Hirdetés
- Ettetek, ittatok?
- Android másképp: Lineage OS és társai
- Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- A legolcsóbb gamer laptop RTX 4060-al.
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Milyen mosógépet vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
frescho
addikt
Ez kb. annyira allja meg a helyet, mint amikor valaki azt mondja, hogy nem kell diploma, csak a tudas szamit. A komolyabb vizsgak lenyege nem az adott gyarto termekeinek megtanulasa, hanem a mogotte levo elmeleti. Pl. egy CCNA-hoz nem eleg gepiesen magolni, hanem erteni kell az alapveto halozati dolgokat. Egy Juniper-nel is azonosak az alapok. Ugyanez igaz a lerakatnyi linuxos certificate-re.
Szoval a certek nagy resze hasonloan a BSC, MSC diplomahoz kesobb mashol is ujra hasznosithato.
[ Szerkesztve ]
https://frescho.hu
-
tildy
nagyúr
Neha tenyleg van ugy, hogy az ember kisse elfarad, melo mellett meg vegkepp nem egyszeru. Egyebkent nem tudom felmerult-e otletkent a halasztas lehetosege? Talan max 4 felevet lehet. Az ido alatt egyreszt komolyodsz is, a megtanult dolgokat is tudod netan alkalmazni, es idovel visszaulnel az iskolapadba. hm?
"Tartsd magad távol azoktól, akik le akarják törni az ambíciódat! A "kis" emberek mindig ezt teszik, de a nagyok éreztetik veled, hogy te is naggyá válhatsz" - Mark Twain
-
frescho
addikt
Megtanitjak az elmeletet, de minimalisan sem tudja hasznalni a hallgato. Egy ADSL vegberendezest viszont mar nem tud besorolni a 7 retegbe es megindokolni, hogy miert abba tartozik. Ez nagyreszt igaz arra is, amit felhoztal masoknak. Grafelmelet, kulonbozo absztrakciok, kozelitesek mind szepek es jok, csak alkalmazni nem tanuljak meg.
Azt is vedd figyelembe, hogy egy mondjuk 2000-ben vegzett mernok nem tanult, nem tanulhatott sok mai dologrol. Egy jol osszeszedett tananyag es a vegen egy elismert vizsga merhetove teszi, hogy mennyire tartja karban a tudasat es kepzi magat az adott ember. Vizsga nelkul egy felvetelnel par oras beszlegetesen merheto ez csak fel.
-
bambano
titán
ezek az érvek állnak szemben azzal, hogyha rendes alapképzés nélkül, csak ccna meg hasonló vizsgákkal rendelkező jelöltet veszel fel, akkor az venni fog egy halom felesleges cuccot is, mert neki azt tanították. így lesz kábeltv-n pppoe és hasonló állatságok.
én pl. nem 2000-ben végeztem, hanem az első két diplomámat (mai szóhasználattal bsc-msc) 91-93-ban szereztem. mégsem érzem butának magam se alapvető hálózati dolgokból, se a céges specifikumokból. amit egy ccna megtaníthat, azt elolvasom a kottában oszt jónapot. de szerintem hanyagoljuk a vitából a Bambanő specifikus részeket, ha erről akarsz beszélni, akkor privát.
Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
frescho
addikt
En arra reflektaltam, hogy feleslegesek a vizsgak. Azon ezek szerint elsiklottal, hogy egyetertek a diploma megszerzesevel, mint alappal. En az LLL hive vagyok. Egy mernoknel amit jonak tartok:
- Normalis alapkepzes, minimum BSC
- Par ev munka es gyakorlat (Ez eleg sok tanulast jelent, de fokent gyakorlatot takar)
- Tovabbkepzesek, amik lehetnek szakvizsgak (CCNA, RHCE...) illetve szakmernoki diplomak is
- Folyamatos szakmai ovlasottsag nem csak a szuken vett szakteruletrol (telco, web, hardver...)Az elsonel a homokra epiteni elv ervenyesul. Kell az elmeleti alap, meg ha nem is rogton hasznaljuk fel.
Az elso evben sokat kell tanulni, de fokent gyakorlatot. Ahhoz, hogy ertelme legyen a tovabbi kepzesnek erdemes megagyazni kicsit.
Az utolso elottinel a vizsgaknak az a lenyege, hogy merhetove teszi a megszerzett tudast. Pont ezert osztalyozzak a tanulmanyi eredmenyeket is. Nem kotelezo, de ha mar belefekteti az ember a felkeszulesi idot, akkor nem a vizsga vagja foldhoz. Kesobb viszont jol johet.
Az utolso tobbek kozott azert kell, hogy ne legyen egy iranyba beszukult es lassa az alternativakat, jovobe mutato technikakat.
Szoval ezert mondom, hogy nem ertek egyet azzal, amit a kulonbozo vizsgakrol irsz, de azzal igen, hogy egy mernoki diploma feltetele annak, hogy ne csak ganyoljunk.
En kepzett mernoknek azt tartom, akinek meg van az alapja es kepes folyamatosan megtanulni az uj dolgokat.
2000-et csak beirtam hasbol. Akkoriban kezdtek el rahasalni az IP oktatasra, aki elotte vegzett, annak nem igazan oktattak, vagy nagy mazlija volt.
[ Szerkesztve ]
-
PazsitZ
addikt
Néha nekem is megfordul a fejemben, hogy elegem van belőle, viszont mindig az van, hogy ha már ennyit belefektettem, jó lenne befejezni.
