Hirdetés

2022. október 7., péntek

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#15) #27483136 válasza Speeedfire (#14) üzenetére


#27483136
törölt tag

Hali.
Tul kép a nagyobb érzékenység jobb. De általában igaz az, hogy az egyre jobb hangminőségű fülesek (ez a hangdobozokra is áll) egyre kisebb érzékenységűek. Azért csökken az érzékenységük, mert egyre csillapítottabbak a káros rezonanciák. Persze ez -mint írtam- csak általában igaz tendencia, hiszen lehet csapnivalóan szóló rossz hatásfokú hangszórót is csinálni, meg van fordított eset is. (Példának okáért a Sokol hangszórója, ami a 0,2W-jával egy kisebb ipari csarnokot is behangosít.)

Fülesek hangerejénél a tekercsbe bevezetett teljesítmény számít. Ha 1V-ra adják meg a hatásfokot, akkor ez a teljesítmény a P=U^2/R szerint alakul. Tehát pl 1V-nál más teljesítmény adódik egy 32, 55, 120, 160, 600 ohmos fülesnél. Vagyis az 1V-ra megadott érzékenység rendre csökken. Viszont az 1mW-ra megadott hatásfok -ha ugyanaz a füles és csak a tekercselés ellenállása növekszik- változatlan.
Természetesen az egyre vékonyabb huzalból, egyre nagyobb menetszámú és ellenállású tekercs elkészítése egyre drágább.
De a tekercsellenállásnak nincs köze a hangminőséghez, mivel a tekercsben lévő réz tömege minden esetben pontosan megegyezik.
A tekercs ellenállásnak az erősítőhöz való illesztésben van szerepe. Pl a "nagy"-hifi-ben és a stúdió keverőkben általánosan használt +/-15V táp mellett egy 600ohmos füles szinte pontosan azt a 150mW-nyi maximális meghajtást tudja kapni, mint amit a Toccata tud adni a +/-4,2V-járól egy 32ohmosnak. (A Toccatanál ezt én korlátoztam, ezért adtam meg a cikkben kisebb teljesítmény-adatot.)
Ezért van az, hogy 100ohm feletti fejhallgatót már a Toccata nem tud annyira kihajtani, mint egy 32ohm-osat, illetve ilyen vásárlásakor már oda kell figyelni, milyen hatásfokot ad meg a gyártó a fülesre. (Plebi egyik 150ohmos fejhallgató-verziójánál számolgattam a max hangnyomást: hangos lesz, de leugrani már nem fog az ember fejéről.)

Illetve: ha Salgótarján környékén akarja valaki megfülelni a Toccatát, akkor én itt vagyok.

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.