Hirdetés

2022. szeptember 26., hétfő

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) quailstorm


quailstorm
nagyúr

Eredeti állapot helyreállítását verd ki belőle, ergo helyettesítő alaplap, vagy az ára. Kondicsere rutinművelet megfelelő pákával. Ha meg annyi agya sincs, hogy milyet kell belerakni...
Kapacitást nem lett volna szabad csökkenteni, a névleges feszültség lehet nagyobb, ha fizikailag elfér a nagyobb kondi.

A nyák elbarmolására meg no komment.

(#2) kmisi99


kmisi99
addikt

Én egy teljesen amatőr vagyok, ha valami forrasztani valóm van azt megpróbálom meggányolni forrasztani. Úgy bánok a forrasztó pákával mint egy 3 éves a ceruzával, mégis valóban egy kondenzátor kicserélése kb csukott szemmel megy semmi nehézség nincs az ég világon, pláne az forr pont felszakítása kb akkor történhet meg ha kirángatja erővel úgy, hogy még meg se olvadt az ón. Van egy noname ultra fos 0 minőségű kínai egerem, kb 10 forrasztást élt meg míg bele döglött akkor se a forrasztástól és alkatrész cseréktől. Valószínű a bácsi a 40 éves "van benne anyag" rádiókon és efféléken tanulta a szakmát.

[ Szerkesztve ]

(#3) marositech


marositech
senior tag

Bezony ott a hiba, hogy nevlegesnel gyengebb kondit rakott bele...
Amugy lehet ugyesen forrasztani, ilyen gyilkossag akkor fordulhat elo, ha nem szivta ki az osses ont a lukbol es ezert kitepi.

Olyat rádverek...hogy megkulázol! :)

(#4) tescodr


tescodr
tag

Nekem is van pakam meg is csináltam volna de gondoltam jobb szakira bizni neki van rendes forrasztó állomása gondoltam, nekem csak egy ceruzapákám, magamról tudom hogy ilyen hitvány munkát sosem adtam volna ki a kezemből..

[ Szerkesztve ]

(#5) tescodr válasza kmisi99 (#2) üzenetére


tescodr
tag

Igen a bácsi műszerész és tv szerelő a 60at tapossa, csak egy valamit nem értek ilyen kondik ugyan úgy megtalálhatóak a modern lcd tvk-ben, a nyák sem túlzottan különbözik, akkor azokat hogyan csinálhatja meg.. Rejtély... Vagy ha nem biztos a dolgában minek vállalja el.

[ Szerkesztve ]

(#6) ncc1701


ncc1701
addikt

A sok hozzáértőnek azért elmondanám, h nem lehet akármennyiszer kondit cserélni. Az első még sima, arra még garanciát is vállalok, h menni fog, a második már nem biztos, mert az alaplap nem bírja a hőt, és feljön a fólia. Ott már 50%.
Faszi max annyit tud tenni, h ad 3eft-ot (tizen éves alaplap ennyit érhet), vagy 2-3 túrórudit.
Ami nem volt szép tőle, h kissebb kapacitású kondit tett bele először. Én nagyobbat szoktam. :)

(#7) tescodr


tescodr
tag

Egyet értünk, nem volt am tizen éves lap asrock am3+ ucc-s lap volt

(#8) Sárpac válasza tescodr (#7) üzenetére


Sárpac
nagyúr

Attól, hogy púposabb volt a kondi, de ezen kívül semmi baja sem volt még nem kellett volna szaladni a doktorbácsihoz, évekig is elven púpos kondival is egy alaplap. :)

Alapfesz alatt a maximumon túl!

(#9) Luck Dragon

Hát nem semmi szaki lehet.

A káosszal teremtek rendet. Philips & TPvision primary visitor. Philips Design line.

(#10) quailstorm válasza ncc1701 (#6) üzenetére


quailstorm
nagyúr

kínoztam már alaplapot ónszippantó+weller kombóval de így még nem jártam, pedig én se vagyok az a nagy zseni

de akkor is őt érinti a felelősség, mert ha megfelelőt rak be elsőre mindenki boldog...

(#11) ncc1701 válasza tescodr (#7) üzenetére


ncc1701
addikt

Akkó asztalt kő csapkodni.

(#12) ncc1701 válasza quailstorm (#10) üzenetére


ncc1701
addikt

Alaplaptól is függ, tervezett-e be a gyártó hőcsapdát, vagy viszi mindenfelé el a meleget, és 450 fokon kell nyomatni a pákával 5 percig, h kijöjjön.

(#13) tescodr válasza Sárpac (#8) üzenetére


tescodr
tag

Gondos gazda lévén gondoltam rendbe tetetem.Ma voltam nála csak a vállát vonogatja hiába veszekedtem vele nem hajlandó felelősséget vállalni.perelni lehetne de az evekig eltartana, és sok pénzemben lenne. Ma rendeltem meg egy gigabyte lapot 11k ért ha legközelebb ilyen bajom lesz inkább megcsinálom ezt is magamnak.Asrock lap volt de tette a dolgát tisztességesen vrm hűtést is akartam rá rakni de igy már nincs értelme.

[ Szerkesztve ]

(#14) vazee00


vazee00
tag

Érdekes, hogy egy "szaki" ilyet hogy hoz össze, ha annyira szívás kiforrasztani, akkor elég a kondi lábait elcsípni, és ahhoz forrasztani az újat.

