Hirdetés

2021. május 11., kedd

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) t72killer


t72killer
titán

És csúszik le, adósodik el a középosztály az egész világon - durvul a gini index.

"A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

(#2) FattyDove válasza t72killer (#1) üzenetére


FattyDove
aktív tag

Azért ezt ne állítsuk úgy be, mintha nem erről szólt volna az emberiség történelme az elmúlt úgy 9000 évben. Csak akkor a gazdagnak volt 10 kecskéje a kevésbé gazdagnak 4 a szegény meg éhen halt mert 0 kecskéje volt

[ Szerkesztve ]

(#3) cyberkind


cyberkind
nagyúr

Helyes, örömteli hír, remélem Lö and Lö bejut az ezerbe pár év múlva. :)

"Fly the Friendly Skies" "Take Me Home, Country Roads" "I shouted out Who killed the Kennedys?"

(#4) t72killer válasza FattyDove (#2) üzenetére


t72killer
titán

A gini index azért hullámzott jobb és rosszabb irányba is. A xx.század túlnyomó részén pl nem volt lehetetlen feladat tehermentes saját lakóingatlant szerezni normális, családnak megfelelő méretben-kivitelben, munkához közel.

"A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

(#5) growler


growler
senior tag

Arról miért nem szól a fáma hogy még soha nem élt a földön annyi ember
létminimum alatt mint most?

(#6) t72killer


t72killer
titán

Hogy honnan van a pénz...

"A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

(#7) FattyDove válasza t72killer (#4) üzenetére


FattyDove
aktív tag

" A xx.század túlnyomó részén pl nem volt lehetetlen feladat tehermentes saját lakóingatlant szerezni normális, családnak megfelelő méretben-kivitelben, munkához közel."

Csak ez a rendszer fenntarthatatlan (modern keretek között) volt nagyjából mindenhol, mivel állami hitelekből működött. Ez igaz az USA-ra is meg magyarországra is (csak itt össze is omlott a rendszer).

"még soha nem élt a földön annyi ember létminimum alatt mint most?"

Még sosem élt annyi ember a földön, mint ma. Ehhez képest sosem halt meg olyan kevés ember éhezésben, betegségekben és háborúkban mint ma. Azaz az emberiség történelme folyamán az utóbbi kb 50 évben a legjobb az élet a földön. Ma létminimum alatt is sokkal jobb élni, mint 100 éve átlagemberként.

[ Szerkesztve ]

(#8) Narxis válasza FattyDove (#2) üzenetére


Narxis
nagyúr

Azért ez nem ilyen egyszerű szerintem. Tény, hogy a gyűjtögetés, birtoklás vágya egyidős az emberiséggel, mindenki szeretne minél jobb színvonalon élni. Viszont a társadalmi különbségek ellenére volt egyfajta egymásra utaltság. A nemességnek szüksége volt a jobbágyságra, a gazdagnak szüksége volt a szegényre. Ez a fajta ráutaltság viszont úgy tűnik a 21. századra egyirányú lett. Az ember elvesztette az "értékét", sokkal kevesebb de képzettebb emberre van szükség és ez csak tovább fokozódik a jövőben. Egyre több az éhes száj viszont egyre kevesebb az erőforrás és ezzel párhuzamosan egyre nehezebb lesz "kiemelkedni" a tömegből. Óriási társadalmi problémák várnak az emberiségre a jövőben, ezzel párhuzamosan környezeti problémák is amit ezeknek a gazdagoknak kellene valahogy megoldani de nem igazán érdekeltek ebben egyelőre.

#7 a háborúk következményei voltak a betegségek, éhezések, részben minimum illetve nyilván a technikai fejlődése hozta magával a jobb higieniát is de ez egy technológiai következmény aminek társadalmi vetülete van ugyanis egyre több aktív korúnak kellene eltartania a nyugdíjasokat úgy, hogy egyre nehezebb nekik a társadalom számára hasznos képzettséget szerezni és mindezt úgy, hogy gondoskodjon a saját családjáról is. Szép dolog, hogy a 20. század közepe óta nem a háború jellemzi az emberiséget de a háttérben olyan foyamatok működnek amik baljóslatúak.

[ Szerkesztve ]

(#9) Egon válasza FattyDove (#2) üzenetére


Egon
nagyúr

Kiegyeznék ezzel az aránnyal most is. Sőt: legyen százszor annyi "kecskéje", mondjuk Mészárosnak, mint nekem. Csak - ahogy a fentebb említett ábra mutatja - nagyon nem így van... :U
Egyébként meg felesleges az elmúlt évezredeket példaként felhozni: a szociális érzékenység még 100 éve sem volt jellemző, ma meg igen (ahogy a következő posztodban írod is). Csak éppen a modern kori rabszolgaság meg jelen van ezerrel (és most nem azokra gondolok, akiket eladnak, vagy éppen emberkereskedők áldozatai lesznek, hanem a normál munkásokra).

"Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)

(#10) totopad válasza Narxis (#8) üzenetére


totopad
aktív tag

Számomra máig két fő bűne van az emberiségnek:
A magántulajdon és a vallás megszületése...

(#11) Egon válasza totopad (#10) üzenetére


Egon
nagyúr

Ez is egy vélemény. Ez pedig az enyém: az öreg kommunisták kihalásával a kommunizmus is remélhetőleg kihal végre... :U

"Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)

(#12) t72killer válasza FattyDove (#7) üzenetére


t72killer
titán

Mert most nem hitelekből működik minden? 2009 óta megtöbbszöröződött a világ adósságállománya.

Hány %-on állt a Ny-EU országok és USA adóssága pl 1980-ban a mostanihoz képest?

[ Szerkesztve ]

"A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

(#13) Eugene Roe válasza Egon (#11) üzenetére


Eugene Roe
őstag

Erre csak annyit lehet mondani, hogy valódi kommunizmus mêg sose volt. A valódi kapitalizmusról viszont tisztán látszódik, hogy a mai körülmények között ultragáz (facebook, stb.).

Szovjetunió a kapitalizmus és kommunizmus furcsa keveréke volt, és inkább volt kapitalista, mint kommunista.

Sose lett a munkások tulajdona a gyár. A gyakorlatban a gyár és a munkások is az állam jószágai voltak.

It'll hurt... a lot, but you'll be better - you say?!

(#14) t72killer válasza Eugene Roe (#13) üzenetére


t72killer
titán

Vöröskína meg ugyebár a színtiszta vadkapitalizmus a jelenlegi formájában. Persze az ideológia befolyásolja a profit elosztását, de igen messze járnak a javak és lehetőségek egyenlő, "kommunista" elosztásától. A "kommunizmus" mint olyat talán Izland és Norvégia közelítette meg legjobban: az állam a legelesettebbeket-leghátrányosabb helyzetűeket is felkarolja, csak a szorgalmukon múlik, hogy professzor, mérnök, orvos vagy ingatlanos lesz belőlük.

[ Szerkesztve ]

"A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

(#15) Z10N


Z10N
addikt

Egyre jobban nyilik a ollo. Kerdes, hogy mikor fog elcsattani...

# sshnuke 10.2.2.2 -rootpw="Z10N0101"

(#16) buherton válasza Eugene Roe (#13) üzenetére


buherton
őstag
LOGOUT blog

Rengeteg óriás vállalatban van résztulajdonom, ami jó részt USA-ban van. Hogy is van ez?!

tely, baly, fojó, mennyél, mingyárt, telyföl, tolyás, malyd, kapú, egyenlőre, ejsd, jáccani, ahoz, fúj, hüje, muszály, alat, álok, lasan, fojtatás, ál, fontós, költsön, eggyüt, lyob (jobb?), mek, mongyak, milyért - !!! Tanúlyunk már meghejjessen irni... !!!

(#17) t72killer válasza buherton (#16) üzenetére


t72killer
titán

A nyolcadtelkes jobbágynak is volt "tulajdona" 200évvel ezelőtt.

"A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

(#18) Giovan! válasza t72killer (#14) üzenetére


Giovan!
addikt

A magántulajdon egyik skandináv országban sincs megszüntetve, az, hogy van mit újraosztania az államnak az ezekben az országokban is a kapitalizmus sikerének köszönhető.

Vöröskína meg semmiképpen sem vadkapitalista, az állam kontrollja a piac fölött messze meghaladja a nyugati országok szintjét (lásd pl. a bankrendszer fölötti állami kontroll szilárdságát).

