Hirdetés

2020. június 3., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  BLOGOUT  »  [Re:] [raczger:] Póráz

Hozzászólások

(#1) Lauda


Lauda
(félisten)

Csak a szokasos hozzaallas. Nem is kommentalnam. :W

(#2) anorche1


anorche1
(őstag)

Természetvédelmi területen lehet kerékpározni? :F

Szerk.: Tényleg lehet, az arra kijelölt úton.

[ Szerkesztve ]

"It never gets easier, you just go faster." Greg LeMond

(#3) raczger válasza anorche1 (#2) üzenetére


raczger
(őstag)

Sokfelé lehet bringázni: [link]

Mélyen az erdőben nagyon ritkán van ilyesféle probléma, oda már tényleg csak az megy aki szokott túrázni és tudja, más is van az erdőben.
Visegrád, Dobogókő és az ehhez hasonló helyeken katasztrófa, leparkol, 1km-t sétál, aztán letudva a természetjárás.

Tavaly szóltam rá egy emberre, hogy tegyen pórázt a kutyára, lassan mentem felfelé, így is sikerült elém ugrania a kutyának, aztán visszaszólt "Ki tudod kerülni". Mondtam neki, nem zavar engem, csak jön egy vad, utánaszalad, aztán nem látja viszont. Reakció "Nem fog". Szóltam is neki, sokan gondolták már ezt, aztán már csak a kutya holttestét találták meg...

www.movat.hu - http://bit.ly/2mIziA4

(#4) szaszlaci


szaszlaci
(addikt)
LOGOUT blog

Hol szaladgáljon a kutya, ha nem az erdőben? Valóban a gazdája felelőssége, hogy, ne harapjon meg senkit, valamint ne kergesse (kapja el) a vadakat. Azonban miből gondolod, hogy neked kellene megmondanod, hogyan érje ezt el? Csupán abból a nyilvánvaló önérdekből kiindulva, hogy téged zavar bringázás közben. Eleve, hol mész te és hogy (egy tájvédelmi körzetben, turistautakon), ahol csak úgy eléd ugrik egy kutya? És ha egy kisgyerek szalad eléd, akkor is a szülő a barom, mert nem kötött rá pórázt? Véletlenül nem lehet, hogy veled, a hobbid gyakorlásával van a gond?

Másrészről meg egyetértek, ha a kutya veszélyes, neveletlen, de ezekkel baromira nem az erdőben (nem saját felségterületükön) lehet találkozni, hanem kerítésen kiszökve, vagy "szimpatikus" kisebbségiek pitbulljaként.

■■■ pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt

(#5) raczger válasza szaszlaci (#4) üzenetére


raczger
(őstag)

"Hol szaladgáljon a kutya, ha nem az erdőben?"
Ha a kutyának sok mozgásra van szüksége, akkor panelba ne vigyék a kutyát.

Alapvetően probléma, hogy szabadban nem igazán vannak helyek ahol a kutyát el lehetne engedni szabadon. Viszont az erdő biztosan nem lenne megfelelő hely erre.

"Azonban miből gondolod, hogy neked kellene megmondanod, hogyan érje ezt el?"
Nem én mondom meg, hanem a törvény (vagy jogszabály), ha azt betartaná a többség, a bejegyzés sem született volna meg.

"Eleve, hol mész te és hogy (egy tájvédelmi körzetben, turistautakon), ahol csak úgy eléd ugrik egy kutya?"
Például
itt elég gyakori. Út közepén sétálnak, út közepén kutyát sétáltatnak, nem érdekli, hogy más is létezik. (Nem gyalogút, járművekre számítani kell: bringa, személyautó, ZIL, tank, bármi jöhet.)

"És ha egy kisgyerek szalad eléd, akkor is a szülő a barom, mert nem kötött rá pórázt?"
Igen, csak kisgyerek nem szoktak elém szaladni, odafigyelnek a szülők. Természetesen figyelek, már 12 éve járom az erdőt, többnyire bringával. Békés ember vagyok, nem szólogatok be, összesen 2 alkalommal volt szóváltásom.

