Hirdetés

2023. december 2., szombat

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) Shim


Shim
őstag

Nagyon jó írás! :)

Religion – causing genocides over differing imaginary friends

(#2) FroZone99


FroZone99
aktív tag

Nagyon tartalmas jól szerkesztett írás. Köszönöm.Engem is érdekel a japán kultúra de én az embereket szeretném igazán megérteni / a gondolkodást vizsgálgatom/ de sajnos messze vannak...

[ Szerkesztve ]

(#3) UnA válasza FroZone99 (#2) üzenetére


UnA
Korrektor

Igazán szépen és sok szeretettel megírt cikk, öröm volt olvasni.

De azzal vitatkoznék, hogy a vers nem divatos. Igaz nem abban a formában, ahogy néha a "hivatalos" irodalom gondolja, de a dalok nem létezhetnek vers nélkül, sőt sokszor úgy érzem, hogy a korszak legfontosabb versei a dalszövegek.

(#4) Ted_Beneky


Ted_Beneky
senior tag

Nagyon tetszett és sok új dolgot tudtam meg az írásodból, köszi! Jó volt olvasni! :R
Engem érdekelne, hogy "mit esznek" és milyen élelmiszereket termelnek meg helyben a japánok. (Nyilván nem a meki és társai :) ) Tudom, hogy ez messze van a haikutól, de hátha belefér majd alkalomadtán valahányadik részbe .-)

Csillagkaput a Csillag térre!

(#5) Tulku


Tulku
veterán

Alapvetően a shinto és a Buddha (dharma) találkozása számomra a haiku....

A shintot ismerjük, ebbe a szellem-istenvilágba illeszkedett Bódhidharma (Mahákásjapa - aki elmosolyodott a felmutatott virágon, s a Magasztos rámutatott, hogy a jelen lévők közül egyedül ő értette meg tanítását) által behozott ismeret elmélet amit dharmaként, japán vetületeként a zen buddhizmusként (Kínában a csan volt sziononim) ismerünk.

A haiku maga a zen...az egyszerűség, a teljesség kifejezése...

Nyugati szemléletmóddal nehéz megérteni, mindenképp ismerni kell hozzá a zen és shinto összetevőket.
Ezek annyira átszőtték életüket, hogy elképzelhetetlen lett volna pl egy szamuráj élete a bus(h)ido (BUddha, SHInto és DOjo) szent szabályrendszerének betartása nélkül.

Haikut olvasni, értelmezni annyi mint a zen lényegét értelmezni...meglátni, hogy a természet, a többiek, a minket körülölelő nem más mint mi magunk, meglátni az ÉN és MÁS hibás inerciarendszerét, felfedezni a belső utat....

(#6) idegen lény válasza FroZone99 (#2) üzenetére


idegen lény
őstag

Miért nem meditálsz?

AVerMedia Game Capture HD C281 játékfelvevő olcsón eladó! Xbox360, PS3 és Wii játékokhoz! Pesten házhoz viszem!

(#7) 1 among many


1 among many
tag

égen suhanó
hullócsillag villanás
mint az életünk

(#8) [K2]


[K2]
tag

Ha már Japán művészet...

"Sum ergo cogito; cogito ergo dubito" - Jonathan Hepburn

(#9) FroZone99 válasza idegen lény (#6) üzenetére


FroZone99
aktív tag

Persze meditálok is, de én a közvetlen beszédre helyezem a hangsúlyt, ami a távolság és a nyelvismeret hiányában nehézkes. Az az igazság hogy mostanában megnéztem néhány animét a könnyedebb műfajból és ami lejött nekem hogy nagyon sok elfojtással él az a nép /gondolom a tradiciók ,szabályok stb/ miatt.

[ Szerkesztve ]

(#10) idegen lény válasza FroZone99 (#9) üzenetére


idegen lény
őstag

És hogy meditálsz? Valóban érdekes a japánoknál ez a kettősség, a mélységes nyugalom és a legállatibb agresszió kettőssége. Az egész kultúrájuk arról szól, hogy csak végletekben tudnak gondolkozni. Őrzik a hagyományaikat, de közben a nyugatot majmolják. Elég meghasonlottak. Imádom a gyermeki lelkesedésüket szinte minden iránt. Mondjuk a mi őstörténetünk is legalább ilyen kettős. Mindenki rettegett tőlünk, olyan kegyetlenek voltunk, fél Indiát elfoglaltuk, és uralkodtunk rajtuk sokáig; miattunk kezdték el építeni a Kínai Nagy Falat. A kultúránk viszont olyan erős volt, hogy attól féltek, hogy a sámánzene ki fogja szorítani a kínai tradicionális zenét. A magyar népzene és a magyar nyelv közeli rokonságban van az indiaival. Úgyhogy ne higgyük azt, hogy a magyar gondolkodás olyan nagyon távol állna az ázsiaitól. Elvégre félázsiai származékok vagyunk. :U Csak a sok stressz távolított el minket a nyugalomteljes éberség mindennapi megélésétől, pedig az őseink még révültek. Ezért a meditáció általános bevezetése lehetne az egyetlen kiútja ennek az országnak. A japán csoda sem csak az algaevésnek volt köszönhető.

