Hir​d​e​té​s​

2017. november 25., szombat

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#2) Parci válasza Kalandor (#1) üzenetére


Parci
(HÁZIGAZDA)

vörös, fehér, száraz, édes... ez már csak ízlés kérdése. nem állítom, hogy minden egyenértékű, ahogy elmélyül az ember a borban, azért az édesek például egy spéci szegletbe szorulnak vissza, és a vörös és a fehér viszonya is megváltozik...

de a lényeg nem ez. hanem az, hogy bizonyos borok (emberenként változik, hogy melyek) olyan tökéletességélményt tudnak nyújtani, amit nagyon kevés dolog az életben. biztos mindenkinek vannak ilyen pillanatai... egy hegytető... egy tökéletes pillanat, amikor a kedvesére néz... mittoménmi. szóval olyan pillanatok, amikor azt érzed, hogy egész egyszerűen ennél nem kell több. soha.

a bor tudja ezt. a whisky is tudja egyébként, bár számomra sokkal ritkábban. a pálinka és a sör nem tudja (pedig mindkettőből van olyan, amit élek-halok, olyan finom). a többi pancsi (jéger, unicum, koktélok és egyéb borzalmak) meg soha nem is fogja tudni.

[ Szerkesztve ]

(#3) bandus


bandus
(PH! addikt)

mi most a füredi borhetek aktív résztvevői voltunk. nálam szinte csak fehér száraz borok játszanak, azokból is a könnyebb fajták. a chardonnay például már túl testes nekem. rizling, irsai, ezek nagyon bejövősek, de azért annyira még nem fejlett a borkultúrám, hogy sokfajta bort ismerjek. most hoztam haza magammal egy palack balatonfüredi olaszrizlinget, egyszeren ez eszméletlen. annyira különbözik a többi, kóstolt rizlingtől.. mondjuk az ára is dupla annyi :)
van még a plcon egy 96-os, 5 puttonyos aszúm is. erről vélemény? én alapvetően nem szeretem az édes borokat.

"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"

(#4) Parci válasza bandus (#3) üzenetére


Parci
(HÁZIGAZDA)

az aszúk, ahogy például a portói borok is, egy külön világ. külön is kell kezelni, szerintem, mert nem alternatíva egy száraz vörösborra. úgy amúgy kedvelem az aszút, meg is tankoltam, lásd előző blogposztom.

(#5) Crystalheart


Crystalheart
(senior tag)

(Én meg maradok a friss muskotályos szőlőlénél, nekem az is kellő tökéletességélményt nyújt. :D Amúgy meg túl - azaz veszettül - édesszájú vagyok, az alkohol-hatás már "belerondít" az édességbe, akárhogy is. :)) )

[ Szerkesztve ]

(#6) Parci válasza Crystalheart (#5) üzenetére


Parci
(HÁZIGAZDA)

igen, a barátaink is pont ilyeneket mondtak... ezért is írtam a bejegyzést... :DDD

(#7) Crystalheart válasza Parci (#6) üzenetére


Crystalheart
(senior tag)

Velem asszem kudarcot vallanál, annyira keményfejű és édességimádó vagyok. (Na meg fukar is, a jó bor drága.) Vizes-citromos méz rulzz. :D

(#8) Gubro válasza bandus (#3) üzenetére


Gubro
(senior tag)

Mondjuk azért aszú és aszú között is baromi nagy különbség van, szóval nem mindegy, kitől van.
Számomra a legdurvább sokkok egyike az volt, amikor először láttam meg az egri vár tövében egy táblát: Vörös: 300.

(#9) mephi666


mephi666
(PH! kedvence)

leírnám ide az első IGAZI boros élményemet... kb 2002-ig csak meg-megkóstoltam 1-2 édesebb fajtát... nem volt egyik sem rossz, de maradtam inkább a sörnél... aztán egyik ismerősünk kiment pár hónapra németországba melózni... mondtuk neki, hogy gondoljon ránk: hozzon már 1-2 doboz/üveg valami jókis bajor sört, amit itthon nem lehet kapni :)
nem felejtette el a kérést, de nem sört hozott, hanem száraz francia vöröset... 1-1 üveggel... hónapokig pihent a palack a polcon... (2000-2001 körüli cabernet sauvignon volt... talán nicolas napoleon?) aztán egyszer összehoztunk egy pc-partit a szomszéd faluban... gondoltam elviszem magammal és megiszogatjuk... na, már most kellemesen behűtöttem előre és az első kortyok után azt mondtam: "szemét g*ci leszek, de ebből senkinek nem adok, mert istentelenül finom" :) (mindenki itta azt, amit vitt...) szépen bepusztítottam pár óra alatt az egész üveggel, de az a bor volt számomra a legmeghatározóbb... azóta szeretem igazán a jó borokat... :) az a szép az igazi borban, hogy eliszogathat az ember belőle és másnap nincsenek problémák... kannásból talán 1szer rúgtam be, de másnap majdnem megzavarodtam: mintha megmérgeztek volna :(

