Hirdetés

2021. március 8., hétfő

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#451) Raymond válasza Kansas (#450) üzenetére


Raymond
félisten

A rearm-okat csak VM-eknel hasznalok. Egy gepen van aktivalatlan, de az ugy van mar fel eve es nem nyoszorog, csak a watermark van ott lent.

Privat velemeny - keretik nem megkovezni...

(#452) Kansas válasza Raymond (#451) üzenetére


Kansas
őstag

Nyilván arra is valók, hogy teszt/lab/tantermi gépen lehessen KMS nélkül is egy ideig működni, szóval kipróbálásra, tanulásra - leggyakrabban virtuálisan, MS hivatalos tréninghez is aktiválatlanul adja a lab gépeket. Ha jól értettem, ubyegon2 kérdése is erre vonatkozott, mármint a kipróbálásra.

Egyébként a watermark és egyéb megszorítások csak akkor lépnek életbe, ha lejár a "próbaidő" és nem rearm-olsz.

Éles rendszerre nem igazán javaslom, főleg, hogy pl. a HA-n is olcsón lehet kapni legális Windows kulcsot/matricát, ha megtetszett.

[ Szerkesztve ]

Nincs olyan MI, ami képes lenne szimulálni az emberi hülyeséget... ha valaha lesz, annak tuti az emberi hülyeség lesz az oka...

(#453) simonzé


simonzé
addikt

Winx - Az X angol területen általában a keresztet (Cross) szimbolizálja. Pl. BMX: Bicycle MotoCross.
Ilyen alapon a Winx WinCross... hát... eeegen.

Linux vs driverek - Volt régebben egy Acer netbookom, amin sem a (Win8-ról legálisan frissített) Win10, sem pedig a Linuxok nem mentek rendesen. A fő probléma az volt, hogy a touchpad egy idő után "betikkelt" - elkezdett rángatózni az egérkurzor. Garis volt, hát éltem a lehetőséggel, és elküldtem az Acernek. Ők 3 nappal később visszaküldték Win8-cal. Magyarázat: Az Acer a Win8 alatti helyes működést garantálja.
És tényleg megszűnt a tikkelés. Mondjuk így Linux nélkül egy sánta gebe volt a gép, ezért gyorsan eladtam.

70-80-ért miért ezt a gépet? - Nem tudom miért. Azt tudom, hogy én miért veszem már a többedik low-end 12,1 collos gépet újonnan és használtan is 25-40e között. Azért, mert nekem ez az optimális. Utazáskor levelezek, videózok, játszom rajta. Csak 1 kg az egész, és még játékkal (Pl. Unreal Tournament, Steamworld dig, Broforce, Caveblazers) is kibír 3 órát. Azért a repcsin volt már hogy a mellettem ülő "Magic Johnson" az én játékomat bámulta, miután az iphone-ja lemerült a nagy zenehallgatásban. :)
Ráadásul a 10 collos 2 in 1 Windows gép kicsinek bizonyult, a 14 collos Dell E7450 ultrabookom meg nagynak. A 12.1 pont jó minden szempontból.

És akárki is hitetlenkedik a 2k lejátszással kapcsolatban ("Jó ha a Full HD-t bírja bizonyos formátumból") - hát jó ha tudja, hogy ezt a gépet én használom napi szinten. Nem írnám, hogy a 2k-t bírja, ha csak megkötésekkel bírná. Youtube 1440p, és VLC-s offline 2K-s videók is hibátlanul mennek a puffer feltöltése után (2-3 mp). Ez tény. Aki jobban tudja, jelentkezzen! ;)

I don't fit in. I fit out.

(#454) Kansas válasza simonzé (#453) üzenetére


Kansas
őstag

Igazából az amerikaiak egy csomó mindenre használják, mániákusan(Xmas, XOXO, Xperience(XP, UX), stb), itt gondolom nem onnan jött, hanem valami magyarra ráerőszakolt latin szám behelyettesítésből, ami praktikusan alig rövidít, tehát inkább kúlfaktor/csúfnév mint praktikum.

Egyébként ha valaki pártatlanul tekint rá, itt nem arról van szó, hogy Windows-zal nem jó, Linux-szal meg hasít, hanem hogy vastag(vagy "teljes", vagy mi a lingó) DE-ssel lassabb, mint könnyűsúlyú(lightweight) DE-ssel.
A vaskosabb, Unity-s, KDE-s, mittoménmi DE-s Linux-okkal se lenne sokkal gyorsabb, ahogy említetted is a Fedora kapcsán, csak nem volt túl hangsúlyos az a félmondat.
Történetesen Linux-on van lightweight DE, Windows-on meg még nincs, de már úgy tűnik ők is dolgoznak rajta. Azt mondjuk nem értem, miért mindig a Win32 API támogatás eldobásával kezdik, de az az ő bajuk, max ez is besül, ahogy a Windows RT. Én legalább is senkit nem ismerek, aki az UWP appok miatt használna Windows-t...

A 2K-t meg nem értem, mire használod, igazából a 1080p a 2K(nem a megapixeleket, hanem az oszlopokat számolták eredetileg a DCI-nél)

Hogy az eredeti kérdésre is kitérjek, én pl. azért nem szeretem a konzumer netbookookat, mert rühellem a vacak szigetes billentyűzeteket - ThinkPad-ből is azért vettem X220-at, nem 230-at vagy 240-et, mert a 220-ban még a régi TP billentyűzet van, és tudtommal kis konzumer gépben olyan sose volt. Újonnan meg már üzletiben se nagyon van... tán kivéve a jubileumi TP-ket.

[ Szerkesztve ]

Nincs olyan MI, ami képes lenne szimulálni az emberi hülyeséget... ha valaha lesz, annak tuti az emberi hülyeség lesz az oka...

(#455) hcl válasza Kansas (#449) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog

Ha ext3 volt az alapértelmezett, akkor az nem most volt - ext4 van már vagy 10 éve defaultból, de a 3-ast sem tehette semmi gallyra, mert az is naplóz. Amit egy nem normál leállás megboríthatott, az az ext2 volt.

Általában aki Linuxhoz konyít, az elég jól Windózhoz is, fordítva nem szokott lenni.

"Aki meg azon akad le, hogy a Windows-t frissíteni kell havi egyszer,"
Esetleg többször...
De amúgy az Ubuntu ~10 éve menet közben frissül, észre sem veszed. Csomó embernek csináltam már olyan frissítőscriptet, hogy a gép indulása után háttérben lefut, így nem zavarja, nem akarja kigyilkolni, semmi. :D

"Desktop-on nem bújtam a kernel logokat, ott nem tudom, mennyi panic volt,"
A kernelpánikot tuti észreveszed :D (Elég szépen kiakad a gép.)

" de ezen a szakaszon is át kell esni egyszer, "
De nem az éles, napi használatú gépen... erre van a virtuálgép...

"Igaz, akkoriban képes voltam a fő(desktop) gépemre is Linux-ot rakni,"
Nekem 2008 óta van az eldőleges gépemen Linux, 2001-2008 volt dualboot... :D Azóta Windows csak virtuálisan, ha nagyon kell valamire Teljesen jól elvagyok..

"Anekdotákat hallottam olyanról is, hogy valaki kalóz Win7-ről frissített az ingyenes év alatt Win10-re és onnantól jogtisztának ismerte fel az MS - alighanem egy mázlis aktivációs bug lehetett..."
Vagy inkább csak az MS akciója, hogy frissítsenek már az emberek, mert nyűg nekik a 7 :D

[ Szerkesztve ]

Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

(#456) Kansas válasza hcl (#455) üzenetére


Kansas
őstag

"ext4 van már vagy 10 éve defaultból" - kizárt, 10 éve lépett stable-be, kellett neki jó pár év, hogy default legyen mainstream disztrókon

"csináltam már olyan frissítőscriptet, hogy a gép indulása után háttérben lefut, így nem zavarja" - miért, a scripted nélkül talán nem tud a háttérben lefutni? Windows-on is lefut a háttérben, senkit nem zavar, csak kér 4 órán belül egy reboot-ot, ami kb. 2 perc sincs. Ha 4 óra alatt nem tudod lementeni a megnyitott munkameneteid és rebootolni egyet, akkor ott valami gond van a képességekkel... ha meg Pató Pált játszol és megvárod, hogy a meetinged közepén akarjon rebootolni(ahogy több helyen olvastam), az megint csak nem az OS hibája.

"Általában aki Linuxhoz konyít, az elég jól Windózhoz is, fordítva nem szokott lenni." Az én tapasztalatom nem ez. A kapcsolódó témájú fórum/cikkhozzászólásokból sem így látszik. A Linux "guruk" pont annyira szakbarbárok, mint a Windows-os társaik, kevesen értenek közepes szintnél jobban a Windows-hoz. Sokan elvből, mások meg azért, mert igazából nem használják.

"De nem az éles, napi használatú gépen... erre van a virtuálgép..."
Az alapokat meg lehet tanulni virtuálban, de igazi tudást csak élesben lehet összeszedni, ott nincs kibúvó és ha nem oldod meg a felmerülő problémát, akkor az a funkció nem/rosszul működik. És szvsz itt vérzik el a legtöbb kereszt-platform próbálkozás mindkét oldalon - van egy másik, jól működő OS, amihez értesz is, megadja a "nem javítom meg"(aka "ott b*ssza meg a k*rva isten") lehetőséget.

Linux alól nekem az az opció hiányzik, hogy Windows alá mint app-ot lehetett telepíteni, és úgy ment dual-boot--ban, pl. Wubi és társai használatával. Elég sokat használtam anno...

[ Szerkesztve ]

Nincs olyan MI, ami képes lenne szimulálni az emberi hülyeséget... ha valaha lesz, annak tuti az emberi hülyeség lesz az oka...

(#457) CPT.Pirk válasza Kansas (#449) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember
LOGOUT blog

Olyan 3 évig volt egy Debian-os netezős gépünk az egyik korábbi cégnél (2013..16 folyamán), Ext3 fájlrendszerrel. Mivel senki nem törődött vele, így legalább heti 2 áramtalanítás élt meg leállítás nélkül, mert a nap végi kötelező áramtalanításnál simán csak kinyomták az elosztóját... Mégis minden esetben másnap reggel helyrerakta a naplóval magát és elindult gond nélkül.

Nem tudom nálad milyen gondok voltak, de ezt folyamatosan láttam, ez nekem elég bizonyíték volt az ext3 megbízhatóságára. Azóta meg már mindenhol default az ext4.

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#458) Rimuru válasza Kansas (#456) üzenetére


Rimuru
veterán

Igen, tévedetta kolléga, 9 éve váltott. :DDD (De nem is mondta biztosra)

Egy ilyen gépen mint amirőla cikk szól messze nem 2 perc Windows frissítés, de átlag gépen se. Amúgy rendszeresen hallok olyan storykat hogy gyorsan meg akar mutatni valaki valamit, erre negyed órát várnak mert pont volt Windows frissítés bekapcsoláskor.
Az meg vicc elvárás hogy X időn belül halaszhatatlanul újraindul valami..

Részben egyetértek, nem érteka Windowshoz, de az igaz hogy általában aki linuxot használ az többet róla mint fordított esetben. Átlag win user vagy nem hallott még róla vagy annyit "tud" hogy szar.

Vigyázat, csalok!

(#459) vadkörte válasza Dave™ (#435) üzenetére


vadkörte
addikt

A már sokat emlegetett 9 éves AMD laptopom & W7 (a W10-zel, már nem kompatibilis)
Lemeztelenített UI-szel a belakott géppel ~1,5 hónapig minden rendben, utána elkezd lassulni és fűteni, mint egy kazán. A lassulás a PPT diavetítésig elment. Reinstall - img visszatöltése - oldott meg, ~1,5-2 hónapig minden OK, utána keztük elölről. Alaplapi driver és az AMD kiegészítő programja nélkül a CPU-t kizárólag 100%-on volt hajlandó hajtani. A gép kártyaolvasója a gyári(!) és az MS féle driverrel sem működött soha, XP-n sem, az XP-s driver-rel sem. Új korában sem. A W7 updater-e volt, hogy fél évig nem működött, elfosta magát és utána saját magát sem találta. A fix-szel sem!
SSD-vel az indulás ~2 perc, a leállás 3-4 perc, előtte 160GB-os 5400rpm HDD volt benne, azt inkább hagyjuk.

Manjaro - de mondhatnám a Mint-et is, meg a Debian-t is - friss telepítéssel belakva, igaz nem csillivilli, de alapvetően szép felülettel (XFCE) élvezhető a sebesség, a CPU szépen skálázódik, nem teker, nem fűt. A kártyaolvasó meglepetésre működik(!)
Az SSD ellenére kicsit lassan indul, kell neki kb. 45s, a leállás szélsebes 2-5s.
Két dologgal nem boldogulok. Az egyik, a BT/WiFi független ki/be kapcsolása. Ez Win alatt ment, a saját programjával, illetve az UPEK fingerprint sensor. Mint alatt működött, Manjaro-val nem barátok.

Amúgy nem kellett mókolni, tárolóból elérhető volt minden szükséges program, kiegészítő.
A terminal-t sem kellett használni, pedig Isten látja a lelkel, szerettem volna, de nem kellett... :DDD

Lassan 20 éve használok Win-t, (3.1-től W10-ig minden meg volt) szóval akár elfogultnak is nevezhetnének. Az asztalimon W10 van, a munkahelyi gépemen szintén. Nem tervezem a cserét/átállást, de szeretem a linux-ot használni. Valahogy minden a helyén van, magától értetődő, nem akar okosabb lenni. Szól, ha nyűgje van és nem BSOD a válasz, meg egy QR kód.

(#445) Raymond:
Írhatnál valami beszámolóféleséget a gépről. Akár blogban, akár privátban. Ilyenre szeretném lecserélni a fenti öreg AMD-t.

[ Szerkesztve ]

Üdv. V. Körte

(#460) Somatom


Somatom
őstag

Engem mindíg szivatott a Win. Úgy kezdtem Linuxozni, hogy az XP nem volt hajlandó két partíciót létrehozni egy SD kártyán. Gparted -del síma ügy volt.
Sok év kihagyás után, tulképp 4G router -nek vettem egy miniPC -t Win 10 -zel. Arról kiderült, hogy Lan kapcsolatnál nem lehetett kikapcsolni a frissítéseket (metered mód) és pikk-pakk lezabálta a mobiladatkeretemet.
Aztán kiderült, hogy külső meghajtóként sem hajlandó FAT32 -re formázni egy SSD -t. Megállapítottam, hogy a pár év kihagyásom alatt semmit sem fejlődött a Win és Linux alatt, Gparted -del formáztam az SSD -t.

[ Szerkesztve ]

Samsung Note 9 (8/512), Android 9

(#461) Kansas válasza Rimuru (#458) üzenetére


Kansas
őstag

Egy normális gépen, amiben van egy lagalább core i3 szintű proci, 2-3 percnél ritkán több - a féléves feature update az más tészta, persze, de az félévente van, és nem csak 4 órával lehet eltolni.
Én is jobban szeretném, ha ritkábban kellene újraindítani, de a Windows bizonyos rendszerfile-okat csak bootkor olvas be, általában okkal(az ok persze néha az, hogy nehéz elmagyarázni 1.0 usernek, hogy igazából csak a GUI-t(explorer.exe) kell újrarúgni, illetve pár dolgot rendszergazda jog nélkül csak reboottal tudsz újraindítani).
Microsoft mondott olyat, hogy dolgoznak azon, hogy a Windowsnak se kelljen minden patchelés után újraindulni, szóval idővel talán jobb lesz a helyzet.

Az olyanok futnak bele erőszakos újraindításba a legrosszabb időben, akik nem bírnak rászánni pár percet, hogy nyugiban újraindítsák jó előre - teszem azt számolnak vele, hogy patch kedd volt és másnap reggel beérkezéskor megejtik a dolgot mielőtt bárminek nekiállnának. ha meg nem a Microsoft ütemezi a patch telepítést, hanem mondjuk a céges SCCM, akkor meg a cég saját hatáskörben beállíthatja, hogy pl. műszak végén vagy elején fusson, vagy 4 óránál többet ad a reboot-ra, stb...

Átlag Linux user is csak azt tudja a Win-ről, hogy szar, esetleg ha a munkahelyén vagy iskolában rákényszerül használni, akkor meg azon húzza fel magát, hogy miért nem úgy működik, mint a Linux. Alap szinten megszokás kérdése, afölött meg bele kell tenni a melót mindkettőbe keményen(bár a megszokás se melómentes).

(#457) CPT.Pirk nekem konkrétan úgy 70%-ban nem tudott az ext2/ext3 felállni olyankor, fájlrendszer-javítási "loopba" került, amiből sosem ért ki.
Az ext4-et meg kipróbálom, ahogy nézem kicsit mókolva lehet ACL-eket is használni benne.

(#460) Somatom: Aha, így néz ki egy igazi kiérékelés a Windows képességeit/állapotát illetően, ami megalapozott véleményhez vezet... ja, nem ;]
Valami ott nem volt kerek, a Win10 lazán leformázza FAT-ra a külső SSD-t, vagy pendrive-ot is - annyi az egész, hogy 32GB fölött nem FAT32-re, hanem exFAT-ra. Nem technikai, hanem MS üzletpolitikai limit a 32GB, szóval van egy rahedli 3rd party tool, ami lazán leformázza FAT32-re, és utána használható marad akármilyen Win alatt.
Routernek továbbra sem a Windows a legalkalmasabb...

[ Szerkesztve ]

Nincs olyan MI, ami képes lenne szimulálni az emberi hülyeséget... ha valaha lesz, annak tuti az emberi hülyeség lesz az oka...

(#462) Donki Hóte válasza Somatom (#460) üzenetére


Donki Hóte
addikt

Aztán kiderült, hogy külső meghajtóként sem hajlandó FAT32 -re formázni egy SSD -t. Megállapítottam, hogy a pár év kihagyásom alatt semmit sem fejlődött a Win és Linux alatt, Gparted -del formáztam az SSD -t.

Hogyan sikerült egy 32 GB-nál nagyobb eszközt FAT32 rendszerrre formázni :F

Mi magyarok mindenre találunk megoldást. Meg persze mindenre találunk kifogást.

(#463) Somatom válasza Kansas (#461) üzenetére


Somatom
őstag

OS -t akartam bootolni az SSD -ről, amihez nem lett volna jó az exFAT. Kerestem ilyen partícionálót is az alkalmazásboltban, de arra sem volt találat. Egyszerűbb volt átbootolni Puppy -ra, mert abban alapból ot a Gparted.

[ Szerkesztve ]

Samsung Note 9 (8/512), Android 9

(#464) Luskan


Luskan
tag

1,5 éve vettem egy Acer 10 colos notebookot, mindenhova hurcolós privát gépnek. N4200-as proci, 4GB DDR3 és 500GB HDD. Szintén Xubuntuval használom, teljesen jó netezni és filmezni.

Amivel még kiegészíteném a cikket a fenti gép tapasztalatai alapján:
- Az XFCE felületen nincs vsync, ezt nekünk kell babrálni
- A Xubuntuban alapértelmezetten is több különböző asztal elrendezés és megjelenés is van. Például nem kötelező, hogy a tálca a felső részen helyezkedjen el, de van MacOS szerű megjelenés is.
- bekapcsolás után 220MB RAM-ot használ az oprendszer

[ Szerkesztve ]

(#465) Kansas válasza Somatom (#463) üzenetére


Kansas
őstag

Windows 3rd party progit tipikusan nem alkalmazásboltban találsz, hanem pl itt, vagy ha ez nem tetszik, akkor Google-ban.
Esetleg használsz admin terminált( ;) ): "format /FS:FAT32 X:"
Vagy diskpart-ot.

(#462) Donki Hóte : régen ez ment sima Win formattal GUI-ból is, elvileg a FAT32 partíció mérethatára 2TB, csak akkora méretben nem túl hatékony, mert bazi nagy szektor(cluster)mérettel dolgozik - és nem tud 4GB-nál nagyobb fájlokat kezelni. Azóta nem lehet a Win-en belül 32GB-nél nagyobbra formázni, mióta az MS úgy döntött, kicsit jobban akarja nyomatni az NTFS-t, ami Win alatt kb. minden szempontból jobb a FAT-nál, csak arra kell figyelni, hogy hordozható eszközön jó indok nélkül ne vegyünk el hozzáférési jogokat az "Everyone"-tól.

[ Szerkesztve ]

Nincs olyan MI, ami képes lenne szimulálni az emberi hülyeséget... ha valaha lesz, annak tuti az emberi hülyeség lesz az oka...

(#466) Silεncε válasza hcl (#434) üzenetére


Silεncε
őstag

Én sem értem ezt a termináltól való félelmet. A Chrome-ba is diktálják, mit akarnak keresni? Egyébként pedig a terminálban való munka sokkal gyorsabb mint a GUI-n való egerészés (mire odaviszem az egeret, már begépeltem a parancsot háromszor...)

Somatom: értjük, neked az Android meg a Linux az szent grál. Csak azt mondja már meg nekem valaki, hogy egy oprendszerbe mi a túrónak legyen beépítve gyárilag minden??? Az oprendszernek az a dolga, hogy környezetet adjon a többi programnak (kissé sarkítva). Ha nekem szükségem van egy programra, feltelepítem. Imádom, amikor Androidon is fönt van egy csomó gyári szoftver, amit nem lehet törölni természetesen, amikor meg teszek rá alternatívát, akkor egy feladatra fent van 2+ alkalmazás. Eszi a helyet, meg a memóriát (az Android csodálatos memóriamenedzsmentje ugye), de semmi értelme. Az os legyen tiszta, minden sallangmentes, én majd eldöntöm, milyen szoftvereket akarok felrakni a különböző feladatokra.

[ Szerkesztve ]

Fear is freedom! Subjugation is liberation! Contradiction is truth! Those are the facts of this world! And you will all surrender to them, you pigs in human clothing! - Kiryūin Satsuki

(#467) Somatom válasza Kansas (#465) üzenetére


Somatom
őstag

Kösz, de inkább a Gparted GUI -val, mert a Linuxhoz nem kell terminál. :)

Samsung Note 9 (8/512), Android 9

(#468) Somatom válasza Silεncε (#466) üzenetére


Somatom
őstag

A Puppy azzal a "mindennel" együtt cirka 400MB. Mekkora a Win "üresen"?

Samsung Note 9 (8/512), Android 9

(#469) Kansas válasza Somatom (#468) üzenetére


Kansas
őstag

A TABBY EVO is milyen kis aranyos, de le nem cserélném rá a Golfom, és gondolom Mondeo helyett se gyakran választják...

(#470) Somatom: nem jobban, mint a Tabby vagy a Seicento egy Golfhoz képest. Funkcionálisan OK, de a "look&feel" inkább egy Win98-cal van köszönő viszonyban, vagy - némi jóindulattal - egy Xp-vel. Nincs ezzel probléma, ha neked ez jön be(vagy ennyit bír a vas), de ne keveredjünk már szereptévesztésbe...

Mellesleg a Win98 is bele tudott férni úgy 200MB-ba, de 400-ba tuti. :)

[ Szerkesztve ]

Nincs olyan MI, ami képes lenne szimulálni az emberi hülyeséget... ha valaha lesz, annak tuti az emberi hülyeség lesz az oka...

(#470) Somatom válasza Kansas (#469) üzenetére


Somatom
őstag

Hogy jön ez ide? A Puppy ugyanúgy teljes értékű, mint bármelyik másik OS.

[ Szerkesztve ]

Samsung Note 9 (8/512), Android 9

(#471) CPT.Pirk válasza Kansas (#461) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember
LOGOUT blog

Biztos, hogy ext3 fájlrendszer volt az, amivel gondod volt? Mert az már naplózó volt, az ext2 meg nem.

[ Szerkesztve ]

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#472) Frawly válasza Kansas (#469) üzenetére


Frawly
addikt

Ne keverjük az OS-t magával a look&feel-lel. Egyrészt egy minimalista IceWM is jobban tud kinézni, mint egy XP (sokkal jobb témák vannak hozzá, sokkal jobban testreszabhatóbb, lehet normálisan transparenciát is alkalmazni), másrészt az OS-t nem a kinézete határozza meg. A Linux annyira fejlődik, hogy még egy Win7-Win10-hez képest is ufótechnológia, hiszen folyamatosan lapátolják bele az újabbnál újabb technológiák támogatását. Így nem lehet a Win98-hoz hasonlítani, ami egy félig DOS alapú, instabil sz@r volt. Értem, hogy egy minimalista felület téged a Win9x-re emlékeztet install után, nem beállítva, default témával, de ebből ne vonj le messzemenő következtetéseket. Meg a Puppyból sem, mert az egy nagyon kompakt, herélt rendszer, nem rendes disztró, rendesen feltelepítve.

„Az Audacity egy kereszt-emelvény többsávos hangszerkesztő”

(#473) Kansas válasza CPT.Pirk (#471) üzenetére


Kansas
őstag

Én úgy emlékszek, és bár tévedhetek, de az Ext2 az nagyon régen volt, abból a korból arra emlékszek, hogy az első és máig egyetlen oprendszerem, ami belehalt a telepítésbe, egy Corel Linux volt úgy 2000 körül... :)

(#472) Frawly: tehát a Puppy szerinted sem teljes értékű... értem.
Az OS-nek, mint szoftverterméknek igenis része a "look&feel"(pontosabban az UX), az más kérdés, hogy Linux alatt a DE cserélhető, buherálható. Hidd el, nekem se jön be a mostani csempés, flat design, amit a Win erőltet...

Az ufótechnológiával kapcsolatos kijelentést pedig támaszd alá valamivel pls, bemondásra nem hiszem. Ha csak nem azt hívod annak, hogy néha földönkívüli segítség kell, hogy némely HW-t működésre bírjon az ember, nem hogy még "kihajtson".

[ Szerkesztve ]

Nincs olyan MI, ami képes lenne szimulálni az emberi hülyeséget... ha valaha lesz, annak tuti az emberi hülyeség lesz az oka...

(#474) vadkörte válasza Kansas (#473) üzenetére


vadkörte
addikt

"Ha csak nem azt hívod annak, hogy néha földönkívüli segítség kell, hogy némely HW-t működésre bírjon az ember, nem hogy még "kihajtson"."

Nem kötekedek, de kifejtenéd? Eddigi linuxos pályafutásom során ilyen hw-rel még nem találkoztam. Olyannal igen, hogy az adott eszköz Win-en nem működött, de linux-on igen.

Üdv. V. Körte

(#475) Bici válasza vadkörte (#474) üzenetére


Bici
nagyúr

Én pár éve linuxozom csak, de az én tapasztalatom:

- 10 éves körüli profi wacoom rajztábla (akkor fél milla kb.)
- némely stúdióba való hangkártya (állítólag a kommerszek között is van pár)
- egy-két ensoniq chipes USB-DAC
- találkoztam olyan gémer perifériával, aminél az extra gombok nem mentek
- vannak a 3D modellezést segítő modell forgató beviteli eszközök amik nem mennek linux alól

Ezen kívül is van pár dolog, amire nehéz volt drivert szerezni (pl. külsö helyről szerezni, forgatni), vagy nem teljeskörűen működött; pl. tajztábla egérként működött, de a nyomás érzékelés 16 helyett csak 8 biten ment, és a dőlésérzékenység egyáltalán nem.

Szóval én főleg zenei és grafikai stúdióban használatos cuccoknál futottam bele megoldhatatlan linux támogatásba.

mod: Olyan is volt ellenern, ami win10-en nem ment, csak régebbi windows-on, meg linuxon.

[ Szerkesztve ]

The Needs of the Many Outweigh the Needs of the Few.

(#476) <Lacy85> válasza Bici (#475) üzenetére

"Szóval én főleg zenei és grafikai stúdióban használatos cuccoknál futottam bele megoldhatatlan linux támogatásba."

Ezekre a feladatokra szerintem épeszű ember nem is ajánlaná soha. :D
Sajnos programok terén is erősen hiányos, ha ilyesmit akarsz csinálni.
Pl. nincs olyan sem, ami csak megközelítené minőségben az Adobe termékcsaládot.

(#477) Bici válasza <Lacy85> (#476) üzenetére


Bici
nagyúr

Mondjuk 3D grafika teren a Blender elegge profi megoldas, de allokep szeresztesre valoban butabb a GIMP/InkScape/stb.
Mondjuk a GIMP is fejlodik eleg szepen, es ha nem is eri el a PS szintet, siman alkalmas lenne sRGB* profi munkara is akar, csak a PS-hez szokott ember szamara marha kenyelmetlen.

* - honapokon belul jon a profi szinter kezeles GIMP-be.

The Needs of the Many Outweigh the Needs of the Few.

(#478) Kansas válasza vadkörte (#474) üzenetére


Kansas
őstag

A Bici által írtakon kívül, amivel én találkoztam:
- A Lenovo IdeaPad Z575-ömben található AMD Radeon HD 6720G2(A6-3400M + HD6650M Dual Graphics)
- HP 3500c scanner nem tudott direktban printerre scannelni("fénymásoló üzemmód")
- SB Live! 24bit hangkártya
- több, nem spéci felbontású monitoromon küzdeni kellett a natív felbontásért(igaz, ez azért jóval régebben volt)
- ThinkPad T43p Wi-Fi kártya

Persze ez nem mind ugyanaz az OS volt, némelyik UHU Linux alatt jött elő, másik PCLinuxOS alatt, de használtam Fedorát, Debian-t, SuSét, többféle Ubuntut és Mintet is, ahogy nem általános célú Linux-okat(OpenELEC, FreeNAS, stb.) is. A FreeNAS-nak pl a RAID-kártyám nem tetszett(mondjuk az az ESXi-nek se).
A "nagyon free" disztróknak pl. az AMD akkori(HD 3-4000-es szériához való) zárt VGA driverének feltelepítése jelentett leküzdhetetlen akadályt, RPM-ből.

Ellenpélda: ironikus módon a Winprint-es HP LaserJet 1000w printer 64-bites Windows-on nem ment(az utolsó hivatalos driverét XP-hez adták ki), Linux alatt meg simán. Egy időben csak azért futott egy Linux VM a Windows 7-en, hogy lehessen nyomtatni... :)

[ Szerkesztve ]

Nincs olyan MI, ami képes lenne szimulálni az emberi hülyeséget... ha valaha lesz, annak tuti az emberi hülyeség lesz az oka...

(#479) CPT.Pirk válasza Kansas (#478) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember
LOGOUT blog

Monitoroknál az EDID kiolvasással voltak gondok ami miatt nem engedett natív felbontást, de az az analóg korszakban volt. Mióta minden digitális, nincs ilyen gond.

SB cuccok biztosan mennek, több SB kártyám is volt az évek alatt Linuxon, mindegyik ment magától.

A Catalyst amit írtál a HD3000 korszakban egy rakás trágya volt, mára meg is szűnt (ahogy Windows alatt is) de szükség sincs már rá.

Egyébként nekem is van egy olyan szkennerem mint neked csak Cannon gyártmány, utoljára XP driver volt hozzá. Win10 alatt meg se mukkan, Linux alatt meg bedugom és megy. :) A legszebb benne, hogy egy haveromtól kommunizáltam el. :DDD

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#480) Luskan válasza Bici (#477) üzenetére


Luskan
tag

A Krita-t megnézhetnéd. Kíváncsi vagyok mit mondasz róla.

(#481) Dave™ válasza Bici (#477) üzenetére


Dave™
nagyúr

Pont az Inkscape az egyik legerősebb alternatíva, sokak szerint ez van a legközelebb az iparági standard Illustratorhoz, sokan használják professzionális munkára is. Én is nem egy logot terveztem már vele, igazából a CMYK támogatáson kívül nem nagyon marad el semmiben sem az Illustratorhoz képest.

(#482) <Lacy85> válasza Kansas (#478) üzenetére

Nálam a touchpad sem úgy működik, mint win alatt. Kb. a funkciók 75%-a nem működik linuxon. :D
A 3, 4 ujjas koppintást abszolút nem kezeli le, valamint a 3 ujjas lefelé / felfelé húzást sem (ablak tálcára, vissza), és a 3 ujjas oldalra húzást sem (alkalmazásváltó).
Mondjuk ezeket elég ritkán használom win alatt is, szóval nem zavaró.
A hangzás viszont irritál kicsit. Halkabb is, egy kicsit recsegősebb is, ha felhangosítom, de a legfájóbb pont: a B&O szoftverezése teljesen kiesik, ha nem windowst használok. Na az amit művel a hangzással fülest, vagy fejhallgatót használva.... :D

(#483) CPT.Pirk válasza <Lacy85> (#482) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember
LOGOUT blog

Azt a sok ujjas érintést nem biztos, hogy nem kezeli le a TP. Valószínűbb, hogy az adott asztali környezet nem használja semmire, vagy nincsenek beállítva ilyen extra feature-ök. Anno pl. arra voltam figyelmes, hogy Linux alatt ha egy ujjamat leraktam a tapira, akkor a másikkal tudtam görgetni a böngészőben. Windows alatt meg ilyen nem volt, ott valami más volt erre.

A szoftveres b&q cuccok viszont pont az, ami(k) megöli a zenét. Oké, hogy tetszik neked, de nem azt kapod, amit felvettek. A megoldás egy minőségi külső hangkártya egy megfizethető, de minőségi fejessel mint pl. az ATH-M40X, és nem engedélyezni semmiféle EQ-t vagy hangzásjavítót. Kell kicsit költeni a dologra, de megéri. - nem a levegőbe beszélek, komplett fejhallgató erősítőt építettem magamnak.

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#484) zoltanz válasza Somatom (#468) üzenetére


zoltanz
veterán

"Mekkora a Win "üresen"?"

Winx-hez 50 GB hely nem árt,hogy a nagyfrissítéseket tudja hova rakni magának. De ha nem törlöd szorgalmasan a temp könyvtárakat megtelik a 128 GB SSD rögvest (az is csak úgy gyors ha van 10-20 % szabad hely rajta)

Windows-on ugyanúgy szenvedni, keresgélni kell a drivereket néha. pl FN-gomb funkciók, normális tapipadhoz.
Wi-fi adapterekkel én spec többet cumizok Windows-zal mint Linux-al, ugyanígy a hangkártyákkal is kevesebb gondom volt Linux-on.
Valamint több megmagyarázhatatlan, x-aktával dologgal szembesültem Windowson.

(#485) Bici válasza Dave™ (#481) üzenetére


Bici
nagyúr

Itt nem arrol van szo, hogy nem lehet hasznalni, hanem olyanokrol, amiket az ember megszokott egy Adobe termeken, es nehezere esik lemondani rola.
Jo cucc az InkScape nagyon is, de egy bonyolultabb, sok szinatmenetes vektoros rajztol megdoglik alatta a proci. Ahogy Illustrator alatt is igy lenne, de ott van GPU gyorsitas, amitol folyekonyan megy ez is.
Aztan egy csomo olyan aprosag van, amitol nem lesz jo annak, aki megszokta az Illustratort.
A CMYK pl. alap dolognak szamit nyomdaban.
Tudtommal az InkScape 10bit-et sem tud, meg HDR-t sem, meg sRGB-nel nagyobb szinteret sem.
Illetve sok helyen szamit az, hogy egyut tudj mukodni a tobbi Illustratoros kollegaval - kozos tudas, kozos file formatum, pluginok, stb.

Az egesz ott dol el, hogy egy kezdo azert fog Adobe termeket hasznalni, mert ami az InkScape-pel 10 klikk, az az Adobe termeken 3-4 klikk, es utobbihoz van 100 tutorial neten, elobbihez csak 10-15. (csak hasra utesre mondtam)
A profi meg a fent emlitett ficsorok hianya miatt, meg azok hianya miatt, amiket nem tudok, mert nem ertek elegge hozza. :DDD
A ketto kozotti reteg szamara tokeletes lenne az InkScape, GIMP, stb.
En magam is ide tartozom, es hasznalom is (linuxon grafikazom teljesen), csakhogy a tobbseg lusta es ott ragad, amit ismer, es amugy sincs oka valtani.
De ennek a retegnek is sok olyan ficsort nyujt a Adobe csomag, amitol konnyebb az elete, csak ugye nem feltetlenul szuksegesek ezek.

(#480) Luskan: Ismerem a Kritat, az nagyon jo cucc, de nem kozvetlen GIMP/Ps kategoria, inkabb a Corel Painter ellenfele. Es szerintem a Krita kozelebb van a Painter-hez tudasban, mint a Gimp/InkScape az Adobe megfeleloikhez.

[ Szerkesztve ]

The Needs of the Many Outweigh the Needs of the Few.

(#486) Kansas válasza zoltanz (#484) üzenetére


Kansas
őstag

Fantasztikus, csak épp nem igaz.
Az elmúlt 5 évben ugyanazt a 120GB-s Intel 330-as sorozatú SSD-t használtam rendszerlemeznek, particionálatlanul hagyva vagy 15 gigát, és képzeld kb soha nem esett a szabad hely rajta 30-40 giga alá. Igaz, én játékokat sose telepítettem rá, arra másik lemez volt/van, viszont minden más program oda ment. Arra ügyeltem, hogy a TRIM minden héten fusson. Illetve nem is én, hanem az Intel SSD kezelőprogramja a Windows feladatütemezővel egyetértésben.

Hogy, hogy nem, az egy HP printer kivételével nem volt semmi gondom driverekkel(még az AMD-sekkel sem) és az sem az OS miatt volt, hanem a HP hozzáállása miatt. Normális laptophoz van működőképes driver a gyártó oldalán, nem tudom mit kellett keresgélned... vagy inkább milyen laptophoz?

Itt én elhagynám ezt a diskurzust, még amíg jó hangulatban telik és nem fordul át n+1-edik Win-Lin flamewar-ba.
További szép estét!

[ Szerkesztve ]

Nincs olyan MI, ami képes lenne szimulálni az emberi hülyeséget... ha valaha lesz, annak tuti az emberi hülyeség lesz az oka...

(#487) ubyegon2 válasza Kansas (#486) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

egy HP printer kivételével nem volt semmi gondom driverekkel(még az AMD-sekkel sem) és az sem az OS miatt volt, hanem a HP hozzáállása miatt.

De rég olvastam már ezt a bölcsességet, valóban igaz lehet az örökérvényű megállapítás, hogy ha egy hw nem működik Windows alatt, akkor az a gyártó hibája, nem az OS-é, ugyanakkor ha egy hw nem működik Linux alatt, akkor sz*r a Linux! ;]

Ha csak úgy nem.....

"Nem hiszem hogy kamuznak, ha a tv-ben is benne van.....evezni pedig meleg vízben nagyszerű!"

(#488) Hieronymus


Hieronymus
őstag
LOGOUT blog

Annyit beszéltetek a Linuxról, hogy ki akarom próbálni a következő hardveren.
Atom X5-Z8300
2GB memória.
Érintőképernyő, aktív toll támogatással, tollal.
3G, kártyával. (Sajnos nem 4G, de szükség esetén jobb a semminél.

Szeretném ha minden menne rajta, mint a Windówson. Lehetőleg x86 változatban, mert kevés a memória a 64 bithez. Jó lenne ha nem kellene kikapcsolni a secureboot lehetőséget.

Szóval melyiket próbáljam ki!?

„Sohase hagyd, hogy az erkölcsi érzéked meggátoljon a helyes cselekedetben!”

(#489) CPT.Pirk válasza Hieronymus (#488) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember
LOGOUT blog

Xubuntu ami a cikkben is van, vagy inkább Mint Xfce. Amelyik tetszik.

Javaslom először live rendszerként próbáld ki: https://linuxmint.hu/sugo/elokeszuletek-ismerkedes-a-live-rendszerrel, döntsd el, hogy tetszik-e egyáltalán.

Ezek alacsony erőforrásigény disztrók, előfordulhat, hogy utólag kell telepíteni ezt-azt olyan dolgokhoz, mint pl. a 3G. A live módban meg tudod nézni, hogy mi hogyan működik, mielőtt telepítenél bármit is.

Egyedül lenne a gépen, vagy Windows mellé kerülne?

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#490) Hieronymus válasza CPT.Pirk (#489) üzenetére


Hieronymus
őstag
LOGOUT blog

Nem dobom ki jól működő Windowst.

Az x86 androidot egyszer kipróbáltam. Egy német összeszedett hozzá minden szükséges dolgot. De lassú volt.

„Sohase hagyd, hogy az erkölcsi érzéked meggátoljon a helyes cselekedetben!”

(#491) CPT.Pirk válasza Hieronymus (#490) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember
LOGOUT blog

Nem kérte tőled senki, hogy dobd ki... :U A kérdés arra irányult, hogy dualboot lesz-e vagy sem.

Ha tényleg érdekel a cucc akkor ott van a kezdő Linuxos topic, javaslom nézz be és olvasd el az infókat a téma összefoglalóban. Ha nem igazán érdekel, akkor inkább ne erőltesd...

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#492) Kansas válasza ubyegon2 (#487) üzenetére


Kansas
őstag

Akkor utoljára, a kedvedért, ha már láthatólag nem tudsz szöveget értelmezni(ha igen, akkor meg trollkodsz):
Az a HP printer azért nem működött, mert nem volt hozzá driver, csak XP-s(32-bit), amit ugyebár nem lehet 64-bites Win7 alatt működésre bírni(32-bites Win7 alatt igen, de az meg egyéb kötöttségekkel jár) ami a HP döntése volt, azzal a céllal, hogy másik printer megvásárlására vegyen rá(abból is látszik, hogy egy ideig volt 64-bites Vista driver, de visszavonták, és mára sehonnan sem beszerezhető, csak halott linkek mutatnak rá). Ez nem az OS hibája, hanem a gyártóé. Kizárólag.

Ha Linux alatt nem működik egy HW annak driver szempontjából(tehát HW hibát nem számítva) szintén 2 oka lehet:
1. nincs driver: javarészt a gyártó sara, az ő dolga lenne írni, kisebb részt a Linux userek sara, mindjárt kifejtem, hogy miért
2. van, de szar: annak a sara aki írta, ha a gyártó, akkor az övé, ha a Linux közösség, akkor meg azé

Mellesleg a fenti pár sorban ha a Linux szót kicseréled tetszőleges OS-re, a valóságtartalma nem változik.

Tehát, ha nincs driver, az részben a Linux sara, mert:
1. nincs elég olyan usere, aki az adott HW-t használná
2. mindent megtesz, hogy ne is legyen, mégpedig azáltal, hogy:
a) szarrá van fragmentálva a sok francos disztróval, amiknek az egymással való kompatibilitása véletlenszerű(SW library verziók, ugyebár)
b) a kedves Linuxos app(nem disztró!) fejlesztők az esetek egy szabad szemmel is jól látható hányadában pont leszarják, hogy rajtuk kívül bárki más milyen könnyen használja a terméküket, merthogy "az én szükségletemet kielégíti, neked meg ingyen van, ha nem tetszik, írd át"

Akinek a Linux szar, annak szvsz ezért.
Akinek meg jó, az használja egészséggel!
És gyanúm szerint itt értünk el oda, ahova nem akartam, a flamewar-hoz. Szóval joccakát!

[ Szerkesztve ]

Nincs olyan MI, ami képes lenne szimulálni az emberi hülyeséget... ha valaha lesz, annak tuti az emberi hülyeség lesz az oka...

(#493) ubyegon2 válasza Hieronymus (#488) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Szerintem nem akarsz annyi energiát belefektetni, csak azért meg ne rakj fel semmit, hogy azt mondhasd, na ugye, hogy nem működik minden a Linuxon.
Ilyen furamadár gépre nem biztos, hogy egyből tudsz olyan verziót telepíteni, amilyet szeretnél.😉

"Nem hiszem hogy kamuznak, ha a tv-ben is benne van.....evezni pedig meleg vízben nagyszerű!"

(#494) bambano válasza Kansas (#492) üzenetére


bambano
titán

a linux sara, hogy adott hardvert nem vesznek elegen a felhasználói közül?
ezt gondold át mégegyszer.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#495) hcl válasza Kansas (#456) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog

Teljesen sztereoptip vagy :D
Az, hogy 10 éve stable az ext4 - ok, attól még lehetett elég sok disztrón default. Redhaten lehet, hogy 10 éve lett stable, de az kb. mindenben elég régi csomagokat használ - btrfs is választható már amúgy a 7.x-ekben, talán még az sem végleges :)

"miért, a scripted nélkül talán nem tud a háttérben lefutni? Windows-on is lefut a háttérben, se"
Windowson észreveszik, mert ablakot dobál, meg belassul. Ubuntun is kér jelszót. Laikusok gépére olyat szoktam tenni, ami tök csöndben lefrissül. Észre sem veszi, hogy frissül.

"A Linux "guruk" pont annyira szakbarbárok, mint a Windows-os társaik, kevesen értenek közepes szintnél jobban a Windows-hoz."
A Win only userek meg semennyire sem semmi máshoz, de legalább általában a windózhoz is csak kevéssé (szintén tapasztalat). Sokkal jobb!
Hallod, egy Windowst használó csapatnál segítettem múltkor melóban, és kinyitottam nekik az Eszközkezelőt. Nagy szemekkel néztek, hogy az mi. Elvileg szakemberek...

". ha meg Pató Pált játszol és megvárod, hogy a meetinged közepén akarjon rebootolni(ahogy több helyen olvastam),"
Valóban, ezt az idióta userek csinálják, de igazán lehetne egy gomb, amivel tényleg nem fog újraindulni, amíg le nem lövöd.
De nem hogy meeting bazz. Van egy meló egy szerveren, ami közben nem kéne lejönni, és közben újralövi magát. S nem fér bele a 4 órába, mert adott esetben egész napos a művelet. Melóhelyemen előfordul.
Mondjuk ez nem annyira a winfos hibája, mert AD és policyk vannak, simán ki lehetne ezt kerülni, de a megfelelő support group elég tahó, és letolják az újraindítós updateket kötelező restarttal...

"Az alapokat meg lehet tanulni virtuálban, de igazi tudást csak élesben lehet összeszedni, ott nincs kibúvó és"
Ez teljeen valótlan. Ha valamit próbálgatni akarsz, ott a virtuális, normális ember ilyesmiért az adatait nem kockáztatja. Tapasztalatot azzal lehet szerezni, amivel akarsz foglalkozni.

Dualboot létezik, nem is nehéz, de ha nem kell valamire komolyan az egyik OS, akkor elég a virtuál.
Nekem pl. telefon zaklatáshoz kell néha Win, így akkor dobok egyet egy KVM-re, és hajrá.

[ Szerkesztve ]

Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

(#496) Kansas válasza bambano (#494) üzenetére


Kansas
őstag

Nem, te gondold át még egyszer. Nincs annyi felhasználója a Linux desktopnak, hogy tetszőleges nem általános, tehát nem CPU/GPU vagy generic hangkártya hardvert kritikus tömegben tudnának venni, így minden gyártó meggondolja, érdemes-e driver fejlesztésre költenie.
Mekkora most a Linux desktop piaci penetrációja, 2%? És abban az összes disztró benne van...

[ Szerkesztve ]

Nincs olyan MI, ami képes lenne szimulálni az emberi hülyeséget... ha valaha lesz, annak tuti az emberi hülyeség lesz az oka...

(#497) Frawly válasza Kansas (#473) üzenetére


Frawly
addikt

Röviden sokkal jobb memóriakezelés, jobb cache-elés, modernebb fájlrendszerek, jobb biztonság. Jobb hálózatkezelés (Windows néha nagy hálózati forgalomnál letérdelhet, ha sok csomag jön/megy, ebben a Linux jobb). Plusz mivel linuxnál te forgathatod le a kódot, ezért a kód optimlizáltsága (használt utasításkészletek) is jobb lesz. Az ilyen dolgok meglátszanak a rendszer futásán, sokkal gördülékenyebben fut, olajozottabbak a lemezműveletek, nem tekeri swapért mindig a lemezt, nincsenek mikrofagyások, lagok, nem lassul be a böngésző, stb.. Linuxon az egész modulárisabb, te mondhatod meg, hogy mi legyen a rendszerben. Az egész rendszer nem olyan limitált, Windows alatt van egy csomó limit, max. ennyi memória, max. annyi procifoglalat, max. annyi szál, max. annyi grafikus GDI objektum, mindent csak olyan korlátok között, amit a MS épp elképzelt neked, mert ugye anno a 640 KB-ról is azt mondták, hogy memóriaügyileg szépen bele fogsz férni, mert azt kell szeretni.

Ha részleteiben vagy kíváncsi technikai újdonságokra, nézegesd a kernelnewbies.com-ot, pl. az ehhez hasonló oldalait (nem csak ezt a 4.15-öst lehet megnézni, hanem bármelyik verziót vissza lehet keresni), ahol láthatod, hogy memóriakezelés, fájlrendszerek, virtualizáció, nem x86-os architektúrák támogatásának csiszolása, stb. mennyi olyan újdonságot tartalmaz, amit a Windowsba csak nagy sokára implementálnak, egy plasztikus példa rá, amihez pl. 8 év kellett. Bár már ilyen szempontból a Windows is fejlődött, évekkel ezelőtt sokkal lassabban fejlesztették, nagyobb technikai újdonságok (lényegesebb kernelarchitektúrás változások) max. csak a sokévente megjelenő új főverzióban kaptak helyet, most azért félévente kihoznak az MS-nél is egy új nagy update-et, alverziót.

Még a driverekre is igaz, hogy Windowson a gyártók ritkán reszelik a drivert (jó, talán a GPU driverek kivételek), nem sokszor jön ki új verzió (ez nem is az MS feladata, hanem a hardvergyártóké), Linuxnál meg a kernellel együtt csiszolódnak a driverek is.

A Linux kernelen sokkal többen dolgoznak, beleadnak apait-anyait, nem spórolgatnak, hogy a feature-öket, technikai újításokat lassan csepegtessék az új verziókba, hogy azt is vedd majd meg. Nem áll érdekükben a fejlesztéseket lassítani. Amit tudnak, azt szinte mindig azonnal beleteszik, amilyen hamar csak lehet.

De ugyanezt nem csak a kernelről lehet elmondani. Pl. a grafikus felületek is fejlettebbek, Linuxon, meg unix-like rendszereken hamarabb volt virtuális asztalkezelés, több kijelző támogatása, transzparencia, 3D-s effektek, lomtárkezelés, jobb vágólapkezelés, jobb scrennshot funkciók, stb., ami Windowsba csak sokkal később került bele. Bár most ez nem annyira jön ki, mert mind az MS-os, mind a linuxos oldalon most mindenki ezt a minimalista, tabletes, flat designt majmolja, a funkciókat veszik el sorban, de ez most egy negatív trend, ami nem fog örökké tartani. Bár ez a minimalista flat design is előbb volt elérhető Linux alá, mint Windowsra.

[ Szerkesztve ]

„Az Audacity egy kereszt-emelvény többsávos hangszerkesztő”

(#498) zoltanz válasza Kansas (#496) üzenetére


zoltanz
veterán

Nem vagyok programozó, de ha jól tévedek, nem nagy munka ha már driver-t készítenek OSX-hez, kiadjanak egy Linux-ost is, nem áll messze a két rendszer.
Másik a partner kapcsolatok pl Canonical, Red Hat kapcsolatban van többek között a HP, Dell, Lenovo, Asus -szal, amik által ezek alkatrész beszállítóival is. Egy alkatrész gyártó jól felfogott érdeke, ha nagyobb piacot akar tehát, legyen Linux drivere.

(#499) joysefke válasza Frawly (#497) üzenetére


joysefke
veterán

Az a baj az ilyen írásokkal, hogy idetéved valami gyanútlan, tapasztalatlan read-only tag, elolvassa és azt hiszi a desktop Linux valami kacsalábon forgó palota, felrakja otthon aztán szembesül vele, hogy a kezdőképernyő mögött az egész UI és a rendszer sok eleme egy tákolmány, szopik teljesen fölöslegesen 2-3 napot -amit értelmesen is eltölthetett volna- és végül hagyja a csába mert nem azt kapta amit sugalltak neki és igazából semmi hasznát sem veszi a rendszernek.

[ Szerkesztve ]

(#500) Dave™ válasza joysefke (#499) üzenetére


Dave™
nagyúr

Tákolmány UI? :D Csak két példa:

Win10 alatt van minimum háromféle dizájnelvet követő ikon (izometrikus, fehér puritán meg a színes giccsesek, ja és bónusz az örökölt 16 bites csodák), van egy vezérlőpult meg gépház kombinációd, ami a legkevésbé sem hasonlít egymásra, meg vannak a modern alkalmazások a letisztultságukkal, szemben a klasszikus WIN32 alkalmazások teljesen más UI filozófiájával. A kettő között meg ott a start menü, ami megpróbál valami egyensúlyt teremteni a két világ között, inkább kevesebb, mint több sikerrel. Szóval melyik is a tákolt? :DDD

[ Szerkesztve ]

Hirdetés

Copyright © 2000-2021 PROHARDVER Informatikai Kft.