Hirdetés

2020. július 11., szombat

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) mexicanraven


mexicanraven
(aktív tag)

Aggregátorok maradnának, nem?
Számomra a legnagyobb érvágás a net eltűnése lenne, ott tartom a kapcsolatot a barátokkal.

szia <3, just szia <3. take it easy, bro!

(#2) Eastman


Eastman
(őstag)
LOGOUT blog (1)

856x feljött már ez a téma itt a Logouton, persze fussunk neki újra...

Örök tudást kell szerezni. Kovács vagy, az pl. nagyon nyerő. Én az emberi testtel-lélekkel foglalkozom. Kutyafsza-menedzser meg pánikban lesz. Ennyi.

Nagyon kedves barátom aki 2-3 éve - saját elmondása szerint - semmihez sem értett - most is egy multinál húzza -, elég komolyan belemélyedt a túlélő-kések témakörbe. Anyagok, pengeprofilok, fenés, élezés, stb. Most már nem is aggódom érte. Örök tudást kell szerezni.

[ Szerkesztve ]

"Az interfész eléggé géphez kötött, és a számítógép a leggyengébb láncszem. Van aki csak összedugja a gitárral és játszik, más meg feltúrja a fél netet, a pokolra megy, meg vissza, holdtöltekor fekete kakas vérével locsolja, mégsem megy." - nap

(#3) sziku69 válasza Eastman (#2) üzenetére


sziku69
(senior tag)

Elnézést, csak "hirtelen felindulásból" irtam, nem olvastam utána. Sejtettem azért, hogy ez nem egy egyedi blog lesz.:D
De a "Teremtés"-t is mindenki másképp értelmezi mostanság...

(#4) sziku69 válasza mexicanraven (#1) üzenetére


sziku69
(senior tag)

Az aggregátorok csak addig maradnának amig lesz mit beleöntened :D
Kivel fogsz chatelni? Vagy csak offline :D

(#5) Crystalheart


Crystalheart
(senior tag)

Ja, elég sokszor feljött már ez, különösen a legutolsó világvége előtti időszakban. :))

Nekem annyi volna, hogy nem tudnám használni a gépet, ami kellemetlen volna, mert másutt nem nagyon tartom a kapcsolatot emberekkel, és le kellene mondanom az éjjeli kertészkedésről fejlámpa híján. Persze ruhát mosni volna a legnehezebb. Szerintem az emberek jó részének a ruhamosás okozna a legnagyobb gondot áram nélkül. Az állam még megoldaná az infrastruktúrát, hidd el, hogy erre is vannak vészforgatókönyvek, a hidegháború óta kb. mindenre van. Nem volna ilyen hollywoodos káosz, meg rablóbandák, miegyéb. A hadsereg és a rendőrség képes elektromosság nélkül is működni egy szükséges szinten, pusztán olajjal; a települési önkormányzatok is tovább működnének (ma meg aztán pláne, általában olyan rossz az elektronikus ügyintézés szintje, hogy mindent papíron csinálnak), a posta is tovább menne, stb. Mondjuk úgy, kellemetlen volna hirtelen áram nélkül, na de nem úgy, mint a Revolution-ben.

(#6) Lauda


Lauda
(félisten)
LOGOUT blog

Gyertyafeny mellett innam a sort.

(#7) sziku69 válasza Crystalheart (#5) üzenetére


sziku69
(senior tag)

Ok, csak képzeld el, hogy szinte minden ember utcára kerülne, mivel nem lenne munka. Ilyenkor mindig van olyan "vezető" szellemű, aki felkarolná őket.

Az emberek éheznének, a élelmiszer raktárakat zárolná az állam. Talán lenne egy "fejadag" amit kimérnének.

A nagyvárosokban káosz lenne az biztos.

(#8) Crystalheart válasza sziku69 (#7) üzenetére


Crystalheart
(senior tag)

Miért? Akkor lenne csak igazán sok munka, talán a munkanélküliség is megszűnne. Elektromos áram nélkül megnő az emberi erőforrás értéke,a kétkezi munka felértékelődik és szükségessé is válik. A mezőgazdaság nagyobb, termelő része elektromosság nélkül megy, talán csak az időjárás-előrejelzéshez kell. A permetszerek jó része, különösen a réz, kén és olajos szerek előállíthatóak áram nélkül is, de amúgy is több évi adag áll felhalmozva.