Más: bírom ezt a "az igazi kommunizmus még sosem volt kipróbálva :O " örökzöld mentegetőzést, mintha nem próbálkoztak volna vele épp elegen, hogy aztán újra és újra kiderüljön, hogy inkompetens az emberi természettel (legalábbis országok szintjén, kis, autonóm közösségek szintjén talán működhet, de még ott is megkérdőjelezhető a hasznossága). De azért egyesek még mindig úgy beszélnek erről az ideológiáról mintha ténylegesen értelmes alternatívát jelentene az emberiség számára...

Ami ténylegesen alternatíva lehetne erre a jelenleg uralkodó, Reagan-ékkel kezdődő neoliberális kisiklásra, az egy olyan piaci környezet kialakítása és fenntartása lenne, ahol a szabályok mindenkire egyformán vonatkoznának, és ahol mindenki köteles lenne kivenni a részét a közösség működtetéséből. Persze ez is csak egy elérhetetlen idea, mert mindig lesznek kiskapuk, és mindig lesznek akik meg is találják ezeket, de mégis jobb efelé tartani szerintem, mint a már többszörösen zsákutcának bizonyuló kommunista utópia felé.

[ Szerkesztve ]

It's clearly a budget. It's got lots of numbers in it.

(#19) Eugene Roe válasza Giovan! (#18) üzenetére


Eugene Roe
őstag

Én elfogadom a véleményed, hogy nem működne. Mivel az ember jelenlegi formájában egy szar, ezért szerintem se működne, de igazából kipróbálva ettől még nem volt :) kell egy igazi katasztrófa, vagy nagy háború, hogy bármi javulás legyen ebben. Sajnos más megoldást nem nagyon látok.

It'll hurt... a lot, but you'll be better - you say?!

(#20) t72killer válasza Giovan! (#18) üzenetére


t72killer
titán

megszüntetés v újraosztás - ugyanaz, csak más néven. Újraosztós verzióban sem opció, hogy adott helyen lakva ne vegyél részt benne = hiába havi 200e korona a fizetésed papíron, annak felét nem fogod látni. Persze a kultúra jóval civilizáltabb, mint amikor a magyar parasztságot TSZ-ekbe terelték, de technikailag nem sok a különbség. Nagyon sok helyen adóztatják pl az ingatlanvagyont is (konkrétan nem tudom, h Norvégiában+Izlandon teszik-e) - ez is azt jelenti, hogy a "saját" tulajdonod felett nem teljesen te vagy az úr.

Kínában ami biznisz, azt kb mindent lehet. Kriptobányász-iparágat üzemeltetnek, bármelyik vastagpénzű nyugati kapitalistát tárt karokkal várják, hogy rabszolgaüzemet építsen náluk, és persze ők is igyekeznek jó vastag szeletet bezabálni a világgazdasági tortából pl Afrika és Európa gyarmatosításával. Abban igazad van, hogy nem kontrollálatlan anarchia, hanem kemény központi szervezés van mögötte, de ahogy a kínai kriptomilliárdosok is mutatják, mindenféle, nem pártszervezés vállalkozások is nőnek náluk. Csak a munkavállalók életszínvonala és érdekvédelme 0 alatt van - és persze egy kemény diktatúra az egész.

[ Szerkesztve ]

"A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

(#21) Giovan! válasza Eugene Roe (#19) üzenetére


Giovan!
addikt

Az ember jelenlegi formájában, a hibáival és az érdemeivel együtt az ami, vagyis ember. Hangyabolyban működhet a kommunizmus, de a szabad akarattal, az ebből sarjadó egyéni ambíciókkal ez összeférhetetlen.

It's clearly a budget. It's got lots of numbers in it.

(#22) Giovan! válasza t72killer (#20) üzenetére


Giovan!
addikt

Hát azért szerintem nem ugyanaz. Az tény, hogy elveszik a tehetősebbektől a jövedelmük egy tekintélyes részét, de a maradékkal ők is úgy gazdálkodnak, ahogy kedvük tartja (természetesen a törvények betartása mellett), és pont ez motiválja őket azzal együtt is, hogy a maradék felhasználását az államra bízzák. Ez a kommunizmustól szerintem messze van.
A társadalmi szolidaritás és a kapitalizmus amúgy sem egymást kizáró tényezők, pont a skandináv példa mutatja ezt a legékesebben.

[ Szerkesztve ]

It's clearly a budget. It's got lots of numbers in it.

(#23) Eugene Roe válasza Giovan! (#21) üzenetére


Eugene Roe
őstag

Én ezt nem cáfolom :) de Izlandon mégis más a helyzet, mint Mianmarban vagy Kínában.

