Hirdetés

2022. május 23., hétfő

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) Diokhan


Diokhan
addikt

Persze. Minden fenyegetés, amit nem ismernek és amiből esetleg nem lehet részesedni. Szerintem ezen döntéshozók közül sokan még a telefonjukat sem tudják használni rendesen, nemhogy megítélni, hogy mivel jár a kriptobányászat az országra nézve. Szánalmas...

[ Szerkesztve ]

Scully: ...és úgy éreztem, mindenki engem üldöz. Mulder: Most legalább tudod, én hogy érzem magam általában.

(#2) biscuit


biscuit
aktív tag

"fenyegetést jelent a pénzügyi stabilitásra és az állampolgárok jóllétére"

[link]
Igaz, nem túl friss adat, de mint tudjuk, azóta csak jobban élünk!!!!
:U

#1Diokhan

Szerinted valóban ez az indok (mármint a cikkben leírtak)?!?! Oroszország kormánya akit érdekel az állampolgárok jólléte... :DD :))

[ Szerkesztve ]

Mióta Scarlett Johansson sztár lett jól alszom!

(#3) Lokids válasza Diokhan (#1) üzenetére


Lokids
őstag

Azért valljuk be, a kriptobáényászat nagy része egyszerűen csak szemét. Árampazarlás, semmi más. Az emberek nagyon nem arra használják amire lehetne. Amire lehetne, arra meg akkora erőforrás megy el, hogy csak azért van fenntartva, mert tőzsdeszerűen pénzt lehet vele keresni (már akinek).

If you chase two rabbits you will lose them both.

(#4) Zeki válasza Diokhan (#1) üzenetére


Zeki
nagyúr

Maradjunk annyiban, hogy ott nagyobb a maffia mint itthon. Sokkal.
Államilag szervezett hekkerek , dezinformátorok és társaik.
Nem, én sem hiszem hogy a lakosság a bajuk, inkább hiszem, hogy sok oligarcha kölyök vesztett egy halom pénzt mostanában, az apjuknak meg tele lett a hócipőjük. Az oligarcha apucik meg szóltak, hogy tenni kéne valamit...

(#5) C64


C64
őstag

Először betiltják a kriptopénzeket, azután jöhet a digitális rubel 😁
Ravasz.... És egyben szánalmas is!

Yᵒᵘ Oᶰˡʸ Lᶤᵛᵉ Oᶰᶜᵉ

(#6) Advent válasza C64 (#5) üzenetére


Advent
tag

Copy - paste china .

Psn ID: Muki-13 , Btag : LiquiDSuN#2963 , Steam : Liquid_Sun

(#7) Balu77 válasza Advent (#6) üzenetére


Balu77
senior tag

Pontosan!

Ezzel azt akarják megakadályozni, hogy az országból ki lehessen vinni valutát illegálisan. Kína is tiltja a pénzkivitelt, amit sokan kriptopénzekkel kerültek meg, amíg jobban oda nem léptek. Ha valami balhé törne ki az ukránokkal, akkor ez a tiltás még inkább érthető, hisz akkor a valuták megtartása még inkább létkérdés lesz a bekövetkező szankciók esetén.

izé

(#8) FattyDove


FattyDove
senior tag

"fenyegeti az állampolgárokat és a pénzügyi stabilitást."

Mondja az az ország, ami 150 millió lakossal kevesebb GDP-t termel mint Texas állam egyedül a maga kemény 29 millió lakójával...

[ Szerkesztve ]

(#9) Nyarlathotep


Nyarlathotep
csendes tag

Tiltsák is be ezt a piramisjátékot mindenhol, az kellene.

(#10) Abu85


Abu85
HÁZIGAZDA

Igen. Oroszország pénzügyileg híresen stabil ország, és persze nagy a jólét. :D

Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.

