Hirdetés

2019. szeptember 22., vasárnap

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) pető bá'


pető bá'
(őstag)

"A célom programozóként elhelyezkedni majd...."

Remélem jön egy programtervező, és azt mondja, hogy akkor ott a helyed.. mert szerintem nem a mérnökinfón. Attól is függ mondjuk, hogy mit szeretnél programozni, bár úgy érzem nem mikrokontrollereket.

"I'm not hiring him. He uses spaces not tabs." - Richard Hendricks

(#2) necrons


necrons
(csendes tag)

Ha esetleg valaki tudna beszélni a mérnökinfóról is igazán hálás lennék, engem az érdekelne :R
Mire lehet számítani elhelyezkedésnél, könnyen találni munkát? És milyen munkakörben?
Köszi

(#3) dragon1993 válasza necrons (#2) üzenetére


dragon1993
(őstag)

Elkezdtem írni aztán inkább privát lett belőle.

Röviden azt javasolnám, hogy NE GYERE MÉRNÖKINFÓRA.
A villany része szívás, a gépek mély világában meg nem mélyedünk el.
Ha szeretnél "jó" programozó lenni, akkor azt úgyis otthon kell majd megtanulnod.

[ Szerkesztve ]

(#4) dragon1993 válasza necrons (#2) üzenetére


dragon1993
(őstag)

Munkaerő hiány van sok cég kiképzi az embereket, a munkakör attól függ merre orientálódsz.
A két legnagyobb a web és a mobilapp fejlesztés. (persze van 100 millió más is).

(#5) interstart


interstart
(tag)

Nem vagyok teljesen szakértője a témának, de leírom az én véleményemet az írásod alapján:

"adná magát a proginfo, de ahogy elnéztem ez a szak leginkább nagyon elméleti"
a JÓ programozáshoz sok elméleti ismeret kell, mert különben jó programot hatékonyan nem fogsz tudni írni. Ebben az esetben szerintem a programozási ismereteid fejlettek lennének, de magához a hardverhez nem sok dolog fűzne.

"mérnökinfon azonban ott az elektronika része, ami engem egyatalan nem érdekel"
hát igen, valószínűleg itt vegyesen tanulnád mindkét részt, azaz nem lenne kiemelkedő a programozói tudásod, de sokkal jobban átlátnád a hardver-szoftver összekapcsolódását, ami után pedig szerintem a leendő munkahelyeden vagy önszorgalomból bármikor hozzá lehet fejleszteni a programozói tudásodat.

A kulcsszó amúgy akármelyiket is választanád: Önszorgalomból tanulni egyetem után, alatt, mellett

Nehéz a választás, mindkettőre van kereslet, innentől már csak neked kell eldöntened, hogy pl webes/asztali/mobilszoftverekkel akarsz foglalkozni, vagy pl egy gyárban a gyártósori PLC vezérlőket/robotokat/mérő cellákat akarod programozni. Ez a két véglet van (és van átjárás a kettő között, mert a programozás a logikára épül, ami mindkét helyre kell). Én utóbbi szakterülettel foglalkozok és hiányszakma, de szerintem egy jó alkalmazásfejlesztőre vagy vállalati adatbázis fejlesztőre is szükség van nagyon.

És akkor most jöhetnek utánam a szakértő hozzászólások :DD

[ Szerkesztve ]

(#6) ablack


ablack
(senior tag)

Nézz meg mintatanterveket, hogy konkrétan milyen óráid lennének és azoknak nézz utána. Sokat segít abban hogy elképzeld, milyen lesz.

Ha ez elektronika rész nem érdekel, azért gondold meg nem lesz-e nehezedre azokat a tárgyakat tanulni. Biztos abban se csak érdekes dolgok lesznek, hanem elmélet, stb. is.

