancia,
4. Létező szerviz.Amúgy meg némi kiismerés után teljesen együttélésre alkalmas gép.
A használati utasítást itt keresd: ugyfelszolgalat.lidl.hu
MaCS
-
válasz
Anaconda
üzenetére
Én kísérleti jelleggel ráeresztettem a Parkside-ot a 15-20 centis fűre. Az első kör nem nézett ki valami jól, de harmadikra már teljesen rendben volt a fű. (Nem pázsit, sima, nem tervezett, ötven éve csak nyírt, vegyes fű.)
A Parkside-nak viszont van két érdekes új hóbortja:
1. Oldalba támadja a dokkolót, és felemelésre hivatkozva megáll. Tavaly még nem csinált ilyet. Mondjuk nem egy nagy probléma, odateszek egy lécet vagy fél cserepet távtartónak...
2. Ez inkább a Tuya app érdekessége: Telefonról nem tudom hazaküldeni a robotot, kapcsolat hibájára hivatkozással. De a szünet vagy a spot mód persze működik, úgyhogy van ott működő kapcsolat...
MaCS
-
Egy ismerősöm kis kézi akkus maró-csiszolóval (aka. Dremel) oldja meg az élezést, de állítása szerint a sima asztali köszörű is pont jó a finomabb kővel. De a részleteket nem ismerem, és egyelőre úgy vagyok vele, hogy két-három szezont csak végigbírnak a gyári pengék...

MaCS
-
válasz
hermandani
üzenetére
Fejben visszaszámolva a kertet kb. 150-200 méter lehet.
MaCS
-
válasz
hermandani
üzenetére
Ha csak ennyi a problémád a vezetékkel, akkor megnyugtathatlak: egyáltalán nem olyan vészes, mint amilyennek hangzik. A telepítés egyszeri művelet, ráadásul még csak nem is vészesen időigényes (persze a terület cizelláltságától függően). A kábel pedig pár hét alatt eltűnik annyira, hogy már semmibe ne tudjon beleakadni.
Ez persze nagy mértékben anyagiak kérdése is, de a vezeték nélküli megoldások szerintem még az úttörő hajlamúak területét jelentik, és ahogy én látom, most még nem biztos, hogy kevesebb macerával járnak, mint a határoló kábelesek.
MaCS
-
válasz
Anaconda
üzenetére
Én nagy (sokak szerint beteges) akkutesztelő vagyok, úgyhogy a Parkside akkuk sem maradhattak ki.
Azt persze figyelembe kell venni, hogy a skála mindkét vége bizonytalan. Nincs egzakt 0 és 100%. A Parkside fűnyíró egyébként érdekes módon nem tölt 100%-ig (aminek nagyon örülök), és amikor 35% körüli töltöttségnél hazaér, a Parkside intelligens töltője szerint még tényleg van benne egyharmadnyi szufla.
MaCS
-
-
Igen, ez a Lidl/Aldi nagy ütőkártyája.
Egyébként egyáltalán nem kell árban a vezeték nélküli fűnyírókig elmenned, elég, ha térképes verziót választasz. Szépen körbejárják a vezetéket, jegyzetelnek, aztán módszeresen megoldják, hogy ciklusonként minden sarokba eljussanak.
MaCS
-
Ő szerintem nagyon nem ezt szeretné, hiszen ezzel nem a dokkolót teszed a nyírandó területen kívülre, hanem a nyírandó területet bővíted ki. A gép a dokkolóhoz vezető úton is nyírni fog, azaz az ábrádon a kék trapézon.
Egyébként így jó a Parkside dokkolóelhelyezése, bekötése.
MaCS
-
Az új Parkside-nál én ilyet nem láttam, és őszintén szólva kizártnak is tartom. Ez egy kaotikus rendszerű gép, fogalma sincs arról, hogy merre jár, kizárólag a kábelt tudja érzékelni. Két, de inkább három árkategóriával feljebb tudnám elképzelni az ilyen báziskeresős funkciót.
MaCS
-
válasz
pistutm
üzenetére
Megkérdezheted, de nem tudok kimerítő választ adni -- mivel októberben láttam utoljára az appot.
Nikla jól mondja, a Tuja eleve stabilabb, de tényleg sokkal többet is tud. Minden benne van, ami a Parkside-ban, és még egy csomó paraméter, funkció, állapotjelentés.
Ez egyébként általában igaz, úgyhogy a parkside-os okoseszközökhöz is a Tuját használom.
MaCS
-
A pontos kapcsolódási séma számomra sem teljesen világos. Tulajdonképpen nem látom akadályát annak, hogy a dokkoló legyen a wifis kapcsolat külső kliense, de gyanúm, hogy az egyszerűbb megoldással magában a robotban van a kommunikáció.
A Tuya app mindenben kiváltja a Parkside-ét (kivéve Arnoldot), és még tesz hozzá egy csomó hasznosat. Érdekes, hogy a FW-frissítés nálam csak a Tuyával működött. A lét app egyébként vagylagos, egyszerre csak az egyik alá regisztrálható a gép.
MaCS
-
Próbált meg a Tuja app-pal! Sokkal okosabb, többet tud és jobban kapcsolódik.
A wifije sajnos nem igazán erős, de a tapasztalataim szerint elég, ha a dokkoló hatókörön belül van. Egyébként én is kültéri AP-on vacillálok, mert azért bosszant a dolog. A telefonom a háztól 50 méterre még simán kapcsolódik, a fűnyíró a routertől négy méterre már nem mindig...

MaCS
-
Nálam is pont így van elhelyezve a dokkoló, és tökéletesen rendben van.
Ezek a gépek csak a kábelük körén belül működnek, egy (két?) kvázi iránytű figyeli bent a mágneses teret. De azt nem tudom, hogy a Parkside trükközik-e valamit az áram cifrázásával, és sajnos azt sem, hogy honnan tudják, hogy hol a dokkoló. Bár talán nem is kell tudniuk, mivel elég, ha a vezetéket követik, ha haza akarnak menni...
MaCS
-
A bekerítési terv nekem jónak tűnik.
A dokkolónak a sarokban illik lennie, a bal alsó sarok szerintem túl zegzugos neki, kell a futópálya, hogy szemből rá tudjon fordulni. Nálam 3 méter célegyenes vált be.
Az exklávé hogyan csatlakozna a dokkolóhoz? A Parkside emlékeim szerint nem tud megkülönböztetni különböző köröket.
MaCS
-
-
válasz
vtechun
üzenetére
A fákat érdemes szigetként bekeríteni a dróttal.
Az akku nem hozzá, hanem eleve benne van.
A lejtő nem probléma.
A késekkel még nincs tapasztalatom, de a grizzly hazai képviselete kifejezetten jó, és még segítőkészek is, úgyhogy még a "gyári" késekkel sem lehet komoly gond.
MaCS
-
válasz
saginorbi
üzenetére
Én a tervezett hosszabbításokat (illetve elágazásokat) úgy oldom meg, hogy ráhagyok kb. 2×70 centit a kábelre, szorosan párhuzamosítva, hogy mágnesesen semleges maradjon, kivezetem oldalra, és ott a felszín felett egy vízhatlan kötődobozban Wagóval csatlakoztatom a két véget.
MaCS
-
Köszönöm mindenkinek a választ.
Ha csak fagypont közelében csinálná, egyértelmű lenne a helyzet. De amikor ezzel a helyzettel szembesültem, 8-10 fok volt kint. Azóta persze szépen betelepítettem a pincébe, de a dokkoló felszedéséhez még nem volt érkezésem, úgyhogy a kísérlet a jó melegben töltésre még várat magára.
