Hirdetés

2021. január 22., péntek

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#751) Hieronymus válasza Dave™ (#748) üzenetére


Hieronymus
őstag
LOGOUT blog

Én nem azt írtam, hogy a Windows fejlesztésének a rendje a mértékadó.

"...nem igazán érted hogyan történik a Linux fejlesztése. ...
Valóan nem. De nem teljesen úgy nem értem, ahogyan gondolod.

"...tehát nem mástól vette el az erőforrást a 20 éves VGA kártya, mert helyette úgysem csinált volna mást, ha ehhez volt kedve."

A haszontalannál a semmit sem csinálás is előnyösebb, mert nem foglal le mellékes erőforrásokat.

Sokkal szebb bonyodalom, ha többen ugyan azt, de egymástól függetlenül fejlesztik. Az egyik már eggyel magasabb verziószámnál tart, a másik viszont használhatóbb. Ha mindezt sikerül a függőségbe is bekeverni, szignifikánsan jelentkezik a fejetlenség problémája.

A szabályzott verseny csodákra képes. Állítólag a jómunkásember két csapatot állított fel a fejlesztésre. Győzött a Macintoshos. A Mediamark és a Saturn évtizedekig vérkomolyan versenyzett egymással. Mind a két cég a Metro csoportba tartozott, azonos tulajdonossal.

„Sohase hagyd, hogy az erkölcsi érzéked meggátoljon a helyes cselekedetben!”

(#752) Dave™ válasza Hieronymus (#751) üzenetére


Dave™
nagyúr

Pedig még mindig nem érted. Ha nekem bármi miatt ezzel van kedvem/időm foglalkozni, akkor miért ne tegyem? Lehet másnak is hasznos. Akár csak 10-20 embernek, de nem írtam volna helyette új kernel modult vagy bármi mást. Ki dönti el, hogy mi a hasznos? Meg főleg mi alapján? Nem egyszerű kérdés ez, és a jelek szerint egészen hatékonyan működik, mert Linuxot futtat a kenyérpirítótól az űrhajóig szinte minden.

(#753) távcsőves válasza Ispy (#712) üzenetére


távcsőves
senior tag

@ ispy: köszönöm, listára felvettem.

@ Chaser: köszönöm, listára felvettem.

v ubyegon2: igen, mindegyik h.sz.-t elolvastam, az említett h.sz.-t már Manjaro XFCE op.rendszeren futó Chromium böngészőt használva olvastam. ;)

Nem volt mit veszítenem. Ezen a gépen, a Win10 már nem volt tökéletes, de a használhatatlan állapottól is piszok messze állt. Én amúgy kedvelem a Win10-et, az otthoni desktop gépem marad is egyelőre vele. Ezen a régi netbookon, viszont a Linux egy-két tájszólása igazi előnnyel jár. Nem értem miért szarozzák le a cikkíró masináját, az én gépem még egy fokkal gyengébb processzorral bír, mégis használható. A telepített Linuxok 8Gb tárhelyet kérnek, még amikor tesztelgettem őket, direkt telepítettem külön erőforrás figyelő alkalmazásokat, swap használat nem is volt. Biztos vagyok benne, a gépe jól használható. Én leírtam, bosszantó a tapipad alapértelmezett beállítása minden változaton amit kipróbáltam (miféle földöntúli lények fejleszthetik a Linuxot... :) ) de egyszerűen beállítható. Kernelt cserélek stb néhány óra után, rengeteget változott a Linux jó irányba. Csak a disztrók dokumentációját és néhány Linuxos portál leírásait olvastam el. Nem kellet 2-3 napig google-t használni semmihez. Szerintem régi gép tulajdonosok probálkozhatnak vele bátran, csak nem szabad Windowst várni, egyszerűen ez más. Aki mereven áll hozzá, az ne próbálja ki, aki hajlandó egy picit tanulni, az pedig jól járhat.

