Hirdetés

2024. április 20., szombat

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) moonlight115


moonlight115
tag

Egy szakács mondta nekem, hogy nem szabad a rizst pirítani, ha kifehéredik "pirítás" közben, mehet rá a víz. Alacsony fokozaton kell főzni, szerintem ez lehetett nálad a baj. De hogy még ennyi főzés után is kemény???? Ilyen rizst még nem láttam. Nekem kb. 20 perc alatt kész. :F

"Holdfényszonátának összedőlt a könyvespolca, mert bétóven sors szimfóniát rakott rá..." /by old rocker/

(#2) Viszlát válasza moonlight115 (#1) üzenetére


Viszlát
addikt

A pirítást én is így értettem, nem barnára pirítom, csak amíg az üveges szín átváltozik fehérré.

Egyébként halvány gőzöm sincs mi a franc van, mostanra lett jó, szóval körülbelül 80-85 perc kellett hozzá. Én már csak röhögök az egészen, irgalmatlanul sótlan az egész, de ezen legalább lehet segíteni. :DDD

"How a government taxes its citizens is a direct declaration of a country's values."

(#3) moonlight115 válasza Viszlát (#2) üzenetére


moonlight115
tag

Ez ám a rejtély! :D
Meg az, hogy miért nem kapok ma emailt, ha új hsz. érkezik, pedig be van jelölve kb. 6 helyen.....

"Holdfényszonátának összedőlt a könyvespolca, mert bétóven sors szimfóniát rakott rá..." /by old rocker/

(#4) psyho85 válasza moonlight115 (#3) üzenetére


psyho85
aktív tag

Nekem se jön a privátokról...

Álmában nagy folyó volt, de amikor felébredt, maradt kis patak. S csak csordogált tovább, mint könny az arcon, az óriás fák alatt.

(#5) JoeYi


JoeYi
őstag

én zacskós rizs párti vagyok. Három lépés:
- víz felforr
- csipet só
- rizs bele 15 percre

kész.

Bár olcsóbb a nem előgőzölt rizs, de bőven megtérül a rövidebb főzési időben

(#6) Crystalheart


Crystalheart
senior tag

Barna rizst nem próbálod ki? Sokkal több íze van, mint a koptatottnak, bár gondolom, nem mindenkinek jön be, de valakinek meg nagyon.

(#7) JoeYi válasza Crystalheart (#6) üzenetére


JoeYi
őstag

igen, szokni kell, de állítólag egészségesebb is

(#8) Crystalheart válasza JoeYi (#7) üzenetére


Crystalheart
senior tag

Persze, ez minden koptatatlan gabonára igaz, ráadásul a rizskorpa nem olyan emészthetetlen-rághatatlan, mint a búzakorpa. Természetesen vannak ételek, köretek, amik nyilván fehérrizzsel jobbak, vagy inkább úgy fogalmaznék, hogy másabbak. Így ez egy más étel, ki kell próbálni.

(#9) Viszlát válasza JoeYi (#5) üzenetére


Viszlát
addikt

Legközelebb valószínűleg ez lesz, bár most egy jó időre elment tőle a kedvem. A végeredmény amúgy nem lett annyira gáz, csak más utólagos sózással, mintha főzés közben van eléggé megsózva.

Crystalheart: ááá, barnát csak kenyérből. :)

"How a government taxes its citizens is a direct declaration of a country's values."

(#10) Balinov válasza JoeYi (#7) üzenetére


Balinov
félisten

szertinem finomabb is

Viszlát: en nem vennek lengyel rizst, jo az amit a Tesco-ban, Sainsbury's ben kapsz long grain rice. Mi teszkosat hasznalunk, pici olivaolajon megpirit (mint ahogy te is csinalod, kifeheredik) es dupla mennyisegu viz ra, 1x gyorsan jol megkever, fedo ra, es 15-20 perc alatt kesz. Vegetat szoktunk meg ugy egy teaskanalnyit raboritani, hogy meg finomabb, hazai ize legyen.

