Hirdetés

2020. február 29., szombat

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) joghurt


joghurt
(őstag)

Mivel a mai játékok jelentős része kb. interaktív mozi, a GaaS-t fogd fel, mint egy Netflix-bővítményt! :)

A tej élet, erő, egészség.

(#2) Xaels válasza joghurt (#1) üzenetére


Xaels
(félisten)
LOGOUT blog (1)

Szerintem meg nem lehet a Netflixet ide hozni, ahogy a Spotifyt sem. A játék fejlesztése teljesen más volumenű dolog. Amúgy meg sok játék van ami sokkal több mint egy interaktív film.

PSN ID: Lord_Machine_X /// SYMPHONIC POSTAPOCALYPTIC REINDEER-GRINDING CHRIST-ABUSING EXTREME WAR PAGAN FENNOSCANDIAN METAL

(#3) UnA


UnA
(Korrektor)

De a létező vásárlók miért váltanának át erre a modellre? Nekem csak ez a furcsa a te számításaidban. A cégek általában arra számítanak, hogy nem csökken (vagy stagnál), hanem növekedni fog a felhasználói bázis.

(#4) Xaels válasza UnA (#3) üzenetére


Xaels
(félisten)
LOGOUT blog (1)

Mert most rövidtávon olcsóbb. Esetenként akár sokkal is jobban kijöhet az ember.

PSN ID: Lord_Machine_X /// SYMPHONIC POSTAPOCALYPTIC REINDEER-GRINDING CHRIST-ABUSING EXTREME WAR PAGAN FENNOSCANDIAN METAL

(#5) kemotox


kemotox
(addikt)

Fú ez egy érdekes dolog, pont én is ezen gondolkodtam a napokban. Most jön csak ki, hogy miért szar, hogy ezerféle kliens van már, minden kiadónak saját boltja, stb stb. Szeretik az emberek annyival elengedni a dolgot, hogy "a steam fanok rinyálnak csak", pedig gondoljatok bele, ha tényleg egy platform lenne, ahol mindenhol kapható lenne... na úgy baromi jó lenne ez a dolog. Én pl 9-10 rugót simán kiadnék havonta érte. Szerintem ha valaki kicsit komolyabban gamézik, és veszi a játékokat, simán elkölt ennyit havonta.
Az, hogy hosszútávon milyen.. hát érdekes kérdés. Azért valljuk be, manapság már nem feltétlenül nagy az újrajátszhatósági-faktora (van ilyen szó?) a játékoknak. Lenyomod, fasza volt, jöhet a következő. Kis túlzással mindegy, hogy "nem a miénk" és az előfizetés lejárta után már nem tudunk játszani vele. De lehet nincs igazam. Nagyon sok kérdés felmerül mindenesetre a témával kapcsolatban. De ez a sokkliensezés eléggé megkúrja az egészet szerintem. Ide is fizessek, oda is fizessek, ez most épp kiadott jó játékot, az most épp nem...
Ez a PC-s világ trianonja, valljuk be őszintén :D

(#6) Garrick


Garrick
(csendes tag)

Remek kérdés, el is gondolkodtatott. Persze jó válaszom nincs rá, mindenkinek más a jó. Magam részéről elég felemásak az érzéseim ezzel az egésszel kapcsolatban. Tavaly előfizettem egy évre az Origin alap csomagjára, 8000 forint, volt jó pár játék amivel régóta szemeztem, de abban nem voltam biztos, hogy ezekért így önmagukban külön pénzt adnék. Kipróbáltam őket, meggyőződhettem arról, hogy kell, nem kell. Amelyik kellett volna, azt meg szépen kijátszottam az alatt az egy év alatt és viszont látásra. Vagy én vagyok egyre öregebb vagy csökkent az újrajátszhatósági faktor.
Mindenesetre nem veszek meg akármit, egyre kevesebb az olyan cím amikor azt mondom, hogy igen, ez kell, ezzel azonnal játszani akarok és akár elő is rendelem, kicsengetem a 60 eurót. Arra jó egy ilyen előfizetés, hogy az ember egy AAA játék összegéért kap egy évre előfizetést, jobb esetben rengeteg játékkal.
Nincs Xbox-om, de szoktam szemezni vele, hogy mi érhető el éppen az ő előfizetés keretükben, plusz mindig jó látni, hogy egy nem rég kiadott AAA cím bekerül az előfizetésbe és már lehet is csapatni, az embernek meg nem fájt semmibe. Amennyiben csalódás, ez van, de mégse csengettél ki érte egy zsák pénzt.
Egy évre egy húszezer körüli összeget kibír az ember, ha nem nagy játékos csak alkalmanként leülne valamit játszani, arra pont jó.
Most idén nem fizettem elő semmire, Origint lemondtam, nem volt kihasználva. PS4-en szívesen látnám itthon az ő koncepciójukat, de egyelőre arra még várhatunk.
Aki évente megveszi mondjuk a legújabb Fifát vagy Battlefieldet és nem is játszik mással, annak tényleg nem éri meg. Mindenki másnak aki szeret nosztalgiázni, kipróbálna olyat amire nem fizetett be, mert nem volt biztos a dolgában vagy örül hogy kipróbálhat egy-két újabb AAA címet, azoknak jó lehet.

