Hirdetés

2022. augusztus 14., vasárnap

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#51) Dhampir


Dhampir
félisten

Lefaragtam kicsit a táblázat összegeiből:

Lakás bérleti díj 71.000
Víz áram gáz rezsi 53.000 33000
Napi 3 kaja kifőzdében 54.000 0
Konyhai meg fürdőszobai cuccok 10.000 5000
Net 4.000
Mobil 5.000
Bérlet 10.000 0
Hétvégi szórakozás 20.000 0
10% Biztonsági tartalék 22.700 0

----------------------

71000
33000
5000
4000
5000
__________
118000

Így már kicsit barátságosabb lett. :B

Mint ahogyan azt az előttem szóló fórumtársak írták, a legtöbbet a kaján és az albérleten lehetne faragni.

[ Szerkesztve ]

(#52) kraftxld válasza Dhampir (#51) üzenetére


kraftxld
nagyúr

Átmentél fényevőbe, hogy a kaja az 0? :D

| MCSE+M/S, MCITP, VCP6.5-DCV - ''Life can be hard, but Scooter is harder :)'

(#53) KaiotEch válasza kraftxld (#52) üzenetére


KaiotEch
nagyúr

Vámpír, csak a kórházakba jár :D

(#31) kemotox + (#32) polonic = (#35) Dany007

Azaz Dany007 tökéletesen megfogalmazta az én hozzáállásomat.

(#54) Dany007 válasza Phvhun (#46) üzenetére


Dany007
veterán

"A post lényege annyi hogy felmérjem mennyire voltam reális becslés közben. "

Ez okés, csak az a gond, hogy a cél amire kíváncsi voltál relatív és szubjektív. Normálisan meglehet élni ezen összegnél jóval kevesebből, ahogy írtam is.
De ha az embernek olyan igényei vannak, akkor ennél jóval több kell ahhoz. Ez teljesen relatív. Téged nem érdekel az autó, de nekem már csak családi okokból adódóan is nélkülözhetetlen. Plusz biztos, hogy nem járnék még egyszer tömegközlekedéssel dolgozni amíg csak tehetem...
Tehát ebből is látszik, hogy nem próbáltál meg általánosítani hanem főként a saját egyéni preferenciáid mentén számoltál. Ami szintén relatív és abból nem lehet megmondani, hogy reális-e! Igen neked lehet reális, de millió másoknak meg mondjuk abszolút nem.

"A kiflicsücsökszámolós spórolós élet nekem nem kell"

Na ez meg a másik gond. Hogy nem megy az értő olvasás. Egyszer se írtam hogy ilyen szinten kéne spórolni. Nem igazán értem mért kell eltúlozni és elferdíteni amit írtam. Mert ehhez semmi köze sincsen.
Az ésszerű spórolás csupán azt jelenti, hogy inkább megtanulok főzni és rászánom azt a napi kemény 30-45 percet, minthogy kiadjak dupla annyit(!) a kifőzdei "moslékra". Btw ahogy korábban is írták kifőzdei árakat nézve napi 3 étkezéssel bőven kevés az a cirka 60 ezer amit írtál.
Plusz ha piszkosul drága albérletben laksz akkor érdemesebb lenne olcsóbbat keresni. Ha nem lesz család, akkor 1 főnek a 30-40m2-es lakás is bőven elegendő. Az meg még Pesten is megáll 70k alatt ha nem valami elitebb, belvárosi környéken laksz. Igaz, hogy 1 éves cikk, de itt pl le van átlagolva, hogy 70k vagy többért már 60m2 fölötti lakást lehet bérelni Pesten. 30m2 meg kijön 50-ből vagy még annyiból se. És egy embernek szükségtelen ennél nagyobb lakás.
Arról nem is beszélve, hogy ahogy látom bkv-t így is fizetsz, el lehet költözni egy olyan környékre ahol jóval olcsóbb az albérlet.
Ez nem kiflicsücsök számolgatás, hanem ésszerű spórolás. Ami ott látszik majd meg, hogy ezekkel együtt hó végén nem 20k-t raksz félre, hanem mondjuk 60-70k havonta! Ami azt hiszem nem teljesen mindegy.

