Hirdetés

2022. október 2., vasárnap

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#101) Dany007 válasza Crystalheart (#100) üzenetére


Dany007
veterán

Na igen erre én olyat szoktam mondani, amitől páran egyből megsértődnek és jól felhúzzák magukat...
Pedig szerintem akinek "nincs ideje" főzni, mert annyit dolgozik, akkor ő biztos keres is annyit, hogy tudja finanszírozni a rendszeres kész vagy félkész kajákat.
Mert ha nem, akkor piszkosul szar helyen melózik és sürgősen másik állás után kell néznie..

Mért mondom ezt? Mert én pl nem engedhetem meg magamnak a fizetésemből, hogy rendszeresen félkész vagy kész kajákat együnk itthon. Ellenben munka után még bőven van időm / időnk főzni, még gyerek mellett is.
Na de ha valaki tényleg annyit melózik egész nap, hogy nincs ideje főzni (legyen az fél vagy 1,5 óra), és még annyit sem tud ezzel a melóval összekeresni, hogy megtudja fizetni a kész kajákat, akkor ott valami komoly gond van.

A másik fele a dolognak, amikor valaki lusta, csak egyszerűen nincs kedve főzni vagy épp főzés helyett inkább elmegy biciklizni, szórakozni / haverozni akármi mást csinálni. Nekem ezzel sincs abszolút semmi problémám. Csak akkor nem szabad keseregni, hogy jajj szegénynek azért kell készkaján élnie mert nincs ideje főzni, de pénze se nagyon van rá mert hogy milyen drága stb... Hát istenem... Enni, lélegezni meg üríteni kötelező, minden más választható. Ha ő annyira lusta, annyira nincs kedve vagy annyira mást akar csinálni hogy munka után nem jut ideje főzni akkor el kell fogadni, hogy ez ezzel jár. A kész kajával, ami részben egészségtelenebb és jóval drágább is, mint a főzés. Szóval semmi probléma, csak akkor el kell ezt fogadni.

(#102) Crystalheart válasza Dany007 (#101) üzenetére


Crystalheart
senior tag

Van olyan munka, mondjuk. Például egy kőművesnek már jó, ha napi 4-5000-et fizetnek (és akkor az már több mint a minimálbér), 10 óra munkáért. Bent van du. 5-ig, aztán hazaér 6-ra, otthon még kismillió munka várja, mondjuk fát vág meg hasonlók, és nem biztos, hogy sok ideje vagy egyáltalán energiája jut főzőcskézni.

Mondjuk egy búzadarát megfőzni pirítással együtt is max. negyed óra és hajj, de finom! :) Csak hát nem lehet minden nap darát enni.

(#103) blackrulz válasza Crystalheart (#102) üzenetére


blackrulz
nagyúr

a legjobb vörösboros borjúpaprikásomat egy kőműves cimboránál ettük :DDD

When you want a circus you exalt the clowns

(#104) bambano válasza Dany007 (#101) üzenetére


bambano
titán

egy csomó szerencsétlen dolgozik szalag mellett, ahol másodpercek alatt a nyakadba varrják a fizetetlen túlórát, és még utazni is kell a munkásbuszokkal. hazaér, van 7-8 órája cakk-pakk mindenre, alvás included, és pont.

nem mindenhol fenékig tejfel az élet.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#105) Crystalheart válasza bambano (#104) üzenetére


Crystalheart
senior tag

Mondjuk csak nem túlóráztatnak senkit sem dupla munkaidőre a hét minden napján. Az olyan munkahely nem munkahely, hanem munkatábor... :D

(#106) Dany007 válasza bambano (#104) üzenetére


Dany007
veterán

Ez is ám enyhe túlzás. Nem az, hogy nincs ilyen, de nem kéne általánosítani...
Sógorom pont egy ilyen szalag mellett dolgozik a Continentalnal 2 műszakban.
Ennyi. Reggel 6-ra megy értük a busz, du. 2-kor meg hozza haza. Köv. héten / hónapban meg 2-től 10-ig. 8 óra. Nincs túlóra.
Többet keres két műszakban, mint én plusz kajajegyet is kap. Évente 2x van prémium és nem kell könyörögnie ha szabadságot akar kivenni.

Szóval attól még, hogy valaki több műszakban dolgozik és akár szalag mellett nem kell feltétlenül 16 órát dolgoznia utazással együtt. Mert ahogy írtad, hogy 7-8 órája marad mindenre, abból az jön le, hogy 16-17 órát dolgozik utazással együtt.

