Hirdetés

2021. május 9., vasárnap

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) Anaren91


Anaren91
senior tag

Lassan 3 éve élek Münchenben és egyet tudok érteni a cikkben leirtakkal. Nincs itt se kolbászból a kerítés, meg minden hónapban penzszoras. Többet keresünk de vannak dolgok amik jóval többe kerülnek mint otthon. Viszont egy pl gyári munkával is élhetőbb körülményt lehet kialakitani mint otthon. Nameg munkát ha tényleg akarja az ember 1-2 napon belül talál. Olyan dolgokra is össze tud spórolni az ember pár hónap alatt amiről otthon csak álmodozott stb. Én egyáltalán nem vágyok haza, már csak azt bánom hogy nem léptem le hamarabb otthonról...

(#2) Krugszvele


Krugszvele
aktív tag

40€ az internet? 10€ a bankszámlavezetés?
65€ a mobilszámla?

Én azt hittem, hogy ott ezek jóval olcsóbbak, nem számítottam, hogy többszöröse a magyar áraknak.

(#3) t72killer


t72killer
titán

Ez mind apróság, hol vannak a bölcsis-ovis korú gyerekek :D?

"A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

(#4) wesder válasza Krugszvele (#2) üzenetére


wesder
nagyúr

Csak nem mindegy, hogy ezt nettó 300-500€-ból, vagy 1800-2000€-ból kell kifizetni.

(#5) Szada85 válasza Krugszvele (#2) üzenetére


Szada85
tag

Ahogy írtam is, az otthoni vegyes 40€-s csomagban benne van minden, TV ( százsok csatorna ), az Internet és a vezetékes telefon is. Amennyire átnéztük a szolgáltatókat idekint nagyjából hasonló áron mennek mindnél.
Megnéztem otthon is, a Diginél 6000 Ft körül van elvileg azonos paraméterekkel csomag, a Telekomnál pedig 12 ezer Ft, van szórás.

A mobilcsomag a második legnagyobb csomag, önmagában a csomag ~48€ lenne havonta, erre jön rá a telefon "törlesztöje" pluszban, így áll össze a 65€ havonta.
Ugyanezekkel az opciókkal, telefonnal összerakott csomag otthon havidíja ~16 Ezer Ft (55€) a magyar Telekomnál.

Számlából pedig azóta több bank is kínál ingyenes számlacsomagot is, amiknél általában több feltétel szükséges ( adott mennyiségü € érkezése, stb. ), illetve vannak olyan Feature-ök, amik miatt szimpatikusak, így maradtunk ennél.

Természetesen ezek miatt is emeltem ki, hogy nem a " minimálisan ennyiböl jössz ki mindenben " témára épült a bejegyzés, mindböl lehet találni "minimalista" megoldást itt kint is, ha valakinek az a célja. :)

@t72killer:
Igazad van, ezért is írtam a végén, hogy ezek csak az "alap" kiadások, amikkel egyedülállóként is számolni kell, a listát lehetne bövíteni böségesen. :)

[ Szerkesztve ]

(#6) Krugszvele válasza Szada85 (#5) üzenetére


Krugszvele
aktív tag

Igazad van, átnéztem a részleteket.
Csak mellbevágott, hogy nekem a havi telefonszámlám internettel együtt 3€ (feltöltőkártya), az internet+tv+telefon a diginél 15€ (96+20 hd csatorna, 100/100 net, nem ratyi 120/10) a bankszámla pedig éves 20€ a kártyadíj, havidíj nincsen (gránit bank)

De ezeknek közük sincsen az általad leírtakhoz, ha nekem is hasonló lenne, itt is ennyibe kerülne!

Egyébként itthon szerintem bármelyik véletlenül kiválasztott 3-4 fős család rezsiköltségét 20%-al lehetne csökkenteni egy kis ésszerűsítéssel. Annyi öt évig fizetett plusz 2db médiabox, meg tizenezres havidíjú tíz éves mobilcsomag horrorsztorit láttam már.

Az autót nagyon szépen összeszámoltad. Amit még bele szoktak számolni, az az autó kezdeti költségének elmaradt haszna, ha azt a pénzt befekteted. Mivel jelenleg a laikusok által elérhető hozam nulla százalék, így ez nem befolyásolná a végeredményt :D

(#7) total90 válasza Anaren91 (#1) üzenetére


total90
veterán

Üdv müncheni :P

(#2) Krugszvele

Mert mindenki azt hiszi. Azt hiszik az emberek, hogy itt 2000 euró alatt nem keres senki és minden olcsóbb mint Mo.-n. Dabammmtsss: NEM:

(#3) t72killer

Van segély, gyerektartás stb., de az akkor is egy valag pénz még.

(#4) wesder

Azért azt megsúgom, hogy 1300-1500 euró körül van az átlag kereset.

____________________

Szerintem itt sokkan jobban megtanul az ember spórolni mint Mo.-n. Valahogy jön a német mentaitással, mert nekik épp azért van, mert jól tudnak a pénzzel bánni.