Az lehet, hogy egyes országokban éheznének, de Magyarországon ekkora termőterülettel és ilyen népsűrűséggel biztosan nem volna olyan rossz a helyzet.

(#9) D1Rect


D1Rect
(félisten)
LOGOUT blog

"Mihez kezdenél áram nélkül?"
Pár hónapon belül meghalnál a többi 90-95%-kal együtt.

"Sok hűhó semmiért, lehetne mondani, de egy tetszett pecséttel azért értékelem a mérnökök igyekezetét. Még akkor is, ha a Galaxy Note-tal nem sikerült kategóriát teremteniük. " - 2011

(#10) Crystalheart válasza D1Rect (#9) üzenetére


Crystalheart
(senior tag)

De tényleg nem vágom, mire fel ez a nagy katasztrófavízió. Az elektromos rendszerek csak leállnának, nem felrobbannának. Fejvakarós emberek áramlanak az utcára, hogy mivanmár, aztán kivezénylik a hadsereget, mert egyesek azt hitték, hogy csak mert nem szól a riasztó, már büntetlenül lehet betörni. A Magyar Posta hízna csak igazán.

(#11) Lauda válasza Crystalheart (#10) üzenetére


Lauda
(félisten)
LOGOUT blog

Eleve nem lenne mit ennie es innia a 7 milliard ember nagy reszenek. Nagyreszt szerintem ebbe halnanak bele es a jarvanyokba.

[ Szerkesztve ]

(#12) Crystalheart válasza Lauda (#11) üzenetére


Crystalheart
(senior tag)

Nem tudom, ahol ehhez elég magas a népsűrűség (Kína, India), ott az emberek tetemes hányadának most sincs árama. Azt aligha hiszem, hogy Európában ne lennének úrrá a helyzeten, a kommunikációs nehézségek miatt pedig a távoli válságoktól amúgy is elszigetelődnénk, csakúgy, mint az az ipari forradalom idején volt.

Az 1900 körül alkalmazott technológia és tudás ma is rendelkezésre áll, csak senki nem használja, mert nincs értelme.

[ Szerkesztve ]

(#13) Doze


Doze
(aktív tag)
LOGOUT blog

Ez kb olyan kérdés: mi lenne ha Thomas Edison nem fedezte fel volna a villanykörtét? Válasz: gyertya mellett nézném a tévét :DDD

De am viccet félretéve. Otthon egy faluban mi történhet? Leolvadna a fagyasztó szekrény, kénytelen lennénk az összes húst felfüstölni/sózni, esetleg vermet ásni és ott tárolni.

Máskülönben semmi.... azért az emberek jó része nem függ semmi ilyesmitől, meghalni meg mitől halnának meg?

Építenék mondjuk egy kézzel hajtható generátor, esetleg meglévő generátorba tennék egy kurblit, vagy lelopnék valahonnan 1-2 napelemet. Ha ez megvan fognék 10 mázsa kukoricát, megerjeszteném, lefőzném mint a pálinkát, kapnék 98% alkoholt, (etanol) beletölteném az autóba, kocsikázgatnék, és megnézném hogyan tapossák egymás halálra az utolsó csepp benzinért az emberek/bölcsészek :W

[ Szerkesztve ]

(#14) Crystalheart válasza Doze (#13) üzenetére


Crystalheart
(senior tag)

Nem hiszem, hogy ilyenekre lenne idő, hiszen végre a falunak kellene ellátnia a várost élelemmel, nem egy mediterrán országnak. :)

(#15) Eastman válasza Doze (#13) üzenetére


Eastman
(őstag)
LOGOUT blog (1)

Ha ez megvan fognék 10 mázsa kukoricát, megerjeszteném, lefőzném mint a pálinkát, kapnék 98% alkoholt, (etanol) beletölteném az autóba, kocsikázgatnék...

Köszi, ezen jót röhögtem. Nehogy 40 csirkének és három malacnak add azt a kukoricát, hanem inkább kocsikázz vele...

...szerintem kezdj el Crystalheart-al haverkodni, mert így tuti, hogy nem élnéd túl.