És igen, pont ez a helyzet az, amit írtam is, hogy ilyen kell elgondolkodni az állásváltoztatáson. Plusz ne hinném, hogy pont ez a réteg az, akik megengedhetik maguknak a kifőzdei / félkész kaját. Akármennyire is kevés idejük marad, főzni muszáj lesz...

(#107) bambano válasza Dany007 (#106) üzenetére


bambano
titán

nem azt mondtam, hogy mindenki, azt mondtam, hogy sokan.
olvasgass munkahelyi terror blogot, van ott rá példa dögivel.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#108) Polllen


Polllen
nagyúr

Jó téma ez a főzés, biztos én csinálom rosszul, de ha csak magamra főzök és csak egy adagot, akkor egy normálisabb étel nem sokkal jön ki olcsóbbra, mintha megveszem a munkahelyem "menzáján". Ráadásul jobban is főznek. 600-750 huf körüli az összeg, fél adag körettek 5-600.

Ha lenne család, tuti itthon főzés lenne, mert 3-4 főre már jobban kijön. Így csak hétvégente főzök. Reggeli, ebéd általában hideg kaja és így megúszom 40-45k-ból. És igyekszem jó minőségű élelmiszert venni.

[ Szerkesztve ]

"Odamentem egy párhoz...négyen voltak!"

(#109) blackrulz válasza Polllen (#108) üzenetére


blackrulz
nagyúr

a főzés alapvetően néha azért drágább, mert ha te veszed meg az alapanyagot akkor nem mindenből a legsilányabb ts minőséget teszed a kosárba. vagy 10 éve egyetem mellett voltam én pincér is egy kifőzdétől egy fokkal talán jobb helyen, még ott is mindenből a legolcsóbb ment, és ha volt rá lehetőség abból is a "sárga címkés" azaz lejárat közeli. a húsos azokat a cuccokat hozta már hozzánk amit a boltban kb nem tudott volna már eladni a fele kipakolás után ecetes vízbe ment, papír nélküli cuccok, lopott sajt tonnaszámra, oem olaj, tészta, paradicsompüré, liszt.

csalóka ez, az előző melóhelyen én is néha lenéztem a belső kajáldába, a hús mindig papírra verve, egy fél csirkemellből csináltak 3-4 szeletet... azért úgy nem nehéz olcsónak lenni, viszont otthon ilyeneket nem igazán szokás elkövetni ;)

When you want a circus you exalt the clowns

(#110) Polllen válasza blackrulz (#109) üzenetére


Polllen
nagyúr

Én is tudnék kacsingatni, mert az öregem hentes, anyukám pedig pék, de nem lennénk beljebb. :DDD

Ügyesen kell választani mindenhol, ha nem akarod, hogy becsapjanak.

"Odamentem egy párhoz...négyen voltak!"

(#111) sutszi válasza Polllen (#108) üzenetére


sutszi
veterán

Egy adott étel elkészítése annál gazdaságosabb minél több főre főzöl... (Mondjuk ha ezt a mondatot valaki nem jól érti akkor bele lehet kötni...de alapvetően így van.)

A kaja meg a főzés az első körben a tervezéssel kezdődik. Vázlatosan, tudni kell mi kell egy adott időszakra praktikusan 1 hónapra. Ezután el tudod dönteni, hogy hogy heti/2 heti/havi hány vásárlással kb mit kell beszerezned és abból várhatóan milyen kajákat tudsz összerakni...
Nem kell ennek feszesen megfelelni meg tudni mindent napról-napra...

Ennek az a lényege, hogy gazdaságosabban tudsz alapanyagot beszerezni. Mert nem a 20 dekás szeletelt húst veszed meg hanem mondjuk 3kg karajt a hentesnél és jobb lesz az X Ft/kg-os egységár... De ez még nagyon sok tétellel van így...

Ha nem boltba veszed a kenyeret ott relatíve komolyan lehet csökkenteni az erre fordított összeget...

Én mondjuk szívesen eszem az adott ételt 2 napig is(mármint 2 ebédre).
(Ha kedvenc akkor 3 napig is.)

Az emberek jelentős részénél meg eddig szabályos felháborodást tapasztaltam ha ugyanazt kellene ebédelnie mint előzőnap...

Szóval alapvetően az emberi természet meg szokásos is beleraknak ebbe a témába 2 tonna marhaságot...

Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage

(#112) Jhonny06 válasza Dany007 (#101) üzenetére


Jhonny06
veterán

"kinek "nincs ideje" főzni, mert annyit dolgozik, akkor ő biztos keres is annyit, hogy tudja finanszírozni a rendszeres kész vagy félkész kajákat."

A munkával töltött időnek nincs sok köze ahhoz, hogy mennyi a fizetésed.

"akkor ott valami komoly gond van."

Kivel/mivel? Az emberrel biztos nem. Egyszerűen ezek a körülményei.. mint írták, nem kell messzire menni -> gyári melósok.

[ Szerkesztve ]

(#113) Polllen válasza sutszi (#111) üzenetére


Polllen
nagyúr

Így van, én pl. szeretem a változatosságot és nekem azt a havi 5000 forintot megéri pluszban kiadni, hogy ne kelljen terveznem, főznöm és mosogatnom annyit hétköznap. Mert ugye ha meg is spórolok napi 200 forintot, 21 munkanappal számolva...

"Odamentem egy párhoz...négyen voltak!"

(#114) Crystalheart válasza Polllen (#113) üzenetére


Crystalheart
senior tag

Azért nem napi 200 az, mert ha azonos minőségű alapanyagokból szeretnéd a menzát is... Az ember sütés-főzési tudománya már más tészta, az odaégett vagy félig sületlen rakott krumpli már nem olyan jó üzlet. :) Én is csak a sparheltben nem égettem eddig mindent el, elektromos sütőben és gázlángon mindig is teljesen béna voltam.

Minél több főre és/vagy minél több napra kell főzni, annál jobban megéri időt szánni rá. Az alapanyagok ára minden esetben ugyanannyi lesz egy főre, szóval nem fogunk több pénzt megspórolni, ha három napra főzünk, mintha csak egyre. Időt spórolhatunk. Nekem mondjuk nincs bajom azzal sem, ha reggeltől estig és akár több napig is ugyanaz az étel, mert úgyis csak olyat készítek magamnak, amit szeretek. De ez is egyéni dolog.

[ Szerkesztve ]

(#115) sutszi válasza Polllen (#113) üzenetére


sutszi
veterán

A változatosság eszméje nálunk sem sérül, ezt az igazolja, hogy bizonyos ételeket el is felejtünk mert már olyan rég volt...mert van választék...kb bármi lehet...

Nem mondom, hogy nem kell rászánni bizonyos időt...de azért nem kell betojni. Én azért kíváncsi lennék, hogy ki mire fordítja azt az időt amit amúgy sajnál a főzéstől... (de ide azért lehetne mást is írni)

Pontos számot most nem tudok neked mondani, de ha 2 főre tisztán csak a kaja 1 hónapra talán 50-70K. De ebbe aztán minden benne van a hústól a joghurton át a tojásig, tetézve műzlivel meg amit akarunk... És nem a gazdaságos termékcsoportból nézelődünk elhiheted. Olcsó szart venni csak ráfizetés...

Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage

(#116) Dany007 válasza Jhonny06 (#112) üzenetére


Dany007
veterán

Igen, mert szerinted minden gyári melós a hét minden nap minden hónapban napi 16 órát melózik?
Voltál te már gyárban melózni? :)
Hogy mondjuk 8 órás műszakok vannak? De ahol nem ott sincs állandó 16 órás munkarend?

És ez mégis mit bizonyítana? Neki akkor van pénze gyors kajára vagy nincs?
Mert ugye az volt a lényeg, hogy aki sokat dolgozik annak nincs ideje főzni és picsog azért, mert milyen drága a kész kaja. És igen, ilyenkor mondtam azt, hogy sürgősen másik munka után kell nézni...
Mert én is jóval az országos, de még a megyei átlag alatt keresek havonta, de mégis 8-10 órás munka mellett jut idő főzni, mert a készkaját nem engedhetem meg magamnak.

(#117) Đobostorta válasza Dany007 (#116) üzenetére


Đobostorta
tag

"Mert én is jóval az országos, de még a megyei átlag alatt keresek havonta, de mégis 8-10 órás munka mellett jut idő főzni"

Ehhez adj hozzá 3-4 óra utazási időt is.

(#118) Ed3r_X_ válasza Đobostorta (#117) üzenetére


Ed3r_X_
nagyúr

3-4 óra? Kinek? 2 órába megvan az szerintem, nem a duplája. Reggel keltem én 4:40-kor, és 3-kor értem haza.

“Songbird, Songbird, see him fly, drop the children from the sky. When the young ones misbehave, escorts children to their grave. Never back-talk, never lie, or he'll drop you from the sky!”

(#119) Đobostorta válasza Ed3r_X_ (#118) üzenetére


Đobostorta
tag

Pl. Pest megye szélőtől Budapestre simán összejön.

[ Szerkesztve ]

(#120) Crystalheart válasza Đobostorta (#119) üzenetére


Crystalheart
senior tag

Igazából nekem az egyetemig is 1 óra 40 perc volt az út vonattal, pedig csak 35 km-re vagyok Bp-től. Plusz gyaloglás, ami futva 7 perc. (Gyalog talán 20.) Sőt, azon csodálkoztam, hogy vannak olyan külső kerületek, ahonnan a busz majd' egy óra alatt tötyög be a belvárosba. De ahol napi 4 óra az út a munkába... na az szívás.

(#121) Ed3r_X_ válasza Đobostorta (#119) üzenetére


Ed3r_X_
nagyúr

Jó, de az nem kis távolság már, nem mindenki jár olyan messzire. Apám volt Győrben is az Audinál, onnan kb 2 óra alatt ért haza. És Győr-Tatabánya sincs olyan közel egymáshoz.

Lehet ennyi, de nem ez a jellemző. Ne ezzel általánosítsunk.

“Songbird, Songbird, see him fly, drop the children from the sky. When the young ones misbehave, escorts children to their grave. Never back-talk, never lie, or he'll drop you from the sky!”

(#122) Telda


Telda
addikt

Hehe, ezt pont a fizetésem kétszerese.
Ha enynit kapnék minden hónapban több mint 100 maradna :K .

(#123) Polllen válasza Crystalheart (#114) üzenetére


Polllen
nagyúr

A fix költségeid viszont jobban eloszlanak több főnél.

"Odamentem egy párhoz...négyen voltak!"

(#124) Jhonny06 válasza Dany007 (#116) üzenetére


Jhonny06
veterán

Te jöttél azzal, hogy aki sokat dolgozik és nincs ideje főzni, az legalább jól keres (ami egy nettó faszság). Pl. a gyári munkások, akik 12 órás munkarendben dolgoznak. 16 órát meg szinte senki nem dolgozik, ezzel fölöslegesen próbálod meg bizonyítani az igazadat (nem is mondta senki egyékbént, tehát..).

Amit írtál példaként a Continental, az a jobbak közül való, sőt.. ez nagyon nem az átlag. Igen, dolgoztam már ilyen helyen, tudom miről van szó. A 12 óra bőven elég ahhoz (+1-2 óra utazás), hogy ne legyen valakinek ereje főzni. És nem, ők nem keresnek olyan sokat, hogy folyamatosan máshol egyenek. De kemény fizikai munkában még a 8 óra is elég. Itt nem kizárólag az időről van szó.

A "másik munka után kell nézni" megint egy faszság. Még a végzettséggel rendelkezők sem feltétlenül tehetik meg, a végzettség nélküli gyári melósoknak meg kb. 0 esélyük van más (jobban fizető) helyet találni. Főleg azért sem fognak többet fizetni, mert mindig találnak valakit, itt nagyon kicsit a szórás.

[ Szerkesztve ]

(#125) Dany007 válasza Đobostorta (#117) üzenetére


Dany007
veterán

Most ne haragudj de ki a franc utazik 3-4 órát naponta munkába?
Normális az szerinted?
Még ha Pestre járnék dolgozni is, az is csak 1,5 óra lenne oda meg annyi vissza.
De eszembe sincs, mert inkább felköltöznék Pestre!

Ekkora hülyeséget is már régen hallottam. Aki meg olyan hülye, hogy képes 3-4 órát utazni naponta melóba, ahelyett hogy odaköltözne vagy ott venne ki albérletet az meg is érdemli!

@Jhonny06:

"És nem, ők nem keresnek olyan sokat, hogy folyamatosan máshol egyenek."

Akkor mi a probléma? Akkor ők mégiscsak főznek. Nem?

"megint egy faszság."

Nem. Pont ez a lényeg. Ha nem vagy megelégedve másik munkát kell keresni. Olvass körbe, itt kb mindenki ezt tanácsolja mindenkinek. Nem véletlenül.

"a végzettség nélküli gyári melósoknak meg "

Akkor ez van. De többnyire nem is ők hisztiznek, hogy milyen sokba kerül a készkaja, meg a rendelt kaja meg ilyesmi!

[ Szerkesztve ]

(#126) Đobostorta válasza Dany007 (#125) üzenetére


Đobostorta
tag

"Most ne haragudj de ki a franc utazik 3-4 órát naponta munkába?"

Én ismerek jó néhány ilyen embert...

"Aki meg olyan hülye, hogy képes 3-4 órát utazni naponta melóba, ahelyett hogy odaköltözne vagy ott venne ki albérletet az meg is érdemli!"

Pl. 40 fölött, 2 gyerekkel már nemigen fog sehová költözni.

(#127) Jhonny06 válasza Dany007 (#125) üzenetére


Jhonny06
veterán

Ki nem? Nekem Budakalászról BP Budafoki útra kb. oda 80-90 perc. Reggel könnyebb, mert minden nagyjából azonnal jön, de visszafelé elég gáz. És ez teljesen normális távolság, nem olyan, ami miatt költözik az ember.

És ez még 8 óra után is fárasztó.

(#128) Dany007 válasza Đobostorta (#126) üzenetére


Dany007
veterán

"Én ismerek jó néhány ilyen embert..."

Ez tényleg nem normális dolog. Btw még mindig az átlagról volt szó! Átlag! Nem az, hogy ismerek néhányat... Én is ismerek néhány olyat aki hétfőtől vasárnapig melózik, mégsem hozom fel példának mikor az átlagról beszélünk.

"Pl. 40 fölött, 2 gyerekkel már nemigen fog sehová költözni."

Apám is 40 fölött volt 2 gyerekkel anno, mikor elköltöztünk. Szépen végig kell gondolni melyik a nagyobb macera!? Napi 4 órát utazni vagy egyszer elköltözni közelebb?

És hidd el, hogy aki tényleg napi 4 órát utazik melóból haza meg oda vissza annak a főzés a legkisebb baj.

@Jhonny06:

De mégsem 3-4 óra ! :D Továbbra is azt mondom ha ilyen szar, akkor tegyél ellene! Nem kötelező Pesten élni és dolgozni! Okkal dolgoznak a legtöbben abban a városban. Az ok a többségnél az, hogy ott van a legtöbb munkalehetőség és ott fizetnek országos szinten a legtöbbet.
Ez ezek szerint ezzel jár.
El lehet költözni vidékre. Egy vidéki nagyvárosban még busszal is eljutsz bárhová 30 percen belül.

[ Szerkesztve ]

(#129) Tibiajax


Tibiajax
veterán

Lakás bérleti díj -
Víz áram gáz rezsi 55.000 - télen..
Heti 4-6 kaja kifőzdében 40.000
Konyhai meg fürdőszobai cuccok 5.000
Net 5.000
Mobil 7.000
Bérlet :) persze... Okosba.
Hétvégi szórakozás - pénzkidobás
10% Biztonsági tartalék ?? :D
--
havi egy mozi, vacsival 5.000
---------------------------------------
Összesen 117.700
---------------------------------------

végül is..

(#130) Đobostorta válasza Dany007 (#128) üzenetére


Đobostorta
tag

"Szépen végig kell gondolni melyik a nagyobb macera!? Napi 4 órát utazni vagy egyszer elköltözni közelebb?"

Hiába gondolod végig, ha nincs miből elköltözni.

"És hidd el, hogy aki tényleg napi 4 órát utazik melóból haza meg oda vissza annak a főzés a legkisebb baj."

Szerintem itt már sokkal tágabb témáról beszélgetünk, mint a főzés. Nekem pl. leginkább az tűnt fel, hogy habozás nélkül lehülyézel olyanokat, akiknek az életkörülményeiről kb. 0 ismerettel rendelkezel.

---

"De mégsem 3-4 óra !"

80 percet írt alsó hangon a beutazáshoz. Az már oda-vissza 2 óra 40 perc, ha szimmetrikus a dolog.

(#131) Jhonny06 válasza Dany007 (#125) üzenetére


Jhonny06
veterán

"Akkor mi a probléma? Akkor ők mégiscsak főznek. Nem?"

Igen, mivel muszáj. De te azt írtad, hogy sokat dolgoznak == sokat keresnek, ezért nem kell főzniük. Pedig de, mert nem keresnek sokat.

"Ha nem vagy megelégedve másik munkát kell keresni."

Én meg erre írtam, hogy gyári melósként 99%, hogy nem fogsz jobban fizető munkát találni.

"De mégsem 3-4 óra !"

Oda 80-90 perc és vissza az kb. pont 3 óra. A környéken meg ki a franc fog elmenni melózni 100k-ért, amikor ott vannak a multik a fővárosban és nem betanított munkát végzel, normális fizuért? Senki. Baromi sokan járnak be BP pereméről a városba dolgozni, ez simán annyi utazás (vagy minimális eltérés van), amennyit írtam. Nagyon el vagy tévedve, ha azt hiszed, hogy mindenki 20-30 perc alatt ér be dolgozni és ha nem, akkor az indok egyből a költözésre. Nem akarlak megbántani, de eléggé burokban élsz és iszonyatosan korlátozott a véleményed.

[ Szerkesztve ]

(#132) Dany007 válasza Jhonny06 (#131) üzenetére


Dany007
veterán

"Igen, mivel muszáj."

Ennyi a lényeg. Én nem róluk beszéltem. Akkor valami félreértettél vagy én írtam félreérthetően.

"A környéken meg ki a franc fog elmenni melózni 100k-ért, amikor ott vannak a multik a fővárosban és nem betanított munkát végzel, normális fizuért? Senki. "

Akkor megint hol a probléma? Ezt hívják úgy, hogy "valamit valamiért". Nem igazán értem hol itt a problémád.
Te választottad. Azt írtad nem mennél máshová, mert ott kevesebbet fizetnek. Azt írtad ennyiért még nem éri meg elköltözni... És írta hogy emiatt(!) kell ennyit utaznod. Akkor mi a probléma még mindig? Te választottad. Nem tartanak fegyvert a fejedhez.
Ha nem tetszik az utazás akkor költözz. De ott meg nem tetszik a fizetés akkor ne költözz. Ezt kell mérlegelni.

Nincs itt semmi burokban élés. Csak én képes vagyok elfogadni a helyzetemet ha úgy döntöttem. Én. Ha nem tetszik akkor változtatok rajta. De nem fogok azon siránkozni hogy még a havi átlagifzetés sincs meg itt ahol vagyok.
Felmehetnék én is Pestre melózni 1,5x ennyi fizetésért, céges autóért meg céges telefonért... De nem megyek mert nem bírnám elviselni azt a várost. Ennyi.
Mérlegeltem és nem rágódok rajta. Bevállalom hogy kevesebbet keresek, cserébe egy élhetőbb kisvárosban lakom, és munka után még főzni is van időm. Ennyi.
Aki meg Pesten akar dolgozni és több pénzt keresni az ugyanúgy fogadja el, hogy az azzal jár, hogy 1-2 órát utazik melóba naponta. És nem lesz ideje főzni, ergo készkaját kell venni ami több pénz.

[ Szerkesztve ]

(#133) dabadab válasza Dany007 (#125) üzenetére


dabadab
titán

"ki a franc utazik 3-4 órát naponta munkába?"

Az oda-vissza utrol osszesen volt szo.

DRM is theft

(#134) Đobostorta válasza Dany007 (#132) üzenetére


Đobostorta
tag

"Akkor mi a probléma még mindig?"

Pontosan ott, hogy te úgy állítod be, mintha ez egy egyszerű választás, saját döntés kérdése lenne. Sokszor nem az.

(#135) Polllen válasza Đobostorta (#134) üzenetére


Polllen
nagyúr

Hosszú távon mindig saját döntés. Hiszen mindig van választás, csak sokszor az alternatíva az adott embernek túl kockázatos.

[ Szerkesztve ]

"Odamentem egy párhoz...négyen voltak!"

(#136) Dany007 válasza Đobostorta (#134) üzenetére


Dany007
veterán

Nem, nem egyszerű választás. Én is sokat őrlődtem saját magamon, hogy elmenjek-e Pestre a sokkal magasabb fizetésért és céges autóért...
De sajnos pont az itt is tárgyalt magasabb megélhetési költségek, valamint maga a város voltak azok a tényezők amik miatt inkább itt maradtam.
Ez egy döntés, mérlegelni kell az objektív és szubjektív tényezőket. Senki nem mondta, hogy könnyű, de mindig van választás. Ha nem is azonnal, de van.

Láthatod, a kollega is azt mondta, hogy a fene se menne vidékre 100k-ért dolgozni. Pedig itt nem kell 3 órát utazással tölteni. Ő se hülye, mérlegelte, hogy neki fontosabb a magas fizetés, mint az utazással kieső idő. Ennyi.

@dabadab:

Még az is elég sok. Bár Pesten nem lehetetlen. De épp ezért Pesten főleg elsődleges szempont, hogy közel legyen a munkahely. Ezért érveltek ennyien itt az albérlet mellett, mert ugye nincsen fából hogy ne tudjon odébb költözni ha szükséges.
Más az, ha valaki külföldre jár melózni, de ott nyilván nem 10-20 ezer forintos fizetéskülönbségért.

(#137) beefjeez válasza Dany007 (#125) üzenetére


beefjeez
senior tag

Miért kell neked mindenkibe belekötnöd?
Igen, van aki ennyit, sőt, többet utazik.
Anyám kolléganője hatvanról vonatozik mindennap pestre, és vissza, egy régi fizika tanárom pedig szolnokról járt be naponta.

(#138) Crystalheart válasza Polllen (#123) üzenetére


Crystalheart
senior tag

Rezsi meg ilyesmi ja, de az ételkészítésnél mi például? Itt - nem a posztban, hanem a mellékágon :) - most arról volt szó.

(#139) Polllen válasza Crystalheart (#138) üzenetére


Polllen
nagyúr

A főzéshez bevásárolsz, étel függő, de 2-3 emberre főzni nem jelenti azt, hogy 2x-3x annyi ideig kell főznöd. Ha gazdaságosan akarsz vásárolni nagyobb darabot fogsz venni, aminek egy része megy a fagyasztóba stb-stb.

Ez mint pénz&nyilván a rezsiben benne van.

[ Szerkesztve ]

"Odamentem egy párhoz...négyen voltak!"

(#140) Dany007 válasza beefjeez (#137) üzenetére


Dany007
veterán

Hehe, nem kötök én bele senkibe... :D
De ha szerinted Szolnokról bejárni Pestre dolgozni normális, akkor gratulálok. :C
Persze ha az illető megvan vele elégedve akkor lelke rajta. Engem nem zavar. Felőlem Moszkvából is járhat bárki Pestre... Csak akkor ne hozza fel példának, hogy húh mennyi ideje megy el utazással... Mert nem normális kategória az biztos.

(#141) Crystalheart válasza Polllen (#139) üzenetére


Crystalheart
senior tag

Bocs, mindig elfelejtem, hogy másoknak pénzbe kerül főzni. :) De mondjuk az erre elhasznált gáz szerintem kb. egynapi fűtés lehet, vagy hasonló nagyságrend, aligha számít sokat. Egy 5000 Ft-os palack évekig húzza. (Szó mi szó, sütni viszont már drága.)

"Ha gazdaságosan akarsz vásárolni nagyobb darabot fogsz venni, aminek egy része megy a fagyasztóba stb-stb." - Ha van fagyasztó, az kajával tömve és anélkül is megy, noha ez is csak max. 1-2 ezres egy hónapban. (A legkisebb fagyasztók évente kb. 6000 pénzt esznek.) De végül is igazad van itt is, bár vannak régi tartósítási eljárások, amelyek természetesen nélkülözik a fagyasztást. Ha nem húsról van szó, könnyen megoldható; a hús természetesen már más lapra tartozik, de azt is lehet füstölni, befőzni.

Különben nem ismerem a hentesboltokat - olyan akciók vannak, hogy ha egy helyett tíz csirkét veszel, adnak 20% engedményt? :) Vagy miért éri meg jobban? Ha fél disznót vásárolsz, jobban kijön, mintha csak egy sonkát? Mert az rendben van, hogy ha a termelőtől, nagykertől vagy a nagybanin veszed meg az 50 kiló sárgaborsót, az olcsóbb, mintha a boltban vásárolod meg a fél kilós kiszerelést, de azt nem is kell tartósítani.

Jut is eszembe, ezt ismeritek? A Tellér Kft. (nagyker, forgalmazó) üzemeltet webshopot, ahol lehet nagy kiszerelésű élelmiszert is venni nagykeráron, Budapesten belül 20 ezer fölött már ingyenesen házhoz is viszik.

[ Szerkesztve ]

(#142) Polllen válasza Crystalheart (#141) üzenetére


Polllen
nagyúr

Nálam például villanytűzhely van, albérlet, a kedvemért nem építik át a lakást. És azért nem 5-10 kg-s nagyságrendről beszélek, de nem mész minden nap boltba, mert a városban az is egy vagyon, hacsak nem esik útba, mert a bevásárló központok a város szélén vannak.
Ha heti/havi mennyiséget veszel azt valahova tenni kell. Romlandó árunál jellemzően a fagyasztóba.

És hja, nehezen forintosíthatóak a főzéshez kapcsolódó egyéb költségek, de ott vannak a rezsiben. Viszont ezek jellemzően nem nőnek arányaiban azzal, hogy több emberre főzöl.

"Odamentem egy párhoz...négyen voltak!"

(#143) beefjeez válasza Dany007 (#140) üzenetére


beefjeez
senior tag

Megint csinálod.
Én járok be szolnokról?
Nem.
Csak ne élj álomvilágban, nem olyan egyszerű ez, hogy most akkor nem jár be valaki, ha csak itt van munka.

(#144) Dany007 válasza beefjeez (#143) üzenetére


Dany007
veterán

Én csinálom? Én csak elmondom a véleményem az "érvedről".
Ti meg hozzátok itt sorra az extrém példákat, hogy ki jár be messzebbről dolgozni, mintha ez olyan normális / hétköznapi dolog lenne.
De most komolyan, annak a cirka 4 millió hivatalos dolgozónak mégis hány ezred része jár be 120km-ről dolgozni napi szinten?
Soha nem azt mondtam, hogy nincs ilyen. Én azt mondtam, hogy ez nem normális dolog. Más az, hogy Pesten belül a fos közlekedés miatt elképzelhető, hogy 1 órát kell menetelni a melóba. Okés. De az, hogy 120-150km-ről járjon be valaki napi szinten melózni az nincs rendben.
És igen is választása mindenkinek van! Vagy volt vagy lesz.

"nem olyan egyszerű ez, hogy most akkor nem jár be valaki, ha csak itt van munka."

Értem, tehát akkor minden szolnoki fizikatanár Pestre jár dolgozni? Mert kb így hozod fel ezt a példát. Hogy ez teljesen természetes dolog, hogy valaki ilyen távolságokból jár napi szinten melózni.

Ezért is mondtam, hogy felőlem Moszkvából is járhat. Mit bánom én... Az ő dolga. De ha ez neki nem tetszik, akkor tegyen ellene. Lehet lakást bérelni, lehet meglévőt eladni és így tovább.
Arra próbálok célozni, hogy az ilyen emberek többsége azért nem lép mert vagy fél kockáztatni vagy valamilyen okból kényelmet jelent számára még így is.

De megjegyzem még mindig átlagról beszélek, ahogy eddig is. Átlag hétköznapi emberről. Igen közöttük is nagy a szórás van aki 6-8 órát más meg 10-12-t dolgozik naponta. De a 120km-ről bejárás már extrém itthon.

Egyébként Pest külterületeiről is azért járnak be sokan Pestre dolgozni, mert részben ott van jól fizető munka. Ellenben nem szeretnének Pesten lakni mert részben drága, részben pedig szebb és kellemesebb egy külvárosi régióban. Amivel nincsen továbbra sem semmi gond. Csak akkor el kell fogadni, hogy ez az életmód a sok utazással jár. Mérlegelni kell hogy megéri-e? Ha megéri akkor pedig nem picsogni miatta. Ha nem, akkor meg be lehet költözni Pestre és mindjárt nyerhet egy fél órát is akár oda és vissza is.

És nincs itt semmi álomvilág, az általad felhozott példák a dolgozó lakosság kb tizedszázalékát érinti.

(#145) beefjeez válasza Dany007 (#144) üzenetére


beefjeez
senior tag

Nem ismered a körülményt, nem véletlen járt onnan.
Az meg hogy felköltözzön bárki munka miatt, megint sok körülmény miatt megoldhatatlan szinte.
Legalábbis rengeteg embernek.

(#146) Sethdobaloah


Sethdobaloah
senior tag

5 percre van a lakásom (gyalog!) a munkahelyemtől, így sincs kedvem főzni. Most hogy megvolt a 2 véglet, lehetünk ontopic is :P

...csak én vagyok helikopter?

(#147) KaiotEch válasza Sethdobaloah (#146) üzenetére


KaiotEch
nagyúr

De Te egy helikopter vagy, úgy más az 5 perc :K

[ Szerkesztve ]

(#148) deicide válasza Đobostorta (#119) üzenetére


deicide
veterán

Ez is változó, kell szerencse is, hogy jó munkahelyet találjon az ember. 3 hónapig ingáztam Sukoró-Zugló viszonylatban, napi minimum 1.5 óra*2. Soha többet. Aztán találtam Budaörsön munkát, ami még mindig 40km-re van Sukorótól, de ha nem nagyon sietek az autópályán, akkor is csak 25 perc.

Cserébe a távolságért, csend van reggelente, nyugodt a környék és a ház sem volt drága.

[ Szerkesztve ]

Live fast - On high - Repentless - Let it ride

(#149) dkpisti


dkpisti
tag

Kaja megvan 40-45ből simán,mobil(gondolom net vagy előfizu),bérlet nélkül el lehet lenni feltalálták a kerékpárt,hétvégi szorakozás egy honapba 2x 5-ből simán megvan. nekem ez -57(aza tartalék mi ?)lenne,azt nem a megélhetésbe kellene számolni.."egészséges fiatal " nem iszik,cigizik minden héten,picit ellentmondásos...Egyébként albérlet a legnagyobb hülyeség hosszabb távon mert amit kifizetsz a tulajnak azt,akár a saját házad megvételére is költhetnéd,bár aki ezt nem látja..
Ez az én szemszögemből nézve luxus élet lenne..

[ Szerkesztve ]

(#150) Mr X válasza dkpisti (#149) üzenetére


Mr X
addikt

És addig hol lakjon, míg összeszedi az önerőt a saját lakáshoz?

Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.