- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Roland861010: Negyven előtt: amikor már a pihenést is luxusnak érzed
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: MárkaLánc
- GoodSpeed: Norton licencek összefűzése
- RawrrSoul: 70 ezer meg egy kicsi Liával...
- sziku69: Szólánc.
- eBay-es kütyük kis pénzért
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
Lord Myn
őstag
Szép hangja volt a Prelude-nak, de a Titanium HD rávert még arra is (anno arra cseréltem le az Auzen-t), nekem az volt az abszolút no.1 hangkártyám. Többé nem is gyártanak ilyen mindenre (is) jó cuccot (a k* drága AE9 a közelében sincs a tudásának, pedig biztos, hogy 100x erősebb proci van benne).
-
raus
aktív tag
Klassz kis hardver. Nekem egy SoundBlaster Live volt az első hangkártyám még win98-hoz.
Most pedig egy Auzentech X-Fi Prelude PCI van. Ez a legjobb hangú hangkari amit valaha hallottam a gépeimben.
-
azbest
félisten
egyik youtubber csinált többféle ram bővítő kártyát a tüskesoros wavetable támogató kártyákhoz. Eredetileg úgy volt, hogy kap engedélyt az awe64 logóra is, de végül visszavonták valamiért. 28MB-os modul a legextrémebb
[link]
Meg vannak videói, ahol különböző kártyákon az onboard ramot bővíti, cseréli nagyobbra.
Anno 2009-ben úgy emlékszem, hogy sb awe32 -őt szerettem volna a gépembe, de nem úgy alakult, így kimaradtak a hw megoldások. A vibránál valsz full szoftveres szinti volt a soundfontos kiegészítő win aló. Elvileg a dobozokban kallódik valahol vagy 3 vibra is, mert 10-15 évvel később fillérekért voltak és p1-es és p3 gépbe is tettem belőle

Talán a Sound Blaster 16 WavEffects (CT4170). -
Lord Myn
őstag
Ráadásul teljesen ugyanaz a hangszerkészlet is (egyébként kompatibilitási okokból a Live!/Audigy szériában is megvolt ez a ROM készlet, CT1MGM.ROM néven, csak ugye fizikai ROM híján ezt szintén a rendszermemóriába töltötte be a vezérlő szoftver, ha szükséges volt). -
Yutani
nagyúr
-
joghurt
addikt
Én '93-ban tértem át sok hezitálás után az SB 2.0-mról első generációs GUS-ra (ez lett volna vagy SB16), onnantól kezdve csak GUS kártyáim voltak (Classic, MAX, PnP) utána lett egy kis kitérő (Aureal Vortex, meg Yamaha XG-s Guillemot hangkártya) és csak 2000-ben tértem vissza az SB-hez egy Live!-val, azóta viszont csak SB cuccaim voltak/vannak (egy kivétellel: tizenéve 1-2 évig használtam egy Auzentech Prelude-ot, de ebben is a proci Creative cucc volt).
Aureal, yeah. Kár, hogy a Creative kinyírta őket. A megítélt kártérítést meg kb. a hajukra kenhetik.
-
Lord Myn
őstag
érdekes módon én is úgy emlékszem, hogy anno mindenki a sound blasterket istenítette és sokszor az alternatív kártyat sok kritika érte. Igaz kompatibilitásban voltak is gondok, mert ha csak mono sb pro módon ment 8bites felbontással alternatív kártyával játék, úgy a mintavételezés miatt is eleve zajosnak hatott.
Manapság meg a retro csatornákon szinte istenítik a kombó hangkártyákat
Én '93-ban tértem át sok hezitálás után az SB 2.0-mról első generációs GUS-ra (ez lett volna vagy SB16), onnantól kezdve csak GUS kártyáim voltak (Classic, MAX, PnP) utána lett egy kis kitérő (Aureal Vortex, meg Yamaha XG-s Guillemot hangkártya) és csak 2000-ben tértem vissza az SB-hez egy Live!-val, azóta viszont csak SB cuccaim voltak/vannak (egy kivétellel: tizenéve 1-2 évig használtam egy Auzentech Prelude-ot, de ebben is a proci Creative cucc volt).
-
ergoGnomik
aktív tag
érdekes módon én is úgy emlékszem, hogy anno mindenki a sound blasterket istenítette és sokszor az alternatív kártyat sok kritika érte. Igaz kompatibilitásban voltak is gondok, mert ha csak mono sb pro módon ment 8bites felbontással alternatív kártyával játék, úgy a mintavételezés miatt is eleve zajosnak hatott.
mindenki a sound blasterket istenítette
A fogalmatlanok mind a SB-eket istenítették.
Pedig az AWE előtt mindenük a rossz vicc kategóriába tartozott. 
-
azbest
félisten
ez volt az első hangkartyam. Haver a SondBlaster-jével mindig lenézett, mert az mennyivel jobb

-
rezessanyi
csendes tag
ez volt az első hangkartyam. Haver a SondBlaster-jével mindig lenézett, mert az mennyivel jobb

-
Lord Myn
őstag
Ja, hát a midi volt az, hogy pár kilobájtban definiálták a kottát és az ügyfél gépe biztosította hozzá a hangszert.
Aztán a mod móka már a "midi"-t és a hangszert is tartalmazta, még mindig relative spórolósan, de már sok kilobájtos, megabájtos nagyságrendben.
Manapság már csak a végeredmény pcm-et tömörítik be valami modern hangcodeccel, a kotta nincs mellékelve
A tömörítetlen pcm változatok sokat foglaltak vagy rossz minőségűek voltak, de így a számítási teljesítménnyel már a zene / hangzás is relatíve helytakarékos. Videóknál még durvább. Emlékszem még amikor 160x120 avi vacak codeccel milyen sok helyet fogyasztott, ami modern megodlással már sd vagy fhd videónak is elég, mert annyit fejlődött a tömörítési elmélet és a számítási teljesítmény.
Én mai napig MIDI-ben amatőr zenészkedem és csak az utómunkáknál viszem át DAW-ba a szerzeményt, ezért is érdekelnek az ilyen cikkek, csak amíg általában a K6-os Retro klub tagjai hardverekkel bűvészkednek, én hely és idő híján emulátorokkal.
-
azbest
félisten
De mindez csak azért van, mert a tárhely/memória relatíve olcsó lett az évtizedek alatt, így nincs szükség arra a kreatívitásra, mint a 80-as/90-es években. Én sokkal többre becsülöm, amikor egy kis méretű hangszer készletből hoznak ki olyan hangzást, ami élethű (persze ehhez kell egy megfelelő szinti is, multi-effekt processzorral).
De ettől függetlenül még soundfont-okból is hallottam olyan pár tíz megás készleteket, amik simán felülmúlták a 10-15x akkorákat is hangzásban, mert kihasználták a SF 2.1 adta multi-layer és modulációs lehetőségeket.Ja, hát a midi volt az, hogy pár kilobájtban definiálták a kottát és az ügyfél gépe biztosította hozzá a hangszert.
Aztán a mod móka már a "midi"-t és a hangszert is tartalmazta, még mindig relative spórolósan, de már sok kilobájtos, megabájtos nagyságrendben.
Manapság már csak a végeredmény pcm-et tömörítik be valami modern hangcodeccel, a kotta nincs mellékelve
A tömörítetlen pcm változatok sokat foglaltak vagy rossz minőségűek voltak, de így a számítási teljesítménnyel már a zene / hangzás is relatíve helytakarékos. Videóknál még durvább. Emlékszem még amikor 160x120 avi vacak codeccel milyen sok helyet fogyasztott, ami modern megodlással már sd vagy fhd videónak is elég, mert annyit fejlődött a tömörítési elmélet és a számítási teljesítmény.
-
Lord Myn
őstag
De mindez csak azért van, mert a tárhely/memória relatíve olcsó lett az évtizedek alatt, így nincs szükség arra a kreatívitásra, mint a 80-as/90-es években. Én sokkal többre becsülöm, amikor egy kis méretű hangszer készletből hoznak ki olyan hangzást, ami élethű (persze ehhez kell egy megfelelő szinti is, multi-effekt processzorral).
De ettől függetlenül még soundfont-okból is hallottam olyan pár tíz megás készleteket, amik simán felülmúlták a 10-15x akkorákat is hangzásban, mert kihasználták a SF 2.1 adta multi-layer és modulációs lehetőségeket. -
azbest
félisten
A wavetable-hez van rajta ram chip vagy windows alatt a rendszermemóriából használ?Vagy beégetett romos, nem cserélhet a YRW801 romban? (szerk, még nem hatott a kávé
)
Kicsit mindig zavaros votl ez nekem, amikor nincs dedikált ramja és valamilyen win szoftver kell hozzá, hogy a kártya csinálja-e vagy a hozá adott szoftver cpu erőből, vagy valamilyen átmenet a kettő között, amihez valami hw támogatást ad a kártya.Anno sb awe32 -t kértem első gépembe, de sb16vibra lett és annak is valamilyen win-es szoftveres varázslat volt a wavetable támogatása.
-
consono
nagyúr
Azért tegyük hozzá, hogy itt a retró játékok kontextusában beszélünk csak. "Rendes" hangszerelésnél egy-egy hangszer több(10) gigabyte...
-
Lord Myn
őstag
Én kismilliót kipróbáltam már (az elmúlt kb. 25 évben, amióta SF2 kompatibilis hardvert vagy szoftvert használok) és mára sikerült belőni azt a nagyjából 5-6-t, amik megfelelnek.
-
Yutani
nagyúr
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Honor Magic8 Pro - bevált recept kölcsönvett hozzávalókkal
- Napelem
- Linux kezdőknek
- Linux felhasználók OFF topikja
- Youtube Android alkalmazás alternatívák reklámszűréssel / videók letöltése
- Fujifilm X
- PlayStation 5
- MWC 2026: Megérkezett a Xiaomi Pad 8 sorozat
- Borderlands 4
- Milyen ÚJ notebookot vegyek?
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Apple Mac Mini 2024 M4 16GB 512GB számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- 4000GB Gen5x4 NVMe SSD, 1 év gar 4TB!!!
- Lenovo LOQ Ryzen 5 7640HS RTX 4050 6GB 16GB RAM+512GB SSD Garanciás
- Dell Inspiron 14 Plus Copilot+ 7441 laptop 14" hüvelykes QHD+ érintőképernyővel Snapdragon X Plus
- Azonnali készpénzes Microsoft XBOX Series S és Series X felvásárlás személyesen/csomagküldéssel

Ráadásul teljesen ugyanaz a hangszerkészlet is (egyébként kompatibilitási okokból a Live!/Audigy szériában is megvolt ez a ROM készlet, CT1MGM.ROM néven, csak ugye fizikai ROM híján ezt szintén a rendszermemóriába töltötte be a vezérlő szoftver, ha szükséges volt).
Pedig az AWE előtt mindenük a rossz vicc kategóriába tartozott.