Új hozzászólás Aktív témák
-
norbert1998
nagyúr
Gratula, szép munka.
hangszoroveglegestenyleg.wmv Sírok
-
csongi
veterán
válasz lajthabalazs #48 üzenetére
Azt sejtem, hogy nem egyszeru dolog az akusztika.
Az autora kolteni kotogetni nam szeretnek, ceges, es aladas elott all. Inkabb egy ilyen univerzalsi kis valamin agyaltam. A teljes hang ehsegemet meg ugy is csak egy szuper cucc elegiteni ki, de arra penzem nincs. Teevezek egy szimfonikus koncert latogatas, mupa vagy valamerre ami erre lett tervezve, hogy vegre jol lakassam a fulem -
lajthabalazs
senior tag
10e Ft-ért lehet márkás BT / USB fejegységet kapni, szerintem jobban jársz egy olyannal a beépített hangszórókról, mint egy külön doboz. Ha a doboz elektronikája meg is van 2-3e Ft-ból, és bontott fából a doboz, ha az autóhoz előrelépést szeretnél, akkor kétutas rendszerben kell gondolkodnod, az meg sztereóban nem fog kijönni a maradékból.
Kicsit olvasgattam már hangszórókról, meg építettem is kipróbált tervek alapján egy párat, most csinálom a másodikat, és nem olyan egyszerű a reflex doboz felépítés, hogy az ember fúr egy random nyílást, és hirtelen jobban szól. Érdekes hobbi, de nem egyszerű, sok elmélet és sok mérés kell egy új doboz tervezéséhez.
[ Szerkesztve ]
-
csongi
veterán
válasz lajthabalazs #45 üzenetére
Van, de gyari beepitett, es a cd- t sem eszi mar meg. De a radiot unom nagyon.
wender: elol egy sub furat, nem segitene valamennyit, kisebb hangeron a basszus ervenyesulesehez?[ Szerkesztve ]
-
wender
csendes tag
válasz lajthabalazs #17 üzenetére
Egyértelműen jobb amit említettél 2.1es rendszer az enyémnél. Nekem is van a számítógéphez logitech x-230, összehasonlíthatatlan. Szerintem csak pénz kérdése az egész, mert egy jó minőségű kétutas hangszóróval biztos, hogy szebben szólna, teltebb hangot adna alsó frekvencián is. Nekem kezdésnek teljesen megfelelt az elvárásoknak ez a belépő kategóriás SAL, majd ha megunom feltuningolom vmi márkásabbal.
-
csongi
veterán
Jó lett Én szeretek minden házi próbálkozást és értékelem is.
Azt viszont nem tudom, a sztereónak van e értelme, egy helyről szól mindkét oldal, lehet ebből valamit hallani? Vagy éppen arra jó, hogy minden hang megmarad, nincs veszteség a monóhoz képest?
Tervezek venni egy olcsóbb darabot én is, kocsiba használnám, de félek a kis tér megöli a zenei élményt. -
Paci.
tag
Én is hasonló projekten vagyok, csak kicsit óvatosabban. Első lépésként rendeltem egy MP3 lejátszót és egy kis D kategóriás erőlködőt, mindenből a legolcsóbbat természetesen . A kettő együtt se volt 1500 Ft. Egy gyors teszt erejéig összecsaptam, és rádugtam egy régi SHARP minihifi dobozait. Elvileg 2x3W az erőlködő, de sokkal szebben kihajtotta a 10W/8Ω -ot mint vártam. 5V/1A tápot kapott, vígan el van vele. Gondolkozok hogy építsek ennek dobozt, vagy rendelgessek egy fokozattal komolyabb cuccokat és majd azokból. Igazából az erősítővel elvagyok, nem audiofil használat a cél hanem tábortűz mellett "nembajha ráfolyik asör". Az MP3 lejátszóból meg emberi áron vannak komolyabb darabok is, ebből max a BT hiányzik. USB, SDkari, rádió, AUX van rajta. Mi kell még?
(a képen a teknőssegg az egy pendrive ám, egyetlen kisteknősnek sem esett bántódása a művelet során)
[ Szerkesztve ]
Vétkezz csak, gyónni ráérsz...
-
FATtila78
tag
Hát engem se a design, se a hangminőség nem győzött meg :/ de nem rossz hobbi lehet az elektromos bütykölês
MNDNT TD PPLFN MGMNDMBR
-
User64476
őstag
válasz lajthabalazs #36 üzenetére
Szinusz inverter!
-
Halkow.
senior tag
Nagyon komoly
-
dlaj
őstag
válasz lajthabalazs #32 üzenetére
Én sem értettem, ameddig (véletlenül) meg nem hallgattam.
-
Lalaland
tag
Érdemes erre is pillantást vetni.
N o S o u n d J u s t S p e e d
-
User64476
őstag
válasz szupermacs #27 üzenetére
Autó akku, inverter, 220v, zene. Más megoldás túl belematatós lenne.
-
User64476
őstag
válasz blueMerle #21 üzenetére
Ott a pont. Ezek az autós koaxok mindig magas qts-el készülnek, és az fs is magas, tekintve hogy kváti open air rendszerben kell szólniuk. Mélye ennek sosem lesz, mert az átvitel 110hz környékén a tervezésből fakadóan lekonyul. Én egy pár sima mélyközép-csipogó kombót tett volna bele a csipogón kondival. Az átvitel ígyis úgyis esetleges, de több mélye lenne. Amúgy ügyes jópofa munka!
-
Bloksma
aktív tag
Respect!
-
lajthabalazs
senior tag
-
dlaj
őstag
válasz szabifotos #23 üzenetére
Ha olcsón szeretnél jót, és nem ragaszkodsz az alkotás öröméhez ajánlom a cuccot.
Tegyél fel egy jó minőségű fejhallgatót, és hallgasd meg azon keresztül a 6. perctől a 8. percig. Az e-bayról megveheted 5 ezer párszáz forintért. -
lajthabalazs
senior tag
válasz szupermacs #29 üzenetére
A képet csak később láttam. Egyrészt ezekért szerintem nem kár. Másrészt nem hiszem hogy érdemes bármilyen átalakítást eszközölni rajtuk. Ha van 80e Ft-otok a projektre, és van kedved barkácsolni, akkor ajánlom vegyél egy aktív hangszórót, abban kapcsolóüzemű táp lesz, azt sokkal könnyebb kiiktatni, és meghajtani egy külső aksiról, valami készre szereltről, amihez van töltő is.
De alternatíva lehet az épített hangdoboz és egy autós fejegység, azt eleve akkus működésre tervezték, és akkor a BT-s csodák hangminőségét jóval túl tudod szárnyalni a 80k-ból.
-
szupermacs
veterán
válasz lajthabalazs #28 üzenetére
Akkor lehet, hogy végül marad a vásárlás. Félnénk tönkretenni ha valami nem jönne össze.
-
lajthabalazs
senior tag
válasz szupermacs #27 üzenetére
A hangszóró "teljesítménye" nem igazán releváns. Azt kell megmérni, hogy a preferált hangerő mellett mennyit fogyaszt az erősítő, és ahhoz kell méretezni az akkut. Teljesen kezdőként nem ajánlanám, hogy hozzáfogjatok az átalakításhoz. Valamennyire kell érteni az erősítők tápáramköréhez hogy jó helyre tudd bekötni az akkut, és az elektronikához, hogy a töltést meg tudd oldani.
-
szupermacs
veterán
Sziasztok.
Nagyon amatőr szinten vagyok az ilyenekkel, de most terveztünk haverral venni egy bluetooth hangszórót 80 környékén, viszont van egy erősítője neki hangfalakkal és azon gondolkodtunk, hogyan lehetne mobilisabb formába átalakítani az egészet. Tehát a kérdésem az lenne, hogyan lehetne megoldani és milyen áramforrás kellene hozzá tölthető akku formájában (teljesítmény) ami kellene hozzá HA lehetséges ezt megoldani. A hangfalak egyenként 20 Wattosak. Nem akarunk bluetooth-ot bele, meg semmi egyebet, a jack csatiról menne a muzsika. Házat se nagyon akarunk neki külön építeni, persze szétkapjuk, ha csak úgy tudjuk megoldani az akksit.Remélem valakinek van ötlete hozzá és nem kell fölöslegesen pénzt kiadnunk egy új hangszóróért, amikor van már egy ilyen ősrégi de jól működő cuccunk.
Ha pedig nem sikerülne a mi projektünk, szívesen rendelnék a kollégától egy házilag összeszerelt hangfalat, ha megoldható!
[ Szerkesztve ]
-
-
szabifotos
senior tag
Szép munka!
Én is most tervezek hasonlót, csak kisebb, tenyérnyi méretben. Nem tudja valaki milyen hangszórókat használnak pl. a kis JLB-ekben? Hallottam már szólni és tűrhető a mély tartománya, persze nem ordítós hangerőn.
Én minimális költséggel próbálkozom megcsinálni, úgyhogy találtam itthon egy hyundai magnót amiből a hangszórókat kiszuperálva próbálkozom majd alkotni. Pici 5V-os erősítőről, így elég neki egy cella is majd. Én bontott laptop akksiból szedett cellákat használok majd. Teszek rá Protection board-ot. Meg lehet majd valami hasonló töltőelektronikát mint a tied.
Majd látom milyen lesz.... ezek a tervek. (Igazából szükségem nincs feltétlen ilyen kis hangszóróra, de jó érzés alkotni. Valamire majd jó lesz )[ Szerkesztve ]
-
rozsasandor9
tag
Respect!
"Life was like a box of chocolates. You never know what you're gonna get."
-
blueMerle
veterán
Nekem ilyen hangszórók vannak az autóban (már nem sokáig), egy rakás lósz.rt nem érnek pedig minőségi Blaupunkt cucc hajtja meg, nem tudom, Te ebből hogy hoztál ki jó hangzást...de biztos A cucc ettől még persze tetszik.
-
Danex
addikt
Én csináltam erősítőt "bömbidobozhoz tervezve" arduinoból.
Az arduino-t IR-el lehetett vezérelni, némitás, hangerőállítás (sufni tuningba egy servo motorral ), relékkel bemenetválasztó (BT-AUX). Majd digitális leddel hangerőállapot, illetve IR parancsra akksi állapot.
tápellátás multifunkciós, azaz volt direkt bemenet a tápegységről üzemeléshez, illetve 12V akksihoz, meg egy másik bemenet bármihez ami 12V alatt (pl USB powerbank).
A probléma az volt, hogy a doboz amibe építettem túl nagy volt, illetve a relék túl sokat fogyasztottak ,szóval a vezérlést kihagytam most a bömbidoboz projectemből, talán jövőre
-
őstag
Respekt a minőségi munkáért !
1151,AM4,1366,2011, - Lapok,procik,vinyók,tápok,vga-k -akciósan. - 70-2340239
-
addikt
Nagyon zsír!
iPhone felvásárlás előfizetéses is!
-
lajthabalazs
senior tag
Jók ezek a kétututas koncentrikus szélessávú hangszórók? Mondjuk összehasonlításban egy 2.1-es aktív PC-s hangszóróval hasonló árfekvésben? Pld Logitech Z213.
[ Szerkesztve ]
-
daninet
veterán
Nincs rá eszközöm, hogy rögzítsem. Telefonnal úgysem adja vissza. Olyan hangja van, mint a jobbféle asztali kis hangszóróknak. Helyén vannak a hangok, nem doboz, nem zavaróan magas. Kitömtem vatelinnel, így nincs zörgés-kongás sem.
A gagyi kínai bluetoothnak van egy alapzaja, de azzal nehéz bármit is kezdeni, ha tehetem aux-ról használom.Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>
-
daninet
veterán
Közben kikerestem neked, a TDA7492P 12-24V-on megy, a BT előtt gondolom van egy 5V-os stepdown, így annak mindegy. Ezért nincs mély hangod. 24V-on kell járatnod ezt az erősítőt a normális hangzáshoz.
Próbáld ki, hogy kikötöd a bal vagy jobb csatorna bemenetét az erősítőből, rögtön kicsit színesebb lesz azon az egyen.A másik amit javasolok neked, az az előerősítő. Aliexpresszen a DIY kit amit én is használok 2-3e max, és mivel nincs megtervezve akusztikailag a dobozod, lényegesen lehet javítani a hangzáson. Nem mellesleg lesz mindenféle tekerőd, hangerő, balansz, tre, bass.
[ Szerkesztve ]
Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>
-
daninet
veterán
Rossz a link, ez a teljes mappa
Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>
-
daninet
veterán
Eléggé hasonlót csináltunk, mondjuk én dizájn terén tovább mentem. [link]
Azóta nyomtattattam hozzá egy saját logót az elejére írott betűkkel mint a marshall erősítőkön
Én ólom akkut használtam, mivel az igénytelenebb és tovább tart sokkal (kb 8 óra zeneidő nagy hangerőn).
Ami a gond, hogy ez az erősítő (és az enyém is) nem 12V-os, hanem 12-14V-os, és 12V-on hajtva bizony a mélyhang megszenvedi. Valamit ki kell majd erre találnom.
Én raktam bele RCA csatlakozást a bluetooth mellé, és van benne egy előerősítő is a hangszínek szabályzásához. A hangszórók nem a képen láthatók, új pioneer csodákat vettem bele.[ Szerkesztve ]
-
wender
csendes tag
attilasd
Mély kicsit kevés benne, de szerintem nem a doboz miatt, ennyi pénzért szerintem szépen szól. Tényleg nagyobb hangerőnél szól igazán jól, akkor már löki a mélyet is. Majd lehet feltöltök még egy videót, abba kihajtom rendesen, iszonyat ereje van egyébként.fonix232
Tisztában voltam én is, hogy lehetetlen a 4200mAh, voltak ebay-en ennél még durvább leírások (6000mAh), ezt találtam árban és leírásban a legjobbnak, plusz figyeltem, hogy milyen véleményt írnak róla. Más is ajánlotta az arduino-s megoldást. Lehet a jövőben még tovább fogom alakítani.Garyka
Egész pontosan 2765gramm.commanDOS
Igen, eszi az aksit rendesen, ezért is már csak gyors megnézem, hogy mennyin áll és kapcsolom is le. Eredetileg azt a kapcsolót arra használtam, hogyha csak áramról megy akkor azzal a kapcsolóval kellett variálni az állapotokat, csak túl bonyolultnak találtam és meghagytam az aksi kijelzőnek.dlaj
[Tessék.] -
dlaj
őstag
A bluetooth-os erősítőhöz kérhetek egy linket?
-
Дмитри
újonc
Nice work! Хорошая работа!
-
commanDOS
senior tag
Sok dolgot másképp csináltam volna, de az ötlet és az, hogy nem bonyolítottad túl az teljesen rendben van.
Pont a minap jutott eszembe, hogy vajon házilag megépíthető-e egy ilyen BT-s hangszóró. Ha drága de tuti alkatrészeket vettél volna hozzá, akkor semmi értelme az egésznek, mert a végén olcsóbban megvehettél volna egy gyári, jó minőségű hangszórót, szóval ez így van jól. Sok dolog ízlés kérdése, de egy hozzászólást engedj meg a hangszóróddal kapcsolatban: A akksi töltöttségjelzőnek tök felesleges egyfolytában világítania (még DOT kijelzésnél is), csak eszi az áramot. A macbookokon van hasonló, ott van mellette egy gomb és amig azt nyomva tartod, addig mutatja a szintet. Hiszen állandóan úgy sem nézegeted. Egy mikrokapcsoló (nyomógomb) az egész, amivel az lm3914 tápját zárod. Amúgy szép munka.[ Szerkesztve ]
Kihelyezett tőke visszaáramoltatási szociális ügyintéző: pénzbehajtó :)
-
wender
csendes tag
Köszönöm.
Valóban nem jön át videóról a tudása, lehet nem megfelelő zenéket választottam, pedig közepes hangerőtől felfele már a mély is elfogadható benne. Külön hangszínszabályzó programokkal lehet javítani, hogy több mély legyen benne. Persze függ az adott zene minőségétől is. Sokat tesztelgettem, mikor lesz a legjobb a hangzás, de nem akartam nagyra sem a dobozt, még így is épphogy belefér egy átlagos hátizsákba. -
ericssonfan2
tag
Grat, jó cucc!
A basszust tudtad volna növelni, ha beraksz 1-2 passzív sugárzót."A music lover listens to music with his sound system. An audiophile listens to his sound system with music."
-
Garyka
tag
Nagyon baba szerintem olcsóbbra jöttél ki. Mekkora a súlya?
-
fonix232
aktív tag
Faja, de két dologra felhívom a figyelmed:
- Az az akksi akkor volt 4200mAh, mikor én a pápa. 18650 formában LEHETETLEN 4200mAh-t összehozni, még LiPol akksikkal is. A nagyon max az a 3400mAh, és azt nem kapod meg 4db 2000Ft alatt Inkább darabja lesz kb. dupla annyi, de ez a minőségén is érződni fog.
Azok az Ultrafire cellák 500-1000mAh maximum. Sokkal jobban jártál volna egy 12V-os LiPoli cellával, amit RC autókba szánnak (egyszerűbb tölteni, és az biztos minőségi, igaz az ára 10e körül van).
- Az akksitöltővel is vigyáznék, olyan pici elektronika mellett. Főleg hogy zárt és éghető helyen van. Az olcsó töltők sajnos hamar kinyiffannak, 20-30 ciklust ha meg fog neked élni az a darab. Ezért is ajánlom az RC-s akksit, azt könnyebb tölteni.Egyébként faja lett, tetszetős darab Mondjuk engem jobban érdekelt volna egy Arduino-s megoldás, ahol a BT-t külön kötöd rá egy erősítőre, és a gombokat is meg tudod magadnak tervezni (megy egy 16x2 kijelzővel kiírni az akksi állapotát, stb.).
Mert csak.
-
f(x)=exp(x)
őstag
Nagyon jó lett, de hogy szól? Mert a videóból (nekem) csak annyi jön le, hogy van hangereje bőven.
-
Kékes525
félisten
Gratula! De hogy szól? A videó alapján egy kicsit doboz hangja van, kevés basszussal. Összehasonlítva a hasonló áru termékekkel milyen?
Minden számítógép füsttel működik, ha kimegy belőle, akkor nem működik.