Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D@reeo: Pi-hole és a Telekom Sagemcom F@st 5670 DNS beállítása
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- bb0t: Ikea PAX gardrób és a pokol logisztikája
- GoodSpeed: A RAM-válság és annak lehetséges hatásai
- bambano: Bambanő háza tája
- sziku69: Szólánc.
Új hozzászólás Aktív témák
-
dezz
nagyúr
"(Itt megjegyzem, hogy a monitorok fényerő beállítása gyakran a kontrasztot és a háttérvilágítást is állítja.)"
Ilyennel én még nem találkoztam. Hacsak nem úgy érted, hogy attól halványul is a kép.
"Plusz, gyakran jobbak a monitor színei alacsony kontraszton, mert ott a világos színek kevésbé másznak el a monitor natív színvilága felé (ami általában vmi hugysárga)."
Erről már beszéltünk, és szerintem ez csak egyes típusokra lehet igaz.
"Aztán ha a sávosodás elkerülés szempontjából ideális kontraszton is van egy monitor (általában 50%, de persze típusfüggő), akkor is van még benne valami színhőmérséklet korrekció (mivel a monitor natív színe nem megfelelő), ami 3x8 bit esetén megint csak sávosodást okoz."
Úgy van (magam is írtam az #58-asban). Hozzátenném, a színhőmérséklet "jósága" a környezeti fényviszonyoktól is függ.
(#59): Hát igen... (Bármilyen igényéről.)
-
dezz
nagyúr
Az 1000:1-es kontrasztarány hosszabb távon munkára kicsit sok...
A fényerőt is lejjebb lehet venni, de akkor az egész kép sötétedik. Másik, hogy CCFL-nél van egy bizonyos határ, és sötét szobában még az is túl sok, marad a kontraszt lejjebb vétele.
(Annó a CRT-t sem max. kontraszton járattuk -- igaz, annak jóval magasabb is a kontrasztaránya.)
De jobb monitorokon vannak ilyenek is, mint Gamma, Temperature, Saturation, Hue... Ezeknek sem mindegy, hogy 8 vagy 10 biten "számolódnak".
-
dezz
nagyúr
3x8 bit esetén nem csak egy kicsit más, hanem durva sávosodás van ilyenkor. Nem tudom, milyen HP-t néztünk mi a napokban az Oázisban, de hasonlóan nem láttam rajta sávosodást, mint a Dellen, vagy az itthoni Eizomon. Igaz, csak futólag néztük ezt az üzletben, de ég és föld volt a különbség a másikhoz képest.
Viszont pl. a panel "10-bitesítésében" lehet különbség. Az említett Dell és HP a pepita-váltogatós FRC-t használta (persze, mint említettem, ez itt jóval halványabb, mint a 6 bit + FRC-seknél [bár, nem tűnt 1/4 annyira halványnak, mint elvileg lennie kellene, inkább fele]), a néhány éves Eizom nem csinál ilyet. Csak a sötétebb részeken látható közelről halványan egy véletlenszerű bizsergés. Talán ez teszi a különbséget.
-
dezz
nagyúr
-
dezz
nagyúr
A 3x8 bites színkezelésű monitorok besávosodnak, ha pl. lejjebb veszed a kontrasztot a maximumról (nem a fényerőt, ami a háttérvilágítást befolyásolja), mivel az a képtartalom módosításával jár. A 8 bit 256 fokozathoz elég, full feketétől full fehérig. Pl. 50%-os kontrasztnál már csak 128 fokozat van, így egy eredetileg 8 bites gradiens minden 2. lépcsőfoka elvész, mivel itt nincs 1/2-es bit. (És ez még a jobbik eset, mert itt pont feleződik a fokozatok száma, pl. egy 60%-os kontrasztnál elég érdekes dolgok jönnek ki.)
Egy 3x10 bites színkezelésű monitornál 4x annyi fokozat van (úgy is vehetjük, hogy van 1/2-es bit és 1/4-es bit, az eredeti kép 8 bitjéhez képest), így nem vesznek el fokozatok a kontraszt lejjebbvételével (pontosabban csak 25% alatt kezdenek elveszni, de ott már eleve elég halvány a kép, így nem lesz feltűnő).
Az említett Dell monitornál a 2. volt a helyzet. (Mint ahogy pl. egy jobb S-PVA-s HP esetén is.) Egyébként tényleg 3x8 bitesek ezek a panelok, az alsó két bitet (a 10-ből) itt is FRC-vel keverik ki, csakhogy ez az FRC 1/4 olyan halvány, mint a 3x6 bit + FRC-s monitorokon.
(#49): Könnyen lehet. A jobb Dell, HP, NEC monitorok is ilyenek. Az Eizokról nem is beszélve (ott a legjobbak 12-14 bitesek, és persze van még bennük pár nyalánkság).
Nyugdíjas: Ilyen fiatalon nyugdíjas!?

-
dezz
nagyúr
válasz
Nyugdíjas
üzenetére
A Dell 2209WA is 3x10 bites.
Én igazából nem is értem, hogy van képe még bárkinek 3x8 bites elektronikával szerelni monitorokat (pl. leveszed a kontrasztot, és már sávosodik is, mint állat). Persze az agyontömörített filmekkel és ugyancsak agyontömörített jpeg képekkel nem is annyira feltűnő.

-
dezz
nagyúr
A HDMI-n nincs külön audio jelvezeték, a TMDS adatvezetékeken megy az is a képi információs csomagok közé fűzve. DVI kimenet esetén HDMI-kompatibilis módban is éppen ez történik, így az adaptereknek elég simán átvezetni a TMDS jeleket az egyik csati megfelelő kivezetéseiről a másikra. Tehát (ebben legalábbis) nincs különbség az ATI-s és a hétköznapi adapterek/"fordító" kábelek között.
Esetleg az lehet, hogy az ATI-s adapter külön jelzi valahogy a kártyának a jelenlétét, és ez aktiválja a HDMI kompatibilis módot (vagy legalábbis a hang-"rákeverést").
-
dezz
nagyúr
válasz
Jim Tonic
üzenetére
Mondjuk ez csak ~1920x1080@60Hz-ig igaz, efölött a DVI-ből dual-link kell, de a hétköznapi HDMI csatik single-linkesek (viszont az újabb HDMI szabványok magasabb sávszélt támogatnak, mint a DVI, így elég a single-link), szóval ott már nem lehet egyszerűen összekötni őket.
(#31): Esetleg a #25-re, nemde?
------------
Egyébként elvileg az Eizo is kihoz egy monitort ezzel a panellal. És az Eizo-k magukban foglalják a 3x10(+) bites gamma-korrekciót, gyakorlatilag olyan lesz, mintha eleve be lenne építve a precíz kalibráció...
-
dezz
nagyúr
Azért ne már...
1. Egy monitoron csak a szemedhez legközelebb eső pixelt láthatod pont szemből, az összes többit eltérő szögből. A TN jóval gyorsabban kezd fakulni ezzel a bizonyos szöggel (és nem csak fakulni, hanem sötétedni, stb.), mint akár ez, főleg függőlegesen. A TN-en már a kép szélei is mások, míg ezen nagyjából egyenletes a kép. Mozgásra sem változik olyan látványosan.
2. A TN kevéssé szórja a fényt, így a közepesnél világosabb részeken vakít. Ez nem. (Persze nem arra gondolok, ha sötét háttéren valami fényes objektumot nézel.)
3. A TN "feketéje" messze van ennek feketéjétől.
4. A DVI-re rá lehet kötni a HDMI-t. (Jó esetben a 48/72 Hz is megy, ami a 24p-hez kell.)
5. Nekem nem tűnt olyan rossznak a válaszideje (bár csak egy tesztet néztem). Persze egy profi játékos talán sokallná. -
dezz
nagyúr
Nem tökéletes, de sokkal jobban el tudnám viselni, mint egy TN-est.
(Persze csak feltételes módban, mert 3x8 bites képkezelésű monitort eleve nem vennék.)ddekany: Igen, a videokártya CLUT-ját írja át, és vélhetően jobb lett tőle a gamma. (Csak kérdéses a számomra, mindez milyen minőségben történik, hiszen amíg az analóg kimeneten érvényesülhet a 3x10 bites a CLUT, a DVI csak 3x8 bites, tehát a meglévő lépcsőfokokon lehet egyet-egyet le- vagy felfelé lépni, holott kisebb lépésközökre lenne szükség.)
Új hozzászólás Aktív témák
- Eladó Samsung 24" Full HD LED monitor (S24C450B)
- Eladó Samsung 32" Gaming monitor C32HG70QQUXEN hajlított, szép állapot.
- LG 39GX90SA-W - 39" Ívelt Smart OLED/ WQHD 2K / 240Hz & 0.03ms / 1300 Nits / G-Sync & FreeSync
- OLED GAMING TOP MSI 321UPX QD-OLED 32 4K 240Hz
- Philips 43PUS8909 Ambilight 4k HDR 144Hz Gaming TV/monitor (5 hónap garancia)
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 mini 256GB Black-1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS3626, 100% Akkumulátor
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 256GB Purple- 1ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS4042, 100% Akkumulátor
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! I7 12700E / RTX 3060Ti / 32GB DDR4 / 512GB Nvme SSD
- HIBÁTLAN iPhone 13 128GB Pink -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3925, 100% Akkumulátor
- Lenovo ThinkPad T14 Gen1 Ryzen5 4650U Refurbished - Garancia
Állásajánlatok
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi

Én már inább arra törekszem, hogy kevesebbnek érezzem magam, és kevesebbnek is nézzek ki...