"Az interfész eléggé géphez kötött, és a számítógép a leggyengébb láncszem. Van aki csak összedugja a gitárral és játszik, más meg feltúrja a fél netet, a pokolra megy, meg vissza, holdtöltekor fekete kakas vérével locsolja, mégsem megy." - nap

(#16) Doze válasza Eastman (#15) üzenetére


Doze
(aktív tag)
LOGOUT blog

:))

Nem arra céloztam hogy nem adnék enni az állatoknak sőőőt (hiszen éhen halnék ha nem lennének), ezzel a példával arra céloztam hogy ha nem lenne üzemanyag, akkor is mozgásra lehetne bírni az autókat/traktor/generátort.

(#17) sziku69 válasza Doze (#13) üzenetére


sziku69
(senior tag)

Nem tudnál áramot csinálni, mert ebben a képzelt világban, épp az elektromosság tűnne el. Mintha nem is lett volna. Én azt hiszem kerékpár készítésre állnék át, meg ökrös szekér készítésre. De nem pénzért cserébe, hanem enni, és innivalóért.

Szerintem, itt Logout-on össze is tudnánk dobni egy színvonalas forgatókönyvet, amit aztán jó pénzért eladnánk.
Forgatókönyvet írta: Magyar Logout Közössége

[ Szerkesztve ]

(#18) D1Rect válasza Crystalheart (#10) üzenetére


D1Rect
(félisten)
LOGOUT blog

Se élelem, se közlekedés, se kommunikáció, se rendfenntartás.
A városokban az első hétvégén egymás ennék az emberek.

"Sok hűhó semmiért, lehetne mondani, de egy tetszett pecséttel azért értékelem a mérnökök igyekezetét. Még akkor is, ha a Galaxy Note-tal nem sikerült kategóriát teremteniük. " - 2011

(#19) Blindmouse válasza D1Rect (#9) üzenetére


Blindmouse
(senior tag)

Fasság. Atomháborúnál sem halna meg annyi ember.
Szar lenne az első időkben, sokan halnának meg, az tény. És jócskán előröl kellene kezdeni. De pár év után központosított erőművekből tolnák a sűrített levegőt, a gázt a pneumatikát, vagy hidraulikát, szintén pár év és az első alternatív számítógépek is elkészülnének. Nem mondom egyszerű lenne, de megoldaható.

3440x1400@120Hz #ultrawidemasterrace #gloriouspcgamingrace

(#20) sziku69 válasza D1Rect (#18) üzenetére


sziku69
(senior tag)

Múltkor, valamiért be kellett mennem Pestre. Véletlenül otthon hagytam a mobilomat. Olyan megmagyarázhatatlan hiányérzetem lett miatta....
Nem csak azért mert bármikor kereshetnek, vagy én hívnék valakit, hanem valami függőség alakul ki az emberben, ezekhez a tárgyakhoz.

Képzeld el. Senkiről nem tudsz semmit. Akivel előtte csak egy gombnyomás választott el a telefonodon, most több száz/kilométeres távolságban van. Híreket nem tudsz hallgatni. Egy zenét nem tudsz meghallgatni a mobilodról, vagy bárhonnan. Elnémult minden....

(#21) Lauda válasza Crystalheart (#12) üzenetére


Lauda
(félisten)
LOGOUT blog

Mit enne az a sok ember? 1900-ban 1.65, 1927-ben 2 milliard ember elt a foldon, most 7. Kecskevel meg lovakkal mar nem tudsz annyi foldet megvetni es learatni, ami eleg lenne.

(#22) sziku69 válasza Blindmouse (#19) üzenetére


sziku69
(senior tag)

Oké. Tegyük fel, hogy "csak" 100 évet kell átvészelni valahogy, mert addigra valami földöntúli hatalom visszaadja az áramfejlesztés lehetőségét. Tulajdonképpen ők is vették el, de nem tudtunk semmit tenni ellene. Mondjuk azt, hogy ez egy büntetés volt részükről a földünk tönkretétele miatt.
100 év áram nélkül. Persze egy idő után csak szóbeszéd lesz, ahogy az idő halad, már egyre kevesebben hisznek benne.

(#23) sziku69 válasza Lauda (#21) üzenetére


sziku69
(senior tag)

Lenne kiválasztódás az biztos. A harmadik világ lakói csak annyit vennének észre, hogy tisztább lett a levegő, és azok a fura valamik is eltűntek az égről, amik csíkot húznak maguk után.