Néhány tanár (hétvégére is rak vizsgát, csak azt kéri vissza, amit ténylegesen le tudott adni, direkt kihagy 1-2 bizonyítást és csak a tétel kérdezi, hogy végig le tudja adni az anyagot) tehát belátóbb, de van akit cseppet sem érdekel, még ha kérjük is, hogy barátibb időpontra írja ki a vizsgákat.
Nekem is úgy néz ki simán 4 év lesz a 3 helyett, de munka mellett ez van.
Nálad ez mondjuk 3 félév, akkor az Bsc 6 félévnél már a fele, ha nem vagy nagyon elcsúszva a tárgyakkal.
Ha most neked is egy év plusz lesz, akkor mi van? Semmi.Az, hogy mennyire fontos több tényezős.
Alapvetően pl. mint fejlesztő egész sok van, aki gyakorlatilag csak érettségivel rendelkezik (vagy lusta volt befejezni vagy el se kezdte az egyetemet).
A kellő munkatapasztalat és képesség birtokában nem is nagyon van szükségük papírra.
Papír leginkább akkor lehet szükséges, ha a cég pl. kiírt pályázaton indul, ilyesmi. Itt a kiírás miatt sajnos megkerülhetetlen, hogy papírod is legyen.Az én esetem is eddig nagyjából alátámasztja ezt.
Első állást volt nehezebb megtalálni (bár annyira ez sem volt nehéz), majd utána simán lehet egyre feljebb lépegetni.
Persze ehhez kell ambíció, tanulni akarás, igényesség, technológiák iránti érdeklődés - önfejlesztés.
Viszont ha ezek megvannak, akkor szerintem lehet boldogulni.Én azért csak be akarom fejezni a sulit, bár nem érzem feltétlenül szükségesnek, ártani biztos nem árt. Főként, ha egyszer külföldre vetődök, bár úgy tudom oda, ha már, akkor optimálisabb lenne az Msc.
Szóval alapvetően a tanácsom, hogy ne add fel nyomjad keményen.
(#13) Jhonny06:
másrészt ahhoz az kell, hogy legalább olyan dolgokat tanulj otthon, magadtól, ami az egyetemi tananyag része, nem véletlenül oktatjákEz ebben a formába azért hibásnak érzem. Főképp látva az Msc-s gyakornokok tudását. (no offense, egyébként általában ügyesek és beletanulnak a dolgokba)
Abban persze igazad van, hogy egyes dolgokat így is úgy is el kell sajátítanod, ami egyetemi anyag része, de nem attól leszel egy terület szakértője, hogy az egyetemi anyag egészét magadénak tudod.(#17) tildy +1
(#30) bambano :
akkor mostanában szarabb melód adna ki a kezéből
Hát mondjuk összességében eddig azt tapasztaltam, h minőségi, igényes kódot írni pont nem az egyetem tanítanak meg.
Amúgy én is hasznosnak gondolom a diplomát, de nem feltétlenül nélkülözhetetlenül szükségesnek.- http://pazsitz.hu -
-
Jhonny06
veterán
Félreérthetően fogalmaztam - nem arra gondoltam, hogy az egyetemi anyag úgy jó, ahogy van, de azért van abban egy egész jó szemlélet, ahogy épülnek a tárgyak. Na mármost ha otthon készülnél erre a pályára, akkor a szükséges elmélet tuti kimaradna. Gyakorolnál kódolni, vagy valami, de ez nem a dolog egésze. Ezért nem lehet kiváltani az egyetemet ilyen-olyan Microsoft vizsgákkal, hiába hiszik ezt sokan.
Ezért írtam korábban a "webfejlesztő" néven futó kollégák komolytalanságát (csak aztán hagytam, mert láthatóan egy-kettő embernek kisebbségi komplexusa támadt). A tágabb ismeretségi körömben pl. van pár srác, aki megállja a helyét webfejlesztőként. Ügyesek, jól keresnek meg minden, de az elméleti tudásuk.. pl. írj meg egy cuda kernelt, aminek van némi matematikai háttere és rögtön bukik az egész. Pedig ilyet egyetemeken már tdk-n látsz, nem diplomával kikerülve. Szóval ezen is érdemes elgondolkodni.
[ Szerkesztve ]
-
tildy
nagyúr
Sokban fugg a kitartastol.
Gergosz2: jogos. 4-re emlekezetem, valoszinu osszesen volt annyi.
9 targybol 1 nem volt meg, meg kreditrendszer elott. Ez akkor azt jelentette "nezze a jo oldalat, menjen ki Angliaba, jojjon vissza jovore" ( a tanarom szajabol konkretan elhangzott) , azaz egy evet ki kellett hagynom. Igaz, itt nem en dontottem, hanem masok felettem, de a szituacio , marmint az 1 ev kihagyas megvolt. Tobb embert is ismerek, akik vegul befejeztek, hasonloan 1-2 ev kihagyas utan.
"Tartsd magad távol azoktól, akik le akarják törni az ambíciódat! A "kis" emberek mindig ezt teszik, de a nagyok éreztetik veled, hogy te is naggyá válhatsz" - Mark Twain
-
tildy
nagyúr
Csak annyit mondok, sosem tudhatod mi van a masik fejeben, vagy mennyire tud programozni ( programnyelvtol fuggetlenul) Lenezheted itt a webfejlesztoket, de nem tudhatod, milyen szakmai tudas van a hatterben, nem feltetlen jo otlet azt feltetelezni, hogy pl. az ember ne tudna megirni magatol egy prim coxeter, vagy egyeb algoritmust. Nem tudhatod, matekbol milyen szinten van, vagy volt. Nem tudhatod, hogy az a ph fejleszto aki elotted ul, lehet epp tiz eve linux kernelt fejlesztett-e , es meg sorolhatnam.