-
Parkside: néhány napja azzal szórakoztat, hogy az akkumulátor hőmérséklete nem megfelelő (Tuya app) -- és nem tölt.
Másnál is fordult elő ilyen?Köszönettel: MaCS
-
Én nem igazán tapasztaltam, hogy változtatná a teljesítményt, pedig nálam is vannak kifejezetten sűrű füves, és nagyon kopasz részek is. Tehát ha nincs átléphetetlen szegély, akkor tudomást sem vesz mondjuk a térkőről.
Kb. 500 nm a nyírt terület, egy szabálytalan ipszilon formában. Heti 3×3,5 óra elég neki, nem maradnak pamacsok.
A határoló kábelt én extra sűrűn, kb. méterenként szegeztem le, így nincs vele baj. Legutóbb tán augusztusban variáltam a nyomvonalat, de már ott sem látszik ki.
MaCS
-
válasz
Yellow73_a
üzenetére
Én is erről a két típusról tudtam, de akkor mi a 80-90 perces üzemidő?
A két típus között egyébként, összhangban az ellátandó területtel, kétszeres az akkukapacitás-szorzó is.
MaCS
-
Elég LEHET a szegélynyíró, feltéve, hogy nem hagyod megnőni a füvet.
A talaj fülé telepített határoló kábel elég gyorsan eltűnik a nyesedék alatt, úgyhogy szerintem nem érdemes különösen kapargatni hozzá a földet. Egyébként szinte biztos, hogy nem egyből lesz jó a nyomvonal, ezt szépen ki kell tapasztalni.
MaCS
-
válasz
Yellow73_a
üzenetére
Milyen 1000 négyzetméteres Parkside-od van? Az enyém idei vétel, tehát gondolom, friss típus, és 3-4 órát legelészik egy töltésre. Kb. 500 négyzetméteren bóklászhat, heti háromszor engedem ki, és rendben tartja.
MaCS
-
-
válasz
Yellow73_a
üzenetére
-
válasz
Yellow73_a
üzenetére
Dettó!
Épp most öt perce nézegettem, hogy hogyan tudok szilárd futópályát szerkenteni a gépnek.
Aztán lassan el lehet küldeni téli álomra...

A pengéket honnan rendelted?
MaCS
-
válasz
noorbertt
üzenetére
Lehet, hogy furcsán hangzik, de egyáltalán nem vagyok elégedetlen a Parkside-dal.Szerintem tudom kezelni ezeket a problémákat (télen lesz rá időm, a fű csak nem előz be...). Mindennek tudatában is simán megvenném.
Köszönöm a linket -- még meg kell értenem, hogy ez tulajdonképpen mit is takar.
MaCS
-
Új érdekesség a Parkside 1000 m2-es gépétől:
A dokkoló ugye a sarokban van, tőle jobbra a kert, balra a fű széle.
Őnagysága kb. minden harmadik indulásnál a letolatás után nem jobbra a kert felé, hanem balra, a járda felé fordul, majd miután rájön, hogy arra nincs területe, fordul is szépen tovább. És így pörög egy helyben, az óramutató járásával ellentétes irányban, kb. 4-5 fordulatot, mindaddig, amíg szépen ki nem ügyeskedi magát a vezetéken kívülre.
MaCS
-
Köszönöm, ez logikus. De mi a jelentősége?
Azt megértem, hogy a nagyon szép, gondozott pázsitnak, illetve annak tulajdonosának nem mindegy.
De nálunk sima fű van, mindenféle egyéb jövevénnyel. Negyvenöt éve nyírom én a füvet, és volt, hogy tizenöt évig nem volt élezve a fűnyíróban a kés. Nem tapasztalatunk problémát, a fűvel, nagyon jól éreztük magunka a kertben, ami szép is volt. Legfeljebb én szenvedtem jobban a géppel -- de ez apámat nem hatotta meg...
-
És ettől mi lesz jobb?
Oké, nálunk nem pázsit van, és nyilván van az a fűminőség, ahol már látható, hogy milyen élesek a pengék.
