- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- Vízügy: árvíz, belvíz, aszály, stb.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- t72killer: Fürdőkád kontra elektromosság: XXI.század
- eldiablo: Mennyire strapabíró egy GShock?
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Graphics: OnePlus 13R - Üzemidőbajnok és remek képességek
- eBay-es kütyük kis pénzért
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
válasz
st3v3np3t3r #74 üzenetére
Nálam a földhivatal-kormányablak-önkormányzat adatbázisa eltért azaz 10. számú emeleten lakom (azaz a lift gombja alapján 10.) ami a 9. emelelet hivatalosan most már a fenti hármas szerint is elég sok melóba került összehozni. Szerencsére már a folyosón is át lett írva. NAV-nak fene se tudja milyen adatbázisa van (vagy régi adatokból dolgoznak) de ott még a 10.-en vannak ami nem is létezik...vagyis végülis a lift motorja és vezérlője van ott meg a galambok.
Postás dolga lenne hogy nem létező címnél hova dobja a levelet. (tehát sem a cím sem a név nem stimmel) Jóhiszeműen persze bedobja de nincs jelentősége mert nem ajánlott levél.
Konkrétan címmel nem rendelekzőkről van szó, gondolom külföldön élik életüket, majd megtalálja őket a nav ha akraja, gondolom nem fizetik az adót/tb-t stb.
És mivel nem ajánlott levélként dobják be az meg ugye nem követhető meg amúgy sem lehet komolyabb hivatalos levelet úgy küldeni. Az ajánlottat meg amúgy sem veszem (bár lehet nem is vehetem) át ha az előző tulaj nevére szól. -
válasz
MasterDeeJay #73 üzenetére
Be kell vinni a postára, jelezni, hogy a címzett nem lakik ott a levél címzettje...ez a hivatalos út... posta álláspontja szerint, a levelek kidobása nem megoldás erre a problémára, ugyanis ha bizonyos levelek nem a megfelelő helyre megy, simán perelhető az ott lakó levéltitok megsértése miatt... Én is mikor beköltöztem a céges lakásba, csomó levele jött a régi kolégának aki ott lakott... akkor mondtam a postás hölgynek, hogy inkább behozom, mint kidobjam és akkor mondta, hogy az nem jó ötlet...főleg ha hivatalos levél
-
Nálam egy egész banda volt bejelentve mikor vettem a lakás. Csesztek kijelentkezni. Aztán jöttek nekik a levelek pár évig. Kormányablaknál ki lettek jelentetve általam, de persze sokra nem mentem vele mert ugyan úgy jött minden levél, mai napig jön a NAV-tól levelük amit iktatok a kukába.
Igazából nem zavar, jelenleg valószínű külföldön élnek vagy hajléktalanok vagy isten tudja mi lehet velük. -
Száz szónak is egy a vége...
A bérlőt jogszabály kötelezi a bejelentésre, amit a bérbeadó nem tagadhat meg. Ha megtagadja, azzal igen is törvényt sért, függetlenül más egyéb szándékától. -
bambano
titán
azért nem szeretik engedni a bejelentést, mert ha a bérlő nem fizet, a bejelentett lakcím akár jogcím is lehet a lakás használatára, és az idióta magyar törvények teljes mértékben a jogtalan lakásfoglalót védik a tulajdonossal szemben.
-
-
törölt tag
Az órákra elvileg megoldás lehet az előre fizetős mérő, de nem tudom, a gyakorlatban jól működnek-e. Sose jutottam odáig, hogy bárhová ilyet szereltessek, ahová pedig a legkritikusabb lenne, ott azt hiszem, a gázórát nem is cserélik feltöltősre.
Valahonnét van olyan infóm hogy a gázt gyakorlatilag kikapcsoltatni se lehet, így adott esetben csak gyűlik a bérlő által halmozott adósság. Ilyenbe azért nem futottam bele, szerencsére.
