Hirdetés

2021. július 29., csütörtök

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) hunluki


hunluki
senior tag

Rpi4 4 gigás fejetlen módban pörög nálam, torrentezik, sambázik, pi-hole-ozik, raspotify-ozik, van rákötve egy 1 terás 2,5-es HDD és egy ilyen két darab 4 terás ironwolf-al raid0-ban. Relatíve értéktelen adat van rajta, (filmek, sorozatok, mesék plex alá), illetve ami fontos az hetente kiíródik a terásra és megy fel onedrive-ra is.

Ami kimondott optimalizálás ha plex szervert futtatsz és ramod mérete engedi akkor érdemes létrehozni egy tmpfs-t és plexet megkérni hogy oda transzkódoljon ha szükséges, így nem írja folyamatosan az sd kártyát ami határozottan jót tesz az élettartamának. Sőt, igazából bármi ilyen temp dolog ha elfér akkor érdemes tmpfs-be kirakni ahelyett hogy szegény sd kártyát karistolja.

Amúgy 720p egy egész korrekt sweetspot egy ilyen rpi4-nek, ha minden x264-be van és mehet a direct stream akkor simán elbír 10+ klienst is, igazából a storage tempója lesz a limitáló tényező.
Ha transzkódolni kell akkor abból 2 720p elcsúszik egymás mellett, igaz ilyenkor eleinte kicsit döcögősen indul a film, viszont miután előre tudott dolgozni picit utána "kisimul" és hibátlan. A max load amit plexen láttam az két darab 720p transcode, 2 direct stream és egy 480p, vegyesen lokál hálón és neten kifele is, plusz emellett a fent vázolt 24/7 futó alapfunkciók.

Maga a kütyü egy ilyen házban van, félévente szoktam adni neki egy kis WD40-et hogy olajozottan menjenek a dolgok, de amúgy a nappaliban van, napi zaj mellett alig észrevehető ennek a kis "házi szervernek" a hangja.

Keresek i7 7700T Procit

(#2) Fecogame válasza hunluki (#1) üzenetére


Fecogame
veterán
LOGOUT blog

Próbáld ki kikapcsolt ventilátorral, úgysem fog 80 fok fölé menni (sőt, 65 fölé se). ;)

Lassú a mobilinterneted? 4G/LTE antennák, közvetlenül raktárról ---> http://bit.ly/LTE_Antennak

(#3) hunluki válasza Fecogame (#2) üzenetére


hunluki
senior tag

Most kíváncsiból ránéztem, ventivel komolyabb load alatt 50 fok körül van. Igazából amikor vettem én is filóztam hogy a sima házat veszem de csak 1 dollár körül volt a difi, akkor meg úgy voltam vele hogy max nem kötöm be és kész :)

Régebben le is volt húzva róla a pörgettyű, de azóta bekerült egy zárt szekrénybe és egyre több feladatot is kapott, inkább biztos ami tuti alapon visszatettem rá, úgysem látom/hallom, ha meg hallom akkor leállítás, wd40, start, félévente ez az egyperces belefér ;)

Amúgy még egy icipici plex: Érdemes a /var/lib/plexmediaserver/Library alatti application support mappát is átrakni máshova (mezei symlink), egyrészt mert elég szépen el tud hízni (nálam jelenleg 24 gigára van dagadva), illetve ide generálódnak a thumbnailek és ide íródik a plex féle DB is ami ugye konstans rengeteg apró írás ami nem sdkártya barát :)

Keresek i7 7700T Procit

(#4) hallador


hallador
addikt

Ezek az RPI-k nagy királyok. A 8 GB-oson fut ESXi is. Jó cucc. Rajta 3 db kis Linux. Nekem eddig ez az RPI jön be.

The further a society drifts from truth, the more it will hate those that speak it. (George Orwell) [Work Machines: HP EliteBook, HP ProBook & Linux Mint 20 ; Entertainment: Apple Macbook AIR M1]

(#5) hunluki válasza hallador (#4) üzenetére


hunluki
senior tag

Jaja, határozottan jó cucc. Eleinte csak poénból vettem, azóta kb mindent kiszerveztem rá ami miatt folyamatosan kéne mennie a fő gépemnek. Olyan perverzségekre is vetemedtem hogy x265 veryslow preset-el kódoltatok vele gépen vágott videókat is :D PC-n bevágom a kész mappába ami egy samba share, ő meg szépen éjszaka összenyomja és ha végzett átrakja az archívba, onnan meg resilio-n küldi körbe a családnak. Nyugi, nem kell egész estés mozikra gondolni, általában ilyen 5-10-15 perces vagdosott videók.

Igazából egy dolgot hiányolok belőle, egy kicsit erősebb grafikát hogy tudjon 4k-ból 720p-be transzkódolni on-the-fly (ha kifele küldök filmet), bár ha nagyon ilyet szeretnék akkor inkább építenék egy celeronos konfigot (mert ott ezt a quicksync tudja) de igazából csak érdekesség lenne, különösebb igény nincs rá. Vagy egy nvidia shield is tudja ugyanezt, azon is filóztam de akkor meg már megvolt az rpi.

Keresek i7 7700T Procit

(#6) Sanyi.mTs válasza hunluki (#1) üzenetére


Sanyi.mTs
addikt

Ezeket milyen OS alatt csinálod?

(#7) hunluki válasza Sanyi.mTs (#6) üzenetére


hunluki
senior tag

Mezei gyári raspbian, 32 bites.

Keresek i7 7700T Procit

(#8) kymera válasza hunluki (#7) üzenetére


kymera
senior tag

Az Android is rátolható ?

1151,AM4,1366,2011, - Lapok,procik,vinyók,tápok,vga-k -akciósan. - 70-2340239

(#9) hunluki válasza kymera (#8) üzenetére


hunluki
senior tag

Elvileg igen, gyakorlatig sose próbáltam: [link]
Vagy van ilyen is: [link]

Passz, droidos téma távol áll tőlem, nekem a linux a kézenfekvő. Na meg ugye nálam kijelző sincs me' túlképp minek ;)

Keresek i7 7700T Procit

(#10) Kendek


Kendek
nagyúr

Nálam egy 8 GB-os megy NAS-ként, 4 TB-os 870 EVO van rákötve.
Oprendszernek Ubuntu-t választottam, base-arm64.tar.gz-ből építve, 19.04-től frissítgetve, most 21.04. Az alapok persze a hivatalos forrásból; kernel, firmware és bootloader EEPROM.

Headless felhasználásra a config.txt-m; [link]
A teljesítmény és az energiagazdálkodás optimális arányát próbáltam összehozni.

/etc/rc.local; [link]
HDMI és a felesleges USB portok kikapcsolása.

USB - SATA adapter választásánál fontos a chipset, mert eléggé háklis a Pi rá, és csak bizonyos típusokkal lesz jó az UAS. ASM1153E és ASM1351 amiket én javasolni tudok, rajtuk megfelelő firmware-rel. Úgy még a TRIM / UNMAP is menni fog ezekkel. Jómagam StarTech kábeleket használok; USB3S2SAT3CB (firmware 140509_A1_82_40) és USB312SAT3CB (firmware 150708_B1_0A_02).

Ehhez a TRIM / UNMAP támogatásának engedélyezése; /etc/udev/rules.d/01-unmap.rules:

ACTION=="add|change", ATTRS{idVendor}=="174c", ATTRS{idProduct}=="55aa", SUBSYSTEM=="scsi_disk", ATTR{provisioning_mode}="unmap"

Plusz tudni kell, hogy a Pi újraindításkor és leállításkor vészhelyzeti leállításra készteti a HDD-ket és SSD-ket. Ami nem tesz jót nekik. Ennek kiküszöbölésére egy másik UDEV szabály; /etc/udev/rules.d/02-manage_start_stop.rules:

ACTION=="add|change", SUBSYSTEM=="scsi_disk", RUN+="/bin/sh -c 'echo 1 >/sys/class/scsi_disk/%k/manage_start_stop'"

és egy szkript; /usr/lib/systemd/system-shutdown/hdd.reboot:

#!/bin/sh

[ $1 != reboot ] || [ $(printf /dev/sd[a-z]) = "/dev/sd[a-z]" ] || {
sleep 0.1s && hdparm -y /dev/sd[a-z] &
sleep 3s
}

A hálózat optimalizálásához egy kis tuning; /etc/sysctl.d/01-network-tuning.conf:

net.core.rmem_max=16777216
net.core.wmem_max=16777216
net.ipv4.tcp_rmem=4096 262144 16777216
net.ipv4.tcp_wmem=4096 262144 16777216
net.ipv4.tcp_mem=4194304 4194304 4194304
net.ipv4.udp_rmem_min = 8192
net.ipv4.udp_wmem_min = 8192
net.ipv4.tcp_fastopen = 3

Torrentnek nálam a qBittorrent vált be, jól beállítva az 500 megabites internetemet maximálisan kiszolgálja. Kb. 45 MB/s fölött már nem olyan reszponzív a webes felülete, de szépen tölt 60+ MB/s-al is.
Mindemellett az összes adatot titkosítva tárolom, amihez az Adiantum a legoptimálisabb, nálam fscrypt-tel.
Hálózati fájlátvitelhez a legjobb sebességet az FTP és az rsync tudja. Előbbi SmbFTPD, az egyetlen ami tényleg használható, a Synology-nak is bevált. Utóbbihoz meg egy daemon fut, amivel kliensoldalról lehet kommunikálni. De ezek mellett az NFS amin keresztül egyszerűen kezelhetőek a fájlok, és a MiniDLNA amit a tévé is lát.
Interneten keresztüli eléréshez WireGuard és OpenVPN. Utóbbi főleg a munkahelyi hálózaton szükséges, mert csakis a 443 TCP használható.

<-ƘƘ->

(#11) hcl


hcl
félisten
LOGOUT blog

Rendesen összerakott cikk, grat :)

Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

(#12) Fecogame válasza hcl (#11) üzenetére


Fecogame
veterán
LOGOUT blog

:R

Lassú a mobilinterneted? 4G/LTE antennák, közvetlenül raktárról ---> http://bit.ly/LTE_Antennak

(#13) Dißnäëß


Dißnäëß
addikt

Nálam egy htpc/Roon Core épül miniITX x86-on, és két Pi4/4G lesz Ropieee-vel a két lejátszásért felelős végpont az USB-s DAC-ok előtt (multi room felállás).

A saját Pi4-em már minden vót. Armor passzív ház a legjobb a világon, bár a GPIO-kat betakarja, így a 40-tűs "IDE" kábel nem megy már rá, csak némi finomabb fémreszelést követően, erre gondolhattak volna.

NAS-nak én nem használom, ZFS van Ironwolf-okkal, meg ECC RAM-al, a Pi-ken nem ECC a memória, így úgy döntöttem, ejtem a dolgot, mivel a ZFS többet ér nekem, mint a Pi maga.

A lónak van lovásza, a tehénnek tehenésze, a madárnak madarásza, a halnak halásza. A disznónak akkor miért nincs disznásza, vagy méginkább, disznésze ?

(#14) Dißnäëß válasza hcl (#11) üzenetére


Dißnäëß
addikt

Lehetne ebből esetleg egy összefoglalót építeni, vagy beépíteni meglévőbe, pl. a Raspberry Pi topic-ban, hozzátéve Kendek okosságait is. Hasznára válna mindenkinek, ez "csak" egy blogbejegyzés, az RPi topic elbírná.

Vagy ennek a blogbejegyzésnek a linkjét ott megadni legalább az összefoglalóban. Na be is írok oda rájuk.. (De akkor ezt a blogbejegyzést még mindig frissíteni Kendek cuccaival, hogy meglegyen egy teljesebb összkép). ;)

A lónak van lovásza, a tehénnek tehenésze, a madárnak madarásza, a halnak halásza. A disznónak akkor miért nincs disznásza, vagy méginkább, disznésze ?

(#15) Fecogame


Fecogame
veterán
LOGOUT blog

Többen is kérdeztétek privátban, hogy van-e leírásom az RPi-Monitor és a rTorrent/ruTorrent telepítéséhez. Írtam róla két bejegyzést a blogomba, illetve betettem a linkeket a fenti cikkbe is :)

Install and Customize RPI-Monitor

Install and Configure ruTorrent on Raspberry Pi

Lassú a mobilinterneted? 4G/LTE antennák, közvetlenül raktárról ---> http://bit.ly/LTE_Antennak

(#16) Dißnäëß válasza Fecogame (#15) üzenetére


Dißnäëß
addikt

Érdekes ez az rTorrent dolog.

Én qbittorrent-nox-ozok. Ez a qbittorrent parancssoros kliense, mely egy tetszôleges porton fullos weboldalként adja a gradikus GUI-t bármilyen böngészô alatt, ahonnan ô vezérelhetô. Apache sem kell alá.


Ez a kliens oldalon látott GUI. Teljesen fullos, mint az alkalmazás maga, fájlt is lehet feltölteni neki (mármint torrent fájlt).

Szerk.: az asztalin lévô klienssel a gyorsan lejövô motyókat lerántom. Ami viszont ritkaság, kevés seed, lassú, stb... azt beadom a Pi-nek, aztán szedegetheti szépen éjjel-nappal, akár modem sebességgel is, mint a hôskorban. Legalábbis nálam ez 1 féle felhasználási mód, úgyis wifin van a sarokba eldugva, nem az 1000-es neten kábelen.

[ Szerkesztve ]

A lónak van lovásza, a tehénnek tehenésze, a madárnak madarásza, a halnak halásza. A disznónak akkor miért nincs disznásza, vagy méginkább, disznésze ?

(#17) Fecogame válasza Dißnäëß (#16) üzenetére


Fecogame
veterán
LOGOUT blog

qBittorrentet próbáltam már én is, tetszik, viszont számomra hiányoznak belőle funkciók:

- RSS feed olvasás automatikusan
- Előre beállított rule-ok alapján a megjelölt torrentek eltávolítása
- Forgalom statisztika
- Címkék a torrentekhez (bár ezt lehet tudja)

Ha legalább az első kettőt tudná, akkor kipróbálnám hosszabb távon is :)

Lassú a mobilinterneted? 4G/LTE antennák, közvetlenül raktárról ---> http://bit.ly/LTE_Antennak

(#18) Dißnäëß válasza Fecogame (#17) üzenetére


Dißnäëß
addikt

Na, ez passz. RSS-hez nem volt meg kozom.

A lónak van lovásza, a tehénnek tehenésze, a madárnak madarásza, a halnak halásza. A disznónak akkor miért nincs disznásza, vagy méginkább, disznésze ?

(#19) Chuck Norris válasza Fecogame (#17) üzenetére


Chuck Norris
senior tag

Jó a cikk :K
Én megvettem a kis gyári hűtőbordákat és tokot így sem fordult elő soha, hogy túlmelegedett volna, tápnak meg a Huawei telefonom töltőjét használom, egy 2.5-ös diszk van rádugva azt szépen meg is tudja hajtani.
A raspbian-al én is sokat játszottam de aztán rájöttem, hogy sokkal egyszerűbb a libreelec -et feltenni, és a repository-kból mindent lehet telepíteni, igazából még a parancssort sem kell használni csak beklikkeltem az smb-t meg a torrentet. Egy giroszkópos távirányítóval nyomogatom amikor filmet nézek rajta.

[ Szerkesztve ]

Eladó Mizuno wave kazan (44.5)

(#20) 0519 válasza Kendek (#10) üzenetére


0519
senior tag

Hello!

Kérlek, az ASMedia chipek firmware firssítéséről írj egy pár szót. Nem találok leírást erről és a weboldaluk sem említi.

''Vígan ülünk tort azok fölött akik ellenünk törtek'' -Addams family

(#21) Kendek válasza 0519 (#20) üzenetére


Kendek
nagyúr

Külső 2,5" mobil rack-ek topikja és Külső 3,5'' mobil rack-ek topikja

Ezen topikok összefoglalójában le van írva a firmware frissítés menete. Lényegében van hozzá egy windowsos progi amin keresztül beállítható, és elvégezhető a felírás. De ha az említett 1153E vagy 1351 chipekhez érdekelne, akkor szívesen adok egy összeállítást (előbeállított tool és a firmware fájl) amivel én frissítettem.

[ Szerkesztve ]

<-ƘƘ->

(#22) 0519 válasza Kendek (#21) üzenetére


0519
senior tag

Köszönöm az infot!

Más típus van nekem (ASM1053E), így kibogarászom a linkelt oldalakról.

''Vígan ülünk tort azok fölött akik ellenünk törtek'' -Addams family

(#23) SunMount3r


SunMount3r
nagyúr

A szokásos kérdés, hogy ezekkel az "armor" (sokat mondó), mindent lefedő hűtésekkel nem csökken e Wi-Fi képesség?

(#24) Kendek válasza SunMount3r (#23) üzenetére


Kendek
nagyúr

A NYÁK-on kialakított antenna környéke félig-meddig nyitott, így kevésbé árnyékolja le a jelet. Nagyobb probléma lehet magának az integrált WiFi-nek a képessége, mert eléggé limitált a busz, és a 12 MB/s az már nagyon jó átviteli sebességnek számít. Mindenesetre pl. LibreELEC-hez tökéletes, és nincs gond a jelerősséggel.

<-ƘƘ->

(#25) copass válasza Kendek (#24) üzenetére


copass
veterán

+1
nekem a ventis van és nincs gond a wifivel panelban.

"amikor valaki baromságokat beszél, megszületik egy unikornis"

(#26) Novver válasza copass (#25) üzenetére


Novver
senior tag

+1
Szintén ventissel bíbelődtem, téglaházban sincs vele gond 86nm-en.

Life is a game... The game is my life!

Copyright © 2000-2021 PROHARDVER Informatikai Kft.