Hirdetés

2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) 7


7
addikt

:C
Minden elismerésem! :)

(#2) Pukkancs


Pukkancs
tag

De király a pizzád :C :R

(#3) elit_hun


elit_hun
őstag

mi is szoktunk pizza-t csinálni, a tiéd jobban néz ki :))

hja, ha az embernek nincs szocialis kapcsolata, mindenkihez probal beszelni, ebbol lesznek az utcan motyogo oregasszonyok - meg a bloggerek ٩(̾●̮̮̃̾•̃̾)۶

(#4) kisninja


kisninja
őstag

Nagy szép mi tejjel csináljuk a tésztáját és nagyon finom.
2dl tej (langyos)
1-2 ek étolaj
1 élsztö
csipet só
kis culor
fel kell futatni
majd bele 1kg liszt
szükség esetén még tej és olaj megdagasztani megkeleszteni
3-4 részre szelni kinyujtani és kész a tészta
tetejére kecsap elkenve szalámi hagyma kukorica sajt pizzafüszer.
a feltét amugy bármi lehet.

powered by: ®MAJORMÜVEK®

(#5) ABnormal


ABnormal
őstag

:R

(#6) Drótszamár válasza kisninja (#4) üzenetére


Drótszamár
őstag

Én is hasonló tésztát szoktam csinálni. Néha rakok bele ezeken kívül 2-3 tojást is (esetleg sajtot).
Szalámi nem jó a pizzára. Kiszárad, és olyan lesz mint a cipőtalp.

Ketchup helyett paradicsomszósz bazsalikommal, és oregánóval felfőzve.

( 2b || !2b ) az itt a kérdés...

(#7) tocsa


tocsa
senior tag

Gratula! Nemreg ettem (pizzat), de ennek ellenere osszefutott a nyal a szamban! Nagyon ugyes vagy!
Picasa galeriahoz:
A legjobban a sutikre lennek most ehes, nagyon jok!
Az egyik pizzahoz azt irod: az elso fenykepen is vllahato pizza. Szerintem mindegyik vallalhato!
Offtopic: vega vagy? Hust nem latni sehol.

Acer Predator Helios 500 Ryzen, Samsung 960 Pro NVMe + GeChic 15.6" kulso monitor a mobil irodahoz

(#8) kisninja válasza Drótszamár (#6) üzenetére


kisninja
őstag

Háziszalámi a gyerő és saját szeletelés.
Nagyon finom lehet a tied is. Egy a poén hogy én utálom a paradicsmot de a kecsapot szeretem. :DDD

powered by: ®MAJORMÜVEK®

(#9) Lenry


Lenry
félisten

hú de éhes lennék most ha nem épp a vacsorámat fejeztem volna be az olvasás előtt... viszont lehet h haverokkal az albérletben megpróbálunk összehozni vmi ilyesmit...

Gvella Glan! | There are two types of people: Those who can extrapolate from incomplete data

(#10) philoxenia


philoxenia
MODERÁTOR

Kenyérsütő géppel is dagasztható a pizza, hol veszed a biolisztet, ennyiért, milyen őrlés, melyik malom ?

Később általában nem értek egyet azzal, amit korábban leírtam. Ehhez néha évek kellenek, néha percek csak...

(#11) Drótszamár válasza philoxenia (#10) üzenetére


Drótszamár
őstag

Nem érdemes szerintem kenyérsütő géppel szenvedni. Tovább tart.

Lehet kapni kelesztőtálat. Oda bedobod az összetevőket, ha megkel kiszeded, kicsit átgyűród, kinyújtod és kész is a tészta. Ez max 1-1,5 óra, a gép 2-3 órát szenved vele.

( 2b || !2b ) az itt a kérdés...

(#12) Armahun


Armahun
addikt

Szép kimerítő cikk, gratulálok hozzá!

Én a tésztát picit másképp csinálom "kovászosan" kelesztem.