Persze úgy is lehet, ahogy te gondolod. Horrorisztikus áron gyári kaját kajálni, egyedüliként drága lakásban lakni, meg persze kocsi se kell. A te dolgod, tényleg.
De akkor fölösleges mindezt kiposztolni és véleményekre várni, ha nem bírod még elolvasni se, se érteni a lényegét.
Vagy mit vártál a bejegyzéstől? Önigazolást? Hogy majd mindenki bólogat milyen f...án kitaláltad a frankót?
Ha meg valaki ajánl egy életszerűbb racionálisabb ötletet azt meg elhajtjuk a fenébe, mert nem egyezik a nézőpontunk? :)

Szerk.: A rezsi egyébként tényleg sok. Nekünk 3 főre nincs ennyi, 2 telefon előfizetéssel, lakásbiztosítással együtt se, pedig mindkettőnk mobil számlája jóval több, mint amit te beírtál, plusz télen 23-24 foknál sincs hidegebb. Ja, és nem muszáj elolvasni, sem megérteni. Csak akkor nincs értelme bejegyzést írni és kérdezni a fórumozókat.

[ Szerkesztve ]

(#55) Honkydoo válasza Speeedfire (#29) üzenetére


Honkydoo
őstag

Valóban, ez egy hátrány. Ha valaki elég kitartó, lehet gyűjtögetni is. Ha van addig hol lakni, semmi kifogásom ellene. :K

"Légy olyan, mint bárki más, tégy olyat, mint senki más."

(#56) Phvhun válasza Dany007 (#54) üzenetére


Phvhun
őstag

A postom célja perspektívát szerezni a témáról, amit el is értem. Ahogy nézem te szurkálódónak találod a stílusomat, mert elkezdtél személyeskedni, ami nem zavar, ha nem folytatod..

(#57) Speeedfire válasza Honkydoo (#55) üzenetére


Speeedfire
nagyúr

Ameddig lehet minimalistának kell lenni szerintem. Nekem most albi+rezsi 40k, 2-en vagyunk albiban.

Fotóim https://fb.com/toth.szabolcs.art || IG: http://instagram.com/_tothszabolcs_ || Weblapom http://szabolcs-toth.com

(#58) dabadab válasza polonic (#32) üzenetére


dabadab
titán

"Mert ha banknak fizeted a hitelt 20 évig, az a tied lesz?"

Igen.

"Az oké, hogy te szerepelsz a tulajdoni lapon, de ott van még mellette egy fasza jelzálog bejegyzés is."

Husz evig. Es siman lehet, hogy meg 60 evig el.
Raadasul attol meg, hogy ott a jelzalog az ingatlanon, az meg a tied: nem fenyeget az, hogy a tulajdonos meggondolja magat es kirak, nyugodtan atalakithatod, eladhatod, barmi.

"Meg mi van a mobilitással? Annak szinte lőttek."

Miert lottek volna? Az ismeretsegi korom tele van olyanokkal (magamat is beleertve), akik hitelre vettek lakast, aztan amikor kinottek vagy elkoltoztek, akkor eladtak es vettek helyette masikat.

"Érdekes, hogy tőlünk nyugatabbra nincsenek rákattanva arra, hogy saját lakás/ház mindenáron."

Ez azert igy erosen tulzo kijelentes, masreszt meg ott vannak rendes berlakasok (ertsd: olyan cegek, akik direkt ezzel foglalkoznak, vesznek / epitenek egy komplett haztombot, azt kiadjak, korrekt es jol szabalyzott feltetelekkel, stb), nalunk meg nincsenek (a meghalt nagymama lakasat adjak ki zugszerzodesekkel).

DRM is theft

(#59) bandus válasza Dany007 (#38) üzenetére


bandus
addikt

mondhatod :)
70k teljesen átlagos összeg egy albérletért, egyáltalán nem kirívó. amikor mi kerestünk, akkor 70-120k között néztünk jó pár lakást, végül 90k-ért vettünk ki egyet (tégla, 52 nm, cirkó, jó környék). de ez a 70k-s átlagos, nem kirívó összeg. úgy jön ki, hogy benne van a sógorod 50k-s albija, meg a mi 90k-s albink is. abba tényleg ne menjünk bele, hogy kinek mi a megfelelőbb, albéret vagy hitel, ez most nem téma. ha olcsóbb a hiteled, akkor kevesebb a lakhatásod, ennyi :)

de most már kíváncsi lettem, összeadogatom ma a saját költéseimet és megnézem, hogy mire mennyi folyik el.

"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"

(#60) dabadab válasza Dhampir (#51) üzenetére


dabadab
titán

"Napi 3 kaja kifőzdében 54.000 0"

Te fotoszintetizalsz?... Ugyanis igy egyaltalan nem szerepel semmifele elelmiszer a kiadasok kozott.

"10% Biztonsági tartalék 22.700 0"

:U

Egyebkent ez a kajara kiadott napi 1500 Ft tenyleg ennyire durva tulzas lenne?...

(#54) Dany007: "Az ésszerű spórolás csupán azt jelenti, hogy inkább megtanulok főzni és rászánom azt a napi kemény 30-45 percet"

Nem tudom, en szoktam fozni, de ha nem konyhakesz cuccokat hasznalok, hanem tenyleg rendes nyersanyagokat, akkor a 30-45 perc eros alulbecslesnek tunik.

[ Szerkesztve ]

DRM is theft

(#61) sutszi


sutszi
veterán

(popcorn )

[ Szerkesztve ]

Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage

(#62) Ghoosty válasza Phvhun (#46) üzenetére


Ghoosty
őstag

"A post lényege annyi hogy felmérjem mennyire voltam reális becslés közben."

Ahogy Dany007 is kifejtette, az a kérdés, mit értesz reális alatt, nagyon tág a fogalom.
Objektív szempontok szerint, Magyarországon Budapesten a legmagasabb az átlag fizetés. Ami kicsit kevesebb, mint nettó 200. A te becslésed még ennél is 25%-kal magasabb. Az országos átlagnál meg kb 66%-kal magasabb. Ha van ekkora fizud, tégy belátásod szerint, de a realitás érzékeléséhez hozzátartozik, hogy még a budapesti emberek döntő többsége is jelentősen kevesebből él meg. Legfrissebb 2011-es adatot találtam hirtelen. Sajnos ez országos, de ez alapján az teljes lakosság 70-80%-a nem lenne képes ennyit kifizetni.

(#60) dabadab

Most van a tv-ben valami főzős versenyműsor, ott elkészülnek gyönyörű tálalással ennyi idő alatt. :) Komolyra fordítva szerintem is sokkal több idő. A gyorsabb kaják megvannak ennyi idő alatt, de átlagban inkább 1,5 óra elfoglaltságot jelent a főzés. Ami még lehet, hogy több napra főzöl és akkor egy napra kevesebb idő jut.

[ Szerkesztve ]

(#63) Honkydoo válasza Speeedfire (#57) üzenetére


Honkydoo
őstag

Ha mellette félre is tudtok rakni az úgy egész jó.

"Légy olyan, mint bárki más, tégy olyat, mint senki más."

(#64) dabadab válasza Ghoosty (#62) üzenetére


dabadab
titán

"Objektív szempontok szerint, Magyarországon Budapesten a legmagasabb az átlag fizetés. Ami kicsit kevesebb, mint nettó 200."

Marmint a hivatalos adat, ebben nincsenek benne a zsebbe kapott penzek, ami azert Mo-n nem egy elhanyagolhato tenyezo.
Valamint a legtobb ember azert nem egyedul el, ami jelentosen befolyasolja a /fo koltsegeket.

szerk: ja, TV-ben en olyanokat is lattam, hogy valaki lefut 42 km-t ket ora alatt - de nekem ahhoz is nemileg tobb idore lenne szuksegem :)

[ Szerkesztve ]

DRM is theft

(#65) bambano válasza Dany007 (#54) üzenetére


bambano
titán

"Normálisan meglehet élni ezen összegnél jóval kevesebből, ahogy írtam is": ha nem akar a teljes minimumon élni, akkor ennél olcsóbban nem igen él meg Pesten.
Pl. ha nem világvégén vagy a nyóckerben akar albérletet, ahol védelmi pénzt is szednek, esetleg ott akar albérelni, ahonnan normálisan eléri a munkahelyét, akkor 71 eFt egy albérletért nem sok. Ennél kevesebből csak szobát vagy megosztott albérletet tud bérelni.