(#11) morgyi


morgyi
nagyúr

Az Ethereum egyik alapítója orosz. Ráadásul vannak felvételek, ahol orosz pártkatonék büszkén feszítenek a sráccal...
Meg röhögnek az usa bankrendszeren, hogy ez legalább független :U

A Linux rendkívül felhasználóbarát, csak megválogatja a barátait

(#12) Hobbbyt


Hobbbyt
őstag

Tudjátok, hogy valójában ez a kriptoőrület miért fog előbb utóbb hatalmas robbannással kipukkanni? Ezért mert valójában ezek a dolgok csak azoknak értékes akik ebbe komoly, valódi pénzeket fektettek. A föld népességének a pf.. 99%-a tökéletesen elvan nélküle, mert nem vagyunk érdekeltek benne. Nekünk nem jelent semmit, értékteken vacak. Míg a pénz intézménye egy valódi igény mentén alakult ki, a földön élő emberek 99.99%-a tisztában van azzal hogy pénzre van szüksége ahhoz, hogy élni tudjon. A kriptobányászat is valódi pénzbe kerül, és a hasznot/veszteséget is valódi pénzben mérik. Nem azért fektetnek bele, mert le akarják cserélni a pénzt, hanem azért, hogy több pénzt szerezzenek. Tök szép a mögé tett ideológia, csak épp nem igaz. Ez így semmivel nem több, mint azon kevesek tábora akiket lázba hoznak a limitált száriás baseball kártyák, és ezért hajlandóak sokat költeni.
:R

10 féle ember van: aki ismeri a bináris számrendszert, és aki nem.

(#13) k-adi válasza Balu77 (#7) üzenetére


k-adi
veterán

igen, most egy újabb szankció kényelmetlen szituációt teremtene

(#14) sittes79


sittes79
addikt

bassza meg nem lesz igy lambo sose :W

(#15) =Mentor=


=Mentor=
őstag

Veszélyes persze, egy diktátorra minden veszélyes amit nem tud irányítani, különösen igaz ez a Sztálinista Putyinra... Amúgy az orosz jólétet mutatja, hogy az egy főre jutó GDP nagyjából 2008-óta semmit nem nőtt náluk :D

Hobbyt: Ez egy vélemény (mármint hogy ki fog pukkanni), de az biztos hogy a hagyományos pénzekbe tartott pénz folyamos értékvesztést szenved el, a banki kamatokat meg inkább hagyjuk... Elég sok komoly cég fektet kriptóba, az okos ember akkor vesz amikor zuhannak a piacok és befektetők pánikolnak. Most épp ez a helyzet. Már bánom, hogy nyár közepén amikor a Bitcoin 30k-volt nem vásároltam, aztán meg se állt 70k-ig. Mutass még egy olyan befektetést, ami 2-3 hónap alatt megduplázódik. És akkor még nem beszéltünk az altcoinokról, aminél ha időben száll be az ember 30-50x-es profit is elérhető. Nyilván ha több tízmillióm lenne inkább ingatlanba fektetném, mert azért a kockázat jóval kisebb...

[ Szerkesztve ]

(#16) anulu válasza =Mentor= (#15) üzenetére


anulu
félisten

tehát akkor te sem a bankrendszer lecserélését látod benne, hanem a profit lehetőségét.

"Jelenleg a cloud nem más mint a sales által elhazudott és eladott utópia, egy ígéret, csalánba csomagolt mézesmadzag, amit az üzemeltetés f@$zával vernek" | Feel the power! Intel Core i7 | iPhone 11Pro 256GB | iPad Pro 2017 64GB | XBOX ONE X

(#17) morgyi válasza anulu (#16) üzenetére


morgyi
nagyúr

Ugye a pénznek van a cserén kívül egy értékőrző funkciója is. Ami a FIAT-okhoz képest jobban nő, de irdatlanul instabil. A bankrendszerhez képest meg jelen állapotában kurvára pazarló.

Van vele több baj, most hagyjuk a proof-of-work koncepciót, és tegyük fel, hogy a blockchain egyszerűen számolható, nem nehezedik, simán csak a blockchain részét tartod meg a dolognak.
Azaz elosztott így nem manipulálható főkönyv, illetve megosztott erőforrás.

Azért hogy az egyszeri user odaadja a "Kripto Bankrendszernek" az erőforrását, a bankrendszernek fizetnie kell. Ugye most is van tranzakciós illeték.
De mennyit? Mert ha a klasszik bankrendszer helyét venné át, akkor a rosseb se akar tranzankciónként irdatlan költségeket fizetni.
Ha meg nem fizet jól, semmi motiváció nincs arra, hogy valaki bányásszon, és odaadja az erőforrását a rendszernek.
Bukta az egész.

Ráadásul a banknak kurvára nincs szüksége a te nyeszlett VGA-d teljesítményére, beruház egy szerverparkra, aztán mivel a saját rendszere, magának nem fogja nehezíteni a számítást. Attól még alkalmazhat blockchain technológiát.

