Mai kaja
Ha nincs jó, ló a szamár is.
Mai kaja
Ha nincs jó, ló a szamár is.
Meg kell tanulnom főzni...komolyan mondom
Nincs is könnyebb dolog annál
Ha nincs jó, ló a szamár is.
jáj, fokhagymát kihagyni.
jól néz ki
tippek&trükkök:
- nem kell olaj a tésztához, ha elég vízben főzöd, nem fog összeragadni
okosságok tésztafőzésről
innen:
Minden 100 g pastára 1 liter vizet számoljunk, vagyis 2 személyre egy 3literes magas edényre van szükségünk
sűríteni én nem szoktam - vizet se belerakni, inkább csak paradicsom, inkább elforralom a vizet belőle.
Ebbe nem szoktam tenni fokhagymát... habár mindenben szeretem
Tészta dolog... 5 literes amibe forraltam fél kg tésztát, de én mindig rakok bele olajat. Lehet nem kellene, de nekem másképp mindig összeragad
Sűrítés... azért is írtam az elején, hogy ahány ház, annyi szokás
Ha nincs jó, ló a szamár is.
ahány ház, annyi szokás
egyébként tésztája válogatja, elvileg egy normális (barilla pl), durumlisztből készült, tojásnélküli tésztának nem illene.
az is megoldás, ha leszűrés után közvetlenül vajat+egy kis szószt raksz a tésztára, és összekevered. ekkor még ezeket pont beszívja a tészta (feltéve, ha al dentére főzted)
ha nincs ötletem kajára, mindig tészta+szósz lesz belőle
Én sem rakok olajat a vízbe. Fokhagyma alap. Sűrítő nuku.
Vizet szoktam viszont belerakni, de addig főzöm amíg el nem tűnik a nagy része. Így jobban összefőnek benne a dolgok.
szerk:
Tészta összeragadás ellen jó a hideg vizes öblítés is. És legalább rögtön lehet fogyasztani a kaját.
[ Szerkesztve ]
Izospórás harasztok: Sporofitonjuk sporangiumaiban haploid meiospórák keletkeznek.
Tészta összeragadás ellen jó a hideg vizes öblítés is
barbár
Miért? Mi a baj vele?
Izospórás harasztok: Sporofitonjuk sporangiumaiban haploid meiospórák keletkeznek.
Számomra is kötelező a pár csepp olaj tésztafőzéskor.
Panni net lemondva már távol tőlem. Voda vicc! Nordtelekom korlátozza a p2p forgalmat,!Ice dsl trükközik a sávszélességgel.T-kábelnet?Próba hónap után jön a szekventálás vigyázz velük.Digi most még rendben.
Szakács-e vagy?
Lassan tényleg kimegyek és letámadlak, hogy főzz nekem valamit!
As if all this was something more than another footnote on a postcard from nowhere, another chapter in the handbook for exercises in futility...
kevésbbé fogja beszívni a szószt/kevésbbé tapad majd rá.
meg a héjábanvanavitamin
Persze, tésztafüggő is a dolog... egyébként igen, mindig al dentére főzöm
Nálam ha nincs ötlet, akkor találok ki valami újat, ritkán van tészta viszont...
(#7) Huma
... de én melegen szeretem a kaját, hideg tésztával milyen már
(#11) kovy29
Nem vagyok és semmi közöm sincs a kulinaritás bármilyen ágához sem. Egyszerűen inkább eszem, amit főzök (mint gyors kaja, stb), meg nehezemre sem esik.
Akkor szervezzük a nagy Logoutos zabálj be találkozót?
Ha nincs jó, ló a szamár is.
Nem lesz hideg. Csak lehűl tűzforróról rögtön ehetőre.
(#12) Ringman:
Értem.
Izospórás harasztok: Sporofitonjuk sporangiumaiban haploid meiospórák keletkeznek.
Az nem lesz jó, mert akkor a többieknek is főznöd kell. Mondom, megyek egyedül, aztán inkább még besegítek a főzésbe.
As if all this was something more than another footnote on a postcard from nowhere, another chapter in the handbook for exercises in futility...
A bajok kedvelt tészta márkája a Barilla. Kétségtelenül drágább mint a többi, viszont az állaga és íze kiemelkedően jó. Főzés közben sem fog összeragadni.
Durum tészta, ami elméletileg egészségesebb mint a tojásdal készült változat.
Spagetti tésztát kettő féle méretben lehet kapni. A hagyományos méretűt 5 számmal jelzik. Van egy vékonyabb fajta, amit 3 számmal jeleznek, Spaghettini. Ebben a felállásban kevesebb tésztára jut több szósz, ezért zamatosabb a végeredmény.
Egy eredeti olasz spagetti recept, amit érdemes kipróbálni.
Hozzávalók
500 gramm spagetti
60 gramm olasz füstölt húsos szalonna. Di prosciutto (például pármai sonka.)
450 gramm darált hús (sertés és marha keverék.
40 gramm csípős kolbász.
500 gramm pizza paradicsom konzerv. (Darabosra vágott paradicsom, ami nincs szétfőve. Persze friss paradicsommal is jó, csak egy kicsit több munka van vele. A sűrítményeket kerüljétek, nem olyan az íze.)
60 gramm olívaolaj
só és bors
A tésztát bú vízbe kell főzni. Olajat nem szabad hozzá adni. Lemosni sem érdemes hideg vízzel. Sót lehet bele tenni, de teljesen felesleges. A főzési időt növeli meg, ízt meg a szósztól kap. A főzés elején közepén érdemes egyszer megkeverni. Nem fog az edény aljába ragadni a tészta. Amikor még egy kicsit kemény, be kell fejezni a főzését.
A olaszok az mondják, akkor jó a tészta, ha belül puha, kívül roppan. (Ez nettó baromság) A főzés végén még kicsit keménynek kell lennie, ennyi.
A forró olajba bele tenni a szalonna/sonka kockákat. Kicsit pirítani kell.
Utána a darált hús, aminek fehér bevonatot kell kapnia, de nem szabad sütni.
A kolbász kockázva kerül a húshoz. (Vagy egybe és a végén ki kell szedni.)
legvégül a darabos paradicsom.
Só és bors ízlés szerint. A borsot leginkább közvetlenül tálalás előtt az illata miatt
Ha valamiért hígítani kell a szószt, akkor Chianti-t öntünk bele. (Könnyű olasz vörösbor) Vizet semmi esetre sem.
Az olíva olajból meg kel tartani egy keveset és tálalás előtt kell az ételbe önteni. Finom ízt ad a spagettinek.
Ízlés szerint lehet még babérlevelet és bazsalikomot, .. tenni bele. A tetejére parmezán sajtot, ha nincs, vagy elfelejti a háziasszony az sem baj. Ez egy egyszerű olasz étel, nem komplikálják agyon.
A leírt mennyiség 8-10 személyre elegendő. Tésztából 80 grammot számolunk egy főre, de annyi nem szokott elég lenni.
A szószt egyszerre szokták megcsinálni, aztán otthagyják a tűzhely szélén melegen. (Ha sűrűsödik, nyomnak bele egy kevés bort.)
A tésztát több menetben, frissen főzik, ahogyan jönnek enni a családtagok.
Tisztán emlékszem minden előző életemre, ezért nem hiszek a reinkarnációban!
Szerintem gyorsan kihűl a tészta... vagy kemény vagyok, bírom a forrót
(#15) kovy29
Segítségem akad mindig, de mondjuk izgis lenne egy csomó emberre főzni
(#16) Raucher
Mi ezt a tésztát vesszük már egy ideje... ez sem a legolcsóbb, de majd ránézek, amit írtál. Egyébként nem igyekeztem eredeti receptet használni, ez amolyan "én találtam ki" dolog. Minden esetre köszi a receptet, lehet egyszer megcsinálom... igazából szeretek kísérletezni és a magam elgondolása szerint sütni/főzni. Mellékesen csináltam már olyat, hogy a kutya is húzta az orrát Mondjuk akkor 12-13 évesen csak ismerkedtem a főzéssel, de poénnak nem volt rossz, hogy igazzá vált a mondás: A kutyának sem kell
Ha nincs jó, ló a szamár is.
bejegyzés Kaja total90-től: negyedik felvonás!