-
Zirowe
nagyúr
A kiköltözésit.
A szerződésre elég egy két tanús magánokirat, amit előzőleg meg kell küldeni a közjegyzőnek, hogy tartalmában megfelelő-e.
A szerződést nem a közjegyző előtt kell aláírni, hozzá már csak az aláírt saját példányt kell vinnie.
Olcsóbb, mint a teljes szerződést közjegyzőibe foglalni és egyenértékű. -
-
Zirowe
nagyúr
válasz
Donki Hóte #36 üzenetére
Valóban, írtam, hogy a moratórium (nem csak a mostani covid, hanem az évenkénti téli) alatt nem lehet érvényesíteni, de ugye erre az időre nem ingyen lakik és a károkért is felelős.
-
-
OK, akkor a számítási példámat az alábbiak szerint javítom:
Tehát a 175 eFt a bérleti díjból (ami 0 % ÁFÁ-t tartalmaz, tehát ÁFA fizetési kötelezettség nincs) eleve lejön 10 eFt tételesen elszámolt költség, illetve a lakás értékének évi 2 %-a (ami egy 20 milliós lakás esetében évi 400, havi 33 eFt), vagyis a jövedelem (az SZJA alapja) tavaly 175 - 10 - 33 azaz 132 000 Ft lett volna. Ezután tavaly ~20 eFt SZJA-t kellet fizetni, vagyis a 175 eFt-os bérleti díjból az adózás után tavaly nálad maradt durván 155 eFt.
A kijött szám érdemben nem különbözik az előző számítás végeredményétől, de a korábbi számítás levezetésében logikai hiba volt, a 10 % költségátalánnyal együtt nem számolható el az ÉCS.
-
Zirowe
nagyúr
Pont ez a kiköltözési nyilatkozat lényege: azonnali végrehajtást lehet kérni, kivéve kilakoltatási moratórium alatt, tartozást nem érinti.
Plombákat meg általában normális szerződés említi, beköltözési jegyzőkönyv fényképes melléklete tartalmazza az állapotukat, rongálás esetén valóban perlés, de ugyanez a helyzet az okozott károkkal és az elmaradó bevételekkel.
-
"Nem, nem kell az egész szerződést közjegyzői okiratba foglalni, mert az sok pénz, két tanús szerződés alapján közjegyzői kiköltözési nyilatkozat készítése kicsit olcsóbb"
Csak nem azonnal végrehajtható és pereskedhetsz évekig, hogy elhagyja a lakást és a lábadat nem teheted be addig.
Szóval a bérleti szerződést és a kiköltözési nyilatkozatot is közjegyző előtt érdemes.De ha olyanja van, akkor letördeli a plombákat az órákról...
-
Zirowe
nagyúr
Rosszul emlékeztem, az adó egyszerűsítés előtt volt ez, most csak a kk minősül bevételnek, tehát átalány esetén nem levonható, csak tételes esetén, écs is csak tételes esetén vonható le.
link 3. és 5. oldalIdeiglenes lakcímnek van lejárata és bizonyos kerületekben nem kaphat ingyen parkolást, állandónak nincs lejárata és vannak plusz jogai.
Mivel utóbbinak nincs lejárata, ezért a fentebb írt nehezebb kijelentkeztetés is adódik a tulaj oldaláról, ha a lakó ezt elmulasztja. -
válasz
Donki Hóte #24 üzenetére
Ha van mellette (bér)jövedelmed, akkor most is csak szja-t kell fizetni.
A többit ahogy Zirowe is írja.
-
DeFranco
nagyúr
nope, közüzemi díjakat csak akkor ha nincs a bérlővel tételes (közüzemi számla szerinti, lehetőleg jelentett órállás alapú) elszámolás.
tehát ha egy rezsátalányt fizet a bérlő akkor adóalap, ha a számlákat terheled rá tovább akkor nem.
más:
az viszont nekem nem teljesen világos, hogy a bérlőnek joga csak a tartózkodási helyként történő bejelentkezéshez van (ex ideiglenes lakcím) vagy a lakóhelyhez is (ex állandó), illetve még inkább kérdésem, hogy ez hol van pontosan definiálva a jogszabályban.
