Hirdetés
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- hdanesz: Peugeot 3008 (2025) - 1.2 lágyhibrid - első tapasztalatok
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Gurulunk, WAZE?!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- hdanesz: Korlátlan 'A' kategóriás motor jogsi 43 évesen?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gilfoyle: 23 éve itt...
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha 17 – Nyári töltöttkáposzta
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
Lalikiraly
addikt
Jajaja közbe rájöttem
-
bambano
titán
A PCI-X az nem ez a majdnem dupla hosszú verzió volt? Van pár kártyám otthon, ami ilyen.
De, a majdnem dupla hosszú IS pci-x.
Ezen a képen látszik, hogy a két rövidebbnek jobb felé van a pöcök (mi a rendes neve?) a slotban, az azt jelenti, hogy 5 voltos az aljzat.
A hosszúnál az alap aljzatban bal felé van a pöcök, az azt jelenti, hogy 3.3 voltos az aljzat.
Ha olyan a kártyád, hogy mindkét tápfeszről képes működni, akkor mindkét pöcöknél van bevágás a csatlakozósoron.Hmm. Érdekes, hogy a wikipedia szerint van 64 bites pci is, más doksikban ilyet még nem láttam...
-
Szirtimorc
senior tag
A szabvány pci az 5 voltos és rövid. Minden, ami ettől eltér, az már pci-x. Ha egy pci-nak látszó kártyán két bevágás van, az azt jelenti, hogy 3.3V-ról és 5V-ról is megy, ezért az már X, de ugyanolya bitszélességű, mint a sima pci.
Pont ilyen az enyém is, akkor rosszul mondtam, nem z80 van rajta, hanem 68k. Faxmodemen appleII
Régen volt távmenedzsment kártyám ibm szerverekhez, azokon power proci volt, másik apple gép.A PCI-X az nem ez a majdnem dupla hosszú verzió volt? Van pár kártyám otthon, ami ilyen.
-
bambano
titán
PCI-X az nem hosszabb? Legalábbis az enyém ami hasonló Pötyi kártyáján lévő PCI csatlakozóhoz, belemegy egy normál PCI slotba és fel is ismeri.
Zyxel modemről jöhetne egy kép.

Nekem is van Zyxel faxmodemem, el is felejtettem, hogy ezen is van (68k) proci:
[kép] [kép] [kép] - Toshiba TMP68HC000P-16
Bekerülhetne a blogomba, bár lehet csak azért maradt ki, mert lesz majd blogom faxmodemekről is, van analóg központom, de ki tudja mikor kerülhet rá sor...A szabvány pci az 5 voltos és rövid. Minden, ami ettől eltér, az már pci-x. Ha egy pci-nak látszó kártyán két bevágás van, az azt jelenti, hogy 3.3V-ról és 5V-ról is megy, ezért az már X, de ugyanolya bitszélességű, mint a sima pci.
Pont ilyen az enyém is, akkor rosszul mondtam, nem z80 van rajta, hanem 68k. Faxmodemen appleII
Régen volt távmenedzsment kártyám ibm szerverekhez, azokon power proci volt, másik apple gép. -
sidi
aktív tag
PCI-X az nem hosszabb? Legalábbis az enyém ami hasonló Pötyi kártyáján lévő PCI csatlakozóhoz, belemegy egy normál PCI slotba és fel is ismeri.
Zyxel modemről jöhetne egy kép.

Nekem is van Zyxel faxmodemem, el is felejtettem, hogy ezen is van (68k) proci:
[kép] [kép] [kép] - Toshiba TMP68HC000P-16
Bekerülhetne a blogomba, bár lehet csak azért maradt ki, mert lesz majd blogom faxmodemekről is, van analóg központom, de ki tudja mikor kerülhet rá sor... -
bambano
titán
-
sidi
aktív tag
Úgy híjják azt a másik csatit, hogy Media Independent Interface
Köszi, nem semmi, jó tudni, hogy ilyen is volt.
Úgy látom valami adapterrel optikai kábel is mehet rá és ki tudja még mire volt jó.
i960 procival akkor ez egy hardveres LAN kártya? (tehermentesíti a fő CPU-t)Lalikiraly: Pötyi kártyáján lévő csatlakozóról van szó.
-
Pötyi
őstag
Úgy híjják azt a másik csatit, hogy Media Independent Interface
-
Lalikiraly
addikt
Melyik másik csatlakozó? oda van mindre írva. Azért durva hogy már S video volt rajta.
-
sidi
aktív tag
-
Pötyi
őstag
Van egy olyan hálókártyám, amin meg i960-as RISC proci van. (Igaz, ez PCI-os...)
-
Lalikiraly
addikt
Hű banyek. Az utolsó mar egy komolyabb cucc. Szerintem valami server kártya lehetett. többet egymás mellé raktak. Mondjuk az más kérdés, hogy akkoriban pláne mi használta ki. De csak tanakodok. Az ai vajon mit mond rá?
-
Szirtimorc
senior tag
-
vrob
aktív tag
Ehhez a backplane-hez bármilyen SBC jó ami ISA-s és van PS/2 rajta, ez elég gyakori.
Így van, a blogban lévő az gyors soros port kártya, a rajta lévő processzor pedig tehermentesíti a fő CPU-t, így ahogy Pötyi írta, több kártyán is lehet CPU. Viszont csak az egyik kártya lehet közte a központi vezérlő SBC, a többi az IO, rajta akár külön CPU, mint az SCSI kártyákon is van, azt láttam már működni, vannak egész komoly darabok belőlük, külön CPU-val és RAM-al, ami ránézésre SBC-hez hasonló felépítés.Érdekes felvetés, micsoda monstre gép lenne így egybegyúrva az egész. 4-5 proci is lenne egy gépben a 80-as-90-es évekből

+ASUS katalógusból ... igaz ez már PCI

-
bambano
titán
Azt nem tudom, mennyire egészséges több cpu-kártya adat és cím buszait összeereszteni egy sínen, de szvsz a korabeli szoftverek sem voltak a több procira felkészítve. Itt inkább a fejleszthetőség és a hibakeresés/elhárítás egyszerűsítése illetve a speckó célhardverek alkalmazásának segítése lehetett a cél.
Szerk.: persze az is lehet, amit mondtál, csak nem a mai értelemben vett több procis rendszerben, hanem több önnállóan működő procikártya, saját i/o kivezetésekkel való kommunikációjára, esetleg egy 'vezérlőkártya' futata a fő alkalmazást...de ez csak okoskodás részemről, sajnos nem láttam működni egyet sem, akkor még csak 18-20 éves voltam, egészen más dolgok foglalkoztattak
"Azt nem tudom, mennyire egészséges több cpu-kártya adat és cím buszait összeereszteni egy sínen": semmi probléma nem volt vele, már a z80-ban is volt láb, amivel elkérhetted a buszt és akkor nagyimpedanciás állapotba kapcsolta a buszmeghajtóit.
Csak kellett valamiféle prioritás logika, és megoldották. Igazából nem az a kérdés, hogy több cpu kártya, hanem az, hogy több kártya, amelyik önállóan akarja a buszt vezérelni, pl. dma képes periféria vezérlők. Ezek most is vannak és képesek meghajtani a buszt.Anno a Sequentnek volt sok 486-osból összerakott gépe, pedig a 486 sem volt felkészítve multiprocesszoros környezetre, mégis megoldották.
-
sidi
aktív tag
Ehhez a backpane-hez egy jobban integrált SBC szükséges.
A cikkben szereplő processzorkártyán nincs chipset és nincs keyboard vezérlés sem, így egy ilyesmi kártya valószínűleg csak egy hozzá tervezett alaplappal lenne működőképes, egyedi csatlakozással.
De szerintem is valami spéci soros port kártyáról lehet szó, ahogy sidi írta.Ehhez a backplane-hez bármilyen SBC jó ami ISA-s és van PS/2 rajta, ez elég gyakori.
Így van, a blogban lévő az gyors soros port kártya, a rajta lévő processzor pedig tehermentesíti a fő CPU-t, így ahogy Pötyi írta, több kártyán is lehet CPU. Viszont csak az egyik kártya lehet közte a központi vezérlő SBC, a többi az IO, rajta akár külön CPU, mint az SCSI kártyákon is van, azt láttam már működni, vannak egész komoly darabok belőlük, külön CPU-val és RAM-al, ami ránézésre SBC-hez hasonló felépítés. -
vrob
aktív tag
Ehhez a backpane-hez egy jobban integrált SBC szükséges.
A cikkben szereplő processzorkártyán nincs chipset és nincs keyboard vezérlés sem, így egy ilyesmi kártya valószínűleg csak egy hozzá tervezett alaplappal lenne működőképes, egyedi csatlakozással.
De szerintem is valami spéci soros port kártyáról lehet szó, ahogy sidi írta. -
Pötyi
őstag
Azt nem tudom, mennyire egészséges több cpu-kártya adat és cím buszait összeereszteni egy sínen, de szvsz a korabeli szoftverek sem voltak a több procira felkészítve. Itt inkább a fejleszthetőség és a hibakeresés/elhárítás egyszerűsítése illetve a speckó célhardverek alkalmazásának segítése lehetett a cél.
Szerk.: persze az is lehet, amit mondtál, csak nem a mai értelemben vett több procis rendszerben, hanem több önnállóan működő procikártya, saját i/o kivezetésekkel való kommunikációjára, esetleg egy 'vezérlőkártya' futata a fő alkalmazást...de ez csak okoskodás részemről, sajnos nem láttam működni egyet sem, akkor még csak 18-20 éves voltam, egészen más dolgok foglalkoztattak
Itt van e, megtaláltam:
-
gabyka
senior tag
-
Pötyi
őstag
Az uccsó procikártyához hasonlót láttam már valahol, egy ipari-pc-ben. Egy olyan panel való hozzá, amin csak isa-slotok vannak, azon keresztül kommunikál a többi perifériakártyával és azon keresztül kap tápot. Lényegében csak mellé kellett tűzni, ami kellet, i/o, relé, stb. Ezt így hiába dugod egy pc-be, nem oda való, max lefagyasztja.
Én is arra gondolok, hogy olyan többprocesszoros rendszer alkatrésze lehet, ahol a procik ilyen ISA csatlakozós kártyàkon vannak, a busz pedig, ami összekapcsolja őket pedig egy olyan "lap", amin csak a slotok vannak.
-
vrob
aktív tag
Köszi.