54 eFt kajára meg eléggé nulla. Rendes kajálás inkább heti 20k fölött.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#66) Ghoosty válasza dabadab (#64) üzenetére


Ghoosty
őstag

"Marmint a hivatalos adat, ebben nincsenek benne a zsebbe kapott penzek, ami azert Mo-n nem egy elhanyagolhato tenyezo."

Nincs tapasztalatom ezzel kapcsolatban, de nem hiszem, hogy az átlagot 25%-kal megdobná, mert magasabb fizetések esetén kevésbé gyakori.

"alamint a legtobb ember azert nem egyedul el, ami jelentosen befolyasolja a /fo koltsegeket."

A bérlés és a rezsi (egy része) költségeket érinti, ami jelen esetben kb 50k spórolást jelentene. (+1 fő)

A két módosítással együtt sem hiszem, hogy a budapesti emberek fele ki tudná fizetni.

(#67) dabadab válasza Ghoosty (#66) üzenetére


dabadab
titán

"nem hiszem, hogy az átlagot 25%-kal megdobná, mert magasabb fizetések esetén kevésbé gyakori."

Amennyire en kepben vagyok a Bp-t illetoen, ott pl. a programozoknal az EVA-zas nagyon meno volt es ez (hacsak valamit nagyon felre nem ertettem a KSH modszertanaban) pl. nem jelenik meg a jovedelmi statisztikakban.

DRM is theft

(#68) Rive


Rive
addikt

A kaja soknak tűnik. Ennyiért vagy nagyon nemtörődöm módra étkezik valaki, vagy nagyon válogatva...

A többi ~ OK, illetve: belefér a szórásba.
Ezen csak úgy lehet jelentősen spórolni, ha nem egy személyre osztódik a lakhatás költsége - vagy amúgy igazán elkezdi fogához verni a garast, minden fronton.

AZ abszolut minimumra is érdemes lehetne összeállítani egy efféle táblázatot.

/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!

(#69) Ghoosty válasza dabadab (#67) üzenetére


Ghoosty
őstag

Ez jogos, de ha jól értem, akkor ez alapján semmilyen vállalkozásból/tőkéből származó jövedelem nem szerepel benne és a másik oldala is hiányzik, mert nincs benne a nyugdíjból, segélyből élők jövedelme sem, ami meg lefelé torzít.

Tényleg kíváncsi lennék, hogy mennyi egy átlagos bevétel, mindenkit és mindent beleszámolva.

[ Szerkesztve ]

(#70) blackrulz válasza bambano (#65) üzenetére


blackrulz
nagyúr

"54 eFt kajára meg eléggé nulla. Rendes kajálás inkább heti 20k fölött."

ez mind attól függ hogy mit és mennyit akarsz enni és főleg hol. edzés mellett most nőnék, szóval túlnyomó részt csirkemell + rizs a menü, napi 5x, vitaminok, zöldségek, táplálékkiegészítők, stb van az asztalon. heti 20k fölé csúszok de csak épphogy bár főzök és egész változatosan csinálom meg a kaját. ha mindezt étteremben enném akkor 100k-1 milla között akármi is kijöhetne ez is tény.

a főzési időhöz úgy a közösbe meg annyit, hogy minden csak rutin kérdése. bevásárolni is lehet 3 órán keresztül meg szájba lehet csapni ugyanazt 20 perc alatt is. ha tudod mi hol merre meddig mi után, vannak eszközök, akkor nulláról is össze lehet rakni bármit nagyon gyorsan. amíg rotyog a vége addig el is mosogatom a cuccaimat és annyi

When you want a circus you exalt the clowns

(#71) Vladi


Vladi
nagyúr

Uh. durván 60-80-al kevesebből élünk momentán 3-an kiscsaládommal. :DDD

(#5) blackrulz
Mocsárrészeg? mifelénk egyetem alatt ez úgy ment, hogy vettünk 2 liter pálinkát, mondjuk 3000 forint, azzal elvoltunk 3-an, 4-en. Jó 4-hez kellett már 15 üveg sör is, az még 3000. Albiba be, valami film, vagy zene be és jöhet a detox. olcsón megúsztuk. :DD

(#6) Aweriot

'mer ennyi pénzed lenne, faragnál. ;] Egyébként tényleg az a racionális. Havi 30-40-80-at ha megspórol, az nagyon jól tud jönni 2-3 év múlva.

