Hirdetés

2021. szeptember 28., kedd

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) S_x96x_S


S_x96x_S
senior tag

Ajajj ...
"Foveros Direct" ~ Az AMD VCache szerű dolog lesz; ami "TSMC Chip on Wafer"

(#2) hallador


hallador
addikt

Az Intel mindkét új tokozási technológiájának elkészültét 2023-ra jósolja. A konkrét termékek tekintetében a Foveros már nem áll túl jól. Mint ismeretes első generációs verziót a Lakefield vetette be, de ennek igen rövid életútja volt a piacon. A második generációs Foveros azonban tiszteletét teszi a Meteor Lake kódnevű dizájnon amely leghamarabb a 2023-as elején érkezhet. Arról egyelőre nincs adat, hogy a Foveros Omnit és Foveros Directet mely termékek alkalmazzák majd.

A kettőnek mi köze van egymáshoz?

Az az, ha valami nem terjedt el, de amúgy nagy eséllyel, a jövő processzorai ezzel jön ki, akkor miért kell valamit leszólni? Vagy? Nem nagyon értem, de láthatóan nem a jó indulat szólt a szerzőből, de nem is a szakmaisság.

The further a society drifts from truth, the more it will hate those that speak it. (George Orwell) [Work Machines: HP EliteBook, HP ProBook & Linux Mint 20 ; Entertainment: Apple Macbook AIR M1]

(#3) Abu85 válasza hallador (#2) üzenetére


Abu85
HÁZIGAZDA

Papírtermék vs. tömeggyártható termék köze van egymáshoz.

[ Szerkesztve ]

Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.

(#4) Sbig_x válasza Abu85 (#3) üzenetére


Sbig_x
kezdő

Konkrét példa: Radeon VII. Élt fél évet. Ennél még a Lakefield is többet élt.

Tetszik még a téma? :DDD

(#5) Abu85 válasza Sbig_x (#4) üzenetére


Abu85
HÁZIGAZDA

A Radeon VII-et még ma is gyártják. Sőt, van egy új verziója is Radeon Pro VII néven ( [link] ), igaz ez utóbbi több ezer dollár, de pontosan ugyanaz, mint a Radeon VII, csak másik BIOS van rajta.

[ Szerkesztve ]

Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.

(#6) Sbig_x válasza Abu85 (#5) üzenetére


Sbig_x
kezdő

A radeon vii-et nem gyártják, az amd hivatalosan kivezette. Tudod, a first 7nm gaming gpu. Amivel te próbálsz eredménytelenül és feleslegesen terelni, az a profi vga-ja az amd-nek. Ebből próbált gamer kártyát csinálni, de akkorát bukott mint Kun Béla.

"Radeon VII Allegedly Reaches End of Life Status, AMD Neither Confirms Nor Denies. Update, August 24, 2019 3:30pm PT: Matt Bach from Puget Systems reports that an AMD representative told the custom PC builder that the Radeon VII is indeed now end of life (EOL), meaning it is no longer being manufactured.2019. aug. 24."

Gugli első találat.

"Sőt, van egy új verziója is Radeon Pro VII néven"
Ja, 2020 májusban volt új. Hol lehet kapni? :DDD :DDD :DDD

[ Szerkesztve ]

(#7) Abu85 válasza Sbig_x (#6) üzenetére


Abu85
HÁZIGAZDA

Akkor nekünk biztos, hogy hülyeséget mondtak 2020-ban, amikor bejelentették a Radeon Pro VII-et. Ezt az AMD azért vezette be, mert pontosan ugyanaz, mint a Radeon VII. Csak az OEM-ek nagy mennyiségben vásárolták fel 8K-s megjelenítésre és FP64-re, így bevezettek bevezettek mellé egy Radeon Pro VII-et. Erről mi is beszámoltunk a megjelenéskor. [link] - ennek a célja az, hogy a Radeon VII OEM igénye mögé terméktámogatást rakjon, mert arra a célra nem támogatta a Radeon VII-et az AMD, amire a vásárlók használták, de a Radeon Pro VII már arra is támogatva van. Ugyanakkor a Radeon VII-et is megtartották, hiszen a két termék csak a BIOS-ban különbözik, így azok is vásárolhatnak tovább olcsó FP64-es VGA-t, akiknek a terméktámogatás nem olyan kritikus.

