Hirdetés

2024. április 20., szombat

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#3033) hdsentinel válasza King Unique (#3032) üzenetére


hdsentinel
őstag

Ez minden esetben az aktuális helyzettől, problémától függ.

A gyártó által kiadott tesztprogram értelemszerűen a gyártó szemszögéből vizsgálja a merevlemezt és az esetleges problémát. Céljuk, hogy a garanciális ügyintézést minimalizálják és így bizonyos teszteket a felhasználóra bíznak, kiderítendő, hogy van-e szükség cserére.

Könnyen belátható, hogy nekik az érdekük, hogy minél kevesebb cserét kelljen intézni. Ezért az ilyen teszt-programok számára tökéletesen elfogadható, ha bizonyos szektorok nehezebben, lassabban vagy csak többszöri újrapróbálkozásra kezelhetőek (ami máris veszélyezteti az adatokat).

A tesztek futásáról, eredményeiről, részletes leírásukról nagyvonalúan eltekintenek. Ez szorosan kapcsolódik az első ponthoz: álláspontjuk szerint a felhasználó számára nincs jelentősége annak, hogy tudják pontosan milyen a merevlemezük állapota; milyen lehetőségeik vannak és milyen módon lehetne a helyzeten javítani. Szóba sem kerül olyan, hogy pl. javasolnának a jelenlegi magas hőmérséklet miatt kiegészítő hűtést, adatátviteli hibák miatt kábelcserét vagy hasonló megoldásokat.

Ezért számos esetben csak egy "OK" vagy "Error" jelzést kap a felhasználó, sőt nem ritka, hogy csak egy speciális hibakódot - ami alapján nem igazán lehet a további használhatóságról nyilatkozni (pl. már nem garanciális merevlemez esetén).

Nyilván ha a hiba-határt átléptük (0% kondíció, amikor már a BIOS is szól a gép indulásakor és pl. Win8 fel sem telepedne) akkor már nincs kérdés, garanciában cserélni kell, mivel a merevlemezen ekkor már annyi és olyan hiba van, ami tényleg veszélyeztetné az adatokat.

Azonban korábban és főleg, ha a hiba olyan jellegű, hogy közvetlenül nem befolyásolja a szektorok elérését (pl. felpörgési újrapróbálkozások, melyekre egyetlen gyártói tesztprogram sem figyel), akkor a garanciális ügyintézés valóban a szerviz jóindulatán múlik (sajnos).

Ilyenkor a felhasználón, a tárolt adatok fontosságán múlik, hogy az aktuális helyzetben használja-e tovább a merevlemezt (esetlegesen csak másodlagos tárolásra) vagy sem...

Személy szerint ilyenkor elengedhetetlennek érzem az alapos tesztelést, hogy minden, még a legapróbb hiba is kijöjjön és stabilizálásra kerüljön ( Nem tökéletes a merevlemezem, mit lehet tenni? ) és csak folyamatos felügyelet melletti használatot javasolnék, azaz bármi apróság, a legapróbb kondíció változás esetén mentést.

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.