Hirdetés

2019. február 22., péntek

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) Frawly


Frawly
(PH! addikt)

Gondoltam én is kipróbálom, de mindig elriasztott tőle, hogy nagyon KDE/Qt only, és sok Gtk-s progi el sem érhető hozzá. Egy ideje a KDE-t sem preferálom már, mióta átálltam minimalistább megoldásokra.

Egyébként a két fő kiadási metódus nem az LTS vs. rolling, hanem a kiadás alapú vs. rolling. Az LTS vs. nem LTS a kiadás alapú disztrókon belül csak egy újabb alcsoport.

„No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP”

(#2) ubyegon2 válasza Frawly (#1) üzenetére


ubyegon2
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

Egyébként a két fő kiadási metódus nem az LTS vs. rolling

Ja, jogos, amit írsz, de az én/mi home user szintünkön(a mi-t nem rád értettem) nem szerettem volna jobban belebonyolódni. Lehetett volna erről írni 2 oldalt is. Azért köszi az észrevételt! (teszt kiadásokkal nem is akarok soha foglalkozni, bár tudom, mi erről a véleményed)

nagyon KDE/Qt only, és sok Gtk-s progi el sem érhető hozzá.

Tényleg QT only, emiatt van ez a Qpzilla klón böngészője is , gondolom, viszont mégis rendkívül szép a GTK-s megjelenítése. Majd kiderül, milyen GTK-s program nincs meg, eddig nem hiányzik semmi, a laptopon amúgy is annyi történik, ami alap telepítéssel megoldott + Firefox.

Nekem ez a CK patch is totál új volt.

Blogol mindenki minden okosságot, ennyi erővel egy ilyen kedvcsináló is belefér. Nem címlapos, csak leültem és leírtam, még akármilyen hiba is lehet benne azon kívül, amit írsz. Érdemes azt a részt átírni egyáltalán? Nálam kezdőbbeknek szól az írás.....

[ Szerkesztve ]

te/tő

(#3) CPT.Pirk


CPT.Pirk
(PH! félisten)

:C

Annyit javítanék, hogy nem a half rolling modell miatt kerülnek ritkán kiadásra iso-k, hanem mert az emberi erőforrással nincsenek úgy megáldva, mint a nagyobb disztrók. Mindig van valami fontos dolog, ami tol egyéb projekteket hátra.

Maguk a rendszer csomagok mint a kernel, xorg, mesa és társa is frissülnek iso kiadások között, csak lassabb ütemben a rendszer kritikus bugok elkerülése érdekében, miközben a user appok meg tudnak folyamatosan frissülni.

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#4) ubyegon2 válasza CPT.Pirk (#3) üzenetére


ubyegon2
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

hogy nem a half rolling modell miatt kerülnek ritkán kiadásra iso-k, hanem mert az emberi erőforrással nincsenek úgy megáldva

Aham, valami rémlik erről is, de mégsem az van, hogy van egy ember, aki időnként átírja az RC utáni számot! :D

Maguk a rendszer csomagok mint a kernel, xorg, mesa és társa is frissülnek iso kiadások között, csak lassabb ütemben

Köszi, amúgy a fejemben nekem is kb ez volt, de végül is jól írtam, csak a fentiek miatt csúszik szét akkor a dolog. Ha sokan lennének, akkor majdnem fednék egymást az idők. ;)

Lehet, hogy kicsit átfogalmazom majd azoknak megfelelően, amit írtatok. De nem biztos. Most csak kedvem volt, egyhuzamban leírtam, holnap átolvasom és finomítok ezt-azt.

Az ilyen valóban hasznos észrevételeket meg külön köszönöm nektek! Jöhet még másoktól is hasonló.
Tudom, hogy nem bírom a kritikát, de számomra is viszonylag új terület ez, nem véletlenül nem a Mint Cinnamon írásomat fejezem be. :N

Gyors kedvcsinálónak azért csak jó lesz a rövid blog, nem? Kicsit hátha forgalmat generálnék nálad is a topikban, mer most már nem úszod meg az új Chakrás cikket sem!

[ Szerkesztve ]

te/tő

(#5) MineFox54 válasza Frawly (#1) üzenetére


MineFox54
(őstag)

Ha nem i3 akkor csakis KDE :D

ltt van ez a napszemüveg. Ezt 2500-ért vettem. Boltban mennyi? 300, mondjuk, ezzel pont {átvertek}.