40 dkg liszt fontos, hogy ne legyen hideg
1 dl tej
1dl víz
1 ek cukor
1/4 kocka élesztő
1 ek olaj
1 kk só

Az élesztöt felfuttatom a langyos cukros tejjel.A lisztet beleszitálom egy mély tálba, a közep készítek egy mélyedést és beleöntöm az élesztös tejet. A környező liszt kis részével összekeverem (kovász) majd a többi lisztel betakarom. Meleg helyen kb negyed órát kell állnihagyni, hogy a kovász szépen behabosodjon. Ezután jöhet bele a víz és a só.
Addig szoktam gyúrni, amíg a tészta szépen ősszáll, és már nem ragad sem a tálhoz, sem a kezemhez. Olajat nem teszek bele, azt csak a tepsi kikenésére használom.
A lényeg, hogy pontossan ki kell mérni az alapanyagokat! nem szabad hozzátenni sem vizet, sem lisztet, addig kell gyúrni, amíg jó nem lesz.
Kis cipót formálok belőle, letakarva meleg helyen kb egy órát kelesztem, és mehet a tepsibe.

A sütőn rengeteg múlik, pl a nagyszüleim gázsütőjében sosem sikerült úgy megsütni ahogy szerettem volna.

Drótszamár:Pont ilyet használok :D

[ Szerkesztve ]

Ha szerinted egy tárgy lehet Ő, akkor te is az vagy. Jó étvágyat evés előtt illik kívánni. A már evő embert ezzel étkezévében megszakítani igen nagy illetlenség.

(#13) DJ.Gróf


DJ.Gróf
aktív tag

Fincsa! Kolbászos rájás pizza. :D

(#14) lesaux


lesaux
veterán

Gratula, jól írsz, jól főzöl (bár ez konkrétan sütés volt)! :)
A Horváth Rozi és hasonszőrűek alkotta fűszermaffián, illetve a Parkinson-kór legkülönfélébb tüneteit felvonultatva félmondaton felröhögtem. :D

(#15) philoxenia válasza Drótszamár (#11) üzenetére


philoxenia
MODERÁTOR

A gépnek kb. 15 perc egyszer meggyúrni, ha kétszer akarod, idő múlva megint annyi.
Sokára ennéd meg azt a kenyérmennyiséget, amit az utóbbi másfél évben megsütöttem, pizzatésztát pedig könnyebb csinálni, mint kenyeret, tapasztalatból tudom.
Amire gondolsz, az a kenyérsütés tisztán a géppel, de az más műfaj, a szenvedés ott is annyi, hogy beleteszed a hozzávalókat. Amúgy jobb gáz/villanysütőben sütni a kenyeret is, csak nyáron nagyon meleget csinál a konyhában. :)

Később általában nem értek egyet azzal, amit korábban leírtam. Ehhez néha évek kellenek, néha percek csak...

(#16) A_Sanyi


A_Sanyi
csendes tag

favorited ;)

(#17) varga911


varga911
senior tag

Én kicsit másképpen szoktam csinálni, de kipróbálom ezt is! :)

A HD-595 még mindig szépen muzsikál! :C :R

(#18) tkazmer


tkazmer
addikt

meglehetősen odafigyelsz a deisgn-ra...
annak meg, aki először kostolná a reformkonyha remekeit: sajnos igencsak érezhető már kisebb mennyiségnél is a teljes kiőrlésű liszt egyedi íze.

úgy tervezték, hogy kibirjon egy atomtámadást is. De nekünk komolyabb fegyvereink vannak, mint pl Béla bá, a földmunkagépkezelő

(#19) Xantomas


Xantomas
őstag

Nagyon korrekt írás!
Címlapra, és ajánlóra vele, asszem ezzel elmondtam mindent ;)

"Megint eggyel hülyébb vagyok, mint tavaly"

(#20) Akheron válasza tocsa (#7) üzenetére


Akheron
senior tag

Igen, az vagyok. Szívesen írtam volna tanácsot a húsokkal kapcsolatban is, de így sajnos abszolút nem tudok hozzászólni ehhez. :)

"It’s not the noise disturbing your meditation, it’s you who is disturbing the noise." – Ajahn Chah

(#21) Akheron válasza philoxenia (#10) üzenetére


Akheron
senior tag

Teljes őrlésű búzalisztből Biopontot vettem, amíg a Spar ki nem cserélte őket a saját Natur*Pur márkájú liszteire... :) Azóta ezeket veszem. A teljes őrlésű búzaliszt itt 189 Ft, a finomliszt pedig 229 Ft. Szoktam még Piszkei Öko teljes őrlésű lisztet is venni, de azt csak egy drágább boltban találni, 240 forint körül. Sajnos kábé a Spar az egyetlen hely, ahol elfogadható áron lehet még ilyesmit kapni; a bioboltok is nagyon sokat rátesznek.

(Géppel dagasztani ilyen mennyiséget tényleg nem érdemes, azt hiszem, bár sosem használtam még gépet. :) )

"It’s not the noise disturbing your meditation, it’s you who is disturbing the noise." – Ajahn Chah

(#22) Akheron válasza Akheron (#21) üzenetére


Akheron
senior tag

Ja, bocs, most látom; ezt a dagasztásos dolgot nem kérdezted, hanem hozzátetted. :B Amúgy tényleg rendesen meg tudja dagasztani a tésztákat a gép? Annyira el szoktam fáradni néha, hogy nehéz elképzelni, hogy egy ilyen kis gép alaposan át tudja dolgozni. :)

"It’s not the noise disturbing your meditation, it’s you who is disturbing the noise." – Ajahn Chah

(#23) Anubiss


Anubiss
tag

Fantasztikus!!! :R :R
Éhes lettem...

(#24) Emosz


Emosz
tag

pizzát a pocakba! a fórumozó is ember :DD

nagyon jól néz ki a pizza, lehet a hétvége folyamán kipróbálom a recepted!

(#25) twollah


twollah
nagyúr

Milyen vizet hasznal a kedves cikkiro szakacs?
Csapvizet, Pi-vizet, esetleg valamilyen forras vizet?

Ha mar annyira bio minden akkor jo lenne ha a vizrol sem feledkeznenk meg.

(#26) twollah


twollah
nagyúr

Az utolso par kep akar a Nok Lapja suto, fozo rovataba is bekerulhetnenek a minoseguk miatt.
Gondolom sokat pepecselt veluk a keszito.

(#27) kozmate


kozmate
tag

"Az egyszerű finomított asztali só ipari nyersanyagnak inkább való, mint emberi fogyasztásra."

Mi a probléma vele? :F

(#28) Akheron válasza twollah (#25) üzenetére


Akheron
senior tag

Sima csapvizet. :D Mentségemre szóljon, hogy már szemezgetek a fordított ozmózis elvén működő szűrőberendezésekkel... De az ilyesmi egyelőre még nekem is túlzásnak tűnik.

Annyira nem kellett sokat bíbelődni velük. A fonás, szaggatás, csavarás aránylag hamar megvan. :) Bár végül is embere válogatja; én szeretem ilyesmiben kiélni magam, így nem érzem nyűgnek.

"It’s not the noise disturbing your meditation, it’s you who is disturbing the noise." – Ajahn Chah

(#29) concret_hp


concret_hp
addikt

na ha vizsgaidőszakban lesz időm bepróbálok egy ilyet :R

vagy fullba vagy sehogy :D

(#30) Akheron válasza kozmate (#27) üzenetére


Akheron
senior tag

Az az alapvető baj vele, hogy a legtöbben túlzottan sokat használunk belőle. :) De ez is főként azért probléma, mert a finomított konyhasó gyakorlatilag vegytiszta (és ha jól tudom, vegyszerrel kezelt) nátrium-klorid, miközben a szervezetnek ugye számtalan egyéb ásványi anyagra is szüksége volna még - illetve általánosságban is lényeges az ásványi anyagok egyensúlya. A "nyers" sókból ezért jóval többet lehet fogyasztani egészségügyi kockázatok nélkül, és úgy általában is egészségesebbek. Ha gondolod, kereshetek valamilyen cikket ezzel kapcsolatban, de lehet, hogy csak angol nyelven találok.

(Amúgy tényleg főként ipari felhasználásra készítik a finomított sót: a fejlett országokban az étkezési felhasználás állítólag csak néhány százalékot tesz ki.)

Szerk.: De egyelőre még én is egyszerű konyhasót használok (csak kis mennyiségben). :)

[ Szerkesztve ]

"It’s not the noise disturbing your meditation, it’s you who is disturbing the noise." – Ajahn Chah

(#31) twollah válasza Akheron (#28) üzenetére


twollah
nagyúr

Szerintem nem tulzas ha bioliszt, szoja akarmi szoja novernek, hogy befostam.
Vagy minden bio vagy semmi sem.

A viz is fontos, ha nem a legfontosabb eleme az etelnek.
Ha a viz nem bio akkor gyakorlatilag a tobbi sem lesz bio.
Egyszerubben levezetve a kepletet bionak alcazott majd ugyan annyi karos anyagot tartalmazo pizzat csinaltal a nem bio viz miatt.

Apropo...

A talca amiben sutotted mibol keszult?
Teflon, vas, hoallo uveg vagy vmi keramia?

Nem kotekedes csak vagy ortodox bio modszerekkel csinalsz vmit vagy megette a fene az egeszet.

Vagy normalisan csinalunk vmit vagy sehogy se.

[ Szerkesztve ]

(#32) baguvixww


baguvixww
csendes tag

nekem ez a kedvencem! :K

(#33) Akheron válasza twollah (#31) üzenetére


Akheron
senior tag

Igazad van - tényleg úgy lenne a legcélszerűbb, ha minden az lenne. De nem igazán dolgozom már annyit mostanság, mint régen; inkább próbálok egyszerűen és nyugodtan élni, amihez elkél némi kompromisszum. :) Persze, ha a bioboltok nem másfélszeres és kétszeres áron kínálnák a termékeket, lehetne ez másként is... :(

A sütőalkalmatosság egy tapadásgátló bevonattal ellátott tálca. Keresgélek jó ideje pizzasütő követ, de csak sütővel együtt találtam... Kínomban már arra is gondoltam, hogy veszek valamilyen sima aljú, nagyobb méretű agyag járólapot erre a célra.

"It’s not the noise disturbing your meditation, it’s you who is disturbing the noise." – Ajahn Chah

(#34) twollah válasza Akheron (#33) üzenetére


twollah
nagyúr

Allitolag ha buborekmentes asvanyvizbol vagy forrasvizzel csinalod csapviz helyett az etelt akkor az allitolag finomabb.

(#35) tkazmer válasza twollah (#34) üzenetére


tkazmer
addikt

ezt meg tudom erősíteni.

úgy tervezték, hogy kibirjon egy atomtámadást is. De nekünk komolyabb fegyvereink vannak, mint pl Béla bá, a földmunkagépkezelő

(#36) rudi


rudi
nagyúr

Alapanyagokat és nem utolsó sorban időt figyelembe véve olcsóbb így mint pizzériából rendelni? Nekem rendszerint az a bajom, hogy nincs időm főzni. Ma viszont volt :)

Resistance Is Futile. You will be assimilated!

(#37) elit_hun válasza rudi (#36) üzenetére


elit_hun
őstag

szerintem ha minőségi cuccokból csinálod és időt is beleszámítva drágább a házi pizza, de finomabb is :)

hja, ha az embernek nincs szocialis kapcsolata, mindenkihez probal beszelni, ebbol lesznek az utcan motyogo oregasszonyok - meg a bloggerek ٩(̾●̮̮̃̾•̃̾)۶

(#38) Akheron válasza rudi (#36) üzenetére


Akheron
senior tag

Nekem jóval olcsóbban jön ki. Még egy kis Excel-táblát is készítettem korábban, mert érdekelt, hogy mennyi az annyi... Ilyesmi eredményre jutottam:

Bio liszt: 0,250 kg x 200 Ft - 50 Ft
Sajt: 0,075 kg x 2000 Ft - 150 Ft
Par.sür.: 0,060 kg x 553 Ft - 33,2 Ft
Kukorica: 0,050 kg x 329 Ft - 16,5 Ft
Olaj: 0,065 l x 670 Ft - 43,5 Ft
Élesztő: 0,002 kg x 5190 Ft - 10,4 Ft
Fűszerek: ~50 Ft

Ez az egyszerű kukoricás-sajtos összesen 343 Ft lenne. :) Ha még teszek rá 50 gramm friss csiperke gombát, akkor 380 Ft. A legtöbb zöldség is legfeljebb ilyen 30-40 forintokat tesz hozzá az árhoz, szóval 500 forintból én bőven tele tudok pakolni egy 36x25-öst.

A leglényegesebb tényező tényleg a sajt - ha valaki például 150 grammot tesz rá az általam preferált 75 helyett, akkor a fenti 343 forintos összköltség nyomban 500 forintra emelkedik. És ha a 150 grammnyi sajt mellé még 3000 Ft/l-es olívaolajat használ a bio napraforgó helyett (ami egyébként nagyon finom szerintem), akkor tovább emelkedik 640-re. Tehát főként ezeken múlik. (A húsokkal kapcsolatban nem tudok mit mondani - kérem, kapcsolja ki. :) )

Időben szerintem nem olyan vészes, a kezdeti gyakorlatszerzést követően, mikor az ember már optimalizálta a munkafolyamatot. Végül is az egész csak annyi, hogy 1) tésztát gyúrsz, 2) hagyod kelni, 3) kinyújtod, 4) megpakolod, 5) megsütöd. Sietve ezeket mind el lehet végezni néhány perc alatt, bár én szeretek pepecselni.

[ Szerkesztve ]

"It’s not the noise disturbing your meditation, it’s you who is disturbing the noise." – Ajahn Chah

(#39) Akheron válasza Akheron (#38) üzenetére


Akheron
senior tag

Ja igen, porélesztőből én csak 2 grammot szoktam használni - inkább hagyom, hogy hosszabb idő alatt felszaporodjanak az élesztőgombák a felfuttatott lisztes/cukros vízben. De ezzel már végképp nem akartam fárasztani az olvasókat, úgyhogy nem írtam bele a cikkbe. :)

"It’s not the noise disturbing your meditation, it’s you who is disturbing the noise." – Ajahn Chah

(#40) jerry311


jerry311
nagyúr

Nem rossz. Sütöttem hozzá muffin desszertet. Csokival meg aszalt meggyel. :DDD
Jó páros.

(#41) Wolverine válasza rudi (#36) üzenetére


Wolverine
félisten

Nagy általánosságban olcsóbb és finomabb; és nem tart több ideig, ha beleveszed, hogy a rendelés után mennyi idő múlva hozzák ki...

"I'm the best there is at what I do, but what I do best isn't very nice." (Wolverine) / "Hello, I'm the Doctor. Basically... run." (a 11. Doktor)

(#42) germanh


germanh
senior tag

ez igen :K
I <3 PIZZA :R

Enjoy the pain!

(#43) Akheron válasza Wolverine (#41) üzenetére


Akheron
senior tag

Igaz. :) Meg a meglepetések... sok pizzériával kapcsolatban úgy éreztem, hogy orosz rulettet játszom, főleg amikor valami húsosabb pizzát rendeltem. ;) Igazából összesen kettővel voltam megelégedve: az Avantival és az Unicornis étteremmel. Az Avantival azért akadtak gondok, de az Unicornistól mindig nagyon finom pizzákat kaptam. Persze akkoriban is voltak ilyen "prémium" pizzák, meg jóval drágább éttermek, de annyit már végképp nem ért meg nekem egy pizza.

"It’s not the noise disturbing your meditation, it’s you who is disturbing the noise." – Ajahn Chah

(#44) Leslie_K.

Nagyon klassz lett az írás!

(#45) footy


footy
addikt

Uh de megéheztem :R

Majd ha lement az államvizsgám leírom a gyrosom receptjét :))

(#46) raczger


raczger
őstag

szépeka pizzáid, szívesen megkóstolnám:) huhh meg is éheztem nagyon, nem lesz ez így jó:S
amúgy tesóim szoktak még nagyon finom, jó és szép pizzákat csinálni, rendes cserépkályhában sül az hmmm az az igazi!

www.movat.hu - http://bit.ly/2mIziA4

(#47) philoxenia


philoxenia
MODERÁTOR

Dagasztáshoz én például tisztított csapvizet használok, sóból tengeri sót, lisztből kenyérhez a teljes őrlésűből kb.negyed rész teljes őrlésű rozslisztet, negyed teljes őrlésű tönkölybúzalisztet, + négyféle magot és még pár dolgot, de most sütöttem a titkos adalékaim nélkül és nem lett az igazi. :)
Pizzatésztát a fiam kedvéért csinálok, de ő nem csipázza a teljes őrlésű lisztet, ezért kenyérlisztből sütöm, a mennyiséggel nincs baj, mert elfogy három-négy pizza is a családban.
A gép nagyon jól megdagasztja, ha jól találom el, nincs egy kis tészta sem a kezemre ragadva, de kicsit ragacsosabbra gyúrva is nagy segítség, mert csak kis átgyúrással kell vesződnöm.
Sütni egyszerűen tepsiben szoktam, nálam a sütő alján, a lemezen van két cserép. Szoktam alá sütőpapírt tenni, úgy könnyen válik el a tepsitől.

Később általában nem értek egyet azzal, amit korábban leírtam. Ehhez néha évek kellenek, néha percek csak...

(#48) Korcsii


Korcsii
őstag

ehh... most éheslettem... megyek is enni :)

egyébként jó cikk :R

[ Szerkesztve ]

(#49) Akheron válasza philoxenia (#47) üzenetére


Akheron
senior tag

Én is betettem egy járólapot, de csak közvetlenül a tepsi alá, hátra, mert ott égetett a gázsütő. :) A kenyerekhez lenmagot és/vagy szezámmagot szoktam adni, viszont korábban idegenkedtem az élesztőtől, így csak kelesztetlen kenyérkéket sütöttem, úgy negyed kilós méretig - mert afelett a sűrű tészta nem igazán sült át és száradt ki rendesen.

Mostanában meg inkább csak amolyan "placcs" fajta kelt lepényeket sütök: rádobom a sütőlapra a tésztát, kicsit megvágdosom, aztán hagyom, hogy teljesen szétkelje magát, amerre csak akarja. Nagyon tetszik az így kapott rusztikus külső. :) Tönkölylisztet én is szívesen használnék, de mindig felmegy a vérnyomásom, mikor meglátom az árcédulát. A mai napig nem értem, hogy mi kerül annyival többe benne...

"It’s not the noise disturbing your meditation, it’s you who is disturbing the noise." – Ajahn Chah

(#50) Sanyi2007


Sanyi2007
aktív tag

Hello Akheron, ha jössz hozzám vásárolni számtech cuccot, és hozol ilyen pizzát, akkor máris egy jó alkupozicióban leszel! :)
Éljenek a reformkaját! :)

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.