Hirdetés

2022. július 2., szombat

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#26) doooo válasza Cifu (#25) üzenetére


doooo
addikt

"Nézd meg a Kínai űrállomás belső képeit... Hát nem egy kategória."

Attól, hogy az "enteriőr" változott 30-40 év alatt, attól még semmivel nem több ez. Vagy hogy mondjam másképp...? Minden másik szereplő is ennyivel modernebb berendezéseket, számítógépeket (pl. a világon bárhol megvehető Thinkpad laptopokat, amik a képeken is látszódnak), anyagokat (pl. egyszerű, fehérre festett, vékony, könnyű fémlemezeket, amik mindent borítanak a kínai állomáson), stb. használ, mindezt szimplán a kollektív, globális technológiai előrelépés hozadékaiként, nem a kínai űrprogram futurisztikus újításaiként.
Ahogy te is említetted a cikk vonatkozó részeiben, minden szovjet/orosz alapokra épül a kínai űrprogramban, az állomásuk is, a moduljaik is, az űrhajóik is, az elavult rakétáik is, minden (mindez pedig hosszú, hosszú évtizedek szovjet/orosz segítsége nyomán alakult így, hisz, ahogy azzal nyilván tisztában vagy (de mások talán nem tudnak róla), a kínai űrprogram kezdetei nagyon régre nyúlnak vissza).
Persze arról szó sincs, hogy ez nem lenne nagy, vagy elismerésre méltó teljesítmény. De nagyon messze van bármitől is, ami nemhogy elérné, de lehagyná a nemzetközi kooperáció jelenlegi fejlettségi szintjét (amin belül nyilvánvalóan a NASA és az amerikai privát űripar szereplői viszik a pálmát továbbra is, pontosan úgy, ahogy írod is).

Az ISS pedig a bizonyítéka annak, hogy nem kell minden áldott országnak egyenként űrállomásokat üzemeltetniük, mert amikor kooperáció van, sokkal többre viszik (meg a komplett emberiség is), anélkül, hogy kibírhatatlan gazdasági következményekkel járnának az efféle programok (Oroszország erre a legjobb példa).
Az, hogy Kína ennek (még; majd a szükség úgyis felülírja a helyzetet) nem része, az más kérdés. Oroszország eddig része volt (hivatalosan talán még most is az), megkockáztatom, hogy nemsokára megint az lesz (főleg ha (vagy inkább amikor) Putyin eltűnik).

Egyébként maximálisan aktuális a téma, épp tegnap volt egy újabb missziója a kínaiaknak az állomásra. :DDD

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.