Az, hogy a Puget Systems mit honnan haluzik senki sem érdekel. De ők nem is OEM-ek.

Nem mellesleg a Radeon VII-en kívül nincs más olcsó alternatíva FP64-re. Attól, hogy egy játékosnak nem ez a legjobb választás, még közel sem biztos, hogy a szimulációs feladatokban a gaming VGA-k a legjobbak. A kettő kategória megvan egymás mellett. Akinek FP64 kell, és nincs 5000 dollárja valami combos professzionális hardverre, az százszor Radeon VII-et választ, terméktámogatással PRO VII-et, mintsem egy átlagos VGA-t, ami FP64-ben nudli. Persze ez rétegigény, de a Vega 20 már régóta kész van, igazából semmilyen hátrányt nem jelent a gyártása.

[ Szerkesztve ]

Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.

(#8) Sbig_x válasza Abu85 (#7) üzenetére


Sbig_x
kezdő

Akkor hogy egyértelmű legyek, az amd radeon vii nevű termékét, amit játékra szántak, [link] kivezették 2019 augusztusban.

Ha gyártják, hol kapható - mármint a profi, mert a játékra szánt az már 2020 eleje óta sehol.

Hozzá teszem a Tomshardware is megkérdezte, és nekik sem cáfolta az amd az ellenkezőjét. De pontosan tisztában vagy te ezzel. Meg azzal is hogy kifújt már rég. Az amd-nek még annyi vér sincs a pucájában hogy elismerje, csak kussol. Miért nem mondaná, hogy gyártjuk? Mert nem. Te meg ezt használod ki. Kérdés kit tudsz félrevezetni?

És:
https://www.notebookcheck.net/Radeon-VII-confirmed-to-be-EOL-just-6-months-after-its-launch.432773.0.html

"A francia Cowcotland webhely nemrégiben arról számolt be, hogy több európai forgalmazó megerősítheti, hogy a Radeon VII belépett az EOL-ba, Matt Bach a Puget Systems-től pedig a Tom's Hardware szerkesztőinek tájékoztatta, hogy az AMD képviselője már megerősítette, hogy ezeknek a GPU-knak a gyártása megszűnt, de az AMD még nem ismeri el nyilvánosan ez.

Nem nehéz megérteni, hogy az AMD miért választotta ezt az utat. A Radeon 5700 XT gyártása egyértelműen olcsóbb, ráadásul úgy tűnik, hogy a Radeon VII a tartalom létrehozására és a nagy számítási munkaterhelésre irányul, nem pedig a játékra. Úgy tűnik, hogy a Newegg-hez hasonló webhelyeken továbbra is jelentős mennyiségű készlet van a Radeon VII-hez, de az elemzők azt várják, hogy ezeket a GPU-kat végül professzionális renderelési rendszerek számára vásárolják meg."

Hol is cáfolta ezt az amd?

[ Szerkesztve ]

(#9) schwartz


schwartz
addikt

Intel Foveros a tema, erre meg megy az AMD meg a Radeon7 mocskolas. Kit erdekel ez itt?

Ride the Lightning

(#10) b.


b.
nagyúr

Nagyon jó irányokat vett fel az Intel. Látszik, hogy igyekeznek és az új vezető is dinamikusabbá tette a lomha bálnát.

[ Szerkesztve ]

"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) PSN: Wijberto: Xbox Live : Tiboa

(#11) Alogonomus


Alogonomus
senior tag

Egyértelműen ismét Gelsinger kellett az Intel jövőjének megmentéséhez. Csak remélhetjük, hogy most nem azt játssza el, amit 2006-ban, amikor az Intel Core architektúra letarolta a piacot a nagy teljesítményével, viszont 2018-ra napvilágra került, hogy ezt a beletervezett csalásokkal érte el, amiket letiltva már nem is erősek a kezdeti Core processzorok.
Remélem most szigorúan a körmére néz az AMD, mert az előző stiklije is nagyon megrendítette az AMD helyzetét.