[ Szerkesztve ]

(#754) hcl válasza Dave™ (#752) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog

Ez pont olyan, mint azok az idióták, akik szerint ha bármi "haszontalant" csinálsz, az pénzügyi veszteség.
Kezdve azzal marhaság, hogy pl. én napi 8 óráért kapok fizut, ha fejreállok se többért :D

Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

(#755) Somatom válasza ubyegon2 (#750) üzenetére


Somatom
őstag
LOGOUT blog

Tökéletesen értettem. Miért hagyta ott a Win -t, miért próbálkozott a Linux -szal? Nyilván azért, mert a problémája Win alatt nem, vagy csak nagyon komplikáltan lenne orvosolható. Ha visszaküldöd abba fosba, amit otthagyott, azzal nem lesz előrébb.

Samsung Note 9 (8/512), Android 9

(#756) CPT.Pirk válasza Hieronymus (#751) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember
LOGOUT blog

Nem igazán látom az érveket abban, amit írsz.

Eleve miért haszontalan amit csinál? Ha túl sok embert nem is érint, a saját tudását fejleszti közben. Ki tudja, hogy idővel mit fog tudni majd hozzáadni a közösséghez, hála a megszerzett tudásnak...

[ Szerkesztve ]

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#757) Bici válasza Somatom (#749) üzenetére


Bici
nagyúr

Itt arról volt szó, hogy ha valaki csak elvárásokkal indít a linux felé, és nem teszi bele azt a minimális energiát, hanem helyette kiábrándul, esetleg szidja a linuxot, annak nem való a linux.
Aki próbálkozik, kérdez, annak inkább.

[ Szerkesztve ]

The Needs of the Many Outweigh the Needs of the Few.

(#758) Somatom válasza Bici (#757) üzenetére


Somatom
őstag
LOGOUT blog

Annak a Windows sem való, mert abba is időt, energiát kell feccölni. Sőt, még pénzt is.

Samsung Note 9 (8/512), Android 9

(#759) Hieronymus válasza Dave™ (#752) üzenetére


Hieronymus
őstag
LOGOUT blog

"Ki dönti el, hogy mi a hasznos?"

Ez az egyik alap kérdés. Ha senki sem dönt, az a káosz.
A kernel esetében ez nem kérdés. Diktatórikus a döntés. Enélkül még lábjegyzet sem lehetne a Linux, a számítástechnika/informatika történelem könyvében.

+Nem egyszerű kérdés ez, és a jelek szerint egészen hatékonyan működik, mert Linuxot futtat a kenyérpirítótól az űrhajóig szinte minden."

Azért érdemes két részre osztani a mai helyzetet.
A káosz osztályba sorolandók a x86/x64 eszközök. Az ettől eltérő platformokon - a tenyérpirókon - a fejlesztés, dokkal összefogottabb. Még az adott eszköz alternatív szoftverének a fejlesztése is sokkal céltudatosabb.

„Sohase hagyd, hogy az erkölcsi érzéked meggátoljon a helyes cselekedetben!”

(#760) CPT.Pirk válasza Hieronymus (#759) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember
LOGOUT blog

A vége nem stimmel. Beágyazott hw fejlesztőként dolgozom már pár éve, hidd el arrafelé elég nagy katyvasz van. Ott gyártói módosított kernel jön ki gyártói system image-el amire aztán fejleszthetsz és a cuccok jelentős része Kínából származik egyedi hardver megoldásokkal, ezzel szerintem el is mondtam mindent erről a területről...

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#761) Bici válasza Somatom (#758) üzenetére


Bici
nagyúr

Ez viszont nem a mi problemank.
Ha mar eldontotte, hogy linuxozni akar, es hajlando is tenni az ugy erdekeben, akkor mar tudunk segiteni.

Vannak sokan, akik csak neha tesznek egy probat a linuxszal, hogy utana elmondhassak, hogy mekkora fos a linux, mert meg mindig nem olyan, mint a windows. Na, az ilyen embereket lenne celszeru elengedni - szerintem.

[ Szerkesztve ]

The Needs of the Many Outweigh the Needs of the Few.

(#762) Rimuru válasza joysefke (#718) üzenetére


Rimuru
veterán

én fogalmaim szerint ténylegesen értenek is hozzá - szivesen latnek ide egy definiciot hogy a te szemsozgedbol ez hogy nez ki. :) (tenyleg erdekel, es remelem nem olyan lesz mint az allashirdetesek hogy mindenhez is ertsen. :DDD)

Vigyázat, csalok!

(#763) UnA válasza Hieronymus (#759) üzenetére


UnA
Korrektor

A kernel esetén tényleg ott ül a nagyhatalmú diktátor, de ő nem a kód hasznosságát, hanem a minőségét nézi elsősorban.

(#764) Somatom válasza Bici (#761) üzenetére


Somatom
őstag
LOGOUT blog

Ja, értem. Szerinte van egy Ferrarija és bejelentkezik egy Trabis tesztvezetésre, mert olyat még nem vezetett. :)

Samsung Note 9 (8/512), Android 9

(#765) ubyegon2 válasza Somatom (#764) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Nem olvasod a Kezdő Linuxos topikot. ;] Vannak akik úgy jönnének Linuxra, hogy a Winen megszokott programjaikhoz ragaszkodnak és megállapítják, hogy az alternatívák sz*rt sem érnek és ez a Linux nem jó akkor semmire.

Aki Windowsként akarja használni azzal nem tudsz mit kezdeni, home userként rengeteg alternatíva van mindenre, de ő már ezt az x programot ismeri, ne gondoljuk már, hogy majd elkezd tanulgatni egy másik programot! Erre mit tudnál mondani? :) Azon kívül, hogy akkor használja a Wint......

"Nem hiszem hogy kamuznak, ha a tv-ben is benne van..."

(#766) hcl válasza ubyegon2 (#765) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog

Azon szoktam röhögni, amikor kdierül, hogy az új windózon sem megy a régi progija, mármint azzal a designnal, ami neki jó.
Az IT a folyamatos alkalmazkodásról szól, nincs mese.

Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

(#767) ubyegon2 válasza hcl (#766) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Az IT a folyamatos alkalmazkodásról szól, nincs mese.

Ez tényleg így van, én például Win7-et sokáig használtam, tudtam kezelni/használni (mivel itt kiderült, hogy nem mindegy mit írok)de 4 év kihagyás után a Win8.1-gyel nem nagyon tudtam mit kezdeni, azt se tudtam mit kezdjek a csempékkel kirakott képernyőn. :Y A Winx-szel nem tudom mi lenne, ha találkoznánk, de nem hiszem, hogy a következő 10 évben ne tudnám a feladatokat megoldani az amúgy is rohamosan fejlődő desktop Linuxok egyikével.

Így nézve már én is olyan vagyok, mint a megrögzött Winesek, hiába van liszencem Winhez, ragaszkodom a megszokottakhoz. Ez már Linuxon belül is kialakult amúgy legtöbbünkben, Debian/Ubuntu vonalról nehezen állunk át Arch rolling vonalra. :) (no de a millió disztrón belül bőven van alkalmam alkalmazkodni a fejlődéshez, már amit észreveszek, mert ami a motorház alatt történik, gyakorta fel sem tűnik home usereknek - lásd systemd)

[ Szerkesztve ]

"Nem hiszem hogy kamuznak, ha a tv-ben is benne van..."

(#768) SySERR


SySERR
csendes tag

Melóhelyemen 12 éve állítottam át jópár gépen a rendszert Windows XP-ről Debian-ra. A cél az volt, hogy ne kelljen napi szinten görcsölni a 10 teljesen különböző gép Windowsos bajaival. Ebben természetesen az user error is benne volt főleg úgy, hogy nagyon sok ember használta ezeket a gépeket. Most nyilván előjön az, hogy hát van AD és más hasonló dolog (ami persze a váltás előtt ki lett próbálva), de az userek nagy része olyan szintű káros kisugárzással rendelkezett, hogy egyszerűen nem volt olyan, hogy egy Windows rendszer 1 hónapnál többet visszaállítás vagy reinstall nélkül kibírt volna.

Átállításkor a Debiant úgy állítottam be, hogy minél jobban hasonlítson a Windowsra, de ezt csak az észszerűség határain belül alkalmaztam. Magyarul át lettek állítva a színek és át lettek másolva a windowsos betűkészletek. Az átállítás után mindössze 2 nap sz*pás volt az átszoktatás miatt úgy, hogy én legalább két héttel számoltam.
És ami szorosan kötődik a témához: Ezek a gépek most már 10-14 évesek. Csak RAM lett bővítve 4GB-ra és minden más változatlan és már a Debian 9 fut rajtuk teljesen hibátlanul a kollégák nagy megelégedésére. Sok gépben olyan hardver elemek vannak amire a Win10-et (nem WinX! :D) már esély sincs feltelepíteni. Ha meg megpusztul a valamelyik gépben a diszk akkor PXE boot és 5 perc alatt van egy újrahúzott fullosan beállított rendszer, mert erről van egy mesterpéldány ami hardvertől függetlenül bármelyik gépre telepíthető és azonnal használható. Mindössze annyi a kikötés, hogy 64 bites legyen a CPU. Ami még szép és jó, hogy hardvercsere esetén (alaplap, VGA, hálókártya, stb…) mindenféle varázslat és driverekkel való görcsölés helyett azonnal működik minden.

A másik tény az, hogy attól is függ a dolog, hogy az adott gépnek mi a feladata. Ha valamit nem lehet megoldani Linux alatt akkor nem szabad erőltetni, és inkább meg kell azon hagyni a Windowst.

https://onlinestream.live - A legtöbb magyar rádió és TV egy helyen!

(#769) Ispy válasza Bici (#761) üzenetére


Ispy
veterán

De ez fordítva is igaz, tesz egy próbát winnel, majd gondja van és mivel bonyolult lenne megoldani, inkább fosch a win és inkább linux. Persze, ha a linuxban van gondja, akkor azt megoldja. :D

"Debugging is like being the detective in a crime movie where you're also the murderer."

(#770) Ispy válasza SySERR (#768) üzenetére


Ispy
veterán

Szép sztori, mi meg már xp-re se telepítjük a programunkat, akinek nem telik windows 10-es gépekre, ott inkább nem akarunk dolgozni, mert csak magunkat szopatnánk meg.

Sőt már a win 7 is necces, igaz azon még megy, de ki tudja meddig.

[ Szerkesztve ]

"Debugging is like being the detective in a crime movie where you're also the murderer."

(#771) ubyegon2 válasza Ispy (#769) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

De ez fordítva is igaz

Ez nem a vicctopik! :D
Amúgy biztosan előfordult már ilyen is, kérdés hány ezreléke jár így a fekhasználóknak!

SySERR amúgy a melóhelyén történtekről írt! Látom ez a tényátugrás eléggé kedvelt IT sporttevékenység. :D Nálad mindenképpen.

[ Szerkesztve ]

"Nem hiszem hogy kamuznak, ha a tv-ben is benne van..."

(#772) Bici válasza Ispy (#769) üzenetére


Bici
nagyúr

Igen, igaz visszafele is, bar ez az irany azert ritkabb szerintem.
Mint irtam, nekem is nehez felvenni a fonalat tobb ev kihagyas utan, amikor valami miatt kell windows-oznom. Egy csomo dolgot elfelejtettem, ami megdobbent, amikor winnel van dongom, pedig regen mi sem volt ezeknel termeszetesebb.
De nem fosh-ozom a wint, mert belatom, hogy mas beallitottsagu embereknek valo, mint amilyen en vagyok. Ezert meg sem probalok ra visszaterni, csak neha muszaj masok gepe miatt kerdeznem, de azt igyexem baratsagosan tenni.

[ Szerkesztve ]

The Needs of the Many Outweigh the Needs of the Few.

(#773) Ispy válasza ubyegon2 (#771) üzenetére


Ispy
veterán

Nem tudom miért lenne vicc, de biztos. Tuti nem volt még olyan, hogy egy linuxon szocializálodott ember azon bosszankodott volna, hogy ami a linuxban 3 szóval megoldható konzolban, az winen 6 kattintás 3 különböző ablakban, és inkább maradt a linuxnál, mert a win egy kezelhetetlen szar. :B

Inkább azt mondanám, hogy aki winhez van szokva az akaratlanul is a wint fogja keresni a linuxban és fordítva dettó. Én is hegesztgettem a nast sshn keresztül, el is szívtam vele egy jó darabig, mint alapból wines egy vit kezelni nem olyan evidens, persze amikor már kezdi megismerni az ember, akkor már nem olyan vészes a dolog, de az biztos, hogy párhúzamosan nem használnék 2 külön rendszert.

A céges dolog meg nekem elég mehh, az a cég aki nem hajlandó költeni a számítógép parkjára, és inkább linuxot tesz fel, mert a win 10 már nem futna el rajta szerintem nem jó irány és itt nem a linuxal van a baj, hanem a hozzáállással. Egyébként nagyon szépen le lehet korlátozni, hogy ki mikor mit rakhat fel a gépére és akkor nincsen összedölés havonta, igaz a Linux is jó megoldás, mert azt meg nem ismerik Mancikák meg Pistikék.

Egyébként ugyanez a problematika megvan win és android között is, az emberek hozzászoktak ahhoz, hogy nem kell gondolkodni, emegyek a playbe, install, bök-bök, ez egy szar, jöhet a következő program és indul a loop.

Tehát most már egy irodai programnak is szögegyszerűnek kell lennie, nem lehet benne 100 beállítás, mert senki sem fogja érteni, senki sem fogja szeretni és senki sem akarja érteni, csak bök-bök azt menjen. Mondjuk ez egyébként nem rossz dolog, csak programozóként alkalmazkodni kell hozzá.

Na most estek nagy részében pont a bökdösös emberekkel találkozol a wines és linuxos topikban, akik nem akarják érteni, nem akarnak vele foglalkozni, nem akarnak bele időt feccölni, ők csak a megszokott kis módjukon használni akarják, ha nem megy, akkor szar.

Aki kicsit is jártas az informatikában az a guglival percek alatt megtalálja a megoldást az esetek nagy részében, csak persze a guglit is tudni kell használni, sokaknak még ah sem megy, "megnéztem gugliba, de nem találtam semmit", én vagy te meg beirunk 2 szót és a megoldás benne van az első 5 találatban.

Ha mindenki szánna egy kis időt a próblémái megoldására a fél PHt kukázni lehetne.

[ Szerkesztve ]

"Debugging is like being the detective in a crime movie where you're also the murderer."

(#774) CPT.Pirk válasza Ispy (#773) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember
LOGOUT blog

Az ilyen korlátozások beállítására kell egy külön IT-s arcot fizetni, aki ott van egész nap és tudja csinálni ezeket a dolgokat.

A kis cégeknél meg nem hogy a gépparkra költés nem szokott sűrű esemény lenni, de a fizetésed egész részére bejelentés se...

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#775) ubyegon2 válasza Ispy (#773) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Nem tudom miért lenne vicc, de biztos. Tuti nem volt még olyan, hogy egy linuxon szocializálodott ember azon bosszankodott volna, hogy ami a linuxban 3 szóval megoldható konzolban

Ja, hogy így értetted! Akkor nem vicc, mindenesetre én először kacajgtam rajta, azért írtam, hogy vicc, de saját esetemben inkább bosszantot. szóval bocsi!

A céges dolog meg nekem elég mehh, az a cég aki nem hajlandó költeni a számítógép parkjára, és inkább linuxot tesz fel, mert a win 10 már nem futna el rajta szerintem nem jó irány és itt nem a linuxal van a baj, hanem a hozzáállással.

Ahol múlt évig dolgoztam, csili-vili üvegportálos modern épület volt, de a hálózat úgy volt felépítve, hogy a pincében lévő területen már csak XP jutott! Kérdeztem is a rendszergizda lényt, hogy a hálózat biztonságos amúgy így szerinte....mindegy, ugyaneetől az embertől kérdeztem, ismeri-e a Linuxot, őszintén meglepődve hökkent meg.

igaz a Linux is jó megoldás, mert azt meg nem ismerik Mancikák meg Pistikék.

Már erről esett szó, nem kell nekik ismerniük. Aki nálam egy pár hétig vendégeskedett nemrég, mindennap használta a desktopot, fel sem tűnt neki, hogy Linux Mint-et használ. Klasszikus Wines elrendezéshez volt szokva, gondolom azért. :)

Tehát most már egy irodai programnak is szögegyszerűnek kell lennie, nem lehet benne 100 beállítás, mert senki sem fogja érteni

Értem. Halkan jegyzem meg, hogy az MS Office jóval bonyolultabb, mint a LibreOffice amúgy....

"Nem hiszem hogy kamuznak, ha a tv-ben is benne van..."

(#776) Ispy válasza CPT.Pirk (#774) üzenetére


Ispy
veterán

Én is ismerek ilyen cégek, megy is folyamatosan a bosszankodás, hogy minden szar, persze mindig más hibájából. Egy kis cégnél, havi 100k egy havi support, és sokszor nem is a pénz az oka, hanem sokan úgy gondolják, hogy a számítástechnika az csak úgy van, az megy magától, hiszen látja, hogy a mindennapokban is körülveszi, csak azt nem tudja, hogy ezt is gondozni, ápolni kell, mint egy kertet, folyamatosan változik és elavul. Utána meg én mondjam meg neki, hogy miért nem látja egymást a 2 gép a hálózatban, hát mitomén, nem vagyok rendszergazda, ja te sem? Akkor fizess meg egyet. :D

Egyébként már a közepes cégeknél is csak elvétve van helyi IT, kiszervezik azt is, ami így jóval olcsobb, mint megfizetni egy alkalmazottat.

[ Szerkesztve ]

"Debugging is like being the detective in a crime movie where you're also the murderer."

(#777) Donki Hóte válasza SySERR (#768) üzenetére


Donki Hóte
addikt

Melóhelyemen 12 éve állítottam át jópár gépen a rendszert Windows XP-ről Debian-ra. A cél az volt, hogy ne kelljen napi szinten görcsölni a 10 teljesen különböző gép Windowsos bajaival.

Te vagy a rendszergazda a cégnél? Mert a rendszergazdának pont az a dolga, hogy napi szinten görcsöljön a gépek bajaival :R

Mi magyarok mindenre találunk megoldást. Meg persze mindenre találunk kifogást.

(#778) quailstorm válasza Donki Hóte (#777) üzenetére


quailstorm
nagyúr

A rendszergazda feladata inkább a munkavégzésre alkalmas környezet biztosítása, nem pedig a kötelező szopás.
Ahogy olvastam kétoldalúan bevált amit kitalált.

(#779) Donki Hóte válasza quailstorm (#778) üzenetére


Donki Hóte
addikt

A WindowsXP-n már nagyon jól lehetett menedzselni a rendszergazdai és useri jogosultságokat, ha ezt egyszer rendesen beállították, akkor nem lehet komolyabb gond a felhasználók csintalanságai miatt.

Ami gond mégis adódik, azt pedig igenis kezelnie kell a rendszergazdának (és nem úgy, hogy lecseréli az oprendszert).

Mi magyarok mindenre találunk megoldást. Meg persze mindenre találunk kifogást.

(#780) quailstorm válasza Donki Hóte (#779) üzenetére


quailstorm
nagyúr

Tudom, mert feladatom volt, SteadyState jó cucc volt.
Ettől függetlenül nem ismerjük a környezetet.

(#781) zolee001 válasza quailstorm (#780) üzenetére


zolee001
őstag

Elég egy jol beálitott group policy,mondjuk 1 db log off gombbal a start menüben:-)

Tisztelet hardverapró hirdetők! Hirdedést adsz fel amivel jelzed,hogy bizonyos ellentételezésért cserébe megválnál a cuccodtól.Elérhetöségek??? Se telefon se email,üzenetre nincs reakció, Marketing zsenik Zolee001

(#782) freeapro


freeapro
senior tag

Gyerekeknek netezésre, filmnézésre, office-ra kiváló egy ilyen low-end laptop. Nekem jól megy rajta a win10 is Teclast F7), az index pikpak bejön, folyékonyan scrollozható fel-le nem lassul be word meg nem is kérdés, hogy jól megy rajta. 128 GB ssd van benne (~500/200 sebességű), vettem bele egy samsung 128-as SD kártyát (35$), ezzel már mindenre elég lesz.

Sőt a drága Asus gamer laptopot senki nem szereti office-t használni, mert zúg! Ami játék közben fejhallgatóval nem zavaró, de ha gondolkodni meg dolgozni kell rajta baromi idegesítő lesz.

(#783) icemad válasza ubyegon2 (#412) üzenetére


icemad
veterán

"Azzal" haladtam volna. Szépen felment rá a manjaro, erre szalagkábel hibás lett... Nincs rajta kép. Viszont megkaptam ajándékba, tegnap meg szereztem 5 euróért egy touchscreen monitort. Gondoltam a kettőt valahogy összehozom. A műhelyembe tök jó lenne netrádiónak. Holnap húzom ki a kábelt a műhelynek, meg megcsinálom a világítást, dugaljakat, utána lesz időm vele foglalkozni. Ha van kérdésem akkor ide írjak, vagy a kezdő Linux topikba?

Az élet egy nagyon szar videojáték, de baromi jó a grafikája...

(#784) SySERR válasza Donki Hóte (#779) üzenetére


SySERR
csendes tag

Az oprendszercsere huszárvágás volt a problémára. Aztán vagy bejön vagy nem. Utóbbi esetén visszakerült volna az előzőleg elmentett XP, majd később a 7, 8, 10, stb… De 2-3 nap után a kollégák már teljesen otthonosan mozogtak az új rendszeren. Ami meg ahhoz munkához kell, azt mind tudja a Debian.

https://onlinestream.live - A legtöbb magyar rádió és TV egy helyen!

(#785) ubyegon2 válasza icemad (#783) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Mindenképp a Kezdő topikba írj! 😉

"Nem hiszem hogy kamuznak, ha a tv-ben is benne van..."

(#786) Somatom válasza ubyegon2 (#767) üzenetére


Somatom
őstag
LOGOUT blog

Ugyanígy vagyok én is. Megvettem a miniPC -t, az árban volt egy előtelepített Win 10. Használni sem merem, mert egyszerűen nem értem. Most akkor engedhetem netre? Vagy, kéne valami víruskergető izé? Vagy, ezt már kifizettem az oprendszerrel és benne van? Azt tartom logikusnak, hogy a MS úgy árulja, hogy az már biztonságos. De, anno az XP -t is pénzért adta a MS, oszt mégis kellett rá külön víruskergető, ami folyton nyavajgott valamiért. :F

[ Szerkesztve ]

Samsung Note 9 (8/512), Android 9

(#787) ubyegon2 válasza Somatom (#786) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Kár, hogy nem használod, kaphattál volna te is fotóalbumot, mint a reggeli hsz-ben Papogány koma! :D

Azért a Linux ennyire nem barátja egyik felhasználójának sem! :N

[ Szerkesztve ]

"Nem hiszem hogy kamuznak, ha a tv-ben is benne van..."

(#788) hcl válasza Somatom (#786) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog

Benne van a Security Essentials, ami kb. ugyanolyan, mintha tennél rá egy bármi más vírusirtó+bűzfalat. Ha a géphez volt licenc, akkor legál, kifeizetted, stb.

Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

(#789) Somatom válasza hcl (#788) üzenetére


Somatom
őstag
LOGOUT blog

Nem tudom, hogy mi az a licensz. A szót ismerem, csak azt nem tudom, hogy a Win -nél mi számít licensznek. Azt írták, hogy van telepítve egy legális Win10. Elindítottam, volt vmi aktiválás, telepítette a Magyar nyelvet és kb. ennyi. Amire vettem, arra Win -nel nem tudtam használni, úgyhogy különösebben nem foglalkoztam vele. Android -dal és Puppy -val működik.

[ Szerkesztve ]

Samsung Note 9 (8/512), Android 9

(#790) hcl válasza Somatom (#789) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog

Nyilván a licenc az, amivel bizonyítani tudod a MS felé, hogy megvetted. Van általában egy termékkulcs a gép mellé, amikor wint telepítesz, azt valahogy megadod neki, és onnantól legál.

Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

(#791) Hieronymus válasza hcl (#790) üzenetére


Hieronymus
őstag
LOGOUT blog

OK!

A Windows 10-től kezdve az OEM gyártók csak UEFI/BIOS szintű, hardveresen támogatott termékazonosítást alkalmazhatnak.
Ez esetben nem jár semmiféle "kulcs" vagy termékazonosító a géphez. Legfeljebb egy Windows 10 felirat virít rajta. A Microsofttól letöltött telepítőkészlet kérdés nélkül települ, automatikusan aktivált állapotban veheti használatba a felhasználó.

Ez a lehetőség már a Windows 7 bevezetésével vált elérhetővé. De akkor még COA matricázni kellet a gépeket és az OEM gyártónak kellet gondoskodni a Windows telepítőkészletről.

„Sohase hagyd, hogy az erkölcsi érzéked meggátoljon a helyes cselekedetben!”

(#792) zoltanz


zoltanz
veterán

Olvastam itt ilyen szólamokat, hogy az AMD-s platform, processzoros gépek nem annyira Linux barátak.
Ezeknek alapjuk is van? Vagy arra vonatkozik, hogy az újabb hardverek driver-ei valami miatt lassabban kerülnek bele a Kernelbe mint az Intele-ekéi?

(#793) CPT.Pirk válasza zoltanz (#792) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember
LOGOUT blog

Nem. Annyira nem, hogy a még csak érkező AMD-s Zen2 procimagok támogatása épp tegnap került be a kernel forrásba...

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#794) Rimuru válasza zoltanz (#792) üzenetére


Rimuru
veterán

pl ryzen indulasakor voltak bugok, de 4.14-es kernelbe is sok fejlesztes tortent amd oldalrol (proci es videokartyak is), foleg az elso hangok szoktak igy terjedni hogy nem olyan jo.
Ugy altalanossagban el lehet mondani hogy ujabb hardvervez ujabb sw is kell, pl stabil debian le van maradva kernel verzioban, lehet nem mukodik olyan jol mint egy aktualis ubuntu a legujabb hardverekkel.

[ Szerkesztve ]

Vigyázat, csalok!

(#795) CPT.Pirk válasza Rimuru (#794) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember
LOGOUT blog

De nem a Linux oldalán voltak bugok, hanem az alatt jöttek elő. Az érintett procikat cserélte az AMD.

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#796) Bici válasza CPT.Pirk (#795) üzenetére


Bici
nagyúr

A Raven Ridge IGP-je az atlagosnal sokkal problemasabban indult linuxon.
Pl. emiatt addig nem tudok a melos gepen stabil disztrot hasznalni, amig le nem jon a 4.19-es kernel valahova. Naponta nezem a Fedora aktualis kernel veriojat, mert szerintem ide fog lejonni eloszor. :D
Addig is OpenSuse Thumbleweed-del nyomom.

De teny, hogy altalaban mar nincs gond az AMD linux tamogatasaval, sot sok szempontbol talan a legjobb (RadeonSI driver).

[ Szerkesztve ]

The Needs of the Many Outweigh the Needs of the Few.

(#797) Dave™ válasza Bici (#796) üzenetére


Dave™
nagyúr

Te mire vársz? :D

(#798) Bici válasza Dave™ (#797) üzenetére


Bici
nagyúr

Nem vagyok nagy rajongoja az Arch-nak es szarmazekainak. :N Most szepen megy az opensuse, ezzel kibirom addig, amig a Fedora-hoz is lesz 4.19. :)

[ Szerkesztve ]

The Needs of the Many Outweigh the Needs of the Few.

(#799) Rimuru válasza Bici (#798) üzenetére


Rimuru
veterán

Mashol is van. ;] link

Vigyázat, csalok!

(#800) ubyegon2 válasza Rimuru (#799) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

"experimental" ez is, akkor már a Debianban is van, mondjuk ott RC, de ott ki merik írni! ;] Manjaronál és Gentoo-nál nem RC verzió van? Ezt most nem kekecből kérdem.... :N

"Nem hiszem hogy kamuznak, ha a tv-ben is benne van..."

Copyright © 2000-2021 PROHARDVER Informatikai Kft.