[ Szerkesztve ]

AVerMedia Game Capture HD C281 játékfelvevő olcsón eladó! Xbox360, PS3 és Wii játékokhoz! Pesten házhoz viszem!

(#11) BatchMan


BatchMan
senior tag

Tetszik.
Annyit még meg lehetne említeni, hogy a japán szótagok javarészt egy mássalhangzóból és egy magánhangzóból állnak. Talán fonetikus átirás is érdekes lenne. Nem érteném, de ritmus, hangzás tanulságos lehet.
Ami engem izgat, az a japán társadalmi hierarhia. Nem, kor, rang, foglalkozás, származás stb. szerint seperc alatt besorolják egymást. Van ott pl. egyenrangúság?
Másik a kollektív gondolkodás, hogy döntést hozni egyedül képtelenek, és egyedül kevés japán életképes.
A harmadik kedvenc témám, hogy nem képesek nemet mondani. Ha nincs pl. szálló a faluban, akkor befogad, két hétig kerül, ha kell, mosolyog, és miközben a pokolba kíván, nem érti, hogy lehetsz ilyen tahó, hogy visszaélsz a helyzettel. De világért meg nem mondaná, hogy terhére vagy.
Tárgyalni sem könnyű velük.
A folytatáshoz lelkesedést, kitartást! Szereztél egy jó szombat délutánt!

(#12) Tulku válasza idegen lény (#10) üzenetére


Tulku
veterán

Japánra a legnagyobb csapást az un "nyugati civilizáció" mérte...az öngyilkosságok, a meghasonulás pontosan emiatt az erőszakos dinamikának (fejlődés kérem...gazdasági fejlődés!) köszönhetők...

(rossz példa mert hálivúd, de valamit megkapott ebből az "Utolsó szamuráj" című film)

Lámám szerint van egy szkíta tengely (mi nyugati hunok testvérei vagyunk a keleti hunoknak ---pl Tibet, Mongólia) ami szélességi körök által behatárolható....itt az észak amerikai indiánok épp úgy bele tartoznak, mint Tibet, vagy Japán...

Egyébként jó a hasonlat a hasonló magyar meghasonulással, azzal egészíteném ki, hogy szerintem nem rettegtek tőlünk, barátságos, szkíta nép voltunk, de harcosok...így az európai (különösen a judeo-keresztény álságossággal átitatott) "civilizáció" valóban gyűlölt minket és tűzzel-vassal irtani szándékozott...
Az hogy sok helyen ott voltunk, nomád életmódunkkal függött össze, de ez nem leigázás, rabszolga sorsba való kényszerítés révén vált folyamattá, hanem un beolvasztó nép vagyunk...ezért nem kell rettegnie senkinek a magyarság eltűnésén...

[ Szerkesztve ]

(#13) FroZone99 válasza idegen lény (#10) üzenetére


FroZone99
aktív tag

Olyan meditációval ahol leülök csendben és nem gondolok semmire csak pihentetem magam és egészen addig ellazulok amíg nem érzem a testem.A lényeg hogy nem akarok elérni vele semmit csak jó érzés.Amúgy meg már 20 éve foglalkozok "másként gondolkodással" és csak annyit mondhatok, hogy már rájöttem senkinek nem lehet mondani semmit /magánvélemény szigorúan/, mivel mindenkinek magának kell megélni dolgokat, és nem lehet semmivel sietni mivel ami a legnehezebben változik az az ember maga.

(#14) Plazmacucci válasza [K2] (#8) üzenetére


Plazmacucci
félisten

Fisherman's Wife akkor már ha japán :DDD

Vissza kell vinnem pár kazettát.

(#15) idegen lény válasza Tulku (#12) üzenetére


idegen lény
őstag

Azért a japán kultúrának mindig is szerves részét képezte a rituális öngyilkosság, a harakiri.

"Nimród, az Isten előtt való nagy fejedelem az írásokban úgy szerepel, mint Babilónia, Ninive, Asszíria megalapítója és hatalmas ura. A latin források szerint a mágizmus, a tűztisztelet kultusza legelőször Perzsiában keletkezett, ahova az óriási Nimród a nyelvek összezavarodása után elment, s ott a perzsákat a tűztisztelet-imádásra tanította. Epiphanius egyházatya Nimróddal kapcsolatban még azt közli, hogy „a Tarah ivadékából származó etiópiai Kúsnak volt a fia és ő építette Babylon városát, nagy vadász volt és ő a mágia feltalálója is, amire megtanítá a perzsákat, akiket ezért Magógnak hívnak”. Az egyházatya Nimród tekintetében megemlíti továbbá, hogy a szkítizmusnak ő volt a megalapítója." [link] A Védák több helyen is megemlítik a magyarokat, mint például, hogy a magyarok között van a legtöbb látó.

