Hirdetés

2024. április 23., kedd

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) total90


total90
veterán

Mai kaja ;)

Ha nincs jó, ló a szamár is.

(#2) Nordic


Nordic
Közösségépítő

Meg kell tanulnom főzni...komolyan mondom:D

(#3) total90 válasza Nordic (#2) üzenetére


total90
veterán

Nincs is könnyebb dolog annál :K

Ha nincs jó, ló a szamár is.

(#4) Ringman


Ringman
nagyúr

jáj, fokhagymát kihagyni. :)

jól néz ki :)

tippek&trükkök:
- nem kell olaj a tésztához, ha elég vízben főzöd, nem fog összeragadni
okosságok tésztafőzésről

innen:
Minden 100 g pastára 1 liter vizet számoljunk, vagyis 2 személyre egy 3literes magas edényre van szükségünk

sűríteni én nem szoktam - vizet se belerakni, inkább csak paradicsom, inkább elforralom a vizet belőle.

(#5) total90 válasza Ringman (#4) üzenetére


total90
veterán

Ebbe nem szoktam tenni fokhagymát... habár mindenben szeretem :B

Tészta dolog... 5 literes amibe forraltam fél kg tésztát, de én mindig rakok bele olajat. Lehet nem kellene, de nekem másképp mindig összeragad :W

Sűrítés... azért is írtam az elején, hogy ahány ház, annyi szokás ;)

Ha nincs jó, ló a szamár is.

(#6) Ringman válasza total90 (#5) üzenetére


Ringman
nagyúr

ahány ház, annyi szokás :K

egyébként tésztája válogatja, elvileg egy normális (barilla pl), durumlisztből készült, tojásnélküli tésztának nem illene.

az is megoldás, ha leszűrés után közvetlenül vajat+egy kis szószt raksz a tésztára, és összekevered. ekkor még ezeket pont beszívja a tészta (feltéve, ha al dentére főzted)

ha nincs ötletem kajára, mindig tészta+szósz lesz belőle :)

(#7) Huma válasza Ringman (#4) üzenetére


Huma
addikt

Én sem rakok olajat a vízbe. Fokhagyma alap. Sűrítő nuku.
Vizet szoktam viszont belerakni, de addig főzöm amíg el nem tűnik a nagy része. Így jobban összefőnek benne a dolgok.

szerk:
Tészta összeragadás ellen jó a hideg vizes öblítés is. És legalább rögtön lehet fogyasztani a kaját.

[ Szerkesztve ]

Izospórás harasztok: Sporofitonjuk sporangiumaiban haploid meiospórák keletkeznek.

(#8) Ringman válasza Huma (#7) üzenetére


Ringman
nagyúr

Tészta összeragadás ellen jó a hideg vizes öblítés is

barbár :((

(#9) Huma válasza Ringman (#8) üzenetére


Huma
addikt

Miért? Mi a baj vele?

Izospórás harasztok: Sporofitonjuk sporangiumaiban haploid meiospórák keletkeznek.

(#10) Brutális eb válasza total90 (#5) üzenetére


Brutális eb
addikt

Számomra is kötelező a pár csepp olaj tésztafőzéskor. :R

Panni net lemondva már távol tőlem. Voda vicc! Nordtelekom korlátozza a p2p forgalmat,!Ice dsl trükközik a sávszélességgel.T-kábelnet?Próba hónap után jön a szekventálás vigyázz velük.Digi most még rendben.

(#11) Bjørgersson


Bjørgersson
félisten

:Y Szakács-e vagy?
Lassan tényleg kimegyek és letámadlak, hogy főzz nekem valamit! ;]

As if all this was something more than another footnote on a postcard from nowhere, another chapter in the handbook for exercises in futility...

(#12) Ringman válasza Huma (#9) üzenetére


Ringman
nagyúr

kevésbbé fogja beszívni a szószt/kevésbbé tapad majd rá.

meg a héjábanvanavitamin :)

(#13) total90 válasza Ringman (#6) üzenetére


total90
veterán

Persze, tésztafüggő is a dolog... egyébként igen, mindig al dentére főzöm :K
Nálam ha nincs ötlet, akkor találok ki valami újat, ritkán van tészta viszont...

(#7) Huma

... de én melegen szeretem a kaját, hideg tésztával milyen már :F

(#11) kovy29

Nem vagyok és semmi közöm sincs a kulinaritás bármilyen ágához sem. Egyszerűen inkább eszem, amit főzök (mint gyors kaja, stb), meg nehezemre sem esik.

Akkor szervezzük a nagy Logoutos zabálj be találkozót? :DDD

Ha nincs jó, ló a szamár is.

(#14) Huma válasza total90 (#13) üzenetére


Huma
addikt

Nem lesz hideg. Csak lehűl tűzforróról rögtön ehetőre.

(#12) Ringman:
Értem.

Izospórás harasztok: Sporofitonjuk sporangiumaiban haploid meiospórák keletkeznek.

(#15) Bjørgersson válasza total90 (#13) üzenetére


Bjørgersson
félisten

Az nem lesz jó, mert akkor a többieknek is főznöd kell. Mondom, megyek egyedül, aztán inkább még besegítek a főzésbe. :P

As if all this was something more than another footnote on a postcard from nowhere, another chapter in the handbook for exercises in futility...

(#16) Raucher válasza total90 (#5) üzenetére


Raucher
tag

A bajok kedvelt tészta márkája a Barilla. Kétségtelenül drágább mint a többi, viszont az állaga és íze kiemelkedően jó. Főzés közben sem fog összeragadni.
Durum tészta, ami elméletileg egészségesebb mint a tojásdal készült változat.

Spagetti tésztát kettő féle méretben lehet kapni. A hagyományos méretűt 5 számmal jelzik. Van egy vékonyabb fajta, amit 3 számmal jeleznek, Spaghettini. Ebben a felállásban kevesebb tésztára jut több szósz, ezért zamatosabb a végeredmény.

Egy eredeti olasz spagetti recept, amit érdemes kipróbálni.
Hozzávalók
500 gramm spagetti
60 gramm olasz füstölt húsos szalonna. Di prosciutto (például pármai sonka.)
450 gramm darált hús (sertés és marha keverék.
40 gramm csípős kolbász.
500 gramm pizza paradicsom konzerv. (Darabosra vágott paradicsom, ami nincs szétfőve. Persze friss paradicsommal is jó, csak egy kicsit több munka van vele. A sűrítményeket kerüljétek, nem olyan az íze.)
60 gramm olívaolaj
só és bors

A tésztát bú vízbe kell főzni. Olajat nem szabad hozzá adni. Lemosni sem érdemes hideg vízzel. Sót lehet bele tenni, de teljesen felesleges. A főzési időt növeli meg, ízt meg a szósztól kap. A főzés elején közepén érdemes egyszer megkeverni. Nem fog az edény aljába ragadni a tészta. Amikor még egy kicsit kemény, be kell fejezni a főzését.
A olaszok az mondják, akkor jó a tészta, ha belül puha, kívül roppan. (Ez nettó baromság) A főzés végén még kicsit keménynek kell lennie, ennyi.

A forró olajba bele tenni a szalonna/sonka kockákat. Kicsit pirítani kell.
Utána a darált hús, aminek fehér bevonatot kell kapnia, de nem szabad sütni.
A kolbász kockázva kerül a húshoz. (Vagy egybe és a végén ki kell szedni.)
legvégül a darabos paradicsom.
Só és bors ízlés szerint. A borsot leginkább közvetlenül tálalás előtt az illata miatt

Ha valamiért hígítani kell a szószt, akkor Chianti-t öntünk bele. (Könnyű olasz vörösbor) Vizet semmi esetre sem.
Az olíva olajból meg kel tartani egy keveset és tálalás előtt kell az ételbe önteni. Finom ízt ad a spagettinek.

Ízlés szerint lehet még babérlevelet és bazsalikomot, .. tenni bele. A tetejére parmezán sajtot, ha nincs, vagy elfelejti a háziasszony az sem baj. Ez egy egyszerű olasz étel, nem komplikálják agyon.
A leírt mennyiség 8-10 személyre elegendő. Tésztából 80 grammot számolunk egy főre, de annyi nem szokott elég lenni.
A szószt egyszerre szokták megcsinálni, aztán otthagyják a tűzhely szélén melegen. (Ha sűrűsödik, nyomnak bele egy kevés bort.)
A tésztát több menetben, frissen főzik, ahogyan jönnek enni a családtagok.

Tisztán emlékszem minden előző életemre, ezért nem hiszek a reinkarnációban!

(#17) total90 válasza Huma (#14) üzenetére


total90
veterán

Szerintem gyorsan kihűl a tészta... vagy kemény vagyok, bírom a forrót :DDD

(#15) kovy29

Segítségem akad mindig, de mondjuk izgis lenne egy csomó emberre főzni :DD

(#16) Raucher

Mi ezt a tésztát vesszük már egy ideje... ez sem a legolcsóbb, de majd ránézek, amit írtál. Egyébként nem igyekeztem eredeti receptet használni, ez amolyan "én találtam ki" dolog. Minden esetre köszi a receptet, lehet egyszer megcsinálom... igazából szeretek kísérletezni és a magam elgondolása szerint sütni/főzni. Mellékesen csináltam már olyat, hogy a kutya is húzta az orrát :DDD Mondjuk akkor 12-13 évesen csak ismerkedtem a főzéssel, de poénnak nem volt rossz, hogy igazzá vált a mondás: A kutyának sem kell :B

Ha nincs jó, ló a szamár is.

(#18) Raucher válasza total90 (#17) üzenetére


Raucher
tag

ez amolyan "én találtam ki" dolog.
Ez látszik a szószporon. :K

Tisztán emlékszem minden előző életemre, ezért nem hiszek a reinkarnációban!

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.