[ Szerkesztve ]

(#7) Silεncε


Silεncε
(őstag)

Köszönöm mindenkinek az eddigi véleményeket! Igen, néhány dolgot elfelejtettem leírni: Webes dolgok nem érdekelnek, leginkább asztali alkalmazásokat akarok fejleszteni titokban van egy olyan álmom, hogy majd játékfejlesztőként helyezkedek el, de ez csak álom.., tavaly egy pár hónapon keresztül Arduino-t is programoztam (robotot építettünk a Robocup-ra) de ez az ide-oda dugdosom, forrasztgatok, ilyen ellenállás, olyan pinek ez nem az én világom. A logikámmal annyira nincs probléma, a matek megy, viszont mivel bio-kem tagozaton ülök (ne kérdezzétek miért, rossz döntés volt) ezért az alapok hiányoznak. Programozni tudok python-ban és C++-ban alapszinten, ezeket autodidakta módon tanultam. A korábbi válaszok alapján viszont akkor tényleg proginfo lesz (de várom a további tapasztalatokat).

(#8) elithun


elithun
(őstag)

Anno én is ezen a kérdésen gondolkodtam, majd végül a pontszámaim alapján dőlt el a mérnökinfo Szegeden.
A programozás jó volt, viszont nagyon untam a fizika/elektronika tárgyakat, mert éreztem, hogy ugyan érdekesek a témák, de vizsgázni már nagyon kín volt belőlük. Fél év után szakot is váltottam.
Ha munkahelyileg a programozás érdekel, akkor proginfora menj.

Azt sose feledd viszont, hogy végeredményben programozóként nem a végzettség fog számítani, hanem, hogy milyen tudást képviselsz, és mennyi gyakorlatod van. Én végül a BSc-t nem is végeztem el, csupán egy felsőoktatási szakképzést, de mivel a programozás mindentől függetlenül a kedvenc hobbim, így ugyanúgy álomállásban pengethetem napjaim, mert tudásban és gyakorlatban ugyanott vagyok, mint a diplomások.

Ha teheted vállalj munkákat is egyetem alatt, vagy egyetemen hirdetett programozó versenyeken/projekteken vegyél részt. A szakmai jellegű tapasztalat a legértékesebb.

[ Szerkesztve ]

„Minden egyes tapasztalat közelebb visz a megértéshez.”

(#9) r_radi


r_radi
(csendes tag)

Személy szerint proginfót végeztem, így a mérnökről sok tapasztalatot nem tudok átadni, de azért néhány dolgot leírnék.

Az egyik nem jobb a másiknál: Ha a mérnökön a villanytárgyakat nem szeretnéd, akkor a proginfón pedig a programozás elméletet fogod utálni, ahol matematikai alapon kell papíron bebizonyítani hogy a program úgy működik ahogy azt elvárjuk.
Általánosan elfogadott szemlélet hogy "programozni nem az egyetemen fogsz megtanulni". Keresd meg az alapműveket, olvass sokat, gyakorolj, ha időd engedi. (jó programozó holtig tanul :) )

Annak ellenére, hogy szinte biztos hogy találnál munkát diploma nélkül is, mindenképpen javaslom az egyetem elvégzését. Nagyobb cégeknél mérvadó, valamint ha egyszer külföldön vállalnál munkát, az nagy segítség.
Persze a papír önmagában nem jelent semmit, volt egy egyetemi csoporttársam aki elvégezte a mestert, mégsem volt fele olyan jó prgramozó sem mint a képzettséggel abszolút nem rendelkező kollegám.

A valódi gyakorlatias hasznát a tudásodnak az első munkahelyeden fogod realizálni, szóval ahogy előttem is elmondták, vállalj munkát kb harmadévesen ha teheted.

Amúgy meg sok sikert az egyetemhez ;)

(#10) Warpig válasza interstart (#5) üzenetére


Warpig
(aktív tag)

Jómagam is gondolkodom továbbképzésen. Mind a PLC, mind a CAD programozó képbe került. Véleményed szerint melyiket érné meg jobban megcsinálni? Melyikre van jobban kereslet? Fizetésben van különbség?

Idő vagyok, világok hatalmas pusztítója. Azért jöttem, hogy megsemmisítsek minden embert.

(#11) lezso6 válasza interstart (#5) üzenetére


lezso6
(HÁZIGAZDA)

"a JÓ programozáshoz sok elméleti ismeret kell, mert különben jó programot hatékonyan nem fogsz tudni írni."

Nem, ahhoz készség kell. Hiába tanulod meg, hogy integrál elenix déix az ixelenix mínuszix pluszcé, attól nem fogsz jó programot írni. Volt egy csomó szaktársam, akik szupermatekagyak voltak, de a programozáshoz segghülyék.

A többi oké. :)

[ Szerkesztve ]

STOP RIOS! Állítsuk meg a moderációt!

(#12) fordfairlane


fordfairlane
(veterán)

Proginfó elméletibb, mérnökinfó gyakorlatiasabb. Ha odáig vagy a matekért, akkor proginfó.

x gon' give it to ya

(#13) dragon1993 válasza Silεncε (#7) üzenetére


dragon1993
(őstag)

Ezt a játékfejlesztő dolgot mindenkitől hallom, fura mód csak engem nem érdekel. A webes dolgok miért nem érdekelnek ? A legtöbb új alkalmazás, már web-es (ERP,CRM, stb...).

(#12) fordfairlane
Szerintem a proginfó se lehet sokkal elméletibb, vagy gyenge a fantáziám.

(#14) fordfairlane válasza dragon1993 (#13) üzenetére


fordfairlane
(veterán)

Szerintem a proginfó se lehet sokkal elméletibb, vagy gyenge a fantáziám.

Találkoztam már olyannal, aki ELTE progmatról váltott BME VIK-re, mert besokallt a sok matektól.

x gon' give it to ya

(#15) Klaus Duran válasza Warpig (#10) üzenetére


Klaus Duran
(senior tag)
LOGOUT blog

PLC. Én is CAD/CAM-et szeretnék de annak semmi értéke tudtommal. Ezért gépészmérnök a célom.
NCT oktat PLC programozást cnc vezérlőre.

A Doctor nem hal meg, csak átalakul. / M7 :) -> Lumia 950 :( -> HTC 10 :) -> Huawei Mate 20 Pro :l / https://www.youtube.com/watch?v=m7CVOQUO1mw

(#16) Tikakukac


Tikakukac
(félisten)

Mint házon belüli (vagyis már nem): VIK mérnökinfó gyakorlati részének vége az új tanrenddel. Ez is proginf lett jóformán, annyira minimális a hardver közeli rész és elektro, hogy csuhaj. Laktárs proginfre ment anno. Elég sokat tudtunk/tudunk beszélgetni arról, hogy kinek milyen mennyiségben hullott szét az agya míg a végére ért vagy ér lassan.

Tankolj fel lelki erővel is rendesen, mert az időben végzés és maga a végzés is egy külön jelenség.

Ja és igen. Az informatika egy bődületesen hatalmas témakör. Ha a programozás pont nem érdekel és tényleg ütni kell magad hozzá, mert nem bírsz a gép előtt kódolni (én 30 perc után bolondulok meg) akkor nyugodtan nézz mást, a nem papírja szerinti témakörben dolgozó emberek aránya nálunk brutálisan magas. Nincs azzal gond. Csak tényleg ne ess bele abba a több száz embernek a hibájába, hogy egy területe érdekelte az infónak, elment infós képzésre aminek semmilyen köze nem volt a szeretett témaköréhez aztán 2-3-4-5 félév után váltott másra/bukott ki. Erről a VIK-esek tudnak beszélni, a nézzenek jobbra, nézzenek balra kezdetű tábori felkonfról van szó...

[ Szerkesztve ]

A fiatalok 50%-a optimistán tekint a jövőre. A másik felének nincs pénze drogokra.

(#17) Goose-T


Goose-T
(veterán)

Az a baj, hogy a szoftverfejlesztés mára külön tudományággá nőtte ki magát, és az igazán fontos dolgokat pont nem nagyon tanítják, legalábbis tudomásom szerint. Javítsatok ki, ha tévedek, de úgy tudom, hogy clean code-ot, design patterneket, SOLID elveket, elterjedt (de facto standard) könyvtárak (pl. EF, Hibernate, Ninject stb.) használatát stb. nem igazán tanítják, pedig a munkahelyeken ezt kérik.

A matematikai alapok érdekességképpen jók, néha még talán hasznosak is lehetnek, de azokat az algoritmusokat, amelyek megtervezéséhez mély matematikai tudásra lenne szükség, már rég megírták. Ha meg esetleg nem is írták volna még meg, tudós-programozóra akkor sincs igazán munkaerőpiaci igény a környéken. Mondjuk, hogy 100 álláshirdetésből talán van egy, ahol ilyen irányú plusz tudásra van szükség.

