- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Austin F.: Intel Iris Xe driver frissítés
- LordAthis: Ismét egy "Idióta" A.I. Projekt, hogy meglovagolja a trendeket...
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- NASsoljunk: ZyXEL NSA-310 és az FFP
- tildy: Új élet kezdődik
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- [K2]: A vagyonvédelmi rendszerszerelővé válás rögös útja
Új hozzászólás Aktív témák
-
X-Master
tag
Nálam volt olyan alaplap, ami azért nem tudott bootolni mert nem ismeri a DVD-bootlemez formátumot, vagyis hiába adod meg a lemezről bootolást és hiába van dvd meghajtód, csak cd-s rendszereket tud indítani, tehát Vistától fölfele nem megy.
Szerintem tegyél rá egy XP-t, majd frissítsd Win7-re a rendszerből, úgy lehet hogy menni fog. 512 mega bőven elég lesz neki még a telepítéshez is
-
[w]
őstag
előre is köszönöm, újból talán csak hétvégén lesz lehetőségem kipróbálni.
arra esetleg tudod a választ, hogy az újabb nagyméretű pendrive-okat érdemes lenne-e inkább kerülni vagy nem azzal van a baj? sajnos nincs kisebb (amin a w7 telepítő elfér), így lehet már itt elbukik a sztori.
próbáltam a telepítő DVD-ről boot-olni, sajnos azt sem ette meg
-
MtHq
tag
Szia!
Javaslom, hogy CD-re, floppyra, bármire tegyél egy PLOP boot managert, és abból bootolj USB-t. Sok modern (értsd: DDR2/DDR3) Gigabyte lap nem tudott bootolni pendriveról, hiába képes elvileg rá.
-
[w]
őstag
éppen ezen cikk hatására hétvégén elővettem régi HP e-PC 40-emet (P3 1Ghz, 512 RAM), hogy csak úgy saját szórakozásomra felrakjak rá egy windows 7-et, azt is lehetőleg SSD-re.
(ilyen régi gépben nyilván nincs SATA, de erre van egy adapterem, viszont idáig már el sem jutottam...)
sajnos a gond kapásból azzal kezdődött, hogy sem a cd-re, sem a pendrive-ra kitett telepítő nem tudott bootolni, holott a gép képes rá.
bütykölős ezermesterek tudnátok segíteni, hogy esetleg a telepítő túl új-e neki vagy a 32 gigás pendrive? mivel tudnék/kellene még próbálkozni?
nem volt rá sok időm, közel sem mindent próbáltam ki, de hátha valaki belefutott már ebbe és egyből tudja hol áll meg a dolog.
-
Pécsi gyerek
addikt
Jó cikk
Én is kaptam most egy ezer éves gépet ismerőstől (csináltam neki egy újat,a régit meg elkunyiztam a gyereknek.Első pc-nek jó lesz egy 6 évesnek
) P4 (asszem virtual 2 magos 3 Ghz) egy 80 Gb 7200 rmp vinyó+512 Mb ddr 1 ram+Nvidia 6200 128 mb 64 bit vidikari (agp).Win 7 hom "szalad" rajta.A youtube-ot 360-as felbontásban viszi röccenés nélkűl,csak amikor kiteszem teljes képernyőre akkor gondolkozik egy 5-10 másodprcet
Asszem kap még egy 512 ddr ramot hogy dualban menjen azt jó lesz ez
Felraktam a Mafia 1 et is tesztre.Viszi csak néha beszaggat
Remélem a plusz 512 ram ezt is megoldja,meg a youtube-ot is
-
X-Master
tag
válasz
zummlencse #169 üzenetére
192 megával nem is fog. A cikkben is leírtam, hogy telepítésnél 512 mega volt a gépben. Anélkül nem kezdi meg. Utána viszont kiszedheted és menni fog 192-vel is.
-
zummlencse
csendes tag
Sziasztok
Nekem P2 Celeron 633-as 833-ra húzva 192MB rammal nem ment fel a win7 ultimate. Sajna már nem emlékszem pontosan mi is volt a hibaüzenet, de a telepítés megakadt, talán még rögtön betöltéskor, anno.
Jó öreg Tomato alaplap i815 chipset-tel, 2megás vga + 12megás voodoo gyorsítóval, de sokáig használtam -
winhate
őstag
válasz
szabonagyur #156 üzenetére
Csak webre meg hoki flash alapu cpuzabalo adathalmazok kezelesere lehet hasznalni egy fospct szerinted?
-
Z10N
veterán
2GB-t? Nalam van amikor az ffx 4-6GB-t eszik + a flash 1-1,5GB. Regebben gyakran kaptam olyan hibauzenetet, hogy megtelt a 8GB munka kozben. Azota mar javitottak rajta valamelyest, de meg mindig zabalja a memoriat. A legkisebb amire win7x64-t raktam az egy Athlon64 2,4GHz + 2GB DDR400 + 7600GT.
Ui: Irodakban nagyon sok helyen lattam mar Dell kompakt gepeket P4HT/P4D + 1,5/2GB. Most pedig sorban kapjak a win10 frissitest
-
Tim82
félisten
Szívesen.
Windows 7 x64 X220-on (Legacy-re állítva, nem UEFI-re), 16 GB RAM-mal, Crucial M500 SSD-vel kb. 40-45 másodperc a boot a használható desktopig, az ujjlenyomatolvasóval bekapcsolva a gépet. Ebben benne van, hogy automatikusan indulnak a rendszerrel együtt Lenovo-s dolgok (Power Manager, Access Connections), Dropbox- és OneDrive-kliens, Avira, RainMeter is.
Ha nem HDD-t használsz, akkor igen, valószínűleg az UEFI - Win 7 kombó lesz a picivel hosszabb bootidő oka.
-
-
-
válasz
szabonagyur #156 üzenetére
Böngészős játékokon kívül pár dologra még jó ám egy gép.