(#6) Shyciii válasza Frawly (#1) üzenetére


Shyciii
(PH! addikt)

Ez a bajom nekem is :) én Manjaro-t KDE-vel használtam, de amióta Openbox-ot használok, azóta semmi kedvem visszamenni a zabagépes KDE és társaira, így sajnos Chakra nekem kilőve :)

[ Szerkesztve ]

(#7) csixy válasza Shyciii (#6) üzenetére


csixy
(PH! addikt)
LOGOUT blog

Talán csak nem Deborah hanem a férje Ian a közös személy?

Bocs Shyciii, ezt Egonnak akartam írni.

[ Szerkesztve ]

Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi.

(#8) cigam


cigam
(PH! félisten)

Csak nekem nem derült ki mi az a 2 hiba?

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#9) Aweriot


Aweriot
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Live-ba már próbáltam és még úgy is sokkal gyorsabbnak tűnt mint a Manjaro. Lehet kap egy esélyt. Viszont azt nem teljesen értem, hogy miért nem a FF az alapértelmezett böngészője.

"War doesn't determine who's right - only who's left." Bertrand Russell

(#10) ubyegon2 válasza Aweriot (#9) üzenetére


ubyegon2
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

Ha jó a tippem, azért nem default a Firefox, mert a Chakra QT alapú programokat használ csak, ezek szerint a FF GTK alapú. Viszont ha saját tárolóból felteszed, sokkal jobb a böngésző futása már alapból is, amit említettem is a blogban.

A gyorsaság titka meg ez a kernel CK patch. Meglepő a gyorsasága, mert a Manjaro is gyors.

Ami hiba van a Chakra-ban, az meg KDE hiba, ugyanígy megvolt Manjaro-nál is.

delay nem állítható be autoindulásba tett programnál

wifit nem ismeri fel, nem csatlakozik

Ez a két hiba, amiről említést tettem. Az, hogy KDE-ben script-tel kell megoldani az autoindítását egy programnak, az elég döbbenetes, Cinnamonnal pár kattintásal lehet szabályozni a késleltetést.

[ Szerkesztve ]

te/tő

(#11) CPT.Pirk válasza ubyegon2 (#10) üzenetére


CPT.Pirk
(PH! félisten)

Valóban nem lehet a delayt állítani, de régebben nem voltak ssd-k, meg láttad mennyire egyszerű egy két soros bash scripttel megoldani. :) Persze majd később gondolom lesz ilyen.

A Falkon meg a KDE saját böngészője, nyilván ezért jön alapból azzal. Én inkább a Calligra suite-ot cserélném leg Libreofficera, mert a Calligrának vannak problémái a dokumentum kompatibilitással, meg túl egyszerű program.

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#12) ubyegon2 válasza CPT.Pirk (#11) üzenetére


ubyegon2
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

Valóban nem lehet a delayt állítani, de régebben nem voltak ssd-k, meg láttad mennyire egyszerű egy két soros bash scripttel megoldani.

Persze, nincs ezzel gond, az is logikus, hogy az SSD sebessége miatt szükséges ez. Pillanatok alatt megoldható script-tel is a dolog, legfeljebb ha kezdő home usernek ebben nem segítenek, akkor nem állít időzítést. (most az én bénázásomat nem említem, de tényleg egyszerűnek tűnik megoldani)

Igazából azért írtam a két hibát, mert felmerült kérdésként. És igen, mindettől függetlenül ez kicsit ciki KDE hiba, ha már ez a legjobban konfigolható DE, mivel a Cinnamonban már igen régóta benne van ez az opció.

Az általam tapasztal wifi csatlakozási hiba meg valószinűleg csak iwlwifi-nél jelentkezik Inteles HP Elitbookoknál......

A tipp jó volt egyébként, hogy miért nem Firefox a default böngésző?

te/tő

(#13) CPT.Pirk válasza ubyegon2 (#12) üzenetére


CPT.Pirk
(PH! félisten)

Nem tudom a választ a Firefoxos kérdésre. De szerintem ott az is bekavar, hogy a nyelvi csomagjai külön csomagokban vannak, az összes. Így a telepítőben erre kódot kellene írni, hogy a telepítőben választott nyelvnek megfelelően minden más nyelvi csomagot töröljön le.
LO esetében ugyanez van a nyelvi csomagokkal.

[ Szerkesztve ]

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#14) ubyegon2 válasza CPT.Pirk (#13) üzenetére


ubyegon2
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

Mintha olvastam volna erről a GTK-s dologról a Firefox-szal kapcsolatban, de emlékszem, anno is különc volt ebben a Chakra a webkit alapú böngészőjével.

A nyelvi csomag valóban gond, Manjaro-nál is külön kellett felrakni, de elég sok disztrónál előjön ez. Ezzel sose volt gondom, Debianban más okokból nem volt anno Firefox(pedig mégiscsak az volt)

Azt meg ne értsétek félre, nem a szokások KDE-Cinnamon méregetés miatt írtam az előbbi hiányosságot. Egyszerűen van és kész, különben ha nem kérdeznek rá, nem részleteztem volna. (amúgy is igazából csak pozitívumokat tapasztaltam, emiatt is skicceltem a blogot, kifejezetten kedvcsinálónak)

Ennek nincs köze a Chakra disztróhoz, KDE hiányosság, viszont az meglep, hogy a legnépszerűbb DE felhasználók ezt a késleltetési gondot nem nagyon hiányolták. Nem múlt heti találmány már az SSD sem. (old Intel 520-as 5. éves az évtizedes desktopomban)

[ Szerkesztve ]

te/tő

(#15) csixy válasza ubyegon2 (#12) üzenetére


csixy
(PH! addikt)
LOGOUT blog

Próbálkozz 5Gigaherzen ott egyből csatlakozni fog .

Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi.

(#16) ubyegon2 válasza csixy (#15) üzenetére


ubyegon2
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

OK, már megyek is dual routert venni! :D Asus RT-N12D1 van most

Egyébként az első napokban még időben kapta a wifit, csak tegnap tűnt fel, hogy üres ablakkal van ott a Franz.
No de ettől még az összes többi autoindítóban lévő program indulásának a késleltetése nem lesz megoldott. ;)
Ill. megoldható, csak nem GUI-ból....ha nem KDE-ről lenne szó, meg se említettem volna.

[ Szerkesztve ]

te/tő

(#17) csixy válasza ubyegon2 (#16) üzenetére


csixy
(PH! addikt)
LOGOUT blog

Olyan vason a bóti ubi16.04.1 meg sem találta a 2.4 gigás wifit. Illetve meglátta, de nem volt hajlandó rá felmenni, vagy a router lökhette el.
Ndiswrapperrel winxp, vagy win7-es driverrel is lerhet próbálkozni.

[ Szerkesztve ]

Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi.

(#18) ubyegon2 válasza csixy (#17) üzenetére


ubyegon2
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

A HP8570p-re gondolsz? Tökéletesen ismerte fel eddig minden disztró a wifit, Mint Cinnamonnál nem is időzítettem a Franz messengert, de fél év alatt volt már pár disztró a gépen. Csak Archklón KDE és a Chakra KDE nem kezeli jól az iwlwifi drivert. Illetve nem az a gond, hogy nem ismeri fel, nem csatlakozik, ha egyrésztvevős a titkosítás. Amit linkeltem is nemrég, ott a kép is.

Szóval azon a gépen fene tudja milyen bolti Ubuntu van/volt, amit próbálgattok, de ilyen gond ezer %, hogy nincs ezzel a típussal. Ha valami kuka routerről van szó, az nem a Hp8570p hibája. ;]

[ Szerkesztve ]

te/tő

(#19) CPT.Pirk válasza ubyegon2 (#14) üzenetére


CPT.Pirk
(PH! félisten)

Azt hiszem az OpenSuse környékéről származó plazma integrációs patch-el fordított Firefox van a Chakra alatt, így bár valóban nem QT-s alkalmazás, illeszkedik a KDE-be (valamilyen szinten).

Amúgy nem az a gond, hogy külön kell felrakni a nyelvi csomagot, mert normál telepítéskor megkérdezi tőled, hogy melyiket szeretnéd, hanem az, hogy a telepítőben ezt magának a telepítőnek kellene intéznie a választott destkop nyelv alapján. Ellenkező esetben felkerülne valami 44 nyelvi csomag csak a böngészőhöz, hogy biztos meglegyen a te nyelved is.
Az se jó alternatíva, ha minden nyelvet tartalmazna az alap csomag, mert akkor meg a mérete lenne bazi nagy.

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#20) ubyegon2 válasza CPT.Pirk (#19) üzenetére


ubyegon2
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

Na várjunk, itt a nyelvi csomagoktól független a Firefox nyelvi csomagja, a Mint csak angol és magyart rak fel, de ha nincs fenn a firefox-locale-hu csomag, akkor hiába magyar nyelvet választasz telepítéskor, nem lesz hu a FF. Amúgy a -de nyelvi csomag 696kb, az összes sem lenne annyira sok. 30MB plusz miatt csak nem dobnak egy böngészőt defaultból. ;)

Manjaronál úgy rémlik a locale-hu csomagot nekem is fel kellett raknom külön.

te/tő

(#21) CPT.Pirk válasza ubyegon2 (#20) üzenetére


CPT.Pirk
(PH! félisten)