6yrs, 19.5kg :) Realme X2 Pro 12/256, Fizetési elvárás: hát, én már a Google-ban is sokat kerestem.... Flickr fotoim: http://www.flickr.com/photos/magdabalinko/

(#11) DeFranco válasza Balinov (#10) üzenetére


DeFranco
nagyúr

Tegyetek bele a közepébe egy fej vöröshagymát megpucolva a tetején keresztben félig bevágva, még az elején, felöntés után ;)

(#12) Balinov válasza DeFranco (#11) üzenetére


Balinov
félisten

DeFranco: voroshangya! jogos. en meg nem probaltam, de anyosom iszonyat finom hagymasrizst tud csinalni.

6yrs, 19.5kg :) Realme X2 Pro 12/256, Fizetési elvárás: hát, én már a Google-ban is sokat kerestem.... Flickr fotoim: http://www.flickr.com/photos/magdabalinko/

(#13) DeFranco válasza Balinov (#12) üzenetére


DeFranco
nagyúr

El sem kell benne keverni, egyben marad, a végén ki is lehet dobni akár. Az íze belefő :)

(#14) Crystalheart válasza Viszlát (#9) üzenetére


Crystalheart
senior tag

Kóstoltad már? :)

(#15) Balinov válasza DeFranco (#13) üzenetére


Balinov
félisten

kedvet is kaptam egy kis finom rizseshushoz

6yrs, 19.5kg :) Realme X2 Pro 12/256, Fizetési elvárás: hát, én már a Google-ban is sokat kerestem.... Flickr fotoim: http://www.flickr.com/photos/magdabalinko/

(#16) Viszlát válasza Balinov (#10) üzenetére


Viszlát
addikt

Lengyel boltban vettem, de maga a rizs nem lengyel, legalábbis származási hely GB. Kipróbálok majd másik fajtát is, csak ez a bolt van közel. :)

Crystalheart: persze, egy esélyt minden étel megkap tőlem (leszámítva a halakat), de nem jött be.

"How a government taxes its citizens is a direct declaration of a country's values."

(#17) Crystalheart válasza Viszlát (#16) üzenetére


Crystalheart
senior tag

És milyet próbáltál? Hatalmas különbségek vannak köztük. :D Na meg elkészíteni sem ugyanúgy kell, pl. nem szabad (pontosabban szabad, csak béna lesz) pirítani előtte. Meg kell mosni és meg kell főzni 2,4l/kg vízben, 18 g sóval és kész, akkor lesz a legjobb a barnarizs. (Bár lehet hogy gázlángon máshogy fő, mint sparhelten, és némileg kevesebb az ideális vízmenyiség hozzá.)

Különös, de amúgy a Tesco-s fajta egész finom, csak sokat kell válogatni belőle a pelyvás szemeket mosás előtt... Mi Szarvasi rizst szoktunk általában enni, azt is kell válogatni, de keveset. A drágább fajtákban, mint a Biopont barna rizs, általában elenyésző pelyvás szem van, és azoknak a legjobb az íze.

[ Szerkesztve ]

(#18) Viszlát válasza Crystalheart (#17) üzenetére


Viszlát
addikt

Fogalmam sincs. :D Pár éve egyszer egy házaspárnál vendégeskedtem, ők mindenből csak nagyon egészségeset meg barnát, meg bio-t, meg mittomén esznek és ott kínáltak meg vele.

"How a government taxes its citizens is a direct declaration of a country's values."

(#19) sztanozs


sztanozs
veterán

Rizs - Ha nem főzöd, hanem párolod, akkor nem szabad levenni a fedőt, amíg el nem készül. Ha párolod, akkor értelemszerűen nem lehet kóstolgatni, hanem ki kell várni az idejét, míg elkészül. Viszont ha nincs jól záró edényed / fedőd, akkor nem tudod párolni, csak főzni.

JOGI NYILATKOZAT: A bejegyzéseim és hozzászólásaim a személyes véleményemet tükrözik; ezek nem tekinthetők a munkáltatóm hivatalos állásfoglalásának...