Ez olyan mint az áram nullszaldós elszámolása a napelemnél. Hidd el az áramszolgáltatónak kurvára nincs szüksége az általad megtermelt áramra, amit ráadásul köteles jó drágán is megvenni tőled. Csak rá van kényszerítve.

[ Szerkesztve ]

A Linux rendkívül felhasználóbarát, csak megválogatja a barátait

(#18) IgnisFatuus


IgnisFatuus
aktív tag

Minden "jólétben tobzodó" országnak rosszul eshet, amikor az emberek ahelyett, hogy hagynák elértéktelenedni a pézüket, inkább kiviszik az országból...persze, hogy tiltani kell, különben az egész monetáris politikájuk megy a kukába, ami az állami befolyást csökkenti....

Ryzen 9 5950x @4,4T5,1GHz, Aorus X570 Master, 32GB Patriot 4400MHz, 500GB Samsung 980 Pro M2, 2TB Intel M2, 2TB Adata M2, 2TB Kingston SATA, Zotac 2080Ti AMP! Extreme, SB AE-5 plus, Asus VG279QM, HyperX Cloud, Ozone Strike Pro, HP Pavilion 14

(#19) Necroman_Mk2


Necroman_Mk2
senior tag

Újabb BT áresésre felkészülni!

#15 =Mentor= "Elég sok komoly cég fektet kriptóba, az okos ember akkor vesz amikor zuhannak a piacok és befektetők pánikolnak."
Ez a valódi értékpaírokkal üzemelő tőzsdéken is így megy, csak ott van némi kontroll is. Pl. ha egy nap egy részvény árfolyama +X %-ot változik, akkor felfüggesztik a kereskedését. Na, a kriptotőzsdéken ilyen nincs, és emiatt a befektetők sokat bukhatnak. (Lásd #4 Zeki kommentjét itt.) És ha sok ember veszti el emiatt a megtakarítását, az bizony társadalmi elégedetlenséget szül - és a kormányok ezt nem akarják.

"Élő gondolkodó lény vagyok, aki az információ tengeréből született!"

(#20) Lacuss20 válasza morgyi (#17) üzenetére


Lacuss20
senior tag

Hallottam már sok dolgot, de ilyen hülyeséget, hogy az áramszolgátatónak nincs szüksége az áramra.... :D Az egész nyomorult világ az áramon függ és rohadtul kialakulóban van az energiaválság is... Igenis szüksége van csak sjanos amocskos kapitalista rendszer miatt nem úgy néz ki a dolog ahogy kellene. Lásd megtermel mindenki a háztetőn mindent magának apluszt pedig felnyomja a rendszerbe amit visznek oda ahol nincs elég majd máskor te kapod vissza... A gondolat is szánalmas, hogy létezik másféle rendszer amiben te termelsz többet mint használsz és a végén mégis te fogsz fizetni...

Élj úgy ahogy szeretnél, ne úgy ahogy mások elvárják.

(#21) Zeki válasza Lacuss20 (#20) üzenetére


Zeki
nagyúr

Az áramot nem lehet tárolni. És ha ZŐD áram kell, akkor atom fúj, szénerőmű fúj. Cserébe szopnak keményen a drága áram miatt a nyugatiak. Mert a hőszivattyúk, elektromos autók világában éjjel is kell áram.

(#22) Braddock válasza Zeki (#21) üzenetére


Braddock
őstag

"Az áramot nem lehet tárolni."
Hogymi?

(#23) Darthforce92 válasza Braddock (#22) üzenetére


Darthforce92
tag

Gazdaságosan, értelmezhető léptékben nem lehet tárolni.
A megújulók évszaki ingadozásáról nem is beszélve (főleg nap és víz)
Képzelj el egy óriási akksi packot, amit évente 1-2x töltesz/merítesz . Mindezt úgy ,hogy a tárolók bevétele a töltési-merítési ciklus számból adódik. (árkülönbözetből adódód nyereség)

(#24) Darthforce92 válasza Lacuss20 (#20) üzenetére


Darthforce92
tag

Amikor nincs fogyasztás akkor nincs szüksége, ennek ellenére a régi elszámolási rendszerben kötelező volt átvenni a nem szabályozható zöldáramot .
Ezért is hívták KÖTELEZŐ ÁTVÉTNEK.

