Hirdetés

2021. november 28., vasárnap

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) dokanin


dokanin
aktív tag

Én az nem értem, hogy az Nvidia most nem tud saját ARM-es procit összerakni úgy mint mások? Csak akkor lehetséges ez, ha megveszi az egész kócerájt?

[ Szerkesztve ]

(#2) Kendek válasza dokanin (#1) üzenetére


Kendek
nagyúr

Úgy mint mások? Nyilván össze tud. Hogy sima licenceléssel bele tud-e szólni a fejlesztési irányba? Nem igazán.

<-ƘƘ->

(#3) nexwo válasza Kendek (#2) üzenetére


nexwo
senior tag

Hát igen, a hordozható mobil eszközök ARM procit használnak, és egy ilyen felvásárlás lehet hogy licence problémákat von maga után ha borul a bili az nVidia és más között.

...with great power there must also come - great responsibility! - Peter Parker principle... Me: I have two gaming VMs

(#4) Kendek válasza nexwo (#3) üzenetére


Kendek
nagyúr

Itt az a kérdés, hogy miért akarja felvásárolni az ARM-et az NVIDIA? Nyilván azért, mert el akarnák vinni a fejlesztéseket valamilyen másmilyen irányba, ami jobban passzolna az általuk megcélzott területre. Ha ez nem a mobileszközök piaca, akkor idővel olyan dizájnokat kínálhatnak licencelésre, amelyek nem passzolnak a mostani partnereknek. Mert az bizonyos, hogy most nem oda fókuszál az ARM mint ami az NVIDIA számára jó lenne.

<-ƘƘ->

(#5) b. válasza dokanin (#1) üzenetére


b.
nagyúr

Bizonyos fejlesztéseket nem lennének kötelesek nyíltá tenni, főleg amik a jövőben érkeznek és Nvidia gyorsítóra épülnek.A mellett komplett ökoszisztémát adhatnának ki.
A felvásárlástól függetlenül ugye jönnek az ARM alapú Nvidia szerver CPU-k. ( Bluefield, Grace) Az Arm jelenleg nem képes betörni a szerverpiacra úgy ahogy szeretne, ebben az Nvidia segítséget jelenthet illetve növelheti az esélyeket. Az mellett az Nvidiának is elég szép mellék lehetőség a mobil platformok és az Apple is valamint sok egyéb célpiac ahova esetleg energiahatékony GPu-t fejleszthetnének.

"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) PSN: Wijberto: Xbox Live : Tiboa

(#6) &rew válasza Kendek (#4) üzenetére


&rew
addikt
LOGOUT blog

tobbek kozott a mellanox felvasarlasaval most mar halokartya-nagyhatalom is az nvidia, es ezzel rengeteg backbone piacon ottvannak. ha az arm-ot is ok birtokolnak, akkor a smartnic piacon kb behozhatatlan elonyre tennenek szert (vagy fognak szert tenni) a ketto konnyu integralasaval. gyakorlatilag tetszoleges halozati forgalmat el tudna kezelni a pcie halokartyajuk, szoval nem kene moge az eros proci, se amd se intel :) eleg jo huzas. bazisallomasok, 5g halozat, detto, csak ott nem pcie kartyarol van szo, hanem komplett dobozrol.

az egy xmm sir, a masik is regiszter

(#7) tibaimp válasza nexwo (#3) üzenetére


tibaimp
veterán

Így van! Szerintem is inkább a mobil eszközök piaca miatt vizsgálódnak, nem a szerver piac miatt.

A tehén egy bonyolult állat, de ÉN megfejtem...| 2016-tól az tuti, hogy az angyalok is esznek babot...

(#8) sh4d0w


sh4d0w
nagyúr

"Ha a szerverpiacot vesszük figyelembe, akkor jelenleg az AMD és a Xilinx úgy készül készül egyesülni, hogy a saját területükön belül jelenleg a legjobb hardvereket kínálják az ügyfeleiknek."

Ez önmagában nem versenyellenes. Az ARM üzlet azért problémás, mert az nV mindenkit elzárhat az IP-k elől.

https://coreinfinity.tech

(#9) S_x96x_S


S_x96x_S
senior tag

> "Ha a szerverpiacot vesszük figyelembe, akkor jelenleg az AMD és a
> Xilinx úgy készül készül egyesülni, hogy a saját területükön belül
> jelenleg a legjobb hardvereket kínálják az ügyfeleiknek."