Zöldhulladék, zöldség-gyümölcs hulladék újrahasznosítás: bioferet.hu | fayrpg.hu | kukamosok.hu | tejfelvasarlas.jomekft.hu | fantasyworld.hu | blackcatpub.hu | energym.hu | keramika.hu | TheVR Android App: thevrapp.hu

(#15) Blindmouse válasza quailstorm (#1) üzenetére


Blindmouse
senior tag

Persze, amikor egy Fordban is motort cserélünk akkor is arra kell figyelni hogy nagyobb lóereje legyen az újnak.
Kb 3 fontosabb paraméter van a kapacitásnál. Attól még kontár munkát végeztek.
Egyébként egy TV-ben azért egyszerűbb kondit cserélni, mert a legtöbben van egy egyrétegű nyák ebben meg 6+ réteg, groundplannel meg mindennel, a legolcsóbb kínai gyártástechnológiával.

3440x1400@120Hz #ultrawidemasterrace #gloriouspcgamingrace

(#16) caprine válasza quailstorm (#10) üzenetére


caprine
aktív tag

Ha 60+os a szaki akkor valszin nem weller-el dolgozik hanem a hajlított rézdrotos pisztoly szerű pálkával, én is olyannal tanultam, és szerintem szippantója sincs, + valószínűleg nincs hozzászokva a 3-4-5-6 rétegű NYÁK lapokhoz.

[ Szerkesztve ]

Ha saját szívedben nem találsz békét, nem fogod azt megtalálni a világon sehol. (SCKG)

(#17) Dr. Romano


Dr. Romano
veterán

Én nem szeretek alaplapot kondizni. A kondit még kiszedem, de sokszor jártam már úgy hogy az ónt nem tudom abból a pici lyukból kiszívni, így melegítés mellett tolom be az új kondit, azonban ilyenkor nagy esélye van hogy a solder pad a túloldalon megég, leválik nem lesz többé forrasztási pont...

Ez....e...ee...ez egy.... ez egy FOTEL???

(#18) ncc1701 válasza Dr. Romano (#17) üzenetére


ncc1701
addikt

Ennyi. :)

(#19) Blindmouse válasza Dr. Romano (#17) üzenetére


Blindmouse
senior tag

Ezért létezik az ún. "rework soldering station" ami nem a fórrasztópáka.

3440x1400@120Hz #ultrawidemasterrace #gloriouspcgamingrace

(#20) fordfairlane válasza caprine (#16) üzenetére


fordfairlane
veterán

Attól mert 60 éves még nem kell feltétlenül, hogy pisztolypákás legyen. Pisztolypáka nem precíz munkához való.

Egyébként igaza van, tényleg nem lehet össze vissza forrasztgatni egy alaplapot, ahol hajszálvékony vezetők mennek egymás mellett. Én eleve nem is vállaltam volna el az alkatrészcserét, csak garancia nélkül.

x gon' give it to ya

(#21) Medocsabi válasza fordfairlane (#20) üzenetére


Medocsabi
addikt

Naigen,de akkor nem vállalom el,ha nem tudom megcsinálni.Jó példa Édesapám,autószerelő,és csak olyan munkát ad ki amire 100% garanciát vállal (vagy nyíltan megmondja h szarból várat nem lehet...)Sajnos ez nagyon ritka hozzáállás ma a munkához...

(#22) Tamás88


Tamás88
őstag

Vitted volna a pc boltban, ott precízen megcsinálták volna. Azért egy alaplapi nyákon lévő kondi, és egy LCD tv-n lévő kondi igencsak különbözik. Nekem is van egy olyan alaplap, ami AM2+-os (AM3-at is fogad valamennyi wattig), de van rajta jópár púpos kondi. Ha kell valakinek adnám, mert úgysem használnám.

(#23) tescodr


tescodr
tag

Srácok nem amatőr pedig a bácsi van neki mindene állomása is.Videki vagyok pc boltok elhajtottak hogy ilyennel nem foglalkoznak. A bácsi pedig nem csak tv szerelő műszerész ráadásul mestervizsgás ezért mertem oda vinni. De egyébként nem lett volna kötelező elvállalnia nem erőszakoskodtam csak kellett neki a pénz. Ráadásul van neki üzlete hivatalos orion márkaszervíz, igy nem egy sufniról beszélünk.. Eszembe nem jutott volna hogy ilyen munkát fog végezni...

(#24) jaja1981


jaja1981
addikt

Jó nagy kóklert találtál meg.
Tök más paraméterű kondit rak bele.

(#25) DonElvis válasza ncc1701 (#6) üzenetére


DonElvis
tag

+1:
Pontosan így van. A második javítás már erőssen kétesélyes.

Ne felejtsük el, hogy a második javításkor a NYÁK lap már negyedik alkalmmmal van melegítve. (SMT reflow, hullámforrasztás, 1. javítás, 2. javítás). A NYÁK lapok nem nagyon szeretik az ilyesmit, és az alkatrészek sem. Pl. én sem szívesen foglalkozom olyan elektronikával, amiben már előttem kotorászott valaki. Persze az is számít, hogy milyen környezetben van a cserélendő alkatrész.

Ami nem számít, az nem érdekel

(#26) tescodr


tescodr
tag

Ezt is jó tudni köszönöm, táp áramkör 4 pines csati mellett.

Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.