Hirdetés

2020. szeptember 21., hétfő

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) wolruf


wolruf
(őstag)

Makettezők/modellező kockák álma egy ilyen gép. Na majd, ha... :) ... vagy akkor sem :D
Hihetetlen sok dologra használható, egy sokkal-sokkal egyszerűbb verzión már én is gondolkodtam, de... szóval ez még a jövő :)

(nem kötelező megadni – minden hozzászólásnál automatikusan az üzenet végéhez íródik)

(#2) Duracellm... válasza wolruf (#1) üzenetére


Duracellm...
(veterán)

Elég szép óradíjjal mehet egy ilyen masina.

Szívesen legyártatnék /olcsón/ olyan fázistagokat kompressziós drive-hoz, amit eddig 5-6 darabból kellett összerakni, és nem lehetett sima felületet elérni, nem beszélve az illesztésekről...tele volt hozzá adott reflexióval, kioltással. Eddig :R

[ Szerkesztve ]

(#3) atus72


atus72
(senior tag)

A padot értem a pumát nem hogy támaszték kell hozzá. Ha elfektetem a pumát akkor nem kell semmiféle támaszték nem?

(#4) Duracellm... válasza atus72 (#3) üzenetére


Duracellm...
(veterán)

Mivel az állkapocs mozgatható, kell a két rész összeérése ellen, és a lebegő rész-tárgyasztal közé is oldható töltő anyag: "támaszték"

[ Szerkesztve ]

(#5) atus72 válasza Duracellm... (#4) üzenetére


atus72
(senior tag)

Ja értem, csak a fotót néztem de így már világos minden. :R

(#6) flashpointer


flashpointer
(senior tag)

hat ennyibol mar ez a mini 5 tengelyes maro is kijonne , nem gondolkoznek melyiket valasszam.

(#7) copass válasza flashpointer (#6) üzenetére


copass
(veterán)

a hajót vagy a padot megnézném hogy marnád ki vele!:D a cnc se jó mindenre.

dógokamiketnemdobokki: o-ring,keycap,mecha numpad | bit.ly/3ez32qh | "amikor valaki baromságokat beszél, megszületik egy unikornis."

(#8) imibogyo válasza flashpointer (#6) üzenetére


imibogyo
(veterán)

Még az épülő marógépem is megáll majd ennyiben (talán picit felette) és azon is megoldható a 4 tengely alapból, de kis ráfordítással még az 5. tengely sem a világvége (a 3 tengelyes alapgéppel elkészíthetőek a "hozzávalók", persze ennél kicsit bonyolultabb lenne a mechanika, mivel a legtöbben azért nem férünk hozzá ilyen közvetlenül használható motorokhoz), ja és mindezt úgy, hogy a munkaterületem 2500x1500x500 mm lesz. De ezt gondolom te is tudod, sokkal jobban értesz ehhez, mint én, inkább csak úgy kiegészítésnek szánom a topik többi lakójának, nehogy azt higgyék, hogy ennyi a minimum amiből lehet építkezni...

Mondjuk a PocketNC sem egy világvége bonyolultságú valami. Csodálkoznék, ha DIY CNC-sek bevonásával és a megfelelő alkatrészek SK megtervezésével 5-600.000 Ft-nál többe lenne egy ilyen mini gép (például az én működő CNC-m is 300.000-be van (az egyéb sallangokat és extra alkatrészeket nem számolom, mert azok nem voltak kötelező vételek), bár az is igaz, hogy még nem tökéletes, de 200.000-nél többet tuti nem fog már elvinni, úgy, hogy teljesen alumíniumra állítom át a vázat). Egyedül a forgatók lehetnek a trükkösebbek ennél a kis gépnél, de fogasszíjas kihajtással és 0,9 fokos motorokkal (pláne szervóval) ez sem lehet igazán bonyolult. :N

(#7) copass: a 3D nyomtatás is CNC... :P

[ Szerkesztve ]

(#9) Duracellm... válasza flashpointer (#6) üzenetére


Duracellm...
(veterán)

Nem ugyan az a rendeltetése a kettőnek, pl az általam említett Phase-plug -ot nem lehet "egy anyagból" megcsinálni ezzel a maróval.