A piacot jól ismerő versenytárs ( Intel; Pat Gelsinger ) szerint
ez __MÁR__ nem így van. ( persze az is vélemény )

PatG:"So this period of time when people could say, “Hey, [AMD] is leading,” that’s over. We are back with a very defined view of what it requires to be leadership in every dimension: leadership product, leadership [chip] packaging, leadership process, leadership software, unquestioned leadership on critical new workloads like AI, graphics, media, power-performance, enabling again the ecosystem. This is what we will be doing with aggressive actions and programs over the next couple of years."

Amúgy meg az Intel most az nVidiára fókuszál -
nehogy CUDA(r)-idők jöjjenek a világra.
Mint a hegylakóban; csak egy maradhat -> oneAPI

(#10) ergoGnomik


ergoGnomik
csendes tag

Szerintem marhaság. Amikor az Intel felvásárolta az Alterát, akkor még vastagon vezettek gyártástechnológiában és kapacitásban, mégsem lett a világnak semmi baja tőle. Az AMD-Xilinx meg hiába jobb technológiailag ebben a pillanatban, kapacitáshiányos. Úgy, hogy nincs mit eladni, sokra mennek az elsőséggel.

(#11) Abu85 válasza S_x96x_S (#9) üzenetére


Abu85
HÁZIGAZDA

Pat Gelsinger marketingkedik. A cudar valóság az, hogy a Sapphire Rapids drágábban gyártható, és jóval lassabb lesz, mint a Genoa. Eleinte elég sem lesz belőle, mert a Foveros kihozatala még mindig 40% körüli, ami miatt ki is vonták a Lakefieldet a piacról.

A oneAPI jó, csak hiányzik hozzá a hardver. A Ponte Vecchio lenne ez, de az egy szem megrendelőnek sem tudják időben szállítani. Ugyanaz a gond, mint a Lakefielddel. A Foveros kihozatala borzalmasan alacsony.

#8 sh4d0w : Az AMD pedig magához kötheti a Xilinxet. Csak akkor szállítanak mondjuk, ha EPYC-et rendelnek mellé. Az már problémás lehet.

[ Szerkesztve ]

Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.

(#12) tasiadam válasza tibaimp (#7) üzenetére


tasiadam
őstag

A mostani datacenter gyorsitok es nagy GPGPU rendszerek igenylik a PCIe laneket. Ez hat a EPYC-ek adjak ezt most. Na kukazd ki innen oket es tegyel be egy vegtelen magos ARM-et megtobb PCIe lane-l. Nem kell az AMD-t baszogatni erte, es nem kell masik beszallito, max egy bergyarto es kesz is az egesz. Aznvidia bevetele nagyreszt datacenter gyorsitokbol van, min A100, es nem a gpukbol.

"Nehogymár olyan nyerje *****meg aki nem tud főzni!" - Damu Roland 2009

(#13) Egon válasza tasiadam (#12) üzenetére


Egon
nagyúr

Nem nyert: [link]

"Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)

(#14) b. válasza Abu85 (#11) üzenetére


b.
nagyúr

de így bevételtől esnek el nem is kevéstől nem? öpersze értem hogy AMd mellé csak, de aki mégis Intelt vesz( és elég nehezen mozdul el azért a piac) akkor nem viheti a Xilinxet. Nvidiánal Mellanox nagyon szép bevételt hoz.

"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) PSN: Wijberto: Xbox Live : Tiboa

(#15) Abu85 válasza b. (#14) üzenetére


Abu85
HÁZIGAZDA

Attól függ, hogy mennyien hajlandók a komplett szoftverüket átírni egy másik FPGA-ra. A Xilinx esetében is az van, hogy van egy saját szoftverkörnyezetük, amely tényleg a saját hardvereikre van szabva. Erről ugyan van átjáró máshova, csak nagyon körülményes és költséges. Például sokkal egyszerűbb az Intelt AMD-re cserélni ilyenkor, mert ott van bináris kódkompatibilitás. Ráadásul bizonyos hardverdizájnokat, mint amilyen az ACAP, csak a Xilinx csinál. Ha ilyet használnak, akkor az AMD úgy diktálhat, ahogy akar, mert olyan szinten hozzá van kötve a Xilinxhez, hogy bármit megvesznek mellé, ami kompatibilis az új ACAP-pal. Tulajdonképpen az AMD-nek ezért üzlet a Xilinx. Van egy fix vevőköre, akik úgy ~70%-ban Intelt használnak, és őket borzasztóan könnyű lesz termékkapcsolással AMD-re állítani, mert sokkal olcsóbb a host processzorokat kicserélniük, mint a szoftvereket nulláról újraírni. Ezt még úgy is vállalnák, ha az AMD platformja gyengébb lenne, mint az Intelé, de úgy meg pláne, hogy erősebb.

[ Szerkesztve ]

Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.

(#16) S_x96x_S válasza Abu85 (#15) üzenetére


S_x96x_S
senior tag

> Tulajdonképpen az AMD-nek ezért üzlet a Xilinx.

és a jövő még több lehetőséget is kinyit,
pl. a FAPU (FPGA+APU) szerű átkonfigurálható [1] mély CPU integrációt.
Ami akár a következő generációs játékkonzolokban is benne lehet.

persze az nVidia is csinálhat mély CUDA + ARM integrációt - regiszter és utasítás szinten.

[1]
"""
The programmable unit in AMD's FPGA patent actually shares registers with the processor's floating-point and integer execution units, which would be difficult, or at least very slow, if they're not on the same package. This kind of integration should make it easy for developers to weave these custom instructions into applications, and the CPU would just know to pass those onto the on-processor FPGA. Those programmable units can handle atypical data types, specifically FP16 (or half-precision) values used to speed up AI training and inference.

In the case of multiple programmable units, each unit could be programmed with a different set of specialized instructions, so the processor could accelerate multiple instruction sets, and these programmable EUs can be reprogrammed on the fly. The idea is that when a processor loads a program, it also loads a bitfile that configures the programmable execution unit to speed up certain tasks. The CPU's own decode and dispatch unit could address the programmable unit, passing those custom instructions to be processed
""
AMD Patent Reveals Hybrid CPU-FPGA Design That Could Be Enabled By Xilinx Tech
https://hothardware.com/news/amd-patent-hybrid-cpu-fpga-design-xilinx ( January 02, 2021 )

(#17) tasiadam válasza Egon (#13) üzenetére


tasiadam
őstag

Jogos, 21 Q2-t tudtam.

"Nehogymár olyan nyerje *****meg aki nem tud főzni!" - Damu Roland 2009

(#18) sh4d0w válasza Abu85 (#11) üzenetére


sh4d0w
nagyúr

De nincs szükség árukapcsolásra; ha Epyc-kel jól működik az ACAP, más platformmal meg nem annyira hatékony, az ésszerű vásárló nem vesz mást. Az AMD-nek arra kell vigyázni, ne fejlesszenek olyan kódot, ami detektálja, ha más a platform, mint Epyc, ezért rosszabbul fut, mert persze az problémás.
Nyilván a hatóságok azért nem csaptak le, mert olyan piacra vásárolta be magát az AMD, ahol az Intel van (még) előnyben.

https://coreinfinity.tech

(#19) Sbig_x válasza sh4d0w (#18) üzenetére


Sbig_x
kezdő

Még :C :C :C

Behalok, még!!!!

Mindezt 4 év alatt, úgy hogy Abu szerint már 3 éve senkinek nem éri meg intel szervert venni (ezalatt a 3 év alatt vagy 5 rekord negyedévet produkált az intel datacenter részleg). Felhívom a figyelmed a 2021 Q1 és 2021 Q2 közötti visszaesésre, és ehhez is az kellett hogy az amd a desktop piacot jelentősen feladja.

[ Szerkesztve ]

(#20) Sbig_x válasza Abu85 (#11) üzenetére


Sbig_x
kezdő

"de láthatóan ez sem kongatta meg a vészharangot."

Azért nem kongatta meg senki a vészharangot, mert objektíven, pártatlanul szemlélik a dolgokat és helyén kezelik az összefüggéseket. Ha így tennél, nem kellene ilyen cikkeket írnod, de legalább már oda írod hogy vélemény. A többi tévedésed mellett elfér ez is.

(#21) Geri Bátyó válasza Abu85 (#15) üzenetére


Geri Bátyó
őstag
LOGOUT blog

Függetlenül attól, hogy az AMD a szerverpiacon tudna némi disznóságot csinálni, valójában van versenytársa, hiába piacvezetó a Xilinx.
Az ARM-nek viszont nincs versenytársa és így az Nvidia befolyásolhatná a mobiltelefon, az autó az IoT, meg még ki tudja, hogy milyen iparágakat. Kis túlzással, de akár a komplett világgazdaságot a lába alá gyűrhetné. Na, ezért vizsgálják és rohadtul nem a szerverek miatt. Szerintem pont az, ami a legkevésbé érdekli a versenyhivatalokat.

"Ki a büdös istennyila vagy te bohócképű!?" SzŐr Geri, birodalmi poéta és főszakács (:L topic)

(#22) Dragon3000 válasza Abu85 (#11) üzenetére


Dragon3000
addikt

Az AMD pedig magához kötheti a Xilinxet. Csak akkor szállítanak mondjuk, ha EPYC-et rendelnek mellé. Az már problémás lehet.

Ehhez eléggé kis hal ezen a téren az amd és inkább csak magával cseszne ki.

#15 Abu85
Például sokkal egyszerűbb az Intelt AMD-re cserélni ilyenkor

Ehhez először is kellene megfelelő kapacitással is rendelkezni, hogy ki is lehessen szolgálni a megrendelőket, de ezen a téren sokáig nem lesz változás.

[ Szerkesztve ]

(#23) Geri Bátyó válasza Dragon3000 (#22) üzenetére


Geri Bátyó
őstag
LOGOUT blog

"Ehhez először is kellene megfelelő kapacitással is rendelkezni, hogy ki is lehessen szolgálni a megrendelőket, de ezen a téren sokáig nem lesz változás."

Szerintem pont a közeljövőben fog pozitívan változni. Egyrészt jópár dolgot átvisznek 6 nm-re, tehát felszabadul némi kapacitás 7 nm-en és a Zen4 alapú cuccokat már 5 nm-en fogják gyártani.

"Ki a büdös istennyila vagy te bohócképű!?" SzŐr Geri, birodalmi poéta és főszakács (:L topic)

(#24) Dragon3000 válasza Geri Bátyó (#23) üzenetére


Dragon3000
addikt

Amire már mások is lecsaptak még az amd előtt, semmivel sem lesz jobb a helyzet.

(#25) Pingüino válasza Sbig_x (#19) üzenetére


Pingüino
aktív tag

És gondolom, te úgy gondolod, hogy a datacenterekben évente cserélnek processzort. :D
Ez a növekedési ütem nagyon is jó, főleg, hogy nem úgy néz ki, hogy meg fog állni. És akkor erre jön még rá az AMD - Xilinx összeborulás.

(#26) S_x96x_S válasza Geri Bátyó (#23) üzenetére


S_x96x_S
senior tag

> Egyrészt jópár dolgot átvisznek 6 nm-re, tehát felszabadul némi
> kapacitás 7 nm-en

A 6nm nagyrészt ugyanaz a gyártósor lesz[1]
inkább, az játszhat be,
hogy ugyanazzal a kapacitással "némileg" többet tudnak gyártani.
7FF-> 6FF : Area Reduction = -15%
persze a -15% az elméleti maximum lehet; Az AMD talán +5/+10% több kihozatalt tud elérni - amit valószínüleg el is visz a 3D-Vcache a CPU-nál.

-------------------------
[1]
Abu85: "A TSMC már igen régen bejelentette, hogy olyan 6 nm-es eljárást fejlesztenek, amely az akkor is meglévő 7 nm-es opciók half-node-jának számít. Ez azért előnyös, mert erre nagyon könnyen át tudnak térni azok a partnerek, amelyek 7 nm-re terveztek lapkát, és ehhez a meglévő, már lefoglalt gyártósorokat is lehet használni."

"Ennek annyi haszna lehet az AMD számára, hogy a már lefoglalt EUV-s gyártósoraikon valamivel több lapkát tudnak majd gyártani. Némi előny lehet még a jobb energiahatákonyság is, de ennek mértéke nem szokott jelentős lenni egy half-node esetében."

https://prohardver.hu/hir/amd_meglevo_7_nm_lapka_6_nm_ugrik.html

[ Szerkesztve ]

(#27) sh4d0w válasza Sbig_x (#19) üzenetére


sh4d0w
nagyúr

Mesélj, mi fáj?

https://coreinfinity.tech

(#28) Abu85 válasza sh4d0w (#18) üzenetére


Abu85
HÁZIGAZDA

Nem ilyen klasszikus árukapcsolásra kell gondolni, itt, hogy csomagban leküldik, hanem olyanra, amilyet az AMD csinál a Trento platformmal. Ugye a Genoa mellé készítenek egy alternatív platformot is, ami annyiban más, hogy Infinity Fabric interfészt vezet csak ki a CPU, és ahhoz Infinity Fabric interfészt használó gyorsítókat lehet kötni. Na most a Xilinx eleve nagyon épít a memóriakoherens interfészekre, például már támogatják a CCIX-et, míg a többiek ehhez hozzá sem szagoltak még, ugyanakkor az AMD dönthet úgy, hogy innentől csak Infinity Fabric van, és azt meg csak a saját platformjaikon érik el a Xilinx ügyfelei. Ezzel vagy a kódokat dobják ki, amiket eddig megírtak, vagy a host CPU-t cserélik AMD-re. Utóbbi sokkal olcsóbb megoldás. És fura, hogy ez senkinek nem jutott még eszébe a versenyhatóságoknál, mert az AMD egy ilyen lépéssel a Xilinx összes ügyfelének a fejéhez árazópisztolyt fog tartani. Választhatnak bármit, csak ha AMD-re váltanak, akkor sok millió dollárral olcsóbban megússzák a váltást, és azért ez senkinek sem mindegy. Egy ilyen árazópisztoly nagyon erős fegyver ám a piacon.

#20 Sbig_x : Felőlem engedélyezhetik az AMD-Xilinx üzletet, nekem mindegy. De jelenleg a szerverpiacon külön-külön sem bírnak el a két cég új fejlesztéseivel a főbb konkurensek. És egyáltalán nem lesz egyszerűbb dolguk, ha ez a két cég összeolvad. Az, hogy az aktuális termékskálát nem veszik figyelembe a versenyhivatalok, elég nagy problémának tartom a piaci versenyt tekintve. És ami még nagyobb probléma, hogy a piacon az AMD és a Xilinx az, amely valóban életképes termékeket rak le modern tokozási megoldásokkal. Nem PowerPoint prezentációkban, ahogy az Intel teszi, hanem nagy mennyiségben szállítják őket.

[ Szerkesztve ]

Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.

(#29) Sbig_x válasza Pingüino (#25) üzenetére


Sbig_x
kezdő

Rosszul gondolod.

A növekedési ütem szerinted jó, ezen meglepődni nem kell. Neked az is tetszett ahogy az amd kezelte a két utolsó sebezhetőséget, ha még emlékszel. :DDD

A növekedési ütem most csökkent. Visszaesett, ha így jobb. Persze ezt figyelmen kívül hagyod.

sh4d0w: Nekem semmi. Jó adag elfogultság kell egy 90 vs 10% piaci részesedésre beírni hogy "még", pláne figyelmen kívül hagyni a változás mértéket, annak épp csökkenési tendenciáját, stb stb. :U

Abu85: Akkora mennyiségben szállítják, hogy épp csökkenő tendenciát mutat a market share változása, de hát ezt figyelmen kívül kellett hagynod, hogy legalább valami látszat válasz félét összekaparj.

[ Szerkesztve ]

(#30) slmSIG válasza Sbig_x (#29) üzenetére


slmSIG
kezdő

Röviden, Te.... Sbig_x:

Köszönjük neked Intel, hogy lejöttél, ide a seholba és megmentetted a világunkat!
Most kiáltunk Intel sákreválá nojti, kriválá nojti, nojti, holy holy holy holy holy!
Áldjuk meg az Intelt!
Hálát adok azért uram hogy van neki már veled kapcsolata!
Sok nyíl éri őt és sok kritika, hazugság mind, légy áldott ó Intel!
..ale nojti krivale krivale és a kenetengyő!
...holy holy holy!
Jöjjön el az Intel királysága, pusztuljon a sátáni AMD HOLY, HOLY, HOLY, HOLY!
ÁMEN!
:R

[ Szerkesztve ]

(#31) Sbig_x válasza slmSIG (#30) üzenetére


Sbig_x
kezdő

Aha. Orvos látott már? De nem rég, hanem mostanában?

(#32) Abu85 válasza Sbig_x (#29) üzenetére


Abu85
HÁZIGAZDA

Attól, hogy te nem látod problémának, az Intel még érzi, hogy az AMD öt év alatt 1% alatti unit részesedésről 10% közelébe ugrott, és azt még inkább problémásnak látják, hogy a revenue részesedésben már majdnem 20%-on vannak, ami azt jelenti, hogy a vállalat főleg a nagyon zsíros üzleteket húzza be az Intel elől. Ez meg is látszik az Intel számain, igencsak összeset szerverdivíziójuk nyeresége. Mivel a nagy nyereséget adó bizniszeket már húzzák be.

[ Szerkesztve ]

Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.

(#33) Pingüino válasza Sbig_x (#29) üzenetére


Pingüino
aktív tag

1 negyedéves visszaesés nem jelent semmit. Okozhatta bármi. Majd akkor gyere ezzel, ha a visszaesés tartós is lesz. De hogy átvegyem kicsit a stílusod, ilyen személyeskedés mellett meg sem lepődöm, hogy rosszul érvelsz. :)

(#34) g@norbert válasza Kendek (#2) üzenetére


g@norbert
aktív tag

Tökéletesen, és egyszerűen fogalmaztad meg, le a kalappal, a lényeg, és a szándék egyértelmű, nem egy marék varázsbab a tét 🖖

Álljon má meg a mivan má itt, ne csapjuk be egymást, olyan nincs hogy nem lesz sehogy :)

(#35) Anachronix válasza Sbig_x (#19) üzenetére


Anachronix
tag

Az Intel össze-vissza csinálja magát korporét szinten attól a négy százaléktól.

ha az élet álom, kelj fel ha jön a reggel

(#36) Carlos Padre


Carlos Padre
veterán

Kicsit olyan erzesem van, hogy ez a velemenycikk inkabb egy gyogypuszi b kollega pocorojere, hogy nyugodjon mar meg vegre.

Every Playstation masterpiece have it's own cheap copy on Xbox! Genyó vagyok, ha hülye vagy megmondom.

(#37) Darmol


Darmol
aktív tag

Nem egészen értem a cikk probléma megjelölését, amely konkrétan ez:
A versenyhatóságnak (és úgy általában senkinek) nem okoz problémát, hogy az AMD és Xilinx egyesülésével olyan terméket fejleszthetnek, amely mindenki másénál jobb.

Már hogy a rákba lenne ez versenyellenes?

Idézek:
"Nem ilyen klasszikus árukapcsolásra kell gondolni, itt, hogy csomagban leküldik, hanem olyanra, amilyet az AMD csinál a Trento platformmal. Ugye a Genoa mellé készítenek egy alternatív platformot is"
Ebben hol jelenik meg, hogy másokat kizárnak a piacról? A probléma hosszútávon jelentkezhet. Hangsúly a feltételesen, és persze nyilván azon is, hogy a következő 5 évben biztos nem jelentkezik versenykorlátozó hatás. Vannak olyan elméleti lehetőségek is amennyiben a jövőben rendetlenkednének, hogy kényszerben feldarabolják a céget. Bár ez erősen valószínűtlen, láttuk Intel esetében sem volt gond.

Azt is érdemes vizsgálni, hogy a cégek milyen magatartást folytattak az elmúlt 20 évben. Intel, nVidia hadd ne soroljam. AMD csak egy jellemző példa: zokszó nélkül (nyilván megfelelő díjazásért cserébe) fejlesztett iGPU-t a legfőbb konkurenciának.

A vérem piros. A sznoboké kék. Zöld a szörnyeké.

(#38) Abu85 válasza Darmol (#37) üzenetére


Abu85
HÁZIGAZDA

Az Infinity Fabric interfész az AMD technológiája. Nem nyílt szabvány, mint a CXL vagy a CCIX, hanem zárt, és ezt más nem tudja támogatni, csak az AMD. Ez azért elég nagy probléma. Még az Intel is nyílt szabvánnyal képzeli el a memóriakoherens interfészt.

Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.

(#39) Darmol válasza Abu85 (#38) üzenetére


Darmol
aktív tag

Ööö.
Ja. Mert a CXL és a CCIX is PCIe-re épül. Az IF pedig az AMD saját interfész technológiája, hogy megszüntesse az órajel aszinkron miatti késleltetésből eredő teljesítményvesztést. Az egyik ok, ami miatt az Intel annyira erőlteti a PCIe 5.0-t.
Azt mondod, legyen az egész tech szektor egy nagy boldog család, mindenki osszon meg mindent? :DD

A vérem piros. A sznoboké kék. Zöld a szörnyeké.

(#40) S_x96x_S válasza Abu85 (#38) üzenetére


S_x96x_S
senior tag

> Az Infinity Fabric interfész az AMD technológiája.
> Nem nyílt szabvány, mint a CXL vagy a CCIX,

ez igaz, de az én értemezésemben sokkal komplexebb a helyzet.

Az "IF"zártságának az is lehet az oka, hogy még eléggé képlékeny.
és a chipsetek közötti kapcsolatért is ez felel.
https://en.wikichip.org/wiki/amd/infinity_fabric
pl. a ZEN1-nél egész más volt a multi-chip package mint a ZEN3-nál.

> Még az Intel is nyílt szabvánnyal
> képzeli el a memóriakoherens interfészt.

az az AMD-re és szinte mindenkire igaz az iparágban.

Az AMD a CXL tagsága előtt - alapító tagja volt
a CCIX/GENZ-nek is, de az Intel nem.
Vagyis sok energiát beletolt a nyiltságba,
CCIX:(AMD, ARM, Huawei, IBM, Mellanox, Qualcomm, Xilinx)
GENZ:(AMD, ARM, Cavium Inc., Cray, Dell EMC, Hewlett Packard Enterprise (HPE), Huawei, IBM, IDT, Lenovo, Mellanox Technologies, Micron, Microsemi, Red Hat, Samsung, Seagate, SK hynix, Western Digital Corporation, and Xilinx.)

Az IF-et is eléggé felkészíthették, hogy a CCIX protokolt is ismerje.

És a CCIX támogatás célban volt ( amig a CXL ki nem siklatta )
"Xilinx Alveo U280" acceleration card includes CCIX support to leverage existing server interconnect infrastructure for high bandwidth, low latency cache coherent shared memory access with CCIX enabled processors including Arm and AMD. (Source: Xilinx Alveo U280 whitepaper WP50 (v1.0) accessed 16 November 2018)" ( via )

ez az én szubjektiv nézőpontom...
ami nem zárja ki - a jobb magyarázatokat.

:R

(#41) Sbig_x válasza Abu85 (#28) üzenetére


Sbig_x
kezdő

"És ami még nagyobb probléma, hogy a piacon az AMD és a Xilinx az, amely valóban életképes termékeket rak le modern tokozási megoldásokkal. Nem PowerPoint prezentációkban, ahogy az Intel teszi, hanem nagy mennyiségben szállítják őket.""

Ahogy látom a powerpoint prezentációkban levő procikból az intel datacenter egész jól szerepel. :DDD

"For the third quarter of 2021, Intel reported $19.2B in revenue, a $900M improvement over the year-ago quarter. "
"Meanwhile, Intel’s Data Center Group is enjoying a recovery in enterprise spending, pushing revenues higher. DCG’s revenue grew 10% year-over-year, with both sales volume and ASPs increasing by several percent on the back of their Ice Lake Xeon processors. "

Egyébként nem azt mondtad már évekkel ezelőtt, hogy senki nem vesz intel xeont? :DDD

[ Szerkesztve ]

(#42) Abu85 válasza Sbig_x (#41) üzenetére


Abu85
HÁZIGAZDA

[link] - elég egy helyre beírni, de tessék.

Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.

(#43) Sbig_x válasza Abu85 (#42) üzenetére


Sbig_x
kezdő

" Most pedig erre csak szaros 10%-ot tudtak nőni"

Miből? Hiszen csak powerpoint diákon van termékük nem? Meg szerinted már évekkel ezelőtt sem volt opció senkinek a xeon?

(#44) Abu85 válasza Sbig_x (#43) üzenetére


Abu85
HÁZIGAZDA

[link] - elég az egyik helyen ugyanarról beszélni. Döntsd el, hogy hol.

Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.

(#45) Sbig_x válasza Abu85 (#44) üzenetére


Sbig_x
kezdő

[link]

[ Szerkesztve ]

Hirdetés

Copyright © 2000-2021 PROHARDVER Informatikai Kft.