Firefox-kde és nyelvi csomagok vannak: https://rsync.chakralinux.org/packages/gtk/x86_64/

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#22) ubyegon2 válasza CPT.Pirk (#21) üzenetére


ubyegon2
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

Köszi ez az, ugyanúgy vannak itt is, mint Ubuntu alapnál, nekem ez megvan, Octopival le is cserélem mindig Chakránál. :) (most szerintem valaki másnak volt nyűgje, hogy hol a Firefox.....)

te/tő

(#23) whbear válasza csixy (#15) üzenetére


whbear
(senior tag)

Igaz hogy nem Chakra hanem Vanilla Arch és KDE, évek óta küzdök a WiFi hol látja hol nem. Mióta 5 GHz-en megy a WiFi ugyanaz a konfig és atomstabil. Szóval van benne valami.

Arch Linux KDE, XFCE

(#24) CPT.Pirk válasza whbear (#23) üzenetére


CPT.Pirk
(PH! félisten)

Pár évvel ezelőtt volt ilyen wifi gondom azt hiszem Atheros wifivel, ott az volt a gond, hogy két driver is volt hozzá Chakrán és összeakadtak. Az volt a megoldás, hogy az egyiket blacklistre kellett tenni.

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#25) whbear válasza CPT.Pirk (#24) üzenetére


whbear
(senior tag)

Köszi a választ, így jól működik, teljesen átálltam 5 GHz-re. De megnézem ezt a driver témát.
Ez egy linksys USB stick.

[ Szerkesztve ]

Arch Linux KDE, XFCE

(#26) anorche1


anorche1
(őstag)

Ez a ck patch pontosan micsoda? Ez mas disztrok kerneleiben, pl. Manjaro, nincs benne?

"It never gets easier, you just go faster." Greg LeMond

(#27) CPT.Pirk válasza anorche1 (#26) üzenetére


CPT.Pirk
(PH! félisten)

Több patch együttese, leginkább az ütemezőt érinti. Itt lehet belemélyedni: http://users.on.net/~ckolivas/kernel/

Nem tudom, hogy a Manjaro alapból mit használ. Tippre nem használják, mert az Arch sem használja alapból ahogy nézem.

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#28) whbear válasza CPT.Pirk (#27) üzenetére


whbear
(senior tag)

Rosa Linuxál vannak ilyen olyan kernelek, ck, real time, stb. Én próbálgattam de hatalmas nagy változást nem láttam az alap kernelhez képest.

Arch Linux KDE, XFCE

(#29) CPT.Pirk válasza whbear (#28) üzenetére


CPT.Pirk
(PH! félisten)

Én kimértem a phoronix tesztjeivel, a CK patchelt kernel ugyanúgy 5% csökkenést hozott a kernel fordítási teszt idejében, mint mikor megtuningoltam a ramjaimat.

De elsődlegesen nem ez a célja, hanem a reszponzivitás növelése, amit az ütemező viselkedése befolyásol leginkább.

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#30) whbear válasza CPT.Pirk (#29) üzenetére


whbear
(senior tag)

Köszönöm a részletes választ. Nekem nem ér már meg ennyi macerát pár százalék, de akinek szüksége van rá, jó hogy vannak ilyen kernelek. (Elnézést szétoffoltam ubi topikját :))

Arch Linux KDE, XFCE

(#31) ubyegon2 válasza whbear (#30) üzenetére


ubyegon2
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

Nem offoltad szét, sőt! Felhívtad a figyelmem ennek a CK patch-nak a lényegére, ami felett amúgy elsiklottam elsőre. Ha időm lesz, utána is olvasok a Kapitány által linkelt helyen is, mert ezek a schedulerek hasznos dolgok ám, régebben is érdekeltek, mikor elkezdtem SSD-t is használni. Sokat dob a megfelelő scheduler használata és ha már kernelbe is bekeról, az csak megkönnyíti a dolgot.

[ubyegon@chakrahp ~]$ cat /sys/block/sda/queue/scheduler
noop deadline [cfq]

Szóval cfq a default, akkor lehet nem csak itt van a kutya elásva. (bfq-ra tippeltem volna....) Mindegy, átrakjuk noop-ra....

Csak ötleteljetek, írkáljatok ide, ha valami eszetekbe jut, ez nem egy szaktopik, ahol kisgazda pökhendi mentalitással oktatják ki, ha valaki nem léghajó fejű. ;)

[ Szerkesztve ]

te/tő

(#32) CPT.Pirk válasza whbear (#30) üzenetére


CPT.Pirk
(PH! félisten)

Annyi macera mindössze, hogy felraksz egy új csomagot. :)

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#33) ubyegon2


ubyegon2
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

Imádom a KDE-t.....
Létrehoztam egy új Aktivitást, de az istennek nem tudom likvidálni sehonnan nézve, ha van erre tippetek, szóljatok.
Másik gondom, hogy le akartam tenni alulra a panelt/tálcát, na azt úgy nem hagyta, csináltam új panelt, benne voltak a szokásos ikonok. Egy gond van, hogy ha bezárom a Franz-ot, eddig beült az ikonja a tálcába a többi ikon közé, most viszont elúszik a Franz, de az ikonja nem jelenik meg a tálcán.
Ezzel lehet valamit kezdeni, mert lényeges, hogy ott legyen, ha nem vagyok épp gép előtt, visszajöttömkor azon a kis bajusz ikonon van egy piros pötty, ami jelzi ha rámírtak!? :Y

te/tő

(#34) CPT.Pirk válasza ubyegon2 (#33) üzenetére


CPT.Pirk
(PH! félisten)

Tettél ikonos feladatkezelőt a panelra?

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#35) ubyegon2 válasza CPT.Pirk (#34) üzenetére


ubyegon2
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

Az kizárt dolog, mert nem tudom! :D
Egyébként ismerősen hangzik a dolog eléggé. Most pár nap után reboot volt és eléggé fura lett néhány dolog az egyik téma miatt, de az csinál ilyen, nem vészes. Megnézem újra ezt az ikonos dolgot. Különben már megbarátkoztam az új felső paneles kinézettel, csak az elején akartam átcserélni. Maradhatna így is.... :N

Nincs kizárva, hogy két nap alatt elég sok dolgot változtatgattam, na majd kiderül. Amúgy a szájuk pállna ki ezeknek a Chakrás felvesztőknek, hogy anno nem a Cinnamont gondolták DE-nek hozzá.

Na átbootoltam a HP-n, jobb gomb azt írja, hogy Ikonos feladatkezelő beállítás, végül is ugyanúgy néz ki a panel, mint amikor fenn volt. ;]
Anno is ezekkel a messenger klónokkal volt gondom a panelen való múködésükkel pontosabban.....gyanítom, hogy ezt sem lehet már így megoldani könnyen, mint anno az egykattintós aktiválást panelről. Marad az, hogy felrakom újra a Franz-ot.

Viszont ezt az új Aktivitást vagy mit hogyan lehet kigyomlálni?

[ Szerkesztve ]

te/tő

(#36) ubyegon2 válasza ubyegon2 (#35) üzenetére


ubyegon2
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

Viszont ezt az új Aktivitást vagy mit hogyan lehet kigyomlálni?

OK ez is, először inaktiválást kíván és mielőtt kiléptem volna a Aktivitások menüjéből, észrevettem a kisablaka sarkában egy pici piros kuka jelet, így már könnyű. Gondolom reboot előtt a témák variálása miatt nem volt észrevehető vagy nem is figyeltem.

Most egyébként pont a régebbi Chakra kinézete van. Jó ez, valahogy Cinnamon után kevésbé zavaró a klasszik kinézet.

[ Szerkesztve ]

te/tő

(#37) cigam válasza CPT.Pirk (#29) üzenetére


cigam
(PH! félisten)

A többi desktop(ra/nak) szánt distro miért nem "optimalizál"ja? Nem sok ember dolgozik rajt, biztonságos?

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#38) ubyegon2 válasza ubyegon2 (#35) üzenetére


ubyegon2
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

Paneltálca az ami kezelné a tray-re küldött programokat, az automatikusan felkerül az új panellel. Franz-ot le/feltelepítettem, régebbi Messengerfordesktopot is próbáltam, annak kifejezetten van ilyen opciója, hogy bezáráskor tray-re......feladom. Ott van elindulva a háttérbe, jött is üzenet, de csak hallani lehet, menüben rá kell kattintani az inditójára, hogy felugorjon az ablak. :(

Közben beugrott, hogy az okos elnevezésű képernyőszél-lel le lehetett volna húzni alulra a panelt, nem kellett volna törölni és újat csinálni.

Ennyi idő alatt 20x telepíthettem volna újra.....

[ Szerkesztve ]

te/tő

(#39) CPT.Pirk válasza cigam (#37) üzenetére


CPT.Pirk
(PH! félisten)

Erre nem tudok mit mondani, de a CK patchek már jó sok évre nyúlnak vissza. Van egy bizonyos konzervatívság, ha a kernelről van szó de ez esetben nem tudom mi a helyzet. Chakránál bevált, az biztos.

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.