(#13) FroZone99 válasza idegen lény (#10) üzenetére
Az nem meditáció, csak relaxáció.

[ Szerkesztve ]

AVerMedia Game Capture HD C281 játékfelvevő olcsón eladó! Xbox360, PS3 és Wii játékokhoz! Pesten házhoz viszem!

(#16) idegen lény válasza Tulku (#12) üzenetére


idegen lény
őstag

Al-Maszúdi leirásából:
"Konstatinápoly falai alá érve 40 napig táboroztak ott. Közben a nőket, és a gyerekeket eladták szövetdarabokból készült ruhákért, valamint brokát, és selyemruhákért. A férfiak között azonban nagy öldöklést vittek végbe, és egyet sem hagytak élve közülük, bár néha leöldösték az asszonyokat és a gyermekeket is. Ezután kiterjesztették portyájukat ezen a vidéken is.”

AVerMedia Game Capture HD C281 játékfelvevő olcsón eladó! Xbox360, PS3 és Wii játékokhoz! Pesten házhoz viszem!

(#17) Tulku válasza FroZone99 (#13) üzenetére


Tulku
veterán

A meditáció első foka...a békés nyugvás gyakorlata (a "gondolatok jönnek-mennek" megfigyelése, lecsendesedés)

Idegen lény: latin források......no comment

Nem tisztem senkit védeni, azt sem mondom, a vándorlások során nem lehettek túlkapások (hol nem voltak....lásd a buddhista terminológiára épülő mongol seregek portyáit világszerte) de alapvetően békés, beolvasztó nép vagyunk (mint azt jelen történelmünk is mutatja) s ha valamely ideához csapódik valamely csoport (akár a német II. világháborús "szerepet" is emlegethetjük) akkor pörölyként csapnak le ránk, talán nagyobb erővel, mint amit a gazdatestre mérnek.

Ám szerepünk ennél sokkal szerteágazóbb...gondolom te is így látod...

A szeppuku valóban a saját lét kioltását célozza (a buddhista terminológia legfőbb rossz cselekedete) de ez szervesen kapcsolódik egyfajta szent ügyhöz, amely a földesúr védelmét hivatott teljesíteni világi szinten, illetve a busido szellemiségébe beépülő végső lezárásaként, távozásként értelmezendő.
Természetesen nem mondom, hogy követendő, ám ez valójában kevesek osztályrésze volt, az öngyilkossági ráta ennél jóval szerteágazóbb a Japán kontinensen...de lehet hozzá köze...a megoldási séma miatt...

(#18) FroZone99


FroZone99
aktív tag

Meditáció, relaxáció az fontos hogy mit akarsz vele elérni, vagyis nem igazán fontos a megnevezés csak a cél...

(#19) Tulku


Tulku
veterán

Elnézés, de a relaxáció nem meditáció...nem beleszólva a dologba....

(#20) FroZone99 válasza Tulku (#19) üzenetére


FroZone99
aktív tag

Persze igazad van nem vitatkozok de csak azt akartam kifejezni hogy nekem nem a kifejezés számít, és amúgy is a meditáció az valamilyen irányítás alá vont cselekedet én meg a szabadságot szeretem :))

(#21) Tulku válasza FroZone99 (#20) üzenetére


Tulku
veterán

A meditáció a teljes szabadság....az összes lepel irányít egyébként...a meditáció kemény munka (ha erre céloztál) de a lepel lehullásával a teljes szabadság mutatkozik meg....tkp olyan mint amikor a felszínről vizsgálod a tájat, majd fölszállsz és fentről rálátsz a táj egészére...az összefüggésekre...

...de kemény munka ez igaz....

(#22) Ðávid


Ðávid
aktív tag

Nagyon tetszett a cikked, jól összeszedett! Eddig nem sokat tudtam a haikuról, most viszont az írásod sokat segített az ismereteim kibővítésében.
Keleti tanulmányokat folytatsz vagy folytattál? Vagy csak utazást tettél a távol-keleten?
Egy történelemmel és hadművészettel kapcsolatos cikkre mindenképp vevő lennék! De természetesen a többi általad említett téma is nagyon érdekes. Kíváncsian várom a folytatást!

(#23) 1 among many


1 among many
tag

Villamoson újságot olvasok.
Trolin regényt.
Buszon haikut.