-
Ez teljesen OFF itt, de a közüzemi költségek semmilyen formában sem tartoznak se a bevételhez, se a költségekhez, azokat semmilyen formában sem kell figyelembe venni.
Kivéve persze, ha valaki olyan ügyetlen, hogy úgy írják a szerződést, hogy a vevő fizet 200 eFt bérleti díjat és nem írnak semmit a közüzemi költségekről (amit végül a bérbeadó fizet), mert akkor a tényleg beleszámít a jövedelembe a közüzemi költség.
-
Zirowe
nagyúr
válasz
Donki Hóte #26 üzenetére
Ha a te neveden van és te fizeted, akkor a bérlő átadja neked.
Átalány esetén a kapott bérleti díjhoz kell adni, ezért is éri meg jobban a tételes. -
-
Zirowe
nagyúr
válasz
Donki Hóte #24 üzenetére
Tehát a 175 eFt a bérleti díjból (ami 0 % ÁFÁ-t tartalmaz, tehát ÁFA fizetési kötelezettség nincs) eleve lejön 10 % költségátalány, illetve a lakás értékének évi 2 %-a (ami egy 20 milliós lakás* esetében évi 400, havi 33 eFt)
Nope, az évi 2%-os écs csak tételes elszámolás esetén számolható el, a 10% átalánynak pont az a lényege, hogy semmi mással nem vonható össze+átalány esetén a bevételhez kell számolni a kapott kk díjakat és a közüzemi számlákat, ha nem a lakó nevén vannak az órák, tehát baromira nem éri meg.
-
Azzal az apró eltéréssel, hogy igazából 225 eFt az, amiből az adó és járulék befizetése után nálad marad 150.
Hűha, akkor a 2022-es adózási szabályok jól megváltoztak a tavalyihoz képest
Tavaly olyan volt az adózás, hogy az ingatlan bérbeadásából származó jövedelmet csakis SZJA fizetési kötelezettség terhelte.
Tehát se ÁFÁ-t, se SZOCHO-t, se semmilyen más adót nem kellett fizetni.
Tehát a 175 eFt a bérleti díjból (ami 0 % ÁFÁ-t tartalmaz, tehát ÁFA fizetési kötelezettség nincs) eleve lejön 10 % költségátalány, illetve a lakás értékének évi 2 %-a (ami egy 20 milliós lakás* esetében évi 400, havi 33 eFt), vagyis a jövedelem (az SZJA alapja) tavaly 175 - 17,5 - 33 azaz 124 500 Ft lett volna. Ezután tavaly ~19 eFt SZJA-t kellet fizetni, vagyis a 175 eFt-os bérleti díjból az adózás után tavaly nálad maradt durván 155-156 eFt.
Mi a franc változott ekkorát az adózási szabályokban, hogy az idén a tiszta 150 eFt bevételhez 225 eFt-os havi bérleti díjat kell fizettetni a bérlővel
* Megjegyzés: az amortizáció alapja a lakás vételi szerződésen szereplő értéke. Vagyis hiába érne ma a lakás 35 millió Ft-ot, ha azt korábban 20 millió Ft-ért vették, az amortizációt csakis a 20 mFt után lehet elszámolni.
-
Zirowe
nagyúr
Eleve szerintem ma már nincs olyan, hogy valaki egy minimális tartalmú sajtpapír nélkül béreljen lakást, de ha mégis, ugyebár a szóbeli megállapodás is szerződésnek minősül, csak nehezebb bizonyítani.
Tehát alapesetben valamilyen írott szerződés van, hogy ezt elfogadja-e az okmányhivatal, az most tök mindegy, de maga a logikai gondolat rossz: megvan a szerződés, bemegy a hivatalba, bemutatja, kap lakcímkártyát.
