Hirdetés

2023. október 1., vasárnap

Gyorskeresés

(#1) Pipó

Pipó
őstag

Lehet, hogy van értelme így megbonylítani, de ez nem fog megtérülni. Sem az Intelnek, sem a felhasználónak. Elég lett volna az igp-re gyúrniuk egyszerű dizájnal.

"Vannak győzelmek, amiktől jobban alszik az ember. És olyanok is, amik ébren tartanak." Broadchurch - Kis fekete szir-szar rózsaszín biszbasszal a tetején? - Az is vaaan!

(#2) FLATRONW

FLATRONW
őstag

Nagyon úgy tűnik, hogy a két E-mag a SOC tile-ban hasonló célt fog szolgálni, mint régen az Nvidia Tegra 3 és K1-ben a Companion core. Az egy nagyon lassú, alacsony fogyasztású mag volt, ami csak akkor volt használatban, amikor az eszköz alvó módban volt, így le lehetett kapcsolni teljesen a többi magot.

(#3) ughhh

ughhh
senior tag

Én olvastam rosszul és nagyon hangsúlyosaknak tűnnek a lekicsinylő részek, mint gyártástechnológia vagy ez egy tárgyilagos írás volt? :F
Az első chiplett felépítésű cuccuk lesz, valószínű nem amd killer, de olcsóbban gyártható mint a monolitikus szörnyek.

(#4) salaud válasza ughhh (#3) üzenetére

salaud
aktív tag

Olcsóbban gyártható? a Foveros sajnos nem éppen olcsón alkalmazható technológia

A Linux nem ingyenes. Meg kell fizetni a tanulópénzt. Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!!

(#5) negeev

negeev
csendes újonc

Kérdés, hogy mire jutnak a fogyasztással. Bizakodásra ad okot, hogy alulról építkezik a rendszer.
Ráférne az Intelre egy energiatakarékos dizájn.
Bár ez a 7 nm-es technológia kicsit le van maradva a Macintoshtól, ahol mindjárt 3nm-re viszik le a méretet az M3-mal.

[ Szerkesztve ]

(#6) zooly

zooly
aktív tag

"így a futtatható szálak száma 32 lesz."

Ez a 32 hogyan jott ki az jo kerdes.

A soc-ban levo magoknak az az ertelme, hogyha nincs szukseg a compute tile-ben levokre akkor azt teljesen le lehet kapcsolni - csokkentve a fogyasztast.

[ Szerkesztve ]

https://www.ratingraph.com/

(#7) tlac válasza zooly (#6) üzenetére

tlac
nagyúr

ezen a 32 szálon én is gondolkoztam, nekem csak úgy jön ki ha minden mag támogatja a HT-t
de hülyén van megfogalmazva az biztos

Ezek közül 6 darab nagy teljesítményű, Redwood Cove kódnevű P-mag, 8 darab kisebb teljesítményű, Crestmont kódnevű E-mag, illetve 2 darab úgynevezett alacsony fogyasztású (szintén Crestmont) E-mag lehet. Mostantól tehát nem kettő, hanem három eltérő magteljesítménnyel kell számolni, és mivel a kisebb magok nem támogatták a Hyper-Threadinget, így a futtatható szálak száma 32 lesz.

(#8) Zalanius

Zalanius
tag

Lehet az a 32 egyszerű typo is a cikkben, mert volt hír korábban meteor mintapéldányról 16C/22T kiadásban, annál kijön a matek (2*6 + 8 + 2)

[ Szerkesztve ]

--= Zalán =--

(#9) Danipicur2 válasza salaud (#4) üzenetére

Danipicur2
tag

Feltételezem, hogycsak a magasabb kategóriás procik kapják meg ezt a fejlesztést (I7/I9 meg talán a 14600K) a többi meg marad a 13. gen architekturáján, esetleg azt is tuningolják egy kicsit.

(#10) martonx válasza ughhh (#3) üzenetére

martonx
veterán

Egyrészt ez Amd killer lesz. Az AMD a ryzennel eléggé elaltatta magát, mostanra Intel ismét jobb vétel.
Másrészt ez az új chip sok minden lesz, de olcsó biztosan nem.

Én kérek elnézést!

(#11) VirsLee válasza martonx (#10) üzenetére

VirsLee
őstag

Pontosan melyik kategóriában és milyen felhasználásra jobb az Intel? Részletezd ezt egy kicsit légy szíves.

(#12) zooly válasza Danipicur2 (#9) üzenetére

zooly
aktív tag

Egyik 14. gen sem kapja meg, ezek mas elnevezes es szamozas alatt (core ultra ...) indulnak csak mobil verzioban.

https://www.ratingraph.com/

(#13) martonx válasza VirsLee (#11) üzenetére

martonx
veterán

Desktopon. Főleg munkára (de még nem workstation). Hm, bár ahogy olvasom játékra is, amikor cél, hogy ne egy vagyonért vegyen az ember ryzen 7 7800x3D-t, hanem egy töredékébe kerülő i5-13400-al is kapjon nem sokkal kevesebb fps-t.
Én pl. nagyon szemezek egy i5-13600KF-el, ami teljesítményben veri a ryzen 7 7700x-et, miközben olcsóbb. A hozzá való alaplap még jobban olcsóbb. A hozzá való ram pedig szintén olcsóbb / ugyanannyi, de intel mellé nem kell annyira tuning ram.
Notebook vonalon is ahogy olvasom a 12. gen óta ismét jól muzsikál az Intel, sajnos nálunk a cégnél erős Intel notebook hegemónia van, ryzen-es laptopot az utóbbi években nem láttam.
Én egyébként AMD párti lennék, otthon AMD-s desktop gépek vannak ryzen 1600, 3600, 5800x a melóhelyen meg mindenhol Intel. Ez alapján merem elég magabiztosan kijelenteni, hogy ha most újítani kellene az otthoni gépeknél, akkor jelenleg sajnos kizárólag Intel jöhet szóba, mert annyira elvakult AMD párti azért csak nem vagyok :(

Én kérek elnézést!

(#14) paprobert

paprobert
senior tag

Engem az érdekelne, hogy az SoC csempe 2 magja bármiben más mint a hagyományos E-core?

Az is kérdés, hogy a "söprögető magok" leválasztása az egész napos üzemidőért lett kitalálva, vagy mert annyira magas a tile-tile közötti kommunikáció fogyasztása?

Nagyon nem mindegy hogy ez inkább versenyelőny lesz(pl. 5 helyett 15 óra üzemidő), vagy ez volt a szükséges kompromisszum, hogy elfedjék a csempés dizájnból fakadó fogyasztási gondokat.

[ Szerkesztve ]

640 KB mindenre elég. - Steve Jobs

(#15) VirsLee válasza martonx (#13) üzenetére

VirsLee
őstag

Pont ezért kérdeztem, mert jelenleg nekem nem úgy tűnt, hogy lenne jobb Intel ajánlat mondjuk gaming-re. Nagyon közel vannak árazva.

A 13400-nak is az árazás a legfőbb problémája, plusz az, hogy ahogy fent láthatod DDR4 mellett nem igazán hoz sokat egy 5600-hoz képest. Úgy pedig főleg drága. Nekem hiányoznak a jó ajánlatok.

(#16) KaszkóPalkó

KaszkóPalkó
lelkes újonc

Egyébként maga az egész Meteor Lake gyorsan el lett intézve itt a ph-h, érdemes megnézni, milyen többoldalas, komoly elemzést tudtak lehozni más oldalak. [link] [link]

Azt pedig már tényleg csak futólag említem meg, mennyi minden kimaradt, talán a legfontosabb hogy az intel működő terméken keresztül mutatta be a 2025-ben érkező "Lunar Lake" processzort, ami ugye az Intel 18A node-on alapul ami négy generációval megelőzi a jelenlegi Intel 7-et, amelyet az Intel 4, Intel 3 és Intel 20A követ majd. [link]
De nem esett szó ezekről sem:
"Intel 288 E-core Xeon "Sierra Forest""
"Pat Gelsinger Says 3D Stacked Cache Tech Coming to Intel"

(#17) Quadgame94 válasza martonx (#13) üzenetére

Quadgame94
tag

Ezek esetleges gyözelmek már ha 5% előny annak számít. Játékokban 1080p felett semmilyen differencia nincs. Nézz CPU skálázást. Gondolom nem 1080p-ra vennél egy 13600KF-et. Munkánál mire gondolsz? Nagyon applikáció fúggő. A 7700X inkább a 13900K ellenfele Blender, Adobe Premier és 7-zip-ben is. Szóval.amiket írsz nagyon esetlegesek. Platform szempontjából az intelé (LGA1700) halott. Az AM5 pedig még jelen lesz sok sok évig

[ Szerkesztve ]

"Don't be sorry! Be better!"

(#18) Abu85 válasza paprobert (#14) üzenetére

Abu85
HÁZIGAZDA

Elvileg maga a low power E-mag ugyanaz, mint a normál E-mag, de más a megosztott cache, illetve jóval alacsonyabb az órajel.

Valószínűleg azért lett ilyen, mert hasznos még két tényleg kis fogyasztású mag, és azt könnyebb volt a SoC tile-ba beépíteni. A kommunikáció fogyasztásbüntije annyira nem kritikus, ha rajta tudod tartani a feladatot a low power E-magokon, mert akkor többet nyersz, mint amennyit veszítesz.

A hibrid dizájn mindig kompromisszum, de ha ezzel megnöveled az üzemidőt, akkor bőven vállalható.

Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.

(#19) tibaimp válasza Abu85 (#18) üzenetére

tibaimp
nagyúr

A Win11 ütemezője megbirkózik ezzel a 3-as felépítéssel, vagy kell/jön a Win12?

A tehén egy bonyolult állat, de ÉN megfejtem...| 2016-tól az tuti, hogy az angyalok is esznek babot...

(#20) Abu85 válasza tibaimp (#19) üzenetére

Abu85
HÁZIGAZDA

Valószínűleg kelleni fognak módosítások az OS-be, de gondolom ezek majd az októberi frissítésben benne lesznek.

Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.

(#21) tibaimp válasza Abu85 (#20) üzenetére

tibaimp
nagyúr

A Win10 ilyen szempotból totál felejtős, igaz?
Se frissítés, se megfelelően működő ütemező nem várható?

A tehén egy bonyolult állat, de ÉN megfejtem...| 2016-tól az tuti, hogy az angyalok is esznek babot...

(#22) Abu85 válasza tibaimp (#21) üzenetére

Abu85
HÁZIGAZDA

A Windows 10 már az Alder Lake-hez is felejtős volt.

(#23) tibaimp válasza Abu85 (#22) üzenetére

tibaimp
nagyúr

Rendben. Kösz az infókat. :R

(#24) vrob

vrob
tag
LOGOUT blog

"a Santa Clara-i óriáscég alaposan csavart a korábban bevetett hibrid dizájnon, amit újonnan 3D hibridként emlegetnek, de valójában szó sincs harmadik dimenzióról."

A Foveros tokozást hívják 3D-nek ... nem látok összefüggést a nem egységes teljesítményű magokkal.
Az Intel az írja erről, hogy az utóbbi 40 évük legnagyobb architektúra váltása.
A Foveros Direct-nél írnak hibrid kötést, a legjobb power/bit teljesítményt megcélozva. Na tessék, meg is van a 3D hibrid kombináció.

(#25) Abu85 válasza vrob (#24) üzenetére

Abu85
HÁZIGAZDA

Azt külön hívják 3D-nek. A hibrid magokat viszont mostantól 3D Performance Hybridnek nevezik.

[ Szerkesztve ]

(#26) tibaimp válasza Abu85 (#25) üzenetére

tibaimp
nagyúr

Az várható, hogy ez a technológia bevezetésre kerül asztali fronton is, mondjuk az Arrow Lake esetében?

(#27) sutszi

sutszi
veterán

Biztos kiszámolták...de ezek szerint megdőlt az a fajta koncepció, hogy a nagy teljesítményű maga gyorsabban letudja majd visszavált base freq-re és így spórolunk... Bár gondolom itt jön be a magok közötti váltás. De akkor nagyon gyorsan kell történjen, hogy user oldalon ne nézzük végig a létra megmászását...

Hasamra ütök.:
X feladat a córesz magon futtatva 100% terhelés 2 perc alatt végez.
X feladat a P magon futtatva 100% terhelés mellett 30 sec...

És akkor itt meg kell érje átvinni a P-re...hogy tutira megérje...vagy visszafelé nézve, meg kell érje a SOC Tile-on tartani, hogy kevesebb legyen a fogyasztás...és akkor itt cserébe lassabb lesz valami?! :F

Nyilván belső teszteken már lefutott a jövő karácsony is ezeken...de láttunk már megjelenés után komoly zakókat...

Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage

(#28) tibaimp válasza sutszi (#27) üzenetére

tibaimp
nagyúr

Érdekes kérdések!

(#29) polo493

polo493
csendes tag

ez már tudja a thunderbolt 5-öt?

(#30) Busterftw válasza Abu85 (#22) üzenetére

Busterftw
veterán

Ha jol tudom abba is igertek a schedulert, de nem hiszem hogy mar jonni fog.
En is inkabb frissitettem Windows 11-re.

(#31) Abu85 válasza tibaimp (#26) üzenetére

Abu85
HÁZIGAZDA

Igen, az Arrow Lake jön asztalra.

#30 Busterftw : Jött is optimalizálás, de amivel igazán jól működik az a Win 11.

[ Szerkesztve ]

(#32) stratova

stratova
veterán

Azóta megjelent pár korai bench is.

Core Ultra 7 165H
Core Ultra 7 155H
Core Ultra 5 125H

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2023 PROHARDVER Informatikai Kft.