Én mostanában fogok költözni, és nem akartam a DVD képarchívumom cipelni. Így beállítottam a gépeimet másolni, van egy 1Tb-os winyóm végre, a T410-en lóg eSATA-n. Erre szépen felment a 150GB-nyi DVD. A T410 írta az adatokat a winyóra, meg lógott rajta egy USB DVD olvasó, mellette a P3-as HP XE3 szépen másolta hálózaton a DVD-ket a winyóra. Elég gyorsan, pár óra alatt felment a két géppel az összes cucc.
Az Xe3 -at amúgy is használom mikrokontrollerekbe bootloader írásra (van rajta párhuzamos port).
-
Agrippa22
tag
Anyám alól kihalt Fujitsu notival játszottam egyet, 768 mega RAM-al (ebből 128-at elvitt a vga).
3 és fél perc alatt állt fel rajta a Win8.1.
Ezután beledobtam egy SSD-t, és a boot time 22 sec-re csökkent, teljesen használható volt, habár a procit már egy böngészős Farmville klón is megölte -
-
-
MtHq
tag
Én se tenném.. T420-al rohangálok, nem egy nagy durranás, 4G, intel ssd, aztán ennyi. Akku üzemideje miatt meg mert 14.1" elég konfigolni. Ja i5, vettem bele i7 QM-et, de tök fölös. Nem tudok rájönni, de valamiért a 3. gen celeron g1620 hdd-vel gyorsabban bootol uefiben, mint a T420 W7/uefi/ssd. Pedig anno 850 Evo, pro is volt benne, mindegyikkel kikap
-
-
válasz
szabonagyur #147 üzenetére
Nem, általában az a lényeg, hogy egy régi vasat nem dob ki, hanem alkalmassá teszi valamire, amire nem szánna pénzt, hogy külön gépe legyen, vagy pl. nem akarja vele a csillivilli gépet nyúzni.
Aki ismerősök LAN építéssel foglalkoznak, azoknak mindnek van egy-egy régi, fillére, könnyű, lerúgott gépe, amit mindenhova lehet vinni, és nem baj, ha koszos lesz, karcolódik. Ezeken annyi kell, hogy menjen a háló, router admin felülete bejöjjön a böngészőben és csók. Egymagos netbook bőven jó rá. Hogy lassú rajta a Win7? Oszt'?
-
válasz
szabonagyur #144 üzenetére
Miért, aki a winyórecsegést élvezi?
-
X-Master
tag
Ja, azt kifelejtettem, hogy a rendszerkövetelmények engem nem igazán szoktak érdekelni. Inkább a szememnek hiszek. Ha nem így lenne, ez a cikk sem született volna meg.
Ha valamit futtatni akarok, - rendszert, játékot, programot- , akkor először nem az új procikat meg videokártyákat nézegetem, meg hogy mennyi ramot tudok még betuszkolni a gépbe. Próbálkozok, állítgatok ezt-azt, és ha tényleg egyáltalán nem tudom elérni a kívánt szintet, csak akkor cserélek/bővítek. És sohasem rohanok csak azért új hardvert venni, mert a gyártó vagy a szomszéd szerint az kell hozzá.A GTA-sorozat nekem minden játék közül a legfontosabb. Nem ismerek benne kompromisszumot. Olyan nem történhet, hogy az aktuális rész ne fusson a főgépemen. Az ötödik rész feladta a leckét az E8400-asnak. Mérlegeltem, nézelődtem. Tuningolni nem volt érdemes, annyit nem javított volna, hogy szépen fusson. Az alaplapom elvileg támogatta volna a 4 gigás ramokat, de azt a 4-5 típust, amivel működött, nem tudtam beszerezni sehol. A memóriáim sem voltak valami gyorsak, az alaplapomat is utáltam (G41 chipset, az egyik legrosszabb, és leginkább finnyás a DDR3 memóriára), tehát annyit kellett volna változtatnom, hogy csak na!, és akkor még mindig épphogycsak elment volna. Így rászántam magam a cserére. A pénzt már év elejétől gyűjtöttem, mert sejtettem hogy kevés lesz a gépem az új GTA-hoz, aminek minden körülmények között akadásmentesen futnia kell. Ajánlottak Pentium G-t, nézegettem i3-at, de ha a GTA 5 4 magos procit kér, akkor azt jól ki is tudja használni, meg a jövőre is gondolva inkább i5 lett helyette. Először 8 giga rammal, de miután jelentős leárazás volt, és a dual channel áldásos hatását is szerettem volna kihasználni, vettem még egyet. Így van most 16 GB, ami egy darabig elég lesz. Egyébként a játék hihetetlen jól skálázódik, mert 800x600 abszolút minimumon a procim IGP-je is játszhatóan elviszi (ha van mellette sok és jó gyors többcsatornás RAM), mindent maxra téve, 4K-ban, felskálázott módban viszont gyakorlatilag minden gépet elfogyaszt, főleg többmonitoros rendszerben.
-
szabonagyur
félisten
válasz
X-Master #143 üzenetére
Hajj feladom.... mit nem értetek meg azon, hogy nem a 2 mag a lényeg, hanem a megfelelő utasításkészlet megléte.
Az meg, hogy elvagy vele, 1 lapot nézegetsz mobil nézetben mondjuk valami régi böngészőben az nem azt jelenti, hogy elég a rendszernek meg mindenhez ennyi hardver.
Te elvagy vele, de aki élvezni akarja amit csinál annak bizony kell a hardver.
-
X-Master
tag
Nem kell itten urizálni
, a Win 10-nek bármilyen Core 2 Duo alapú, valódi kétmagos (legyen az Celeron, Pentium, Core 2 Duo, Xeon) röhögve elég. Legyen mellé 2 giga ram, és nem lesz gond. Ha nagyon kényelmesek vagyunk, akkor 3.