(#24) Blindmouse válasza Lauda (#21) üzenetére


Blindmouse
(senior tag)

Afrika lakossága 1 miliárd, a lakosság fele dolgozik, a terület 6%-a van kihasználva, technológiailag elmaradott. Ennél csak jobb szintet lehet elérni bármelyik másik kontinensen, tekintve az alap helyzetben is ott lévő jobb adottságokat.
Arról nem beszélve, hogy a dízelmotor elmegy elektromosság nélkül is, ha az izzítás részét kicseréled.

3440x1400@120Hz #ultrawidemasterrace #gloriouspcgamingrace

(#25) sziku69 válasza Blindmouse (#24) üzenetére


sziku69
(senior tag)

Az rendben, de őket nem vágja földhöz az elektromosság hiánya. Talán sokan azt se tudják hogy létezik. Dél-Afrika az persze más.
Oké, Dízel talán lehetne. Persze csak korlátozottabb mennyiségben. Mivel elektromosság hiányában minden körülményesebb. Dízelmotor hajthatná az olajkutakat. A lepárlás is megoldható. Gőzgépek is hajthatnának sok mindent.
A bankok struktúrája azért sokat változna. Az automatából már nem tudnál pénzt kivenni. Akinek külföldre van mentve a vagyona, azért sz.rban lenne.

(#26) Doze válasza Blindmouse (#24) üzenetére


Doze
(aktív tag)
LOGOUT blog

vagy egy gőzgépet összedobni, stb...

(#27) k!nG


k!nG
(tag)

Ugy elnek mint az osemberek, puceran. Este meg mivel csuma sotet lenne, randaliroznek egy jot.

;]

szerk.: Plusz a sotetben ellopnam az osszes meg hidegen tartott sort.

[ Szerkesztve ]

https://www.behance.net/vargadom

(#28) sziku69 válasza k!nG (#27) üzenetére


sziku69
(senior tag)

:R :R :R

(#29) Lauda válasza Blindmouse (#24) üzenetére


Lauda
(félisten)
LOGOUT blog

Gazolaj nelkul viszont nem megy.

(#30) Doze válasza Lauda (#29) üzenetére


Doze
(aktív tag)
LOGOUT blog

elmegy az napraforgó olajjal is, lehet sajtolni bőven akár kézi erővel is. De repceolaj is jó... egy sima szívódízel MTZ-nek mag aztán hót mind1 mit teszel bele..

Am had ne meséljem, nálunk mivel mennek itt traktorok, de hogy gázolaj nincs benne az is biztos :DDD

(#31) Doze válasza Doze (#30) üzenetére


Doze
(aktív tag)
LOGOUT blog

De most hogy van? Nincs elektromosság oszt kész? A fizika alaptörvényei azért nem változnak... gondolom az alternatív jövőben is ugyan azok a fizikai törvények lesznek (ha leejtek egy golyót a föld felé fog esni, nem az égbolt felé)

Szerintem ha tényleg beütne valami gixer stb. A városok lakossága lenne nagyobb bajban, nincs se kaja, sőt még ivóvíz sem (a lázongó emberekről nem is beszélve). Mondjuk ha ilyen megtörténne sprintelnék vidékre. ahol kisebb a népsűrűség.

(#32) k!nG válasza sziku69 (#28) üzenetére


k!nG
(tag)

Azt meg kihagytam, hogy mivel nalam lesz az osszes sor, ezert en leszek a csaszar es minden alattvalom egy kortyert konyorog majd a nedubol. (errol most hirtelen ez a video ugrott be)

;]

https://www.behance.net/vargadom

(#33) Doze válasza k!nG (#32) üzenetére


Doze
(aktív tag)
LOGOUT blog

és ha elfogy sör?

(#34) Lauda válasza Doze (#30) üzenetére


Lauda
(félisten)
LOGOUT blog

:DDD :DDD

(#35) k!nG válasza Doze (#33) üzenetére


k!nG
(tag)

Addigra mar megrontottam az osszes szuzet es kiepitettem a sorkenyuralmat, ami szilard, mint a frissen szaradt beton.

[ Szerkesztve ]

https://www.behance.net/vargadom

(#36) sziku69 válasza Doze (#31) üzenetére


sziku69
(senior tag)

Igen. Vidéken nagyobb esély van a túlélésre. A sörözős császárunk meg végelgyengülésben elhúnyt, sajnos.

Csak az elektromosságot vették el tőlünk, tehát a gravitáció hiánytalanul megvan.

(#37) sziku69


sziku69
(senior tag)

Gyorsan kihalt az emberiség. Teljesen magamra maradtam. Senkinek semmi ötlete, hogy hogyan tovább? Hisz még az első napon sem vagyunk túl.
Na mindegy, majd felvállalom az egészet. :((

(#38) lezso6


lezso6
(HÁZIGAZDA)

Megépíteném a mechanikus alapokon működő Riost.

[ Szerkesztve ]

STOP RIOS! Állítsuk meg a moderációt!

(#39) Crystalheart válasza Lauda (#21) üzenetére


Crystalheart
(senior tag)

1920-ban Magyarország népessége ~7 millió volt. 1949-ben pedig ~9 millió. 1949-ben nem használtak még elektromosságot a mezőgazdaságban (falun még azon kívül sem mindig), sőt nagyon sok helyen még lóvontatású, mechanikus gépekkel végeztek majdnem mindent, de sok helyen még kézzel is kaszáltak. (A lóvontatású kasza újdonság volt akkor.)

Ma alig él több ember az országban - és arányaiban Európában -, de a technológia sokat fejlődött azóta, pl. vannak hatékony és biztonságos permetszereink, kb. 2-3 évre előre is. Vannak biológiai permetszerek, talajkondicionálók és termésfokozók, amelyek előállításához inkább egy biológiai tenyésztelep kell akárhogyan is, mint elektromosság. Ez elegendő kell, hogy legyen a népesség kiszolgálására és a rendelkezésre álló időben új mezőgazdasági stratégia kidolgozására. A mezőgazdaság nagy részén amúgy ma sem használnak számottevő áramot, leginkább a szivattyúk működtetésére kell (amit ma is helyettesíthetne az árapály és a gravitáció), esetleg a fejőgépekhez. A fejőgépek kiesése újabb munkahelyeket teremtene, mert kell sok ember, aki megfeji az állatokat.

Ázsiában, meg a túlnépesedett, a nemzetközi kereskedelemre alapozó országokban (pl. Japán) lehet, hogy éhínség volna. (Japán igencsak függ az elektromosságtól.) De nekünk kiváló az agrár-potenciálunk és aránylag kicsi a népsűrűségünk, sőt majdnem egész Európában azok, ahol nem, pl. Ausztriában kevés a termőterület a hegyek miatt, ott ipar van, amit gyakran nem nagy dolog átállítani benzinmotorra.

[ Szerkesztve ]

(#40) Dany007 válasza Crystalheart (#39) üzenetére


Dany007
(veterán)

"ott ipar van, amit gyakran nem nagy dolog átállítani benzinmotorra."

Az a gond, hogy jelenleg a gépek legyártásához is elektromos gépeket használunk. Sőt, ma már a gépek tervezéséhez is elektromos gépeket (sz.gépet) használunk.

Szóval ha valahogy megtörténne hogy egyik napról a másikra minden elektromosság megszűnne a világon akkor kb mehetnénk vissza a 16-17. századba. Vagy még korábbra.
Ma már brutálisan függünk az elektromosságtól. És még ha a mezőgazdaság ahogy mondod megoldható is lenne, egy rakás más dolog biztosan nem.
Kezdve pl a kommunikációt. Szállítmányozást... stb... De magát a benzint - amire alapoznál - is elektromosság segítségével termelik ki.

Persze nem arról van szó, hogy ezeket egy jórészét nem lehetne megoldani elektromosság nélkül is, csak az a lényeg, hogy amíg átállsz addig mi lesz? Plusz az átálláshoz új gépek kellenek, amiket meg kell tervezni és legyártani... a gépeket gyártó gépeket és alkatrészeiket... mindet elektromosság nélkül! How?

(#41) Lenry válasza lezso6 (#38) üzenetére


Lenry
(nagyúr)
LOGOUT blog

te vagy az egyetlen, aki értelmes választ adott :R

(#40) Dany007 amíg átállsz, addig a felhalmozott készletek felélése lenne. ennyi.
tényleg túl sok hollywoodi baromságot néztek, ha azt hiszitek, hogy kitörne a Mad Max.
nem. Európában pedig pláne nem.

[ Szerkesztve ]

Gvella Glan! | There are two types of people: Those who can extrapolate from incomplete data

(#42) HuMarc


HuMarc
(addikt)

Érdekes téma, de amíg olaj van (vagy ha az tűnne el, akkor áram), addig nem lenne igazán nagy baj.

(#43) Crystalheart válasza Dany007 (#40) üzenetére


Crystalheart
(senior tag)

Sok gépet szinte azonnal át lehet állítani, sok minden, ami elektromotorral működik, egy kis buherálás után működhet benzinmotorral is. Vannak felhalmozott készletek, ahogy Lenry is mondja.

Gondold csak el, ott volt a II. VH. Lebombáztak szinte minden gyárat, minden üzemet, de amit nem, azt is átállították fegyvertermelésre. Meghalt egy csomó férfi, lemészároltak egy csomó civilt, két lépcsőben megszűnt a polgárság és teljesen beütött a kommunizmus is '49-ben. Üzemanyaghiány volt, mert a háborúban feléltek szinte minden készletet. Élelmiszer-hiány volt, mert nem volt ki termeljen és az orosz hadak is elvittek vagy feléltek szinte minden állatot és elraktározott gabonát. Mégis néhány év alatt hozták helyre az országot, úgy-ahogy, de legalább élhetőre.

Ha csak nem volna áram, az szvsz ennél jobb kiindulópont volna. Kicsit unalmasabb lenne szgép nélkül, de legalább megint megnőne a mozik látogatottsága. :)

(#44) Dany007 válasza Crystalheart (#43) üzenetére


Dany007
(veterán)

Kérdés, hogy mi az alapszituáció?
Eltűnik az elektromosság, okés. De vissza se jön? Generátorokat lehet építeni újat? Vagy nem? Csak mert ne mindegy.

A 2.vh után lehetett elektromosságot használni ha kellett. Itt most arról van szó, hogy nem lehet...

Egyébként moziban hogyan mennél? Mivel játszanád le a filmeket? Előkapnál a múzeumból pár "kurblis" vetítőgépet? Vagy oda is benzinmotort szerelnél? :)

Amúgy a gyártáshoz használt gépek többségét áramkörök vagy komplett sz.gépek vezérlik. Legyen szó egy nyomtatóról vagy présgépről... Ezeket mégis hogy gondoltad kiváltani mechanikusan?
Mert nem azt mondom, hogy nem lehet, de akkor kompletten újra kellene tervezni és építeni az egész gépet az elejétől kezdve. Aztán hajrá, oldd meg. :)
Nembeszélve pl a fém precíziós vágása elektromosság nélkül? Mechanikusan? Furatok, csavarozás stb... Mindezt mechanikusan is meglehet oldani, persze. Csak kérdés, hogy így egy gép egy hónap alatt készül el vagy egy év alatt?

Hogy mennyi felhalmozott készlet van azt nem tudom. De az átállás több évet venne igénybe az biztos.

Gondolj csak bele a kommunikációba! Az emberek 99%-a ma már elektromos eszközöket használ a kommunikálásra! Hogyan kommunikálnál a gyártókkal, beszállítókkal, hivatalokkal? Levélben? Futárral? Galamb postával?

Arról nem is beszélve, hogy a szerszámaink nagyrésze is mind elektromos. Fúrógép, vágó / hajlítógépek, precíziós műszerek stb... Ezeket hogy váltod ki? Honnan veszed a megfelelő mechanikus szerkezetet hozzá? Múzeumból? Ha nem akkor ki fogja legyártani? Mi alapján? És mennyi időbe fog ez telni? És addig? És milyen hatásfokú lehet mondjuk egy kézi tekerős fúrógép egy 1500Wattos bosch ütvefúróhoz képest?

Elektromosság nélkül hogyan világítasz? Olajlámpásokat szerelsz majd minden útra? Minden lakásba? Vagy akkor télen mikor már du 4-kor full sötét van megáll az élet?

És az egészségügy? Hogyan élesztesz újra defibrilátor nélkül? Kézzel? Biztos lustaságból használnak erre is gépet. :) És hogyan hívod a mentőket elektromosság nélkül? Táviratozol? Levelet küldesz? Vagy lecipeled az infarktusos nagymamát a tizedikről és elfutsz vele a legközelebbi kórházba?

Az a helyzet, hogy a legtöbb gépünk nem csak elektromossággal működik, hanem áramkörök / áramköri elemek meg komplett számítógépek vezérlik! Ezért ezeket nem tudod csakúgy átépíteni mechanikusra, hanem kompletten újat kell építeni mechanikus alapon!
Vagy úgy gondoltad, hogy a gyógyszergyártó gyártósoron alkalmazott automata gépek IC-je helyett beteszel egy fogaskereket?

[ Szerkesztve ]

(#45) Crystalheart válasza Dany007 (#44) üzenetére


Crystalheart
(senior tag)

Minden régi gyártó cégnek megvannak az archívumában a régi gépek tervei, sok esetben a komplett gyártósorok is ott porosodnak valahol, és sok régi fém-esztergályos gép is fellelhető. Ne tudd meg, de a közel száz éves (sajnos hiányos) Alfa Laval kézi tejszeparátoromban olyan precíz mechanika és pontos illesztések vannak, hogy a jelenkorban esküszöm, szinte csak az órákban látni olyat.

Minden téren buktatókba lehet futni, és zökkenőktől sem volna mentes az átállás, de előbb-utóbb végbemenne. Az élelmiszer-készletek egy évig kitartanak (és a következő évben újratermelhetőek), az üzemanyagkészletek felhasználását valószínűleg a szükségesre korlátoznák, és előveszik a hangárokban álló benzinmotoros mozdonyokat is az áruszállításra. Fontos szerepet kapna a lokalizáció és az emberek többsége ismét helyhez volna kötve.

Közvetlenül az elektromosság előtt gázlámpások voltak. A semminél az is jobb, persze időbe telik kiépíteni. A kommunikáció lelassulna. Természetesen az élet nem mehetne tovább olyan sebességgel, mint az információs társadalomban. Minden információra várni kellene. De ha belegondolsz, még tőzsdék is működtek ilyen körülmények között.

Nos, a gyógyszeripar valószínűleg nagy sebet kapna, de sok védőoltást, antibiotikumot és gyógyszert elő lehet állítani elektromosság nélkül. Szó se róla, megint nagyobb esély lenne meghalni egy komoly betegségben, mint túlélni azt. De az emberiség azért valahogy túlélte a 19. századot is. Amennyiben nem jutna eszébe - és sikerülne is - valami újabb elmebeteg diktátornak kihasználni a helyzetet, aligha történhetne végzetes gubanc. Nem volna Mad Max vagy Sunabozou. :)

(#46) Dany007 válasza Crystalheart (#45) üzenetére


Dany007
(veterán)

Mad max-et én se képzelgek. Csak az első években kemény szenvedést. Igen kb a 2.vh utánihoz hasonlót.
Szóval ennyi a lényeg. Nem lehetetlen. De nem is menne olyan pikk-pakk mint ahogy azt itt olvastam az elején.
Mindent meglehetne oldani csak kérdés milyen áron és mennyi idő alatt.

Persze, tőzsde már jóval az elektromosság előtt is létezett. Nem gond. De ma pl az emberek jórésze elektronikusan, bankban tárolja a pénzét. Ha megszűnne az áram, akkor megszűnnének a bankszámlák is abban a pillanatban. Na az meg azért gazdaságilag problémás lenne, nem? Mondjuk a cégek szempontjából akiknek sokszor teljes vagyon van a bankban, hitelek, fizetések, kifizetések munkadíjak mennek és tárolódnak a bankszámlákon... Amit elektromosság nélkül nem lehetne használni. Ez azért okozna még "pár" plusz problémát. Tehát nem csak az áram tűnne el egyik napról a másikra, hanem milliónyi / milliárdnyi ember és cég vagyona is, amiket a bankban tároltak...

(igen igen, tudom, hogy régen is megoldották ezt cetlikkel meg bizonylatokkal meg mindennel, nem is az a kérdés. Hanem az, hogyha nekem a számlámon van mondjuk 250 ezer forint a fizetésem, és holnaptól nem lenne elektromosság, akkor én hogyan jutnék hozzá a fizetésemhez? És a cégek vagy bárki hogyan használná a bankban tárolt vagyonát?)

[ Szerkesztve ]

(#47) sziku69 válasza Dany007 (#44) üzenetére


sziku69
(senior tag)

Az alapszituáció a kitalált történet szerint, az hogy 100 évre tűnik el az elektromosság, egy idegen hatalom jóvoltából akik így akarnak az emberiségre hatni a föld pusztítása miatt. Persze ez a 100 év csak a remény miatt lett meghatározva, előirányozva, hogy erőt adjon a túlélésre. Két generáció és túl vagyunk rajta. Tehát az unokáink már egy új világban fognak élni......a reményeink szerint.

Szerintem részekre lehetne bontani az időszakokat, különösen az elejét, ha életszerűen beleképzeljük magunkat a szituációba. A 100 évet nyilván nehéz lenne elsőre leképezni, de ennyien ahányan a logout-on vagyunk, már talán felérünk egy Isaac Asimov-val.
Igazából az elején, amikor elmegy az áram, senki sem gondolkodik hosszú távon. Bár ez csak az első óra, maximum.
De amikor már a zsebrádió, vagy a mobil sem kommunikál, mert nincs kivel, és nincs min keresztül, az már gáz. Oké, vegyük azt a lehetőséget, hogy az aksik még működnek, de aggregátorral már valamiért nem tudsz áramot fejleszteni. A benzines gyújtógyertyák sem adnak szikrát. A villanymotorok nem működnek, még akkumulátorról sem.
Marad a diesel, ha meg tudod oldani az izzítást az elején.

Szóval, az igazán nehéz pillanat akkor van amikor tudatára ébredsz annak hogy nincs áram, és nem is lesz. Bár az elején még nyilván reménykednek, hogy hátha. Hogy híreket szerezz utána kell járnod. Az autód nem indul, még a diesel sem(mert nincs átalakítva). Telefonálni nem tudsz. se tv, se rádió. A párod már kérdezi, hogy most hogyan tovább, mert a hűtőben az étel 1-2 nap alatt megromlik. Rohansz az abc-be, hogy kaját vegyél. De a boltos bezárta, mert nem hülye, hogy a családja elől elvegye. Kellene valami hír. Hova kellene menni. Mi történhetett? Az utak még jók, biciklire ülsz, és célba veszed a legközelebbi várost, de előtte hazatekersz megmondani, hogy elmész a városba, hátha van segítség. Szólsz a párodnak, hogy ha estig nem érnél haza zárja be az ajtókat, és ne engedjen be senkit. Félsz a fosztogatóktól, félsz a jövőtől. A város fele haladva, szembe találkozol egy ismerősöddel, aki a városban él. Kölcsönösen rossz hírekkel szolgáltok egymásnak. A bevásárló központokat már kifosztották a "vásárlók". Persze mindenki a maga módján, mivel a pénztárgépek, és a kártyaolvasók sem működnek. Persze Te nem hiszel senkinek. A saját szemeddel akarod látni. Talán még maradt a polcokon néhány konzerv.

(#48) HuMarc válasza sziku69 (#47) üzenetére


HuMarc
(addikt)

Akkor pont rossz dolgot vesznek el, ugyanis áram nélkül megnő az olajfelhasználás, ami jobban szennyezi a környezetet, mint az áramtermelés. Szvsz.

(#49) Crystalheart válasza Dany007 (#46) üzenetére


Crystalheart
(senior tag)

Kemény dió, de szerintem a bankok mindenki pénzéről vezetnek nyomtatott aktát is, pont az elektronikus meghibásodások miatt, minimum néhány napos naprakészséggel.

(#50) neduddki


neduddki
(nagyúr)

HI!

egy dizelmotort lehet zmeltetni eelej nelkul is trekjesn mechanikusan inditani nagynyomassal mint a "nagyokat":- )

udv

neduddki

https://facebook.com/bestwax.eu, mailto: bestwax.eu@gmail.com hamarosan: www.bestwax.eu a lustasag fel egesseg, en tejjesen egesseges akarok lenni

Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.