(#7) Ghoosty


Ghoosty
(őstag)

Magam részéről sose értettem ezeket az előfizetéseket, főként, hogy régebbi játékok érhetőek csak el. De régebbi játékok nagyon olcsón beszerezhetőek különböző nagy leárazások keretében. (HumbleBoundle, Steam sale, stb) Jelenleg több játékom van talonban, mint amennyire időm van és én elég jól ellenállok az újabb akcióknak, tehát simán lehetne még több fillérekért.
Ha létezne egy olyan, hogy steam előfizetés, ahol rengeteg játék van, nem csak egy kiadónak pár, ott még talán én is elgondolkoznék, de kiadóspecifikusan, maximum 1-1 hónapra, ha éppen pont érdekel az a játék. Szóval én nem számítok arra, hogy tömeges jelenség legyen az előfizetés. Pár embernek megéri, de a többiek maradnak a hagyományos modellnél. Szóval félelmed megalapozatlannak találom.

(#8) Lord Myn válasza kemotox (#5) üzenetére


Lord Myn
(senior tag)

Nekem nem tetszik az előfizetéses modell, ahogy szoktam hangoztatni: amelyik szoftver nem megy offline, az nem a tiéd... Én PC-s játék gyűjtő vagyok és több, mint 500 eredeti játékom van már, amiből ~300 DRM mentes vagy CD/DVD-ről telepíthető (nem véletlenül a GOG kedvenc boltom). Nem leszek soha a célcsoportban... :(

Egyébként a filmekkel is így vagyok, nem véletlenül van szintén többszázas DVD gyűjteményem, én az offline világban is akarok vizuálisan szórakozni.

"War does not determine who is right - only who is left."

(#9) Xaels válasza kemotox (#5) üzenetére


Xaels
(félisten)
LOGOUT blog (1)

Persze, ha azt vesszük most ha több játék is érdekli az embert jól jön ki költségileg. Nem az újrarátszhatóság miatt lényeges a kérdés hosszútávon, hanem a játékok modellhez idomulásáról. EA-nél pl. ott a BFV ami már eleve kevesebb multi térképpel jelent meg és a továbbiakra is várni kell, egyben nem is jönnek nagy csomagok.

(#6) Garrick most még van választási lehetőség, mert vannak platformok ahol nem minden elérhető. Na de ha már ezek a kiadók ott lesznek ezzel a szolgáltatással mindenhol akkor lehet el lehet majd felejteni a klasszikus egyben megveszem rendszert.

(#7) Ghoosty az EA-nek is van olyan csomagja ahol megkapod egyből az új játékokat is, az Ubisoft is úgy jelentette be, hogy minden új cím is felkerül a szolgáltatásba illetve az MS is tesz be új játékokat.

Anno azért jöttek a lootboxok meg a mikrotranzakciók mert már így is panaszkodtak, hogy emelni kéne az árat, hogy megtérüljenek a játékok. Ebben a GaaS modellben meg megkapsz több tucat játékot sokkal kevesebbért. Miből pótolják a különbséget? Jönnek majd a full képernyős reklámok meg a többi gyomorforgató szarság?

PSN ID: Lord_Machine_X /// SYMPHONIC POSTAPOCALYPTIC REINDEER-GRINDING CHRIST-ABUSING EXTREME WAR PAGAN FENNOSCANDIAN METAL

(#10) Ghoosty válasza Xaels (#9) üzenetére


Ghoosty
(őstag)

Tényleg. Eddig mindig csak a cikkek címét olvastam, hogy x, y bekerült az Origin access-be, de most részletesebben elolvasva csak annyit jelent, hogy az alapcsomagba került bele.