A cikkhez még, Frankfurt jó példa, mert eléggé átlag érték. Én is írtam pár cikket már, de Münchenről... jó 30%-t dobsz az árakra és kb. fedi a müncheni árakat.

Ha nincs jó, ló a szamár is. Képeim: 500px.com/abenteuR Videóim: tinyurl.com/yb2nk3e6 Instagram @abenteuerkanal

(#8) Hieronymus válasza Krugszvele (#2) üzenetére


Hieronymus
őstag
LOGOUT blog

Fogalmazzunk úgy, hogy a költségek nem optimalizáltak.

Ha valaki Németországba jön, gyorsan kell neki munka. A munkához gyorsan kell bankszámla, lakcím, ...

Ingyenes számlavezetés például DKB-Cash, norisbank, 1822MOBILE, o2 Banking, ....
Aki folyamatosan mínuszban áll, annak nem előnyös ez a forma. De a többi bank se, mert húzós kamatot számolnak a folyószámla mínuszra.

Telefonra megoldás lehet 3GB LTE nettel, németországi telefon és SMS Flatrate, 9,99 euró/hó. (winSIM LTE All 3 GB), Számtalan más ajánlat is van hasonló szinten.

Viszont kimaradt a kötelező tévéadó.
Rundfunkbeitrag für Wohnungen
Elméletileg önbevallós, de rendszeresen lekérik a lakónyilvántartás változást.
Ha nincs tévé,rádió, telefon, számítógép a lakásban/autóban és a kenyérpirító sem szolgáltat audiovizuális tartalmat, akkor elméletileg nem kell megfizetni, előzetes bejelentés - egyezkedés után.

A áram, telefon, gáz, szolgáltatók szabadon cserélgethetőek. Időnként szükséges is, mert az új ügyfél kap kedvezményeket. A régi meg árspirált.

„Sohase hagyd, hogy az erkölcsi érzéked meggátoljon a helyes cselekedetben!”

(#9) dabadab válasza total90 (#7) üzenetére


dabadab
titán

"Azért azt megsúgom, hogy 1300-1500 euró körül van az átlag kereset."

A Wikipedia szerint 2200 EUR, ami reálisabbnak látszik, még az ex-DDR-rek együtt is.

Mondjuk az tényleg súlyos félreértés, amikor valaki egy ALDI szórólapból levonja azt a következtetést, hogy Németországban az árszínvonal pont ott van, mint Magyarországon.

"Szerintem itt sokkan jobban megtanul az ember spórolni mint Mo.-n. Valahogy jön a német mentaitással"

Én mondjuk ezt alapvetően bírom bennük, de a saját skálám szerint azért néha túltolják :) (Úgy, hogy mellette meg néha meglepően nagy összegeket adnak ki számomra majdnem értelmezhetetlen dolgokra)

DRM is theft

(#10) Aweriot


Aweriot
veterán

A lakás mondjuk Frankfurti viszonylatban nem vészesen drága.

"Kezdem azt hinni, hogy Isten, amikor az embert teremtette, némileg túlbecsülte saját képességeit." Oscar Wilde

(#11) Szada85 válasza Hieronymus (#8) üzenetére


Szada85
tag

Köszönöm az észrevételt, valóban kimaradt, pótoltam ezzel is a bejegyzést. :R :)

(#12) total90 válasza Hieronymus (#8) üzenetére


total90
veterán

A TV adó miatt, nekem elég volt bejelenteni, hogy nincs behúzva a házhoz... azt csekkolták és nem kell fizetni. Mondjuk a tányér azért kint van a tetőn ;]

(#9) dabadab

Gondolom az bruttó akar lenn én meg nettót írtam.

Tudod a németek, az én autóm, az én házam, az én nőm. Ők erre áldoznak leginkább és ebben a sorrendben :B

Ha nincs jó, ló a szamár is. Képeim: 500px.com/abenteuR Videóim: tinyurl.com/yb2nk3e6 Instagram @abenteuerkanal

(#13) Samus


Samus
addikt
LOGOUT blog

Engem érdekelne a felkészüléses történet, mert ugyan nem kívánok megindulni, csak szeretek hiteles kalandokat olvasni :R Meg persze érdekel, mert a közelemből sokan mennek el dolgozni "ki", és jópáran jöttek vissza, de valahogy nem nyilatkozott senki.

'' Az élet egyszerű. Döntéseket hozol és nem nézel vissza.'' // Tomorrow's just your future yesterday!

(#14) Anaren91 válasza Samus (#13) üzenetére


Anaren91
senior tag

1. Zsírozz le előre szállás
2. Ne bízz senkiben, mert a magyar sajnos kint is magyar marad, és át fognak bszni... Saját tapasztalat sajnos. Romanokrol meg többiről nem is beszélve...
3. Legyen nálad pénz. Min 500€ de inkább több
4. Ami túl szépnek néz ki hogy igaz legyen az valszeg kamu és meg fogod szívni

Akinek nem inge ugye ne vegye magára de sajnos nagyon sok hinfitarsamban kellett csalodjak.