It'll hurt... a lot, but you'll be better - you say?!

(#24) t72killer válasza Giovan! (#22) üzenetére


t72killer
titán

A módszerek mások. És ahol finom, legalábbis látszólag "önkéntes" módszerekkel meg lehet ezeket valósítani, azok a legboldogabb, legélhetőbb társadalmak, meg lehet nézni a HDI-rangsorokat.

"A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

(#25) Noukoum válasza Narxis (#8) üzenetére


Noukoum
addikt

Sokra ment a társadalom a ráutaltsággal, hasonlítsd már össze ma egy szegény magyar ember életét mondjuk egy 18. században élő szegény magyar jobbágyéval. De nézhetünk egy 15. századi jobbágyot is. Hangzatos szavak helyett beszéljenek a tények. :)

„Kettős úton halad az emberi élet: Egyik a gyakorlat, másik az elmélet. ”

(#26) headhunter


headhunter
addikt

(#27) Giovan! válasza Eugene Roe (#23) üzenetére


Giovan!
addikt

De az mindegyikben közös, hogy nem a kommunista ideológia mentén kialakított gazdasági rendszer működik náluk.

[ Szerkesztve ]

It's clearly a budget. It's got lots of numbers in it.

(#28) Stauffenberg válasza t72killer (#20) üzenetére


Stauffenberg
nagyúr

"Újraosztós verzióban sem opció, hogy adott helyen lakva ne vegyél részt benne = hiába havi 200e korona a fizetésed papíron, annak felét nem fogod látni."

Ez ennél egy fokkal bonyolultabb, mivel az újraosztás lényege, hogy a progresszív adórendszerben nem mindenki ugyanakkora hányadát adózza le a bérének, de van itt egy de. Mindegy, hogy többkulcsos, sávos vagy milyen megoldásról beszélünk, akik többet fizetnek be, azoknak már messze nem probléma, hogy az alapszükségleteken felül bőséggel maradjon vállalkozásra, befektetésre, megtakarításra vagy luxusra. Szóval a progresszív adórendszer sem áll a meggazdagodás és a luxus útjába, de a beszedett adókból társadalmi mobilitást generáló módon költ az állam.

Cserébe a vállalatvezető is jobb minőségű utakat kap, jobb minőségű az ország oktatási rendszere, tömegközlekedése, egészségügye, kutatás-fejlesztése, technológiai színvonala, ezek pedig mind előnyhöz juttatják őt vállalkozóként is, magasabban képzett, egészségesebb, jobb terhelhetőségű, kipihentebb, produktívabb munkásokkal, akik időben beérnek dolgozni. Szóval az nem igaz, hogy egy svéd típusú újraelosztó társadalomban a több adót befizetők nem látják viszont a befizetéseiket. Mondjuk a svédek nem fogják neked megmondani, hogy a szocializmus vagy a kapitalizmus jobb-e, mert ők a kettőt keresztezték.

---                                                                                                                                                                                                                       "If I knew how to take a good photograph, I'd do it every time." - Robert Doisneau

(#29) Fred23 válasza Z10N (#15) üzenetére


Fred23
veterán

Szerintem balra tolódás várható. Én ki nem állhatom a kommunizmust, jónak tartom a kapitalizmust, de az biztos, hogy a szociális védőháló erősítését fogja elvárni a többség egyre inkább. Ezért is tippelnék most arra, hogy minden hatalmuk, erejük ellenére a jelenlegi vezetés megy a levesbe '22-ben.

(#30) totopad válasza Fred23 (#29) üzenetére


totopad
aktív tag

Az a gáz, hogy a klasszikus formájú kommunizmus, soha nem is létezett, mármint nem gáz, hanem tény. Marxi eszméből alig valósúlt meg valami. Nagyon el lett ferditve a szó.
De ettől függetlenül, se Magyarországon -ahol szocializmus volt a szó eredeti minőségében-, vagy a szovjeteknél, ahol meg valami német minta szerü megfogalmazhatatlan fene tudja, mi volt az a rendszer -ami igazából még ma is van-.

(#31) totopad válasza Egon (#11) üzenetére


totopad
aktív tag

Amennyiben rám céloztál, se nem vagyok öreg, és a koromból fakadóan kommunista sem, mivel nem éltem abban a rendszerben 4 évnél többet, és abból se emlékszem szinte semmire a cumim szinét leszámitva.

(#32) Narxis válasza Noukoum (#25) üzenetére


Narxis
nagyúr

Hagyjuk már ezt a dumát, azért mert van lapos tévé még szegény vagy, de a jelenlegi gazdagok meglennének a mostani népesség felével is míg akkoriban egy tatárjárás után a király álla is felkopott. Van egy mondás, ha a vidéki nem sz.rik akkor a pesti nem eszik. Na ez ma már nem igaz. A technológiai fejlődés magával rántotta az életszínvonal növekedését de ez élteti a kapitalizmust is, ha nincs fogyasztás akkor nincs növekedés, de nem csak akkor vagy szegény ha gyertyával tudsz csak világítani. Jeff Bezos akkor is vígan fog élni ha fel Európát letarolja valami, tessék ezzel a gondolattal megbarátkozni.

(#33) azbest


azbest
félisten

A Világ minden pénze nem lenne elég fenntartani az arányokat.

Az arány persze, hogy rohamosan romlik, hiszen száz év alatt 6 milliárd emberrel lett több és főleg a legszegényebbek között.

[ Szerkesztve ]

(#34) nemlehet válasza Fred23 (#29) üzenetére


nemlehet
őstag

Az a baj, hogy még mindig a teljes ellenzéki összefogás is legfeljebb hajszálakkal tudná verni a kormányt, de mint láttuk ez akár az utolsó utáni pillanatban és széthullhat. Plusz amíg vidéken 2 kiló krumpliért és 1 csomag tésztáért lehet szavazatot venni semmi esély kormányváltásra.

Én borúlátó vagyok, szerintem az ellenzék nem nyerhet, a kormány veszíthet maximum, de mint látjuk ha a drogozós k*rvázás nem borítja ki a bilit az átlagszavazóknál akkor kb semmi.

Nokia 3310->3410->3100->6500 Slide(RiP Nokia)->Acer Liquid Metal ->Xiaomi Hongmi-> Xiaomi Redmi Note 3

(#35) Noukoum válasza Narxis (#32) üzenetére


Noukoum
addikt

Hagyjuk már ezt a dumát, azért mert van lapos tévé még szegény vagy
Értem. Tehát ma az a szegény akinek van lapostv-je, régen meg az volt aki azért dolgozott hogy éhen ne halljon?
de a jelenlegi gazdagok meglennének a mostani népesség felével is míg akkoriban egy tatárjárás után a király álla is felkopott.
Jelenlegi gazdagok? Ki számít gazdagnak?
Lehet hogy meglennének akkor is, de mindenki más meglenne. Hogy jön ez ide? Meg akarnak tőled szabadulni a gazdagok?
Ez a tatárjárásos sztori elég zavaros..
Van egy mondás, ha a vidéki nem sz.rik akkor a pesti nem eszik. Na ez ma már nem igaz.
Milyen kár hogy nem igaz! Néhány évszázaddal ezelőtt ha rossz volt a termés akkor tömeges éhínség alakult ki. Ma mi van ha rossz a termés? Drágább lesz a kenyér a pékségben?
A technológiai fejlődés magával rántotta az életszínvonal növekedését de ez élteti a kapitalizmust is, ha nincs fogyasztás akkor nincs növekedés, de nem csak akkor vagy szegény ha gyertyával tudsz csak világítani.

Ja tényleg, nem csak akkor vagy szegény.
Az a baj hogy fogalmad sincs róla mi is az a szegénység, és milyen is volt régen. Elég csak a múlt századra gondolni, nem háborús évekre. Annyi étel van amennyi jut, ha nem kell akkor éhezel. Nincs villany, nincsenek gépek, nincs autó, nincs telefon. Fűrésszel vagy fejszével vágod a fát amivel szépen betüzelsz minden nap a konyhában. Gyerek iskola mellett dolgozik, már amennyit tanulhat hiszen dolgoznia kell. Ahol nincs bolt oda heti egyszer járnak némi árut vinni, persze amúgy önellátás megy. Tv talán 1 van egy tucat családra (család nem 5 fő..)
A focimeccseket a rádión kell hallgatni, nem a 4k-s tv-n nézni vagy a bárban a kivetítőn. Soroljam még?

Persze tolhatod ezt a baromságot, csak attól még nem lesz igaz. Mennyivel jobb volt régen ja...

[ Szerkesztve ]

„Kettős úton halad az emberi élet: Egyik a gyakorlat, másik az elmélet. ”

(#36) t72killer válasza Stauffenberg (#28) üzenetére


t72killer
titán

Így van, a skandináv rendszerek (nem csak a svéd) egyfajta hibrid a szocializmus és a kapitalizmus között.

#29: a jelenlegi rendszer nem stabil: nem normális, hogy egy fél busznyi embernek több vagyona van, mint az alsó 4milliárdnak együttvéve, és ez ahelyett, hogy stabilizálódna vagy korrigálna, egyre fokozódik. A mai vagyoneloszláshoz képest az ókori róma arisztokráciától rabszolgákig terjedő társadalma gyakorlatilag egy full vagyonközösségben üzemelő kibuc volt... Ilyen szituációk egyébként vezettek már komoly töréshez a történelemben, pl ilyen szitu váltotta ki a nagy francia forradalmat - természetesen egyéb faktorokkal együtt.

[ Szerkesztve ]

"A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

(#37) Foglalt név válasza Noukoum (#35) üzenetére


Foglalt név
őstag

Szerintem kicsit elbeszéltek egymás mellett.
A cikk arról szól, mekkora a különbség gazdag és szegény közt.
Abban igazad van, hogy globális átlagot nézve, nem visszafelé haladunk, legyen szó várható életkor, éhinség, mélyszegénység, etc. ügyében.
Narxis sem állít valótlant, az egymásra utaltság sokkal indirektebb, mint korábban, így az egyén szintjén szinte láthatatlan (lsd. más szemszögből, mindent megosztok a fészbukon, mert senki vagyok).
Talán pont itt van a kutya elásva és a technológia az, ami abszurdá teszi a jelen helyzetet. Nem hiszem, hogy Dzsingisz kán, kisebb góré lett volna, mint Bezos. Viszont a hatalomgyakorlás közvetlensége sokat változott, kicsi lett a világ, a MasterCard-od alapján szinte bárki tudhatja a világ bármely pontján, a nap bármely pillanatában, "mennyit is érsz".
Ennek van a globulista vonalnak van egy másik vetülete is, amit a középosztály itt Európában egyre jobban érez. Azt, hogy kezd világ-középosztály lenni. Az indiaik ennek még éppen örülnek, ahogy kelet Európa is örült 10 éve. Amíg megvan a kellő gradiens és elhárultak azok a mesterséges akadályok, amik ezt korábban gátolták, nem áll semmi a kiegyenlítődés útjában.
Gazdagéknál is hasonló lehet ez, lehetsz a világ leggazdagabbja, vagy hirtelen senki, miközben továbbra is valami porvidék első embere vagy. De ahogy bármilyen mostani platformon a fő szabály: the winner takes it all.

(#38) Noukoum válasza Foglalt név (#37) üzenetére


Noukoum
addikt

Ne haragudj de ez akkor egyszerű irigység, a kollégának az a baja hogy más gazdag ő pedig nem. Tehát ha ő is olyan gazdag lenne mint a leggazdagabbak, akkor biztosan nem érdekelné mekkora különbség van a szegények és a gazdagok között.
Tehát igen, fennáll az a jelenség hogy nőnek a vagyoni különbségek a társadalmon belül DE a mostani magyar szegénységet semmiképp sem szabad összehasonlítani nem hogy az évszázadokkal ezelőtti hanem az évtizedekkel ezelőttihez sem.

És lásd az első hsz-met én elsősorban azt kifogásoltam hogy követendő példaként hoz fel egy olyan történelmi korszakot ahol néhány főnemesi család és a király birtokolta az ország jelentős részét, közben meg a jobbágyok azért dolgoztak hogy éhen ne halljanak.
Persze értem én hogy könnyű bekajálni a rengeteg f@szdágot (már bocsánat), és azt hinni a fűtött lakásban megtelt hűtőszekrénnyel a tv előtt ülve hogy régen milyen jó volt mert kisebbek voltak a társadalmi különbségek..

„Kettős úton halad az emberi élet: Egyik a gyakorlat, másik az elmélet. ”

(#39) FattyDove válasza Foglalt név (#37) üzenetére


FattyDove
aktív tag

"Nem hiszem, hogy Dzsingisz kán, kisebb góré lett volna, mint Bezos. Viszont a hatalomgyakorlás közvetlensége sokat változott, kicsi lett a világ, a MasterCard-od alapján szinte bárki tudhatja a világ bármely pontján, a nap bármely pillanatában, "mennyit is érsz"."