Ok.
És hogy jön a képbe a nav?
Sehogy.
Az okmányhivatal magasról leszarja ezt, nincsen bejelentési kötelezettségük, nem készítenek másolatot a szerződésről+gdpr.
+ugye, mivel egy ilyen szerződést egyszerű hamisítani, ígyis, úgyis a tulaj aláírását fogják kérni.Szóval a bérbeadók félelme egy hatalmas baromság, illetve a kirakás se ezen múlik, mert a lakcímkártya csak egy tényt igazol, hogy te a bejelentés pillanatában jogosult voltál a lakásban lakni, jogot nem eredeztet a lakással kapcsolatban, az már a birtoklás ügye lesz.
Magánszemély lakáskiadását amúgy sem kell bejelenteni, ennek a folyamata az, hogy fizeted negyedévente az adóelőleget, majd az szja tervezetedbe te felveszed azt a sort, hogy lakáskiadás és beírod a bevételeket és a kiadásokat, amik alapján kijön a fizetendő adód és jobb esetben ezt fedezi a befizetett előleged.
Szóval nem, a lakcím bejelentés nem eredményez adófizetést, max ha a szomszédok vagy a lakó felnyomja a bérbeadót, akkor esetleg talán ellenőrzést végez a nav.
Másik, hogy ha valaki bejelenti magát, akkor kiköltözéskor az a minimum, hogy kijelenti magát, normális esetben ez rögzítve van a szerződésben, amely papíros minél részletesebb tartalmú elkészítése mindkét fél érdeke.
Nem, nem kell az egész szerződést közjegyzői okiratba foglalni, mert az sok pénz, két tanús szerződés alapján közjegyzői kiköltözési nyilatkozat készítése kicsit olcsóbb.Mivel tud szopni a tulaj, ha kiköltözés után még oda van bejelentve a lakó?
Pl: ha végrehajtást rendelnek el a volt lakó ellen, a lakásán fognak csöngetni a végrehajtók, hiába nem tulajdonos, az az utolsó lakcíme+minden hivatalos szar oda fog jönni, a kijelentési folyamat meg kicsit bonyolult. -
törölt tag
Ne viccelj már, nem kell a harmadát leadózni. A 175 ezer vs. 150 ezer valamennyi kerekítéssel stimmel. Az nem stimmel, hogy a gyakorlatban működik úgy is, hogy 150 ezer, be van jelentve, de a főbérlő nem fizet utána adót.
Egyébként az albérlők egy nagyon jelentős része külföldi (legalábbis Budapesten, de a havi 150 ezerbe kerülő albérlet is itt jellemző), pont nem érdekli semmi ilyen. Lehet, hogy a járvány alatt-után most változtak a dolgok, azt nem tudom.
-
Fred23
nagyúr
A kötelezettség önmagában nem sokat ér. Mi a retorzió? Valami olyan súlyos, mint amit a parlamenti képvielők kapnak egy elírt vagyonnyilatkozatért?
-
válasz
Donki Hóte #19 üzenetére
Azzal az apró eltéréssel, hogy igazából 225 eFt az, amiből az adó és járulék befizetése után nálad marad 150. Ez már számottevő különbség.
-
Abból indultunk ki, hogy a bejelentkezési lehetőség feltételezi az SZJA fizetéssel járó bérleti szerződést.
Tehát van egy lakás 150 eFt-ért zugszerződéssel, bejelentkezési lehetőség nélkül, vagy van egy lakás 175 eFt-os fizetési kötelezettséggel, rendes szerződéssel, bejelentkezési lehetőséggel.
Lenne kereslet a drágább konstrukcióra, hidd el nekem
A bejelentett tartózkodási helyhez már párosul a háziorvosi ellátás lehetősége, a gyerek óvodai, iskolai körzetválasztási lehetőség, szóval sokaknak megér felárat a lakcímbejelentés lehetősége.
