Hirdetés

2019. október 23., szerda

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) GIJoe


GIJoe
(őstag)

Kicsit erőlködés szaga van, pedig ha valakiknek nekik van mérnökcsapat, gyárak, pénz...

(#2) Picco válasza GIJoe (#1) üzenetére


Picco
(addikt)
LOGOUT blog

oke fonok, de ha nincs rajta a standard 400% profit akkor nem reszvenyesek nem orulnek ;]

Love doesn't show up on X-Ray...but it's there!

(#3) Sinesol


Sinesol
(addikt)

Elég kényelmesen ki lett hagyva a cikkből, hogy elég régóta van nagy kapacitású Optane is, 240 es 480 Gb is.

(#4) ecaddsell


ecaddsell
(tag)

Ez a hibrid megoldás nem fog tömegeket megmozgatni az árazása miatt ahogy a HDD-SSD hibrid sem teszi.
Valami marketinges agymenés eredménye lehet ez a nagyon erőlködés szagú dolog. Ha valakinek hibrid kellett eddig is meg lehetett oldani, de annyira nem jó mint amennyire drága az ilyen megoldás.

Ki kellett volna dolgozni a technológiát, hogy legalább közelíteni tudja a mostanság szokásos kapacitásokat ahhoz közeli áron. A nélkül ez is csak egy periferiális kuriózum szintjén fog maradni.

[ Szerkesztve ]

(#5) Cythyel


Cythyel
(aktív tag)

nincs értelme az optane-nak ssd mellett, nem gyorsít észrevehetően, mérni is csak hajszálnyi eltérést lehet... max hdd mellé van értelme, úgy mint hajdanán amikor megjelentek az első ssd-k és max gyorsítótárnak érte meg őket használni a magas ár és kis kapacitás miatt, asszem turbo cache vagy hasonló néven hirdette akkor az intel

(#6) Dare2Live válasza ecaddsell (#4) üzenetére


Dare2Live
(nagyúr)

Elég gyakori az SLC/MLC/TLC/QLC párosítás, piac nagyonn/jobb része ilyen. Intel annyit tesz, hogy az SLC/MLC helyére optanet tesz.

A dohányzás se káros, sok nagyapa, dédapa száritott diófa levelet tekert újság papírba, és azt szívta. Mégse a tüdőrák vitte el őket sok esetben. by k.feri80

(#7) Duracellm...


Duracellm...
(veterán)

Nehéz úgy jó piacot találni neki, hogy a fogyasztásával, árával, kapacitásával is hátrányban van a hasonló rendeltetésű nand flash tárolókhoz képest.

M.2 biztos nem az ő vadászterülete lesz.

(#8) Cythyel válasza Dare2Live (#6) üzenetére


Cythyel
(aktív tag)

azok az slc gyorsító területek is mlc vagy qlc-ből vannak átkonfigurálva, az optane chippek meg sokszorosan drágábbak...

(#9) ecaddsell válasza Dare2Live (#6) üzenetére


ecaddsell
(tag)

És mekkora felárral? A flash-nél csak logikailag leválasztanak 1 területet, itt meg külön chip külön vezérlő a más technológia miatt (nehéz lesz olcsóra megcsinálni) ami nem mellékesen elveszi a helyet a NAND chipektől. A sebességnövekedés eddig 1 paraméterben (random olvasás) elsősorban szintetikus tesztekben volt kimutatható ami még persze a driverek overheadje meg az interface sávszél korlát miatt miatt messze nem hozta a technológia lehetőségét.
Előny lehetne még a tartósság, lévén jobban bírja az írást (ami ha jól emlékszem a technológia miatt lassabb mint a flash szóval nem jó előre tolni), de eddig mindig hamarabb cseréltem nagyobb kapacitásúra az SSD-imet minthogy az élettartama töredékét elértem volna.

Nem látom az áttörést, pedig ha valaki akkor én kezdetben lelkes voltam, részletesen utánanéztem amit hibátlanul visszafejtettek hiába titkolta az Intel stb.

Szerk:
Itt a korábbi véleményem is:
https://prohardver.hu/tema/re_meghozta_a_tomegeknek_szant_optane-t_az_intel/hsz_34-34.html

[ Szerkesztve ]

(#10) ShiTmano válasza Sinesol (#3) üzenetére


ShiTmano
(tag)

Oda volt írva, hogy "A tömegeknek szánt olcsó". :U A nagyobb kapacitásúak nem olcsók. De azért sikerült megint belekötni Abuba. :W Gratulálok!

De a lényeg, hogy egyik sem versenyképes a hagyományos SSD-vel. Erőlködés az egész.

[ Szerkesztve ]

"Ilyen dolog ez, folyamatos növekedés, egy állandó méretű bolygón :D Rip rendszer..." by Crim

(#11) XMI válasza ecaddsell (#4) üzenetére


XMI
(csendes tag)

Ráadásul arról nem szól a farba, hogy valójában ez nem egy "hibrid" SSD, mint aminek látszik.

Eszerint: https://www.anandtech.com/show/13825/new-generation-of-optane-m2-ssds-coming-soon
ez gyakorlatilag 2 totálisan független SSD egy nyákra szerelve: egy Intel 660p + egy Optane cache.

We're not sure if this photo is an accurate representation of the real product, but it indicates that two PCIe lanes are routed to the SM2263 controller and two to the Optane controller. This suggests the Optane Memory H10 will appear to the host system as two different NVMe SSDs, and will likely require PCIe port bifurcation support to operate a PCIe x4 M.2 slot as two PCIe x2 links.

A PCIe x4 lane-ek statikusan vannak szétbontva, x2 a "660p"-nek, és x2 az Optane-nek. Hogy egyáltalán működjön mindkét fele, ahhoz bifurkáció támogatás kell az M2 foglalatba kötött PCIe sávokra, ami jó kérdés, hogy a meglevő alaplapokon megvan-e, eddig M2 foglalatban semmi máshoz nem kellett. De itt még mindig csak két független drive-ként fog látszani. Hogy az Optane tényleg cache-ként működjön a QLC-s flash előtt, vagy full szoftveresen, vagy esetleg spéci "Rapid Storage" chipset supporttal lehetséges.

(#12) Dare2Live válasza Cythyel (#8) üzenetére


Dare2Live
(nagyúr)

SLC driveok is arany árban mennek, enetrprisen kívűl pont ezért nincsenek is.

A dohányzás se káros, sok nagyapa, dédapa száritott diófa levelet tekert újság papírba, és azt szívta. Mégse a tüdőrák vitte el őket sok esetben. by k.feri80

(#13) Cythyel válasza Dare2Live (#12) üzenetére


Cythyel
(aktív tag)

azt tudom, de nem is ezt mondtam, hanem hogy mlc/qlc chippek vannak slc módban konfigolva gyorsítótár céljára

(#14) jedis


jedis
(senior tag)

Halál beállta előtti ideg rángás. :U

Ha az autópályán haladván, egyszer csak vészjósló mennydörgést hallasz magad mögött, és hátratekintvén egy nagy feketeség közelít feléd ezerrel, ne hidd azt hogy egy viharfelhő vett üldözőbe !

(#15) ecaddsell válasza jedis (#14) üzenetére


ecaddsell
(tag)

Én azért még nem temetném a technológiát, mindenesetre az nekem sem teljesen világos, hogy ezzel a megoldással az Intel azzal az Optane/3D XPoint technológiával szeretné boostolni az SSD eladást ami sosem ment jól vagy azzal az SSD-vel ami mostanában nem megy jól szeretné boostolni az Optane/3D XPoint-ot.

Mindenesetre a f@sza integrációs fok amit ezzel az eszközzel felmutattak (majd valaki az oprendszer driverében osszehozza a két egy panelen lévő eszközt) jól mutatja, hogy azért ők sem számítanak átütő sikerre, vagyis nagy fejlesztésekben nem fogadtak rá.

[ Szerkesztve ]

(#16) jedis válasza ecaddsell (#15) üzenetére


jedis
(senior tag)

Gondolom ezt a technológiát az Intel még az SSD-k hajnalán kezdte kifejleszteni, csak arra nem gondoltak, hogy mire kész lesz, elhúznak mellettük a konkurens technológiák, mind tárolókapacitásban, mind sebességben. Erőlködnek egy olyan termékkel, aminek abszolút nincs létjogosultsága.

PH teszt

Ha az autópályán haladván, egyszer csak vészjósló mennydörgést hallasz magad mögött, és hátratekintvén egy nagy feketeség közelít feléd ezerrel, ne hidd azt hogy egy viharfelhő vett üldözőbe !

(#17) cskamacska válasza jedis (#16) üzenetére


cskamacska
(addikt)

Igen elég szomorú helyzetben van az Xpoint.

Akárhogy is futnak neki, a gyorsítótárazás nem olyan gyors mintha a teljes tárterület értelmes SSD-n lenne. Fogyasztói szempontból meg kész katasztrófa, pláne itthon.
M.2 Optane M10 32GB 17-20 ezer, M10 64GB 50000 körül már amikor forgalmazzák, 800P 118GB 80000 magassága, PCI-E 900P 280GB pedig már akad 132 ezer forintért is.

Mindeközben az M.2 Crucial MX500 500GB 23000, Crucial MX500 1000GB 45000, de még az M.2 Samsung 970 EVO 1000GB is csak 78000 forint.

[ Szerkesztve ]

"Para mis amigos todo, para mis enemigos la ley"

(#18) Robert07 válasza Sinesol (#3) üzenetére


Robert07
(aktív tag)

Na igen, de az nem is M.2-be megy, hanem vagy pci-e, vagy U.2.

Más a célközönség, és az ára is ezt tükrözi.

突き出る釘は打たれる。

(#19) Sinesol válasza ShiTmano (#10) üzenetére


Sinesol
(addikt)

Kényelmesen átsiklottál persze afelett, hogy csak a bekezdés egyik része szólt a tömegeknek szánt olcsó cuccról, míg a végén az általános kapacitásproblémáról beszél a drágább cuccok esetén. Javaslom legközelebb értve olvass.
Egyébként is a 3DXpoint memória termékekben való alkalmazásával foglalkozik a cikk, tehát ilyen szempontból nézve is jogos volt az észrevételem.

[ Szerkesztve ]

(#20) XMI válasza cskamacska (#17) üzenetére


XMI
(csendes tag)

Csipegetik azért... csak nem consumer piacon. Amennyire tudom (citation needed) pl Cern-ben tömegesen veszik, ott konkrétan számít az a plusz sebesség és főleg az alacsony latency, amit flashből már sehogy nem lehet kihozni.

Másrészt ezek az árak enterprise piacon egyáltalán nem kirívóak. Write intensive vagy mixed workload SATA szerver SSD-k (pl DC S3610, DC S3700) fajlagosan kb olyan árban mennek, mint az Optane 900p.

A cache téma is sokkal jobban megy szerver-oldalon. Nagy SAN szerverekben - ahol még mindig jellemző az iszonyatos mennyiségű mechanikus HDD használata - a battery-backed write cache-t ki lehet váltani ilyenekkel.

Igazából átlagfelhasználói piacon van gond, ott nem igazán tudja az Intel jól pozicionálni. Az desktop SSD piac árszintjének a közelébe sem tudnak szagolni vele, viszont nagyon kevés használati eset van, ahol egy egyéni felhasználónak egyáltalán kijön bármi különbség az Optane és mondjuk egy 970 Evo között.

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.