Hirdetés

2020. július 11., szombat

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) Astroboy


Astroboy
(senior tag)

"Hozzátette, hogy Oroszország meg fogja akadályozni a Hold privatizálását, bárkitől is származzon az elképzelés."

Apa kezdődik!
Még a végén azon a bizonyos harmadik eszközön, vagyis a Luna-27 nehéz-készüléken fúrófej helyett harci lézer lesz?

(#2) t72killer


t72killer
(titán)
LOGOUT blog

Volt űrsiklójuk, le kéne porolni a Buran terveit oszt csókolom.

"A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

(#3) dokanin


dokanin
(tag)

Az tényleg fasza lesz, amikor majd háború robban ki a Földön a Holdért.

(#4) akaido


akaido
(addikt)
LOGOUT blog

Kár, hogy a StarTrek Föderációs kort már nem élem meg....

Szabad országban, szabad ember, szabad akaratából azt mond és azt tesz...amit szabad. UDS Ignition.

(#5) AxBattler


AxBattler
(félisten)

A gazdaságuk, és az olaj árfolyama olyan szinten hasít, hogy erre is fussa' nekik... :))

Cable management is for the weak!

(#6) Fred23 válasza AxBattler (#5) üzenetére


Fred23
(veterán)

Jaja, űrállomásról beszélnek, de a templom egere jobban áll anyagilag, mint a ruszkik. :DDD

(#7) Cifu


Cifu
(nagyúr)

Rogozin politikus, és nem a legtehetségesebb fajtából. Mondjuk az egyszerű emberek nyelvén kommunikálni tud. Ma ez sem rossz teljesítmény... :(

Azért pár információ az általa felvázoltakról:

Orosz űrállomás

Per pillanat ott tartunk, hogy egy szem tudományos modult (Nauka) sem tudnak évek óta elkészíteni rendesen. Úgy, hogy a modul alapját az 1970-es években tervezték, az 1980-as évek végén kezdték el gyártani és az 1990-es években fejezték félig be (a Zarja tartalék modulja lett volna anno).

"(az Angara A-5 szupernehéz orosz hordozórakéta a tervek szerint 2023-ra készül el)"

Itt szerintem Pali az Angara A5V-re gondol, a sima A5 következő indítása idénre van még beütemezve. Az A5V szuper-nehéz rakétának viszonylagosan nevezhető, 30-40 tonnás LEO képességgel bír (ie.: a Falcon Heavy 2db újrafelhasználható (és egy eldobott) első fokozattal hozza ezt kb.), ha egyszer elkészül. De jelenleg még csak beszélnek róla.

Orosz űrsikló

Először is az orosz űrsikló az amerikai űrsikló koppintása. Egyedül a hajtóműveket helyezték át róla az űrrepülégről az első fokozatra.
Másodszor a Szovjetunió széthullása után a hidrogéngyártó- és szállító infrastruktúra szépen szétrohadt a pénzhiány miatt. Újjá kéne építeni, valahogy.
Harmadszor a korábban legyártott elemek vagy már szétrohadtak, vagy szétszedték őket, vagy szétlopkodták őket, ami pedig még megvan, az az 1970-es évek színvonalát képviselte és az 1980-as években gyártották le. A naptár szerint 2020 van...

Új orosz űrhajó (bármilyen)

Jelenleg Rogozin legnagyobb teljesítménye az volt, hogy először kiírtak egy országos tendert a hivatalos elnevezésről, amin a Föderáció nyert. Majd rájött, hogy ez nem hangzik túl vagányul, ezért átkeresztelte Orjol-ra (Sas).
Ezt kb. 15 éve folyamatosan tervezik, nagyjából 1-2 éve lehet kész a végleges terv, és jelenleg úgy néz ki, hogy jó, ha a 2025-re kész lesz. Ha nagyon optimisták vagyunk...

A nagy amerikai vész és az erős orosz reakció

Sajnos Trump többet ártott szerintem az emberiségnek, mint a szeptember 11-ei terrortámadások és az utána alkalmazott W. Bush féle politika együttvéve, ezzel együtt ha hasonlóan ostoba kinyilatkozásokat teszünk, azzal nem a megoldást, hanem az eszkalációt érjük el csak...

Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

(#8) DjFlanker válasza Cifu (#7) üzenetére


DjFlanker
(tag)

Valahogy sejtettem hogy ez lesz a valóság :D

Jó pilóta alagútban nem katapultál

(#9) bkercso


bkercso
(veterán)
LOGOUT blog

csak akkor lesznek képesek állni a versenyt az agresszív, sokkal nagyobb anyagi erőforrásokkal rendelkező nyugati versenytársakkal szemben, ha minden erő egyetlen szervezetben koncentrálódik Oroszországban.
Pont ezért a szemléletért vannak lemaradva. :(

nincs aláírásom

(#10) Rocket6


Rocket6
(aktív tag)

Szerintem előbb a gazdaságukat kellene rendbe tenni, így ilyen formában semmi esélyt nem látok erre, hogy ez tényegesen megvalósuljon.

[ Szerkesztve ]

Cubase

(#11) Flashback válasza Cifu (#7) üzenetére


Flashback
(addikt)
LOGOUT blog

Ezért a posztért jöttem ide. :R

[ Szerkesztve ] Everything begins with an idea...

(#12) Braddock


Braddock
(őstag)

(#7) Cifu:
"Úgy, hogy a modul alapját az 1970-es években tervezték, az 1980-as évek végén kezdték el gyártani és az 1990-es években fejezték félig be"

Senki sem szólt nekik, hogy a 10 éves terveket hamarabb is be lehet fejezni? ;]

[ Szerkesztve ]

(#13) borg25 válasza Rocket6 (#10) üzenetére


borg25
(senior tag)

Szerintem már az nyereség lesz nekik, ha a szakemberek megmaradnak, vagy fel tudják készíteni őket, hogy 10 év múlva megtervezzék amit ma megálmodtak.

(#14) Necroman_Mk2


Necroman_Mk2
(senior tag)

A verseny mindenképpen dicséretes, de inkább csak fellengzős szavakat érzek a nyilatkozat mögött - ellentétben Kínával, de akár Indiával is. Az meg, hogy ismét nemzetieskedni akarnak az egyébként nemzetközi összefogásra építő űr meghódításában, az csak tovább rontja a kilátásaikat. És még csodálkoznak, hogy miért nem rajonganak az emberek az orosz politikáért?

(#2) t72killer A Buranról jutott eszembe .

"Élő gondolkodó lény vagyok, aki az információ tengeréből született!"

(#15) Reverend válasza Cifu (#7) üzenetére


Reverend
(tag)

:R

(#16) Cifu válasza borg25 (#13) üzenetére


Cifu
(nagyúr)

Rogozin tavaly dörgelmes levelet írt az orosz tervezőirodák vezetőihez, amelyben a rossz állapotú infrastruktúrát és a begyepesedett gondolkodásmódú vezetést tette felelőssé azért, hogy a fiatal mérnökök nem az orosz űriparban keresik a boldogulást.

Arról viszont nem beszélt, hogy nem azért áznak be a műhelycsarnokok, és töredezett, gazzal benőtt a járda a gyáregységekben, mert a vezetők a Porsche Cayenne után Lamborghini Urus-ra síbolták el a pénzt. Hanem azért, mert eleve alulfinanszírozott az orosz űripar, és egyszerűen semmire sincs pénz. Ehhez jön még a koncepciótlan, politikai alapú vezetés és a tény, hogy nem kis mértékben a nyugati megrendeléseknek, pénzeknek köszönhető, hogy az orosz űripar még talpon van.

Ez nem a 10 éves tervekről szól, hanem arról, hogy tervek, álmok vannak, pénz és hatékonyság viszont nincs. A Szemjorka (R-7) rakétacsalád gyakorlatilag az 1950-es évek óta az orosz űripar meghatározó eleme. A mai napig nem tudták kiváltani. Pedig terv volt ezer, amelyben nyugdíjazták volna...

Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

(#17) pilóta válasza Cifu (#16) üzenetére


pilóta
(veterán)

Most, hogy kiesik a NASA pénze, mennyire fogja megviselni vajon az Orosz űrprogramot? Nyilván azt nyilatkozta, hogy még jobb is így nekik, de azért azt kétlem...

Aki él és nem boldog, az téved!

(#18) Cifu válasza pilóta (#17) üzenetére


Cifu
(nagyúr)

Hivatalosan 2,7 milliárd dollárnak megfelelő rubel a költségvetése a Rosszkoszmosznak 2020-ra. A valóság nehezen megállapítható, mivel a ki nem fizetett (és elsíbolt) pénzekről jobbára csak a pletykákból vagy a politikai csatározások melléktermékeként értesülünk.

A személyes becslésem inkább 1,8-2 milliárd $ körüli, a korábbi adatok és pletykák alapján. De lehet, hogy még ennél is kevesebb.

Hozzávetőlegesen 200-250 millió dollárt fizet idén a NASA az orosz űriparnak, részben barter ügyletekkel, részben közvetlenül. Ez nem tűnik olyan soknak, de alsó hangon is közel 10%-a a Rosszkoszmosz költségvetésének.

Nehéz megmondani, hogy mennyire viseli meg az orosz űrprogramot ennek a kiesése. Feltehetően eléggé, ha az orosz állam nem tömi be ezt a lyukat.

Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

(#20) Perdedor válasza Fred23 (#6) üzenetére


Perdedor
(tag)

Erre azért nem vennék mérget. Mióta vén szeszkazán lelépett a porondról, hatalmasat fejlődtek.

(#21) ElEvEn11 válasza Perdedor (#20) üzenetére


ElEvEn11
(aktív tag)

Ahol a kínaiak is elhagyták őket ott ezt nem nevezném fejlődésnek. Plusz az ipari méretű lopás is erősen hátráltatja azt a "hatalmas fejlődést", amiről beszélsz. Pár éve, már nem tudom melyik tesztkilövés azért hiúsult meg, mert konkrétan anyagot loptak az állásról. A mérnökeik alulfizetettek, ezért sokszor nagy ívben tesznek a biztonsági előírásokra, amik nem az ő érdekeiket szolgálják és persze még sorolhatnám a hasonló példákat. De úgy tűnik nekem, hogy te ezt a menő orosz fejlődést szeretnéd valamiképpen promótálni a véleményeddel. :N Csak ez nem így van. Mondom: nyilvánvalóan Kína is megelőzte őket. Akkor hova fejlődtek? :U A Szojuzokat használják még mindig napi szinten, de érdemes elolvasnod Cifu nálam sokkal pontosabb leírását erről. :K

[ Szerkesztve ]

Szerintem az iLindowsdroid, egyedi GUI-val a világ legjobb op.rendszere. ;o)

Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.