-
válasz
Donki Hóte #13 üzenetére
Az a helyzet, még nem laktam albérletben igy csak gondolom, h igy van.
-
Tikakukac
titán
válasz
Donki Hóte #13 üzenetére
Akkor a maradék 0.1%-a pedig bemondásra is, lásd fentebb
-
Jhonny06
veterán
válasz
Donki Hóte #13 üzenetére
"Ha a bérbeadó adót fizet a bérleti díj után, akkor bérbevevőnek ennyivel több bérleti díjat kell fizetnie, tehát a bérbeadónak ez kvázi mindegy..."
Kérdés, hogy ki tudod-e adni a lakást 150e+adóért, amikor más ugyanazt a lakást 150e-ért adja. Valószínűleg nem. És a tapasztalat az, hogy a bérlőket nem igazán érdekli, hogy a tulaj fizet-e adót vagy sem. -
törölt tag
Újságcikk sok mindenről szültetett, az ördög itt is a részletekben rejlik. Nagyon résen kell azért lenni, mert amúgy egy vadnyugat ami az albérletekkel megy, és a normális bérlőhöz is szerencse kell.
#13 Donki Hóte
Ha bárki megnöveli azzal a 13,5%-kal (a bérleti díj 90%-a adózik 15%-kal), akkor nem fogják kivenni a lakást. Ezt az összeget le kell nyelni azzal szemben, aki cseszik adózni. -
Ha te bejelented, h ott laksz, ő kénytelen lesz adót fizetni utána, ezért nem szimpatizálnak a dologgal.
Ha a bérbeadó adót fizet a bérleti díj után, akkor bérbevevőnek ennyivel több bérleti díjat kell fizetnie, tehát a bérbeadónak ez kvázi mindegy...
Amúgy az okmányirodák 99,9 %-a a bérleti szerződés mutogatása alapján nem jegyzi be tartózkodási helynek az albérletet, kérik a tulajdonos által aláírt rózsaszín lakcímbejelentő lapot.
-
A lakóhely (ex. állandó lakcím) sem jelent már semmit, a választások előtt legalizálták, hogy nem kell ott laknod, mint ahová bejelented magad.
A tartózkodási hely (ex. ideiglenes cím) valamivel lazább.
Az okmányirodában kérik a "szállásadó" (azaz tulajdonos) aláírását a papírra. Ha ráhamisítod, okiratot hamisítasz.
Tipikusan ha van papírod a bérlésről, akkor ezt is aláírja a tulaj. Ha ezt nem akarja aláírni, akkor valószínűleg a bérlésről sincsen papír.(Az adócsaláson kívüli másik lehetőség: Ha van papír a bérletről, aki bent van, azt a díj nemfizetése esetén sem lehet kirakni. [Tudok a közjegyzői, azonnal végrehajtható szerződés lehetőségéről.] Ha nincs lepapírozva a bérlés, akármikor kérhet birtokvédelmet a jegyzőtől, és kirakathat rendőrrel.)
-
törölt tag
Erre van a bérleti szerződés, jó esetben közjegyzői okiratba foglalva. Már nem pont ilyenre, mert amit írtál az már büntetőjogi kategória szerintem, hanem hogy indokolt esetben mindenféle hercehurca nélkül ki lehessen paterolni delikvenst.
Az nekem mint főbérlőnek tényleg semmit nem jelent, hogy a bérlőmnek hol van az ideiglenes lakcíme.
-
Tikakukac
titán
Én lehúztam 10 évet enélkül, mert a tulaj tiltotta.
Mondjuk ezt részben megértettem, minden hónapban rendes gyújtós mennyiségben kaptunk mindenféle hivatalos papírokat postán teljesen lehetetlen nevű embereknek címezve. Nem értette, hogy hogyan jelentődik be a lakásba minden hónapban 2-3 ember, de fel is adta egy idő után a nyomozást.
Aztán később mondta nekem barátom muterja aki hivatali dolgozó, hogy ilyeneken ne akadjak fel, a személyiség-öröklés is megy tízezer szám és az még sokkal nagyobb para -
Jhonny06
veterán
Gondolom amikor bejelented magad valahova, akkor igazolnod kell, hogy ott laksz, vagy valami közöd van a helyhez, nem? És akkor itt jön be az, hogy hogy igazolod, amikor szerződés nélkül, feketén laksz ott. Vagy bármiféle irat nélkül bemehetek az okmányirodába, bemondhatok és random címet és ezentúl a lakcímkártyám szerint ott lakom?
-
-
-
updog
őstag
Tehát jogszabályt sért és adót is csal..
Persze az szomorú, hogy ha ezt szóvá teszed akkor valószínűleg másnap nézhetsz új albi után. Még szomorúbb hogy ez hatásos, és emiatt szerintem soha senki nem teszi szóvá. Dehát a miért van így kérdésre megkeresni a választ az már nagyon messzire vezetne.
-
-
Ha te bejelented, h ott laksz, ő kénytelen lesz adót fizetni utána, ezért nem szimpatizálnak a dologgal.
-
Lenry
félisten
már nem érint, de jó tudni
-
updog
őstag
Én is belefutottam ebbe nemrég, szentül meg voltam győződve, hogy a bérbeadó jófejségén múlik a dolog (szerencsére nekünk mindig engedték), de amennyire megértettem, bennem is az tudatosult hogy meg sem tilthatja, sőt, nem is kell neki a rózsaszín bejelentőt sem aláírni ha virítod az okmányirodában a bérleti szerződést (ami azért kicsit visszás mert így tényleg akár a bérbeadó tudta nélkül is meg tudja bárki csinálni - nem mintha olyan sok visszaélésre okot adhatna az hogy van egy ideiglenes címed). Másrészt ez utóbbi múlhat az ügyintézőn is (rossz napja van, nem tudja pontosan ő sem a jogszabályt... simán elküldhet a fenébe ha nincs aláírva)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
lo Biztos sok emberrel megtörtént már, hogy albérletbe költözéskor a bérbeadó megtiltotta a cím bejelentést, amit...
- Google Pixel 8a - kis telefon kis késéssel
- Elder Scrolls IV - Oblivion - Olvasd el az összefoglalót, mielőtt írsz!
- Akciófigyelő: Ha kéne vezeték nélkül CarPlay és Android Auto...
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Xbox Series X|S
- Melyik tápegységet vegyem?
- Samsung Galaxy S24 FE - később
- AliExpress tapasztalatok
- sziku69: Szólánc.
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- További aktív témák...
- Archer AX23 AX1800 v1.20 Kétsávos Wi-Fi 6 Router
- Lenovo ThinkPad X395 - Ryzen 5 PRO 3500U - 8GB - 256GB
- Fujitsu Celsius R920 Szerver/Gamer 2x Xeon e5-2670 256GB Ram, 10TB tárhely, FirePro 8GB GDDR5 VGA
- Asus A15 F507NU-LP101 2 év garancia, újszerű
- HIHETETLEN! DE ÚJ DOBOZOS LAPTOPOK AKÁR FÉLPÉNZÉRT FÉLÁRON !!! ///////// FÉLPÉNZES LAPTOP //////////
- BESZÁMÍTÁS! 1600W Corsair AX1600i Titanium tápegység garanciával hibátlan működéssel
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S24/Samsung Galaxy S24+/Samsung Galaxy S24 Ultra
- Bezámítás! ASUS ROG Strix G512LW 15 Gamer notebook - i7 10750H 32GB RAM 1TB SSD RTX 2070 8GB WIN11
- Bowers/Wilkins Px7 S2 fejhallgatók
- Lenovo Thinkpad P1 gen1, gen2, P52s FHD, 4K oled touch
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest