- Lalikiraly: Commodore The C64, Ultimate
- sziku69: Szólánc.
- Doky586: SecureBoot kulcsok frissítése (2026 nyara)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- KISDUCK: Diétás kaja tipp
- lkristóf: Prohardver fórum userscript – hogy lásd, mikor neked válaszoltak
- tordaitibi: Moltbook- az AI közösségi platformja
- MasterDeeJay: RAM gondolatok: Mennyi a minimum? DDR3 is jó?
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Xarina
aktív tag
Nem problémázott senki semmin, főleg nem kifelé. Valami csempészbusz szerűséggel mentünk tovább Chisinauból Bukarestbe, ami késő éjszaka indult és kora hajnalban ért a határra. Mindenkinél volt valami csempészárú, így összedobtak valamennyi pénzt a határőr/vámosnak. A sofőr levitte egyben az összes útlevelet és 2 perc múlva már mentünk is tovább. Mi pecsétet sem kaptunk, valószínűleg a többiek sem, szerintem meg sem nézték az útleveleket.
-
gzbotii
nagyúr
Arra értem, hogy Moldvába Transznisztria félől léptetek be, így nem volt moldav pecsét az útleveletekben, nem problémáztak ezert kilepeskor a moldáv határőrök?
Nekünk nem volt gondunk a magyar útlevéllel, az útlevelunkel, igaz az idegenek álltál használt legforgalmasabb határátkelőn mentünk be, egyből állítottak ki a vízumot es mehettünk tovább.Ahogy látom a KGB épületet te se fotoztad le

-
Xarina
aktív tag
Az egyetlen gond az volt Odesszából, hogy csak akkor indult a marsutka, amikor megtelt és ez bizony beletelt pár órába. Árakra nem emlékszem, de olcsó volt nagyon. Csak 1 napig voltunk, így nem kellett regisztrálni. Én maradtam volna még legalább egy napot, de akkor már túl macerás lett volna az ügyintézés. Ill.a határon fél órára félreraktak bennünket és összeült az összes határőr, mert nem láttak még magyar útlevelet és nem tudták, mit kezdjenek vele.
Itt van pár kép az útról: [link]
A többi albumban megtalálható az út eleje és vége is. -
Xarina
aktív tag
Sajnos csak most találtam rá az írásra. Nagyon szuper beszámoló. Mi pár éve Odessza felől léptünk be az országba és Moldova felé léptünk ki.
-
gzbotii
nagyúr
válasz
Mufajkedvelo
üzenetére
Végül is akkor jobban jártuk, hogy busszal mentünk. Kb 4€ megúsztuk az utat oda-vissza.
-
Mufajkedvelo
újonc
Békesség testvérek!
Decemberben bepróbálkoztunk kocsival a transznisztriai határon. 18 €-t fizettünk: 6 € "autópálya-matrica", 6 € biztosítás (a zöld kártyát itt nem fogadták el, külön kellett kötni egyet) és 6 € custom clearance. Ja, és ki kellett tölteni mindenféle papírokat, összességében kb. fél órát tartott.
-
gzbotii
nagyúr
válasz
H.Istvan25
üzenetére
Őszintén, nem hiszem, hogy menne nekik az angol - nemet meg teljesen esélytelen
-
gzbotii
nagyúr
válasz
H.Istvan25
üzenetére
Ha meg itthon leszek, felhívom neked, nem probléma.
-
gzbotii
nagyúr
válasz
H.Istvan25
üzenetére
Azért jó jegyet foglalni, mert akkor tuti lesz helyed. Én helyedbe mindenkéé foglalnék előtte bár egy héttel.
Bp-Kolozsvár vonattal ide és innen busz, szerintem az éri meg legjobban (idő & km) -
H.Istvan25
senior tag
Na lehet mégis nyáron megyek, mivel Grúziába már csak drágán tudnék repjegyet foglalni. Romániába mindenképp vonattal mennék, majd onnan busz vagy vonat. A következőket találtam:
Kolozsvár-Chisinau busz 80 lej: [link]
Nagyszeben-Chisinau busz 90 lej: [link]
Brassóból és Bukarestből is lehet menni busszal, de az már kerülő és drágábbra is jön ki. Vonatot nem tudom de az még érdekelne.
Kérdésem az lenne, hogy ezekre a buszokra muszáj jegyet foglalni telefonon (ír ott számot is), vagy odamegyek és megveszem csak helyben? Erről tudsz valamit? Ez az autogari.ro megbízható oldal?
-
gzbotii
nagyúr
válasz
H.Istvan25
üzenetére
-
gzbotii
nagyúr
válasz
H.Istvan25
üzenetére
Tervezel valami konkrétat?

-
gzbotii
nagyúr
válasz
H.Istvan25
üzenetére
-
H.Istvan25
senior tag
Múltkor írtad, hogy van Kolozsvár-Chisinau vonat. Be tudod linkelni? Mert nem találtam
-
Vanir
veterán
Köszi a cikket, valóban érdekes volt végigolvasni, egész megjött a kedvem a hasonló kiruccanásokhoz.