De jó kiegészítés! Köszi a képet.
Valóban nagyon hasonló, igaz VGA BIOS sincs rajta...Lesz majd SBC-kről is blogom, majd ott előkerülhet, kíváncsi leszek milyen 386SX-ed van.
hcl: így igaz, MDA / Hercules kártyákon gyakori volt az LPT port.
bambano: itt csak a hasonlóságról van szó, ránézésre.
SBC blog hiánypótló lenne, jöhet

Láttam járt már nálad pár.
Én is akarok majd írni azokról ami nálam vannak, ha egyszer teljesen készen lesznek. De ez még elég távoli. -
UnA
Korrektor
"egy Soros-párhuzamos átalakító"
Nem is tudtam, hogy már akkor létezett a világuralmi Soros-terv.

-
hcl
titán
-
sidi
aktív tag
Köszi.

De jó kiegészítés! Köszi a képet.
Valóban nagyon hasonló, igaz VGA BIOS sincs rajta...Lesz majd SBC-kről is blogom, majd ott előkerülhet, kíváncsi leszek milyen 386SX-ed van.
hcl: így igaz, MDA / Hercules kártyákon gyakori volt az LPT port.
bambano: itt csak a hasonlóságról van szó, ránézésre.
-
bambano
titán
-
hcl
titán
Ez simán lehetne Hercules kártya is, csak azon nem szokott 188 lenni... Viszont LPT port sokon volt.
-
vrob
aktív tag
Jók ezek az SBC-k, még akkor is ha nincs rajta VGA és multi I/O.
Van egy 20 MHz-es 386SX-em, eredetileg csak alkatrésznek akartam, de azt vettem észre, hogy tökre elvagyok azzal is.
Van hozzá mrbios, így viszonylag modernek a bios opciók, nagy hdd-t is támogat.
Turbóval 10 MHz-re lassítható, 16 bites busz, nagyon király a 80-as évekre
-
vrob
aktív tag
Jó kis válogatás!
Nekem is van egy Soros-párhuzamos átalakító kártya amd 188-as procival.
A megjelenése alapján lehetne VGA kártya is.
15 pines VGA csatlakozó, 512 KByte memória, hozzá a fő csip + a ramdacnak kinéző ic - ami persze valójában a serial communication controller.
-
Szirtimorc
senior tag
-
hcl
titán
Igen. A képen látható a backplane is, ami a kártyafoglalatos NYÁK. (Csak a backplane kifejezést inkább szerverekre asszociálom.)
-
sidi
aktív tag
-
hcl
titán
Lehet hogy ez el valami ilyesmi (NG80376-16 van rajta):

Jaja, ahogy @sidi mondja, ha alaplap lenne, akkor lenne a hátulján kimenet. (Mondjuk SCSI-nak is szokott.)
-
sidi
aktív tag
Lehet hogy ez el valami ilyesmi (NG80376-16 van rajta):

-
Szirtimorc
senior tag
-
hcl
titán
Az uccsó procikártyához hasonlót láttam már valahol, egy ipari-pc-ben. Egy olyan panel való hozzá, amin csak isa-slotok vannak, azon keresztül kommunikál a többi perifériakártyával és azon keresztül kap tápot. Lényegében csak mellé kellett tűzni, ami kellet, i/o, relé, stb. Ezt így hiába dugod egy pc-be, nem oda való, max lefagyasztja.
Igen, ipari PC-kben azóta is ez a szokás, az alaplap is egy kártya. A 2000-es évek elején nagy keletje volt ennek SBC-ként
(De ez nem ipari PC alaplap, ha visszaolvasol.) -
gabyka
senior tag
-
nyunyu
félisten
-
Lord Myn
őstag
Régen Amigához láttam hasonló bővítőkártyákat (XT, AT vagy akár 3-486-os procikkal), hogy kompatibilis legyen a PC-vel is, de ezek, ahogy látom, más célt szolgálnak.
-
sidi
aktív tag
-
bambano
titán
-
sidi
aktív tag
Jó kis gyűjtés

"Először azt gondoltam EGA, de akkor miért van rajta RAMDAC?
Aztán találtam egy átalakító kábelt is hozzá: [kép]"
Létezett 9 pines VGA
Baromi ritka. És létezett digitális is 
Az Emulex cumó nem valami SCSI kártya lesz? A hátlapi csatlakozóból olyannak tűnik. Vagy GPIB, abból is láttam hasonlót.
A 486-os procikártya lehet ipari PC alaplap (bár azon VGA és PS/2 szokott lenni, de esetleg valami breakout kábellel is lehet)
Köszi a kiegészítést és a linkeket is.
-
hcl
titán
Jó kis gyűjtés

Létezett 9 pines VGA
Az Emulex cumó nem valami SCSI kártya lesz? A hátlapi csatlakozóból olyannak tűnik. Vagy GPIB, abból is láttam hasonlót.
A 486-os procikártya lehet ipari PC alaplap (bár azon VGA és PS/2 szokott lenni, de esetleg valami breakout kábellel is lehet)
Benéztem, az Emulex 4 soros port
(Google AI megtalálta)A 486-os kártya vagy RS-422/RS-449 adapter, vagy X.21 modem. (Csatik alapján, ezt a "gameport" csatit ezek használták, ráadásul van rajta egy X.21 loopback felirat
) -
hcl
titán
Jó kis gyűjtés

Létezett 9 pines VGA
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Megérkezett a legerősebb mini táblagép, ez a Red Magic Astra 2
- NBA és kosárlabda topic
- Yettel topik
- Az ADATA szerint nem az AI-lufi pukkanása jön, hanem évekig tartó memóriahiány
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- ASUS routerek
- Honor Magic V6 - tartós karosszéria, lefojtott motor
- Formula-1
- Horgász topik
- Milyen TV-t vegyek?
- További aktív témák...
- MSI Cyborg 15 A13VFK 15.6" FHD IPS i7-13620H RTX 4060 24GB 512GB NVMe gar
- Erőmű munkára, AI-ra és játékra: Xeon 16c/32t RX 6800 16GB 32GB Quad-Channel
- Cambridge Audio Dacmagic 100 ezüst + CA interconnect
- Kis Ütődött Workstation! Dell Precision 5470 i7-12800H 32GB 512GB RTX A1000 4GB 1 év garancia
- Apple Watch Ultra 1 88% akku Full dobozos
- Lenovo LOQ 15 Ryzen 7 8845HS Rtx 4060 16GB DDR5 1TB SSD 144HZ
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B550M R5 3600X 16GB DDR4 512GB SSD 1TB HDD GTX 1060 6GB Rampage SHIVA 400W
- iPhone 14 128GB 100% (1év Garancia) - Új Eredeti Akkumulátor
- Telefon felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- BESZÁMÍTÁS! Asus ROG Strix G17 2022 Gamer notebook - R7 4800H 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3050 4GB W11
Régen volt távmenedzsment kártyám ibm szerverekhez, azokon power proci volt, másik apple gép.

Azt írtam,hogy lehetne akár Herki is.