"Másrészről meg egyetértek, ha a kutya veszélyes, neveletlen, de ezekkel baromira nem az erdőben (nem saját felségterületükön) lehet találkozni, hanem kerítésen kiszökve, vagy "szimpatikus" kisebbségiek pitbulljaként."
Többnyire nem ott, de azért szoktam találkozni erdőben kóbor/elszökött kutyákkal.

www.movat.hu - http://bit.ly/2mIziA4

(#6) Sethdobaloah


Sethdobaloah
(senior tag)

szerk: ehh figyelmetlen vagyok... mind1

[ Szerkesztve ]

...csak én vagyok helikopter?

(#7) Hieronymus válasza raczger (#5) üzenetére


Hieronymus
(őstag)
LOGOUT blog

Nyaranta a Mecsek, Pécs fölötti szakasza tele van kerékpáros őrülttel a turista ösvényen. Sok helyen két túrázó sem fér el egymás mellett, nemhogy egy hatvannal lefelé száguldó kerékpár és egy személy.
Vannak kijelölt kerékpáros ösvények, de azokat nem igazán használják. Nagyon szélesek és pocsolyák is előfordulnak rajta.

Kutyát az erdőben, a szabályoktól függetlenül, csak akkor szabad "vezetni", ha a kutya megtanulta a gazdát követni és figyelni rá. Ha nem elég fegyelmezett és valamit meglátva elfut és nagy eséllyel sohasem kerül elő.

PS:
Tudom te rendesebb kerekezők közé tartozol.

Donki Hóte: "... ha valaki örököl az őseitől egy NAS lejátszót de nem kell neki, akkor kidobja a szemeteskukába."

(#8) szaszlaci válasza raczger (#5) üzenetére


szaszlaci
(addikt)
LOGOUT blog

Arra szerettem volna felhívni a figyelmed, hogy talán mégiscsak te látod rosszul, és a gerendát nem veszed észre... Nekem nincs bajom a bringásokkal, de ahogy az autósnak kell vigyáznia a biciklisre, úgy utóbbinak meg a kutyákra. Gondolom te se veszed jó néven, ha az autós hasonlóan nyilatkozik a "hülye bicajosokról", és itt most nem a tényleg hülyékre gondolok. Mert hogy minek tököl előtte, meg mittomén milyen bajuk szokott lenni...

A törvényre hivatkozni nagyon sokszor hiteltelen, főleg, hogy neked itt a személyes hasfájásod a bejegyzés oka, és azt kívánod, hogy mindenki az út szélén maradjon és csak sétáljon, mert te "száguldozni" akarsz. A szelíd vagy nevelt kutyát igenis lehessen szabadon engedni az erdőben, ha a törvény más, akkor hibás és változtatni kell rajta!

Arról nem beszélve, hogy a bringás simán kijöhet gyorsan és eléggé kevés hanggal egy kis ösvényről, szóval nekem gyalogos turistaként bizony figyelni kell erre, mert ő nem mindig tud időben észrevenni.

"Út közepén sétálnak, út közepén kutyát sétáltatnak,"
Akkor ott mi a váratlan esemény? Azon az úton előre látod, mi a helyzet. Viszont az nem épp erdei turistaút, mint a bejegyzésedből eddig gondoltam: a hegyen erdőben, ami mellesleg természetvédelmi terület." Nálam az így néz ki. Nehogymá' itt egy szelíd kutyát pórázon vigyek.

■■■ pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt

(#9) Feketelaszlo válasza szaszlaci (#8) üzenetére


Feketelaszlo
(senior tag)

Szerintem olyan dolgokat látsz vagy akarsz belelátni a szövegbe, amiket a posztoló nem írt. Én kutyásként is abszolút egyet tudok vele érteni - a normális kerékpárosok szívesebben látott vendégek az erdőben, mint a hülye kutyások.
Hogy most póráz vagy nem póráz, az már részletkérdés - de a tapasztalatok alapján sok gazdi abszolút nem veszi tudomásul, hogy jól szocializált kutyánál is le tud szállni a lila köd, ha kiszimatolja, hogy a közelben nyúl/vaddisznó/róka van. Ez nem szelídség kérdése, hanem ösztön - erre tenyésztettük őket évezredeken keresztül. Ha valaki ezzel tisztában van és úgy engedi el az ebet, arra még azt mondom, hogy oké - mert sejti milyen kockázatot vállal (esetleg fel is készült rá), de én úgy veszem észre, hogy a többség két-tényezős egyenletként kezeli a kirándulást: én meg a kutyá(i)m. Minden és mindenki más le van tojva*.

*mentségükre legyen mondva az átlag nem-kutyás turista is magasról tesz a környezetére és csak a saját javát nézi, de ez most nem tartozik ide.

[ Szerkesztve ]

(#10) raczger válasza szaszlaci (#8) üzenetére


raczger
(őstag)

Azért azt szögezzük le, hogy nem általánosítok, sok kutyás ismerőssel beszéltem, egyet értettek velem, ezért gondolom, hogy nincsenek irreális elvárásaim.

Hülye emberek léteznek, hol autóba ülnek, hol bringára pattannak, vagy épp kutyát sétáltatnak.

"A törvényre hivatkozni nagyon sokszor hiteltelen, főleg, hogy neked itt a személyes hasfájásod a bejegyzés oka"
Nem hiteltene, van az együttélésnek sok-sok szabálya, ezeknek a többségét (ami le van írva, meg van fogalmazva) kötelességed betartani.

"azt kívánod, hogy mindenki az út szélén maradjon és csak sétáljon, mert te "száguldozni" akarsz"
Nem akarok, de hogy te is lásd, megyek felfelé a 10 méter széles aszfaltozott úton, nincs tömeg, előttem 2 ember egy kutyával és képesek úgy elfoglalni az egész utat, hogy meg kell állnom szólni nekik, hogy hé, más is van itt rajtatok kívül.
A KRESZ szabályai ugyanúgy érvényesek az erdőben, akár turistaúton is (a turistaút nem feltétlen egy földes/köves egy nyomsávos út).

"A szelíd vagy nevelt kutyát igenis lehessen szabadon engedni az erdőben, ha a törvény más, akkor hibás és változtatni kell rajta!"
A gondolkodásmódban itt a legnagyobb a baj. Felőlem aztán lehet így kutya az erdőben, mert ezek a kutyák kiszámíthatóan mozognak, bringás szemmel semmi problémám velük. De mi van, ha jön 10-20 vaddisznó és megáll veletek szembe 20 méterrel? Jólnevet a kutya, de ezzel a helyzettel ő sem találkozott, nem tudod, hogy mi lesz a reakciója. Lehet a kutya a védelmedre kel, ezért nekimegy, viszont ez pont fordítva sülhet el. Erdőben ezért kell a póráz, nem a bringások miatt.
És ne gondold azt, hogy ilyen helyzet nem adódhat. Gyakran találkozok vadakkal, nem szabad lebecsülni ennek a veszélyét. (Eddig 2x múlt 1 méteren, hogy egy hatalmas szarvas nem kaszált el engem.)

"Arról nem beszélve, hogy a bringás simán kijöhet gyorsan és eléggé kevés hanggal egy kis ösvényről, szóval nekem gyalogos turistaként bizony figyelni kell erre, mert ő nem mindig tud időben észrevenni."
Így van, egy ilyen helyzetben egyértelműen a kerékpárosnak kell figyelnie, ezzel sosem volt problémám.

"Viszont az nem épp erdei turistaút, mint a bejegyzésedből eddig gondoltam"
Pedig az is turistaút, elég sokféle van. Az általad linkelt jellegű turistautakon gyakorlatilag soha semmi baj nincs. (Általában a reakció, ha bringás jön: félreállnak, tapsolnak, biztatnak, hajráznak.)

Azért megkérdezném, milyen gyakran jársz az erdőben, természetben, turistaúton, stb.?

Feketelaszlonak átjött a bejegyzés lényege.

www.movat.hu - http://bit.ly/2mIziA4

(#11) Dluinet


Dluinet
(veterán)

természetvédelmi területen kötelező a póráz, különben nagy eséllyel kilövik a póráz nélküli kutyát

természetvédelmi területen a kutya veszélyezteti a védett területet

[ Szerkesztve ]

"Mindig is első szerettem volna lenni!" - II. János Pál pápa

(#12) szaszlaci válasza raczger (#10) üzenetére


szaszlaci
(addikt)
LOGOUT blog

10 méteres út ... 2 ember egy kutyával és képesek úgy elfoglalni az egész utat
Pesten, a bicikliúton is képesek sétálni -- akár én is néhanapján --, holott a járda másik fele a gyalogosoké. Nem figyelik, így ennek nem sok köze van a kutyához.

jön 10-20 vaddisznó és megáll veletek szembe
Ennyien átvonulnak, nem jellemző, hogy megállnának. És igen, a kutya kap az alkalmon, méghozzá meg is találja a vaddisznót, majd szépen odatereli a gazdához. Viszont ne menjünk el, mert te arról beszéltél, hogy téged zavar, rád veszélyes, mint bringásra. (Bár ez a felvetésed esetenként helytálló, a szófogadó kutyára márpedig rá lehet parancsolni, még ha nem is azonnal, hogy hagyja a vadakat.)

Persze hogy megkérdezheted, milyen gyakran járok erdőben. Pilisszántón lakom, ahhoz képest, hogy gyakorlatilag itt az út másik oldala egy erdei út, és ötven méterre már jelzésekkel el van látva és az általam mutatott jellegű erdőben halad, ritkán. Egyébként meg sejtheted, hogy nem csak elméleteket gyártok. Ugyan a kutyám nemrég elpusztult, ilyen tapasztalat is van: amikor velem volt, még mondani se nagyon kellett, pedig egyrészről nem járt iskolába, másrészről keverék-tacskó volt, ahol aztán van vadászösztön rendesen.

Ami a törvényt illeti, inkább az elég gazdag, részegen lövöldöző nyomorultakat kellene kizavarni, vagy a krosszmotorozó tizenéves hülyéket, mert mindketten azt hiszik, övéké az erdő. (Utóbbiak mondjuk itt már nincsenek se erdőben, se faluban.)

■■■ pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt

(#13) raczger válasza szaszlaci (#12) üzenetére


raczger
(őstag)

"Pesten, a bicikliúton is képesek sétálni -- akár én is néhanapján --, holott a járda másik fele a gyalogosoké. Nem figyelik, így ennek nem sok köze van a kutyához."
Alapvetően látom, nem jött át a bejegyzés. Nem a kutyáról beszélgetünk, hanem a hülye, felelőtlen ember azon típusáról, akinek van kutyája. A kutyákkal semmi bajom, csak a felelőtlen gazdáikkal.

"Ennyien átvonulnak, nem jellemző, hogy megállnának"
Átvonulnak, viszont van, hogy 2-3 nagyobb példány biztosítja az utat. Volt alkalmam majdnem becsinálni, amikor így farkasszemet néztem a vaddisznóval.

te arról beszéltél, hogy téged zavar, rád veszélyes, mint bringásra
Arról is. Engem nem csak az zavar, ha elém ugrana, az is zavar, hogy szerencsétlen kutyáját kiteszi más tényezőknek, jelen esetben ez a vad veszélyre fittyethányás zavar a legjobban. Nem magam miatt írtam a bejegyzést, hanem a kutyák érdekében. A kutyát védik, ha ráteszik a pórázt az erdőben vagy fokozottan odafigyelnek rá. Engem elsősorban ez zavar.

Ami a törvényt illeti, inkább az elég gazdag, részegen lövöldöző nyomorultakat kellene kizavarni, vagy a krosszmotorozó tizenéves hülyéket, mert mindketten azt hiszik, övéké az erdő.
Így van, velük is kezdeni kellene valamit. Viszont mindkét típussal nagyon-nagyon ritkán találkozok, pedig nyáron heti szinten 15-20 órát töltök az erdőben.

Pilisszántó felé is szoktam járni, ott nincs olyan jellegű hely, ahol probléma szokott lenni, oda már nem megy az a "kocaturista", aki szarik másik fejére. Sőt, ott Pilistetőre fölfelé Szántóról még nem is találkoztam kutyával.

Tehát miért írtam a bejegyzést, mi az, ami zavar?
Vannak olyanok, akik azt gondolják nincs más rajtuk kívül, ez zavar.
Illetve olyanok, akik nincsenek tekintettel arra, hogy kutyájukra milyen veszély leselkedhet az erdőben, mezőn. Felelőtlenek. Nem csak vadak, vannak hülye bringások is pl, aki nem fog úgy fékezni, vagy megállni, mint én.

www.movat.hu - http://bit.ly/2mIziA4

(#14) szaszlaci válasza raczger (#13) üzenetére


szaszlaci
(addikt)
LOGOUT blog

ráteszik a pórázt az erdőben vagy fokozottan odafigyelnek rá
Erről van szó. Felelősséggel tartozik a kutya (és környezet) épségéért, éppúgy, ahogy a kutya lelki boldogságáért. Márpedig a póráz és az erdő a szememben összeegyeztethetetlen, ha van/volt kutyád, és családtagnak számított, akkor ezt megérted.
Igen, a nembánt, nemharap meg sokkal nagyobb baj, de ez megint csak az emberileg kétséges gazdát tükrözi le: feszült, agresszív, kisfarok -> vad, sunyi kutya. Vagyis gondolom, így van.

■■■ pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt

(#15) Blindmouse


Blindmouse
(senior tag)

Majd ha a kerékpárosok:
- Láthatósági mellényben
- Bukósiskaban
- Működő lámpákkal és fékekkel
- Szabályokat betartva
- felelősségteljesen, elsőbbséget megadva
közlekednek, és a számukra kijelölt helyen parkolnak, akkor majd megkapják a jogot, hogy pofázzanak másoknak, hogy ők hogy közlekednek. Mivel a kerékpárosok 99%-a nem ezt teszi, ezért bármit is mondasz, az megy a /dev/null-ba.

3440x1400@120Hz #ultrawidemasterrace #gloriouspcgamingrace

(#16) bitpork


bitpork
(veterán)
LOGOUT blog (1)

Jut eszembe, boldog neved napját!

Az megvan, hogy Mária országa vagyunk, csak így körülnézve nem világos, hogy Geronazzo vagy Schmidt.

(#17) raczger válasza Blindmouse (#15) üzenetére


raczger
(őstag)

Engem is beveszel most ebbe a 99%-os halmazba (ami mellesleg túlzó), nem ismerve személyemet, közlekedési kultúrámat?

Tény, hogy sok szabálytalan kerékpáros van, viszont ez főleg a nagyvárosokra igaz, vidéken kevesebb. A felsorolás részben felesleges, hisz a lényeg az lenne, hogy mindenki tartsa be a szabályokat, kevesebb baleset, kevesebb konfliktus. Azonban mindig van, aki úgy érzi, ő kivétel, ő megszegheti a szabályt.

Mondjuk én a bukót azt biztosan kötelezővé tenném, minimum lakott területen kívül (pláne főúton).

Viszont a te hozzászólásod is megy a /dev/null-ba, mert nem a bejegyzéshez reagáltál.

(Ez nem egy "bringás" bejegyzés, nem csak bringával járom az erdőt.)

(#16) bitpork: köszönöm, most mondanám, hogy nem tegnap volt, de akkor hazudnék :DDD (A családon kívül gyakorlatilag senki sem szokta eltalálni, mikor van a névnapom :D .)

www.movat.hu - http://bit.ly/2mIziA4

(#18) Hieronymus válasza Dluinet (#11) üzenetére


Hieronymus
(őstag)
LOGOUT blog

"természetvédelmi területen kötelező a póráz.."

De ez nem érinti a kerékpárosokat mert, csak az arra kijelölt utakon kerékpározhatnak. :DDD

Donki Hóte: "... ha valaki örököl az őseitől egy NAS lejátszót de nem kell neki, akkor kidobja a szemeteskukába."

(#19) Dluinet válasza Hieronymus (#18) üzenetére


Dluinet
(veterán)

A kutya tartókat érinti.
Viszont rosszul tudtam, mert "természeti és védett természeti területen" kötelező a póráz. Tehát, nem kell védettnek lennie a területnek.

"Mindig is első szerettem volna lenni!" - II. János Pál pápa

Útvonal

Fórumok  »  BLOGOUT  »  [Re:] [raczger:] Póráz
Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.