Bambano: pardon, helyes megfogalmazas : 1 evet kihagyni, es a targyat ismetelni. Ha nem fogadtak el a korabban vizsgazott targyakat, amiket el kellett ismertetni kulon kervenyen, akkor meg azokat is. Sajat tapasztalat, Kando.
[ Szerkesztve ]
-
bambano
titán
egyszer én is megcsúsztam egy tárggyal, nem történt semmi, mentem tovább, következő félévben megint utáltam vizsgázni belőle, halasztottam tovább. egy évre rá levizsgáztam, beírták, csók anyu, nem történt semmi. méghogy félévet ismételni meg újra vizsgázni tárgyakból...
-
proci985
MODERÁTOR
válasz anjani182 #50 üzenetére
ezzel óvatosan. svédeknél is ingyenes a felsőoktatás (ha van tartózkodási engedély, azaz uppehållsrätt, tanulásra meg lehet kapni, de elvileg úgy már fizetős... pontosan nem tudom, az speciális eset és valamikor utóbbi 1-2évben variáltak rajta), de felsőoktatásba angol és svéd C1 -felső- nélkül nem vesznek fel. ja igen, magyar "eukompatibilis" nyelvvizsgákat nem fogadják el (CAE ok).
az eddig elvégzett tárgyakat szintén jó eséllyel nem fog menni leakkreditálni (tantárgyi alaplap/célkitűzés alapján validálnak, az meg nem mindig ténylegesen bolognai kompatibilis, bár lehet utóbbi pár évben volt javulás).
munka mellett meg hiába ingyenes a nyelvoktatás, idő elmenni C1ig (ha ott is az van, mint svédeknél).
ami jó, hogy svédeknél (valszeg dánoknál is) ismerik a részmunkaidős fogalmát, illetve fix órára is fel lehet véve az ember (mint pl én most a félévben gyakvezérként). 100%os (heti 40 órás) képzés itt általában tényleg annyi időt el is visz, mellé 20 óra meló még az ami kb bírható pár hétnél tovább.
(#56) frescho : változó, van olyan rendszergazdaképzés, ahol első félév végére a diák kezében ott a cisco essentials és a ccna routing a megfelelő elméleti tudás mellett (ez a rész tantárgyi szinten egyezik az általános programozókkal, akiknek meg később elosztott rendszerek miatt bőven kellenek a hálózati alapok). vannak eléggé gyakorlati képzések is.
[ Szerkesztve ]
Don't dream it, be it. // Lagom amount.
-
tildy
nagyúr
ELTE mas volt, ott ujra fel lehetett venni a kov. felevben, es menni a tobbi targybol. Kandon ha 1 nem sikerult, akkor semmi mast se vehettel fel, ki kellett hagynod egy fel evet, utana kovetkezo felevben elismertetni a targyaid , es felvenni ami nem sikerult.
Hiszed vagy sem. Hozhatom az indexem is akar
-
nyogo83
senior tag
Nagyjából hasonló helyzetben voltam én is annakidején. NIK-en kezdtem nappalin, mellette elkezdtem melózni. Belefutottam pár hasonló helyzetbe vizsgákkal kapcsolatban mint Te is. Kicsit akkor besokalltam, 1 félévra pihentettem a dolgot, ami arra volt jó, hogy átgondoljam pontosan mit is akarok. Átjelentkeztem másik suliba levelezöre(KeFo) és melo mellett befejeztem. Diploma megvan, de gyakorlatilag csak 'biztosíték', mert nem kérték sehol, pedig jópár komolyabb pozicióban megfordultam.
Nem akarok vitát, hogy mennyire van szükség rá vagy mennyire nem, de vannak azok a szakterületek ahol tudom nagyon jól, hogy a munkáltatót nem igazán a diploma fogja érdekelni.(föképp a te esetedben PHP területen)
Ha már belekezdtél, ne hagyd veszni az idôt és energiát amit eddig belefeccöltél -
veterán
Azért a zsíros állások nem ezekben a pozikban vannak. Ha oda kerülsz, hogy beágyazott rendszerek, C, C++, Java, .Net, és komolyabb rendszergazdáskodás, akkor kell a diploma. NE felejtsük el, hogy az informatikának csupán egy kis szeglete a programozás, és az igazán nagy pénz sem ebben van, hanem mondjuk az IT auditban, IT biztonságban, stb...
Egyébként talán az IT az, ahol kevésbé fontos, hogy hol végeztél, esetleg hogy van-e diplomád. Viszont mint korábban is írták, a jó állásokhoz olyan szaktudás kell, amelyet tipikusan egyetemen tanítanak.
Szerk: aki amúgy egy sz@ros BSc-t nem tud elvégezni, arról azért munkáltatói szinten is megvan a (negatív) vélemény. A NIK pedig főleg nem egy teljesíthetetlen kar.
[ Szerkesztve ]
-
tildy
nagyúr
Nalunk volt. Masodik evben sokan elvegeztek, CCNA volt a kezukben 2. ev vegere.
Tapsi: kinek mi a fontos. Nekem nem a zsiros allas, hanem hogy elvezzem , amit csinalok, tetszen az ugyfelnek, jo GUI interfesz legyen, es az megfeleloen is mukodjon, mindezek mellett pedig a kod atlathato legyen, konnyen fejlesztheto,jol felepitett es lehessen sokat tanulni. Masnak ezt az IT audit is megadja, nekem teljesen jo a mostani szakteruletem.
Ha valtani kene, valoszinuleg at tudnek menni JAVA-s vonalra, vagy Object C-re , de egyelore nem all szandekomban.
[ Szerkesztve ]
-
PazsitZ
addikt
Szerintem ha megvan a kellő szakértelmed és az említett ambiciód, szerintem jó poziciókat el lehet érni úgy is, hogy azt csinálod, amit szeretsz.
Én csak sajnálni tudom azokat, akik nem szeretik, amit csinálnak. Szar dolog lehet az életed negyedét harmadát olyannal eltölteni, amit nem szeretsz.A területek, amelyekről szó van nem hiszem, hogy olyan keresetet adnának, amiből nem futja kenyérre .
- http://pazsitz.hu -
-
veterán
Speciel PHP-programozóként elég gányul lehet keresni Magyarországon. Itt nem éhenhalásról beszélünk, de nem is színvonalas (+családos) életről. Persze valakinek a nettó 100 is örökre álom marad, de ne ebből induljunk ki.
"jó poziciókat el lehet érni úgy is, hogy azt csinálod, amit szeretsz." - ezt magyarázd el mondjuk egy tanárnak, óvónőnek, stb. Fel kéne ébredni!
-
fordfairlane
veterán
Minél inkább mérnöki gondolkodást igénylő munkáról van szó, annál fontosabb a diploma. Aki mást állít, az nem ismeri az IT munkaerőpiacot. Mondjuk ez nem ritka, a munkavállalóknak meglehetősen beszűkültek az ismeretei piaci meg gazdasági jellegű dolgokban.
[ Szerkesztve ]
x gon' give it to ya
-
PazsitZ
addikt
Várjunk csak, én úgy értettem mérnöki vagy informatikai szakmákról, van szó.
Más szakoknál, szakmáknál valóban nem érvényes a kijelentésem.Egyébként, nem feltétlenül kell örökre PHP-snak maradni, de ha az is maradsz normális helyen nem is 100 nettó a fizetés.
Konkrétan az első munkahelyemen volt kezdéskor kb. ez az érték, vidéken, OKJ-vel.[ Szerkesztve ]
-
tildy
nagyúr
Jobban mint az atlagember, de ja, ebben igazad van. 200netto folotti fizu otthon elve kb alom volt.
A tanar/ovono, orvos kulfoldon egyebkent eleg megbecsult, a tanarok itt pl. siman keresnek annyit, mint en.
-
veterán
A 100-at csak viszonyításként írtam, általánosságban. Viszont PHP-nál például a nettó 300 már erősen senior fizu, míg pl. C-nél kvázi-kezdő bér. Egyéb mérnöki (gépész, villany) pozikban multiknál még inkább. (egyébként no offense, tényleg kötekedtem egy kicsit. )
Persze az is szép, amit tildy írt, de ne felejtsük el, hogy ő sem véletlenül ment ki Angliába. (nehogy cinkelésnek vedd)
[ Szerkesztve ]
-
bambano
titán
válasz Coccolino_O #80 üzenetére
most írd le ugyanezt a fogyasztó szemszögéből.
-
proci985
MODERÁTOR
sima BSC, azt hiszem a képzés végére mind a négy CCNA rész kötelezően meglesz nekik (mi programozók sajnos csak routingig jutunk, bár időben nem férne bele több, elosztott rendszerekhez meg elég).
egyik húzószak, őszre már általában nem marad állás nélküli végzett az onnan kikerültek közül.
[ Szerkesztve ]
Don't dream it, be it. // Lagom amount.
-
bambano
titán
válasz Coccolino_O #85 üzenetére
neked, mint fogyasztónak, mennyibe fog kerülni a termék, ha az azt előállító munkások bérét nem a piaci viszonyok, hanem a munkavállalói álmok határozzák meg? biztos vagy benne, hogy azt ki akarod fizetni?
-
Coccolino_O
őstag
Nem arra gondoltam, hogy minden ember milliókat keressen... Szerintem a többségnek nincs is ilyen igénye.
Jó lenne, ha esetleg többet keresnének azok, akik nem tudnak többet kapni akkor sem, ha megfeszülnek. Értem én, hogy mindenkinek van egy bizonyos értéke a munkaerőpiacon, de nem lehet mindenki IT-s, mérnök v. pénzügyes.
Tegyük fel, hogy ápoló vagy. A hálapénzen kívül van egyéb bevételi lehetőséged?
[ Szerkesztve ]
-
bambano
titán
válasz Coccolino_O #88 üzenetére
nem is erről beszélek, hanem hogyha egy-két cuccot nem napi egy tányér rizsen tengődő kínai gyerekek szerelnének össze, mennyivel többe kerülne? kifizetnéd? kizárt.
-
Dany007
veterán
Akkor én ne is gondolkodjak rajta?
Bár manapság így is elég káoszos az agyam... Kicsit túlpörögnek a gondolatok...De pár napja felmerült bennem, hogy meg kéne próbálni. Persze levelezőn, ahogy a kollega is írja a bejegyzésben. Ahogy így gyorsba számolgattam pontokat meg mindenfélét úgy néz ki a szükséges ponthatárt jócskán megütöm, túllépem. Tehát esély talán lenne.
Na de én se vagyok benne biztos, hogy van-e értelme ennyi idősen elkezdeni. Valamit akarnék kezdeni magammal aminek lesz haszna a jövőben is. Nem azért, mert most annyira szar. Persze nem vagyok túlfizetve, de elvagyok... Viszont előrelépési lehetőségem nincs, ami nagyon zavar. És persze a jövő az mindig kétséges. Na ezért gondoltam rá, hogy esetleg megpróbálnám, levelezőin, munka mellett.
Na de ugye kérdéses hogy van-e értelme ennyi idősen. Hiszen ha sikerül is, mire végzek már túl leszek a 30-on. És még mindig csak "pályakezdőnek" számítanék abban a szakmában. Ráadásul nem tudom mennyi esély van érvényesülni Budapesten kívül is (műsz.info). -
PazsitZ
addikt
Vannak simán 30-40 éves csoporttársaim is, szóval van rá példa.
Van, aki szakmában vagy közvetve, de olyan is aki egyáltalán nem szakmában dolgozik.Biztos, nehezebb, mintha korábban kezdted volna, már magát a szakmát.
Azt neked kell érezni, ismerni magadat, mennyire akarod.- http://pazsitz.hu -
-
Dany007
veterán
Hm, értem. Ha nagyon optimistán állok hozzá, akkor azt mondom max időt veszíthetek vele, mást nem. (bár a tavalyi órarendet meglepődve néztem, hogy pénteken is vannak órák levelezőn... én meg akkor dolgozom).
Valamit akarok kezdeni magammal. Valamit aminek van értelme a jövőre nézve.
Talán azért tört ez most elő belőlem, mert megtudtam, hogy a főnököm 2-3 év múlva elmegy nyugdíjba. A céget - ami amúgy a válság ellenére is stabil - átadja az idióta fiainak, akik majd viszik tovább... Na én ebben nem bírom annyira. És mivel a cégnél előrelépésre nincs lehetőség, ezért gondoltam, hogy még idejében kezdeni kéne valamit. Na mindegy, ez már nagyon off. Tehát akkor nem teljesen fölösleges elkezdni ha sikerülne... -
Dany007
veterán
válasz Coccolino_O #93 üzenetére
Na igen. Ezért sem tudom van-e értelme. Vagy inkább keressek más lehetőséget. (de mit?). Mindenképp szeretnék valami értelmeset csinálni. De valami olyat, aminek később konkrét hasznát láthatnám. Ilyen lehet pl a nyelvtanulás, viszont ezt így kicsit kevésnek érzem.
Plusz ugye itt olvastam a hozzászólásokat és sokan írták, hogy - bizonyos - egyetemek nem adnak még így se megfelelő tudásanyagot, illetve megfelelő gyakorlatot. Ráadásul a bejegyzést író is írta, hogy "szivatnak" is a vizsgaidőpontokkal, meg kitudja még mi mindennel... Tehát nem elég, hogy piszkosul nehéz, hogy munka mellett csinálja az ember, hogy nem feltétlenül ad kellő tudást és képzettséget még szivatnak is.Amúgy a szakma annyira nem áll messze tőlem. Hiszen anno ezen egyetem lektorálása alatt végeztem egy 4 féléves képzésben. Ami amolyan beugró volt az egyetem infó mérnöki szakára. És mint olyan szakirányú végzettségnek számít így többletpontokat jelent a felvételin. Ezért is gondoltam, hogy megpróbálom.
Anno több osztálytárs is továbbment az infó mérnökire és jól megszenvedtek... Főként az első két éves matematika és azzal kapcsolatos tárgyak kaszálták az embereket. Kb az első három évben követtem a "pályafutásukat" a srácoknak de még akkor is az első éves matekkal küszködtek. Aztán többen fel is adták, egyikük számtechbolti eladóként végezte a többiekről meg már nem tudok... Így akkoriban nem is éreztem olyan problémának, hogy én kihagytam és inkább elkezdtem dolgozni. Szóval kemény az biztos.
De valamiért úgy állok hozzá - tőlem szokatlanul optimistán -, hogyha sikerülne támogatott helyre bekerülni akkor egy próbát megér. -
veterán
Épp mostanság korrepetálok matekból egy 45+ éves hapsit, aki a Bánkira jár mérnökasszisztensire. Az pedig közel gépészmérnök szintű képzés, és megy neki. Szóval sosem késő elkezdeni a sulit.
BTW tavaly érettségizett estin, előtte szakmunkás volt.
Amúgy nem értem ezt az állandó nyivákolást. Meló mellett egy estit elvégezni lóf@sz. Én évek óta nappalit nyomom így (igaz nem 40 óra munka, csak 30).
[ Szerkesztve ]
-
Dany007
veterán
"Amúgy nem értem ezt az állandó nyivákolást. Meló mellett egy estit elvégezni lóf@sz. Én évek óta nappalit nyomom így (igaz nem 40 óra munka, csak 30)."
Köszönöm a biztatást. Egyre inkább úgy gondolom, hogy a felvételit megpróbálom.
Ahogy néztem, esti nincs ezen a szakon. Csak levelezői. És egy tavalyi levelezős órarendet átnézve péntek - szombat reggeltől estig órák. Ezzel semmi bajom se lenne, csakhogy dolgozom pénteken. De ezt lehet megtudnám beszélni a főnökömmel.
Szóval nem ezzel van bajom, csak nem akarok pénzkiesést havonta a melóból való kiesés mellett. Talán van annyi szabim, hogy elég legyen rá, de ezt még nem számoltam ki.
Azt hiszem az lesz, hogy megpróbálom a felvételit mindenképpen, aztán ha tényleg felvettek akkor agyalok majd ezek megoldásán, mikor már konkrét tényekkel tudnék menni a főnököm elé.Amúgy nekem a mérnökasszisztensin nem volt gondom a matekkal. Sőt, mivel az (anno még Veszprémi) Egyetem lektorálása alatt folyt az oktatás, nekem még 2 félév kémiám is volt! Infó mérnökasszisztensi szakon. De azt is megcsináltam. Szóval a matekkal nem volt bajom, a fizikát meg kifejezetten szerettem. Persze az infómérnöki matek (és társai, analízis stb) - ahogy volt osztálytársaktól hallottam - ennél sokkal durvább lesz.