(#20) Hujikolp


Hujikolp
őstag

Én így szoktam rizst készíteni:

Közepes vöröshagymát olajon megdinsztelem (megpárolom), majd bele az egy bögre alaposan megmosott A rizst. Nem szoktam pirítani. Kb 1 evőkanál csapott / enyhén púpozott VEGETÁT, majd mehet bele a 2 bögre víz + egy kicsi, mert ugye párolog!

5 perc alatt kb fel is forr, akkor takarékra a lángot, és kb 15-20 perc és puhára fő. (néha meg kell kavargatni, hogy ne égjen le, hiába van teflonban, mert a vizet gyorsabban felszívja lent!)

Azért szeretem így elkészíteni, mert önmagában is finom, nem "csupasz". Konzerv kukoricát is előszeretettel teszek bele, de mehet bele bármi. A víz felöntése után 1 közepes répát megpucolva, felnégyelni, majd lekockázás után mehet bele. Hihetetlenül megdobja az ízét. Ha van itthon és nem felejtem el, akkor mindig teszek bele.

Rizibizi by Hujikolp

Bocs a rossz képminőségért :B

(#21) talmida válasza JoeYi (#5) üzenetére


talmida
Közösségépítő

+1 :D lehet kapni barna rizst is zacskózva.

[ Szerkesztve ]

IN GOD WE TRUST!

(#22) Crystalheart válasza Hujikolp (#20) üzenetére


Crystalheart
senior tag

Egyébként ez is a sparhelt egyik előnye, hogy a legegyszerűbb Inox edényben is meg lehet főzni a rizst, nem kell tapadásmentes bevonatú. (Igaz, tovább is tart.) A végén egy kicsit odakap, pirult lesz az alja - de az a legjobb része :D Úgy szoktam megállapítani, hogy kész van-e, hogy fakanállal benyúlok az aljáig megnézni, odaragadt-e már.

Volt idő, hogy naponta 1-2 kg rizst pároltam, majdnem minden nap, szóval ez már annak ellenére is a kisujjamban van, hogy amúgy béna vagyok a főzéshez.

(#23) Viszlát válasza sztanozs (#19) üzenetére


Viszlát
addikt

Igen, ezt írták több helyen is, hogy nem szabad levenni a fedőt, de ebben az esetben ha nem teszem, akkor fel sem tűnik, hogy az összes vizet felszívta már...

Hujikolp: köszi a tippeket, ha majd újra megjön a kedvem, akkor ki fogom próbálni így is. :)

[ Szerkesztve ]

"How a government taxes its citizens is a direct declaration of a country's values."

(#24) Crystalheart válasza Viszlát (#23) üzenetére


Crystalheart
senior tag

Néha bele kell kotorni fakanállal, hogy megnézd a vizet. Kis gyakorlat már elég ahhoz, hogy szinte mester legyél benne :) Amúgy meg lehet kapni ezeket az üvegtetejű párolóedényeket, ami széles és lapos, mi olyanban csináljuk, csak a teflon már feljött, ezért lekapartuk az egészet belőlük. De még így is szuper.

(#25) Hujikolp válasza Crystalheart (#22) üzenetére


Hujikolp
őstag

Én is megpirítom az alját, ha van még egy kis időm és nem vagyok farkas éhes :D Valóban, az a legfinomabb része, mint a krumplinál :))

Viszlát: Nagyon szívesen, váljék kedvedre, egészségedre! :K

(#26) Cthulhu Dawn


Cthulhu Dawn
őstag

Nem szoktam kifehéríteni a rizst, szerintem ugyanolyan anélkül is. ~100 grammhoz szoktam 2 deci vizet használni, összeöntöm az egészet, nagy lángon megvárom amíg felforr, majd takarékra veszem és rá a fedő, ezzel a módszerrel bármelyik A/B rizst megcsinálom 20 perc alatt. Hova kéne ehhez 45 perc :F ?

"There are no bad ideas, only great ideas that go horribly wrong" - Jack Donaghy

(#27) Crystalheart válasza Cthulhu Dawn (#26) üzenetére


Crystalheart
senior tag

100 gramm rizst?

(#28) Cthulhu Dawn válasza Crystalheart (#27) üzenetére


Cthulhu Dawn
őstag

Vagy 10 deka ha így jobban tetszik :DDD . Mi ennyire furcsa benne?

"There are no bad ideas, only great ideas that go horribly wrong" - Jack Donaghy

(#29) Crystalheart válasza Cthulhu Dawn (#28) üzenetére


Crystalheart
senior tag

Hát... kevés. :DDD

(#30) Viszlát válasza Cthulhu Dawn (#26) üzenetére


Viszlát
addikt

Jótól kérdezed, gőzöm sincs. :)

Én csak azt tudom, hogy 3x annyi víz kellett mint amit a recept vagy ti is írtok és majdnem másfél óra, hogy puha legyen.

"How a government taxes its citizens is a direct declaration of a country's values."

(#31) Crystalheart válasza Viszlát (#30) üzenetére


Crystalheart
senior tag

Hát akkor olyan rizst ne vegyél legközelebb...

(#32) Cthulhu Dawn válasza Crystalheart (#29) üzenetére


Cthulhu Dawn
őstag

Nem ennyit főzök meg, csak így jött ki kereken.

"There are no bad ideas, only great ideas that go horribly wrong" - Jack Donaghy

(#33) Eastman


Eastman
őstag

Én a sütőben készítem a rizst. Nem menedzselem, megcsinálja magát.

Agglegényrizs 2 személyre

- előveszek egy nagy jénait
- sűrű szűrőben folyó víz alatt megmosok pontosan egy bögrényi rizst
- beleborítom a jénaiba
- megsózom
- melléteszek mindenféle zöldséget és fűszereket, amikhez épp' kedvem van

(pl. kukorica, egész paradicsom, brokkoli, szeletelt sárgarépa, stb...)

- egész hagymát is (ez a végére édes lesz)
- rá két bögre vizet --> a rizses bögrével

(ekkor a rizsen kívül minden felúszik a víz tetejére)

- ráteszem az üvegedény fedelét
- be a sütőbe!
- kb. 250 - 300 fokra tekerem
- leülök gépezni
- mikor a szobában érzem az illatát dinamós elemlámpával bekukkantok...

(...a sütőajtó üvegén keresztül)

- mikor elfőtte a vizet és nagyon picit megpirult; két fogókesztyűvel kiveszem
- elég szexi, mert szép színes a teteje a zöldségektől
- megégetem a szám, mert olyankor még forró.

Előkészítés 5 perc, sülés 20 - 30 perc.

Megjegyzés:
Frissen fogyasztandó! Ha kevés lett a víz másnapra megkeményedik kicsit a rizs. Jó úgy is, csak "bele kell harapni". Minden jénai és minden sütő más és más, ergo ki kell tapasztalni az összeállítást. Ugyan ez igaz a só mennyiségére is. A jénai méretétől függően lehet kreatívkodni az agglegényrizzsel. Csajozáshoz (ha vendéged van és mást is megkínálsz belőle) frissen fogyasztva ajánlom.

Jó étvágyat!

u.i.: ...írjátok meg, ha sikerült, ha ízlett...

https://logout.hu/tema/re_gerincserv_muteti_kezelese/keres.php?suser=Eastman ⮞ Műtét nélkül is lehet megoldás...

(#34) DeFranco válasza Eastman (#33) üzenetére


DeFranco
nagyúr

Te, ez nem is rossz... :K

(#35) Viszlát válasza Eastman (#33) üzenetére


Viszlát
addikt

Király!

Két apróság a következő körülmények miatt, hogy új ország, új albérlet, hónap végén jön az első fizetés:

- előveszek egy nagy jénait - nincs jénaim
- sűrű szűrőben folyó víz alatt megmosok pontosan egy bögrényi rizst - nincs szűrőm

Amúgy szuper, csak izé. :D

"How a government taxes its citizens is a direct declaration of a country's values."

(#36) Balinov válasza DeFranco (#34) üzenetére


Balinov
félisten

hamar ajanlas. Anyosom ugy csinalja a hagymas rizst, hogy a felaprozott hagymat megdinszteli zsirban!, majd picit a rizst is, utana goto Viszlat metodusa. Altalaban husleves napkor szokta csinalni, a levesbe belefozott feher, sargarepat, tikhust felvagja aprora, majd az elkeszult rizzsel osszekeveri.

Javaslom kiprobalasra, isteni!

Viszlát; #35-re, egy edeny csak van a kecoba, amibe meg tudod mosni a rizst,nem?

[ Szerkesztve ]

6yrs, 19.5kg :) Realme X2 Pro 12/256, Fizetési elvárás: hát, én már a Google-ban is sokat kerestem.... Flickr fotoim: http://www.flickr.com/photos/magdabalinko/

(#37) Eastman


Eastman
őstag

...ja, és paradicsomos olajoshalat SOHA ne tegyetek az agglegényrizsbe!!! :D Rettenet.

...a kreatívkodásnak is vannak határai. :D

(#38) Crystalheart

Azért kell az átlátszó jénai, hogy átlásd mikor van kész, mikor pont jó. Lábossal nem kommandóznék, mert nehéz eltalálni a jóságot. + a lábos füle - ha műa - leolvadhat. Ha esetleg fém, goto 1§...

[ Szerkesztve ]

https://logout.hu/tema/re_gerincserv_muteti_kezelese/keres.php?suser=Eastman ⮞ Műtét nélkül is lehet megoldás...

(#38) Crystalheart válasza Viszlát (#35) üzenetére


Crystalheart
senior tag

Gondolom tetszőleges rozsdamentes lábos is jó, ami nem éghető, a rizst meg meg lehet mosni tálban és leönteni róla a vizet.

(#39) Viszlát válasza Crystalheart (#38) üzenetére


Viszlát
addikt

Elképzelhető, hogy meg lehet oldani sima lábasban is, de az egyéb ételekből kiindulva, baromira nem mindegy, jénai vagy mezei. Egyébként meg tényleg tök jók ezek az ötletek, szerintem úgy fél év múlva majd megint rám jön a rizsezés, csak jusson eszembe ez a topik. :)

Balinov: jaja, pont annyi van. :D

[ Szerkesztve ]

"How a government taxes its citizens is a direct declaration of a country's values."

(#40) Eastman válasza Viszlát (#39) üzenetére


Eastman
őstag

...majd megint rám jön a rizsezés, csak jusson eszembe ez a topik.

Jegyezd meg, hogy ki írta. ;)

https://logout.hu/tema/re_gerincserv_muteti_kezelese/keres.php?suser=Eastman ⮞ Műtét nélkül is lehet megoldás...

(#41) Balinov válasza Viszlát (#39) üzenetére


Balinov
félisten

UK-ban elsz, igaz? Skocia, ha jol emlexem (tenyleg, amit 1x linkeltel videki kecobol, lett valami)? Javaslom, ha teheted fizukor menj el egy TkMaxx-ba....annyi konyhai cuccot vettem mar ott, hogy lassan kifolyik a konyhaszekrenybol. keramia kes 5€-ert, nagy sefkes 6-7-ert...ontottvas grillserpenyo 15€-ert, szogletes jenai 10-ert...meg a reszli..

6yrs, 19.5kg :) Realme X2 Pro 12/256, Fizetési elvárás: hát, én már a Google-ban is sokat kerestem.... Flickr fotoim: http://www.flickr.com/photos/magdabalinko/

(#42) Crystalheart válasza Viszlát (#39) üzenetére


Crystalheart
senior tag

Azért egy rizst majdnem mindenben meg lehet párolni, aminek van teteje, és elég lapos ahhoz, hogy főzés után olyan 5-7 centi magas legyen az anyag. Én egyszer a sparhelt bádog sütőjébe tettem (ahol elöl és hátul, sőt a bal fölső csücsökben és a bal alsóban is más hőmérséklet van, néha forgatni kell a dolgokat), egy kis inox lábasban, és nem lett rossz. A sparhelt tetején sem ugyanolyan a hőfok mindenütt a lábos alatt, de legföljebb annyi van, hogy néhol jobban odakap, mint másutt.

[ Szerkesztve ]

(#43) Eastman válasza Balinov (#41) üzenetére


Eastman
őstag

Sparhelt van a TkMaxx-ban?

https://logout.hu/tema/re_gerincserv_muteti_kezelese/keres.php?suser=Eastman ⮞ Műtét nélkül is lehet megoldás...

(#44) Viszlát válasza Balinov (#41) üzenetére


Viszlát
addikt

UK, de West Yorkshire lett végül.

Megnéztem most ezt a TK Maxx-ot, de itt csak ruhákat árulnak. Biztos ezt akartad írni?

Eastman: te most beszóltál? :D

"How a government taxes its citizens is a direct declaration of a country's values."

(#45) Brutális eb


Brutális eb
addikt

3deci rízs elkészítése ahogyan én szoktam.:

1 evőkanál olajon nagylángon állandó kevergetés melett 1.5,2 perc alatt lepirítom felöntöm 6 deci hideg vízzel.

Egy fél teáskanál sót és egy fél teáskanál vegetát teszek bele.Ezen kívűl ha van izlés szerint mehet bele friss illetve szárított petrezselyem is.
Megvárom míg elkezd ismét forrni lefedem visszaveszem takarékra a fözőfelületet és kb 13-20 perc alatt elkészűl.

[ Szerkesztve ]

Panni net lemondva már távol tőlem. Voda vicc! Nordtelekom korlátozza a p2p forgalmat,!Ice dsl trükközik a sávszélességgel.T-kábelnet?Próba hónap után jön a szekventálás vigyázz velük.Digi most még rendben.

(#46) Eastman válasza Viszlát (#44) üzenetére


Eastman
őstag

A'szem igen. Ma egy kollégám is mondta, hogy beszóltam. :U Érdekes.

Kicsit nlcafé-s így ez a totyik. (főleg, hogy be is szóltam) A lakótársam (hölgy) mesélte, hogy a munkahelyén az ebédlőben a nők a foci VB-ről, a férfiak a zoknimosásról beszéltek. Aztán csend lett és összenéztek. Biztos angyal szállt el felettük.

...de szerintem alap, hogy egy férfi tudjon főzni. Magyaros kaja sima ügy. A metódust egyszer megtanulod és megy szinte mindegyik.

[ Szerkesztve ]

https://logout.hu/tema/re_gerincserv_muteti_kezelese/keres.php?suser=Eastman ⮞ Műtét nélkül is lehet megoldás...

(#47) Balinov válasza Eastman (#43) üzenetére


Balinov
félisten

:)) az nincs, ha lenne, meg hely is a jelenlegi kecoban, vennek. Nagyim (isten nyugosztalja tudott iszonyat izesen fozni a sparhelten).

Viszlat: igen, fo profiljuk a ruha, de van haztartasi resz is, butorokkal, konyhai, furdoszobai kiegeszitokkel, gadget sarok, anyhamharagja.

sot, 1x meg kotyogos kavefozot is lattam

szerk: csodalkozol, ehes vagyok, mint a dog

[ Szerkesztve ]

6yrs, 19.5kg :) Realme X2 Pro 12/256, Fizetési elvárás: hát, én már a Google-ban is sokat kerestem.... Flickr fotoim: http://www.flickr.com/photos/magdabalinko/

(#48) Eastman


Eastman
őstag

...viszont nyertem egy zsír 501-est őszre - baromi olcsón, míg a receptet begépeltem. :)

[ Szerkesztve ]

https://logout.hu/tema/re_gerincserv_muteti_kezelese/keres.php?suser=Eastman ⮞ Műtét nélkül is lehet megoldás...

(#49) Balinov


Balinov
félisten

baxatok + , folyik itt a nyalam. csinaltam is magamnak gyors rizsát

6yrs, 19.5kg :) Realme X2 Pro 12/256, Fizetési elvárás: hát, én már a Google-ban is sokat kerestem.... Flickr fotoim: http://www.flickr.com/photos/magdabalinko/

(#50) Eastman válasza Balinov (#49) üzenetére


Eastman
őstag

Űrhajós rizs?

https://logout.hu/tema/re_gerincserv_muteti_kezelese/keres.php?suser=Eastman ⮞ Műtét nélkül is lehet megoldás...

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.