-
gzbotii
nagyúr
Kérdezz nyugodtan, szívesen segítek.
Határnál tuti elfogadnak moldáv lejt is. Járművel való belépésnél meg kell fizetni egy öt eurós díjat, azt gondolom elfogadják euróban - forintot és román lejt viszont csak a nagyobb váltók, bankok vesznek el, Tiraszpolban is.Helyedben mindenképp vinnék magammal eurót erre az útra, egy ötös-tízes címlet csodákra lehet képes úgy Moldvában mint Transznisztriában és Ukrajnában is.
Olvastam olyan románról, aki öt eurót adott egy rendőrnek, amikor behajtott az egyirányúba, ami nem volt rendesen kitáblázva, meg olyanról, aki egy órát késett a kilépésnél Transznisztriából, 300 euró körül kellett volna fizessen, de adott 5 eurót és még 100 moldáv lejt így elengedték minden probléma nélkül. Lényeg, hogy kis címletekben legyen és ne lássák, hogy van pénzetek mert akkor mindjárt kezdnek pályázni rá. -
duni84
aktív tag
köszi, ezt olvastam a kommentek között
és amúgy helyben csak a saját valutájukat fogadják el? meg jobb híjján lehet pl kártyával fizetni étteremben/szupermarketben, hogy legyen b terv? persze még nekem is kell találnom egy útitársat, mert akkor már nagyobb körrel kapcsolnám össze a dolgot, azt meg egyedül unalmas is, meg öngyilkos is. de elrakom a cikket és ha aktualizálódik, akkor tuti zaklatlak majd pár kérdéssel, ha nem gond. -
gzbotii
nagyúr
Ha kocsival mész, könnyen útba lehet ejteni, de arra készülj, hogy a határnál ki kell majd tölteni pár papírt a kocsira/motorra. Sokan mondták, hogy egyszerűbb ha visszajössz Moldovába, és Palancanál mész át Ukrajnába, mert ott biztos nem kell számítani kötekedésre egy kis csúszópénz fejében.
Másik: ha Odessza felől lépsz be Transznisztriába (azaz hazafelé úton) és később onnan Moldovába, akkor mindenképp el kell menni Chisinauba a bevándorlási hivatalba, és belépési pecsétet kérni az útleveledben. Különben illegális határátlépőnek minősülsz és a Moldáv-Román határnál baj lehet ebből.
-
duni84
aktív tag
köszi az írást
nekem meghoztad a kedvem, hogy pl odesszáig tervezzek egy kirándulást és akkor útközben összeszedjek egy marék aprópénzt és élményt ebből a csodás országból@ytjTRY #119: és mennyire becsülték a motorokat? és főleg: mennyit kellett fizetni a felbecsült összegek után? városnézés is volt? addig hova tettétek őket? simán az utcán, cuccokkal felpakolva?
-
lappa86
aktív tag
válasz
petipetya
üzenetére
A kitekinto.hu egészen jó külpolitikai híroldal, rendszeresen olvasom.
Poszthoz: jó volt olvasni, köszi, a későbbi túráidról is szívesen olvasnék itt.

-
Apika
addikt
Remek képek, remek leírás! Élmény volt olvasni.
-
LackoMester
addikt
Jó kis túra lehetett, köszi az élménybeszámlót.

-
gzbotii
nagyúr
válasz
H.Istvan25
üzenetére
Ezt a beszámolót en is olvastam meg indulás elott. A cikkben van is egy kép Buticeni faluról
-
H.Istvan25
senior tag
válasz
H.Istvan25
üzenetére
Meg is találtam a beszámolót:[link]
"No, Butuceni egy félreeső falu, egy hosszú utcából áll, ami párhuzamosan fut a dombbal és a Raut folyóval, az út nincs lebetonozva, járda sincs, sem vezetékes víz, sem gáz. Ez utóbbi nem is baj, mert úgysem bírnák megfizetni az emberek, akik amúgy többnyire munkanélküliek és már reggel nyolcra eláznak. Szóval olyan, mint itt a hátrányos helyzetű kistérségekben, csak itt nincs egy darab cigány sem. (Cigányokat egyébként csak egyszer vagy kétszer láttam Chisinauban). A faluban négy bolt is van, de alkoholon kívül másból nemigen van választék. Mi az első napokban megpróbáltunk magunkra főzni és ez komoly nehézségekbe ütközött, mivel mindenféle alapanyag hiányzott."
Ezen nagyot nevettem amikor olvastam

Amugy az okát nem tudom, de én 14 éves korom óta el szeretnék menni Moldovába (most 21 vagyok). Nem tudom megmagyarázni, hogy miért, de nagyon vonz az ország. A másik ilyen Grúzia, bár az érthető miért tetszik
-
gzbotii
nagyúr
válasz
H.Istvan25
üzenetére
Az.
Az alkoholfogyasztást szerintem meg otthon produkálják, a falvakban es mar kora reggel, nem pubokbna -
gzbotii
nagyúr
válasz
H.Istvan25
üzenetére
Ahol mi voltunk, az a Smokehouse. Nagyon hangulatos hely, profi felszolgálás, elfogadható árak. Itt többnyire külföldiek voltak es a sörök többsége is külföldi.
Más pubban nem jártunk.
Andyst tudom ajanlani, en ott este kaja melle mindig kertem egy finom Slavich sort, nekem nagyon tetszett az íze. A leghíresebb a sörük az a Chisinau, egy ideje lehet nálunk is kapni - meg azt tudom ajánlani.
Borok nevetségesen olcsók náluk, főleg ha azt nézed, mit kapsz a pénzedert -
gzbotii
nagyúr
válasz
H.Istvan25
üzenetére
Szerintem ebből Odesszában nem sok érződik - hiába többségi orosz.
Kocsival talán azért rosszabb, mert a rendőrök egy kis csúszópénzért megállíthatnak. Mathruskával meg ilyen miatt sem kell aggódni. -
Chuck Norris
senior tag
válasz
H.Istvan25
üzenetére
Ha ilyenen parázol akkor szerintem Párizs meg Brüsszel veszélyesebb...
-
gzbotii
nagyúr
válasz
H.Istvan25
üzenetére
Ami biztos: a Tapok hostelt kerüld el Chisinauban.
Én direkt írtam nekik foglalás előtt mailt, hogy van udvaruk, lehet ott parkolni? Persze, nem probléma, jött a válasz másnap. Amikor odaértem, az udvart elfoglalta egy BMW, hiába kérdeztem, hogy az kié, nem-e lehetne elébb állni vele/este elmegy-e/akármi, a recepciós szart a fejemre. Amikor meg azt kérdeztem, hogy nem törik- e fel éjjel (főleg, hogy idegen rendszám is van rajta) szabályosan szembe röhögött.
Amikor indultunk haza, ott felejtettem a 4 hetes, több mint 26.000Ft vett NB cipőmet. Írtam emailt - jött a válasz, hogy még a héten elküldik valamivel. Majd egy hét múlva telefonáltam is, akkor sűrűn kérték az elnézést, hogy nem volt idejük, na de majd holnap. Ezek után hetente többször telefonáltam, még pénzt is ajánlottam, aztán mondták, hogy menjek utána mert nekik nincs idejük elmenni az 1,2km levő állomásra. Viseljék egészséggel -
H.Istvan25
senior tag
válasz
Chuck Norris
üzenetére
Autóval mennék szívem szerint, de arra csak valamikor ősszel lesz pénzem hogy vegyek
. Majd azzal jövőre 
Nem attól félek hogy kirabolnak meg ilyesmi, hanem inkább tüntetések és a terrorcselekmények a veszélyesek ott. Tavaly Kárpátalján is volt egy kis buli. De talán idővel rendeződik a helyzet
-
Chuck Norris
senior tag
válasz
H.Istvan25
üzenetére
Hát szerintem elég más a valóság, meg az amit itt mondanak a TV-ben. Én a helyedben keresnék még pár embert és autóval mennék, az az egyszerűbb, a benzin is olcsóbb mint itt és nem vagy a menetrendekhez kötve. A szálloda parkolójából talán nem lopják el a járgányt, nekünk sem vitték el a motorjainkat. Attól nem kell tartani, hogy eléd állnak aztán kirabolnak az útonállók, mert ezt a rendőröknek a jogköre