Anno a Vista x64 1 GB rammal is szépen elvolt nálam. Ma már ez kevés lehet, és én azt tapasztaltam, hogy míg a 64 bites Win7-nek kell az a 4 giga ram a gördülékeny napi munkához, a Win10-el 2 gigával még STALKER-ezni (Clear Sky) is lehet majdnem maxon. -
válasz
szabonagyur #141 üzenetére
Ja, én csak a sebesség terére értettem, hogy megy. A speckó utasításkészletek már más kérdés.
Az Lubuntu is megköveteli alapesetben a PAE meglétét már, de okosan megadva a forcepae kernelparamétert, szépen megy PAE mentes procin is.
-
-
Shing
őstag
válasz
X-Master #135 üzenetére
A 8.1 és 10 olyan utasításkészleteket kér, ami 10 éves processzorokban nincs meg. Hiába 64 bites, ha elavult alapon nyugszik a P4 650. Én a 8.1-t még simán felraktam valami Athlon X2 64-es izére, Geforce 6200-al. Itthon pedig van egy E2160+8400GS kombó. És akárhogy is nézem az E2160 már egy 10 éves proci. Hülyeség is lenne vadi új rendszert tenni még ennél is nagyobb őskövületekre. Én anno XP-t sem próbáltam meg 1990-es procikkal futtatni.
-
X-Master
tag
válasz
szabonagyur #134 üzenetére
Ez így igaz, ráadásul a Vista a leírással ellentétben nem feltétlenül igényel DX9-es GPU-t sem. Legacy módban még egy Geforce 4-est is röhögve kezel, csak az Aero nem megy rajta. És a Vista egy csomó gépen megy, amin a hetes nem. És a 8-as is megy egy csomó olyanon, amin a 8.1 nem. Pentium 4 650 hiába 64 bites, a 8.1 x64 nem megy el rajt úgy, míg a sima 8-as könnyedén.
-
szabonagyur
félisten
-
domos
senior tag
válasz
szabonagyur #132 üzenetére
Ami Vistával vagy újabbal lett kiadva azon nem lesz gond.
-
lalika740
aktív tag
Kivancsi lennék azért ha a kis 1gb gépemre rátenném mit művelne vele.??Win7 starterrel adták ki.majd kiprobalom.
-
MtHq
tag
-
-
-
válasz
X-Master #122 üzenetére
Irigyellek
Nekem az "éles" gépem egy T410, 8 gigával és egy kb. 10 éves monitorral. Ez sokaknak már low-end.
Van mellé 2db S7010 (ezek már 2x túl vannak a tervezett élettartamukon), egy HP XE3, Gericom 6200AT K6-ossal tuningolva, meg egy K6 alapú asztali
A HP meg a két S7010 még aktív használatban van. -
X-Master
tag
Kell hozzá egyfajta őrültség, de leginkább türelem. Nagyon tetszett az a három vicces komment egymás után, köszönöm.
Egyébként a napi szinten használt gépemben durván 100x ennyi memória (16 GB) van.
-
PistiSan
addikt
Jó volt olvasni a cikket, én a szabadidőmet nem vesztegetem ilyesmire ^^
-
-
davidsone
addikt
ez qurva nagy, bejön ez a Low-End style
-
WOLFPUNTO
csendes tag
Én meg anno win7-nél 2gb ramnál dobtam le az ékszíjat
egy ilyen teszt után a lipótmezei elmegyógyintézetben kötnék ki
-
elmepocok
tag
Ez igen!
Őszintén gratulálok, jót derültem a cikken!
-
válasz
PrometheusX #114 üzenetére
Ilyet
Alkalmi vétel volt, nagyon olcsón -
válasz
PrometheusX #112 üzenetére
Winyóval borzalmasan lassú. Volt és van is ugyanolyan gépem winyóval, teszek majd fel videót a bootról. Mind a kettő Lubuntut bootol. A SSD-s fele idő alatt (és közben a jelszót is beírom, a másikra nincs jelszó).
Átalakító annak is kérdése, hogy mi fér el fizikailag a gépben. A S7010-ben pl. sok hely van, csak pont úgy, hogy az olcsó sata-ide nyákokkal kilógna a winyó. Még jó, hogy natív IDE-s SSD-m van -
PrometheusX
aktív tag
Köszönöm, akkor elkezdem majd nézegetni az Ebay-es ajánlatokat. Az átalakító valószínűleg az marad, amit razorbenke ajánlott/használ (megbízható, ugye).
Jó lesz végre egy kis extra életet lehelni abba a gépbe.
Amúgy nem panaszkodom, annyira nem borzalmasan lassú Lubuntuval, de azért egy SSD-vel (még ha az átalakító le is fogja) biztosan más lesz.
-
-
X-Master
tag
válasz
razorbenke92 #107 üzenetére
hmm, az SSD az egy külön kategória, jól feltuningoltad azt a laptopot!
-
válasz
PrometheusX #108 üzenetére
Ebayről 16GB mSata SSD 3-5000Ft. IDE 44pin vagy SATA-Msata átalakító max. 2 ezres.
Ez így feleakkora mint egy HDD, tuti befér.
De 16GB-os rendes SATA SSD-ket is árulnak párezerért. Mondjuk Fastdisk. -
PrometheusX
aktív tag
válasz
razorbenke92 #107 üzenetére
Nagyon köszönöm a hozzászólásaitokat, még délután végigolvastam a cikkedet, nagyon jó lett!
Én is valami ilyesmiben gondolkodtam, habár ugye az átalakító kérdéses volt, és maga az, hogy hogy sikerülne egy olyan kis méretű SSD-t belerakni, ami az átalakítóval belefér az öreg winyó helyére. Sajnos az egyetem befejezése miatt nem volt sok időm rá. Mindenesetre ahogy nézem, Hardveraprón lehet kapni még a Sandisk SSD-t amit használtál. Tökéletesen működne nálam is az, amit te megvalósítottál a régi laptopoddal.
Mindenesetre lehet hogy lesz még 1-2 kérdésem, privátban megkereslek vele ha nem baj.
Nem szeretném tovább offolni a topicot. Mindenesetre még egyszer köszönöm!
-
válasz
PrometheusX #105 üzenetére
hcl kolléga javaslata mellett én is csak tanácsolni tudom az SSD-t.
Nagyjából ugyan azt csináltam mint te, öreg gépbe új SSD eléggé impresszív:
[link]Szerk.: Ahogy nézem, az Asusod gyári paraméterei közel ott vannak, mint az én Toshibámnál
-
válasz
PrometheusX #105 üzenetére
Nem a stabilitással szokott gond lenni, hanem a sebességgel. Amúgy dobj bele egy olcsó kínai SSD-t, és megtáltosodik.
-
PrometheusX
aktív tag
Nagyon érdekes volt a cikk, köszönjük!
Én is majdnem ugyanebben a cipőben jártam fél éve: kaptam egy régi, Asus A6VC laptopot barátnőm édesapjától. Eredetileg Windows XP volt rajta, és az is nagyon lassan vánszorgott. 2005-ben lett vásárolva, szinte teljesen megkímélt állapotban került hozzám.
Tudtam hogy egy friss reinstall megoldaná a dolgot átmenetileg, de az XP elavulna 1 év múlva. A Windows 7 se jöhetett szóba, biztos voltam benne, hogy a frissítések telepítése megölnék a gépet (és én szeretem frissen tartani a dolgokat, persze a spyware frissítéseket leszámítva). Mindenesetre én is gondolkodtam a dolgon erősen, de végül a Lubuntu mellett döntöttem.Lehet hogy idővel felrakom a Lubuntu mellé a Windows 7-et, de az nem ma lesz.
Érdekes látni viszont hogy ennyi memóriával és teljesítménnyel is képes működni az operációs rendszer. Nem vártam volna, hogy stabilan képes működni a rendszer.
-
X-Master
tag
válasz
razorbenke92 #100 üzenetére
Nocsak, mik vannak. Sajnos egyenlőre nem tudok tesztelni, mert tönkrement ez az alaplapom, de ismerek valakit, akinek van még ilyen, talán meg tudom szerezni tőle.
Mondjuk rengetek trükk van, lehet hogy a Win10 is elmenne rajt, de nálam pont az a lényeg, hogy nincs trükk, minden gyári. Csak telepítésnél rakom bele a nagyobb ramot.
-
X-Master
tag
Nem indul, különben az ment volna rá.
Ez amúgy szerintem is igaz: azonos gépen a 8, 8.1, 10 jobban fut, mint a hetes. Már ha a proci utasításkészlete támogatja és a GPu-hoz is van driver.
De az is érdekes, hogy bizonyos S775-ös P4 procikon a 8 x64 elfut, a 8.1 x64 meg nem hajlandó feltelepülni. A 32 bites verzió viszont mindkettőből megy rajt, akárcsak a 10-es 32 bitese.
-
válasz
#32839680 #97 üzenetére
https://www.dreamspark.com/Product/Product.aspx?productid=82
Elvileg ő nem igényeskedik. Még nem volt időm heftelni vele, de ha sikerül, akkor jelezd légyszi.
Másik:
A Win10 technical preview-nak jött ki olyan verziója, aminek nincsen követelmény ellenőrzése (a végleges akkor még bugos volt, ezért kiiktatták). Az internet bugyraiban valahol fellelhető.
Szerk:
Ezek az opciók clean installkor bios-ból indított telepítéskor érvényesek mindkettőre. -
kpal
nagyúr
Érdekes volt ezt olvasni ,köszönjük !
-
-
Igen.
Most van a kollegák között pár informatikus végzettségű, vagy le nem diplomázó, esetleg hallgató.
Katasztrófa.
Nem hogy nem hackelnek szét semmit, de némelyik még az alapokkal sincs tisztában.Én a komplett gyerekkoromat + egyetemet azzal töltöttem, hogy mindent addig húzni-nyúzni, amíg azt nem csinálja, amit akarok, vagy ha rossz, akkor meg nem javul, ha jó, akkor amíg meg nem döglik (és utána meg lehet javítani)
Mondjuk nem is vittem semmire, de hol érdekel?Szeretem ezt csinálni
-
kenwood
veterán
A ceges gepem egy c2d ,win vista,1 giga ram.
Az ezereves crm megy rajta,a bongeszo viszont konnyen megzabalja az 1 gigat.
Nem hasznalhatatlan,de amikor kiixeled a bongeszot,es 1.5 perc mulva tunik el az ablak,akkor csovalod a fejed.
Amikor 4-5 percig csak gondolkodik,majd az osszes addigi klikket egyszerre hajtja vegre,akkor pedig az asztalt utod.
Mivel a munkamhoz nem kell a net,amire meg kell,arra eleg az 1 giga,a bovitest nem tudnam kibulizni.
Vittem bele itthonrol meg 1 gigat.azota 2-3 secnel hosszabb idore nem veszitettem el a kontrolt.A vicces az egeszben az,hogy tobb,mint ezer alkalommal csereltem mar memoriat kulonbozo lapokban,de az elso alkalom,amikor kart okoztam, az egyik ramrogzito fulecske kiesett a foglalatbol,az pont a titkos ramboviteskor tortent meg
-
intelMMX
senior tag
7-8 éve csináltam ezt. Volt egy Slot1-es cerkám alaplappal és lényegében amit össze tudtam kukázni, azt használtam
Más unta a Most Wanted-et, én meg örültem, hogy fut 640x480ban is 30+FPS-el a NFS4 szoftveres gyorsítással XP-vel az el is volt mondjuk.
Viszont normális esetben ilyenekkel tapasztalódik a gyerek(mint én
)
(Ennél már csak a Socket 7es masinám volt keményebb darab...2007 magasságában...a ház és a rack egy tyúk ólból lett kimentve)Nagyanyáméknál van egy nagyon hasonló összeállítás. Ugyanilyen gépház és hasonló (de lehet ugyanilyen) alaplap, 2*256mb ram és 1000es coppermine celeron. VGA azt hiszem egy ASUS féle Riva TNT2 M64 volt 32MB memóriával.
WIn7et eddig 384mb memóriával próbáltam ami legkevesebb volt. Persze nekem 1.4es PIIIS volt ott. FX5500al sikerült életre kelteni az Aero-t, bár nem volt benne köszönet.
-
domos
senior tag
válasz
secretgarden #85 üzenetére
Nekem a tabon 16GB-on van a Windows 10 Home, így van rajta ~4.5GB üres hely, manuálisan 2GB-ra állított swap fájllal. Ebben 1GB RAM van, ami nekem 1-2 tabos böngészésre Chrome-ban (asztali gépen sem nagyon tartok nyiva 6-nál többet), illetve egy kis egyetemi NetBeans baromkodásra bőven elég.
-
MineFox54
őstag
válasz
secretgarden #81 üzenetére
Édesapám gépén bios után (kurva lassú a bios, értsd: 5-6mp) 11mp, és asztal
-
secretgarden
aktív tag
Passz...
Az egyebkent teny, hogy a 2GB memoria nem sok, viszonylag hamar elkezd fogyni a hely a hattertaron ahogy elkezd pakolni a swap fajlba (egy bongeszoben 6-8 bongeszoful, vagy mondjuk ket bongeszo meg barmelyik Office 365 alkalmazas az a limit, ami folott mar a hattertarhoz nyul). Viszont ezt villamgyorsan teszi. Mondjuk biztos nem lenne tul gyors ha eMMC helyett HDD lenne benne. Viszont az a rohej, hogy a 32GB hattertar tenylegesen eleg a Win10-nek, mindket laptopon 10-11GB van szabadon (ami eroteljes swapolas soran lemehet ugy 7GB-ig) - persze azert belenyomtam egy-egy 64GB-os SDXC kartyat mindkettobe dokumentumoknak stb. Mondjuk kerdes hogy mi lesz majd ket ev es 24 Windows update utan... Bar a regebbi mar kapott 4-5 update-t, es idaig nem fogyott latvanyosan a hely tole.
Az idealis szerintem a Pentium N3710 (nyarra mar szerintem kijonnek) vagy esetleg az Atom x7-Z8750 (bar ilyennel sem talalkoztam meg eddig) + 4GB memoria + 64GB eMMC + Win10. Ha ezt ki tudja hozni valamelyik gyarto £200 korul 11.6"-es es mondjuk £220 korul 13.3"-es kivitelben, az tartolni fog szerintem. Plane ha hozzacsapnak egy izmosabb akkut amivel elmegy 8-10 orat. -
domos
senior tag
válasz
Én is valami ilyesmire gondoltam, hogy kevesebb eszköztől vár valamilyen választ, de a "legutóbbi BIOS művelet" elvileg azt jelenti, hogy lefut a BIOS programja, és utána kezd el számolni. De valaki okosabb javítson ki.Szerk.: utánanéztem, és ezt végül is azt jelenti hogy mennyi idő alatt töltött be a BIOS, és ez meg is magyarázza hogy mondjuk egy bővíthetetlen tablet BIOS-a miért fut le hamarabb.
-
válasz
Egy windows boot egy kiskategóriás procinak semmi. Valószínű valami alvós-hibernálós trükk van, amire még rásegít az eMMC... Meg ugye a Win8 fastboot hogy működik? Leáll, de nem csatolja le a meghajtókat...
-
secretgarden
aktív tag
En ugy tudom, hogy a laptopok nagy reszeben (a nem bovitheto laptopokban pedig mindben) a BIOS a hardverre van optimalizalva, azaz pontosan tudja hogy mit varjon, es semmi mast nem nez. A desktop PC-k alaplapjainak viszont menni kell kismillio processzorral, memoriaval, hattertarral, videokartyaval stb. Es allitlag ezert annyival gyorsabbak.
Viszont ez nem magyarazza a Windows toltodes gyorsasagat. Hacsak az is nincs valahogyan optimalizalva. Az egyik kis 11.6-os 2GB memorias 32GB eMMC-s laptopunkban egy Pentium N3540 proci van. A bekapcsologomb megnyomasatol szamitva 11mp mulva megjelenik az asztal... A Samsung EVO 850-es, Skylake I5-6600-as, 16GB memorias gamer PC-nek ennel jopar mp-vel tobb kell... Hmmm... -
Matada2.3
veterán
Annyiszor járt már a fejemben, hogy csinálok valami régi hobbi gépet random alkatrészekből..
Most megint meghoztad hozzá a kedvemet
-
domos
senior tag
válasz
secretgarden #77 üzenetére
Valami más trükk is van itt a laptopokban és tabletekben.
Asztali gépem: ~8sec last BIOS time, i7-4770k,32gb 2666mhz ram, 960gb SSD
Laptop: ~2sec last BIOS - i5-4210u, 6gb 1666mhz ram, 120gb SSD
Tablet: ~6sec - atom z3735g, 1gb ddr3l, 16gb emmc
Nem logikusak ezek a számok.
-
Shing
őstag
Ahogy írta a proci nem támogat bizonyos utasításkészleteket ami kell a win8-hoz, így túl régi géppel nem lehet tesztelni. :S Egyébként a 8.1 tényleg kevesebbet eszik mint a win7. Szüleim gépén fent van, 2GB RAM, Intel E2160 1,8Ghz és Readyboost mellett egyáltalán nem mondanám lassúnak. Ha jól emlékszem bekapcsolás után 480Mb körül van a RAM fogyasztás.
-
secretgarden
aktív tag
Nekem a sokszor mar £130-£150 magassagaban elerheto 11.6"-os, Atom/Celeron/Pentium processzoros, 2GB memorias, 32GB eMMC-s Win10 lapotopokkal van meglepo tapasztalatom. Marmint hogy tokeletesen mukodnek, light-osabb feladatokra tokeletesen alkalmasak, es gyorsabban all fel rajtuk a Win10 mint barmilyen hiperszuper Core Ix-es amde HDD-s laptopon/PC-n. Es ha azt nezzuk, hogy atszamolva (nem tudom Magyarorszagon mennyiert mennek ezek) 52-60 ezer forintert kapok egy jol/gyorsan mukodo gepet, Win10-zel (nem FreeDOS meg hasonlok!), kepernyovel (hiszen laptop), hangszoroval, webkameraval, billentyuzettel, kvazi egerrel (trackpaddal), kartyaolvasoval, wifivel, es "szunetmentes tappal", es meg konnyu es hordozhato is ... szoval panasz nem lehet rajuk. Szerintem ma ezek a legolcsobb valoban hasznlahato Windowos PC-megoldasok. Ja, es akkor meg nem kihagytam, hogy 0dB zajt produkalnak, ugyanis passziv hutesuek, es eMMC a hattertar, tehat abszolute semmi mozgo alkatresz nincs bennuk... Annyira bejonnek, hogy ketto ilyenunk is van a csaladban, es a gamer PC-inket manapsag tenyleg csak jatszasra hasznaljuk, minden mast ezeken a kis laptopokon csinalunk (egyebkent ra lehet dugni oket HDMI-n kulso monitorral, tokeletesen viszik az 1920x1080-at, es a full HD videot is jol lejatszak, meg a gyenge Celeron procisok is... hihetetlen).
-
atike
nagyúr
Nem semmi teszt...
8.1-el is csinálhatnál egy tesztet ugyanezzel a konfiggal... Vannak olyan vélemények, hogy régi vason jobb a 8.1 mint a 7.... Részemről nem osztom, de érdekes lenne látni, hogy egyáltalán beindul-e ezen a tesztkonfigon...
-
stanagovic
tag
Nekem is van itthon pár ősrégi gépem, kacérkodtam is ezzel a gondolattal. Köszönet érte, hogy te megcsináltad, így nekem már nem kell vacakolnom. Kíváncsiságomat bőven kielégítette a cikked.
-
-
hege8888
aktív tag
válasz
razorbenke92 #64 üzenetére
Naná!
Viszont köszi a linket,erre az írásra nem találtam, mindig az "usbre, de rögtön" cikket találtam meg elsőnek.
-
Ügyes
Tuning pedig ezeken a vasakon must have! Mert megteheted
Egy ésszerű húzástól semminek nem lesz baja, és hoszú távon is használható marad a gép.
Az AthlonXP-s cuccaim közül semminek nem lett baja tőle (laza 10 évig ment az a gép), a Core2-ben meg a VGA halt meg egyszer, pedig az nem volt húzva... De a proci az max. pár percet ment alapórajelenMondjuk fogalmazás, formázás lehetne igényesebb, mégiscsak elolvassák pár ezren.
-
kopi120
tag
Tegnap telepítettem a gépemre win7-et, frissítés közbe 11Gb ramot evett...
-
Mármint úgy érted, hogy a saját legális Win7 Ultimateből redukált legális Windowsodat szeretnéd szeretnéd USB-ről telepíteni? Mert ugye a Tiny7 kódnéven ismert rendszer warez amiért fenékbebillentés jár
Egyébként nézz fel a logoutomra, van egy cikkem windows telepítő pendrive készítésről, ami 100% hogy menni fog.
Szerk:
http://logout.hu/bejegyzes/razorbenke92/bootolhato_windows_usb_pendrive_memoriakartya_kesz.html -
Kampó
senior tag
válasz
Inhuman01 #13 üzenetére
Nem hogy áldoztak volna 1-2 e ft ot +1gb ramra... ami nagyon sokat dob a felhasználási élményen. Nem is értem az ilyen embereket akik odaadnak egy hozzáértőnek egy szutyok gépet , mert majd az varázsol vele valamit és jólesz XDXD (de minden legyen ingyéé XDXD
)
.. Persze nyilván nem igy volt de van az a határ ahol hiába huzos újra mert ha régi a vas azt hiába fested le ujra szépen bellül kacat marad
Xp-t nem tennék már semmire viszont.
-
hege8888
aktív tag
Akkor 1.5 gb ram a 8.1hez nem is annyira halott ötlet?
Tiny7-et rakott már vki pendrivre, mert nekem nem fogadta el az iso-t a MS féle usb tool.
-
nonsen5e
veterán
Sempron 2400+ mellett egész okén futott a Win 8 is. Ősöknek az volt pár hónapig, míg azt mondták, hogy 10+ év után ideje beújítani egy új számítógépre újabb 10 évre, aztán kaptak egy i5-öt.
---
A böngészők nektek hogyan fogyasztanak annyi ramot fél tucat tab mellett?
Én személy szerint sosem használok 5-6 tabnál többet, de most kíváncsiságból megnyitottam 19-et, mindegyiken megnyitva egy random oldalt, és 2 gigánál többet így sem evett. -
vimes
senior tag
válasz
electrodoki #46 üzenetére
Gratulálok. Az megvan, hogy pl. az IE11 jóval gyorsabban indul, mint pl. a Chrome. Nincs ezzel a véleményével egyedül. Szerintem kb. az IE8 óta nem használhattad a böngészőt...
-
X-Master
tag
válasz
dragon1993 #53 üzenetére
Többen írtátok, hogy kevesebb rammal is megy a hetes.
Igen, én is láttam, YouTube is tele van vele.
De a cikkben is leírtam, hogy én az Ultimate verziót használtam, eredeti, gyári telepítővel, nem módosítottam semmit, nem lőttem ki az automatikus indításnál és a szolgáltatásoknál sem semmit, nem használtam csökkentett módot, feltettem minden drivert (egyedül a GT610-es videokártyáét nem sikerült, de ez valószínűleg azért történt, mert az nVidia meghajtója nem volt képes feltelepülni a 160 mega RAM miatt, így csak szabványos grafikus adapter módban, 1600x1200-ban működött). Ezen felül én még egy elég erőforrásigényes vírusirtót (Microsoft Security Essentials) is feltettem, és azt sem tiltottam le indításnál, végig futott a háttérben. Hang is működött, lényegében a videokártyát leszámítva egy tökéletesen kész, minden elemében működő rendszert építettem, mindenféle trükk és módosítás nélkül. Kizárólag a telepítés alatt volt bent több memória, mert különben nem indul a telepítő.
Természetesen folytatni fogom a teszteket ha idő és hardver is lesz.
-
X-Master
tag
válasz
MineFox54 #50 üzenetére
Egyikben sem találtam ilyen beállítást. Az InPrivate módnak valóban van megfelelője mindkét másik böngészőben, de nekem nem az kell. Én egy ehhez hasonló, részletesen testre szabható felületre gondolok, automata előzménytörléssel:
http://logout.hu/dl/upc/2016-02/21/245853_rolkdqgfpplcv1zo_nevtelen.png
Ez az, amit csak az IE-ben találok meg.
-
dragon1993
addikt
Elvileg 80MB rammal is megy.
-
X-Master
tag
válasz
electrodoki #46 üzenetére
Nekem 3 dolog fontos egy böngészőben:
1. Eligazodjak a részletes beállításokban és kezelőfelületen
2. Normálisan megjelenjenek a weboldalak
3. AUTOMATIKUSAN,MINDEN KILÉPÉS UTÁN törölje azokat az adatokat, amiket beállítok (pl. jelszavak, cookie-k)Nagyon-nagyon ritka ha egy weboldal használhatatlanul jelenik meg benne. A régi Explorerek (8, 9) már napi szinten eléggé használhatatlanok, de a 11-es még jó. Olyan böngészőt pedig nem találtam még, ami a 3-as pontra ugyanilyen egyszerűen és nagyszerűen képes.
-
X-Master
tag
Én nem szeretem a Chrome-ot, még mindig Explorer-párti vagyok, de tény hogy már elavult, és XP-n nem alternatíva, odaa muszáj Chrome-ot rakni hogy bejöjjön minden. Az Edge alakul, de érthetetlen számomra hogy még mindig nem képes arra, amit az IE évek óta tud: kilépés után törölni a cookie-kat, jelszavakat, előzményeket, meg mindent automatikusan, 2-3 másodperc alatt. Ez pedig fontos, és amíg nem változik, nem fogok áttérni rá.
-
kovgab
tag
ez nagyon jó
-
X-Master
tag
válasz
Feruendios #18 üzenetére
ReadyBoost-ot próbáltam még amikor 512 MB-al futott a Vista, de nem ért semmit, pedig elég jó volt a pendrive.
-
X-Master
tag
Két dolog miatt sem:
1. Aida64-et terveztem, de kegyetlenül lassú lett volna, szerintem el sem indul. Még Paint-ban nyomni 1-2 screenshotot is megterhelte volna, ezért készült telefonnal az a kép is.
2. Sajnos azóta elhalálozott az alaplap, most jelenleg egy Socket 754-es van Sempron 2500+-al otthon, ami a leggyengébb.De igyekszem beszerezni még régi cuccokat és tesztelni őket.
-
kcsa
veterán
Amikor a címet elolvastam, elsőre azért bacsis féle cikkre számítottam
-
DRB
senior tag
A videóban jól látszik, hogy nem proci a szűk keresztmetszet.
Kár hogy nem megy a Win8.1 ezen a procin, azt tapasztaltam, hogy kevesebb RAM-ot igényel mint a Win7, de „sajnos” kell SSE2, NX, stb. a 8.1-hez. Persze lehet. hogy ilyen extrém kevésnél már másképp viselkedne. -
osztraksajt
őstag
A böngésző memóriahasználata attól is függ mennyi ram van a gépeben.
A cégnél P3 1000-es 384Mb rammal XP+Firefox flashblockkal teljesen vállalható a mindennapi használatra (gmail, prohardver stb) ha az ember kerüli a tecsőt meg az arcoskönyvet.
-
Tetszett az írás!
Jó volt olvasni, főleg, hogy nekem is van egy ilyen fétisem, hogy olyan gépet nem nyugdíjazunk, ami még megy., ha meg már nem nyugdíjazzuk, akkor menjen minél frissebb rendszerrel. Volt már olyan, hogy ezért Linux közelire tornáztam a Windows igényességét
-
kaszas19
senior tag
válasz
#32839680 #17 üzenetére
Azért írtam 2 GB-tot mert jelenleg annyi van a gépembe
de igazad van a Google Chrome nagyon sok memóriát betud nyelni ami kicsit sem jó egy böngészőtől.
Annyi pénzt feccőlnek androidra de hogy egy normális böngészőt dobjanak pc-re az nem igazán fontos ezek szerint.
De ettől eltekintve mégis csak a Google Chrome-ot használom alap böngészőként mert a tetszik hogy szinkronizál a mobillal így mindent elérek mobilon is úgy mint pc-n -
lev258
veterán
A teljesség kedvéért. Azt lehet tudni, mekkora lapozófájlt használ így?
Egyébként szép teljesítmény, hogy ilyen tesztre vállalkoztál. -
oriic
HÁZIGAZDA
Köszi a cikket.
Amúgy sokan itt meg vannak lepődve, de a Win7 megy ugye 80 MB RAM-mal is 93Mhz-en is.
-
Feruendios
tag
Teszteltem az új többszálas Mozilla-t, 8 ablakban nyitott böngésző 4,5Gb!!! memória.
-
d@vee
őstag
Te nem vagy 100-as, már bocsi
Ilyen egy önsanyargatást
Én 512 megával próbáltam csak a win7-et , már ami a legkevesebb memóriát érinti, de azzal "repesztett", simán lehetett rajta netezni chrome-al.
-
Feruendios
tag
Meg lehetne nézni, hogy mennyit gyorsítana a rendszeren egy SSD-re tett virtuális memória vagy pedig a hírhedt Ready Boost-al az csak egy Pendrive-ot igényel.
-
Dr. Romano
veterán
A lassúsághoz azért az a 40GB-os vinyó is hozzátett egy lapáttal. SSD-t alá és már "szárnyalni" fog a 160MB RAM
Anno mi 8MB-os laptopon (és a benne lévő lassú vinyón) futtattunk WIndows 98-at, na ahhoz is türelem kellett ám
-
Jó olvasni az ilyen elborulásokat
Viszont ha már ennyi időt rászántál, nem akarsz pár benchmarkot csinálni? Mondjuk a következőképpen:
- Két mérési ponttal bekapcsoláshoz képest: 1. bejelentkezés 2. pH! címoldal betöltődés böngészőbe
- Memóriamennyiség szerint: 160, 256, 288, 384, 512, stb., ameddig a türelem tart -
VirsLee
őstag
Mennyi időt töltöttél el ezzel összesen?
-
Inhuman01
tag
Hát érdekes cikk.
Kb fél éve hozzám került egy gép, ami intel e5200-s processzorral volt megáldva + 1 gb rammal (integrált videó kártya volt benne )
Win 7 volt rajta napi használatra. Újra kellett volna telepíteni, mert nagyon lassú volt már. A win 7-t még fel is sikerült küzdeni elég hamar, de a frissítéseket kb 3 óra alatt sem. Le is szedtem gyorsan, a winxp kb 1 óra alatt kész volt teljesen driverekkel, programokkal. Netezni, filmet nézni tökéletes.. -
Volt nálam egyszer egy szörnyeteg: P2 slotos alaplap edoram foglalattal (max 256 MB), a legfejlettebb csatoló a PCI volt rajta. Na abba raktunk egy scsi kártyát, rajta 2 db 16 GB diszk összefüzve, egy Tseng et6100-es PCI vga. Erre raktunk ideiglenesen win7-et, kellett egy alaplap gariztatás idejére valami gép a havernak netezni....
Hát az sem a gyors indulásról volt híres -
Zsidaaj
tag
Ez durva, jo kis teszt
160mb ramal indul az szep
Azt hittem 512mb a minimum neki.
-
Elims
veterán
Nekem tetszett az íràs! :-)
A mai vilàgban ilyet kipròbàlni??Amikor mki a magok szàmàt/ram-ok rengetegét kergeti.A videòkàrtyàrol nem is beszélve...
Köszönjük a "tesztet"! :-) -
kaszas19
senior tag
Szép. Gondolom milyen fűrge lehet mikor böngészővel be tud nyelni időnként 2gb ramot is
pedig sok program nem is megy a háttérben. Gondolom a vinyó tekert mint állat? XD kellet a lapozó fálj neki.
-
donmackó
addikt
Ez önkínzás! De legalább jó tudni hogy mennyi a minimum amit kér a 7.
-
HXY
addikt
Én mindig is mondtam, hogy 512MB RAM-mal normálisan használható a Win7, pedig mindenki hitetlenkedett.
Azért a 160MB RAM már nem semmi, azaz akarom mondani majdnem semmi! -
kenand
veterán
Én régen, amikor már mindenki pentium 2-t használt, egy made in USA alaplapos (Micronics) 486DX-est használtam és a hétköznapi élet alkalmazásaiban teljesen partiban volt...Multimédia CD-ket fejlesztettem vele. (Promo CD-t a Szerencsejáték ZRT-nek, Auto katalógust a Kossuth kiadónak stb)
De legnagyobb perverzio az volt amikor ezen a gépen futattam egy amiga emulátort, és amiga emulátor alatt egy Macintosh emulátort. Mivel PC-re direktben nem volt használható macintosh emu...
-
satz18
őstag
Én egyszer 768 MB-al próbáltam a win7-et csak kipróbálás erejéig. Az is elég sokkoló volt. A régi szép időkben amikor 286-os gépen akartunk win3.1-et elindítani, akkor még ráértünk... Én a mai világban maradok az SSD-nél. Öreg vagyok már az ilyesmi mókákhoz.
-
winhate
őstag
Látom ráérsz
Van itthon P1 , P2 ha gondolod atviszem a p1 -et
Új hozzászólás Aktív témák
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Éjszakai műszak
- Mobil flották
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Okos Otthon / Smart Home
- Kerékpárosok, bringások ide!
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Huami Amazfit Bip okosóra
- Suzuki topik
- További aktív témák...
- EVGA SuperNOVA 750W GT 80 Plus Gold full moduláris tápegység / 53 hónap Alza.hu garancia
- Surface Laptop 4 Touch 13.5 Retina Ryzen7 4980U 4.4Ghz 16GB 512GB Radeon RX Vega8 Win11 Pro Garancia
- Gigabyte AORUS B550I PRO AX ITX Rev 1.2 / Beszámítás OK!
- HP 15 Zbook Studio G8 FHD IPS i7-11850H vPro 32GB 512GB SSD Nvidia A2000 Studio Win11 Pro Garancia
- Dell 14 Latitude 7420 FHD IPS i7-1185G7 4.8Ghz 16GB 512GB SSD Intel Iris XE Win11 Pro Garancia
- 125 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 9 7945HX, RTX 4070 (ELKELT)
- 1-12 részletre.Új noblechairs EPIC műbőr FEKETE - FEKETE. 2 év garancia!
- Kingmax 2x2GB DDR3 1333 RAM eladó
- AKCIÓ! Lenovo IS8XM LGA 1150 DDR3 alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Azonnali készpénzes nVidia RTX 4000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest