Pisilő kisfiús szobor
i5 10400f | ASUS RTX 3060 Ti 8GB LHR | 16GB DDR4 | Asus TUF VG27AQ | meg egy csomó körítés | Nintendo Switch V2
Pisilő kisfiús szobor
i5 10400f | ASUS RTX 3060 Ti 8GB LHR | 16GB DDR4 | Asus TUF VG27AQ | meg egy csomó körítés | Nintendo Switch V2
HI!
tengerpart, ardenek, sajtok. csokik pl: Kathy, innen is jo utvonal van arosnezesre, Masstrihba mindenkep mennyetek at, /Perry sport meglatogatasa lerteketl cuccokert/
udv
neduddki
https://facebook.com/bestwax.eu, mailto: bestwax.eu@gmail.com hamarosan: www.bestwax.eu a lustasag fel egesseg, en tejjesen egesseges akarok lenni
Köszi!
meg
Akkor ez azt jelenti, hogy nem sokatok járt még itt, igaz?
meg
Luxemburgot egyszer érdemes körbeutazni. Egy nap alatt meg van a terepfelmérés. Utána az érdekes helyeket még egyszer érdemes megnézni. Vasárnaponként több helyen van vásár. Legalább egyet meg kell nézni. Az időjárás is jobb mint Belgiumban. kevesebbet esik, több a napsütés. Van egy nagyon finom boruk. Zöld színű és az íze hasonlít a száraz martinire.
Tisztán emlékszem minden előző életemre, ezért nem hiszek a reinkarnációban!
Belgium - elsőre ezek jutottak az eszembe:
Brüsszel belváros, múzeumok
Antwerpen
Brugge - Brűzs
+ úgy általában a kisebb, nagyobb városok - a nagyobb templomok egy részét is azelőtt kezdték építeni, mielőtt mi egyáltalán letelepedtünk a Kárpát-medencében.
Mondjuk a francia (vallon) tartományok elég leharcoltak az északi holland (flandriai) tartományokhoz képest.
Strépy-Thieu hajóemelő - ezt láttam személyesen, elég grandiózus.
Tengerpart (bár nem túl nagy) - ha jó az idő (bár Belgiumban általában "belga" idő van)
A Belga sörök (gyümölcs/egyéb) is érdemesek a kipróbálásra - és ha kocsival vagytok, akkor a hazahozatalra
[ Szerkesztve ]
JOGI NYILATKOZAT: A bejegyzéseim és hozzászólásaim a személyes véleményemet tükrözik; ezek nem tekinthetők a munkáltatóm hivatalos állásfoglalásának...
Waterloo is érdekes (de nem a domb miatt), hanem hogy vasárnaponként igazi kirakodóvásár van - ha van érzéke az embernek érdekes csemegéket lehet összeszedni.
[ Szerkesztve ]
JOGI NYILATKOZAT: A bejegyzéseim és hozzászólásaim a személyes véleményemet tükrözik; ezek nem tekinthetők a munkáltatóm hivatalos állásfoglalásának...
Köszi mindkettőtök válaszát!
Luxemburgra összesen egy nap fog jutni, eddig úgy áll. (Oda is lett tervezve egy napi szállásunk.) A zöld bor meg igencsak felkeltette az érdeklődésemet!
Ezzel a hajóemelővel találkoztam még nyár elején a földrajz érettségimre való felkészüléskor, de most tudatosult, hogy ez Belgiumban van és érdemes lenne élőben is megtekinteni. Köszönöm, hogy felhívtad rá a figyelmemet!
Repülővel megyünk, de bérelünk kocsit, így csak korlátozott mennyiségben fogunk tudni hazaszállítani a belga specialitásokból. De valamennyit mindenképp szeretné(n)k.
meg
Autóbérlés nem olcsó. Nekünk 10 napra volt ~100 eFt (ráadásul üzemanyagot leszámítva).
Autóval kimenni és visszajönni igaz, hogy +2 nap (igazából 2x 12-14 óra és +4 tank üzemanyag), de ha mindketten tudtok vezetni és amúgy is autóztok egész héten, akkor olcsóbb, mint a repülő+autóbérlés. Ja és ráadásul megnézhetitek Németország és Ausztria autópályáit (és Ausztriában is lehet ám nézelődni)
[ Szerkesztve ]
Nagyban függ az érdeklődési körödtől, hogy mit érdemes és mit nem. Luxemburgban nem voltam még, de Belgiumban már jártam néhányszor, én a helyedben az alábbiakat nem hagynám ki.
Brugge
Hangulatteremtés gyanánt érdemes megnézni az In Brugge filmet, ami önmagában nem egy kiemelkedő produkció, de egyszer bőven szórakoztató és nagyon sokat látsz a városból. Tényleg piszok jól néz, nem véletlenül a világörökség része. Amiket ajánlanék:
- Nagyon sok séta a városban, hihetetlenül jól néz ki, érdemes egy napot rászánni, hogy jó alaposan körbejárd.
- Hajózás a csatornákon. Belvárosból indul talán fél óránként, érdemes menni vele egy kört, mert egyrészt más szögből látod a várost, másrészt nagyobb területet tudsz megnézni elég rövid idő alatt.
- De Halve Maan sörfőzde. Amennyiben szereted a belga söröket, akkor ide érdemes betérni egy Straffe Hendrik-re, elég kevés helyen kapható.
- Csokoládémúzeum, ezt sem szabad kihagyni, ha érdekel a téma. Sokkal jobb, mint ami Brüsszelben van!
- Cambrinus étteremet tudom még ajánlani, nagyon finomakat ettünk és elég komoly a sörválaszték is. Árakra nem emlékszem, de szerintem nem volt valami akciós.
Ostende
Tengerparti kisebb város, jó eséllyel találhattok szebbet is, ide csak azért mentünk el, hogy megnézzük a tengerpartot. Ott sétáltunk egy nagyot. Amit esetleg meg tudsz nézni, az a Napóleon erőd, a második világháborúból megmaradt atlanti fal egyes részei. Amit érdemes is, az a tengerparti rész, ott ha kedveled a halakat és tengeri herkentyűket, akkor érdemes az utcai árusoknál valami jó kis válogatást vásárolnod.
Brüsszel
Egyértelműen a legtöbb szórakozást nyújt, azonban nincs olyan szép és hangulatos, mint Brugge. Nem tudom hol lesz a szállásotok én mindig a belvárosban szoktam foglalni, hogy minden fontos sétatávolságon belül legyen. Amik szerintem kötelezőek:
- Főtér: jópofa, jó eséllyel úgysem tudod kikerülni, itt van a csokimúzeum és egy sörmúzeum is, ezeket érdemes kihagyni
- Saint Hubert fedett sétáló utca, tele van igényesebb üzletekkel, jó eséllyel nem fogsz vásárolni, de megnézni érdemes, mert tényleg jól néz ki, miután a központban van biztos, hogy járni fogsz ott.
- Rue des Bouchers: a hentesek utcája, igazából tele van igénytelen éttermekkel, amik előtt kint állnak a "bedobó" emberek. Azért említésre méltó, mert ennek egyik mellékutcájában van a nagy Delirium, amit érdemes megnézni. Egy helyet ajánlottak, amit érdemes kipróbálni, ez a Chez Leon étterem. Tényleg jó volt, de nem nyújtott semmi extrát.
- Delirium: az egyik leghíresebb kocsma Európában, ezért érdemes benézni. Guinness rekordot tartanak a legnagyobb sörválasztékkal, de ennek buktatói is vannak, mert a ritkákból nem forog annyira a készlet és kaptunk lejárt szavatosságú sört is, persze kicserélték, de megint egy ritkaságra, szintén lejárt, a következő cserénél már kiegyeztünk abba, hogy a vendégeik vagyunk Plusz ezzel szemben van a pisilő kislány, aminek legalább annyira nincs semmi értelme, mint a pisilő kisfiúnak, de ha már úgyis ott vagy, akkor megnézheted.
- Autoworld: piszok nagy autókiállítás, nem érdemes kihagyni, még úgy is élveztem, hogy nagyon nem érdekelnek az autók. Sok különlegesség van.
- Hadtörténeti múzeum: pont szemben van az Autoworld-del, Belgium méreteihez képest hatalmas és érdekes a gyűjtemény, ráadásul teljesen ingyenes.
- Mini Europe: híres európai épületek méretarányos makettjei, jópofa.
- Atomium: jól néz ki, de felmenni nem érdemes, ugyanis annyira kint van, hogy nem sokat ér a kilátást, ha kilátást szeretnél akkor irány Párizs (Eiffel) vagy Dubai (Burj Khalifa)
- Pisilő kisfiú: ha már ott jársz nem érdemes kihagyni, persze érezni fogod, hogy egy 60 centi szobor nem egy nagy kaland
- St. Michael and St. Gudula székesegyház: érdemes megnézni, nem olyan stílus, mint az itteni pucér/dagadt angyalos templomok.
Számos egyéb látnivaló van még Brüsszelben, úgyhogy több időt is el tudsz ott tölteni.
Vásárolni élelmiszer jellegű dolgokat a Carrefour üzleteiben érdemes, sok helyen van és jó árak vannak. Hipermarket is van. Amit még érdemes kipróbálni:
- Gofri: általában két változatával találkozhatsz, egyiknek cukrosabb a tésztája és keményebb, a másik jóval lágyabb. Nagyon sok cuccot pakoltathatsz a tetejére, ennek függvényében persze az ára is változik.
- Sültkrumpli: nem szabad kihagyni, piszok jól csinálják, itthon nem eszem meg, de kint nagyon jót csinálnak. Nem olajban sütik. Jó szószokat készítenek hozzá, a majonézt se nagyon kedvelem itthon, de kint a legrosszabb helyen is finomabbat adnak, mint itthon.
- Mitraillette: ez egy félbevágott bagett, kérés alapján töltve, plusz még hozzádobnak egy adag sültkrumplit is. Amennyiben a low-budget étkezés a cél, ezt nem lehet kihagyni
- Sör: ha kedveled, akkor csak a választással lehet problémád
- Csoki: mindenhol az arcodba fogják tolni, úgyhogy nehéz elkerülni, vannak nagyon jók
bejegyzés Belgium, Luxemburg - de valójában mit érdemes megnézni?