(#10) copass válasza imibogyo (#8) üzenetére


copass
(veterán)

nem mondod!:D
a marás bonyolultabb geometriai alakzatoknál elég nyögvenyelős, több lépcsős történet és elég komoly technika kell mögé. ellenben a 3dnyomtatással nincs ilyen limit, ellenben pontatlan.
mert nekem még senki nem tudott pici 1-2 mm vastagságú apró alkatrészből nyomtatni két egyformát!:D

dógokamiketnemdobokki: o-ring,keycap,mecha numpad | bit.ly/3ez32qh | "amikor valaki baromságokat beszél, megszületik egy unikornis."

(#11) Horbal válasza copass (#7) üzenetére


Horbal
(őstag)

khm:)

Az már megint más kérdés, hogy ez mibe fájt, szerszám, gép, program, rezsi, anyag, idő, és mekkora az anyag veszteség -> brutális.

Nem véletlen, hogy kitalálták a 3D nyomtatást - gyors viszonylag olcsó prototípus gyártásra.

Klassz ez a kis nyomtató.

Balett cipőm nincsen nekem, de ha lesz én fő nem veszem!

(#12) copass válasza Horbal (#11) üzenetére


copass
(veterán)

állat, de elérhetetlen kategória.
forgácsoló vagyok, megtanultam hogy a pontos technika piszok drága!:D

dógokamiketnemdobokki: o-ring,keycap,mecha numpad | bit.ly/3ez32qh | "amikor valaki baromságokat beszél, megszületik egy unikornis."

(#13) Horbal válasza copass (#12) üzenetére


Horbal
(őstag)

Hát az meg értelme se sok van - tech demo

Én nem vagyok forgácsoló - sajnos (pedig imádom)

Balett cipőm nincsen nekem, de ha lesz én fő nem veszem!

(#14) Duree


Duree
(veterán)

Ez még otthonra nagyon drága és az alapanyag sem olcsó.De annak idején 94-95-ben egy színes tintás nyomtató is 70 80 ezer forint volt,de ma már töredékéért is vehetö sokkal jobb.Remélem pár éven belül itt is normalizálódnak az árak.

(#15) tothmaxy182


tothmaxy182
(őstag)

Ha valakinek csak otthoni szórakozásra kellene egy 3D nyomtató, és nem a század milliméter pontosság a cél, valamint van egy kis műszaki vénája, akkor jobban jár, ha 1-200ezerből épít magának egyet. Rengeteg leírás, segítség található hozzá a neten, pl az instructables tele van házilag elkészített 3d nyomtatók leírásával.

Minden szavam magánvélemény!

(#16) BeZol


BeZol
(senior tag)

Nem vagyok szakértő a témában, de mikorra várható olyan, hogy megtervezem/terveztetem a saját autómat, aztán a legközelebbi nagy 3d nyomtatós gyárban kinyomtatják a kocsimat? :D
Vannak már fémhasználattal kapcsolatos fejlesztések? Esetleg karbon (az eleve ilyen szövetszálas cucc)?
Ami pedig eleinte túl bonyolult, mint pl. egy komplett villanymotort, aztán meg modulként becuppantanák.

(#17) zetor2000 válasza BeZol (#16) üzenetére


zetor2000
(aktív tag)

A nyomtatott karbonszálas cuccok szerintem kis hatásfokkal tudhatják azt, amit a ragasztott, kézzel mókolt társaik. Fémet, műanyagot és kerámiát is használnak már nyomtatókban... nézegess Stratasys nyomtatókat. Aztán ha leesett az állad, és szét is tört, akkor kinyomtatják újra :) fogszabályzó se kell. :))

Angolórákat adok-veszek...

(#18) tothmaxy182 válasza BeZol (#16) üzenetére


tothmaxy182
(őstag)

Ilyen autónyomtatásos cuccról ne is álmodj hétköznapi emberként. Az autó tömegtermék. Azért tudják neked 4-5 millióért előállítani, mert gyártósoron készül milliószámra. Ha Te egyedileg akarod megterveztetni, és legyártatni, akkor egy Suzuki Swift típusú autó is 100-szor annyiba kerülne, mint most...