Volt akit azért büntettek meg mert megállt a stop táblánál de a rendőr szerint nem tette le mindkét lábát csak az egyiket (WTF?), hiába magyarázta a kollega, hogy nem tudja egyszerre letenni mert nem ér le, mégis megbírságolták, utána minden stoptáblánál látványosan két lábbal dobbantottunk
Nem lebeszélni akarlak, én Ukrajnában egészen a Voronyezsig jutottam -a doni áttörésről emlékeztünk meg- de nagyjából csak Kiev ami látványosabb volt, ami meg tényleg szép az a Krim, oda bármikor vissza is mennék meg természetesen Kárpátaljába. -
H.Istvan25
senior tag
Ha mennék arra akkor nincs kizárva, hogy Odesszát is bevállalom, de nem tudni hogy mi lesz pár hónap múlva. Két éve terveztem egy ukrajnai körutazást, már a szállásokat is kinéztem, úgy terveztem hogy hamarosan foglalom a szállást és a vonatjegyet, de amikor kitört a háború inkább lemondtam erről. Úgy terveztem hogy elmegyek Kijevbe, Donyeckbe, Dnyipropetrovszkba, Krímre és Odesszába is. De végül ebből nem lett semmi
-
gzbotii
nagyúr
válasz
H.Istvan25
üzenetére
Érdeklődtem par embertől, es azon kívül, hogy valószínű, hogy kocsi nélkül maradsz éjjel ha nem őrzött parkolóban hagyod, azt mondtak nappal biztonságos, nincs probléma.
Esetleg érdeklodj meg Tripadvisor fórumokon. -
H.Istvan25
senior tag
-
gzbotii
nagyúr
válasz
H.Istvan25
üzenetére
Após volt arra meg '92-ben állítólag semmi érdekes nincs ott (Balti). Ami esetleg érdekes lehet, mint magyarnak az elmenni a honvédek sírjához, a zsido temető mellett.
Sorocarol nem tudok semmit.
De ha busszal mesz, szerintem megéri átmenni Odesszában. Naponta többször indulnak matruskak, amik direkt elkerülik Transznisztriat es ugy egyszerűbb az átkelés. -
gzbotii
nagyúr
válasz
H.Istvan25
üzenetére
Mire kell neked 6GB net?

Állítólag meg a legjobb lefedettséget az Orangenak van.Moldcellnel csakugyan 140 lej az 5GB de minek annyi?
Amit érdemes megenezni Moldovában: Chisnau, Orhei, Cricova,Gagauzia es Transznisztria. Ha mindre egy napot szansz, eleg jól körbe lehet nézni.
-
H.Istvan25
senior tag
Csak elég alap dolgokat tudok. Magamtól tanulgattam egy keveset, meg sokat jártam Erdélyben és ott is tanultam dolgokat. Oroszul pedig nemrég álltam neki tanulni.
Én ugy láttam hogy a net az Orangenél 5GB 150 lej, a Moldcellnél 100 lej (10GB 140lej), az Unitenél pedig 6GB 125 lej.
-
gzbotii
nagyúr
válasz
H.Istvan25
üzenetére
En is összehasonlítóttam, Orange jóval olcsóbb mind a többi. Úgy percdíj mint net.
Amúgy, honnan tudsz románul, ha szabad kérdezni?
-
H.Istvan25
senior tag
Ősszel nekem nem jo, csak nyáron érek most rá
.Nem HTC-m van, szóval talán menne a net
. De ha jol emlékszem akkor a Moldcell valamivel olcsóbb mint az Orange, az Unite pedig sokkal (pár hónapja ennek utánanéztem). Mondjuk az Unite csak 3G-t és 4G-t ad, 3G mindenhol van Moldovában, de lehet nekik a szolgáltatásuk kevésbé nyúlik át a Dnyeszteren túlra. Valamint az Orangenek mindenhol van szinte 4G, a Moldcellnek pedig csak nagyobb városokban egyelőre.Azt hallottam én is, hogy Chisinauban inkább oroszul beszélnek az emberek, vidéken jellemzőbb a román. Valamennyire mindkét nyelven tudok, szóval talán menne. Például a mobilszolgáltatók weboldalát értettem, valamint egy étlapot meg hasonlót is tudok értelmezni.
Az utitárs keresésével nekem is baj van, a legtöbben nem szívesen akarnak errefele menni. Pedig biztonságosabb jelenleg mint egy nyugat-európai nagyváros.
Utazásból nekem ez a vonatos megoldás jónak tűnik (kocsim még nincs sajnos, de talán hamarosan
), mondjuk tuti hosszú az út, főleg hogy a határon pár órát kell állni az elleőrzés és a nyomvonal váltása miatt. De ültem már 30 órát vonaton, így ez nem zavar. -
gzbotii
nagyúr
válasz
H.Istvan25
üzenetére
Kolozsvár-Chisinau busz van. 120 román lej körüli áron. Este linkelem, gépen megvan könyvjelzők közt.
Kezdő kártyát mi egy útszéli trafikostol vettünk. Feltöltő kártya is van náluk.
Ha HTC-d van, nem fog menni egyből a net, be kell állítani valamit, amihez be kell menni az Ormagehoz. Nekünk az 50 MDL-be került (a román Orange pont igy hülyéskedik a HTC-kel, de azt magam is be tudtam állítani -átírod a protokolt, itt nem ment).
Az ő romanjukat eleg nehezen értettem en is, pedig nap mint nap románokkal dolgozok Kolozsváron, lassan 5 éve. Nagyon erős az oroszos akcentusuk. Valamint Chisinauban mindenki először oroszul fog megszólalni először - Transznisztriaban meg csak ugy. -
gzbotii
nagyúr
válasz
H.Istvan25
üzenetére
Ha meg várnál őszig Grúziával es esetleg kellene útitárs, lehet jelentkeznek

-
-
gzbotii
nagyúr
válasz
H.Istvan25
üzenetére
1. Ekkora baromságot, mint magyarban, hogy személyi es minden adat kell egy SIM vásárlásához szerintem sehol máshol nincs a világon. Bármilyen boltba bemész es veszel. 30 moldáv lej a kezdő es 100 létre feltöltőd es van 3GB neted valamint meg perced is marad (Ornage)
2. Moldovai szolgáltatóknak is van jele Transznisztriaban, gyenge, de van.
3. Falvak egyszerűek, de nem a nyomor látszik. Chisinau meg eleg pezsgő város, annyira nem is szegény - átlagos ukrán szint kb
4. Cigi 200Ft kezdődik, a borok fele mint nálunk.
5. Szerintem egy nap Chisinau es egy nap Tiraspol eleg tud lenni.
Triaszpolban nekem több volt a látnivalóm mint Moldvában.
6. Van Kolozsvár-Chisinau járat, napi kettő, szerintem azzal jobban megéri.Szerintem iktasd be Odesszát es Dnyeszterfehervart, csak nekünk most nem volt arra pénzünk. Megéri ugy jobban
-
H.Istvan25
senior tag
válasz
Chuck Norris
üzenetére
Mennék Odesszába vagy Krímre is, csak Ukrajnában nem akarok a mostani körülmények közt beutazni. 2014 nyarára volt tervezve nekem ukrajnai nyaralás, de inkább elhalasztottam. Krím amúgy célom, de oda nehéz eljutni, még talán a legproblémamentesebb ha elmegyek Moszkvába repülővel, onnan meg a Krímre.
-
Chuck Norris
senior tag
válasz
H.Istvan25
üzenetére
Szia én tapasztalatból mondom, hogy hacsak nem valami ismerőshöz mégy, vagy kirándulgatni akarsz és a természet szépségeit nézni, vagy seftelni egy nap bőven sok az egész országra, a Dnyesztermentire fél nap is. Kisinyovban kb. annyi látnivaló van mint Dunaújvárosban, Tiraszpolban meg mint Érden. Csak úgy érdemes szerintem odamenni ha átutazóban vagy Odesszába vagy a Krim felé.
-
H.Istvan25
senior tag
1. SIM kártyát mennyire egyszerű venni? Nem kellenek iratok?
2. A Dnyeszteren túl hogyan használható a telefon? Mert ott nincs egyáltalán kiépített GSM rendszer, csak CDMA és LTE (IDC nevű helyi szolgáltató). A moldovai szolgáltatók jelei átlógnak annyira, hogy fogható Tiraszpolban?
3. A szegénység mennyire látszik Moldován? Mert a rendszerváltástól tavalyig minden adat szerint a legszegényebb ország volt Európában (tavaly beelőzte Ukrajna)
4. Pia és cigi tényleg olcsó?
5. Érdemes 10 nap körüli időtartamot eltölteni ott?
6. Bukarestből vagy valahonnan Erdélyből indul közvetlen vonat Kisinyovba?Nyáron ez az egyik tervem, a másik pedig Grúzia és esetleg Abházia valamint Dél-Oszétia. Ez tetszik, hogy nem olyan vészes a Dnyeszteren túlra utazni, mert úgy hallottam hogy régen a külföldieket mindig lehúzták párezer forintnyi pénzzel. A nyelvvel olyan nagy probléma talán nem lenne, mert kicsit tudok románul és oroszul is (megértek dolgokat, válaszolni viszont kevésbé tudok, de oroszul nekiálltam rendesen tanulni így az menni fog
). -
gzbotii
nagyúr
válasz
H.Istvan25
üzenetére
Kérdezz nyugodtan, nekem is sokat segített, hogy tudtam olyanokkal beszélni akik jártak ott

-
H.Istvan25
senior tag
Nyárra az egyik lehetséges uticélom
. Amugy nagyon tetszett a cikk, majd lehet kérdezek dolgokat 
-
zoo8800
veterán
Köszi a beszámolót.

-
gzbotii
nagyúr
"A legtöbben (...) viszont azt remélik, hogy az egyelőre egzotikumnak számító plasztikot mihamarabb valami értékében is keményebb valutára cserélhetik a különlegességekre vadászó turistáknál."
Ne ez mar biztos. En is komoly moldovai lejért adtam a havernak ezekből a kopejakákból

Mitöbb, szupermarketben amikor vásároltunk is, direkt olyan termékeket kerestünk, hogy ne legyen kerek összeg, adjanak aprót is -
Dhampir
félisten
Köszönöm szépen az információt!

(#91) gzbotii
Véletlenül találtam egy cikket, amiben írnak a műanyag pénz kibocsájtásáról.
Közben visszaolvastam írásodat, és a kép alapján beazonosítottam a bankjegyek feletti, szokatlan formájú érmék anyagát.

-
Dhampir
félisten
-
gzbotii
nagyúr
Ott is sokan oroszul beszélnek, azért is kaptak autonómiát mert másképp ok is függetlenedtek volna.
Support for the Soviet Union remained high in Gagauzia, with a referendum in March 1991 returning an almost unanimous vote in favour of remaining part of the USSR. Many Gagauz supported the Moscow coup attempt in August 1991, and Gagauzia declared itself independent on 19 August 1991. In September Transnistria declared its independence, thus further straining relations with the government of Moldova. But, when the Moldovan parliament voted on independence on 27 August 1991, six of the 12 Gagauz deputies in the Moldovan parliament voted in favour, while the other six abstained. The Moldovan government began to pay more attention to minority rights.
-
fi:zi'k
nagyúr
Legalább a cikket nézted (4. kép) volna végig.

-
Dhampir
félisten
A Wikipédiában olvasottak alapján, érdekes, hogy még az autonóm Gagauzia is Moszkvához közeledik, és a tiraszpoli kormány kérésével egy időben ugyanilyen kéréssel fordultak a Dumához.
-
Dhampir
félisten
válasz
instantwater
üzenetére
-
Dhampir
félisten
Mihail Potapics Toptig azt mondta, hogy Misához forduljak, ha valamire szükségem van.

Megkeresett még egy Réka-szekrénysor méretét túlhaladó, tar fejű, aranykarika fülbevalós arc is, aki valamilyen ókori lámpást szorongatott a hóna alatt, amiből némi olaj szivárgott, mely lecseppenvén aranytócsává változott. Állítólag minden kívánságomat teljesíteni fogja, ha lakbérhátralékát sikeresen lerendezem, mert valami Aladdin nevű behajtó folytonosan követelőzik és fenyegeti szegény Ifritet.
-
-
Dhampir
félisten
A szomszédos Moldovában azért akadgat, például itt is írnak róla egy tiraspoltimes.com-on megjelent cikket idézve.
-
Dhampir
félisten
Tetszett a beszámoló.
Szervkereskedelem előfordul arrafelé?
-
Chuck Norris
senior tag
Ott nem voltunk, csak amiről írtál, hogy a főtéren vannak emlékművek, azokat nézegettük, kicsit motoroztunk aztán jöttünk is el. Igazából a határállomás volt csak amit mindkét oldalon nagyon alaposan megnéztük mert ott töltöttük a legtöbb időt
A csapatszállítókat meg a katonákat nem is mertük fényképezni sőt még a végén egy határőr ki is töröltette a gépemből a fényképeim nagy részét. Nekem egy megkönnyebbülés volt amikor átértünk Ukrajnába, pedig az sem egy feltétlenül barátságos hely. -
Fkris
őstag
Népviselet alatt a szép szoknyát(ruhát), meg kendőt értem, nagyi korú néniről volt szo egy régi, hagyományos fa kerítéses vályogházszerüség rémlik.tipikus 10 házas falu a hegyek közepén. Legalábbis mintha így lett volna, lehet csak az évek szépítették meg a kellemes emléket...
-
gzbotii
nagyúr
válasz
Chuck Norris
üzenetére
Szia.
Mi is ezért mentünk busszal, mert kocsival jóval nehezebb lett volna beutazni. Jelenleg egy fix, 5€ díjat kell fizetni a járműre, átneznek mindent, papírokat kell kitölteni, stb. Tavaly voltak ott ismerősök, ok is a Krímbe mentek, nekik egy egy óránál többe került átjutni a határon. Busszal jóval egyszerűbb volt. Meg amúgy is sokat lazult a helyezet 2011 után.
En is írtam a cikkben, hogy jelenleg is sok a letakart páncélozott csapatszállító (BTR) es rengeteg katonai támaszpont a városba bevezető szakaszon.
Ti voltatok esetleg Benderben a temetőben?
-
Chuck Norris
senior tag
Szia, jó az írás gratulálok, egyszer mi is voltunk ott motorral vagy tízen, a Krimbe mentünk és gondoltuk, hogy ha már nem nagy kerülő akkor nézzük meg mi van ott. Kicsivel nehezebb volt az átjutás a határon mint neked, nagyjából 5 órán keresztül szivattak minket. Felbecsülték a motorok értékét, mindenkiét egyesével, és az alapján kellett valami sápot befizetni, talán még mindig meg van valahol az erről szóló sarló és kalapácsos dokumentem. Akkor még a határon nem csak kalasnyikovos katonák voltak hanem tankok is lefedve álcahálóval és a nagyobb csomópontokon a Dnyeszter hídnál is katonák voltak meg tankok.
Amikor meg Odessza felé elhagytuk az országot akkor meg azt magyarázták, hogy hiányzik valami pecsét, hogy kiléptünk moldáviából és megint lehúztak valamennyire.
A 2x3 sávos autópályán mi is elgondolkodtunk, hogy ugyan minek van ott és arra jöttünk rá, hogy egy leszálló pálya lehet mert különben semmi értelme. -
petipetya
nagyúr
Egyébként milyen könyvet kellett személyesen elvinni, ahelyett hogy postára adták volna?
-
-
-
Eastman
addikt
Most látom, hogy az OFF-okat milyen csúnyán kioffoltam a #48-as offolásommal, a #22-re írtam, hátha olvasod.
-
gzbotii
nagyúr
Nagyon meglep amiket hallok...en ilyeneket Bulgáriárol es Szerbiarol hallottam, hogy itt lett volna valakinek hasonló tapasztalata, nekem új.
Ami biztos, hogy a rendőrök megítélése, viselkedése, korrupció es közbiztonság rengeteg javult az elmúlt 15 évben, a '90es évek vadkapitalizmusa után. Akárcsak az életszínvonal. -
dogab93
tag
Akkor nem túlzott a kamionos ismerősöm mert ő is mondta,hogy vannak érdekes dolgok mind Romániában mind Bulgáriában.Ő is mesélte ,hogy nem egyszer kamionja elé feküdtek gyerekek ,hogy megálljon és akkor kipakolják a kamionját.Nem is nagyon szeretett arra felé fuvarozni.
Nekem egy bizarr élményem volt amikor pár évvel ezelőtt Görögországba tartva kedves szerbiai határőr látván a magyar papírjainkat dühösen az összes iratunkat földhöz vágta annak ellenére hogy már benne volt a neki szánt kenőpénz mert anélkül nem tárgyalóképesek.Érdekes módon Macedóniában nem volt gond se Görögországban csak a szerbekkel volt probléma..
-
dogab93
tag
Nagyon jó kis élménybeszámoló ,jó volt olvasni.Hallottam már erről területről de ilyen úti leírást még nem láttam/olvastam róla.
-
Fkris
őstag
Amúgy ellenpélda az erdélyi vendégszeretetre, csak hogy minden legyen itt:
Kb 8-10 éve jöttünk hazafele az erdélyi körutunkról családdal, akkor még 11-3 éves kis porbafingó voltam, nem ülhettem elöl az autóban magasság/kor miatt, pedig eleve rosszul szoktam lenni hátul, hát még a szerpentinen hazafelé...
Rendesen rám jött a hányinger, nagyon rosszul voltam, megálltunk egy párszázfős falu főútjának közepén, hogy kiszállhassak könnyíteni magamon és folytathassuk az utunkat.
Ezt észrevette egy éppen teregető asszony,kendőben, szép népviseletben, egyből odasietett, megkérdezte, hogy mi a baj, segíthet-e, hozzon vizet a kútból, esetleg valami harapnivalót.
Egyikkel sem éltünk, a kútból víztől féltünk, enni meg nem tudtam, de megköszöntük szépen és 5 perc múlva már úton voltunk, igaz, könnyíteni nem sikerült magamon.Ez a sztori, na meg a család, akinél megszálltunk is nagyon pozitív képet fest bennem az erdélyi magyarságról, arról meg, amit a Románok leművelnek, nem tehetnek az erdélyiek.

-
-
Nagyon nehezen maradt meg bennem a név. Aztán rájöttem, hogy csupán értelmezni kell a jelentését

-
Fkris
őstag
Grat a cikkhez, szép írás, érdekes volt.
Van egy bája ezeknek az "országoknak", az tuti! -
himpulator
tag
Köszi, érdekes és igényes munka. Élmény volt olvasni

-
Eastman
addikt
Jó és részletes élménybeszámoló, köszönöm! (Elvittétek a könyvet a nagykövethez?)
Ha érdekel Abházia és a térség története, privát történelme, kis és nagypolitikája (+NKVD, Sztálin, Trockij, gulág), Adile Abbász-ogli írását is ajánlom. Hasznos mozaik.
-
kcsa
veterán
No igen, Románia. Pár éve Bulgáriába mentünk, Nagylak határátkelő, este 10. Határátkelőnél román oldalon nincs rovignetta, csak a benzinkúton egy-két kilométerre. Ez kiderült öt perc alatt, de addig négy tizenéves srác próbált megkéselni. Többet nem is megyek arra, beszántani, sóval behinteni. Ugyanez még egyszer a hegyekben is megismétlődött. De ott már rutinos voltam, el akartam ütni, de hirtelen kurva gyorsan tudott futni

-
buherton
őstag
Kérdéseimre foghegyen vetett válaszokból megtudtam, hogy az egyik ablak a határőrbódéknál a bank, ott kell kiváltani a hetes útadót (ami egyébként öt euró körüli összeg).
Gondolom, azoknak, akik régebben, a '80-as, '90-es években jártak külföldre, ez természetesnek tűnhet, vagy egyértelműnek, de én nem ebben szocializálódtam
Akkor javaslom, hogy külföldiként lépj be Romániába kocsival.

Érdekes írás volt. Köszönöm szépen. Hasonlóan hozzád egnem is a turisták által kevésbé frekventált országok és helyek érdekelnek.
-
petipetya
nagyúr
Egyébként nem is tudom, hogy van-e mostanában olyan (online) magazin, ahol ilyen érdekességeket lehet olvasni?
5-10 éve a HVG egy nagyon jó lap volt, mivel televolt külpolitikai érdekességekkel. Ott olvastam erről az Államról, ahogyan a Kaukázus államairól és még sok más hasznos dologról. Aztán egyszer csak jött egy törés, és a külpolitikai cikkek helyett elkezdték telerakni az aktuális kormányt szidó cikkekkel. Nem az volt a problémám hogy szidják, hanem az, hogy nem arra voltam kíváncsi.
-
meszike91
senior tag
Jó kis írás. Nem számítottam ilyenre itt.

Transznisztria létezéséről tudtam, de azt hittem, hogy egy Észak-Korea szerű hely.
-
Köszi, nagyon érdekes beszámoló volt! Én tudtam Transznyisztriáról, de ritkán olvasni róla, mert ritkán választják turista-úticélnak. Ettől a szovjet típusú határellenőrzéstől mindig görcsben van az ember gyomra. :/
-
waithEard
őstag
Elsőre én is azt hittem ,hogy ez valami vicc. És nem.

Köszi a cikket, nagyon jó esti olvasmány volt.
-
gold007
tag
Érdekes cikk, már egy ideje én is nézem Transznisztriát, hogy milyen jó lenne elmenni egyszer. Nagyon kíváncsi lennék rá, és most kaphattam belőle egy kis részletet

Egy kis észrevétel: Tiraszpol helyett többször is Triaszpol szerepel a cikkben.
-
gzbotii
nagyúr
...azt azért tartottam érdekesnek, hogy fenntartanak egy kasszát es egy embernek munkát adnak, olyan helyen ahol naponta egy vonat megy át, az is reggel.
De ha érdekel, van 3 óra boarscameras anyag az útról, YT, elküldöm neked, gyönyörködhettek a tájban, az útban es az agymenesunkben

-
Itt-ott tul reszletes volt a leiras (illemhely latogatas stb
) de ezt leszamitva nagyon elvezetes volt. Tobb kep johetett volna akar csak az utcakrol hogy nez ki hogy atadja az erzest. (lattam a tobb kepet de ott is fokent az emlekmuvek vannak) -
Frankó kis túra volt, azt hittem ezek romániai tartományok, vagy megyék csak... Fura, h ilyen közel van és semmit nem tudunk róla. Mondjuk nekem a német terület is szép, arra sok jó helyet láttam, de egyszer ráveszem magam valami keleti kirándulásra is.
-
chatran
őstag
Látom Mo-i útleveled van, azt írtad Erdélyben, Gyergyószentmiklóson élsz. A románok megengedik, hogy a székelyeknek magyar útlevele legyen?
-
gzbotii
nagyúr
Esetleg miről szeretnél bővebb leírást? Kiegészíthetem a cikket.
Bár szerintem így is elég terjedelmes cikk, lett, nem akartam tovább húzni, gondolván majd kutya se olvassa el.(#28) Franklin: milyen érdekes játékok vannak. Valakik nagyon unatkozhattak

(#30) djculture: elmúlt hetekben kezdett kicsit feszületebbé válni a helyzet, amerikai katonákkal gyakorlatoznak a moldávok, román gép többször is berepült engedély nélkül Transznisztria légterében. Meg állítólag az ukrajnai harcokban is vannak onnan önkéntesek, orosz oldalon.
Oroszország hivatalos álláspontja szerint, jelenleg nem tart igényt rá, el sem ismeri hivatalosan - de azért hadsereget állomásoztat ott, hadianyag-raktárakat tart fen, stb
(#31) chatran: vékony kis zsetonok, egyik fele műanyag, a háta papír borítású. Amikor vettünk Kvint konyakot, így adtak vissza...eleinte azt hittem, kávéautómattába való zsetonokat kaptam

-
chatran
őstag
Hű de érdekesek azok a műanyag kinézetű pénzek.
Milyen anyagból vannak, milyen érzés kézbe venni őket? Mint egy zsetont? -
Én csodálkozom hogy ilyen nyugodt a hely mert csak azt hallani hogy a Nato és Moldova közötti megegyezések az oroszok dühét elég rendesen felfejlesztették. Csoda nem lenne ha ezt is maguknak akarnák egyszer, 2006 volt is erről szó. Legutóbb 92-ben volt háború moldovai tüzérség meg az orosz hadsereg között.
Remélem ilyen nyugodt is marad ott a helyzet. -
kcsa
veterán
Múlt héten találtam rá az országra én magam is, eléggé meg is lepődtem hogy ennyire nem vagyok ismerős a "közelben". Első gondolatom az volt szintén, hogy megnézném

-
Franklin
addikt
A határátkelős sztorinál, de főleg a kapott vízumos papírt láva, egyből a Papers, please játék jutott eszembe :-)
-
proci985
MODERÁTOR
Az ország teljes lakosság nem éri el a három milliót, annak is fele (főleg vidéken, a munkaképes felnőttek) külföldön dolgozik.
Ez azt hiszem meg is magyarázza az autóparkot, illetve hogy egy 12 euro / kajálás árú vendéglőlánc hol talál 27 étteremre vásárlóképes keresletet (ha éttermi szolgáltatásra épül a business modell). Összehasonlításképp a magyar GDP 13500USD körül mozog, a moldovai 2200 körül (román 9500), ahogy nézem a moldáv átlagkereset pedig 300USD alatt van, a magyar minimálbér alatt.----
Köszi a leírást, érdekes volt, főleg a képek.

-
fi:zi'k
nagyúr
Jó volt a cikk! Hallomásból mintha tudtam volna róla, de inkább nem, mint igen.

Ellenben amit kifogásolnék, hogy időnként nagyon szűkszavúan írtál és kevés a kép, még a linkelt galéria is, ami csak pár új képet jelentett amúgy is.
Pl. az sem derült ki mi volt nagy követnél?!
-
doooo
veterán
"Én ismertem ezt az "országot""
+1, Egyébként érdekes, hogy ennyien nem tudnak róla (nem mintha ez olyan nehéz lenne egy ilyen típusú állammal kapcsolatban, de érdekes). És érdekes cikk, jó bepillantani az ottani környezetbe.
"(egyik kedvenc hobbim a wikipedia-szörfölés, főleg történelmi témákban)"
De ez az igazi +1.. Azt hittem, hogy csak én vagyok ilyen.
Annyit hozzátennék, hogy én legfőképp földrajzi (és csak utána történelmi) témákban. 
-
gzbotii
nagyúr
Azért olyan nagy forgalom nincs, általában. Az ország teljes lakosság nem éri el a három milliót, annak is fele (főleg vidéken, a munkaképes felnőttek) külföldön dolgozik. Miután átjutottunk a moldáv határon, 20 percet mentünk úgy az úton, hogy egy kocsit sem láttunk, ami előttünk, mögöttünk vagy szembe közlekedett volna. Kicsit be is paráztunk, hogy ha lesz valami, itt ehetnek meg a mezei egerek. A főváros zsúfolt, azon kívül a nagyobb városokat összekötő gyorsforgalmi utak, minden más irányba elég kihalt.
-
gzbotii
nagyúr
Én Erélyre jobba szeretek az ideiglenes román megszállás alatt álló jelzőt használni

(#14) kiszi07: annyira nem lehetetlen, sem messze nincs, sem a bejutás nem drága, csupán 115 euró a vezetett túra, busszal
(#16) majom5: Ruanda? Miért pont az az ország Afrikából?

Valamiért Albánia és Montenegró jobban vonz
(#18) kentucky: Donyeck környékére azért épp nem vágyom, ennyire nem unalmas az életem
. Abházia viszont érdekelne, Grúziában. Viszont Grúzia felől nehéz a bejutás, Oroszország felől meg kettős vízum kell, ami kicsit szívatós tud lenni -
Nagyon tetszett az írás.
Moldva vagy Moldova: Nem biztos, hogy javítani kellene, szerintem ez egy olyan hangulatú dolog, mint ahogy például a magyarok Erdélyre hivatkoznak, közben meg egy külföldi kijelenti, hogy az Románia. Mindkettő igaz, de a helyi kötődésben ez logikus névhasználat.
-
majom5
csendes tag
Ruanda vagy Koszovó egyszer nem lesz úticél?

-
Csapoati
nagyúr
Moldávia (vagy Moldova) a hivatalos neve magyarul, szerintem ezért furállta a kolléga. Szerintem teljesen érthető volt.
Az azért meglepett, hogy ekkora a forgalom arrafelé. Nekem Moldova kicsit olyan, mint Albánia - földrajzilag Európában van, de amúgy ez nem nagyon látszik. Már persze innen, hisz egyik országban sem jártam még.
-
kiszi07
senior tag
Nagyon jó kis írás volt, köszönöm. Az én szegénységi bizonyítványom, hogy nem hallottam még róla. Piripaty engem viszont baromira érdekelne

-
szp1
addikt
Ez a "Moldva" a Moldovai Köztársaságot jelenti?
-
gzbotii
nagyúr
Amit jobban sajnálok, hogy nem mentünk kocsival Transznisztriaba. Igy meg tudtunk volna nézni mást is - többek közt elmenni a Benderben (hatar után első város) levő temetőben, ahol több száz magyar nyugszik, akiket ide hurcoltak el malenkij robotra a 104-es számú gulagra.
Igaz, kocsival sokkal macerásabb lett volna az átjutas, sokkal több bonyolultabb kérdésre kellett volna felelni valahogy, több papírmunka lett volna...valamint a román rendszám miatt, biztos megállítottak volna, egyszer-kétszer.
Es meg észak-Moldvában fekvő Bălți városát is sajnálom, ott a régi temetőben magyar katonák nyugszanak, akik az orosz frontról való visszavonuláskor este el a környéken.
-
gzbotii
nagyúr
Mind szinte minden nap, folyton késésben voltunk. Több időt töltöttünk helyeken, mint terveztem - mert vagy találtunk olyan dolgot ami érdekes volt, vagy épp olyan dologgal nem számoltam, mint a kaotikus forgalom. Amikor mentünk Orheire a terv az volt, hogy gyorsan lelépunk a Nemzeti szinhaz elé, venni pár szuvenirt. Aztán rátaláltunk a hatalmas piacra, amit nem tudtuk kihagyni. Ott végül majd' 2 óra ment el, így később indultunk ki a városból is. Amikor vissza értünk Chisinauba Orheirol, allig vártuk, hogy beessünk egy Andy's-be es együnk valamit. Azután meg mar késő lett volna elindulni, sötétedés környéken értünk volna oda Komratba. Másnap Transznisztria volt az úticél, aznapra nem fért volna bele - plusz egy napot ülni meg necces lett volna, mert lehet haver nem éri el a repülőjét Svájcba

-
Csapoati
nagyúr
Én ismertem ezt az "országot" a netről (egyik kedvenc hobbim a wikipedia-szörfölés, főleg történelmi témákban), de ez a leírás szuper volt!
Valami ilyesmit képzeltem el látatlanban is. Gagauzián hogyhogy nem mentetek keresztül? -
petipetya
nagyúr
"Minél mocskosabb, annál finomabb" - aztán mikor kiderült se íze se bűze a kisjenői piacon vett moldvai üdítőnek, az jópofa volt.

Egy élmény lehetett, köszi a beszámolót.
-
gzbotii
nagyúr
Ősszel Grúzia vagy Albánia lenne az úticel.
Piripaty annyira nem vonz, de persze ha kerülne ismerős aki oda akar menni, akkor lehet elcsábulnek.Most majd júniusban a Duna Delta jön, ha minden igaz, az olyan elszigetelt falvakkal, ahova nincs közúti összeköttetést, csak hajóval lehet kijutni

...es köszönöm mindenkinek

-
kentucky
őstag
Nagyon jó írás, köszönjük! Esetleg Pripjaty és környéke legközelebb?

-
Lomha 8V
addikt
Jó kis leírás, köszi szépen!

-
Az előttem szólókkal ellentétben én tudtam ennek a Dnyeszteren túli területnek a független voltáról, bár az "ország" nevét nem ismertem. A buszjegy áráról: A fiamtól tudom, hogy Skóciából Londonba is kb duplája a jegy, mint ellenkező irányba.
Nekem Bulgária volt hajdanán az egzotikum. Ott is érződött még a kádári Magyarországon szocializálódott ungarec számára is a szovjet beütés.Tetszett a beszámoló.
-
gzbotii
nagyúr
válasz
DrTechnoid
üzenetére
Eleg nagy történelem es földrajz mókus vagyok, de amikor először olvastam róla, en is csak pislogtam, hogy mivaaaaan, hogy, hogy most hallok először, pedig meg szomszédos is.
-
Kicsit érdekes hogy szinte még halomásból sem lehet ismerni ezt az országot... bevallom én is hogy rendesen meg vagyok lepődve a létezésének tényétől. Nagyon profi cikket csináltál róla, grat!
Új hozzászólás Aktív témák
- Eladó pár napos Apple Watch SE 3 GPS 44mm Midnight!
- Series/Elite V2 kontroller analóg cseréje GuliKit 720 TMR érzékelősre, 1 év garancia!!!
- PS5 / EDGE kontroller analóg cseréje GuliKit 720 TMR érzékelősre, 1 év garancia!!!
- MSI Prestige A16 AI+ Ryzen AI 9, 32GB DDR5 7500, QHD+ 165Hz csúcskategóriás ultralaptop!
- -ÚJ,2 ÉV GAR- GAMER PC: RYZEN 5 4500-5600X +RTX 3050/4070 +16-64GB DDR4! GAR/SZÁMLA! 70 féle ház!
- GYÖNYÖRŰ iPhone 14 Pro Max 128GB Deep Purple - 1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS3702
- LG 65G2 - 65" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - 1100 Nits - G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - A9 Gen5 CPU
- Lenovo Thunderbolt 3 kábel (4X90U90617)
- 220 - Lenovo LOQ (15ARP9) - AMD Ryzen 7 7435HS, RTX 4070
- Ram bazár DDR3 (4GB/2GB)
Állásajánlatok
Cég: Central PC számítógép és laptop szerviz - Pécs
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

. Szerintem nyáron Grúzia lesz és ősszel Moldova 

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

Milyen anyagból vannak, milyen érzés kézbe venni őket? Mint egy zsetont?