A mérnökinfón meg ott van a fizika meg a villanytan, esetleg üzemgazdaságtan, ezek szívatósak, és szintén nem sok szüksége van rájuk egy mai programozónak. Ma már a villanymérnökök is a gép előtt programoznak, nem forrasztgatnak, azt megcsinálja a technikus helyettük.

https://fb.me/scharlotterhodes

(#18) Silεncε


Silεncε
(őstag)

Huhh, akkor kezdjünk neki! :DD

r_radi:
mindenképp be szeretném fejezni az egyetemet, közbe muszáj lesz dolgozni. Eddig is autodidakta módon tanultam, mindent, amit tudok az internetről szedtem össze. Viszont az angolom nagyon rossz, úgyhogy ez elég nagy akadály. Köszi szépen!

fordfairlane:
az azért nem mondanám, nem vagyok rossz benne, de mint írtam korábban, a gimis felvételit elcsesztem, ezért az alapok nagyon hiányoznak

dragon1993:
én egy kicsit maradibb vagyok, ezzel a minden-a-felhőbe meg távoli szerverre dologgal nagyon nem értek egyet, fusson csak szépen helyben a vason minden (már ha erre gondoltál webes alkalmazás alatt, de lehet félreértem)

Tikakukac:
sajnos az a legnagyobb probléma, hogy türelmetlen vagyok, illetve ha nem sikerül elsőre valami, felidegesítem magam és elmegy tőle a kedvem. Ezért van az is, hogy én se tudok 1 óránál többet programozni egyszerre, de majd ezen probálok változtatni.

Goose-T:
ezeknek a szavaknak a 90%-át nem is értem... Az a legnagyobb baj, amit föntebb is írtam: az angolom borzasztó és egyszerűen sehova se javul. Alapszinten megértem a nyelvet, de hallás után szöveget egyszerűen sehogy nem tudom megérteni, úgyh eléggé be vagyok határolva.

Mindenkinek köszönöm a segítséget, valószínű, hogy az első gondolat (proginfo) lesz, de továbbra is várom a véleményeket!! :)

Silence

(#19) fordfairlane válasza Silεncε (#18) üzenetére


fordfairlane
(veterán)

Az a legnagyobb baj, amit föntebb is írtam: az angolom borzasztó és egyszerűen sehova se javul. Alapszinten megértem a nyelvet, de hallás után szöveget egyszerűen sehogy nem tudom megérteni, úgyh eléggé be vagyok határolva.

Angol nélkül sehova nem jutsz ebben a szakmában. Nem kell feladni, nekem is pocsék a nyelvérzékem, évtizedek óta tanulom, illetve újratanulom az angolt, időnként, mikor van rá időm és pénzem, járok nyelvtanfolyamokra, ahol rákényszerítenek arra, hogy beszéljek angolul. Sokat olvasok, sok angol feliratos filmet nézek eredeti hanggal. Ha lassan is, de fejlődök.

[ Szerkesztve ]

x gon' give it to ya

(#20) Tikakukac válasza Silεncε (#18) üzenetére


Tikakukac
(félisten)

ha nem sikerül elsőre valami, felidegesítem magam és elmegy tőle a kedvem

Nem tudom, hogy most bátorítsalak vagy mondjak rideg valóságot. Ezen ha nem tudsz változtatni fel fognak trancsírozni. 2 kezemen meg tudom számolni az ismeretségben akik időben végeztek, ergo az, hogy elbuksz egy vizsgát/zh-t/tárgyat akár többször is az totálisan alap dolog ezeken.
Az sem véletlen, hogy első félév után nálunk is eltűnt az évfolyam 30%-a. Mentálisan ide kötél idegzet kell.

A fiatalok 50%-a optimistán tekint a jövőre. A másik felének nincs pénze drogokra.

(#21) Silεncε


Silεncε
(őstag)

fordfairlane:
igen, sajnos ezt most is érzem már és nem csak ezen a területen, más területen is ezerszer jobb, ha tudok angolul. Sajnos én eddig nagyrészt németet tanultam (1 nyelvvizsgám van is) így az angolt csak nemrég kezdtem el, de majd csinálok vele valamit....

Tikakukac:
igen sajnos ezzel is tisztában vagyok és tudom, hogy hogy működik ez. Majd ezzel is kezdenem kell valamit, sajnos kitartásom nagyon nincs, de majd....

(#22) dragon1993 válasza Silεncε (#18) üzenetére


dragon1993
(őstag)

A felhő egy túlmisztifikált dolog, gondolj úgy a dologra mint egy szerverre ami van valahol. (iroda sarka, bérlik, stb...)

Egy asztali alkalmazással csak a gond van hidd el nekem. A cégek nem véletlen csináltatnak webes alkalmazásokat, egyszerűbb karbantartani / frissíteni / debuggolni és sorolhatnám. Szerver meg úgy is kell, mert az alkalmazások 99% esetén közös adatbázisból jönnek a dolgok.

[ Szerkesztve ]

(#23) Robert07


Robert07
(aktív tag)

En most kezdtem az elso evet Londonban, ugyhogy amit irok az valoszinuleg nem lesz tul relevans, de lehet kivancsi lennel ra hogy itt hogy mukodik az informatika oktatas.

Tehat a szak az Computer Science, es az elso felevben 4 targyunk volt, Java programozas, mySQL, Systems Architecture, ami a hardver es szoftver mukodeserol szolt, es meg volt matek is, ami foleg a programozasnal fontos teruletekre fokuszalt, mint peldaul logikai muveletek, matrixok es halmazok.

Abban egyet kell ertenem, hogy angol nelkul ez elegge nehez, vagy lehetetlen, mert ha barmire rakeresel, angolul fogod megtalalni, szerintem nem mindenrol van magyar leiras, tehat kenytelen leszel megtanulni a nyelvet.

Nekem eddig konnyunek tunik, konnyebbnek, mint az itteni kozepiskola, mondjuk most jonnek majd az elso vizsgak, de 40%-kal at lehet menni, annyit meg csak meg tudok szerezni. :DDD

突き出る釘は打たれる。

(#24) quailstorm válasza Robert07 (#23) üzenetére


quailstorm
(nagyúr)

SZTE ehhez képest:
Java második félév
Adatbázisok harmadik félév.

Amit mateknak mondasz, az itt kb a Diszkrét matematika lehet. Dimat 1. az első félév. Van még belőle másik kettő.

Architektúrák itt is első féléves.

Mintatanterv. Részletesebben.

@Silenc3Hun:

Az, hogy angolul tudsz az alap. Meg fogod szopni, nem kicsit, nagyon. Több tárgyból is volt részem angol tananyagban, magyarul kellett számot adni róla. Valamint netes tutorial is hamarabb lesz, vagy ha egyáltalán lesz.
Vettem fel speckollt, Angular2 meg Univerzális WIn10 nem tudom milyen van magyarul, nem is kerestem. Angolul is folyamatában volt, mire elvégeztem a kurzust már volt is tananyag.

Proginfón a matektól meg az elméleti programozástól lehet megőrülni.

Mérnökinfó viszont hardcore Szegeden. Műszaki tárgyakon csak úgy hullanak a népek kifele. Tempó elmebeteg, arra ne számíts, hogy valami hasznosul, főleg órán, örülj ha túl vagy rajta. Ha megragadt valami az már siker.

[ Szerkesztve ]

(#25) totron válasza lezso6 (#11) üzenetére


totron
(aktív tag)

Épp akartam írni, hogy nem feltétlenül egyenesen arányos a mateki okosság és a programozási. Ám a sztereotípia olyan erősen társítja, hogy nem egyszer még azok is párban kezelik, akik már benne vannak és felülírhatnák a kívülről jövő dogmákat. Mintázatok átlátására való affinitás, struktúrális- és absztrakt gondolkodás képessége kelleni fog, ez biztos.
A játékfejlesztés, mint (egyetlen?) és fő igény mutatja, hogy ifjonti hév munkál, bizonyára megismer majd Silenc3Hun egy reálisabb és hosszútávon is érdekesebb területet.
Fel kell készülni mások szemetében való turkálásra (megörökölt projektek), rengetegen hiszik valamiért, hogy majd ők viszik be az első karaktert. Írta 1x egy srác itt, hogy hiányolja a közös ötletelést, csapatban való munkára nevelést az oktatásában, meg hogy többedik gazdaként is hozzá tudjanak szólni egy, már meglévő kódhalmazhoz - helyesen.
Az meg, ha a szintaxis elsajáításában látja a tudást, elég hamar ki fog bukni élesben, a nyelv csupán egy kellő eszköz, az "csak az van, amit látok" gondolkodás meg kinőhetetlen (ne vegye magára senki).

(#26) Silεncε válasza totron (#25) üzenetére


Silεncε
(őstag)

Az említett ifjonti hévet már kihevertem, rájöttem, hogy az azért nem úgy megy, ahogy én azt anno kitaláltam. Igazából kb. 6-8 éves korom óta imádok az informatikával foglalkozni. Rengeteg területe érdekel (a játékfejlesztést csak mint egy "fellángolást" emeltem ki, de nem ez lenne a fő célem), igazából bármilyen területét élvezném. Tavaly nyáron volt egy "projektünk": Arduino alapú robotot építettünk; több hónapos munka volt, a kód olyan gány volt, hogy nem is merem felvállalni hogy egyátalán közöm van hozzá, viszont nagyrészt működött és rengeteg tapasztalatot szereztem a munka során + nagyon élveztem a munka minden percét.

Biztosan ezzel a területtel szeretnék foglalkozni, és mostmár biztos vagyok benne, hogy proginfo lesz. Köszönöm mindenkinek a segítséget, a kitartásom és az angolom fejlesztem. Ettől függetlenül szívesen fogadom a további tapasztalatokat, tippeket és tanácsokat!!!

Silence

[ Szerkesztve ]

(#27) quailstorm válasza Silεncε (#26) üzenetére


quailstorm
(nagyúr)

Sok sikert hozzá. Én azóta rájöttem a mérnökinfóval belenyúltam rendesen, de a low-levelt jobban szeretem, a matekot meg annyira nem bírom, szóval nem cserélnék.

(#28) anorche1


anorche1
(őstag)

Mintha én írtam volna ki a kérdést :D
Bennem is ugyanez játszódik le most :D
Én végül a proginfót írtam elsőnek :)

Neked pedig sok szerencsét kívánok :R :K

"It never gets easier, you just go faster." Greg LeMond | gyujtom a hsz-eket, hogy vissza kapjam a rangom. Bocs.

(#29) VirsLee válasza Silεncε (#26) üzenetére


VirsLee
(aktív tag)

Tapasztalataim alapján azt mondanám (36 vagyok, több mint 10 év nagyvállalati IT tapasztalattal), hogy az alábbiakat vedd figyelembe:
- hol szeretnél élni, BP-n, vagy bárhol máshol az országban. Amennyiben BP-n, úgy a gazdinfót is figyelembe venném a helyedben. Budapesten van az összes nagy pénzügyi cég országos központja és nagyon sok külföldi szolgáltató központ is, ahol elég komolyan értékelik, ha nem csak kódolni tudsz, hanem van valami elképzelésed arról, hogy milyen üzleti folyamathoz kell valamit készítened...
- csak szakokról volt szó, iskolákról azonban nem. Ezt érdemes figyelembe venni, mert van olyan, ami egyik helyen jó a másikon pedig nem.
- való igaz, hogy ebben a szakmában angol nélkül nem jutsz el sehova, vagyis inkább úgy mondanám, hogy angol nélkül beleragadsz a 200-300e nettó havi fizu kategóriába. Többször előfordult velem is, hogy olyan eszközt tettek elém, amihez nem volt magyar leírás.
- próbálj számodra elvégezhető iskolát és szakot választani, hisz fontos, hogy sikerüljön is
- szélesítsd kicsit a látóköröd, ugyanis az informatika egy nagyon érdekes és szerteágazó dolog
- készülj fel lelkileg arra, hogy ha elvégezted és munkába álltál, és tapasztalt vagy, plusz nagy lóvét keresel, attól akár még unalmas is lehet. Szóval ez is egy munka :) Idővel meg fogsz tanulni olyan dolgokat is értékelni, amiket most még teljesen feleslegesnek tartasz :)
- matek? Semmit nem írtál róla... Emeltre mész? Remélem, hogy igen :) Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy a középiskolai anyaghoz képest sok és nehéz, és az egyik legnagyobb akadályt fogja képezni közted és a diplomád között.
- kitartás... Nos az kellene, nem is kevés :) Egy-egy konkrét probléma megoldása órákat, vagy napokat is elvehet. Kezdetben nem, de ha elég tapasztalatod van és szerencséd is, akkor már olyan szinten dolgozhatsz, hogy Te vagy a szakértő, és neked kell a megoldást szállítani. Tőled fognak kérdezni és nem fér bele olyan, hogy hisztizel valami probléma felett, mert fél óra alatt nem tudtad megoldani...

(#30) quailstorm válasza Silεncε (#26) üzenetére


quailstorm
(nagyúr)

Angolt azt amúgy tényleg nagyon hamar kezdd el komolyan venni, B2 szint ajánlott. Már első félévben architektúrákból előjöhet, hogy tele van angollal az anyag, és a tanár azt fogja mondani hogy tudni kell, mert szaknyelv.

(#31) Silεncε válasza VirsLee (#29) üzenetére


Silεncε
(őstag)

Szia!! Lássunk neki: :)

-természetesen a minimum BP (erre felénk éhen halnék ilyen szakmával (D-Alföld)) és igen, később terveznék kimenni külföldre is, nem szeretnék itt maradni (ezt még átgondolom ha látom a javulást az országon, de jelen esetben... hagyjuk)
-iskola kettő jönne szóba: ELTE és SZTE, ez a kettő ami megoldható; húzok az ELTE felé, viszont lehet a költségek miatt SZTE lesz belőle (szóba jött még a BME is mint mérnökinfó, viszont így már tárgytalan, egyébként is, a hallott tapasztalatok alapján inkább nem; többet ér a lelki egészségem, mint a kib...tt diploma)
-felénk a havi 300 is nagy szám :) de természetesen majd próbálkozok vele, majd valahogy....
-ezen vagyok, remélhetőleg sikerül :)
-ez is megvan, ha látok valami érdekeset (múltkor például a neurális hálózatok volt ilyen) akkor beleásom magam, általában rájövök, hogy kevés vagyok hozzá, azonban még így is rengeted mindent tanulok közben (ha mást nem, akkor a Google használatát :) )
-igen, ezt is számba vettem, addig valahogy minden tök érdekes, amíg nem kell minden nap azzal foglalkozni :DD
-matek közép lesz, mint írtam, bio-kém tagozaton ülök, még ha nem is lenne baj az emelt anyaggal, az alapok hiányoznak az emelt anyaghoz; viszont járok matektanárhoz, az emelt anyagokat (pl. integrálás, hasonlók) megtanulom, mielőtt egyetemre kerülnék; viszont amúgy nincs bajom vele, de mondjuk nagy haverok se vagyunk :DD de majd igyekszem
-megpróbálom :)

Köszi szépen mindenkinek mégegyszer :DD Rengeteget segítettetek, sokkal tisztábban látom már a képet és a célt is előttem :DD

[ Szerkesztve ]

(#32) quailstorm válasza Silεncε (#31) üzenetére


quailstorm
(nagyúr)

BME-re jár a haverom, órán meglepően elméleti az oktatás, egyébként meg kitapossák a beledet és felkötöznek vele a fára. (értsd: nem próbálják ki a gyakorlatban a tudást, nincs laborgyak még úgy se mint SZTE-n, oszt közben haver villamosmérnökin van)
Ami ott megéri, az a kollégium. Infrastrukturálisan, közösségileg, ott minden van, tiszta kocka Hawaii. Szakmai fejlődést is tudod garantálni projectekkel, meg az időd elverését is. Csak órán nem azt kérik.

Az meg jó, ha megkapod az emelt matekot legalább tudásban. Én Rácz Tanár Úr életműdíjas tanárnál voltam matek-fizika szakon középiskolában, emelt 82% lett (alapvetően hülye vagyok az egészhez, szóval ez jó).
SZTE-n meg kalkuluson, főleg annál az idióta gyakvezetőnél kétféle embert ismertem.
Az egyik, aki már tudta nagyjából az egészet. (emelt érettségi tudásával megvan a megajánlott kettes)
A másik a majd jövőre/majd keresztfélévben újrázó.

Rohadt sok múlik a gyakorlatvezetőn és a tanáron, a motiváltságod mindenképp.

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.