:DDD

(#24) idegen lény válasza Tulku (#21) üzenetére


idegen lény
őstag

Sajnos az idők folyamán, mint ahogy a többi védikus tudás, ez is elferdült. A meditáció technikája is elveszett. Ma már mindent meditációnak hívnak, amiknek általában már közük sincs az eredeti jelentéséhez. Miközben az eredeti meditáció egy végtelenül könnyed és természetes, erőfeszítés nélküli folyamat, amire bárki képes, aki gondolkodni képes. Még egy gyerek is. Jóllehet régen csak a királyok kiváltsága volt Indiában. A Védákat, amik az emberiség legősibb fennmaradt írásai, nem könnyű megérteni, lefordítani; általában félrefordítják, például a krisnások is. Van egy felsorolás benne a meditáció hatásairól, ezek között említi a szellemi koncentráció erősödését is, ami igaz is, de ez csak a meditáció egyik következménye. De ezt félreértették, és elterjedt az a közkeletű tévedés, miszerint csak erőteljes koncentrációval, mint például egy égő gyertya lángjának hosszú ideig tartó nézésével, vagy egy pont kitartó figyelésével, vagy különböző kontemplációs technikákkal, elmélkedéssel valami fölött, lehet meditatív állapotba kerülni. Lehet, de ezekkel a technikákkal csak hosszú évek alatt, naponta több óra ráfordításával lehet minőségi változásokat elérni, és a legjobb, ha elvonulunk a világtól is, mondjuk a Himalájába, egy barlangba, hogy ne tudjon megzavarni minket semmi. :) Nem csoda, ha az emberekben a meditációról valamiféle különc, teljes életmódváltással járó elvonult, magába révedő, semmi mással nem foglalkozó kép dereng fel. Pedig eredetileg a meditációban szó sem volt semmiféle koncentrációról vagy kontemplációról. A mai szóhasználatban nem is lehetne meditációnak nevezni. Ezek a technikák azon az elven működnek, hogy a tudat beszűkítésével előbb vagy utóbb (inkább utóbb), el lehet fárasztani az elmét annyira, hogy az mintegy a racionális gondolkodási sémákat kikapcsolva, meg tudjon mártózni egy rövid időre a tiszta öntudatba. Ilyen technikákat használnak a buddhista szerzetesek is. Kis túlzással mondhatnám azt is, hogy erre még a drogok is hatásosabbak és gyorsabbak. Pedig valójában a megfelelő technika birtokában nincs szükség semmilyen koncentrált tevékenységre a tiszta öntudat eléréséhez. Ezek csak elfárasztják az elmét, az elme természetétől ez idegen. Az elme képes saját magától visszatérni a gondolatok forrásához, a tiszta öntudathoz; olyan természetességgel, mint amikor egy könyv olvasásakor egy ablakon beszűrődő zene elvonja a figyelmünket. Az egészséges elme folyton a nagyobb boldogságot keresi, és afelé törekszik. Csak hagyni kell, hogy rátaláljon. Ezt a természetes folyamatot segíti elő az ősi, eredeti meditáció, ehhez biztosítja az optimális feltételeket. Ez a technika ősidőkön keresztül csak a királyok kiváltsága volt, hogy helyesen uralkodjanak. A guru csak neki és a tanítványának tanította meg. Nincsen benne semmi nehézség, sőt, rendkívül élvezetes, egyszerű, és rövid ideig tart. Csak egy dolog kell hozzá, rendszeresség. Minden nap kell csinálni, ha komolyan akarunk fejlődni. Ez igaz. De én még sosem éreztem előtte akkora boldogságot, mint amikor először próbáltam ki.

AVerMedia Game Capture HD C281 játékfelvevő olcsón eladó! Xbox360, PS3 és Wii játékokhoz! Pesten házhoz viszem!

(#25) Tulku válasza idegen lény (#24) üzenetére


Tulku
veterán

"Ezek a technikák azon az elven működnek, hogy a tudat beszűkítésével előbb vagy utóbb (inkább utóbb), el lehet fárasztani az elmét annyira, hogy az mintegy a racionális gondolkodási sémákat kikapcsolva, meg tudjon mártózni egy rövid időre a tiszta öntudatba. Ilyen technikákat használnak a buddhista szerzetesek is. Kis túlzással mondhatnám azt is, hogy erre még a drogok is hatásosabbak és gyorsabbak."

Ezzel nem értek egyet, ez teljes elferdítése a dharmának....nagyon rossz volt olvasni, abszolút hozzá nem értő hozzáállás....

Tovább nem szeretném rombolni jelenlétemmel a haiku fórumot....

sarvamangalam - Boldogságot minden lénynek!

(#26) idegen lény válasza Tulku (#25) üzenetére


idegen lény
őstag

Arra gondoltam, mikor például egy égő gyertya lángját kell nézni sokáig, arra koncentrálva, amitől egy idő után elfárad az elme, és mintegy belezuhan a tiszta öntudatba. Tudom, én is csináltam ilyen technikákat régebben. Lehet, hogy nem jól fejeztem ki magam, de így működik. Az LSD-t nem próbáltam, és nem is bíztatok erre senkit, inkább lebeszélnék róla mindenkit, sajnálom, ha ez jött le neked. Ezért nem tudhatom, hogy ott tényleg ugyanez történik-e, de nagyon hasonló élményekről szoktak beszámolni, persze, csak ha a végtelen boldogságra és felszabadultságra vonatkozó élményeket nézzük. Csak az LSD ezt kémiai úton éri el, és a kezdeti pozitív élmények után beindít egy romboló folyamatot, amiből aztán nagyon nehéz kikerülni, mert szer nélkül az illető pocsékul érzi magát, és ez egyre csak fokozódik. Elismerem, hogy rossz volt a példa, csak éppen ez jutott eszembe, hát leírtam. Ha tudtam volna, hogy buddhista vagy, akkor nem teszem. Sajnálom, ha ezzel megbántottalak téged vagy a dharmádat. Szerintem egyáltalán nem romboltad ezt a topikot, nagyon színvonalas hozzászólásaid voltak, szívesen olvastam őket. Valószínűleg nem sikerült jól kifejeznem, amit akartam közölni. Itt sokkal jobban meg van fogalmazva: [link]

AVerMedia Game Capture HD C281 játékfelvevő olcsón eladó! Xbox360, PS3 és Wii játékokhoz! Pesten házhoz viszem!

(#27) Tulku válasza idegen lény (#26) üzenetére


Tulku
veterán

No akkor:

- Az LSD-t próbáltam....köze nincs a meditációhoz...persze megnyit kapukat, érdemes elolvasni Huxley (igen ő is kipróbálta és részletesen leírja tapasztalatait) "Érzékelés kapui" című művét.
- 10 éve már, azóta természetesen nem élek vele, senkinek nem ajánlom Hoffmann véletlenül jött rá a lizergsav hatására, ezután skizofrének gyógyítására használták....azt hiszem manapság is....ebből már bizonyos dolgok látszanak
- LSD-vel egy hajóra pattansz, gyorsan átrepülsz a túlsó partra, majd kiszállsz és fogalmad sincs mit kell tenned, jó esetben kontroll alatt biztosítod ottléted és visszakerülésed
- A meditáció egy út...nem gyakorlat, nem munka, nem erőszak....több és kevesebb...más.

Alapvetően a legtöbb meditációval foglalkozó tanítás megegyezik abban, hogy a meditáció belső út. Abban is sok hasonlóságot olvashatunk, hogy a belső út "vége" egyfajta tiszta (fény, fehér, ragyogó) állapot, amely alapvetően bensőnk tiszta tükre. Azt is kivehetjük belőlük, hogy létezik egy - ezzel ellentétes - saját magunk által generált folyamat, nevezzük ezt most elmének (az Ego a legelterjedtebb kifejezés, ami az elme terméke és az ÉN képet hozza létre, illetve az ÉN és MÁS viszonylatát, ezáltal máris megbontva az egységet).

Amit a kolléga említett az elme lecsendesítése. Ez természetesen egy fontos lépés. Enélkül senki nem képes meditálni. Számosan tanácsolják az ébredés utáni állapotot (tkp a gyermeki szemlélet, viszonylag kevés behatással) hiszen ekkor a legcsendesebb (általában) az elme.
Az elme lecsendesítése a gondolatok elengedése, nem megragadása...erről többet nem írok, ez egy fontos folyamat. (nálunk ez a shiné)
Ami ez után jön a munka a belső ösvényen. Ez egy igen szerteágazó, bonyolult folymat, senkit nem untatnék vele, van egy un tantrikus meditáció (általában jóga tantrában nyilvánul meg, nem összekeverendő az indiai jógával) ami négy fontos lépést tartalmaz, természetesen a folyamat vége itt is az elengedés és elidőzni az önvalóban.
Semmilyen erőszakos, durva energia mezőt igénylő eljárás nem történik (főleg nem külső anyag segítsége) hanem egy - a közép úttal összefüggő - olyan egyensúly létrehozása, ahol a túlságos elernyedés (túl laza) és a túl feszes állapot (a koncentráció átbillenése, tkp egyes gondolatok megragadása) is kerülendő, itt kell az egyensúlyt megvalósítani.

Ezt természetesen hosszú ideje gyakorlók, ezt tanítók, a folymat egészére rálátók folymatosan csinálják, minden tevékenységük közepette is (akár ürítésnél is!) hiszen a meditáció nem egy idilli állapot, hanem a benső önvaló tiszta állapota, ami bizony folyamatos, nem kvantál...

Az égő gyertya lángja a koncentráció...ne túl erősen koncentrálva, de elernyedve, már-már alvó állapotba kerülve....ha ez megy a gondolatok elengedéséhez felhasználható meditációs segédeszköz a gyertya lángja...de minden válhat azzá...szobor, feszület, vagy akár egy ceruza is....

(#28) Franticfox


Franticfox
tag

"Ezek a tulajdonságok egyébként nemcsak a haikura jellemzőek, hanem számtalan japán művészeti ágban és magában a japán felfogásban is megfigyelhetők." - mint ahogy minden másban is, ahol ez így van.

''Monas apó legyintett. Két kézzel is.''

(#29) FroZone99 válasza idegen lény (#24) üzenetére


FroZone99
aktív tag

+1 :)

(#30) FroZone99 válasza Tulku (#27) üzenetére


FroZone99
aktív tag

Szerény véleményem hogy ebben a környezetben amiben itt élünk sok mindent ki lehet próbálni az általad leírtakat is de ezek csak abban a közegben fognak működni ha mindenki azt csinálja egyébként meg ami nekem sikerült hogy a rendszeren kívülről tudom figyelni a többieket és persze magamat is így a lehetőségekhez mérten kontrollálom a cselekedeteimet és még ennyivel is a környékem legelvontabb alakja vagyok:)

(#31) pomk


pomk
őstag

A cikk és a téma érdekes, bár engem személy szerint a Haiku-k világa csak érintőlegesen érdekel. Ettől függetlenül nagyon örülök hogy foglalkozol a japán kultúrával. Amit a jövőben én szívesen olvasnék:
- írás, írásjelek
- japán építészet esetleg minden egyéb tradicionális japán szakma bemutatása
- szamurájok
- fegyverek, és különösen a fegyverkészítés folyamata

Más:
Hogy tudom azt beállítani, hogy a következő cikkeidről értesítést kapjak?

(#32) pomorski


pomorski
őstag

Érdekes írás volt, köszi!

(#33) VIC20


VIC20
őstag

Felüdülés volt ilyen cikkre lelni egy alapvetően informatikai portálon! Köszönöm szépen!

The summer grass is
all that is left
of ancient warrior's dreams.

Könnyű, nyári fű.
Harcosok nagy álmai
így végzik csupán.

(Tandori Dezső fordítása)

Ezt még a Nindzsák című, nyolcvanas évek végén megjelent ismeretterjesztő könyvből tanultam. (Egyébként egészen kiváló történelmi összefoglaló volt benne.)

(#34) Napfénysüti

Jó írás lett, várom a folytatást. :R
Alapból érdekel a japán kultúra meg odavagyok a japán termékekért sőt 1 évig még tanultam is ezt a nyelvet. :)

Més que un club!

(#35) Totheground


Totheground
addikt

Köszi a cikket, jöhet még. :K

Tokyoite - https://www.instagram.com/denipi_m/

(#36) pomk válasza pomk (#31) üzenetére


pomk
őstag

Hogy tudom azt beállítani, hogy a szerző következő cikkeiről értesítést kapjak?

(#37) Victorio


Victorio
aktív tag

Kőkemény vesszőt
Szorgos kezek edzenek.
Csak szájban olvad.

Kitűnő cikk volt, öröm olvasni, még sok ilyet :R

Hiába nem szereted, - mondta a Macska - itt mindenki bolond. Én is bolond vagyok. Te is bolond vagy. Honnan gondolja, hogy én bolond vagyok? - kérdezte Alice. Ha nem volnál bolond, - válaszolt a Macska - nem jöttél volna ide.

(#38) etejedu


etejedu
őstag

:R

Köszi a cikket!

Kedvenc haikum: [link]

[ Szerkesztve ]

(#39) Sir Pocok


Sir Pocok
őstag

Ajánlom figyelmetekbe a csoportot:

A japán tradíciók és kultúra iránt érdeklődők facebook csoportja

Az erős embernek nincs szüksége hatalomra, a gyönge jelleműt pedig tönkreteszi.

(#40) Dhampir válasza Tulku (#12) üzenetére


Dhampir
félisten

így az európai (különösen a judeo-keresztény álságossággal átitatott) "civilizáció" valóban gyűlölt minket és tűzzel-vassal irtani szándékozott...

Nana, nézzük csak, hogy mit műveltek a buddhisták a mongol sámánokkal, és általában az emberekkel:

A lámaizmus sötét oldala

Néhány idézet:

A sámánizmus kiirtásáért folytatott hadjárat a sámánok kivégzésén túl sok más stratégiát ismert.

Először is, úgy terjesztették a lámaista ideológiát, hogy célba vették a sámánokat, a családjukat, a gyermekeiket és elhitették velük, hogy hatalmas lámák reinkarnációi. Ezután arra buzdították őket, hogy küldjék kolostorba gyermekeit, ahol aztán "átnevelték" őket a lámaista dogma szerint. Ha a sámánt erősnek vagy fontosnak tartották, a lámaisták az egész családját célba vették.

...

Sok embert arra kényszerítettek, hogy napszámosként szolgáljon a kolostoroknak. A Bogdo Gegen 22.000 szerzetessel és 28.000 napszámossal rendelkezett. Sokan panaszkodtak arra, hogy a szerzetesek gyerekeket molesztálnak. A szerzetesek terjesztették el a szifiliszt az egész vidéken. Az emberek kezdtek elégedetlenek lenni. 1921-ben a szovjet kommunista kormányzat segítségéért folyamodtak. 1924-ben elhunyt az utolsó Bogdo Gegen szifiliszben és megszületett a Mongol Népköztársaság.

– Merkantilizmus, haver! (S.T.A.L.K.E.R.: Clear Sky)

(#41) Tulku válasza Dhampir (#40) üzenetére


Tulku
veterán

Aki ezt műveli, nem a dharma ösvényén lépdel...ennyi...

Az hogy mindezen tényként közölt betűhalmazból mennyi az igazság, az pedig más kérdés, de - mint írtam is - minden írtó-ártó tevékenység teljesen ellentétes a dharma ösvényével.

Ez a lámaizmus már máshol is felmerült, érdekes, hogy mindig Tibet ellenes kontextusban...épp olyan mintha a busido szellemiségét pocskondiáznák egyesek (biztosan vannak) aláásva ezzel azt a fizikai-szellemi állapotot.

Őszentsége is leírta önélet írásában, hogy az a rendszer ami Tibetben működött hibás volt több szempontból....természetesen meg kell mindenkitől kjérdeznünk; mit tekint teljesen ideális rendszernek a már leélt történelem folyamán, miben nem lehet kifogást találni, ami majd egy évezreden keresztül működő képes volt...de ne tegyük, mert ez is csak kérkedéssé válhat...

A dharma nem egyenlő a más ellehetetlenítésével, leigázásával, életének, javainak eltulajdonításával....ez axióma...

buddhizmus, lámaizmus...ezek nem szerepelnek fogalomként olyan országokban ahol budha tanai a mérvadóak...mi találtuk ki....

(#42) Dhampir válasza Tulku (#41) üzenetére


Dhampir
félisten

buddhizmus, lámaizmus...ezek nem szerepelnek fogalomként olyan országokban ahol budha tanai a mérvadóak...mi találtuk ki....

Egyetértek, ahogyan az emberek találták ki a a "judeo-keresztény" bélyeget is.

Viszont ahol a tiszteletreméltó Buddha tanai a mérvadóak, korszakunkban még ott is előfordulnak emberi gaztettek.

Buddhista szerzetesek is rendeltek kiskorú prostituáltakat Thaiföldön

A thai rendőrség felszámolt egy kiskorúakat foglalkoztató prostitúciós hálózatot, amely buddhista szerzeteseknek, valamint magas rangú katonai és kormányzati tisztségviselőknek nyújtott szolgáltatásokat – közölték pénteken rendőrségi források.

– Merkantilizmus, haver! (S.T.A.L.K.E.R.: Clear Sky)

(#43) Tulku válasza Dhampir (#42) üzenetére


Tulku
veterán

Mint írtam....ezek a dharmával ellentétes cselekedetek...elnyerik "jutalmukat", gyümölcsüket a karma által...tett, ok, gyümölcs....

Persze - nem labdaként pattogtatva - azt hiszem a judeo-keresztény klérus bővebb tényeket szolgáltat(na) ezen a téren is :)

[ Szerkesztve ]

(#44) Totheground válasza Tulku (#5) üzenetére


Totheground
addikt

"élete a bus(h)ido (BUddha, SHInto és DOjo) "

Erre most futottam rá és kissé meglepett. A bushidou (武士道) szó szerint a harcos (武士) útját (道, a birtokviszony implikált) jelenti.
Az a szójáték (bár a japánoktól nem idegen a homonima-kkal való szórakozás) már csak azért is fura lenne mert buddha japánul 仏 (butsu/hotoke), a shintou 神道 (az istenek útja, láthatóan hasonolnó szerkezet a bushidou-hoz) a doujou meg 道場 (ez már tényleg kitekert, ha át akarod fordítani, az "utak helye", ahol az út most olyan értelemben van, mint a bushidou, chadou vagy kadou). Tehát nálam ez annyira nem áll össze elsőre. Erről valami etimológiai elemzés van valamerre?

[ Szerkesztve ]

Tokyoite - https://www.instagram.com/denipi_m/

(#45) Dhampir válasza Tulku (#43) üzenetére


Dhampir
félisten

azt hiszem a judeo-keresztény klérus bővebb tényeket szolgáltat(na) ezen a téren is

Nos akadna bőven, hiszen mindent emberek csinálnak, akik sokszor hibáznak is, ezért nem érdemes egy intézményesített vallást sem - amilyen mára a nyugati ember számára emészthetőbbé, átmosottá tett buddhizmus is - magasabb piedesztálra emelni a másiknál. :)

Na, de majd ha a buddhisták sem mennek el érzéketlenül, közömbösen a szenvedés mellett ("minden hiábavalóság") és rendszeresebben foglalkoznak majd a drogosokkal, és más lecsúszott, senkinek sem kellő emberekkel, akkor talán majd felveszik a ritmust a "judeo-keresztény klérussal".

[ Szerkesztve ]

– Merkantilizmus, haver! (S.T.A.L.K.E.R.: Clear Sky)

(#46) Tulku válasza Dhampir (#45) üzenetére


Tulku
veterán

"majd ha a buddhisták sem mennek el érzéketlenül, közömbösen a szenvedés mellett "

Ez tetszett! :)

A Tan kerekének megforgatása ( a dharma elindítása) a négy nemes igazság ismertetésével kezdődött.
Kérlek nézd meg az első nemes igazságot, majd olvasd el a másik hármat...

A "buddhizmus" alappillére a szenvedés ismertetése és az arra adott adekvát válasz rendszer...

Azt természetesen nem értem, miért gondolod, hogy a "buddhisták" elmennek a szenvedés mellett...és ha majd nem akkor ők is egyre több alapot szolgáltatnak majd a "történet íróknak"...nem értem az analógiát, de megértem ha bennem van a hiba...

A "minden hiábavalóság"-ot pedig végképp nem értem ebben a kontextusban...de - mint írtam is - nem vagyok hibátlan, sőt... :)

Totheground: Tudom az eredeti jelentését, ezt a mozaik-szó-játékot én fabrikáltam...mielőtt leírtam rákerestem a guglin, nehogy más interpretációjának ellopásával vádoljanak...nem ismerteti így senki, tehát ez egy egyedi kontextus, szerintem a három alappillér összessége (a tan, a vallás és a test-nemes küzdelem-harc)...
...szerintem...úgy gondolod hibádzik? Köszönöm ha megosztod velem, minden pillanatban öröm tanulni...nem vagyok a zen-csan szakavatott ismerője, de érdekel a téma...

[ Szerkesztve ]

(#47) Dhampir válasza Tulku (#46) üzenetére


Dhampir
félisten

Szundar Szing is megismerhette annak az igazságnak a sötét oldalát.

– Merkantilizmus, haver! (S.T.A.L.K.E.R.: Clear Sky)

(#48) Tulku válasza Dhampir (#47) üzenetére


Tulku
veterán

Minősíthetetlen hazugságok...még a pédia is kiírja, hogy sérül(het) a semleges nézőpont elve...

És ez...

Természetesen elfogadom, hogy készpénznek veszed, meghajlok és távozom!

Békességet minden lénynek!

[ Szerkesztve ]

(#49) Dhampir válasza Tulku (#48) üzenetére


Dhampir
félisten

Köszönöm, hogy rámutattál a rossz fotóra, amelyet gondatlanul közzétettek.

Valószínűleg Buddha sem úgy nézett ki, ahogyan sokszor ábrázolják, vagy ahogyan Dsida Jenő írta Sírfelirat című versében:

felejtsd el arcom romló földi mását

A lényeg az életrajzban rejlik, amely természetesen nemcsak a Wikipédián található az ismert történelmi személyiségről.

Persze ki tudja, tán az is lehetséges, hogy a keresztény inkvizítorok szándékosan vezetnek félre, hogy a végén alaposan kinevessenek bennünket, s hirtelenjében láthatóvá válnak a Predátorok. :)

A tények nem ijesztőek, de ha nem akarsz szembenézni velük, ha hátat fordítasz nekik, és menekülsz előlük, az már ijesztő. (Buddha)

– Merkantilizmus, haver! (S.T.A.L.K.E.R.: Clear Sky)

(#50) Tulku válasza Dhampir (#49) üzenetére


Tulku
veterán

Igen...ijesztőek...
És persze épp úgy megijedek, majd dühös leszek mint egy dalai láma :)

És természetesen egy leírást szentségként kezelhetünk...épp úgy mintha (példának okáért) egy népcsoportot mondjuk Hitler leírása alapján fogadnánk, vagy nem fogadnánk el...és erre alapozva hirdetnénk, mit tettek, vagy nem tettek...

A média "hasznos" találmány...tudjuk, hogy vezérelhető emberek milliárdjait hozza létre...de nekem semmi bajom ezzel sem, azzal sem, ha név nélküli fordításokkal, vagy ismeretlen ítészekkel porig rombolják az imágót...legyen!
Az is jó!

Tibetnek is pusztulnia kellett, ezáltal rajzott ki a dharma szele...nem szabad egyes (általunk fontosnak tekintett) szempontok alapján ítélkeznünk...

Ha nyulat ugrasztgatunk, akkor becsületesen megvallom nehezen képzelem el ezen érzelmi állapotokat-hullámokat, különösen az irtási kísérletet a dalai lámáról...de ha megesküszöl rá, hogy úgy volt, mindenképp önvizsgálatra késztethet emberlényeket... :)

Mi zavar a Dsida verssorban?....

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2023 PROHARDVER Informatikai Kft.