(#12) Gdi válasza Alogonomus (#11) üzenetére


Gdi
senior tag

Ami a Spectre, Melthdown kapcsán történt az nem nevezhető csalásnak. (szerintem)
Csalás az lehet, amikor bizonyos process (pld kimondottan benchmark) futtatásakor más karakterisztikával üzemel a rendszer, de az normál/hétköznapi feladatokban nem tapasztalható. Vagy egyéb, kimondottan a mérési eredmény befolyásolása érdekében tett módosítás, ami csak akkor és ott jellemző.
Ezen sérülékenységek esetében volt egy teljesítménynövelés érdekében megtett rizikós lépés. De az adott teljesítményt megkaptad minden esetben.

''Milliárdnyi meggyilkolt csillag sikolya elhal az éj békéjében, és a kétségbeesésnek csak néhány, törékeny, kőbevésett szó áll ellen.''

(#13) Abu85 válasza Sbig_x (#8) üzenetére


Abu85
HÁZIGAZDA

Az újságok azt írnak, amit akarnak, de az AMD miért mondaná, hogy nem gyártják, ha gyártják? Ez egy egyszerű képlet.

Nyilván azóta már rájöttek sokan, hogy hülyét csináltak magukból, hiszen 2020-ban új VGA jelent meg, méghozzá egy olyan GPU-val, amit ugye 2019-ben már nem gyártottak xy média szerint. Ráadásul, aki egy picit is ért a GPU-k gyártásához, az tudja, hogy nem egyszerű ám ezt gyártani, több hónap mire elkészül egy termék. Ráadásul egy kivezetett termék visszaállítása még több időt vesz igénybe. Akár fél évet is.

Az tök jó, hogy a Radeon 5700 XT jobb volt játékra, de FP64-ben nagyon gyenge volt, így a Radeon VII-nek megmaradt a piaca. Ha valaki szimulációs feladatokat szeretne futtatni, akkor sávszél kell és FP64. Ilyet máig csak a Radeon VII kínál olcsón, illetve a Radeon Pro VII valamivel drágábban, de persze terméktámogatás mellett. Ha valaki nem sík hülye, akkor világos számára, hogy miért és hova gyártja az AMD a Radeon (PRO) VII-et. Azoknak, akik nem akarnak 15000 dollárt költeni Instinct MI100-ra. Ennél a hardvernél négy Radeon VII vagy akár Radeon PRO VII is olcsóbb, és ezekkel ugyanaz az FP64 tempó megvan.

Az FP64 tempó abból a szempontból lényeges a Radeon VII eladásánál, hogy a mai GPU-k közül a legerősebbnek számító Radeon RX 6900 XT is csak 1,5 TFLOPS-ot tud FP64-ben. Szemben a Radeon VII 3,3 TFLOPS-jával. A GeForce RTX 3090 csak 0,5 TFLOPS-ot tud. Még ha a GeForce-ból négyet vesz egy cég, akkor sem kap megközelítőleg sem akkora FP64 teljesítményt, mint egy szem Radeon VII-tel. Itt akkorák a tempókülönbségek, hogy nem kell magyarázni, hogy az AMD miért gyártja még a hardvert. Ennek a PRO verzió nyilván egy olyan kiegészítése, hogy legyen terméktámogatás is. A PRO verzióból egy még mindig sokkal olcsóbb, mint két Radeon RX 6900 XT vagy hat GeForce RTX 3090.

[ Szerkesztve ]

Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.

(#14) GeryFlash válasza Abu85 (#13) üzenetére


GeryFlash
addikt

Egesz pontosan hol lehet venni ujonan nem PRO-s Radeon VII-et? Most ilyen olyan ebay stb vendorokat leszamitva?

"Van pár ezer órám a GW2ben, szerintem nem rossz, de hamar meg lehet unni." (Kolbi_30)

(#15) Abu85 válasza GeryFlash (#14) üzenetére


Abu85
HÁZIGAZDA

Az AMD-től ezeket a régi VGA-kat direkten meg lehet rendelni. Még a 28 nm-es őskövület Sun GPU-t is gyártják, ami GCN1-es, rengeteget adnak el belőle keleti iskoláknak.
Ennél durvább, hogy 2019-ben még gyártották a 2011-es Cedart, de ma már nem, mert a 40 nm-es rendeléseiket mára visszamondták.

Az új VGA-k teszik ki az eladások zömét, de a régi termékek közül nagyon sok megmarad, amit valamiért az új generációk nem tudnak kiváltani. Ennek lehet oka az előállítási költség, vagy például az FP64 képesség, amiben a frissebb VGA-k nagyon gyengék.

Ugyanezt csinálja egyébként az NVIDIA is. Ők máig gyártják a GF119-et. Ugyanoda szánják, hova az AMD a Sunt. Relatíve nagy tételek eladásáról van szó, mert ezeknek a VGA-knak az ára 20-25 dollár körül van. Az elmaradottabb régiók nagy mennyiségben vásárolnak belőlük.

#16 b. : Sokat. A probléma az, hogy manapság is vannak low-end hardverek. De ezek ára inkább 70-90 dollár közötti. Bizonyos piacokon viszont 20-30 dollár, amit megfontolnak ezekért, és a mai low-end hardvereket nem lehet levinni ilyen alacsony árra. Egyszerűen túl drágák a FinFET gyártástechnológiák hozzá. A 28 és 40 nm-es fejlesztések viszont ideálisak, mert azok gyártási költsége már elképesztően alacsony, és simán megoldható az eladásul 20-30 dollár között.

[ Szerkesztve ]

Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.

(#16) b. válasza Abu85 (#15) üzenetére


b.
nagyúr

Driver támogatás nélkül legacy státuszban? Gondolom mennyit adnak el a 28nm kártyákbol iskoláknak.

"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) PSN: Wijberto: Xbox Live : Tiboa

(#17) GeryFlash válasza Abu85 (#15) üzenetére


GeryFlash
addikt

Hmm, ez erdekes, koszi. Soha nem gondoltam volna hogy ezek a gayrtok lehajolnak ilyen 20-25 dollaros termekekert, mmint oke hogy sokat eladnak beloluk de mekkora nyereseggel? Ha eladnak 50-100 ezer ilyen kartyat akkor is jo ha fel-1 millio dollar nyeresuk van rajta, erdemes nekik ezzel foglalkozniuk?

[ Szerkesztve ]

"Van pár ezer órám a GW2ben, szerintem nem rossz, de hamar meg lehet unni." (Kolbi_30)

(#18) Neovenator válasza hallador (#2) üzenetére


Neovenator
senior tag

Igen...megint bal lábbal kelhetett fel...rendkívül szakmai és professzionális hozzáállás.
Mint ahogy a "Ezeket érdemes elválasztani a gyártástechnológiák átnevezésétől, a Foveros Omni és Direct valójában hasznos előrelépésnek számít" odaverés is...öröm olvasni...mint mindig, amikor ilyen. :(

"The problem of leadership is inevitably: Who will play God?"

(#19) Abu85 válasza GeryFlash (#17) üzenetére


Abu85
HÁZIGAZDA

Ezek gyakorlatilag ingyen pénzek. A hardver régóta kész, élvonalbeli kapacitást nem von el, szoftvertámogatás már nincs, egyszerűen csak össze kell rakatni olcsón, és zacsiban le kell szállítani. Ha találnak ezen 100-200 ezer dollárt, akkor már megérte. Egyszerűen csak ütik a vasat, amíg meleg.

Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.

(#20) joey04 válasza hallador (#2) üzenetére


joey04
titán

és ez meglep?

(#21) Fücsök007 válasza Abu85 (#19) üzenetére


Fücsök007
senior tag

Egyébként az Intel féle 45 és 32nm-es eljárások mennyire versenyképesek a TSMC 40 és 28nm-es eljárásaival szemben ha már itt járunk? Kiket érdekelhet reálisan Intelnél a bérgyártás, akik a régi vezetés alatt nem érdeklődtek? :R (Ha megvalósul a GloFo felvásárlása, akkor gondolom nagy igény lesz a 14nm-es node-ra is.)

[ Szerkesztve ]

(#22) hallador válasza Fücsök007 (#21) üzenetére


hallador
addikt

A nyugati világ azon része akik nem bíznak meg az arab befektetőkben. A GF tulaja arab és kínai tulajdonban van. Sok olyan gyártó van akik nem bíznak bennük.
Az AMD egyrészt is ettől szenved, hiába jobbak az AMD-nek is arab, kínai főrészvényesei vannak, persze a gyártási problémákon felül.
Valamint az Intel ezzel bezsebelheti az olyan gyártókat mint a Bosch vagy hasonló cégeket is, akik eddig a GF-nél gyártatott. Ebben hatalmas üzlet van.

The further a society drifts from truth, the more it will hate those that speak it. (George Orwell) [Work Machines: HP EliteBook, HP ProBook & Linux Mint 20 ; Entertainment: Apple Macbook AIR M1]

(#23) Fücsök007 válasza hallador (#22) üzenetére


Fücsök007
senior tag

Nagy üzlet, csak kérdés mennyire hajlandó TSMC vagy Samsung versenyezni velük a későbbiekben? Mindkét gyártónak van 10nm-es node-ja, ami mára kiforrott. Ahogy én látom TSMC-t a 7nm és 28nm közötti node-ok nem igazán érdeklik, viszont Samsungnál lenne igény ma is nagyobb bérgyártásra, bennük megbíznak nyugaton is.

(#24) Alogonomus válasza hallador (#22) üzenetére


Alogonomus
senior tag

Az Intel is a modernebb technológiákban szeretne piaci részt szerezni, mert a nagyon régi technológiák végeredményben annyira nem olcsóak a megrendelőknek, így csökkenő az igény rájuk. Persze olcsó legyártani, de sokkal kevesebb chip jön ki úgy egy waferből, így az elkészült wafer alacsonyabb ára sokkal kevesebb chipen oszlik szét. A táblázat alapján 2020-ban valahol 28 nm környékén volt a sweet spot, amikortól már olcsó volt az egységnyi chip. Hogy ez milyen chipre értendő, azt csak a tweetelő tudja.
A TSMC is gyárt még bőven a régebbi technológiákon, de az újabb technológiák aránya erősen emelkedik, mert mint a táblázatban is látszott az egységár nem igazán nő ugyanarra a chipre vonatkoztatva. Így pedig amelyik megrendelő teheti, az megpróbálja az újabb csíkszélességű technológiára áttervezni a chipjét, mert 2020-ban 7 nm-ig csökkent az egységár, és azóta valószínűleg már az 5 nm is javított az egységárán. Egy évi akárhányszor 100 milliós megrendelési volumenű Bosch például biztosan jobban jön ki egy áttervezéssel, ha utána chipenként megspórol 100-200 dollárt. Ezért is van akkora tülekedés az egyre frissebb technológiát használó gyártósorokon. Licitháború van értük.

[ Szerkesztve ]

(#25) Sbig_x válasza Abu85 (#13) üzenetére


Sbig_x
kezdő

Nagyon kevés az az olvasó, akit meg tudsz téveszteni. A játékra szánt radeon VII nem élt többet fél évnél. Fölösleges a profi vga-k mögé bújni, teljesen irreleváns ebből a szempontból. Pláne hogy ellenőrizhetetlen amit állítasz. Ez viszont tény: "Legutolsó ismert ár (2020. 01. 12.): 296 900 Ft" vagyis 2020 január óta egyetlen magyar bolt sem árult radeon vii vga-t. Pont.

Hirdetés

Copyright © 2000-2021 PROHARDVER Informatikai Kft.