a nyári nagy melegben nincs is szerintem jobb, mint nyugodtan beülni egy kellemesen hűvös pincébe társasággal és végigkóstolgatni a jobbnál jobb helyi borokat... durva, hogy 3-400ft-ért adnak igazán jó borból 1-1 litert... és nem értem meg azokat, akik tablettás sz@rokra fanyalodnak... :(

"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris

(#10) Parci válasza mephi666 (#9) üzenetére


Parci
(HÁZIGAZDA)

számomra a bor az egyetlen ital, amitől nem vagyok másnapos, ha nagyon fejreállok előző nap, akkor sem. pálinka, whisky is halál, a pancsolt tömények meg gyilkosak. sör marha alattomos. egyedül a bor olyan, hogy frissen, tisztán ébredek. oké, persze, abból is van az a mennyiség, h kész legyél, de egy határozott részegség után még semmi.

(#11) Parci válasza Crystalheart (#7) üzenetére


Parci
(HÁZIGAZDA)

az a baj, h ahhoz, h meggyőzzelek, egy komplett kóstolót kéne megitatnom veled (vagy kettőt), amiknek a végén már 8-10e ft-os borok vannak. ennyit nem ér nekem ;]

(#12) Overlocker


Overlocker
(PH! nagyúr)

Nem hívtál :DDD (j/k)

Én is szeretem a borokat, inkább a vörös és édesebb fajtákat, igaz mostanában egyre jobb fehér borokat volt lehetőségem megkóstolni :)

(#13) j.bravo


j.bravo
(PH! addikt)

Hű de régire válaszolok, sebaj :)
Érdekelt eddig is a bor, és találtam is jókat, de mivel nem nagyon mertem bevállalni nagyobb kiadásokat, hátha mégse ízlik, eddig 1-2 kivétellel 2000Ft alattiakat mertem csak választani.

Augusztus elején azonban tettünk egy túrát Villányba. Az Ördögkatlan-fesztivál dacára nem volt tömeg (lehet hogy éppen a fesztivál szívta el a tömeget a pincéktől, nem tudom), és szép kényelmesen, ráérősen csinálhattunk mindent, mindenhol volt idő ránk.

Lehet hogy csak a hely varázsa tette, de a pincesoron már az egyik kis "senki se veszi észre" helyen (Kecskés), színjózanul fogyaszta is igen erőteljes élmény volt egy ottani Cabernet Franc-t megkóstolni, és ez a pozitív élmény-széria folytatódott a többi helyen is ahol voltunk, más borokkal is. A közvéleményt megosztó Sauska (chardonnay-üket kivéve) engem speciel meggyőzött, és a tőle teljesen eltérő megközelítést alkalmazó Malatinszky is.

Persze elköltöttem egy nagy rakás pénzt olyan borokra amik megvásárlását azelőtt teljesen kizártnak tartottam volna, de nem bánom :) :B

Gyökeresen megváltoztatta a hozzáállásomat a borokhoz (de a barátnőmét is, szerencsére :D) Vagy csak erőteljesen tovább lökött a már megkezdett úton?

[ Szerkesztve ]

Whatever.

(#14) potyautas


potyautas
(lelkes újonc)
LOGOUT blog

Írta itt valaki, hogy nem szereti az édes bort. Édes bor nincs is. Nem mind bor, amit annak hívnak. Van olyan ismerősöm, aki sűrítményből készít gyorsfogyasztásra való italt. (azt is bornak nevezik.) Édeset, mert azt isszák a vendégek. Vétek szerintem az is, amikor kólával keverik. Aki bort akar inni, igyon bort! Ne az alkohol miatt! Ha úgy érzi megárt, akkor kevesebbet, de az legyen minőségi. Jó, ha annak a bornak neve is van, mert akkor meg tudjuk jegyezni, hogy milyet szeretünk. Ugyanis az a jó bor, amit én jónak érzek. Szóba jött már a Cabernet Savignon. Na, azt például kedvelem. Viszont ittam már gyors egymásutánban három félét, aminek ugyanez volt a neve. (más-más termelőtől) Ez esetben már tudtam, milyen hatást várok el tőle. Elméletileg három ugyanolyan bort ittam, amiből kiválaszthattam a jót, és a jobbat.

(#15) Parci válasza j.bravo (#13) üzenetére


Parci
(HÁZIGAZDA)

helyes, elindultál Az Úton... :)
(www.kezmuvesborok.hu , www.pincearon.hu -- ajánlott rendelési pontok, nagyjából a teljes kínálat okés mindkét helyen)

(#16) rup1u5


rup1u5
(PH! kedvence)

Egyik kedvencem:

Why don't you knock it off with them negative waves!

(#17) Mr.Csizmás válasza Parci (#15) üzenetére


Mr.Csizmás
(PH! félisten)

Parci doktor, nem akarlak külön PM-be zaklatni vele....2001-es tokaji aszú, 3 puttonyosnak milyen kvalitása van?

| Cicu & Cica IV | évvégi szekrénysöprés, mindenféle cucc: https://hardverapro.hu/tag/mr_csizmas

(#18) potyautas válasza Mr.Csizmás (#17) üzenetére


potyautas
(lelkes újonc)
LOGOUT blog

Bocsi, de a Tokaji aszú nem vörösbor.

Hajdanán vettünk a tecsóban egy nagyon szép címkés vörösbort (Soproni Kékfrankos) Ajándéknak szántuk, de aztán mégis megmaradt. Talán egy év is eltelt, amikor megláttam, hogy ereszt a dugó. Kibontottam, aztán kidobtam, hiszen romlott volt. Később a feleségem hozott Stájerországból ugyanolyan ízűt. Mégse volt megromolva a soproni?

(#19) dabadab válasza Mr.Csizmás (#17) üzenetére


dabadab
(Jómunkásember)

Ugyan nem vagyok nagy borszakerto, de egyreszt a bor neve onmagaban sokat nem jelent, csak konkret pinceszettel egyutt, masreszt meg egy edes feherbornak nem szokott tul jot tenni az, ha kilenc evig all.

DRM is theft

(#20) Mr.Csizmás válasza dabadab (#19) üzenetére


Mr.Csizmás
(PH! félisten)

:R

csak ezt akartam tudni :)

| Cicu & Cica IV | évvégi szekrénysöprés, mindenféle cucc: https://hardverapro.hu/tag/mr_csizmas

(#21) nem_tom


nem_tom
(őstag)

Nálam az igazán jó vörösbor, minőségi és minimum félédes. Bár volt egy kivételes eset, mikor is egy száraz, de minőségi bort vettünk haverokkal. Tisztára olyan volt, mint egy édes. Olyan jót még nem is ittam, azóta se. Sajnos már nem emlékszem milyen márka volt.

YouTube csatornáim > Tánc: http://www.youtube.com/user/RamPaGe93HST Gameplay és egyéb: https://www.youtube.com/user/kenyergameplay

(#22) potyautas válasza nem_tom (#21) üzenetére


potyautas
(lelkes újonc)
LOGOUT blog

Nem félédes, félszáraz. ;)
Javasolnám a Blauburgert. Azt ugyan még én is csak sofőrként - tehát valóban csak gyűszűnyit - kóstoltam, de nagyon tetszett.

(#23) nem_tom válasza potyautas (#22) üzenetére


nem_tom
(őstag)

Van különbség? :D

YouTube csatornáim > Tánc: http://www.youtube.com/user/RamPaGe93HST Gameplay és egyéb: https://www.youtube.com/user/kenyergameplay

(#24) potyautas válasza nem_tom (#23) üzenetére


potyautas
(lelkes újonc)
LOGOUT blog

Valójában nincs különbség. Régebben azt hittem, hogy a félédes és a félszáraz egy-egy fokozat, de nem így van. Attól függ minek nevezik, hogy milyen az alap bor. Az édesnek a kevésbé édes változata a félédes, a száraznak a kevésbé száraz változata a félszáraz. (azt hiszem, így van)

(#25) Parci válasza nem_tom (#21) üzenetére


Parci
(HÁZIGAZDA)

édes vörösbor "nincs", ezt ugye tudod?

(#26) raczger válasza Parci (#25) üzenetére


raczger
(őstag)

Régebben mikor Kisnánán jártam voltam borkóstolón és ott mondta a borász, hogy elvileg csak a Mátrában terem olyan szőlő, amiből lehet természetes módon (tehát cukrozás nélkül) édes vörösbort csinálni. Ittam is belőle, bár fogalmam sincs hogy tényleg igaz-e amit mondott.

www.movat.hu - http://bit.ly/2mIziA4

(#27) AdamBeyer


AdamBeyer
(újonc)

"Milyen az igazán jó vörösbor?"-kannás... :DDD

..:::Adam Beyer:::..

(#29) AdamBeyer válasza Kalandor (#28) üzenetére


AdamBeyer
(újonc)

A csőszPisti boránál pedig nincsen jobb:DDD(150Ft/l=halálos dózis)

..:::Adam Beyer:::..

(#30) nem_tom válasza Parci (#25) üzenetére


nem_tom
(őstag)

A boltokban pedig szoktam ilyennel találkozni. De nem vagyok borszakértő, úgyhogy várom az indokot. :)

YouTube csatornáim > Tánc: http://www.youtube.com/user/RamPaGe93HST Gameplay és egyéb: https://www.youtube.com/user/kenyergameplay

(#31) j.bravo válasza nem_tom (#30) üzenetére


j.bravo
(PH! addikt)

Szerintem épp azért tette idézőjelbe a "nincs"-et... :)

Amennyit én, abszolút kezdő borkedvelő tudok:
A száraz-félszáraz-félédes-édes besorolás a borban lévő ún. maradékcukor mennyiségére vonatkozna - azaz hogy a must cukortartalmából az erjedés után mennyi marad. A pontos g/l adatokra nem emlékszem.
Két dolgot vélek fontosnak megemlíteni ezzel kapcsolatban:

1.) "normál" szőlőből (azaz kivétel az aszú, a jégbor és hasonlók - de ezek ugye leginkább fehérek...) helyes borkészítési technológia esetén a cukor nagy része alkohollá erjed, azaz csak annyi cukor marad, ami alapján száraz minősítést kéne kapnia a bornak.
2.) le kellene kattani erről a besorolásról, mert (bocs a kifejezésért, de) a fogyasztó szempontjából baromság, de legalábbis lényegtelen. Ha egy bor száraz, az nem jelenti azt, hogy savanyú, vagy hogy összehúzza a szádat.
Bonyolult összetételű (többfajta anyag van benne mint gondolnánk), élő anyag a bor, hiba lenne kizárólag a cukortartalom alapján osztályozni.
Több anyag van, amitől édeskésnek vagy bársonyosnak érezheted, és nem cukor :)
Vannak országok/pincészetek akik rá se írják a palackra hogy száraz vagy édes.

[ Szerkesztve ]

Whatever.

(#32) j.bravo válasza Parci (#15) üzenetére


j.bravo
(PH! addikt)

(letelt a mod-idő az előző hsz-hez)

Köszi, megnézem!

(Thummererék vajon hogy állítják elő a Tréfli Cuvée-t? Az édes... izé, magas cukortartalmú vörös, és bár már jó rég ittam, kellemes emlékeim vannak róla... kíváncsi lennék hogy ízlene most)

[ Szerkesztve ]

Whatever.

(#33) mephi666


mephi666
(PH! kedvence)

bezárult a másik bejegyzésed és ide tenném on-ba, amiről ott beszéltünk, de ott off lett volna :)

2009-es teleki (villányi) pinot noir-ról mi a véleményed? ilyet még nem ittam soha és ebből vettem egy palackkal péntek estére... (szerintem a 789huf/üveg elég jutányos ár volt érte)

"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris

(#34) j.bravo válasza mephi666 (#33) üzenetére


j.bravo
(PH! addikt)

Belepofázok, ez kicsit gáz - de remélem tolerálható, Parci részéről is (feltételezem, mert hasonlót írt már nekem is - igaza van.)

A lényeg: az a lényeg, hogy a borral, amit veszel, iszol, te légy elégedett, te finomnak találd. Attól hogy valakinek (bárkinek) X ízlik, másnak lehet hogy az nem, Y ellenben igen.

A többi részletkérdés. :)

(ha tényleg érdekelni kezd a bor, akkor az árban megtestesülő fájdalomküszöb feljebb fog tolódni. Nemrég úgy voltam mint most te, és nagyrészt egy villányi illetve badacsonyi látogatás kapcsán változott meg a véleményem.
Teleki: a Csányi pincészet tömegtermelő. Vannak jó boraik, persze, és alkalmasint igen jó áron is lehetnek. Talán egy hasonlattal próbálnám meg a saját véleményemet érzékeltetni: Vehetsz a tescoban vagy sparban nagyüzemi gazdaságból származó zöldséget/gyümölcsöt, ami jó esetben nagyon ízlik - de ha megkóstolod ugyanazt a zöldséget ami egy (a dolgot komolyan vevő) családi (akár bio, akár sima) kertészetekből származik, akkor... vágod :)
Jellemzően 1000-2000Ft között már lehet igen jó nedűket találni.

No de mégegyszer: a lényeg, hogy te és akit megkínálsz vele, ti találjátok finomnak.

[ Szerkesztve ]

Whatever.

(#35) P00By


P00By
(PH! nagyúr)

Nekem most ez a kedvencem(Szeleshát Oroszlán 2007).

(#36) mephi666 válasza j.bravo (#34) üzenetére


mephi666
(PH! kedvence)

oké... végülis így szoktam általában, csak érdekel szakértőbb emberek véleménye, hogy mondjuk erről a "típusról" milyen a közvélemény :) örülök, hogy "belepofáztál" ;]

borból általában szeretek jobbat venni, nem túl drágán... egy ideig főleg a különféle egri medinák/merlot-k mentek... de a bikavér is a kedvencek között van a testessége miatt... abból pontosan nem tudom, honnan származott, amit bátyámtól kaptam, de az volt a best :R tavaly karácsonyra meg egyik "munkatárssal" hozattam termelői egri medinát... na, az is nagyon finom volt... a cabernet sauvignon-ok is még a kedvencek között vannak... most jön a hidegebb évszak és szerintem átállok megint sörről borra, ahogy ilyenkor szoktam... jó, nem viszem túlzásban, mert mondjuk hétvégente ha elfogy pár palack jóféle bor, az nem árt meg :) (beteg sem szoktam lenni tőle, mert jó bortól nem "betegszik" le az ember)

kb. 2 éve itt kecskeméten a főtéren kóstoltam valami erdélyi száraz vöröset... nem emlékszem már a fajtára/pincészetre (ritkán jegyzem meg), de az volt még olyan finom és testes, hogy azonnal vettem belőle egy üveggel :B

...általában így szoktam a borokkal járni... nagyjából ismerem a típusokat és tudom, mire számíthatok 1-1 választásnál és általában hangulatfüggő, épp mit szeretnék... akkor meg kiválasztok a kiszemelt típusból 1 palackkal a megfelelő árkategóriában és nem szoktunk csalódni :) ahogy eddig megtapasztaltam: kannás "borokat" leszámítva olcsón is ki lehet fogni jó borokat 5-600ft alatt... kicsit többért meg még jobbakat :K

[ Szerkesztve ]

"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris

(#37) P00By válasza P00By (#35) üzenetére


P00By
(PH! nagyúr)

"Most" júniusban ittam utoljára :)

(#38) Parci válasza P00By (#35) üzenetére


Parci
(HÁZIGAZDA)

tőlük a K2 egészen frankó kékfrankos. a merlot válogatásuk (Nomád talán? vagy Nyék...?) is pazar.

(#39) Parci válasza nem_tom (#30) üzenetére


Parci
(HÁZIGAZDA)

olyasmi, amit már írtak előttem. a lényeg, hogy lehet bort természetes módon készíteni, amikor akkora lesz a maradékcukra, amekkora megmarad, és lehet sűrítményezett mustból édesíteni, de akár simán cukorral is. van savpótlás is, tannin chips, mindenféle kémiai fityf.sz.

de igazából bor csak az, amit természetes módon annak készítettek. a többi annyira bor, mint amennyire a "reggeli ital" tej...

(#40) j.bravo válasza Parci (#39) üzenetére


j.bravo
(PH! addikt)

Az jutott még eszembe, hogy mintha lenne olyan, nem teljesen ördögtől való módszer (talán a megfelelő időpontban adagolt kén?) amivel le lehetne állítani az erjedést, hogy maradjon még cukor (persze az alkohol kevesebb lesz), és ezzel néha amúgy abszolút kulturált, minőségi kézműves borokat készítő borászok is élnének. Vagy keverem valamivel?

[ Szerkesztve ]

Whatever.

Copyright © 2000-2017 PROHARDVER Informatikai Kft.