(#25) morgyi válasza Lacuss20 (#20) üzenetére


morgyi
nagyúr

Hidd el hogy a piacon akárhol tud olcsóbban venni az áramszolgáltató, mint a kis hangyafingnyi áramod amit betermelsz.
Mondj még egy olyan piacot, ahol az eladó, eladási áron kénytelen visszavásárolni a terméket?
Ott az arany vs. törtarany. Réz alapanyag vs. méh telepen leadott réz ára stb...

Amúgy a lakossági összes felhasználás 26%-a az össz energiafelhasználásnak itthon, ebből hány százalék termel napelemmel?
És ebből mennyi termelődik vissza? Amit amúgy nem veszel ki télen mikor töredéke az amit meg tudsz magadnak termelni?

Ha hirtelen eltűnne a napelemesek betermelése azt az áramszolgáltató kb. észre sem venné betermelt energiában.

A Linux rendkívül felhasználóbarát, csak megválogatja a barátait

(#26) morgyi válasza Darthforce92 (#23) üzenetére


morgyi
nagyúr

Van, csak rohadtul környezetpusztító:

Amúgy környezetkímélő is van, csak nagyon új még. Svájcban üzemel egyenlőre teszt jelleggel:
[link]

Az ötlet maga kurva jó. Ugye az alap elv az, hogy a megtermelt energiát átalakítjuk valami mássá, ami jobban tárolható. A képen látható esetben a vizet pumpáljuk fel, és ha kell az energia turbinákon keresztül leengedjük egy alacsonyabban fekvő helyre.

A linken lévő megoldásnál meg a tárolandó energiából a robotvezérelt darukarok betontömböket pakolnak motoros csörlőzéssel toronnyá. A mozgási energiát pedig a betontömbök szabadesése során generátor üzemmódban működő motorral nyerik vissza.

[ Szerkesztve ]

A Linux rendkívül felhasználóbarát, csak megválogatja a barátait

(#27) FireKeeper válasza =Mentor= (#15) üzenetére


FireKeeper
nagyúr

Mutass még egy olyan befektetést, ami 2-3 hónap alatt megduplázódik.
Ugyanezzel a lendülettel 2-3 hónap alatt meg is feleződhet (volt is ilyen ugyebár).

És akkor még nem beszéltünk az altcoinokról, aminél ha időben száll be az ember 30-50x-es profit is elérhető.
azt hiszem a köznyelv ezt hívja pump-and-dump-nak.

#26: [link] :P

[ Szerkesztve ]

steam, GOG, uPlay: @petermadach || HotS: PeterMadach#2675 || Meshlicious <3

(#28) morgyi válasza FireKeeper (#27) üzenetére


morgyi
nagyúr

Toltak bele egy rakat zsét, befektetők is vannak. Talán lesz belőle valami. Sok kérdést felvet az tény. De legalább van aki gondolkodik rajta.

A Linux rendkívül felhasználóbarát, csak megválogatja a barátait

(#29) Ed_007 válasza morgyi (#25) üzenetére


Ed_007
aktív tag

Azért az áramszolgáltatónak a vásárolt áram esetében megvan az az előnye, hogy nem az áramszolgáltató pénze áll az energiatermelő infrastruktúrában, hanem a te pénzed meg a sok tízezernyi többi magánemberé, aki napelemet telepített stb.

(#30) Ed_007


Ed_007
aktív tag

" kriptopénzek gyors növekedését a spekulatív kereslet pörgette fel, az egész rendszer pedig egy pénzügyi piramisjáték karakterisztikájával bír, lufikat okozhat a piacon, fenyegeti az állampolgárokat és a pénzügyi stabilitást"

Ezzel teljesen egyetértek.

Mi a hozzáadott értéke a kripto infrastruktúrában annak, aki bányássza a koinokat? Elvileg a tranzakciókat validálják és cserébe kapják a koinokat, de van annyi tranzakció, hogy ennyi "hitelesítőre" van szükség, amennyi most pörög a piacon?

(#31) morgyi válasza Ed_007 (#29) üzenetére


morgyi
nagyúr

energiatermelő infrastruktúrában

A hálózat ami a napelemedtől az inverterig a tied. Az oda-vissza órától kezdve egészen a komplett hálózatig az áramszolgáltatóé.
Miért venné meg tőled ugyan annyiért amennyiért neked eladja és te 0-ra gyere ki?
Annak ellenére hogy te használod a napelem-inverter kombónál 100x drágább elektromos hálózatot, amit a szolgáltatónak karban kell tartania, fejlesztenie kellene stb...