Amúgy a matek simán kijöhet. Ha te tényleg tudatos vásárló vagy és csak néha 1-1 hónapra fizetsz elő, akkor bukás a cégnek. Ha fenntartod folyamatosan az előfizetést, akkor nyereség.
Ha te amúgy nagy játékvásárló vagy és mindenfélével játszol, akkor szintén veszteségről beszélünk. Ha viszont csak egy-két stílus érdekel, akkor megint az EA nyert.

Legyen egy akciójáték kedvelőről szó.
Benéztem a store-ba. Sorbaraktam, hogy mi a legfrissebb játék, ami elérhető Premier Access-ben és AAA-s. Ez az Anthem volt ami Februári. Ha tehát ha te fenntartod a Premier előfizetésed, akkor gyakorlatilag kizárólag ezért a játékért fizeted az előfizetést. A basic és a premier között 11 EUR a különbség. Februártól mostanáig 5 hónap telt el. Tehát te 55 EUR-ért 'vetted' meg ezt a játékot.
Ha előfizetéses vagy, akkor nincs közvetítői díj, a kisker árrés szintén a cégnél marad stb.

(#11) Xaels válasza Ghoosty (#10) üzenetére


Xaels
(félisten)
LOGOUT blog (1)

Az Anthem tökéletes példa lehetne ha lenne benne napi 2 órával számolva 300 órányi tartalom. De nincs. Mondom ezt úgy, hogy 40-50 óra nekem is beleszaladt.

PSN ID: Lord_Machine_X /// SYMPHONIC POSTAPOCALYPTIC REINDEER-GRINDING CHRIST-ABUSING EXTREME WAR PAGAN FENNOSCANDIAN METAL

(#12) kemotox válasza Xaels (#11) üzenetére


kemotox
(addikt)

Napi 2 órával számolva 300 órányi tartalom? Napi 24 órával számolva is pont annyi lenne ;]

(#13) Xaels válasza kemotox (#12) üzenetére


Xaels
(félisten)
LOGOUT blog (1)

Ahhoz, hogy kijöjjön az 5 hónap előfizu. Természetesen ha valaki ennél többet játszik napi szinten akkor annak még több tartalmat kéne adjon a játék.

[ Szerkesztve ]

PSN ID: Lord_Machine_X /// SYMPHONIC POSTAPOCALYPTIC REINDEER-GRINDING CHRIST-ABUSING EXTREME WAR PAGAN FENNOSCANDIAN METAL

(#14) Ghoosty válasza Xaels (#11) üzenetére


Ghoosty
(őstag)

Én ezt értem, de jelenleg ez az egyetlen olyan játék, ami akció, nincs bent a Basic előfizetésben, csak a Premiumban. Tehát jelenleg, aki fenntartja a prémium előfizut és elsődlegesen akciójátékot kedvei, az kizárólag ezért tartja fenn. A többi más elérhető a sokkal olcsóbb basic csomagban is.

Az egész matek attól függ, hogy mennyire tudatosak a vásárlók. Ha a többség tudatos és 1 hónapon belül belerakja a játékba a 40-50 órát aztán visszamondja az előfizetést, akkor az EA-nak vesztesége van. Ha a fogyasztók többsége úgy van vele, hogy fizetjük, mert olcsó, így nem kell foglalkozni semmivel, mindennel játszhatok, akkor meg kifizeti részletekben az árát, akár többet is.
EA szempontjából mindegy, hogy igazából feleslegesen tartod az előfizetésed, vagy tényleg beleraksz 3-400 órát, ő ugyanannyit fog kapni érte.

(#15) Pete55555 válasza Ghoosty (#10) üzenetére


Pete55555
(addikt)

Jókat írsz, de nem csak ettől függ.

Szerintem főleg a havii játékmennyiségen múlik. Én pl van, hogy heti néhány órát játszom csak. De van olyan is, hogy jóval többet. Namost ha 2-3 hétig az megy, hogy keveset játszom, akkor az előfizetés kidobott pénz. Ha többet játszom, nyilván jobban megéri. De annak éri ez meg igazán, aki napi szinten legalább 3-4 órát tud játszani, mivel úgy ki lesz használva az előfizetés. Aki ennél kevesebbet tolja, annak sokkal jobb, ha megveszi a játékokat, aztán kijátssza 3 hónap, fél év... stb múlva, és nem kell idegeskedni, hogy jaj, játszanom "kell" mert pocsékba megy az előfizu. Nekem legalábbis volt ilyen érzésem WOW előfizunál, és WOT prémiumnál is.

