Hirdetés

2020. július 3., péntek

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) razorbenke92

A sajátom, és számtalan csoporttársam példáját leírva felhívom a figyelmedet valamire.
Az ominózus egyetem gépészkarának egyik MSc képzése mellett dolgozom. A tanulmányaim szempontjából a legrosszabb ötlet volt elkezdeni dolgozni a képzési területemen (egzisztenciális, karrier, és szakmai (!!!) szempontból a legjobb).

Úgy kezdődött, hogy az egyik széttanult félévem (5.0 feletti KKI) után kicsit demotiválónak tartottam a 28000 Ft öd-t. Kiszámoltam, hogy ennyi munkával egy közepes eredmény mellett is 3x de inkább 4x annyi pénzhez jutok.

Persze a munkahelyi felvételin a halált se érdekelte, hogy hanyas volt a Matek A2, vagy hogy nekem kútfőből lett 5-ös a MikMak, míg az akkori csajom és társasága a fél alaptantervet kipuskázta. Felvettek gyakornoknak, azon tudás alapján, aminek túlzás nélkül a 70%-át nem is az oktatómnak vagy a tárgyaimnak köszönhettem, hanem a saját szakmám iránti rajongásnak, tudásvágynak. Ez egy erős pofon volt az élettől és kicsit elfordított az egyetem tudálékos világától.

Ennek megfelelően egyre inkább hanyagoltam, mintegy ellenszegültem az egyetemnek. Eltelt két év, szakmailag és anyagilag is hasznosabbnak tartottam a munkát (azóta már máshol dolgozom, egyenesen lecsaptak rám, kijelentve, hogy nem számít a papír ismerik a képességeimet).

Hogy miért írom le mindezt?

Jelenleg az egyetlen oka, hogy még nem végeztem az MSc-vel, az az, hogy mindezek után néhány profasszor (akiknek a szakmai tudását elismerem, de a moráljai felháborítanak) azt várja el tőlem, hogy olyan képleteket tanuljak meg, amiknek már semmi haszna, vagy ha igen, bármikor előveszem őket a netről. Majd próbálja mindegyik a saját területét úgy eladni, mintha ez elemgedhetetlen része, "alapja" lenne mindennek.

Egymondatban: Vigyázz, ha elkezdez dolgozni, olyan szinten csalódni fogsz az MSc képzés hasznosságában, hogy igen nagy motiváció kell majd hozzá, hogy befejezd.

Mások számára a kondi fáradós, nekem farad-os...

(#2) TheLázs válasza razorbenke92 (#1) üzenetére


TheLázs
(csendes tag)
LOGOUT blog

Ezt, hogy a többlet tudásod alapján vettek fel, teljesen értem és megértem. Ha már mindenki gépészmérnök gyakornok, akkor miért is ne a talpraesettebbet akarjuk alkalmazni? Hol érdekel engem, mint munkaadót az, hogy honnan szerezte amit tud.

A papír egy kvalifikáció, hogy "szabad" azt csinálnod egy intézmény szerint :) Én érdeklődök és dédelgetek gépész irányba, erősen. Látom, hogy nekem ez kell. Ezért a papírra is ráhajtok. Pl. Kalorból senki nem vágta mi az a Miller-Atkinson ciklus. Nekem megvolt, pedig sehol nem említették. A hasonló eseteket persze még sorolhatnám...

"Annyi mindenféléhez nem értek, hogy az már sokoldalúságnak számít” – Örkény István

Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.