De a legtöbb általános fűfelületre az évenkénti élezésnek elégnek kell lennie. Gondolom ezt ezért, mert ismerek kerteket, ahol két éve megy a robot hozzányúlás nélkül, és most kezd látszani, hogy mintha több lenne az állva maradt szál.
MaCS
-
válasz
Santino
üzenetére
Én viszont csak az idén (igaz, két területen) pár naponta módosítok. Legutóbb ma délelőtt.
Ráadásul pontosan tudom, hogy egy-két évente mindkét helyszínen komolyabb nyomvonalváltozások lesznek. Az évi 100-150 méter garantált. Ehhez már túl drága az életem.
A gyepszellőztetést én a fenyegetés erejével oldom meg. Azaz megvettem a gépet, de még soha nem használtam.

MaCS
-
-
válasz
Santino
üzenetére
Mily meglepő... Szóval nem nyomta fel a földet? Vagy esetleg a biztonság kedvéért rá is betonoztál? (5 cm beton elég lehet?)
Én értelemszerűen a felszínen vezetem a drótot, és ez így is marad -- mármint a természetes lerakódás erejéig. A Parkside még mindig szolgál meglepetésekkel, úgyhogy szerintem sosem lesz végleges nyomvonal...

MaCS
-
Milyen tapasztalataitok vannak a határoló kábel hótágulásával?
Nálam sok helyen annyira meglazult a drót a hőtágulás miatt, hogy úgy "felpúposodott", hogy attól tartok, már eléri a vágókéseket. Ha viszont korrigálom a vezeték megfeszítésével, akkor az okoskodásom szerint a kánikula végén összehúzódva elszakíthatja magát a drót.
-
A következőt magyarázza meg valaki:
A Parkside ma elindult, majd négy órát végigreszelt a tűző napon, és misszatért táplálkozni a bázisra. Eztán kb. 5 percenként jöttek a Tuya-értesítések, hogy az akku hőmérséklete túl magas.
De ha egyszer melege van, akkor miért tölt tovább????
MaCS
-
-
-
válasz
Yellow73_a
üzenetére
Csak megtréfált egy kicsit... Milyen kedves gesztus!

A lényeg az, hogy rendben van.
MaCS
-
válasz
Yellow73_a
üzenetére
Nem csak túl meleg lett neki töltés közben?
MaCS
-
válasz
Yellow73_a
üzenetére
Akkor valami még nagyon nem kerek a gép firmware-ében.
Nálam most a következő bizarr történet játszódott le:
A gép a nyírási idő első perceiben gondolt egyet és visszadöcögött a dokkolóra, majd ott resetelte magát. Tehát a nyelvválasztástól kérte a beállításokat.
Ezek után viszont a Tuya appban megjelentek az addigi munkaadatok és beállítások. Ez az állapot egészen pontosan egy nyírásig tartott. Most megint tök üres az összes mező.MaCS
Új hozzászólás Aktív témák
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Formula-1 humoros
- Kivégezheti a kisebb VGA-gyártókat az NVIDIA döntése
- Pánik a memóriapiacon
- Milyen videókártyát?
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Budapest és környéke adok-veszek-beszélgetek
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- További aktív témák...
- HIBÁTLAN iPhone 13 Pro Max 256GB Graphite -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3755, 100% Akkumulátor
- HIBÁTLAN iPhone 12 Pro Max 128GB Pacific Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, 100% Akksi, MS4011
- LG 39GX90SA-W - 39" Ívelt Smart OLED/ WQHD 2K / 240Hz & 0.03ms / 1300 Nits / G-Sync & FreeSync
- BESZÁMÍTÁS! Huawei Watch 4 Pro eSIM okosóra garanciával hibátlan működéssel
- REFURBISHED - Lenovo ThinkPad 40AF Dock (DisplayLink)
Állásajánlatok
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest