Hirdetés

2023. május 28., vasárnap

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) puttputt


puttputt
őstag

Nekem is volt egy szép élményem nemrég AHCI-IDE (-oda) tologatás miatt.
Az ismerősnek váratlan "kicsúszott" a rendszer a gépe alól (igen, XP.., mert ősrégi laptopot használ még).
Egyik pillantról a másikra nem bootolt, a(z újra)telepítő pedig azt írta ki, hogy "nincs azonosítható meghajtó a számítógépben". Miután mindent feladtam, mivel gyanakodtam valami fájlrendszeri csúnyaságra, utolsóként átraktam AHCI-ról IDE-re (fogalmam sincs, ki és milyen megfontolásból rakta erre anno, de működött vele.. ezek szerint..). Rögvest betöltött a rendszer, aztán még finomhangoltam neki és gyorsabb mint újkorában. :)

:LKBK-Inventor / * Mindig más nő mellett ébredek ... a buszon. ///////////////////////

(#2) Klaus Duran


Klaus Duran
senior tag

Live Linux nagyon hasznos, főleg ha usb3-as. :))

6 hónap tapasztalat után elmondhatom hogy az iOS 13PM semmivel sem jobb mint egy Android 11-es flagship. Ha nem lenne egy kész vagyon ezt is földhöz baxnám mint anno a W10-es Lumia 950et.///A Doctor nem hal meg, csak átalakul. https://www.youtube.com/watch?v=0C3zgYW_FAM

(#3) wetomi válasza puttputt (#1) üzenetére


wetomi
aktív tag

Ezek után már én se fogom lebecsülni az IDE-AHCI váltás jelentőségét, ha gyanús nembootolásról van szó.

(#4) bambano


bambano
titán

ha a linuxod nem élt túl egy ahci-ide-ahci menetet, akkor rosszul volt felrakva. az uuid-os rendszerben ezt már észre sem veszi.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#5) wetomi válasza bambano (#4) üzenetére


wetomi
aktív tag

Most, hogy nézem, az fstab-ot eszközazonosító alapján vannak csatolva a partíciók, nem UUID alapján. A Grub device mapban is eszköz id-t vélek felfedezni. Ez lenne a baj?

Ezek szerint ez az alapértelmezett, a mostani telepítéskor nem nyúltam bele, mert számomra megfelelőnek tűntek a beállítások.

(#6) bambano válasza wetomi (#5) üzenetére


bambano
titán

igen. a régebbi kernelek az ide cuccokat hda,hdb, stb néven nevezték, az scsi-t meg sda,sdb, stb. néven.
ettől feküdt meg, hogy az ahci-t egyfajta sata buszon tunnelezet scsi-ként értelmezi a kernel, ezért az ahci diszk az sda, az ide diszk meg hda.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#7) wetomi válasza bambano (#6) üzenetére


wetomi
aktív tag

Akkor apránként utánajárok és rendbe teszem. Bár azt már megtanultam, hogy ami működik, azt fölöslegesen nem piszkáljuk. Ha valamit elszerencsétlenkedek, úgyis megírom okulásként. De előtte igyekszek kérdezni.

(#8) kraftxld válasza wetomi (#3) üzenetére


kraftxld
nagyúr

0x0000007B a hibakód ami alapján egyértelműen meg lehet állapítani.

| MCSE+M/S, MCITP, VCP6.5-DCV - ''Life can be hard, but Scooter is harder :)'

(#9) sto1911


sto1911
veterán

Miert kellett resetelni a biost? Nem volt billentyuzeted? :D Eleg lett volna csak a vgat visszaallitani, nem?

(#10) wetomi válasza kraftxld (#8) üzenetére


wetomi
aktív tag

Köszi, igyekszem megjegyezni.
A Windows a betöltő képernyő alatt csak eldobta magát és újraindult, csökkentett módban pedig már nem néztem mennyire bőbeszédű. Ugyanakkor az indítási javító lehet, hogy írt hibakódot, de már nem emlékszem. A Grubból sem tudtam többet kisajtolni.

(#9) sto1911
Jogos, furcsa módon éppen nem emlékeztem fejből a bios menüjének pontos szerkezetére, így az egyszerűbb megoldást választottam, meg is lett az eredménye :D

(#11) bambano válasza kraftxld (#8) üzenetére


bambano
titán

nem olyan egyértelmű az, merthogy sehol nem ír ki ilyen *hibakódot*.
mielőtt nekiállnátok szőrszálat hasogatni, a bsod-n nincs hibakód felirat, stop: 0x... felirat van, ami átlagembernek nem hibakód.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#12) puttputt válasza bambano (#11) üzenetére


puttputt
őstag

Esetemben az volt a furcsa, hogy azonnal "elkapta" a BSOD képét..., azaz esélyem nem volt elolvasni, hacsak nem villászemű "Joe" vagyok. :D
Persze, az is egy jel.. Mármint, ha boot közben restartol és efféle a jelenség, akkor vagy a BIOS-t kell újraberhelni vagy OS-remount (i.e. reinstall). Persze, logikus módon gondolni kellene a memóriára vagy alaplapra is, mindenesetre az előbbi 2 mindenképp pénztárcakímélőbb, gyorsabb és kompromisszumkészebb mint a komolyabb beavatkozások. Szerencsére.

:LKBK-Inventor / * Mindig más nő mellett ébredek ... a buszon. ///////////////////////

(#13) bambano válasza puttputt (#12) üzenetére


bambano
titán

én nem értek a windowshoz, erősen kapálózok, hogy ne is értsek, de ha nekem azt írja ki valami, hogy stop: 0x.. akkor az nálam a megállás helyét jelenti. ha azt akarja Bill, hogy azt a feliratot hibakódként értelmezzem, akkor azt írja oda, ne azt, hogy stop.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#14) puttputt válasza bambano (#13) üzenetére


puttputt
őstag

No igen, azok a jó kis hibakódok... Volt olyan céges gép - webszerver-jelleggel -, amin muszáj volt letiltani azt, hogy hagyja meg a BSOD-t, mert úgy legalább volt némi esély arra, hogy restart után újra felálljon a rendszer, legalábbis a webapp. Igaz, ott a hibák oka - mint kiderítettem - nem akármi volt, hanem az alulfeszelés. :) Egyébként, igen.. Ember legyen a talpán, aki Bill hibakódjain állandó jelleggel kiigazodik, pláne, ha 1-1 nem csupán 1 területet érinthet. Szerencsére azért vannak tipikusabbak; pl. a már említett 0x0000007B. Egyébként, amióta kifutogat az XP, már egész ritkán lehet velük találkozni. Legalábbis, a mondhatni.. atomstabil céges 430-asomat nem sikerült rávennem pályafutása során - amíg használatban volt nálam -, hogy bekéküljön. Persze, ez sem mindenképp az e-MeSe érdeme. :D

:LKBK-Inventor / * Mindig más nő mellett ébredek ... a buszon. ///////////////////////

(#15) palyti


palyti
csendes tag

Sziasztok! Van egy AHCI-ban telepített windows 7, amit registryben átállított IDE-re, ez működik is, elindul IDE módban a windows, viszon elromlott a windows aktiválás és nem is tudom aktiválni sehogy sem. Hogy lehet ezt megoldani?

(#16) wetomi válasza palyti (#15) üzenetére


wetomi
aktív tag

Látom, hogy közben írtál már a Win 7 topicba, ott biztosan többet tudnak segíteni.

A bejegyzés alapján a kérdésedre válaszolva, sajnos nincs ötletem mi lehetett a gond, én annak idején nem találkoztam ilyen problémával. Még mindig tisztán él benne az a szívás... :)

Emlékeim szerint az aktivált Windows az alaplap cserére lehet csak kényes, az minősül(t) olyan alapvető alkatrész cserének, amivel elveszthette az aktiválást, vagy valami ilyesmi... Az IDE/AHCI mód változtatásnak viszont csak nem kéne ilyen szinten bekavarni. Bár sose lehet tudni

De mondom a Win 7 topicban, biztosan akadnak többen is akik képben vannak, én már alig berhelem a Windows, csak használom.

(#17) palyti válasza wetomi (#16) üzenetére


palyti
csendes tag

Egyenlőre még nem kaptam választ.
Most hogy így mondod, valóban egy másik gépben indítottam ezt a windowst, de hiba nélkül elindult (az aktiválást leszámítva), viszont ugyanez a windows egy harmadik gépben meg gond nélkül megy, ott nem romlott el az aktiválás.

Copyright © 2000-2023 PROHARDVER Informatikai Kft.