Én pl 1700€ val a zsebemben indultam ki egyik hétről a másikra, hogy majd lesz valahogy... Szerencsém volt lett hamar munkám meg szállás is ( már ha egy lakókocsi nevezhető annak) de hát minden kezdet nehéz. Rendes szallast Münchenben rohadt nehéz találni ha a papirjaid nincsenek rendben (még úgy is nehéz ha véglegesitett helyed van, mert rajtad kívül kb 30 másik ember megy el megnézni ugyan azt a lakást)

Szóval na nem könnyű, de nem is lehetetlen, de észnél kell lenni.

(#15) dabadab válasza Samus (#13) üzenetére


dabadab
titán

Rengeteg függ attól, hogy milyen képzettséged van.
Teljesen másként néz ki a dolog jól megfizetett, keresett szakemberként, ahol a dolog azzal kezdődik, hogy (még itthonról) végigmész egy cég interjúfolyamatán és ha megegyeztek, akkor valószínűleg a költözésben is segíteni fognak, meg tök más az, ha kimész, hogy majd csak lesz valami - tipikusan nem túl nagy képzettséget igénylő - meló.

DRM is theft

(#16) Stanlee válasza dabadab (#9) üzenetére


Stanlee
senior tag
LOGOUT blog

A statista adatai alapjan 2016-ban az atlagos eves brutto ber 33396 euro volt. Ez Steuerklasse 1 es gyerek nelkul. A havi netto az 1778 euro. A 2200-as ertek nem tudom, hogyan jon ki a Wikipedianak, velelmezem, hogy ok azt az erteket adjak meg, ami a teljes munkaidoben foglalkoztatottak atlagberet jelenti. A ketto nem ugyanaz. Sokan reszmunkaidoben dolgoznak, egy csaladban sokszor az egyik tag teljes munkaidoben dolgozik, mig a masik mondjuk napi 4 oraban valami alacsonyabb jovedelmu helyen van. Szoval hiaba keres jol az egyik, ha a masik keveset keres.

Majd ha nagyon sok idom lesz, leirom, hogy mi mennyibol elunk havonta.

filtered-news.net

(#17) mm779


mm779
tag

Köszi szépen a bejegyzést!

Nekem egy olyan kérdésem lenne, hogy szerinted rövid távon (1-3 év) megéri-e kimenni Németországba egy "nagyobb" megtakarítást összegyűjteni?

Én ugyan nem igazán vágyok külföldre, de talán ~2 évet ki tudnék húzni, hogy utána tudjak itthon venni egy lakást / kisebb házat. Én jelenleg szoftverfejlesztőként dolgozok itthon, de még elég kevés tapasztalatom van (3 év) ebből kifolyólag nem is keresek olyan marha sokat. Azt hallottam, hogy más országokban pl. Írország, Svájc jobban félre lehet tenni, ha azzal a céllal megy ki az ember, de ezekre a helyekre nyilván nehezebb is kijutni, plusz ami miatt Németországot választanám az az, hogy akkor talán egy erős középszintű nyelvtudást összetudnék szedni. Rólam amúgy azt kell még tudni, hogy eléggé takaréklángon élek, ráadásul még a szülőknél, szóval most is elég nagy részét a jövedelmemnek félre tudom tenni, de 30-hoz közel nem tudom, hogy érdemes-e nekivágni (kizárólag) megtakarítási célból Németországnak.

[ Szerkesztve ]

(#18) Aweriot válasza mm779 (#17) üzenetére


Aweriot
veterán

Ez egy nagyon sok ismeretlenes egyenlet. Ha találsz munkahelyet ahol megbecsülnek (minden tekintetben), akkor lehet érdemes. Ahogy felettem is írják, csak a biztosra indulj el, az hogy kijössz és majd lesz valahogy nem működik. Nem tudom, hogy mennyit szeretnél félretenni, de ha 10.000.000.- indulunk ki (kb. 34.000€), akkor esélytelen 1 év alatt a projekt, legalább 3, de inkább 4 kell ehhez. Ha a németed gyenge még nem automatikusan probléma, a nagyvároskba jó az angol is.

"Kezdem azt hinni, hogy Isten, amikor az embert teremtette, némileg túlbecsülte saját képességeit." Oscar Wilde

(#19) total90 válasza mm779 (#17) üzenetére


total90
veterán

Nem hiszem el, hogy a kolléga bejegyzése után ezt komolyan kérdezed.

Ez nettó baromság, hogy kijössz pár évre és jól megszeded magad és majd ott veszel egy házat, majd visszamész. Számolj inkább 10 évet erre és úgy reálisabb lesz... ha majd nekivágsz meglátod miért írtam ezt.

(#16) Stanlee

Ezek a wikis statisztikák kb. semmit nem érnek. Pl. a müncheni átlagkereset most nettóba 2350 euró körül van... ami vonzó lehet, de ez egyrészt úgyvan, hogy egy valaki keres 10 000-et és a 5-6-an meg minimálbéren vannak. A másik meg, hogy egy ezrest úgy el visz a lakás, mint a fene... enni, inni, közlekedés stb.
Szerintem Münchenben ez a 2350 euró az, amiből egyedülállüként egy átlag, kellemes életet tudsz élni. Drezdában pl. ebből királyként élnél.

Ha nincs jó, ló a szamár is. Képeim: 500px.com/abenteuR Videóim: tinyurl.com/yb2nk3e6 Instagram @abenteuerkanal

(#20) dabadab válasza mm779 (#17) üzenetére


dabadab
titán

"plusz ami miatt Németországot választanám az az, hogy akkor talán egy erős középszintű nyelvtudást összetudnék szedni"

Ez sajnos egyáltalán nem megy automatikusan, főleg, ha visszahúzódó típus vagy meg ha úgyis angolul beszélsz a kollégákkal, mert a németed nem olyan jó. Persze, segít az anyakönyvi környezet a tanulásban, de az nem fog menni, hogy magától rádragad, komoly erőfeszítést kell belerakni a tanulásba.

Egyébként meg pont a programozó az, ahol a dolog messze nem egyértelmű, mert Magyarországon is jól megfizetik.

Na meg ott van az a része a dolgoknak, hogy ha egészen eddig a szüleidnél éltél, most meg tök egyedül kimész egy tök idegen országba, aminek a nyelvét sem beszéled rendesen, az azért elég ... fejbevágós élmény lesz. Mondjuk előbb-utóbb azért ki kell repülni a fészekből, akkor meg már jobb előbb, mint utóbb, de ez biztosan nem lesz könnyű.

(#19) total90: ha valaki kollégista-stílusban nyomja, akkor azért lehet komolyan félrerakni, de én mondjuk erre teljesen képtelen lennék.

[ Szerkesztve ]

DRM is theft

(#21) mm779 válasza total90 (#19) üzenetére


mm779
tag

Rólad tudom, hogy Németországban élsz, szóval ha te mondod, akkor elhiszem, hogy ott sem könnyebb félretenni. De akkor egyetlen dolgot nem értek: miért mennek ki mégis tömegével oda az emberek innen? A jobb életszínvonalért? Te mi miatt mentél ki?

(#22) Hieronymus válasza mm779 (#21) üzenetére


Hieronymus
őstag
LOGOUT blog

Érdekes ez a félretenni kérdés.
Nyilván mindenki törekszik biztonsági tartalékot kialakítani.
Esetleg valami nagyobb tervhez kell előtakarékoskodni.

De nagyon sok fix költség épül be a fizetnivalók közé. Az autó részletek, A telefonálás havi fix költsége. ...
Ha valamelyik kipörög, indulhat helyette az új, vagy egy másik projekt.

Ezért is van az, hogy látszólag kevéssé logikus/értelmes dologra hatalmas pénzt tolnak a németek.

„Sohase hagyd, hogy az erkölcsi érzéked meggátoljon a helyes cselekedetben!”

(#23) UnA válasza Aweriot (#10) üzenetére


UnA
Korrektor

"A lakás mondjuk Frankfurti viszonylatban nem vészesen drága."

Tényleg. Az angol / ír vonalhoz képest kifejezetten olcsó.

@mm779: dolgoztam többfelé is, nem a pénz miatt érdemes menni, hanem hogy új dolgokat tanuljál.

(#24) Aweriot válasza mm779 (#21) üzenetére


Aweriot
veterán

Sok oka lehet. Sokan ki akarnak szabadulni a magyar közéletből, sokan a jobb életkörülmények miatt, sokan azért mert azt hiszik, hogy itt a fizetési csekk mellé jár a BMW 5 is.

"Kezdem azt hinni, hogy Isten, amikor az embert teremtette, némileg túlbecsülte saját képességeit." Oscar Wilde

(#25) Jhonny06


Jhonny06
addikt

"Szervízköltségek idén:
Az évi futásteljesítmény ~40e Km, én olajat 10 ezrenként cserélek, mert csak, szóval évi 4 alkalom van, alkalmanként ~150€, olaj/szíjak/szűrők/gyertyák egyben, ez így 600€ egy évben.
Vásárlás utáni "nagyszervíz": 400€ ( kisszervíz 150€+vezérléscsere 250€ )
Évi időszakos szervízek így ( 600€+400€)= 1000€
Esetemben ehhez jött még idén:
TÜV vizsgáztatás: 120€,
Egy szelepfedéltömítés csere: 250€,
Új nyári gumi szett: 450€,
Új téli gumi szett: 400€,
Az autóra fordított összeg ebben az évben: (1000€+120€+250€+450€+400€+720€)=2940€"

Ez az autó nálam menne az árokba..

(#26) dabadab válasza Jhonny06 (#25) üzenetére


dabadab
titán

"Ez az autó nálam menne az árokba.."

Azt azért vedd észre, hogy ezek a költségek alapvetően nem azért vannak, mert az autónak mindenféle gondjai vannak, hanem azért, mert ilyenek a német árak meg egy kicsit feltorlódtak a költségek (pl. 40k km-re jut itt két garnitúra gumi).

DRM is theft

(#27) Szada85 válasza mm779 (#17) üzenetére


Szada85
tag

Szia,

1. Ahogy már feljebb is érkezett válasz, ez valóban nagyon sok mindentöl függ. Elsö körben én azt gondolom mindenképp érdemes egy nagyjábóli számvetést csinálnod.
Ugyan most a szüleidnél laksz, azonban érdemes - ismerve a Magyar árakat/béreket - levezetni, hogy ha otthon vennél/bérelnél lakást egyedül, akkor a többi kiadásod után mennyi maradna a fizetésedböl, mennyit tudsz elrakni.
Ugyanezt végig tudod számolni nagyjából idekint is, ezek alapján már relatíve jól eldönthetö, hogy számodra melyik éri meg jobban.

2. Mindenképpen belekalkulálva, hogy a jövöt nem látod. A kiköltözés elött hiába készítettem én is nagyjából tervet, hogy milyen idöintervallum alatt tudok 1, majd késöbb akár még 1 lakásnyi pénzt is megspórolni, ha közben megduplázódtak szinte a lakásárak, ami azonnal borítja az egészet, és máris kétszer annyi idö kellene összerakni az összegetm, ami ugye kihatással lesz a 3. pontra is.

3. Illetve ugyancsak kérdés, hogy ahogy írod, hogy " nem igazán vágysz el ", akkor kérdés, hogy mennyire könnyen tudnál beilleszkedni, megszokni, hogy minden más, a nyelv, a habitus, a környezet. Ezt szintén magadnak kell eldöntened, hogy hosszabb távon - hiszen azért 2-3 év az egy jelentös idötartam, plusz ha tovább maradsz, az is benne van - ezt egyedül mennyire tudod tolerálni. :)

Nem nagy segítség ez, tudom, de ha van még kérdésed, bátran írj, akár privátban is, szívesen leírom a saját tapasztalatokat. :)

Az pedig, hogy ki miért vág neki ugyancsak eltérö.
Szerintem sokan természetesen a jobb életszínvonal miatt indulnak el, sokan szakmai kihívásból, vagy például karrier végett, és biztosan vannak sokan, akik a " városi legendák" miatt vágnak bele, mert ugye mindenhonnan az folyik, hogy itt alanyi jogon jár minden, pezsgö folyik a csapból, az utolsó Mekis krumplisütö is milliókat visz haza... :)

(#28) total90 válasza dabadab (#20) üzenetére


total90
veterán

Persze, ha szülőknél laksz és semmit nem kell fizetni, akkor naná, hogy lehet jól spórolni. Mondjuk én sem tudnám, igazából ha haza (szülőkhöz) is megyek, akkor 1 hát után menekülök :DDD

(#21) mm779

Ezt nem lehet úgy kiszámolni, hogy van havi "x" összegem, amit ki kell adni és majd "y" összegt félre tudok rakni és majd nekem 2-3-4 év alatt összejön a pénz.
Mindig, de mindig közbejön valami és majd lehet eleinte nem, de idővel biztos akarnál "élni" is, szóval pénz megy el dolgokra, amikkel nem számoltál. Pl. találsz egy csajt, elmenni kajálni valahova... 100 euró el tud menni, hogy oda se nézz :K

Én miért jöttem ki? Nekem az otthoni mentalitásból lett elegem és azért sem keresem a magyarok társaságát. Van néhány akit ismerek és hasonló okkal jöttek ki. Azokkal ki lehet jönni, de a többit inkább kerülni. Tapasztalat.

Másik dolog, hogy ismerős, ismerősének ismerősén keresztül el tudtam menni állásinterjúra, ahova egybként önerőből valószínűleg nem sikerült volna. Fel is vettek, de 3 hónap alatt kellett tennem egy német nyelvű vizsgát és az volt mondva, hogy ha azt bukom, akkor az állást is. Nem buktam :)
Egyébként nem volt kitétel cégen belül a német, de még is itt élek és nem fog mindneki angolul tudni... Meg hát minél jobb a németed, annál jobb melót is kapsz. Nálam ez nagyon be is jött. Igaz cégen belül, de elég hamar pozíciókat tudtam lépkedni, mert hamar belejöttem a nyelvbe.

7 év után meg közel elértem a célom... :K

Ha nincs jó, ló a szamár is. Képeim: 500px.com/abenteuR Videóim: tinyurl.com/yb2nk3e6 Instagram @abenteuerkanal

(#29) Cathfaern


Cathfaern
nagyúr

Engem ami meglepett a listában, az a tömegközlekedés ára :Y Azt gondoltam, hogy az nem sokkal drágább, mint nálunk.

(#30) mattew válasza mm779 (#17) üzenetére


mattew
tag

Szerintem jelentős különbség van a különböző végzettségű emberek céljai között.

Például egy pesti programozó kezdő fizetése ma már megközelíti az 1000 eurót, 4 év alatt elérheti az 1500-at.
Addig BAZ a megyében szakközéppel dolgozó mondjuk kap 400-at (de inkább nem kap), és nincs emelés.
Ha az előbbi kimegy egy bajoroszági kisvárosba 2000-3000 eurós bérre számíthat.
Ha az utóbbi kimegy ugyanoda 1200-1600eurós bérre számíthat.

Vagyis programozóként kb. 2* akkora lesz a fizetésed.
Komoly szakképzettséget nem igénylő munkával meg 4* akkora.

Programozóként szűkösen élve Pesten félreteszel mondjuk havi 500eurót (inkább kevesebbet).
Kint meg mondjuk 1000eurót (inkább kevesebbet).
120 000 forintból félreteszel havi 10 000 adósságot ;]
Kint meg mondjuk 200-400eurót (ezt nem tudom megtippelni).

Vagyis programozóként kb. 2* akkora lesz a megtakarításod.
A fizikai munkásnak pedig végre lesz megtakarítása.

A fenti számok egy NEM reprezentatív kutatás eredményei.
Habár minden megkérdezett azt állította (a senior developertől a raktárosig), hogy Bajorországban 1200euróból meg lehet élni, ez nem jelenti azt, hogy ez így is van. Továbbá Németország nem homogén Münchenben ugyanaz a fizetés messze nem ugyananyit ér mint egy Macklenburgi faluban.

Nem az a baj, hogy nagy az Isten állatkertje, hanam hogy kicsi a kerítése.

(#31) Jhonny06 válasza dabadab (#26) üzenetére


Jhonny06
addikt

Persze, meg egy normális gumi szett már itthon is majdnem ennyi. Inkább úgy általánosságban írtam, hogy ez 1 év alatt brutális pénz. 3000 euróból már teljesen jó kocsit lehet venni itthon is meg Németországban is.

(#32) Szada85 válasza Jhonny06 (#31) üzenetére


Szada85
tag

Ezért is írtam közvetlen ezután a rész után, hogy ez amolyan "Worst Case" eset, amire szintén fel kell készülni, mert ilyen is lehet, de ez nem minden évre igaz. :)

Az összegben benne van az éves biztosítás is ( önmagában 720€ ) ugye, amit nem fogsz tudni megkerülni, hacsak nem Magyar rendszámú autóval közlekedsz, vállalva, hogy ha megfognak, akkor megbüntetnek... Ettöl még sokan csinálják, mert ugye " Ök okosak, és sose fogják meg öket", aztán hogy, hogy nem, idöröl idöre érkezik bejegyzés, hogy kapott egy sokszáz Eurós csekket emiatt, és még Ö van felháborodva, milyen szemét a rendszer. :)

Valamint, mivel jellemzöen autóval járunk haza Magyarországra (~1000km egy út ), ezért számomra fontos, hogy az autó tökéletes müszaki állapotban legyen, emiatt vállaltam, hogy nem sokéves kopott gumikkal fogok mászkálni, hanem veszek újakat, cserébe 2, de az is lehet, hogy ha kevésbé kopik, akkor 3 évig nem lesz ezzel gond.
A szervízelés pedig ennyi:
5 literes Liqui Moly olaj ~15 ezer Ft,
szürök, szíjak párezres tétel
a gyertya pedig mondjuk darabja 2-3 ezer Ft, de ugye abból 6 darab kell, így mondjuk 18 ezer Ft.

Persze tudom, otthon mindenki legalább 40%-os cheat kóddal tolja a nagyobb autósboltokban, Józsi bácsi pedig két stampedliért cserél mindent, ahová otthon hordom, olyan 30-35 ezer egy olajcserés szervíz, annál pedig nem sokkal több ez sem. De összesítve persze ettöl még szép összeg, tudom. :)

(#33) dabadab válasza Jhonny06 (#31) üzenetére


dabadab
titán

"3000 euróból már teljesen jó kocsit lehet venni itthon is meg Németországban is."

Venni lehet, de ez itt a fenntartási költség, az meg alapvetően annál magasabb, minél gazdagabb helyen lakik az ember (a helyi társadalmi különbségek persze bejátszanak, Dubajban a harmadrendű polgárnak számító pakisztáni autószerelő biztosan relatív olcsóbb, mint a müncheni kollégája).

[ Szerkesztve ]

DRM is theft

(#34) total90 válasza Cathfaern (#29) üzenetére


total90
veterán

A cikkben feltüntetett érték csak Frankfurta értendő... itt ha München külvárosához tartozó részben laksz, akár 200 euró környéke is lehet a havi jegy :K
Ez is egy dolog, amire nem gondolnak az emberek, mert "ott minden olcsóbb" :N

(#30) mattew

"Bajorországban 1200euróból meg lehet élni"

Münchenen kívül, mert itt abból bizony nem élsz meg, hacsak nem egy sátorban élsz.

(#31) Jhonny06

Nekem volt Smart-om, az vitt évi 1200 eurót és attól szerintem bármelyik autó drágább ;]

(#33) dabadab

Ott a pont. A Smart után egy nagyobb falatba vágtam a fejszém és éves szinten eléggé odavert a fix költség. Szóval megvenni az egy dolog, de a fenntartás drága, plána ha márkaszervízben a műszaki vizsga stb.
Mondjuk ez utóbbinak akkor van jelentősége ha el akarod adni az autót.

Ha nincs jó, ló a szamár is. Képeim: 500px.com/abenteuR Videóim: tinyurl.com/yb2nk3e6 Instagram @abenteuerkanal

(#35) mattew válasza total90 (#34) üzenetére


mattew
tag

(#30) mattew
"Bajorországban 1200euróból meg lehet élni"
Münchenen kívül, mert itt abból bizony nem élsz meg, hacsak nem egy sátorban élsz.

Igen jogos észrevétel, a fenti mondatban egy bajor kisvárosra gondoltam (előzőleg több helyen is említettem).
Ha jól tudom München a legdrágább város Németországban ami a lakást illeti.
De természetesen a fizetések is nagyobbak (mint ahogy Pesten se 50k a háromszobás bútorozott lakás havi bére, node a fizetés se annyi mint Mucsaröcsögén ;) ).

Igazából szerintem a fizetés abszolútértéke helyett a "Fizetés-Megélhetési költségeim ugyanolyan körülmények között" szám a beszédes. Ha ez a szám pozitív, akkor mindjárt nyugottabban alszik az ember fia. Onnantól jön az, hogy hol érzed jól magad. Az a plusz 10-20-50% spórolt pénz nem ér meg egy idegösszeomlást. Például ha valaki nem szereti a nagyvárost lehet hogy falun kevesebből is boldogabb lesz.

Nem az a baj, hogy nagy az Isten állatkertje, hanam hogy kicsi a kerítése.

(#36) dabadab válasza mattew (#35) üzenetére


dabadab
titán

"Igazából szerintem a fizetés abszolútértéke helyett a "Fizetés-Megélhetési költségeim ugyanolyan körülmények között" szám a beszédes"

"Disposable income" néven lehet utánaguglizni :)

DRM is theft

(#37) Jhonny06 válasza dabadab (#33) üzenetére


Jhonny06
addikt

Világos, bár szerintem/nekem az nem normális, hogy egy korrekt autó árát ráköltöd egy évben egy meglévőre. És feltételezem, hogy nem egy 20 millás darabról van szó. Ez sok, worst-case scenario or not. :)

[ Szerkesztve ]

(#38) dabadab válasza Jhonny06 (#37) üzenetére


dabadab
titán

"Világos, bár szerintem/nekem az nem normális, hogy egy korrekt autó árát ráköltöd egy évben egy meglévőre"

Ilyenkor jön elő az, amiről a bejegyzés is szólt, hogy ordas nagy hazugság az, hogy a magyar meg a német árszínvonal azonos lenne. Egy csóró félbalkáni országban ez sok, a németnek normális, egy japánnak meg direkt olcsó.

DRM is theft

(#39) X Factor válasza Jhonny06 (#37) üzenetére


X Factor
addikt

Persze, mert itthon például nem karban hanem életben tartják a géppark nagyrészét, ami egy igen nagy különbség.

Make things work

(#40) szabop27 válasza dabadab (#36) üzenetére


szabop27
csendes tag

Majdnem,"discretionary income" néven lehet utánaguglizni :)

(#41) total90 válasza mattew (#35) üzenetére


total90
veterán

Szerintem München egy érdekes eset, mert itt a legnagyobb a rosszul és jól kereső réteg között a kölönbség. Szóval ez az index itt kb. borul is.
Egyébként nem csak lakás terén, minden téren München a legdrágább. Pl. ha elmegyek Berlinbe és bemegyek egy átlagos étterembe enni, akkor az olyan mint ha valami másik, olcsóbb országba lennék.

Én azt mondom, hogy aki nettóba 2300 felett kap, az kellemesen él, aki 1900-2300 között az okés, alatta meg nézni kell mire adnak ki pénzt. Szerintem 1300 euró az, ami alatt itt nem lehet megélni.

Egyébként a legnívósabb városok listája:

(#37) Jhonny06

A fizetésekhez képest itt más az olcsó, pl. étkezés. Más az árképzés.

Ha nincs jó, ló a szamár is. Képeim: 500px.com/abenteuR Videóim: tinyurl.com/yb2nk3e6 Instagram @abenteuerkanal

(#42) mattew válasza total90 (#41) üzenetére


mattew
tag

Köszönöm. Ez a lista tényleg hasznos volt. Nem is gondoltam hogy a top 3 város mind Bajorország.
Hogy lehet az hogy Erlagen, Ingolstadt meg Regensburg a maguk 100-150 000 lakosával köröket vernek Hamburgra/Essenre/Berlinre?
Mitől ilyen gazdag az a régió?
A kisebb Bajor városok (25-50 000) lakos mennyivel olcsóbbak?
(csupa kíváncsiságból kérdem, szeretem megérteni az ok-okozatokat)

Nem az a baj, hogy nagy az Isten állatkertje, hanam hogy kicsi a kerítése.

(#43) total90 válasza mattew (#42) üzenetére


total90
veterán

Ha itt lennél nem lenne ez annyira fura. Amikor felmerült, hogy kiválnának a bajorok, akkor kész káosz volt, tönkre menne Németország.
Itt nagyon erős cégek vannak és nem mellesleg az IT fellegvár, ahol ugye van pénz dögivel.

Berlin tipikus főváros, de kezdi hízni magát árakba Münchenhez (habár még mindig sokkal olcsóbb), viszont a béreket nem huzzák vele és ebből vannak gondok. Hamburg önmagába drága város, viszonylag alacsony átlagkeresettel. Ha nem csal az emlékezetem, a lakossághoz mérten ott vannak a legtöbben minimálbéren.

A többi bajor város, Ingolstadt, Nürnberg, esetleg kisebb városok olcsóbbak mint München, de a fizetések elég jók. Nürnberg amúgy egy tök szimpatikus kis város, Ingolstadt meg Audi város.
Mondhatni, hogy a megélhetés jó, mert mondjuk 20%-al olcsóbbak mint München, de csak 15%-al kevesebb a fizetés.

Ha nincs jó, ló a szamár is. Képeim: 500px.com/abenteuR Videóim: tinyurl.com/yb2nk3e6 Instagram @abenteuerkanal

(#44) rushty válasza total90 (#34) üzenetére


rushty
senior tag

:Y

(#45) mm779 válasza Szada85 (#27) üzenetére


mm779
tag

Köszi szépen a válaszokat (mindenkinek)! Ha eljön az ideje, számot vetek és meggondolom, hogy merre és hogyan lenne érdemes.

A kiköltözős bejegyzést pedig remélem lesz majd időd megírni, mert tényleg kíváncsi lennék rá!

(#46) wesder válasza total90 (#7) üzenetére


wesder
nagyúr

Akkor is a 3-4x-ese, az itthoninak.

(#47) mattew válasza total90 (#43) üzenetére


mattew
tag

Köszönöm. Most olvastam bele a blogodba, érdekesnek tűnik. Habár a múlt héten fogadtam meg, hogy azért se megyek ki külföldre most elgondolkoztattál.
Még egy konkrét kérdés: Hogy látod, mennyire nehéz Németországban az IT-ban elhelyezkedni nyelvtudás nélkül, de jó CV-vel?
Illetve mennyi egy nem müncheni (kis 30ezres bajorországi város) programozó reális keresete (0, 5, illetve 10 év tapasztalattal)?
Köszönöm (ha esetleg nincs kedved keresgélni, de statisztikát tudsz linkelni az is szuper lenne).

[ Szerkesztve ]

Nem az a baj, hogy nagy az Isten állatkertje, hanam hogy kicsi a kerítése.

(#48) total90 válasza rushty (#44) üzenetére


total90
veterán

Még jó, hogy kolbászból van a kerítés, úgy ki lehet bírni :DDD

(#46) wesder

Ez van :B

(#47) mattew

Szerintem mostmár egyszerűbb, mint amikor én kijöttem. Mi a cégben is veszünk fel csak angolul beszélő embereket, mert egyszerűen nem nagyon van más lehetőség. A cég nől, jó munkaerő meg kevés.
Azért igazából cég válogatja, hogy kérik-e a németet. Egyre több nem kéri.

Fú ez a kereset nagyon változó, cégtől függ. Van egy ismerős, aki egy kisebb városban (de itt, bajorba) kezdett el programozóként dolgozni és nettója 1700 euró volt. 2 hónapot volt ott és átjött Münchenbe ahol 2500 nettója lett mint kezdő.
A szoftverfejlesztőket jól megfizetik itt, de egy kisebb városban az 1700 euró is egész okés.
A tapasztalattal, az évekkel elég durván tud felfelé menni a fizetés...szerintem 10 év programozói tapasztalattal 4000-5000 euró nettó lazán, de ez lehet akár a duplája is ha jó vagy.

Én 7 éve, amikor kijöttem, akkor 1-es adóosztályban az első nettó fizetésem 2350 euró volt és egy év után 3000 felett voltam, igaz volt egy kis előléptetés. Ja és akkor mint szoftverfejlesztő kezdtem.

Ha nincs jó, ló a szamár is. Képeim: 500px.com/abenteuR Videóim: tinyurl.com/yb2nk3e6 Instagram @abenteuerkanal

(#49) dabadab válasza total90 (#48) üzenetére


dabadab
titán

"itt, bajorba"

:Y :W

:(

DRM is theft

(#50) total90 válasza dabadab (#49) üzenetére


total90
veterán

Nem tetszik érteni? ;]

Ha nincs jó, ló a szamár is. Képeim: 500px.com/abenteuR Videóim: tinyurl.com/yb2nk3e6 Instagram @abenteuerkanal

Hirdetés

Copyright © 2000-2021 PROHARDVER Informatikai Kft.