Ne érts félre, nem azzal van a baj, hogy az egyszeri user támogatva van a zöld átállásban. Hanem hogy rá vannak kényszerítve a kurvára veszteséges áram vásárlásra a szolgáltatók, ellentételezés nélkül.

Ugye alapból a neked kiszámlázott kWh díjban benne van egy rakat hálózatfejlesztési, meg fenntartási hozzájárulás.
Szóval ezeket minimum le kellene vonni abból, amiért tőled megveszi. Hiszen abban az esetben is TE használod az áramszolgáltató infrastruktúráját, mert ugye télen kiveszed...

Vagy, az államnak kellene kompenzálni, ezzel támogatva a lakosságot. Rezsicsökkentés kb. ugyan ez...

De nem, ennyiért kell adnod/megvenned oszt csókolom, a többit oldjad meg magad... úgy is kurva nagy üzlet ez neked... majd kigazdálkodod...

Csak ugye eddig nem jött be itthon a matek, mert nem szálltak el egészen idáig a világpiaci árak, sőt még kerestek is valamennyit a hatósági árszabáson.
Gondolom az volt a nagy ötlet, hogy előbb utóbb nem éri majd meg a piaci alapon működő áramszolgáltatóknak szolgáltatni. És jöhet a visszautasíthatatlan ajánlat...

A Linux rendkívül felhasználóbarát, csak megválogatja a barátait

(#32) morgyi válasza Ed_007 (#30) üzenetére


morgyi
nagyúr

van annyi tranzakció, hogy ennyi "hitelesítőre" van szükség, amennyi most pörög a piacon?

Rosszul teszed fel a kérdés. Valszeg nincs. De hát ezért van a difficulty. Sok a hitelesítő, ezért az x darab tranzakció hitelesítésének menetét megnehezítik.
A difficulty nem attól nő, hogy hirtelen kurva sok a tranzakció. Hanem attól hogy megugrott a hashrate.

Pl. van egy példa coin, a neve legyen Shitcoin. A Shitcoin-t bányásszák 100-an, ez vígan elég az összes tranzakció validálására.
Hirtelen 1.000.000-an rárepülnek a shitcoin bányászatára. Meg is ugrik a difficulty, és hirtelen az eddigi alig növekvő tranzakció szám validálására már több mint 1.000.000 VGA kell hirtelen.

Amúgy az egészben kurva vicces, hogy szerintem (de javítsatok ki ha kurvára tévedek) ezen tranzakciók kurva nagy része a bányászok által kibányászott coinok minél előbbi kimentése fiat-ba. :DDD Persze ott is kell lennie a másik oldalon egy hülyének akit át tudsz verni, hogy adjon érte dollárt.

A Linux rendkívül felhasználóbarát, csak megválogatja a barátait

(#33) FireKeeper válasza morgyi (#32) üzenetére


FireKeeper
nagyúr

van egy példa coin, a neve legyen Shitcoin
I see what you did there ;] :DDD

steam, GOG, uPlay: @petermadach || HotS: PeterMadach#2675 || Meshlicious <3

(#34) sittes79


sittes79
addikt

én 3 év alatt 10.000 eur-ból csináltam 100.000-et, most mondtam fel munkahelyemen szóval nekem nincs gondom a kriptóval, mondjuk lambo még messze van

(#35) Lacuss20 válasza morgyi (#25) üzenetére


Lacuss20
senior tag

Mi a gond a téllel? Kedves szomszédom januárban konkrétan meghajazta a névleges termelési teljesítményét :) Tavalyi évben meghajazta az elhasználtat, miről beszélünk? Elektromos autó közepes hatótávval még kiszolgálja a saját rendszere annaka fogyasztását is. Éves szinten kijön 0-ba a felvett és termelt különbözete. Miért mi fizetjük meg a paksi beruházást amikor soha nem látunk belőle egy fillér energia költség csökkenést?! Kifizetjük amulti, gyárak energia igényét amik amúgyis lehúznak? Nos nem nem ez a megoldás. És igen vegye vissza annyiért amennyiért eladja. Ha már velem fizettet minden díjat, ha már szétrabolták az energiapiacot is haverok mutyi fanta címen.... a rendszer élből sz***r. Vannak országok a világon ahol az állam üzemelteti az energia szektort és nem a lakosságon élősködés vele a cél. :R :R :R Az állam nem egy ember és nem az lenne a célja, hogy felhasználva a hatalmat az éppen aktuális vezetők a lakosságot kizsákmányolják ;)

Élj úgy ahogy szeretnél, ne úgy ahogy mások elvárják.

(#36) Darthforce92 válasza morgyi (#26) üzenetére


Darthforce92
tag

"Amúgy környezetkímélő is van, csak nagyon új még. Svájcban üzemel egyenlőre teszt jelleggel:
[link]"

HOAX!!!

Egyáltalán nem környezetkímélő és nem is működik. Faszság az egész:
[link]

A szivattyús erőművek messze mindennél környezetbarátabbak egyébként. Szóval ennél nagyobbat nem is tévedhettél volna.

[ Szerkesztve ]

(#37) Darthforce92 válasza Lacuss20 (#35) üzenetére


Darthforce92
tag

Az, hogy pár napra vagy hétre nagyobb a nyárinál amiért a levegő jobban hűti a panelt napsütés közben. A téli átlagot veszed egy kalap szar és nem egy vagy pár napra kell áram nyilván.

(#38) morgyi válasza Darthforce92 (#36) üzenetére


morgyi
nagyúr

Ja már felvilágosítottak mekkora egy hoax.

A szivattyús tároló erőmű környezetbarát? Utána már lehet, miután kiválytál hozzá egy komplett hegytetőt... :U

A duzzasztó gátas erőművek is kibaszottul környezetpusztítóak.
És a környezetszennyezést itt nem CO2 kibocsájtásra értem... Hanem valós környezetrombolásra.

A Linux rendkívül felhasználóbarát, csak megválogatja a barátait

(#39) FattyDove válasza morgyi (#38) üzenetére


FattyDove
senior tag

Attól, hogy ki kell hozzá "vájni egy komplett hegytetőt", nem biztos, hogy környezetromboló lesz. Sokkal jobb megoldás, mint a duzzasztógát, ami nem csak a természettel, hanem komplett országokkal is kibaszik, akik lejjebb vannak a folyón.

Hosszú távon biztos, hogy jobban jár egy ilyennel a természet, mint 5 újabb szénerőművel (mivel az atom gonosz, és fujfujfuj, há' csernobil!!4!!4!44!!!4!).

[ Szerkesztve ]

(#40) Reggie0 válasza morgyi (#26) üzenetére


Reggie0
félisten

Nem tunik kornyezetpusztitobbnak, mint nehany stadion, de legalabb haszna is van.

(#41) Hobbbyt válasza Darthforce92 (#36) üzenetére


Hobbbyt
őstag

Mi annak idején az egyetemen kiszámoltuk, hogy Magyarországnak mekkora tárolókapacitásra lenne szüksége ahhoz, hogy érdemben ez működhessen. Ugye egy vizierűmő teljesítménye a vízmennyiség + ejtési magassságból fakad. Pontos számokra már nem emlékszem, de a végeredmény az, hogy ~fél balatonyni vízmennyiséget kéne fel-le mozgatnunk ahhoz, hogy érdemi megoldás lehessen. Ennek az energiatárolási módnak (is) nagyonnagy a vesztesége, a folyadék érintkezve a csőfallal lefele is meg felfele is nagyon sok energiát veszít a surlódás miatt. (A Bernoulli egyenlet csak bizonyos egyszerűsítő feltételek mellett érvényes, ami a surlódást elhanyagolhatóként számolja, pedig a valóságban nagyon nem elhanygolható, hisz egy családi ház fűtési körének mozgatásához is állandó 100-200 wattok kellenek szivattyú részéről)

10 féle ember van: aki ismeri a bináris számrendszert, és aki nem.

(#42) Reggie0 válasza Hobbbyt (#41) üzenetére


Reggie0
félisten

Azert nem annyira veszes a vesztesege. 75% ciklus hatasfok eleg jonak szamit, alig kevesebb, mint a legtobb akkumulatoros hatasfok.

(#43) Hobbbyt válasza Reggie0 (#42) üzenetére


Hobbbyt
őstag

Ez a 75%-os ciklikus hatásfok hogy jött ki? Én nagyon sokallom, főleg annak tudatában, hogy: Ideális, maximális hatásfokokkal számolva ~97% egy villanymotor hatásfoka, ~92% a legjobb szivattyú hatásfoka, 93% a legjobb turbina mechanikus hatásfoka, 95% egy generátor hatásfoka. Ez így nekem 1*0,97*0,92*0,93*0,95 = 78,84% jön ki, amiben még nincs benne a folyadék áramlásából számrazó nem csekély veszteség. És akkor minden a mostani tudásunk szerinti maximális hatásokkal üzemel. Ami hát ugye mindenki tudja, hogy csak egy elvi maximum. A valóságban én inkább 60-65%-ra számítanék.

10 féle ember van: aki ismeri a bináris számrendszert, és aki nem.

(#44) judas13


judas13
addikt

Kínai példa ragadós.👍 Kérem a következőt!

[ Szerkesztve ]

"Aki nem hoz döntést, az hatalmas döntést hoz." #StopPutin

(#45) morgyi válasza judas13 (#44) üzenetére


morgyi
nagyúr

Be is szakadt ma 31 ezerre a btc

A Linux rendkívül felhasználóbarát, csak megválogatja a barátait

(#46) Reggie0 válasza Hobbbyt (#43) üzenetére


Reggie0
félisten

Valami nem jo a kepletedben, mert egy vizeromu hatasfoka is 90% koruli manapsag. Pl.: [link]
Itt 86%-ot irnak: [link]

Amugy meg BME erosaramon is ezeket az ertekeket tanitjak. Biztos van vhol online is irodalma.

[ Szerkesztve ]

(#47) Hobbbyt válasza Reggie0 (#46) üzenetére


Hobbbyt
őstag

Na ez egy nagyon fasza pdf, jó volt kicsit feleleveníteni, mert annak idején nagyon imádtam tanulni ezeket, érdekeltek.
Olvasd el jobban azt amit küldtél, benne van mindenre a válasz, hogy miért írtam JÓL.
15. oldal alja és 16. oldal tetején van, a hatásfokokra számítás. A legjobb esettel is számolva (95%-os turbina) 85,81% a hatásfok. De azt elfelejted, hogy ez csak az egyik irány, ugyan ezt a vizet fel is kell pumpálni a tárolókba és a szivattyúk rosszabb hatásfokkal működnek, mint egy turbina. 90%-os turbinával és 90%-os szivattyúval a teljes kör, már ideális esetben is csak 66,01%-os hatásfokra képes. És akkor még mindig ideális a működési tartomány amiben nincsennek benne a leállások, újra indulásokból fakadó veszteségek, a vízszint csökkenéséből fakadó veszteségek stb.

[ Szerkesztve ]

10 féle ember van: aki ismeri a bináris számrendszert, és aki nem.

(#48) morgyi válasza Hobbbyt (#47) üzenetére


morgyi
nagyúr

Ekkora felületeken brutál párolgási veszteség lehet egy tárolós-szivattyús erőműnél

A Linux rendkívül felhasználóbarát, csak megválogatja a barátait

(#49) Reggie0 válasza Hobbbyt (#47) üzenetére


Reggie0
félisten

Jol elolvastam es utana is szamoltam, mielott linkeltem neked. Ha a 16. oldal tetejen levoket osszezorzod, akkor 0.97*0.96*0.97*0.95=0.8581 jon ki, Erre irtam, hogy 86%.

A vissziranyt pedig kenyelmesen ugyanennyinek vettem. 0,86*0,86=0,74

De maradjon a szivattyu 90%, a turbina 95% es akkor egyezzunk ki egy kb. 70%-ban :)

#48 morgyi: Kialakitastol fuggoen meg lehet szorni kulonbozo anyagokkal, amik csokkentik a parolgast, illetve visszaverik a napfenyt.

[ Szerkesztve ]

(#50) IgnisFatuus


IgnisFatuus
aktív tag

Hogy betiltották.....hangulatkeltés, kárörvendés....

Ryzen 9 5950x @4,4T5,1GHz, Aorus X570 Master, 32GB Patriot 4400MHz, 500GB Samsung 980 Pro M2, 2TB Intel M2, 2TB Adata M2, 2TB Kingston SATA, Zotac 2080Ti AMP! Extreme, SB AE-5 plus, Asus VG279QM, HyperX Cloud, Ozone Strike Pro, HP Pavilion 14

Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.