Hirdetés

2019. október 15., kedd

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) Samus


Samus
(addikt)

Régen (10+ éve) elég sokat petárdáztunk, mindenféle petárdával (normál, első, másod, harmadosztályúval, víz alatt is robbanóval, hármat, négyet robbanóval, magnummal), mindig pult alól be lehetett szerezni, lehet, hogy szerencsés voltam, de mindig ott robbant a cucc, ahol kellett neki. Mindig a végét fogtuk, és úgy gyújtottuk meg, mint a gyufát (öngyújtóval csináltuk, egyszerűbb volt), és abban a pillanatban dobtuk is el. Tud a cucc így akkorát robbanni, hogy komoly sérülést okozzon, ha esetleg azonnal felrobban begyújtás után? A magnum típustól bevallom, féltem (vastag, piros vagy fekete színű volt). A cikkben (az eredetiben) két centi gyújtózsinór is van a terméken, már ha a kép arról van.

'' Az élet egyszerű. Döntéseket hozol és nem nézel vissza.'' // Tomorrow's just your future yesterday!

(#2) t72killer válasza Samus (#1) üzenetére


t72killer
(félisten)
LOGOUT blog

A kép nyilván nem a felrobbant példányról készült, esetleg a lefoglalt darabokról, amik nem feltétlen pont ugyanolyanok.

Ha a lehetséges okokat keressük, ezek a teóriáim:

1. a csaj mentálisan alkalmatlan volt a pirománkodásra, azaz vagy nagyon gyakorlatlan volt (mivel egy rakat cuccot rendelt netről, ezt nem tartom valószínűnek) VAGY be volt piálva, és későn dobta el a stanglit.

2. a kanóc túl rövid volt/túl gyúlékonyra csinálták és a gyújtás pillanatában végigégett, azaz hibás volt a stangli.

Az elsőt elkerülheti az ember, a másodikat nem.

"A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

(#3) angyalpc2


angyalpc2
(tag)

sose értettem mi a buli benne..főleg hogy hangos..pénzbe kerül..

Csodálom hogy még senki nem csinált hozzá valami safe acél köpenyt

(#4) t72killer válasza angyalpc2 (#3) üzenetére


t72killer
(félisten)
LOGOUT blog

Mármint a petárda köré, hogy a dzsunkább kivitel repeszesen robbanjon ;]? Felejtős...

Egy henteskesztyű talán minimalizálhatná a sérüléseket, ha az érintett korosztály bármit is adna a saját biztonságára...

Úgy érzésre a "termés" 90%-át illegális forrásból szerzik be, azaz sose véleményezte/engedélyezte tűzszerész szaki. Kb azonos kategória a "vegyészkedett otthon a srác és kirobbantotta a ház oldalát" c. vállalkozásokkal.

[ Szerkesztve ]

"A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

(#5) Silεncε válasza t72killer (#4) üzenetére


Silεncε
(őstag)

Mivel a petárda minden szinten illegális Mo-n ezért a "termés" 100% illegális forrásból van :D

Egyébként én se értem miért jó. Szerintem a legtöbben már "csakazértis" használják mert nem szabadna.

(#6) Kolondrum válasza angyalpc2 (#3) üzenetére


Kolondrum
(félisten)
LOGOUT blog

És erre akár huszonezreket elvernek. Itt nagyobb a nyugi mint Újpesten volt, de (moderálva).

[ Szerkesztve ]

N105 okosóra eladó, új! Elégedett MI 9T tulaj vagyok!! ;)

(#7) lomposfarkas


lomposfarkas
(tag)

Ma már a négylábú gyereket is megmenti az orvostudomány, az ember láthatóan kivonta magát a kiválasztódás alól. Így aztán a törzsfejlődés próbál új ösvényeket keresni, hogy szelektálhasson.

(#8) t72killer válasza Silεncε (#5) üzenetére


t72killer
(félisten)
LOGOUT blog

:R, jogos, egy kalap alá vettem a tüzijátékokkal.

"...A legális és engedélyezett termékek magyar nyelvű feliratot, használati és kezelési útmutatót, valamint baleset és egészségvédelmi figyelmeztetést tartalmaz. Petárdázni továbbra is tilos."

"A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

(#9) ncc1701


ncc1701
(addikt)

Darwin díjas történet a csajszi. Tipikusan az így járás esete, gyanítom, többé nem fog durrogtatni.

(#10) 8th válasza Samus (#1) üzenetére


8th
(őstag)

Csoda, hogy ép kézzel átvészeltem a gyerekkoromat. Anno úgy petárdáztunk, hogy belegyúrtuk a klasszikus zöld petárdát hógolyóba (igen, a kilencvenes évek elején télen még volt hó) és egymást dobáltuk vele. Ma sem értem, hogy nem sérült meg senki. Mai fejjel a hideg kiráz ennek még a gondolatától is. Gyerek fejjel sok hajmeresztő baromságot csinál az ember csak van aki megússza és van akinek nem adja ki, lásd a szerencsétlenül járt kiscsajt.

"Nekünk a gyorsmenéshez és a versenyautóhoz hozzátartozik a hang, a pornót se lehalkítva nézem hanem adok rá hangot" Vályi István a Tesla Model 3-ról :))

(#11) kikikirly válasza Silεncε (#5) üzenetére


kikikirly
(aktív tag)

Ja baszki,tényleg életveszélyes így petárdát venni.Még ha boltba veszed,oda elvileg csak ellenőrzött,biztonságos darabok mehetnek,a fekete piacos kereskedőket fityiszt se érdekli a biztonság,összes darabot eladják.Nem petárdáznék ha mégis,legalább 3 vastag kesztyűt felvennék,ha fel is robban a kezembe talán az orvosok még meg tudják menteni.Persze 17 évesen én se úgy gondoltam a petárdázásra mint most, felnőtt fejjel. :(

[ Szerkesztve ]

(#12) t72killer válasza 8th (#10) üzenetére


t72killer
(félisten)
LOGOUT blog

Mondjuk aki gyerekeknek ilyet elad, életfogytra bevarrnám.

"A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

(#13) 8th válasza t72killer (#12) üzenetére


8th
(őstag)

Anno lengyel/kínai piac tele volt petárdával. Akkor is tilos volt de pult alól bárki vehetett aki akart nem volt még ez a nagy szigor.

"Nekünk a gyorsmenéshez és a versenyautóhoz hozzátartozik a hang, a pornót se lehalkítva nézem hanem adok rá hangot" Vályi István a Tesla Model 3-ról :))

(#14) doeeg


doeeg
(senior tag)
LOGOUT blog

Gondolkoztam, hogy mondjuk az ejtőernyős ugráshoz vagy az autóversenyhez hasonlítom a dolgot, hogy megértsem, miért jó a petárdázás, hiszen miért jó az is, hogy az ember felmegy az égbe, leugrik, és reméli hogy kinyílik az ernyő, vagy hogy 300-zal száguld, és milliméterekre menő harcot vív a versenytársaival?

De nem, így sem tudom megérteni, miért jó, hogy gyújt, eldob, pukkan, röhög (jó esetben). Itt nincs adrenalin (ha csak nem az, hogy "na vajon lerobban három ujjam?", nincs extra érzés, nincs jutalom. Egyszerűen baromság. Gyerekkoromban egyszer kaptam egy ilyet unokatesóméktól, megsercintettem a gyufásskatulyán (legalább háromszor, mert szutyok minőség volt), eldobtam, durrant. "És akkor most mi van?" - gondoltam...

Mondjuk más kérdés, ugyanez a véleményem a tűzijátékról is - magyarázd el az állatoknak, vagy a gyerekeknek, betegeknek, időseknek, fáradt embereknek, hogy a petárdázás illegális, a tűzijáték meg nem, bár utóbbi durran nagyobbat, tűzveszélyesebb, sokkal több káros anyagot termel, na mindegy.

"Everybody's limited to what's on their mind" || https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/doeeg/index.html

(#15) t72killer válasza 8th (#13) üzenetére


t72killer
(félisten)
LOGOUT blog

A probléma hasonló a dohányzáshoz és a droghoz: régesrégen nem tiltották, sok helyen most se tiltják - így aki elkezdené tiltani, annak nehéz dolga van.

#14: ezeken kívül még ugye ott van, hogy respektáljuk a környezetünket: kutyák-macskák megőrülnek tőle, rengeteg család keresi kétségbeesetten a házikedvencét egy ilyen "buli" után. Persze tudom, a tizenévesek kb fele számára a világ csak önmagukból áll, a többi vagy le van szarva vagy egyenesen ellenség. (nem mintha ez az arány olyan óriásit javulna az életkor előrehaladásával)

"A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

(#16) kikikirly válasza doeeg (#14) üzenetére


kikikirly
(aktív tag)

Van benne valami misztikus.Tárgyilagosan nézve teljesen igazad van,én a régi videó játékokkal való játszáshoz tudnám hasonlítani,az ember mindig többet látott mögé mint a valóság.Mára elértek a játékok egy olyan komplex szintet hogy nincs erre szükség,csodálkozom is mikor előveszek újra egy-egy régi játékokt(pl.Jedy Academy) hogy tudtam én ezzel anno több száz órát eltölteni.6 éves koromba Rally játéknál pályaszélét jelentő sík erdő textúra falra azt hittem van mögötte valami hatalmas titkos pálya, stb csomó játékba beleképzeltem hogy ha elég ideig ütöm a falat pixelről pixelre lassan leomlik. :C
Felnőtt fejjel én se értem mi olyan érdekes a petárdázásba,de közép iskolás koromba elég volt tudnom hogy robban és nem tűnt fel hogy a 100. petárda is ugyanúgy robban fel mint az első,mögé képzeltem valami olyan robbanást vagy mit amit ma már nem tudok megmagyarázni. :N

[ Szerkesztve ]

(#17) ncc1701 válasza kikikirly (#16) üzenetére


ncc1701
(addikt)

Nyelvtan órán is sokat petárdázhattál. Bocsi. :D

(#18) kikikirly válasza ncc1701 (#17) üzenetére


kikikirly
(aktív tag)

:DDD

(#19) t72killer válasza kikikirly (#16) üzenetére


t72killer
(félisten)
LOGOUT blog

gyerek fejjel unokatesómmal "petárdáztunk": ő értett hozzá, hogyan kell megcsinálni, az udvar közepén egy hosszú, ha jól emlékszem gázolajos kanóccal begyújtotta, mi meg 10méterről néztük, hogy durran és villan.
Én voltam kb 8 ő meg 14, ennyi idősen is volt annyi eszünk, hogy ne a kezünkben gyújtogassunk-robbantgassunk.

"A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

(#20) kikikirly válasza t72killer (#19) üzenetére


kikikirly
(aktív tag)

Ti az értelmesebbek közé tartoztatok.Nekem is volt ilyen osztálytársam akkoriba csak azt tudtam hogy nagyon okos, közbe nem csak okos volt a de a koránál jóval érettebb.Többségnél 10-en évesen nem kis részt a médiának és filmeknek köszönhetően ego és a kalandvágya a józan ész előtt jár.

[ Szerkesztve ]

(#21) t72killer válasza kikikirly (#20) üzenetére


t72killer
(félisten)
LOGOUT blog

Így falusi gyerekek között több volt a beszélgetés, kinti játszás, mint a TV-nézés. Így inkább a magát gumimacinak-tininindzsának képzelő kategória volt ritka.

Balesetekről is többet hallottunk élőben (xy-nak leesett a tetőről az apja és meghalt, z-nek szétzúzta a lábát egy félrecsúszott járdalap építkezés közben, k nagyapjának elvitte az ujját a körfűrész), mint a híradó virtuális - következmények nélküli világában.

JA és volt a faluban egy bácsi, aki azt mondta magáról, hogy a háborúban vitte el 3 ujját egy gránát, csakhogy a szüleink elmondták róla, hogy frászt, ő a háborúban még csak gyerek volt, petárda volt az (meg ugye a kézben robbant gránát nem 3 ujjat szokott elvinni...). - Ez azért elég sokaknak komoly segítség volt ahhoz, hogy felfogják, mi a helyzet.

[ Szerkesztve ]

"A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

(#22) D1Rect


D1Rect
(félisten)

Az idén 300+ postot láttam, hogy ne petárdázzak.
Egész megjött a kedvem hozzá.

"Sok hűhó semmiért, lehetne mondani, de egy tetszett pecséttel azért értékelem a mérnökök igyekezetét. Még akkor is, ha a Galaxy Note-tal nem sikerült kategóriát teremteniük. " - 2011

(#23) t72killer válasza D1Rect (#22) üzenetére


t72killer
(félisten)
LOGOUT blog

Hajrá.

"A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

(#24) t72killer válasza D1Rect (#22) üzenetére


t72killer
(félisten)
LOGOUT blog

Csak maradj távol a normális emberektől...

"A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

(#25) D1Rect válasza t72killer (#23) üzenetére


D1Rect
(félisten)

Mennék tüntizni és petárdázni, de már egyiknek sincs szezonja. :(

"Sok hűhó semmiért, lehetne mondani, de egy tetszett pecséttel azért értékelem a mérnökök igyekezetét. Még akkor is, ha a Galaxy Note-tal nem sikerült kategóriát teremteniük. " - 2011

(#26) t72killer válasza D1Rect (#25) üzenetére


t72killer
(félisten)
LOGOUT blog

-> Poltopik/kocsma/detox

[ Szerkesztve ]

"A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

(#27) doeeg válasza t72killer (#24) üzenetére


doeeg
(senior tag)
LOGOUT blog

:(( :(((

Több kérdés, illetve javaslat is felmerül bennem ilyen híreket olvasva.

[ Szerkesztve ]

"Everybody's limited to what's on their mind" || https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/doeeg/index.html

(#28) D1Rect válasza t72killer (#26) üzenetére


D1Rect
(félisten)

Legalja/alja/haverok.

"Sok hűhó semmiért, lehetne mondani, de egy tetszett pecséttel azért értékelem a mérnökök igyekezetét. Még akkor is, ha a Galaxy Note-tal nem sikerült kategóriát teremteniük. " - 2011

(#29) t72killer válasza doeeg (#27) üzenetére


t72killer
(félisten)
LOGOUT blog

Bepiálva nemigen tud célozni az ember...

#28: hajrá. itt tüntikézés és egyéb pártpoltéma nincs.

[ Szerkesztve ]

"A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

(#30) razorbenke92


razorbenke92
(senior tag)

Kölyök koromban én például nagyon piromán voltam. Amikor nem volt petárda szezon, akkor is folyton vegyészkedtünk a srácokkal. Kapartuk a falakról a salétromot, gyűjtöttük a gyufamérget, csillagszóróport. Folyton rakétát építettünk, vagy "bombát". Persze erről a szüleink mit sem tudtak, elég jól tudtunk füllenteni.

Ahogy már többen mondták, ma már engem sem hozna lázba, de annak idején volt benne valami érdekes, izgalmas.

Másfelől, talán pont azért, mert már hosszú ideje nem űzöm az ipart, nem értem, hogy miket robbantgatnak a mai fiatalok (pontosítok, kortársaim). Anno nekem szezononként 1-2 petárda felrobbant a kezemben (ennek köze volt a pirománkodáshoz, és a romániai piacokon vásárolt ki tudja hány éves petárdákhoz is), és a pár napig lemoshatatlan kénes szagon kívül maximum egy apró égési sérülést szereztem, ami annyira se volt elég, hogy 5 percre abbahagyjam a baromkodást.

Mások számára a kondi fáradós, nekem farad-os...

(#31) 8th válasza razorbenke92 (#30) üzenetére


8th
(őstag)

Akkor ez is ismerős ha jól sejtem. :P

"Nekünk a gyorsmenéshez és a versenyautóhoz hozzátartozik a hang, a pornót se lehalkítva nézem hanem adok rá hangot" Vályi István a Tesla Model 3-ról :))

(#32) Egon válasza razorbenke92 (#30) üzenetére


Egon
(nagyúr)

Mákod volt. A sérülések elkerülése végett, kizárólag bőrkesztyűben folytatnék hasonló piromán tevékenységet, az az esetek 99%-ában elégséges védelmet nyújt.

Nekem is volt aki sokat petárdázott anno (20-25 éve) a családból, szerencsére nem lett baja, de mondjuk nem is fordult elő vele ilyen baleset (persze nem is a román piacról vásárolt petárdákat robbantgattak).

"Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)

(#33) Kisgépkezelő


Kisgépkezelő
(aktív tag)

Nekem a legkeményebb eset az volt, amikor széttéptünk egy bevásárlószatyornyi petárdát, és a tartalmát egy kólásflakonba gyűjtve csináltunk egy óriás petárdát. Tisztában voltunk mi azzal, hogy ez nem biztonságos, de 12 évesen kit érdekelt? :D

(#34) t72killer válasza Kisgépkezelő (#33) üzenetére


t72killer
(félisten)
LOGOUT blog

Az, hogy biztonságos-e vagy sem, attól függ, milyen messze vagy tőle, amikor elszáll. 20méterről nézve jó buli lehet.

Faterék katonaságnál hörcsöglyukkal csinálták, de profi eszközökkel, nem petárdával. Ki volt adva, hogy robbantási gyakorlatot kell csinálni, a lőtér tele volt hörcsöglyukkal - innentől kezdve adott volt a szitu :DDD.

"A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

(#35) Kisgépkezelő válasza t72killer (#34) üzenetére


Kisgépkezelő
(aktív tag)

Némi utánanézés alapján azt találtam, hogy kb. annyi robbanóanyagot gyűjtöttünk össze abba flakonba amennyi már a legerősebb gyalogság elleni, vagy a könnyebb járművek elleni aknákban van, esetleg egy 75mm-es tüzérségi gárántban, de típustól függően 2-4 kézigránát töltete is kijött volna belőle. Egyszóval szólhatott volna akkorát, hogy annak már nem örültünk volna, de valamiért nem sikerült összehozni a nagy durranást, inkább csak egy túlméretes görögtüzet. Eddig is tudtam, hogy hülyék voltunk, de csak így kis számolgatás után jöttem rá, hogy mekkorák. :W
Mondjuk pont a minap kaptam olyan videót, egy vidéki ismerősömtől, hogy felnőtt emberek létére egymást lövik tüzijátékkal mint a hülyék. Mondjuk volt rajtuk teljes fejet takaró sisak, meg viszonylag tűzálló öltözet, de azért akkor sem normálisak. :D

(#36) Feruendios válasza Kisgépkezelő (#35) üzenetére


Feruendios
(aktív tag)

Nyilvan, ha van hova tagulnia akkor raketa lesz belole, ha meg nincs akkor meg bumm.

PC!

(#37) t72killer válasza Kisgépkezelő (#35) üzenetére


t72killer
(félisten)
LOGOUT blog

Tüzijátékkal érdekes lehet:))

"A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

(#38) Ghoosty válasza Kisgépkezelő (#35) üzenetére


Ghoosty
(őstag)

Nagyon nem mindegy, hogy milyen robbanóanyagról van szó és az sem mindegy, hogy milyen a fojtás és mennyire van irányítva a robbanás iránya.
Különösen nem mindegy, hogy ugyanaz a robbanószer egymástól el van-e határolva, vagy az egész egybe van tömörítve.

(#39) Eastman


Eastman
(őstag)
LOGOUT blog (1)

A citerán a bal kéz három ujjával (hüvelyk, középső, mutató) fogjuk a hangokat. Jobb kézzel csuklóból pengetünk; ezért elméletileg bármely két ujj között fogható a pengető.

Nagyon sajnálom a kislányt, szörnyű lehet most neki, de - és emiatt ne kövezzetek meg - ha ő citeraművésznek született, és a jövőjét a hangszer mellett képzeli el, jobb kézzel, jobb csuklóból szinte bárhogy' tud majd pengetni. És a bal keze hál' Istennek ép maradt. A bejövő infók alapján nem gondolom lezárt citera-karriernek. Jobbulást, mielőbbi gyógyulást és sok erőt, kitartást kívánok neki!

(Lásd pl.: Benjamin Teacher)

[ Szerkesztve ]

"This is Hungary calling; the last remaining station forward to United Nations. Early this morning Soviet troops launched a general attack on Hungary. We are requesting you to send us immediate aid. For the sake of God and freedom - help Hungary!"

(#40) t72killer válasza Eastman (#39) üzenetére


t72killer
(félisten)
LOGOUT blog

:R ,

töredelmesen bevallom, a zene világából több, mint 2 éve leléptem... Azóta audiofájlként találkozom csak egy-egy művel.

[ Szerkesztve ]

"A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

(#41) flash-


flash-
(veterán)

Adrenalin...

gyerekként nagyon sokat petárdáztunk, már karácsony után kezdtük,valamiért az a felkfokozott izgalmi állapotot idézett elő egyrészt nyilván a veszélyessége miatt másrészt mert ott volt a lebukás veszélye.
szerencsére sosem kaptak el,és sosem volt baleset. (a zöld weco corsair-t használtam :D nemtom van e még)
de már 30+ évesen nem vonz

(#42) BerserkGuts


BerserkGuts
(aktív tag)

A tűzijáték még veszélyesebb azt mégis engedik de a legveszélyesebb az ember azt mért nem tiltják. ;) :DDD

Mondjuk a gyártók ha nem volnának olyan knagyon sóherek és nem spórolnának bőven csinálhatnák biztonságosra is hogy legyen hely a markodnak mert a sok noob megmarkolja gratulálok.

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.