Dzsingisz kán meg simán csak kiirtott téged és az egész népedet minden probléma nélkül, de úgy, hogy szó szerint nem maradt senki (a vicces, hogy az állatokat is megölték). Most képzeld el, hogy egy ilyen golden hord betalál egy akkori mondjuk 7k-s "magyar" közösséget. Ma nem kommentelnél.

[ Szerkesztve ]

(#40) t72killer válasza FattyDove (#39) üzenetére


t72killer
titán

Úgy kiirtott mindenkit, hogy még a szántást-vetést is sajátkezűleg kellett intéznie Kínától az osztrák határig:DD.

Két dolog: egy: tény régen valóban durvább eszközök voltak (amibe az is beletartozott, hogy egy szórakozóhelyet "vallási okokból" lemészárló tömeggyilkos jöttment nem börtönpszichiátert kapott és 30év koszt+kvártélyt közpénzből)
kettő: azokat a durvább eszközöket a történetírók igen képzeletdúsan szerették azért kiszínezni.

"A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

(#41) FattyDove válasza t72killer (#40) üzenetére


FattyDove
aktív tag

"Úgy kiirtott mindenkit, hogy még a szántást-vetést is sajátkezűleg kellett intéznie Kínától az osztrák határig"

Aztán szembejöttek a történelmi tények.

Plusz CV.

Tökre mindegy, úgysem fogod elolvasni, mert lerombolná a képzeletvilágod.

[ Szerkesztve ]

(#42) Eugene Roe válasza Noukoum (#38) üzenetére


Eugene Roe
őstag

A szegénység az szegénység. Értem amit mondasz, de annó a világról semmit sem tudtak a falusi az emberek. Azt látták, hogy a nemes vadászhat az erdőben, és ehet szarvast akkor is, amikor ő 3 hónapon át csak kenyeret, kukoricát, kevés tojást (sokszor tészta formában), meg 2 hetente 1db lefogyóban lévő tyúkot, de ennél többet érdemben nem látott. Nem látott be a nemesi kúria falai közé, max a szomszédot látta, akinek 3 tehene és így sajtja is volt.

Most viszont az alsó 20%-ot leszámítva mindenki tudtában van / vagy lehet annak, hogy repkwdnek Rogánék, hogy bambul a fején Dzsudzsák, stb. stb. Ez a pszichológiai teher szerintem egy új elem, amiről senki sem tudja, hogyan fog manifesztálódni.

Az élet furcsa vicce, hogy pont a facebook, éjjel nappal budapest és a többi szar az, ami az utca helyett a nappaliban tartja a nincsteleneket. Ha 2006 2016-ban, vagy 2021-ben történne, egy halovány szellentést se váltana ki az emberekből.

It'll hurt... a lot, but you'll be better - you say?!

(#43) azbest válasza Noukoum (#38) üzenetére


azbest
félisten

Szerintem meg te adsz a szájába olyasmiket, amiket nem mondott.

Pont arról beszél, hogy ma is van szegélység. Csak mások a körülmények a fejlettebb társadaloban. Nem állította azt, hogy jobb lenne élni régen.

És igaza van abban, hogy manapság az egyén csak statisztika. Mivel mocskosul sok ember van. Hiába képzeli mindenki magáról, hogy egyéniség, de most tényleg százakkal és ezrekkel helyettesíthető szinte mindenki. Pár száz éve meg egészen egyszerűen nem volt ennyi ember és a jobbágynak is volt értéke. Persze nem a mai értelemben vett "egyéniség" szerint, hanem mint az ökörnek, darabra.

Sokkal magasabb életszínvonalon "nyomorgunk", mint régen. Viszont az óriási létszám és a fejlett technológia miatt nem is lesz mindenkiből gazdag cégvezető.

Egyébként pillanatok alatt vissza lehet zuhanni a régi fajta nyomorba is. És manapság is előfordulhat, hogy egyik héten még high tech cuccokkal játszunk egy szép városban, a következő héten meg a lakosság jelentős részét megölik vagy elkergetik.

#44Noukoum
végigolvastam és ezért gondolom azt, hogy nagyon félreértettél valamit

[ Szerkesztve ]

(#44) Noukoum válasza Eugene Roe (#42) üzenetére


Noukoum
addikt

Persze igazad van, csak ez a régen jobb volt nóta annyira unalmas és alaptalan.
Abba most ne menjünk bele hogy régen ki mit látott mert ezer dologtól függ, az kétségtelen hogy nem tolták az emberek arcába ennyire a dolgokat mint most.

azbest: olvasd vissza miből indult az egész.

[ Szerkesztve ]

„Kettős úton halad az emberi élet: Egyik a gyakorlat, másik az elmélet. ”

(#45) Tüzi válasza Eugene Roe (#13) üzenetére


Tüzi
addikt

Jóléti (1950-60-70-80-as évek nyugata) kapitalizmust ne keverd össze a kizsákmányoló/vad kapitalizmussal (1990től a mai napig, és egyre jobban erősödik).
Szerintem.

What is the cost of lies? It's not that we'll mistake them for the truth. The real danger is that if we hear enough lies, then we no longer recognize the truth at all.

(#46) Tüzi válasza Narxis (#32) üzenetére


Tüzi
addikt

Azzal is tessék megbarátkozni, hogy a Titanicon a gazdagok hiába nyomkodták a mentőcsónak kezelők zsebébe a lóvét, és nem értek el vele semmit, nem jutottak fel a csónakra, mert a kezelők megkérdezték, hogy mit kezdjenek a papírral, mert úgysem jutnak ki élve...
Aztán ha beüt a szar (és hamarosan be fog), akkor aztán tömködhetik a pénzt akármibe, és akárkibe, mert maga a bolygó fog kvázi Titanikká változni, és a szituáció kb ugyan az lesz.

Ja, és azt se felejtsük el, hogy egyrészt ezek az emberek a kirakat-emberek.
Ennél valszeg több lóvéjuk van (most a részvény-dolgokba ne menjünk bele), másrészt akik nincsenek rajta a listán... na ők azok akikhez képest a bezos is csak egy utcagyerek...

[ Szerkesztve ]

What is the cost of lies? It's not that we'll mistake them for the truth. The real danger is that if we hear enough lies, then we no longer recognize the truth at all.

(#47) t72killer válasza FattyDove (#41) üzenetére


t72killer
titán

Kiirtotta a meghódított területek lakosságának kb 10%-át. Most, 2021ben meg a profit jegyében rányitunk egy járványcsúcsra, ami pl Magyarország lakosságának 0.2%-át már most kiirtotta. Nem egy 20éves kampány, hanem pár hónap eredménye. Önzés, beleszarás, hülyeség - mások pedig temethetik a hozzátartozóikat.

[ Szerkesztve ]

"A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

(#48) Tüzi válasza t72killer (#47) üzenetére


Tüzi
addikt

vannak pletyik, hogy a pénzügyér kiabált a főgeczivel, hogy ha nem nyit ki a pénzszivattyúzda, akkor lehúzhatja a "cég" a rolót, mert game over on all level.
szerintem érted miről beszélek.
azért találták ki a 2.5milliót is, mert az közel volt... amúgy semmilyen érvvel nem lehet alátámasztani ezt a számot.

What is the cost of lies? It's not that we'll mistake them for the truth. The real danger is that if we hear enough lies, then we no longer recognize the truth at all.

(#49) janeszgol


janeszgol
veterán

Nyilvan ha valahol tobb van, akkor valahol kevesebb. Ilyenkor kene sajat beruhazasokra rabirni ezeket a tehetos cegeket. Mondjuk tenger, meg ocean alatti kabelezest csinalnak (Google, MS, Amazon) a sajat szolgaltatasaik konnyebb elerese miatt, ami egy nagyon draga dolog.
De ha mar van ott, akkor nea telcoknak kelljen. Igaz ezzel serul a halozatsemlegesseg (de az USA-ban talan nem is aktiv mar ez a hatarozat).

Es meg lehetne sorolni: utak epitese, onvezeto jarmu, sajat kiszallito stb.

(#50) cog777 válasza janeszgol (#49) üzenetére


cog777
senior tag

" Ilyenkor kene sajat beruhazasokra rabirni ezeket a tehetos cegeket."
Elvileg az ado pont erre lenne, de ok az extra bevetelt amit helyzetukbol adodoan szereznek nem R&D-re hanem ugyvedekre es adooptimalizalasra koltik.

Ennek kellene valtoznia.

HP Elitebook - Linux Mint; Raspberry Pi4 - Raspbian

Hirdetés

Copyright © 2000-2021 PROHARDVER Informatikai Kft.