Minden szavam magánvélemény!

(#19) xmaas válasza tothmaxy182 (#18) üzenetére


xmaas
(őstag)

Azert koltoi tulzasokba ne essunk 3-400 millaert mar egyedi szuper kocsit lehet csinalni nem "nyomorek suzukit" :P

(#20) Kopi31415 válasza zetor2000 (#17) üzenetére


Kopi31415
(félisten)

És a fém alapú nyomtatott cucc sem bír annyit, mint egy rendes kovácoslt-mélyhúzott-öntött-forgácsolt példány.

Part to Part | Status:122% completed | Estimated time remaining:1193hr 2min 30sec ----- Converting Data | Status: 425% completed | Estimated time remaining: 1193hr46sec

(#21) Kopi31415 válasza xmaas (#19) üzenetére


Kopi31415
(félisten)

Azon autók jelentös része is széria legó. Szóval nem feltétlen mond hülyeséget, ha 100% egyedi a modell.

Part to Part | Status:122% completed | Estimated time remaining:1193hr 2min 30sec ----- Converting Data | Status: 425% completed | Estimated time remaining: 1193hr46sec

(#22) pereces válasza BeZol (#16) üzenetére


pereces
(tag)

Van már karbon filament, olcsó 3D nyomtatók is tudnak vele dolgozni de ha jól tudom csak 20% karbon szál a többi műanyag a töltelékben. Colorfabb XT-CF20 amit használtam és egész jó anyag de egyes nyomtató gyártók nem ajánlják mert elkoptatja a fúvókát ahogy a réz, bronz, acél töltelékes filamentek is megviselik

[ Szerkesztve ]

(#23) imibogyo válasza copass (#10) üzenetére


imibogyo
(veterán)

Persze... Én tudtam, hogy te tudod, csak elég pongyola volt úgy a megfogalmazás és ha valaki esetleg totál laikusként betéved, akkor nehogy azt higgye, hogy a 3D nyomtatás nem CNC. ;)

Egyébként pont a technológiai különbözőségek miatt van/lesz nekem is több CNC-sített gépem. Tiszta sor, hogy mindegyiknek meg van a maga helye a táplálékláncban.

- A marógépem most olyan 80%-os, már működött, használtam is jó párszor, de úgy döntöttem átépítem/újratervezem. Ezenkívül remélhetőleg jövő év végére elkészülök a másik marógéppel is, amit már fémmarásra tervezek.
- A lézergravírozóm működik és használom is napi szinten, de elég gyenge (5,5W-os). Jövőre, vagy azután szeretném azt is átépíteni 40W-osra és 150x150 cm-esre.
- A 3D nyomtatómhoz is szinte minden meg van már (kivéve az extruder), de idő hiányában most az is áll (és mivel belekezdtünk egy új ház megvételébe, így egy darabig ez most így is marad)... :K

(#24) Solidos


Solidos
(csendes tag)

Ez pl. nem milliós befektetés:

http://www.gearbest.com/3d-printers-3d-printer-kits/pp_337314.html

Szállítással együtt ~70.000 Ft.

(#25) Xantomas válasza Solidos (#24) üzenetére


Xantomas
(őstag)

Annyira nem is tunik hasznalhatatlan konstrukcionak, de ettol fuggetlenul ez nagyon alapgép, kiindulásnak jó, de 1-2 hét használat után bőven kijönnek a hibái, és még az ár felét el kell költeni a feljavítására.

Ráadásul akkor csomagban jön, amit már átnéznek a vámon, szóval az áfa +vám mindenképp alap egy ilyen gépre, nagy szerencse kell hozzá, hogy megúszd.

Akkor már inkább egy fémvázas Wanhao i3 europából ezért a pénzért, és még garid is van rá.

"Megint eggyel hülyébb vagyok, mint tavaly"

(#26) GT Riders


GT Riders
(csendes tag)

Nem rossz, de én mindig csak játéknak tekintettem a 3D nyomtató. Nyilván van ahol hasznos, de a legyártott cucc mindig csak egy műanyag játék. A CNC marómmal sokkal több mindent, lényegesen pontosabban meg lehet csinálni, és ma már komplett gép sem drága. 4 tengelyes maró már elég szép dolgokat csinál, hát még egy 6 vagy 10 tengelyes....

(#27) QwErTy42 válasza GT Riders (#26) üzenetére


QwErTy42
(addikt)

Ahogy lentebb is írták helyén kell kezelni a dolgokat.
A 3D nyomtatók elég sokféle megoldást lefednek, a pár száz rongyos kis filamenttel dolgozóktól egészén a több száz milliós gépekig, amik már fémeket is nyomtatnak. Vagy a GE saját fejlesztésű "házibarkács" megoldása, ami kerámiával és fémmel gyárt hőálló csuda-szuper kompozitokat a GE-9X hajtőművébe.
A fémnyomtatással már nem csak protkókat lehet gyártani a nyanyáknak és tatáknak, hanem rozsdamentes ötvözeteket, hőállóakat, vagy éppen a zűriparban is használható titán és egyéb ötvözeteket. Ráadásul ezeknek a szilárdsági mutatói nem maradnak el a forgácsolt alkatrészekétől.
Egy érdekes alkalmazás

Azt nem igazán értem, hogy az 5 tengely felettiek mivel tudnak többet pontosság tekintetében. Vannak 20+ tengelyes gépek is de ott négy vagy több tengely dolgozik szimultán. Ez magát a pontosságot nem befolyásolja, csak a termelékenységet a nagy és hosszú alkatrészek gyártásánál.

[ Szerkesztve ]

...oktalan embert észérvekkel meggyőzni nem lehet...

(#28) Joshi válasza Horbal (#11) üzenetére


Joshi
(félisten)

(#29) QwErTy42 válasza QwErTy42 (#27) üzenetére


QwErTy42
(addikt)

szerk.: négy vagy több orsó (és nem tengely :) )

...oktalan embert észérvekkel meggyőzni nem lehet...

(#30) RBJ


RBJ
(addikt)

Ez csak modern játék felnőtteknek. Még mindig nem sok értelmét látom. Az más kérdés, hogy fém vagy hasonló ellenálló anyagból lehetne valamit nyomtatni. De ezeket meg 3d akármivel már rég ki tudják marni. :U

Manjaro XFCE / Redmi Note 8 pro / Honor Band 4 / Amazfit GTR lite / Gaggia Classic

(#31) copass válasza QwErTy42 (#27) üzenetére


copass
(veterán)

carbon 3d ez se rossz!:D
jófféle anyagok!:D
csak pöttyet drága...

[ Szerkesztve ]

dógokamiketnemdobokki: o-ring,keycap,mecha numpad | bit.ly/3ez32qh | "amikor valaki baromságokat beszél, megszületik egy unikornis."

(#32) copass válasza RBJ (#30) üzenetére


copass
(veterán)

nem játékszer már, mert simán lehet prototípus nyomtatni vele olcsó pénzért még mielőtt sorozatba küldesz valamit. rengeteg tervezési hibát ki lehet szűrni így.
rengeteg építésziroda is használja apróbb környezeti tárgyakra, emberek, szobrok, komplett makettek,stb.

dógokamiketnemdobokki: o-ring,keycap,mecha numpad | bit.ly/3ez32qh | "amikor valaki baromságokat beszél, megszületik egy unikornis."

(#33) Mercel


Mercel
(senior tag)

Tök jó teszt, köszi!

Részemről nem releváns de elképesztő technikai vívmány és nagyon érdekes a fejlődés is.

Marcel

(#34) GT Riders válasza QwErTy42 (#27) üzenetére


GT Riders
(csendes tag)

Nem az orsók száma befolyásolja a pontosságot. Csupán a befogások számát csökkenti, így gyorsabban lehet legyártani az adott alkatrészt. Továbbra is maradok a cnc marónál/esztergánál.

