Hirdetés

2021. május 11., kedd

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) fatpingvin


fatpingvin
tag

a felvezetésen jót mulattam, annyira nem csoda hogy nem csaptak le a hardvergyártók a NVLINKre mint tyúk a takonyra, figyelembe véve hogy ez egy proprietary protokoll, a nvidia ugyanis elmulasztott open standardot csinálni belőle. egyébként ha már a POWER{9,10} szóba került, ott van erre a célra az OpenCAPI, bár lassabb valamennyivel mint a NVLINK (konkrét számra nem emlékszem de valahol a PCIe 4.0 és a NVLINK között van) de egy open memóriakoherens átviteli protokoll szabvány.

ami a hardvert illeti, várható volt hogy meglépik.

(#2) arn


arn
nagyúr

Erre tippeltem korabban az armos felvasarlasnal, hogy a szerverpiac erdekli oket - a nagyteljesitmenyu feldolgozas a felhobe koltozik, a kliensekbe meg vmi olyasmi fog dolgozni, mint amin az apple elindult az m1el. Eleg a reszponziv munkahoz, es nagyon beszukiti az ennel erosebb gepek piacat a dedikalt gpukkal.

Kivancsi leszek, a wines piac mit lep. ha nem lenne a banyaszlaz, meg a gyartasi kapacitas beszukulese, meg ugyis olyan iranyba mennek a pck, ami az atlagembernek egyre kevesbe vonzo a feltupirozott arakkal es nehezen kihasznalhato hwekkel a skalazodas miatt. Ez desktopon egyre nehezebben kezelheto helyzetet teremt.

facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld

(#3) martonx válasza arn (#2) üzenetére


martonx
veterán

Win vonalon Intel és AMD mostanra elérte, hogy átlag usernek, ha most vesz egy i5-öst / Ryzen 5-öst az nagyon hosszú évekig untig elég lesz.
Szóval szvsz win vonalon a mostani nagy felfutás után, évekig állóvíz lesz / ott is minden fokozatosan költözik felhőbe.
Fiam pl. már egyre többször úgy játszik Xbox Game Pass Ultimate-el a PC-jén, hogy valójában egy szerver farmon egy Xbox Series X számol, fiam PC-je csak képet ad, és user akciókat továbbít a szerver felé. Erre meg kis túlzással, egy 20 éves Pentium 4-es is képes lenne.
Fiam most még tervezi, hogy az RX580-at mire cseréljük le, de simán el tudom képzelni, hogy mire odakerülünk, hogy normalizálódnak a VGA árak, addigra az Xbox Game Pass Ultimate annyira elterjed, hogy nem is kell VGA-t cserélni, hiszen az helyben úgyse csinál kb. semmit.

Én kérek elnézést!

(#4) Reggie0 válasza arn (#2) üzenetére


Reggie0
nagyúr

Az is, meg az embedded. Azert a jetson/xavier szeriat is probaljak nyomtani.

(#5) b. válasza fatpingvin (#1) üzenetére


b.
nagyúr

Nem feltétlenül igényelte az IBM és az Nvdia hogy nyílt legyen , mert főleg az Intel , mint konkurencia kizárása volt a lényeg minden téren és az mellett egy lényegesen gyorsabb egység létrehozása. AZ első Power alapú - Nvidia Nvlink kombók alázták az Intel hasonló megoldásait, de az IBM nagyon leült minden fejlesztéssel, nem tudta a tempót tartani az AMD vel és Intellel ezért Nvidia sem éppen ösztökélt.. Ha jó tudom továbbra is minden optimalizációs lehetőségük megmaradt a a Power architektúrákra, teljes hozzáférésük van , is amire egy Intel vagy egy AMD soha nem adott volna lehetőséget nekik.

[ Szerkesztve ]

"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) PSN: Wijberto: Xbox Live : Tiboa

(#6) Balu77


Balu77
senior tag

Nos valamit jól csinálhatnak, mert a piac igen jól reagálta le az NV bejelentését. A mai nap az NV részvények +5,6%-ot mentek, míg Intel -4%, Amd -5%.
Azt mindenki tudja hogy a piac mindig előre áraz kiszivárgó bennfentes információk és a nagybefektetők szakmai elemzőinek véleménye alapján és ez egyenlőre jónak ígérkezik. Már csak idő kérdése hogy vajon nem tévedtek-e. :)
Ha az NV-Arm felvásárlást nem fúrják meg, akkor igen zöld lesz az az út, minden értelemben. :D

izé

(#7) KISDUCK válasza martonx (#3) üzenetére


KISDUCK
őstag

Ez a távoli játék addig szép és jó amíg vállalható az input lag és nincs semmi probléma a net szolgáltatóval. Kis packet loss nagyon kellemetlenné tudja tenni az online játékot.

(#8) S_x96x_S


S_x96x_S
senior tag


"One of the other aspects of this announcement is related to context. In 2023, as Grace arrives, we will start seeing CXL 2.0. CXL 2.0 is a big deal. This is where we get switching and pooling. Effectively the way some vendors are looking at the memory bandwidth/ CPU bottleneck problem is not adding Arm CPUs in a 1:1 ratio. Instead, it is to take advantage of the high-performance and industry-standard CXL environment. With the Grace model, GPUs will have to go to the CPU to access memory. In the CXL 2.0 model, GPUs can directly share memory reducing the need for data movement and copies."

https://www.servethehome.com/arm-azing-grace-combines-arm-cpu-nvidia-gpu-and-nvlink/

(#9) martonx válasza Balu77 (#6) üzenetére


martonx
veterán

Ó, a részvény árfolyamok mozgása semmit nem jelent. Ha valamit, akkor ezt az egyet megtanultam az elmúlt 2 évben, mióta követem a részvényeket.
Simán tudnak jó hírre akár esni is, rossz hírre meg emelkedni. Lufik fúvódnak. Full szerencsejáték az egész.

Én kérek elnézést!

(#10) Tigerclaw


Tigerclaw
nagyúr

Az x86/64 -hez miert nincs hozzaferesuk?

Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.

(#11) arn válasza Tigerclaw (#10) üzenetére


arn
nagyúr

Az intel meg a chipset piacrol is kizarta oket, nem akarnak tobb konkurenciat. Csak az amd, es a via rendelkezik licensszel.

Minden nagyobb gyarto probalja a legtobb dolgot hazon belul tartani, es komplett plarformot kinalni, az amd az ati felvasarlasaval indult el ezen az uton, az intel most sajat gput fejleszt, gyanitom ott sem a jatekos piac az elsodleges celterulet, az nvnak meg ez az egyetlen ut, hogy armot licenszelnek.

[ Szerkesztve ]

facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld

(#12) Tigerclaw válasza arn (#11) üzenetére


Tigerclaw
nagyúr

A szabadalmakat nem kell bizonyos kivarasi ido utan licenszelhetove tenni?

Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.

(#13) arn válasza Tigerclaw (#12) üzenetére


arn
nagyúr

Errol fogalmam nincs, de nyilvan van vmi oka, hogy miert nem adjak ki. Mongy ha sokaig ezt csinaljak, es megszunnek a megkerulhetetlen gyartonak lenni, az x86 veget jelenti. Csak az intel erdekelt ebben, az amd sokkal rugalmasabbnak tunik, es amugy sem ok rangatjak az x86 piacot, de az x64 hozzajuk tartozik.

facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld

(#14) Kopi31415 válasza Tigerclaw (#12) üzenetére


Kopi31415
félisten

Nem. Miután lejár, ha nem hosszabbítható, akkor onnantól szabad préda. De addig nem kötelező licenszelni, csak az esszenciális szabadalmakat. De azokat meg a kezdetektől fogva.

Part to Part | Status:122% completed | Estimated time remaining:1193hr 2min 30sec ----- Converting Data | Status: 425% completed | Estimated time remaining: 1193hr46sec

(#15) Tigerclaw válasza Kopi31415 (#14) üzenetére


Tigerclaw
nagyúr

Az x86/64 piaci sulya nem teszi esszencialissa azokat a szabadalmakat?

Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.

(#16) fatpingvin válasza b. (#5) üzenetére


fatpingvin
tag

a kettő szerintem nem zárja ki egymást. mindenesetre a lényegben egyetértünk.

(#17) Z10N


Z10N
addikt

(#18) Kopi31415 válasza Tigerclaw (#15) üzenetére


Kopi31415
félisten

Attól függ honnan nézzük: amikor ez eldőlt sok évtizeddel ezelőtt, akkor volt rengeteg alternatíva. Mostanra már nincs. Viszont van ARM, Openpower, RISC-V. A piaci súlya sem olyan egyértelmű, az ARM miatt.

Part to Part | Status:122% completed | Estimated time remaining:1193hr 2min 30sec ----- Converting Data | Status: 425% completed | Estimated time remaining: 1193hr46sec

(#19) Strezi


Strezi
őstag

Nekem maga a prezentáció és a bemutatott kutatási, alkalmazási irányok tetszettek! Picit elgondolkodtam, hogy hol is vagyok én a picinyke szimulációs modelljeimmel.
Az AI kutatásban is van pár igéretes irány, lehet hogy maholnap nekünk programozóknak, munkánk sem lesz :F :K

Ryzen 3900x, 2070S, 64GB, 3TB NVME SSD

(#20) Abu85 válasza S_x96x_S (#8) üzenetére


Abu85
HÁZIGAZDA

Ebben részben igaza van az STH-nak, csak a CXL 2.0 nem lesz olyan nagy teljesítményű, mint a gyártók saját, folyamatosan fejlesztett linkjei. A tömegpiacra tehát jó a CXL 2.0, de a nagy szuperszámítógépes projektekbe kevés. Oda mindenképpen kell valami saját alternatíva, mert az AMD sem hagyja rá a saját megoldást csak a CXL 2.0 miatt. Miért is tenné, ez teszi lehetővé, hogy egymás mellé eladja az EPYC-et és az Instinctet. Egyelőre az NV és az Intel érdeke a szabvány, mert nekik nincs elég gyors host CPU-juk, márpedig ez még mindig döntő kérdés egy nagy projektnél. Az AMD számára például tökre jó az a megoldás, hogy a megrendelő vesz EPYC-et, és akkor a gyorsító, illetve az FPGA/ACAP kérdése az Instinctre, illetve a Xilinx cuccokra korlátozódik. Ez csak a konkurenseknek nem jó.

Az NV előtt nincs sok út. Vagy feladják a nagy megrendeléseket, vagy megpróbálnak tenni valamit. Közel sem biztos, hogy az ARM bármit segíteni fog, de ha nem is válik be, akkor is elmondhatják, hogy megpróbáltak gigantikus ellenszélbe pisálni.

[ Szerkesztve ]

(#21) Bounti válasza Abu85 (#20) üzenetére


Bounti
aktív tag

Ezekről a licenszekről, és technológiákról (például, amit páran felvetettek, hogy az x86/x64 miért nem licenszelhető szabadon) talán érdemes lenne egy cikket összehozni, ha van rá idő! Engem biztosan nagyon érdekelne, talán másokat is!

Ha a halál árnyékának völgyében járok is, nem félek a gonosztól... Mert én vagyok a völgyben a legesleggonoszabb!

(#22) Tigerclaw válasza Strezi (#19) üzenetére


Tigerclaw
nagyúr

Jelenleg ugy tunik, hogy az AI mellett szintet probalnak emelni bizonyos nyelvek, framework-ok segitsegevel, hogy kiiktassak a programozok szuksegesseget bizonyos teruletekrol. Persze a cookie cutter vonal nem ujdonsag, de az teny, hogy egyre nagyobb teruletet hoditanak el. Ahogy az is, hogy AI, Data analizis, Big Data, halozati biztonsag, Devops, illetve automatizalas, PLC vonalra meg no az igeny.

Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.

(#23) Z10N


Z10N
addikt

Ezt meg csak ugy itt hagyom...

NVIDIA now expects Crypto Mining Processors revenue outlook to triple in Q1

NVIDIA’s market platforms include Gaming, Data Center, Professional Visualization, and Automotive. The company also raised its first-quarter revenue estimate for its new CMP product for industrial-scale cryptocurrency mining to $150 million, up from $50 million previously expected.
— NVIDIA

Jol fogy a Crypto Mining Processors aka Chinese Mining Products :D

# sshnuke 10.2.2.2 -rootpw="Z10N0101"

(#24) Abu85 válasza Bounti (#21) üzenetére


Abu85
HÁZIGAZDA

Röviden az Intel és az AMD nem akar konkurenciát. Így is van amúgy kerülőút. Aki x86/AMD64-es procit akar, az terveztethet az AMD Semi-Custom részlegével. Az Intel is utalt rá, hogy lesznek utak ehhez, de ők még nem tisztázták, hogy milyenek.

[ Szerkesztve ]

(#25) Reggie0 válasza Tigerclaw (#15) üzenetére


Reggie0
nagyúr

Nem, mivel mashogy is lehet szoftvert es procit gyartani, lasd apple(ppc idoszak),linux/android(arm,mips stb.).

[ Szerkesztve ]

(#26) kpbendeguz válasza Strezi (#19) üzenetére


kpbendeguz
őstag

"Az AI kutatásban is van pár igéretes irány, lehet hogy maholnap nekünk programozóknak, munkánk sem lesz "

De lesz, csak másmilyen, pl. Software 2.0

ZX Spectrum 48K + ZX Interface 1 + ZX Microdrive + vDrive; Commodore 64 + 1541

(#27) troller válasza Abu85 (#24) üzenetére


troller
senior tag

És ha az NV megvenné a VIA-t, akkor gyárthatna x86-os procit?
Vagy ez nem opció már? A VIA is a Cyrix licenszei miatt gyárthatott.

Asus P8H67M-LE; i5 3330; 2x4GB DDR3; Gigabyte GTX 1060 3GB WINDFORCE OC

(#28) Abu85 válasza troller (#27) üzenetére


Abu85
HÁZIGAZDA

Nem, mert a licenc nem átruházható. Ugyanott lennének, mint most, hogy le kellene ülniük az AMD-vel és az Intellel, hogy milyen feltételek mellett kaphatnak licencet. Elsődlegesen az Intel a baj, mert nekik ez nem éri meg. Az AMD az AMD64-et odaadná, mert ők úgy vannak ezzel, hogy mindennek megvan a maga ára. Ha az NV fizeti, akkor viheti. Önmagában azonban ez kevés. Az Intel is kell hozzá.

[ Szerkesztve ]

(#29) ddekany


ddekany
veterán

Ehhez még hozzájön, hogy az AWS úgy néz ki, átáll ARM-ra. Gondolom a többi nagy is előbb-utóbb. Aztán az irodai PC-k meg egyre inkább terminállá degradálódnak, szóval, ha lesz ARM-os Windows ami a fut a virtuális gépen, akkor az a piac is elkezd zsugorodni. Na, érdekes lesz pár évtized alatt hova jut ez. A RISK V meg valószínűleg bőven lekéste ezt a vonatot, szóval talán marad a beágyazotton.

[ Szerkesztve ]

(#30) S_x96x_S válasza ddekany (#29) üzenetére


S_x96x_S
senior tag

> Ehhez még hozzájön, hogy az AWS úgy néz ki, átáll ARM-ra.
inkább diverzifikál .. az ügyféligények alapján
ha nem tudja megállítani az ARM-es trendet, akkor az élére áll ..
ugyanúgy nyomja az (Intel ; AMD ; saját Arm) -ot.

> A RISK-V meg valószínűleg bőven lekéste ezt a vonatot,

most, hogy várhatóan az nVidia sikeresen bekebelezi az ARM-et
a Risc-V új lendületet kapott,
- főleg mint alternativa.
( pl. ha az nVidia hiretelen megváltoztatná a feltételeket, akkor legyen mire váltani .. ) ..

a Kínaiak is nagyban nyomják. (főleg mert nem tudja az USA letiltani)
és az Intel új stratégiájában is megemlítették, hogy RISC-V -re is terveznek - ügyfeleknek - ha igénylik.

a legnagyobb probléma, hogy nincs olcsó fejlesztőeszköz .. ( pl. mint a raspberry pi - arm -re ) és emiatt a szoftveres háttér felépítése lassabb.
de ez is talán hamar megváltozik.

meg amúgy is :
"Célegyenesben az OpenFive szerverekbe szánt rendszerchipje"
"5 nm, RISC-V és HBM3. " + 76 processzor mag ! :R
https://prohardver.hu/hir/celegyenesben_openfive_szerver_szant_soc.html

[ Szerkesztve ]

(#31) Reggie0 válasza troller (#27) üzenetére


Reggie0
nagyúr

Ha a VIA venne meg az Nvidiat akkor megoldhato lenne :)

Hirdetés

Copyright © 2000-2021 PROHARDVER Informatikai Kft.