-
frescho
addikt
Jo hallani, hogy van elorelepes. Mindenhol csak a negativ dolgokat propagaljak.
Dany007: Melo mellett nem egyszeru, csalad mellett meg kevesbe. Azt neked kell vegiggondolni, hogy ez a par ev befektetes megeri-e a kesobbiekben. jo esetbem 4 evig tanulsz, de 20-30 evig elvezed a hasznat.
[ Szerkesztve ]
-
veterán
Egyébként neki is ez a problémája, mármint hogy idő/pénz kiesés. Erre mindig azt szoktam mondani neki, hogy a világon semmit sem adnak ingyen, de 100%, hogy megéri hosszútávon.
Nem tudom, hogy hány éves vagy, de ő például érzi magán, hogy fizikálisan már nem tudja azt a melót csinálni, mint fiatalabb korában. Váltani akar, esetleg irodai, vezetői beosztásba kerülni. Ehhez pedig megfelelő végzettség kell. Azt gondolom, hogy te is azt mérlegeld, hogy hova is akarsz tartani/tartozni a jövőben, mondjuk 5-10-15 év múlva.
Szerk: azzal meg ne foglalkozz, hogy a vészmadarak mit magyaráznak. BSc szinten nincs teljesíthetetlen tantárgy, és egy átlagos képességű ember is képes elvégezni bármelyik szakot. Minden csak szorgalom, és kitartás kérdése.
[ Szerkesztve ]
-
Dany007
veterán
Igen, ez a pénz dolog egy olyan, amivel nem tudunk mit kezdeni. Az a gond ha kiesik az az egy nap minden héten, akkor az már havi 25-30k-val kevesebbet jelent. Úgy meg már elég necces a megélhetésünk.
Egyébként engem a jelenlegi munkám nem zavar. Most is többnyire a gép előtt ülök... Csupán fizettetnének többet is, illetve kezd egyre instabilabb lenni a cég helyzete is. Ami leginkább zavart, hogy nincs előrelépési lehetőség. Itt vagyok, ezt csinálom és kész. Megszakadhatok se fogok előrébb jutni mert nincs hová, ez egy relatíve kis cég (25 fő). És többet se fogok keresni itt.
Szóval igen, a lényeg nálam is az, hogy legyen valami amire egy kis jövőképet lehet építeni. Amúgy még 28 vagyok ez ideig... Tudom kapcsolhattam volna előbb is. -
Rive
veterán
Hümm.
A papir miatt érdemes megcsinálni. De ha szakmában dolgozol, akkor sok újat (és hasznosat) nem fogsz tanulni, pláne estin.
/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!
-
Coccolino_O
őstag
válasz Coccolino_O #107 üzenetére
Ami lemaradt: És természetesen vágj bele, csak legyen haszna a papírodnak.
-
e=mc²
őstag
De!
Gondolkodj el rajta, hogy kell-e neked, gondolkodj el azon, hogy megeri-e neked energiat, idot, penzt, sok-sok turelmet fektetni, valamint hatterbe szoritani a csaladot es a munkat, amikor tanulni kell. Gondolkodj el azon, hogy fogsz-e tudni tanulni!
En 2011-ben kezdtem el 27 evesen... Nem konnyu, de nem lehetetlen. Igaz nekem is 30-on tul lesz meg, de meglesz...
Es szerintem bele lehet jonni, de vannak idoszakok, amikor inkabb "rohadjon meg mindenki".
Szoval nem egyszeru, de mindenkeppen merlegelj. Olvasgattam blogodat is, hogy szivesen mennel kulfoldre is... Dontsd el, hogy hosszabb tavon mi a jobb (diploma vagy kulfold).
[ Szerkesztve ]
Ambulimax Provider
-
Dany007
veterán
Igen-igen. Pontosan ezeken jár az agyam nekem is. Csak elég nagy a késztetés, hogy valamit tenni kell. Tavalyi évben jött el az az idő amikor úgy éreztem, hogy kezdek belefásulni abba amit csinálok. Jóval többet érzek magamban, sokkal többre lennék képes. Mégis vissza vagyok szorítva. Nem beszélve a vezetői idiotizmusról. Amit nagyon nehezen tolerálok, de nap mint nap el kell viselnem. Itt nincs fejlődés, váltani kell. Viszont a fent említett okokból nincs sok lehetőségem. Jól megszopattam magam, tudom. Pesten lenne, de Pestre nem akarok menni...
Aztán olvastam ezt az írást és a hsz-eket és felmerült a kérdés, hogy van-e értelme... Mert tételezzük föl, hogy sikerül. Elszenvedek 4-5 évet, kikészítem magamat fizikailag, agyilag, idegileg, háttérbe szorítom a családot stb... És azután? Én leszek az n+1-dik munkanélküli diplomás? Vagy nekem is csak Pesten lenne normális munka? Mi lesz ha annyi idősen hiába lesz diplomám komolyabb gyakorlat híján hátrányból indulok majd... És olvasva az itteni hsz-eket sokból ez jött le. Persze voltak biztatóak is. És valamiért én is optimista vagyok.
A külföld egy dolog. Ahogy írtam is "vágyakozás". Az sokkal keményebb is bizonytalanabb lenne, mint tanulni itthon, itt a városban ahol élek és dolgozok. Ennyi realitásom még maradt.
Viszont manapság igen ingatag vagyok érzelmileg, idegileg. Sőt az is felmerült bennem, hogy képes vagyok-e racionális döntéseket hozni. Ezért is írtam ide. Csak pár dolog az elmúlt napokból: a főnököm bejelentette, hogy átállunk a 4 napos munkarendre. Mivel kevés a meló. Ez viszont kb 20%-os fizetéscsökkenést jelent. Ami szopás nem kicsit. Meg ugye az elmúlt hetekben tört elő belőlem az, hogy sehová se tartok. Ma a húgom jelentette be, hogy gyereket vár. Ami pozitív de mégis megdöbbentő. Plusz elkezdtem másik állást keresni. Akad is 1-2 jelölt, ahová a napokban fogok beadni cv-t. Ráadásul van egy, ami amolyan álommelónak is felfogható. Viszont necces, hogy német kommunikációt kérnek, nekem meg angol van. De a család meggyőzött, hogy adjam be, hátha. Ez egy ultramodern cég, jó fizetéssel még jobb jövőképpel. Ahol a német kommunikáción kívül mindenben megfelelnék.
Szóval ezek kavarognak az agyamban. Még jó, hogy a párom kontrollál mert nem tudom mennyire maradtam racionális.Most az van, hogy lesz az egyetemen nyílt nap február 13-án. Szerintem elmegyek és megtudakolom amit szeretnék. Főként azt a péntek-szombati órarendet. Meg úgy kompletten az egészről lennének kérdéseim. Aztán meglátjuk hogyan tovább (hoppá, pont ez a bejegyzés fő kérdése is ) .
@Gergosz2: Nem teljesen. Az egyetem akkreditálása alatt jártam műsz infó mérnökasszisztensire, amit el is végeztem. Most azon agyalok, vajon megpróbáljam-e a mérnökinfó-t. Bár még azt se tudom egyáltalán felvennének-e.
@Coccolino_O: Passzolok. Nincs tapasztalatom. A szivatás részt eddig mindenkitől hallottam. Az kihagyhatatlan. Több urban legend is terjengett már az egyetemen történt szivatásokról.
-
PazsitZ
addikt
A nappaliba nem mennék bele. Nincs tapasztalatom, így a levelezőnél maradok, de a nappali csak nehezebb lehet abból a szempontból, hogy ott minden gyakra kötelező bejárni (másképp 1 igazolatlanért is buktad a tárgyat) és össze-vissza lesznek az óráid.
Levelező esetén szorgalmi időszakban mondjuk van 7-8 péntek-szombat. Itt ha szerencséd van nem kötelező bejárni minden egyes gyakra, előadásra még nappalin sem. Persze érdemes, mert nem viccből van, plusz ha ZH van arra mindenképp be kell menned.
A szombati napok az a saját szabadidőd, szóval nem jelent semmit beáldozod, mert csinálni akarod, lóf@sz.
Szóval a péntekek miatt alap esetben már 7-8 nap szabadságnál járunk egy félév esetén.
Vizsgaidőszak: Számoljunk csak 4-5 vizsgával.
Tehát évei 22-26 nap szabadságnál járunk és csak is az iskola és vizsga napjait vetted ki.
Nem vettél ki plusz napot, h készülj vizsgára, nem nyaraltál, nem pihentél.Természetesen nem muszáj bejárni órákra, sok munkahelyen megoldható a csúsztatás-túlórázás, fizetetlen szabi, egyebek.
Jó persze, meg lehet csinálni, sokan megcsinálták, sokan csináljuk, mások még akár gyerek mellett is. De azért maradjunk annyiban, hogy bizonyos áldozatokkal jár, nem pedig lóf@sz.
[ Szerkesztve ]
-
e=mc²
őstag
Ha olyan a munkaltatod, meg tanulmanyi szerzodest is kothetsz. Fizetett igazolt tavollet (igazolas az iskolabol), vizsgankent 2 nap szabi, esetleg a koltsegeket is megteritheti.
Cserebe x evig ott dolgozol.
Minden az egyenen mulik... El kell donteni mit akarunk!
Ambulimax Provider
-
PazsitZ
addikt
Ha olyan. Ha te is akarsz kötni.
De szerintem bizonyos szempontból egy tanulmányi szerződéssel kiszolgáltatod, röghöz kötöd magad magad, ami sok más szempontból nem előnyös.
De persze mindenki maga dönti el, neki hogy optimálisabb.Minden esetre abban igazad van, az egyénen múlik.
-
Coccolino_O
őstag
Leírták már, de valószínű, hogy tényleg rámennek a szabadnapjaid a vizsgákra és még akár azokra a napokra is, amikor bent kell lenned, ha ugye aznap dolgoznod kellene. Ténylegesen kevesebb lesz a szabadidőd is. Ha előretudsz lépni a végzettség miatt, akkor szerintem megéri ráfordítani az időt és végigszenvedni.
Bp. miért nem játszik?
[ Szerkesztve ]
-
raczger
őstag
Köszönöm mindenkinek, aki a témával kapcsolatban írt, olyan dolgokon is el tudtam most így gondolkozni, amire eddig nem is gondoltam.
Szerencsére sikerült beszélnem a tanárnővel, meg is beszéltem a vizsgaidőpontot, szóval végre valami pozitívum
Egy biztos, ha sikerül most az összes vizsgám akkor nem kérdés, hogy folytatom-e, most kicsit újra motivált lettem, a tanulás is jobban fog így menni.www.movat.hu - http://bit.ly/2mIziA4
-
Laffer
csendes tag
Azóta valami fejlemény?
Engem kissé elbizonytalanítottak a hozzászólások.
Személyes ismertségemben van egy srác aki nagyon jó tanuló volt, középiskolában rengeteg különórára járt, emelt szint matek és fizika érettségei simán meglett, majd a BME-re ment (nem informatika vonalon), de még ezek ellenére is bukdácsolt, úgy látta, hogy nem éri meg még éveket beleölni a BME-s diplomába, átment a GDF-re közben napi 8 óra meló után otthon programozott ezerrel és 1 év után talált is (nem legalja) munkát.
Állítása szerint előtte programozgatott, de amíg a BME járt időhiány miatt egyáltalán nem, csak annyit, hogy volt 1 db egy féléves programozás tárgyuk.
Egy másik a NIK-et hagyta ott egy év után, most középvezető, elküldték valami pénzügyi diplomát megszerezni, hogy valami legyen.
Van aki 2 évig maradt a NIK-en, ő most rendszergazdaként dolgozik, egy aki 8 félév alatt végezte el egy nem túl jó helyen programozó és vannak ketten akik már több mint 10 féléve tolják nappalin, államilag támogatott féléveket elhasználták, már nem éri meg otthagyni, de munkát sem tudnak vállalni mellette.
Így én nem látom, hogy annyira előbbre lennének a diplomások.Akikkel estire jársz azok mind munka mellett csinálják, vagy vannak olyanok akik mellette nem dolgoznak, mert pl. nappaliról átjelentkeztek vagy egyből estire mentek (ponthatárok vagy egyéb miatt)?
-
tildy
nagyúr
2 diplomat szereztem, egyiket Nik-en, masikat Kandon(levelezon, munka mellett). Amikor a NIK-et csinaltam, meg nem volt kreditrendszer, ha 1 targyad nem volt meg, akkor koszonjuk, jojjon vissza jovore volt. Illetve felvehettunk kooperativ kepzest. Vegul nekema 4 eves kepzes - az emlitett ha egy targybol buksz, ismetelni kell a felevet dolog miatt - 5 ev alatt lett meg. Meg lehet csinalni.
Igaz, nem vagyok vezeto, de nem is vagyom ra. Viszont imadom a munkam.Amit mondani akartam ezzel, hogy nem feltetlen a sulik hibaja. Masreszt pont nekem szokasom kiallni amellett, hogy vannak esetek, amikor diploma nelkul is elerheto az a tudas. Mindenesetre otthon sok esetben lattam, "papir uber alles", nem a tudast, a diplomat neztek. BME? oke, akkor te tobbet ersz.
[ Szerkesztve ]
-
Laffer
csendes tag
Annyi különbség van, hogy akkor neked az első nappalin volt a másik levelezőn, gyanítom a nappalis tudás azért adott egy biztos alapot (ha nem is a való élethez, de a sulis tárgyak elvégzéséhez).
Nekem viszont az előző volt levelező, ez lenne esti.
Ami még nagyobb különbség, hogy gondolom azért a NIK és a Kandó között nagyobb átfedés van a tanult anyagban mint nekem lenne (a NIK tantárgyait átnézve nálam csak a matek, meg a jogi ismeretek ami egyezik).
Ezzel csak annyit akartam mondani, hogy sokkal több időt kellene az egyes tárgyakra fordítanom.A Kandót levelezőn úgy érzed megérte elvégezni?
Nem érzed, hogy az iskolában töltött időt ha önképzésre fordítod előrébb lennél?
Hozzátenném, hogy én nem unaloműzés miatt vagy mert nincs jobb dolgom jelentkeznék, rengeteg ötletem van a szabadidőm hasznos eltöltésére, és magamtól is hajlandó vagyok nekiállni tanulni, nem kell, hogy valaki/valami rákényszerítsen (sőt már az előző suliban is úgy volt, hogy ha közeledett egy vizsga ami esélytelen volt, akkor inkább leblokkoltam és még annyit se voltam képes készülni). -
tildy
nagyúr
Igazandibol csak biztositeknak + szakmai tudas szinten tartasanak vegeztem el a Kandot, ha minden kotel szakad, akkor is ipar azert meg valahogy lesz, de jelenleg infos tudasbol elek.
Megerte elvegezni egyreszrol , mert sok uj dolgot tanultam, illetve akkor, amikor szakmailag nem tudtam elorelepni, ez adott erot, jarrattam az agyam. A PLC programozast imadtam, meg akko ris, ha a tanarunk nem igazan hitt benne, hogy erthetek hozza.
Nem erte meg, mert lett volna jobb helye is annak az osszegnek. Es mert nem hasznalom. De szuksegem volt ra, ha valami konnyu sulit vegzek vagy semmit nem tanulok , elhulyultem volna ( It-skent dolgoztam, de helpdesken)
A NIk-et nappalin vegeztem, de mellette dolgoztam, leven sajat erobol kellett allnom kolit, konyveket, utazast, elelmiszert, ruhazkodast...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Akciókamerák
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Házimozi belépő szinten
- Autós topik
- Világ Ninjái és Kódfejtői, egyesüljetek!
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Ettetek, ittatok?
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- Elektromos (hálózati és akkus) kéziszerszámok, tapasztalatok/vásárlás
- Redmi Note 8T - T-modell
- További aktív témák...
- Noctua NF-A14 INDUSTRIALPPC-2000
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X201 - i7-620M I 6GB I 128SSD I 12,1" I Cam I W10 I Garancia!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T440 - i5-4GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD I Cam I W10 I Garancia!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T420 - i5-2GEN I 8GB I 320GB I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L440 - i5-4200M I 8GB I 500GB I 14" HD I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest