- Vigyázzatok a jófogással!!!
- Asszociációs játék. :)
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Szólánc.
- PLEX: multimédia az egész lakásban
- Az MP4 boxmeccs hang nélkül folytatódik
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Érdekes történések a hardveraprón...1.
- NASsoljunk: ZyXEL NSA-310 és az FFP
Új hozzászólás Aktív témák
-
Pikari
addikt
Ezt sugárkövetésnek hívjuk magyarul, csak a gamer szleng az utóbbi pár évben az angol elnevezést vette át.
A Dunning−Kruger-hatás az a pszichológiai jelenség, amikor korlátozott tudású, kompetenciájú vagy képességű emberek rendkívül hozzáértőnek tartják magukat valamiben, amiben nyilvánvalóan nem azok.
-
petesejt
aktív tag
Csak nekem furcsa a ray tracing fordítása sugárkövetésre?
[ Szerkesztve ]
"Ne félj a haláltól! A stressz minden napodat elrontja, a halál csak egyet fog." - SH
-
Dr. Akula
félisten
"Notebook vonalon is ahogy olvasom a 12. gen óta ismét jól muzsikál az Intel"
11. gen óta. A Tiger Lakeben jött be a Xe. Hogy mennyire muzsikál jól, az viszonylagos, mondjuk úgy, vannak olyan játékok, amikben az erősebbik Intel IGP tudja tartani a lépést a gyengébbik AMD IGP-vel. De még azt se mindig. Az előd, Skylake óta húzott HD620 variációknál persze ez is jobb. A Meteor Lake talán utoléri valamennyire az AMD 780M-et (aztán majd dupláz megint az AMD, gondolom), ami azért lenne jó, mert kb. mindenhol Intel procis gépet kapni. AMD-s meg csak mutatóba van. Főleg business class vonalon.
-
stratova
veterán
Azóta megjelent pár korai bench is.
[ Szerkesztve ]
-
polo493
tag
ez már tudja a thunderbolt 5-öt?
-
MrSealRD
veterán
Biztos kiszámolták...de ezek szerint megdőlt az a fajta koncepció, hogy a nagy teljesítményű maga gyorsabban letudja majd visszavált base freq-re és így spórolunk... Bár gondolom itt jön be a magok közötti váltás. De akkor nagyon gyorsan kell történjen, hogy user oldalon ne nézzük végig a létra megmászását...
Hasamra ütök.:
X feladat a córesz magon futtatva 100% terhelés 2 perc alatt végez.
X feladat a P magon futtatva 100% terhelés mellett 30 sec...És akkor itt meg kell érje átvinni a P-re...hogy tutira megérje...vagy visszafelé nézve, meg kell érje a SOC Tile-on tartani, hogy kevesebb legyen a fogyasztás...és akkor itt cserébe lassabb lesz valami?!
Nyilván belső teszteken már lefutott a jövő karácsony is ezeken...de láttunk már megjelenés után komoly zakókat...
Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage
-
vrob
aktív tag
"a Santa Clara-i óriáscég alaposan csavart a korábban bevetett hibrid dizájnon, amit újonnan 3D hibridként emlegetnek, de valójában szó sincs harmadik dimenzióról."
A Foveros tokozást hívják 3D-nek ... nem látok összefüggést a nem egységes teljesítményű magokkal.
Az Intel az írja erről, hogy az utóbbi 40 évük legnagyobb architektúra váltása.
A Foveros Direct-nél írnak hibrid kötést, a legjobb power/bit teljesítményt megcélozva. Na tessék, meg is van a 3D hibrid kombináció. -
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
paprobert #14 üzenetére
Elvileg maga a low power E-mag ugyanaz, mint a normál E-mag, de más a megosztott cache, illetve jóval alacsonyabb az órajel.
Valószínűleg azért lett ilyen, mert hasznos még két tényleg kis fogyasztású mag, és azt könnyebb volt a SoC tile-ba beépíteni. A kommunikáció fogyasztásbüntije annyira nem kritikus, ha rajta tudod tartani a feladatot a low power E-magokon, mert akkor többet nyersz, mint amennyit veszítesz.
A hibrid dizájn mindig kompromisszum, de ha ezzel megnöveled az üzemidőt, akkor bőven vállalható.
Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.
-
Quadgame94
őstag
Ezek esetleges gyözelmek már ha 5% előny annak számít. Játékokban 1080p felett semmilyen differencia nincs. Nézz CPU skálázást. Gondolom nem 1080p-ra vennél egy 13600KF-et. Munkánál mire gondolsz? Nagyon applikáció fúggő. A 7700X inkább a 13900K ellenfele Blender, Adobe Premier és 7-zip-ben is. Szóval.amiket írsz nagyon esetlegesek. Platform szempontjából az intelé (LGA1700) halott. Az AM5 pedig még jelen lesz sok sok évig
[ Szerkesztve ]
-
KaszkóPalkó
tag
Egyébként maga az egész Meteor Lake gyorsan el lett intézve itt a ph-h, érdemes megnézni, milyen többoldalas, komoly elemzést tudtak lehozni más oldalak. [link] [link]
Azt pedig már tényleg csak futólag említem meg, mennyi minden kimaradt, talán a legfontosabb hogy az intel működő terméken keresztül mutatta be a 2025-ben érkező "Lunar Lake" processzort, ami ugye az Intel 18A node-on alapul ami négy generációval megelőzi a jelenlegi Intel 7-et, amelyet az Intel 4, Intel 3 és Intel 20A követ majd. [link]
De nem esett szó ezekről sem:
"Intel 288 E-core Xeon "Sierra Forest""
"Pat Gelsinger Says 3D Stacked Cache Tech Coming to Intel" -
VirsLee
őstag
Pont ezért kérdeztem, mert jelenleg nekem nem úgy tűnt, hogy lenne jobb Intel ajánlat mondjuk gaming-re. Nagyon közel vannak árazva.
A 13400-nak is az árazás a legfőbb problémája, plusz az, hogy ahogy fent láthatod DDR4 mellett nem igazán hoz sokat egy 5600-hoz képest. Úgy pedig főleg drága. Nekem hiányoznak a jó ajánlatok.
-
paprobert
őstag
Engem az érdekelne, hogy az SoC csempe 2 magja bármiben más mint a hagyományos E-core?
Az is kérdés, hogy a "söprögető magok" leválasztása az egész napos üzemidőért lett kitalálva, vagy mert annyira magas a tile-tile közötti kommunikáció fogyasztása?
Nagyon nem mindegy hogy ez inkább versenyelőny lesz(pl. 5 helyett 15 óra üzemidő), vagy ez volt a szükséges kompromisszum, hogy elfedjék a csempés dizájnból fakadó fogyasztási gondokat.
[ Szerkesztve ]
640 KB mindenre elég. - Steve Jobs
-
martonx
veterán
Desktopon. Főleg munkára (de még nem workstation). Hm, bár ahogy olvasom játékra is, amikor cél, hogy ne egy vagyonért vegyen az ember ryzen 7 7800x3D-t, hanem egy töredékébe kerülő i5-13400-al is kapjon nem sokkal kevesebb fps-t.
Én pl. nagyon szemezek egy i5-13600KF-el, ami teljesítményben veri a ryzen 7 7700x-et, miközben olcsóbb. A hozzá való alaplap még jobban olcsóbb. A hozzá való ram pedig szintén olcsóbb / ugyanannyi, de intel mellé nem kell annyira tuning ram.
Notebook vonalon is ahogy olvasom a 12. gen óta ismét jól muzsikál az Intel, sajnos nálunk a cégnél erős Intel notebook hegemónia van, ryzen-es laptopot az utóbbi években nem láttam.
Én egyébként AMD párti lennék, otthon AMD-s desktop gépek vannak ryzen 1600, 3600, 5800x a melóhelyen meg mindenhol Intel. Ez alapján merem elég magabiztosan kijelenteni, hogy ha most újítani kellene az otthoni gépeknél, akkor jelenleg sajnos kizárólag Intel jöhet szóba, mert annyira elvakult AMD párti azért csak nem vagyokÉn kérek elnézést!
-
zooly
aktív tag
válasz
Danipicur2 #9 üzenetére
Egyik 14. gen sem kapja meg, ezek mas elnevezes es szamozas alatt (core ultra ...) indulnak csak mobil verzioban.
https://www.ratingraph.com/
-
Zalanius
tag
Lehet az a 32 egyszerű typo is a cikkben, mert volt hír korábban meteor mintapéldányról 16C/22T kiadásban, annál kijön a matek (2*6 + 8 + 2)
[ Szerkesztve ]
--= Zalán =--
-
tlac
nagyúr
ezen a 32 szálon én is gondolkoztam, nekem csak úgy jön ki ha minden mag támogatja a HT-t
de hülyén van megfogalmazva az biztosEzek közül 6 darab nagy teljesítményű, Redwood Cove kódnevű P-mag, 8 darab kisebb teljesítményű, Crestmont kódnevű E-mag, illetve 2 darab úgynevezett alacsony fogyasztású (szintén Crestmont) E-mag lehet. Mostantól tehát nem kettő, hanem három eltérő magteljesítménnyel kell számolni, és mivel a kisebb magok nem támogatták a Hyper-Threadinget, így a futtatható szálak száma 32 lesz.
-
zooly
aktív tag
"így a futtatható szálak száma 32 lesz."
Ez a 32 hogyan jott ki az jo kerdes.
A soc-ban levo magoknak az az ertelme, hogyha nincs szukseg a compute tile-ben levokre akkor azt teljesen le lehet kapcsolni - csokkentve a fogyasztast.
[ Szerkesztve ]
https://www.ratingraph.com/
-
negeev
csendes újonc
Kérdés, hogy mire jutnak a fogyasztással. Bizakodásra ad okot, hogy alulról építkezik a rendszer.
Ráférne az Intelre egy energiatakarékos dizájn.
Bár ez a 7 nm-es technológia kicsit le van maradva a Macintoshtól, ahol mindjárt 3nm-re viszik le a méretet az M3-mal.[ Szerkesztve ]
-
ughhh
senior tag
Én olvastam rosszul és nagyon hangsúlyosaknak tűnnek a lekicsinylő részek, mint gyártástechnológia vagy ez egy tárgyilagos írás volt?
Az első chiplett felépítésű cuccuk lesz, valószínű nem amd killer, de olcsóbban gyártható mint a monolitikus szörnyek. -
FLATRONW
őstag
Nagyon úgy tűnik, hogy a két E-mag a SOC tile-ban hasonló célt fog szolgálni, mint régen az Nvidia Tegra 3 és K1-ben a Companion core. Az egy nagyon lassú, alacsony fogyasztású mag volt, ami csak akkor volt használatban, amikor az eszköz alvó módban volt, így le lehetett kapcsolni teljesen a többi magot.
-
Pipó
őstag
Lehet, hogy van értelme így megbonylítani, de ez nem fog megtérülni. Sem az Intelnek, sem a felhasználónak. Elég lett volna az igp-re gyúrniuk egyszerű dizájnal.
Kis fekete szir-szar rózsaszín biszbasszal a tetején? - Az is vaaan!
Új hozzászólás Aktív témák
ph Az új fejlesztésű dizájn a mobil gépeket célozza meg.
- Vigyázzatok a jófogással!!!
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Bemutatta a Garmin a Tactix 8 órát
- iPhone topik
- RC modell földön, vízen, levegőben
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Prohardver app (nem hivatalos)
- Asztalos klub
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- További aktív témák...