(#35) QwErTy42 válasza GT Riders (#34) üzenetére


QwErTy42
(addikt)

Mindegyik eszköznek megvannak az előnyei. Nem értem, hogy miért olyan nehéz megértened, hogy vannak olyan igények, amikre a hagyományos forgácsoló eljárások nem alkalmasak és pont.

...oktalan embert észérvekkel meggyőzni nem lehet...

(#36) Bluesummers válasza QwErTy42 (#35) üzenetére


Bluesummers
(senior tag)

Kíváncsi vagyok szexipar használja-e a 3D nyomtatókat, s ha igen mióta :D

Mindig olvass utána kivel üzletelsz! https://goo.gl/eqLk5X

(#37) DonElvis


DonElvis
(tag)

1 206 500 HUF, még szerencse, hogy lehet kapni. Ebből a pénzből lehet 10-et nem, de 5db ugyanilyen tudású gépet veszek, vagy 2db 3D CNC marógépet.

Egymillió kettőszázhatezer ötszáz forint.

Egy 3D nyomtatóért.

Ajánlott.

Ami nem számít, az nem érdekel

(#38) Spuri2000


Spuri2000
(senior tag)

Ez sokkal professzionálisabb:

Formlabs

[link]

(#39) kaito83


kaito83
(csendes tag)

1 206 500 forintos ár LOL
Prusa I3-mam van, mindegyik PLA/ABS-s nyomtató ugyan azt a megoldást használja Arduino + NEMA 1.8 léptető motrok, Nozzle átmérő és az Extruder számít, kb ennyi jah és 80% tapasztalat maradék 20% HW, a többi külcsín.

(#40) Xantomas válasza kaito83 (#39) üzenetére


Xantomas
(őstag)

Ez megint csak, egy igen sarkított érv.
Túlárazottnak túlárazott, ez tény, de mihez képest.

Ennyi pénzért nem egy kit-et kapsz, amit neked kell összemókolnod, hanem egy dobozolt, kész terméket, támogatással, alkat részbázissal, supporttal, és saját sw-es háttérrel.

Ebbe az árba számold bele, hogy olyan alkatrészekből van összerakva, amik mindegyike megszerezte a külön külön a CE minősítést, valamint a kész nyomtató is (nem Chinese Export, hanem Conformité Européenne, ami amúgy sok-sok millio ft, különben Európában nem forgalmazhatnák)
Európai, és nem kínai mérnökök dolgoznak rajta, és az összeszerelése is európai, akiknek bérét ki kell termelni.

Original Prusád van, vagy valamelyik kínai klón? Nagyon nem mindegy. A cseh prusákban egy fokkal minőségibb motorok vannak, mint a kínaiakban, a tápegység sem egy ipari hulladék, az E3D hotend sem koppintás, hanem azt is rendelik, és az elektronikát is veszik az Ultimachine-től, és nem butított Arduino replikával, és ramps-sal adják. (Mellesleg ez utóbbiakat nem is lehet Európában hivatalos csatornán keresztül forgalmazni)

"Megint eggyel hülyébb vagyok, mint tavaly"

(#41) kaito83 válasza Xantomas (#40) üzenetére


kaito83
(csendes tag)

Rég jártam erre... van egy kérdésem, van 3D nyomtatód?
Mert nekem igen... és szerintem itt az érvek vége, hogy ki hol merre gyárt milyen motor meg ardunio baromira nem számít.

Semmivel se fog jobban és gyorsabban nyomtatni mint egy kínai csak drágább, jah amúgy meg azért megnézném hogy mi hol készült.

Tudd mit hogyan kell megtervezni CAD-ben, milyen hőmérséklet milyen sebesség milyen tárgyat milyen anyaggal lehet és érts a programozáshoz mert kell túrni a gyári FW-t is.

Bocs kicsit nagyképűnek tűnek, de úgy látom nem értesz hozzá és mivel fél év tapasztalat és kb 500m filament van mögöttem megtehetem, elnézheted :)

egy kis ízelítő egyik munkámról Voronoi stílusban természetes az arany fújt, ez egy vándor kupa.

Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.