Mi előre tudtuk hogy ez lesz Ebédre hízott patkány Gyere siessünk Indul az expressz Nézzük meg Milyen a Balkán

(#72) bambano válasza Vladi (#71) üzenetére


bambano
titán

csak nem pesten.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#73) Vladi válasza bambano (#72) üzenetére


Vladi
nagyúr

Persze, nem is mondtam, hogy sok vagy kevés. :)
Csak, hogy evan.

Azt nem szoktam érteni, hogy akik mondjuk 2 minimálból hozzák össze 6 főre... na azok hogy csinálják? :F
Persze ismerek pár ilyet, de nagyon durva. :(

Mi előre tudtuk hogy ez lesz Ebédre hízott patkány Gyere siessünk Indul az expressz Nézzük meg Milyen a Balkán

(#74) bambano válasza Vladi (#73) üzenetére


bambano
titán

6 főnél már van családi pótlék, másrészt olyan körülmények között élnek, amit nem hogy nem tűrnél, de fel sem merül. meg lehet alkalmi melóból zsebpénz is. de leginkább a körülmények.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#75) Dany007 válasza bandus (#59) üzenetére


Dany007
veterán

Igyekeztem nem vidéki árakhoz viszonyítani, ezért is linkeltem be egy cikket a témáról.
Hogy ki mit tart megfelelőnek az tényleg szubjektív. Nyilván van ami alá én se adom.
Sógorom első 70k-s albérlete az Andrássy szomszédságában aránylag elfogadható volt, felújított régi gangos épületben. És ez az amit én nem tudnék elviselni. Valamikor a múlt század elején épült, kívülről romos ház...
Mert amúgy a lakás korrekt volt.
Szóval na, ez tényleg szubjektív, de nehéz elhinni, hogy ne lehetne egy 30-40m2 körüli lakást 70k alatt bérelni. Nyilván a 8-keren kívül is...
Igazából arra (is) próbáltam rávilágítani, hogy egy főre nem kell 50-60m2-es több szobás lakás.

@Phvhun:

Távol áll tőlem a személyeskedés. De amikor a véleményem felét kb elintézed annyival, hogy már nem is emlékszel rá mit írtam... :U Az nem túl korrekt hozzáállás.
Főleg, hogy a véleményem egy jórésze tényeken és hosszabb gyakorlati tapasztalaton alapult. Tehát nem csak a levegőbe beszéltem.

@dabadab:

Attól függ mit főzöl. Illetve mennyi gyakorlatod van.
Nekem nincs sok, de pl egy tejszínes gombás csirkemellfilét főtt tésztával vagy random körettel még én is megcsinálok fél óra alatt.
Nyilván egy hús- vagy gulyásleves már több időt igényel. Ha többfogásos ebédről van szó az is több időt igényel.
De az ilyen sült / rántott kaják ilyen olyan mártással, körettel simán beleférnek a 45 percbe. Meg persze bizonyos főzelékek, tésztaételek is.

@(#58) dabadab: Hatalmas plusz 1. :R

@Ghoosty: Szintén plusz 1. Szépen röviden leírtad azt amit én nem tudtam! :R

@bambano:

Nos, nézz körbe, nem én vagyok az egyetlen, aki azt mondja ez sok. A kajára értem.
És nem feltétlenül minőség kérdése! Volt itt olyan srác, akivel azon vitáztunk anno, hogy mennyiből jön ki két főnek egy mezei Bolognai spagetti. És nem jutottunk közös nevezőre, mert ő számomra valami brutális összeget mondott... mire kiderült a végén, hogy ő 1kg(!) darálthússal számolt / fő! Ami brutális mennyiség az emberek többsége meg se tud enni ennyit egyszerre (plusz a szósz plusz a tészta). Pedig én is brutális adagokat tudok enni...

[ Szerkesztve ]

(#76) Crystalheart


Crystalheart
senior tag

(#77) sutszi válasza Crystalheart (#76) üzenetére


sutszi
veterán

Kitalálom kulcsszavakban.: 2Ft, juh, kecske, saját készítés, 2kg kenyér naponta, anyukám, testvérek, sajt, túró, gabona.

Megspóroltam 235 hozzászólást ezen a vakvágányon. :U

Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage

(#78) Crystalheart válasza sutszi (#77) üzenetére


Crystalheart
senior tag

Nem, igazából nem azért, ráadásul most adjuk el a kecskéket. És a jelenlévők nagy része különben is ismeri az egész sztorit. :DDD

Egyszerűen lenyűgöző, hogy mennyi pénzt költenek az emberek ételre. Pedig Pesten kb. mindenre van olcsóbb beszerzési forrás is, kezdve rögtön a nagybani piaccal.

De különben napi 1500 Ft kifőzdében szerintem sem sok, csoda, hogy annyiért egyáltalán megfőznek három étkezésnyit. Mennyire kiadós az a koszt? Én csak valami madáradagot (mármint emberi léptékkel is madáradagot) tudok annyiért elképzelni, ha nem maga csinálja az ember.

És hogyan megy el egy főre 10K a fürdőszobai meg konyhai cuccokra - 1 azaz egy fővel? Nagyon prémiumkategóriás termékek lehetnek ám.

[ Szerkesztve ]

(#79) Phvhun válasza Crystalheart (#78) üzenetére


Phvhun
őstag

Találtam jó minőséget, és akkora adag hogy a vége már kényelmetlen nekem.

Nekem értékesebb az időm hogy többet költsek mint hogy spórolás miatt mászkáljak messzebre, ez a kulcsa a dolognak.

[ Szerkesztve ]

(#80) Crystalheart válasza Phvhun (#79) üzenetére


Crystalheart
senior tag

Melyik az a kifőzde? Szerintem megérdemel akkor egy reklámot. :) (Na jó, 1800 pénz, de az is azt jelenti, hogy 600-ért vágnak hozzád egy adagot.)

[ Szerkesztve ]

(#81) Phvhun válasza Crystalheart (#80) üzenetére


Phvhun
őstag

Egy irodaház aljában van, majd megnézem pontosan csak most telón vagyok

(#82) Vladi válasza Crystalheart (#76) üzenetére


Vladi
nagyúr

Ezt most lájkolom. :DD

(#77) sutszi:

Most mé vagy undok? :(

Mi előre tudtuk hogy ez lesz Ebédre hízott patkány Gyere siessünk Indul az expressz Nézzük meg Milyen a Balkán

(#83) Crystalheart válasza Phvhun (#81) üzenetére


Crystalheart
senior tag

Én különben nem biztos, hogy mernék ilyen helyekről enni, sosem lehet tudni, hol köpnek bele vagy hol szórják a cigihamut a tésztába.

Van nekem egy ismerősöm, aki pl. cukrász volt egy közepesen nagy cukrászdaláncban (most már elvonult egy közeli tanyára), nagy büszkén mesélte, hogy amikor a csokimassza kiömlött a padlóra, ő bizony visszakanalazta a pasztőrözőgépbe, mert hát náluk a padló tiszta, jó az még! És hát a pasztörizáló azért van, hogy csírátlanítsa... Vagy amikor a kliens külön kérte, hogy a sütijébe vajat tegyenek, akkor egy hónap után megunták, és onnantól disznózsírt tettek bele, de neki nem szóltak. Meg még volt néhány "nyalánkság", nem emlékszem mindre, csak arra, hogy kényszeredetten vigyorogtam... Ilyen emberek is dolgoznak a konyhákon, és tök random, hogy hova kerül egy.

[ Szerkesztve ]

(#84) Polllen válasza Honkydoo (#20) üzenetére


Polllen
nagyúr

A lakásvásárláshoz az önrész meg csak úgy beteleportálódik a zsebedbe, ahogy diplomázol. ;]

"Odamentem egy párhoz...négyen voltak!"

(#85) xxmen


xxmen
tag

Addig jó amíg vannak olyan emberek, akik ki tudnak ennyit fizetni albérletért. Kemény munkáért kapott fizetés + még 3 kiadott albérlet szép keresetet biztosít.

(#86) bambano válasza Polllen (#84) üzenetére


bambano
titán

el nem tudod képzelni, hányan csinálják ezt, hogy egyetemre megy a gyerek, vesznek egy lakást, lakik benne 6-7 évig (merugye elsőre elvégezni az egyetemet ritka :P ), majd utána vagy eladják, vagy kiadják albérletbe.

ebben a házban, ahol én lakom, a lakások legalább 40%-a ilyen.

az önrész teleportálódásával az a helyzet, hogy az egyetem előtt is problémás meg egyetem után is. akinek utána megoldható lenne, az lehet, hogy jobban jár, ha előtte megoldja.

(#85) xxmen: pesten egy menőbb helyen egy minőségi albérleten akár 500-700 ezer forintot is lehet kaszálni havonta. de ennél is van feljebb.

[ Szerkesztve ]

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#87) sutszi válasza Vladi (#82) üzenetére


sutszi
veterán

Megelőző csapás. ;]

Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage

(#88) Jhonny06 válasza Crystalheart (#78) üzenetére


Jhonny06
veterán
LOGOUT blog

Ma már 500-ért sehol nem kapsz 1 adag ételt (még szart _se_), sokkal inkább 8-900 az alja. Tehát napi 3 étkezés inkább 2,5-3k lenne.

(#89) bambano válasza Jhonny06 (#88) üzenetére


bambano
titán

ja, de ha magadnak csinálod meg, akkor se olcsóbb szerintem.
most az ilyen redneck csávókat hagyjuk :)

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#90) Crystalheart válasza Jhonny06 (#88) üzenetére


Crystalheart
senior tag

Azért mondom, hogy 600 Ft/étkezés gyanúsan alacsony. Csak úgy jön ki havi 54000.

(#91) blackrulz válasza Jhonny06 (#88) üzenetére


blackrulz
nagyúr

a környékünkön kínaikban egy tányér tészta szinte bármilyen "hússal" vagyis bundával kb annyiban megáll.

When you want a circus you exalt the clowns

(#92) Ghoosty válasza bambano (#89) üzenetére


Ghoosty
őstag

Nem értem, miért mondod, hogy otthon se olcsóbb.
Legyen mondjuk klasszikus rántott sertésborda sültkrumplival (Ez nálunk a céges kajáldában 550+245 HUF):

10 dkg jó minőségű hús - 200 HUF (céges kajáldában nálunk ennyi az adag nyersen)
Panír - 20 HUF kb
20 dkg krumpli pucolva mondjuk 30 HUF
Olajnak fél litert számolok, mert egyesek kényesek rá 200 HUF
gáz víz mosogatószer nem több 50 Ft-nél.

Ez így 500 HUF és eléggé fölé számoltam mindent.

Ha az idődet is beleszámolod, akkor drágább lesz természetesen.

(#93) bambano válasza Ghoosty (#92) üzenetére


bambano
titán

dolgozol havi 160 nettóért négyszer 40 órát, vagyis az egyszerűség kedvéért ezer forintos órabérben.
elmész a cumóért a boltba, hazacipeled, megpucolod, elrakod, lehűtöd, tárolod, kiveszed, megcsinálod, elmosogatod, becsomagolod, másnap viszed magaddal, csomagolóanyagot megint mosogatod, stb. stb.
ez adagonként szerintem legalább egy óra.

vagyis 550+245 áll szemben a szerinted fölélőtt ötszázzal, ami valójában alálőve 1500.

egész pontosan melyik is az olcsóbb?

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#94) blackrulz válasza bambano (#93) üzenetére


blackrulz
nagyúr

" ami valójában alálőve 1500."

ajróban. nagyon alálőve. konyhabútor, gépesítés, evőeszközök, tányérok, edénykészletek, a mosogatógép áram és vízfogyasztása, az egész szorzata az elautókázott benzin*az idő amit egyébként a gyerekemmel+barátnőmmel+ph!előtt tölthettem volna hatványára emelve szerintem már milliós tétel :K

When you want a circus you exalt the clowns

(#95) Ghoosty válasza bambano (#93) üzenetére


Ghoosty
őstag

Mint írtam abban a hsz-ben amire válaszoltál, ha a saját munkádat beleszámolod, persze hogy drágább, ez számomra se volt kétséges.

De ahogy te is írtad, van aki havi 160 nettót keres, és abból nem fogja tudni finanszírozni a postban szereplő 250-es kiadást, bármennyire is több kedve lenne az idejét inkább a családjával töltenie.

(#96) blackrulz válasza Ghoosty (#95) üzenetére


blackrulz
nagyúr

illetve jóval többen élnek 160 alatt, és ők se kifőzdébe járnak, hanem főznek, mert azzal olcsóbban kijönnek. gondolom. aztán lehet ők is tévednek és itt tudnának spórolni :DDD a "munka" ami vele van az meg azért tudom hogy rohanó a világ, de egy hónap gyakorlat után már nem annyira tragikus szerintem. a külön élettel járnak együtt ilyenek, a legtöbb időt úgyis a mosás, teregetés, vasalás, hajtogatás és elpakolás, takarítás veszi el egy háztartásban, mondjuk pl nálam ezek a főbb időrablók, a főzés egész jól párhuzamosítható munkafolyamat

[ Szerkesztve ]

When you want a circus you exalt the clowns

(#97) Ghoosty válasza blackrulz (#96) üzenetére


Ghoosty
őstag

Nálunk a 2,5 éves kislányom imád ott lenni, mikor főzök és segít, kérdez ismerkedik, így ez sem kidobott idő. Én ráadásul még szeretem is csinálni szóval hobbinak sem utolsó.

P.S.: Hétköznap ebédet én is a céges "menzán" eszem, de az kvázi kötelező, mert oda adnak kajapénzt.

(#98) Crystalheart válasza blackrulz (#96) üzenetére


Crystalheart
senior tag

Na meg lehet három napra főzni, két hónapra bevásárolni, stb. Ez megoldható egy belvárosi lakásban is. Pláne egy személyre... Még olyan őrült étvágyú ember is, mint én, elvan egy nagy fazék főzelékkel pár napig, szóval egy átlagos embernek elég harmadannyit is főznie. Egy nagyobb hűtő működtetése mondjuk 15000 Ft/év, ha jól rémlik, a kisebb, egy személyre való hűtő kevesebb.

Az igaz, ahhoz, hogy ezeket el tudjuk végezni otthon, kellenek a kezdő beruházások. (Már ha nem hagyott ránk az előző lakó mindent, ami kell.) Egy frissen beköltözött pályakezdőnek talán még nem volt pénze konyhabútorra sem, mert azok nem olcsók. (De azért nekem kín volna konyha nélkül.) Az is igaz, hogy bár főzni viszonylag olcsó, sütni mindenképp drága. Ha valaha városba kellene költöznöm, szerintem direkt kéményes konyhát keresnék, hogy betehessem a sparheltet is - az ilyen falusi dolgokat nem könnyű levetkőzni... :) (Ráadásul 30 m2-t simán felfűtene.)

De én abszolút megértem, ha valaki nem akar ezzel tökölni. Néha nekem is elegem van a sütés-főzésből, és igazából sohasem szerettem csinálni. Pláne, hogy nálam néha fél nap, de még ha csak egy óra, akkor is utálatos tud lenni. Irigylem a szakácsokat és kézműves pékeket, akiknek ez a szenvedélye, és még pénzt is keresnek vele.

Ghoosty: Igen, okos családos ember összeköti a kellemest a hasznossal, és együtt eltöltött idővé teszi a főzést. Mondjuk a bejegyzésben egy személyről van szó, ott ez nem opció. :)

[ Szerkesztve ]

(#99) sutszi válasza bambano (#93) üzenetére


sutszi
veterán

2 kérdés:

1. Amit a főzés elhagyásával megspórolsz időt azt talán munkával töltöd? Gondolom nem... Egyébként adott esetben a főzés/sütés és kreatív relax tevékenység...

2. Szerinted mindenki olyan rutintalan mint írod?

Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage

(#100) Crystalheart válasza sutszi (#99) üzenetére


Crystalheart
senior tag

Igen, én is akartam írni, hogy nem mindenkinek olyan drága az ideje, mint egy menedzsernek vagy producernek, nem mindenkinek kell egész nap rohangálnia, dolgoznia. Ha valaki 8 órát dolgozik és mondjuk 1 órát utazik, akkor még mindig van 7-8 órája, amit a családdal, főzéssel, hobbival stb. tölthet. Persze ha már 10-12 órát dolgozik, mindjárt nehézkesebb az egész.

Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.