...Szeretem leracsniztatni...

(#16) Ghoosty válasza Pete55555 (#15) üzenetére


Ghoosty
(őstag)

Én kiadó oldalról vizsgáltam elsődlegesen a dolgot, mert az volt a felvetés, hogy ez most túl olcsó, majd tuti jön valami feketeleves. Erre írtam, hogy ha többségben lesznek a fenntartom így is,úgy is mert kényelmes akkor ez egyáltalán nem túl olcsó, sőt még a kiadó jár jól, tehát nem kell feketelevesre számítani.

(#17) pengwin válasza Xaels (#9) üzenetére


pengwin
(addikt)

Nem véletlenül eröltetik a multiplayer játékokat a cégek, mert ezek több hónapra, akár egy évre is oda tudják ültetni az embereket a gép elé. És mint látod elég, ha csak 6 hónapig játszol egy játékkal előfizetés mellett, máris +10% bevétele volt belőled a cégnek. Mivel a szervereiket egyébként is fent kell tartani, nem csak az előfizetéses játékosok miatt, így ez gyakorlatilag tiszta nyereség.

A mai világban egyszerűen nem tartom reálisnak, hogy 1-2 hónap alatt legyen ideje a fizetőképes vásárlóknak kijátszani egy játékot. Az ilyen embereknek van munkája, családja, sokszor gyereke is: ezek mellett nehéz "tudatosan" csak 1-2 hónapra előfizetni egy-egy játék miatt, és azt végigvinni.

Üdv, pengwin "A belépőszint mindig ott van, ahol a fájdalomküszöbünk."

(#18) Xaels válasza pengwin (#17) üzenetére


Xaels
(félisten)
LOGOUT blog (1)

De ez a 10% csak abban az esetben él, ha csak azzal az 1 játékkal játszottál. Ha már 3-4-el akkor osztódik.

Van 2 gyerekem, dolgozom is és van időm játszani. Egy hosszabb singleplayer játék sem tart 1-1.5 hónapnál tovább. Ami jó és a gyerekek mellett sem gáz annyira az meg 1 hónapot sem. Szeretem az olyan játékokat, és ahogy nézem a közösség is, mint a God Of War, a Spider-Man, a Days Gone, az RDR2, a Ratchet&Clank, a Devil May Cry és stb... nekem nem hiányzik, hogy ezek eltűnjenek vagy gyökeresen átalakuljanak csak azért mert ez a modell "beválik".

PSN ID: Lord_Machine_X /// SYMPHONIC POSTAPOCALYPTIC REINDEER-GRINDING CHRIST-ABUSING EXTREME WAR PAGAN FENNOSCANDIAN METAL

(#19) icemad


icemad
(veterán)

Teljesen hibás az egész feltevés... Az előfizetésnek az a lényege, hogy sok játék legyen benne, relatív olcsón... Így sokkal többen játszanak vele, mintha megkellene venni az egész játékot. (ez multi cimeknél is pozitív dolog. Több a multis játékos) Én xboxos vagyok, most van ultimate akció, 1 euróért váltottam, így van 3 évre ultimate game pass előfizetésem. Ebben van 144 játék, amit kapok, meg 200+, ami az előfizetéshez jár. Ráadásul home-olható, így mindkét xboxon elérem ezeket. 2 xbox van itthon. Rajtam kívül a 2 fiam is játszik, persze teljesen más stílusú játékokkal. Így nem kell 2 külön játékot megvenni, elég a gamepass.
Én nem tudom ki találta ki az előfizetéses megoldást, de ezer hála neki! :R
Fix, előre kalkulálható összeg, nincs belőle vita.

Az élet egy nagyon szar videojáték, de baromi jó a grafikája...

(#20) Xaels válasza icemad (#19) üzenetére


Xaels
(félisten)
LOGOUT blog (1)

Ez a felhasználói oldalról igaz is jelenleg, de nem ez a felvetés lényege. Az örvendetes, hogy 2 csomag rágó áráért most annyit játszhatsz amennyit akarsz egy rahedli játékkal, de ennek lesznek hatásai a jövőbeli játékokra és az egész gaming piacra ami nem fog jól elsülni. Ebben a formában nem fentartható szerintem hosszútávon, ha a játékok nem idomulnak ehhez a modellhez.

[ Szerkesztve ]

PSN ID: Lord_Machine_X /// SYMPHONIC POSTAPOCALYPTIC REINDEER-GRINDING CHRIST-ABUSING EXTREME WAR PAGAN FENNOSCANDIAN METAL

(#21) icemad válasza Xaels (#20) üzenetére


icemad
(veterán)

Szerintem ezzel nem lesz gond. A 60 ezres Cyberpunk 2077 gyűjtői kiadás is elkelt pár nap alatt, szóval az ilyen játékokra is van igény. Nem hiszem, hogy minden tele lesz iap-pal. Legalábbis konzolon.

Az élet egy nagyon szar videojáték, de baromi jó a grafikája...

(#22) D1Rect


D1Rect
(félisten)

Szinte biztos vagyok benne, hogy a folyamatos előfizetés több pénzt hoz mint az alkalmi játékvásárlás.
Nem valószínű, hogy emiatt lenne jobb vagy rosszabb egy megjelenő játék.

"Sok hűhó semmiért, lehetne mondani, de egy tetszett pecséttel azért értékelem a mérnökök igyekezetét. Még akkor is, ha a Galaxy Note-tal nem sikerült kategóriát teremteniük. " - 2011

(#23) Xaels válasza D1Rect (#22) üzenetére


Xaels
(félisten)
LOGOUT blog (1)

Ezt nem vitatom 1 játék esetén. De itt esetenként több tucat játékról van szó, igaz a nagy részüket már egyébként is olcsón utána dobják az embernek, de attól még szvsz az elöfizetési díjnak oda is a jutnia kellene valamennyinek. A másik amiről a poszt is szól, hogy ahhoz hogy tartósan előfizessen az ember, pláne új játékoknál, annak milyen következményei lesznek hosszútávon magukra a játékokra nézve. Mert ebben a modellben nem fogja megérni olyan játékokat fejleszteni mint az AC-k vagy a Jedi Fallen Order.

PSN ID: Lord_Machine_X /// SYMPHONIC POSTAPOCALYPTIC REINDEER-GRINDING CHRIST-ABUSING EXTREME WAR PAGAN FENNOSCANDIAN METAL

(#24) icemad válasza Xaels (#23) üzenetére


icemad
(veterán)

De az is lehet, hogy folyamatosan adják a tartalmakat, ezzel fenntartva az érdeklődést. Valahogy úgy képzelem, mint pl. a Forza Horizon 4.

Az élet egy nagyon szar videojáték, de baromi jó a grafikája...

(#25) Xaels válasza icemad (#24) üzenetére


Xaels
(félisten)
LOGOUT blog (1)

Forza nem sztorialapú játék...

PSN ID: Lord_Machine_X /// SYMPHONIC POSTAPOCALYPTIC REINDEER-GRINDING CHRIST-ABUSING EXTREME WAR PAGAN FENNOSCANDIAN METAL

(#26) icemad válasza Xaels (#25) üzenetére


icemad
(veterán)

Az igaz.

Az élet egy nagyon szar videojáték, de baromi jó a grafikája...

(#27) D1Rect válasza Xaels (#23) üzenetére


D1Rect
(félisten)

Annyira pörög a piac, hogy a fél éves játék szerintem már elhanyagolható hasznot hoz.
Az 1 éves játékokat már kifutottak.

"Sok hűhó semmiért, lehetne mondani, de egy tetszett pecséttel azért értékelem a mérnökök igyekezetét. Még akkor is, ha a Galaxy Note-tal nem sikerült kategóriát teremteniük. " - 2011

(#28) icemad válasza D1Rect (#27) üzenetére


icemad
(veterán)

Ebben is lehet valami.

Nekem még az jutott az eszembe, hogy egy ilyen előfizetésből biztosan kap valamennyit az a játék is, ami benne van az előfizetésben. Akkor egyből kijön a matek.

Csak példaként...
Xy cég csinál egy játékot, nevezzük Z-nek. Ezt a játékot mondjuk 50 euróért adják fél évig, eladnak belőle százezret. De ha bekerül egy előfizetéses rendszerbe, ahol havi szinten kapnak 50 centet minden előfizető után, akkor 10 hónap után ugyanott vannak, ha van 10 millió előfizető. És ezzel kizárják a használt piacot is. Nem biztos, hogy rossz üzlet ez...

Az élet egy nagyon szar videojáték, de baromi jó a grafikája...

Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.