Hirdetés

2024. szeptember 10., kedd

Gyorskeresés

(#1) Krugszvele

Krugszvele
senior tag

legolcsóbb gold táp (LC POWER) 21 840 Ft
Be quiet! - 450W 80+ Bronze 20 670 Ft

Szerintem egy nevesebb bronz jobb, mint a legolcsóbb gold. Bár árakat nem írtál :)
a 4060TI/4070 most az alsó-középkategória? Sokan fognak ezzel vitatkozni :) Szerintem az már bőven a középkategória közepe. Néha teteje.

Bár nem játszok, de úgy gondolom, hogy az 1TB tárhely naaaagyon kevés egy gamer gépbe.

[ Szerkesztve ]

(#2) Paxker315 válasza Krugszvele (#1) üzenetére

Paxker315
addikt

kérdés inkább: ki gyártja ezeknek a tápoknak a belsejét? A System Power 9 CVT-s volt, a SyP 10 már HEC belsős.

A Seasonic ajánlata nem játékos ennyiért?

[ Szerkesztve ]

legyen üres

(#3) Krugszvele válasza Paxker315 (#2) üzenetére

Krugszvele
senior tag

Ezzel a Seasoniccal lehet, hogy meg is van a nyertes :)

(#4) Victoryus

Victoryus
addikt
LOGOUT blog

Ryzen 7 5700X3D ~88000Ft
2x16GB 3200/3600 CL15/16 DDR4 ~37000Ft
alaplap atx ~60000Ft
RTX 4060Ti 16GB ~214000Ft

Jó drága... félmillió

Eladó Lego: 42139 All terrain vehicle

(#5) Hieronymus válasza Krugszvele (#1) üzenetére

Hieronymus
addikt
LOGOUT blog

"LC POWER"

Évekkel ezelőtt a tápok legalja volt. Kiemelt helyen kezelték a veszélyes tápok listáján.
Lehet, megváltozott a gyártott minőség, bár nem hiszek benne.

Az 1TB SSD indulásnak elég. Később lehet bele tenni még SSD-t és/vagy HDD-t.
Filmeket, képeket nem kell gyors háttértáron tartani. A gép összerakáskor ezt lehet legjobban kompromisszumozni.
Szerintem.

Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

(#6) Paxker315 válasza Victoryus (#4) üzenetére

Paxker315
addikt

vagy mikro-ATX-szel spórolni. Sőt, 5700x3D helyett inkább AM5, szerintem.

legyen üres

(#7) ollie válasza Krugszvele (#1) üzenetére

ollie
MODERÁTOR
LOGOUT blog

Alsó-középként a középkategória alját értem. A 4060 Ti az alsó kategória teteje, a 4070 a középkategória alja.

(#8) ollie válasza Victoryus (#4) üzenetére

ollie
MODERÁTOR
LOGOUT blog

Igen, ennyi kb egy gép a középkategória alján. Alsó-közép a középkategória alja. Alsó kategória 250-300-tól kezdődik.

(#9) snecy20

snecy20
veterán

Ezek már csak az alsó-közepet jelentik? :Y Akkor jól lecsúsztak a dolgok idő közben.

Az Oroszországnak küldött iráni drónszállítmányok csak elnyújtják a háborút.

(#10) adrian360 válasza ollie (#7) üzenetére

adrian360
őstag

+170k vga az alsó kategória teteje , +240k a középkategóra alja ? az oszt igen 2021 covid alatt nem volt ez a szint :D

[ Szerkesztve ]

(#11) ollie válasza adrian360 (#10) üzenetére

ollie
MODERÁTOR
LOGOUT blog

Igen, a 4070 egy középkategóriás kártya. Van belőle 4 féle, a sima 4070 az leglassabb. A Covid alatt rosszabb volt.

A 4060 meg a legolcsóbb a jelenlegi Nvidia szériából.

[ Szerkesztve ]

(#12) csibe1 válasza snecy20 (#9) üzenetére

csibe1
addikt

Jahh, a Rózsadombon meg Lölöfalván... ;] :DDD

A cikkíró kicsit más ligában nézelődik, mint a nagy átlag. :U

" Bármi megtörténhet,még a pók is foghat halat. "

(#13) csibe1 válasza Krugszvele (#1) üzenetére

csibe1
addikt

Az LC POWER nálam a gagyi kategória volt, és maradt is.

Komolyan nem tudom minek került ez a bejegyzés ki, hacsak nem valami saját napló, de akkor meg maradt volna inkább offline.

Gold tápegység? Akkor miért nem Platinum? :O

Kicsit elbaszták valamerre a kalapácsnyelet valahol, mert eléggé fogalmatlannak tűnik az az író; csak dobálózik a szavakkal amit valahol olvasott.

Ez a nesze semmi fogd meg jól esete.

Amúgy meg van Milyen asztali gépet topik: [link]

Ott konkrét elképzelésekre ajánlanak gépet, nem csak a levegőbe feldobva a nagy általánosságot.

Ez így elég csúfondáros, de mondhatnám, hogy trollkodás az egész irományszerűség.

[ Szerkesztve ]

" Bármi megtörténhet,még a pók is foghat halat. "

(#14) adrian360 válasza ollie (#11) üzenetére

adrian360
őstag

Miért kellene egy alsó kategóriás gépbe rtx 4xxx kártya ha már eleve mondjunk egy am4-es CPU-t veszünk?

(#15) ollie válasza adrian360 (#14) üzenetére

ollie
MODERÁTOR
LOGOUT blog

AM4-ben az X3D processzorok a csúcsok. Egy 7600-as AM5-ös konfig többe kerül, és nem jobb.
Egy nagyságrenddel jobb az 5700X3D egy RTX 4070-nel, mint a 7600 egy RTX 4060-nal (árban kb egy szinten van a kettő, ha alaplapokat és ramot is hozzávesszük).

[ Szerkesztve ]

(#16) 8th válasza adrian360 (#10) üzenetére

8th
addikt

Ez van, a pc gaming sosem volt olcsó hobbi. 2005-ben a teljes havi fizetésemet úgy ahogy volt otthagytam a boltban egy X800XT kártyáért ami akkor erős középkategóriásnak számított, voltak nála nagyobb teljesítményű már SM3.0-t is támogató kártyák alig valamivel drágábban. Ahogy én látom az elmúlt két évtizedben nem változott semmi csak én lettem öregebb. Egy jobb középkategóriás videokártya ma is kb. egy magyar havi átlagkeresetbe kerül pont mint akkor. Annak azért "kicsit" örülök, hogy rég dobtam ezt a vonalat és nem kell félmillióért gépet építenem majd további súlyos pénzekért időről-időre frissítenem a hardvert benne. ez a része nem hiányzik a dolognak. De a lanpartik azért igen! :D

(#17) Dilikutya

Dilikutya
félisten

Valójában ami teljesen fölösleges, pláne alsó-középkategóriában, az az i7.

Nem vagyok perverz, csak haladok a korral. (Még mindig: Rock&roll feeling baby, rock&roll feeling.....)

(#18) janeszgol válasza Krugszvele (#1) üzenetére

janeszgol
félisten

A 4070 FHD 60-ban jó. Az egy FHD-s kártya. Esetleg még QHD, de a 4K kilőve. Sajnos látszik, hogy kimaradt (csúszott) az 5000-es széria, a játékok hardverigénye meg nőtt.

(#19) ollie válasza Dilikutya (#17) üzenetére

ollie
MODERÁTOR
LOGOUT blog

Az i7 12700K azért van a cikkben, mert nagyon olcsó, árban a középkategóriában van.

(#20) adrian360 válasza ollie (#15) üzenetére

adrian360
őstag

Nem jött át a lényeg, ha elfogadod hogy lehet ma is még am4-et venni akkor miért csak rtx 4060 a minimum, ott van egy csomó 3xxx kártya ami bőven elég alsó középkategóriás gépbe, és akkor nem kell a 170k kártyát belőni alsó kategóriába.

(#21) adrian360 válasza 8th (#16) üzenetére

adrian360
őstag

Erős közép kategória egy fizetés igen. Most meg azt mondja hogy egy alsókategoria annyi

(#22) ollie válasza adrian360 (#20) üzenetére

ollie
MODERÁTOR
LOGOUT blog

Mert 8GB-s kártyát már nem szabad középkategóriában venni, és a legtöbb Nvidia kártyán az van a korábbi szériákból, kivéve 3080/3090. 4060-asból is csak a 16GB-s jó, bár annak a teljesítménye is már elég gyatra.

(#23) Dilikutya válasza ollie (#22) üzenetére

Dilikutya
félisten

16GB-os nem csak a 4060Ti-ből van? Csak azt meg nem igazán éri meg, az olcsóbbak egy árban vannak a Radeon 7700XT-vel, 7800XT-vel, a drágább meg majdnem beéri árban a 4070-et.

Nem vagyok perverz, csak haladok a korral. (Még mindig: Rock&roll feeling baby, rock&roll feeling.....)

(#24) adrian360 válasza ollie (#22) üzenetére

adrian360
őstag

steam játékosbázis 80%-a 4-12GB VRAM-mal játszik, nyilván azért mert gyatra, és nincs élet 16GB vram alatt

van egy jópár 12 gb 3xxx kártya hamár a 8gb nem elég neked és spórólsz minimum 50k-t

(#25) freeapro

freeapro
senior tag

Szerintem ez a konfig inkább a középkategória teteje, mint alja. Nemrég ez a proci volt a csúcs.

(#26) ollie válasza freeapro (#25) üzenetére

ollie
MODERÁTOR
LOGOUT blog

4 éve volt a csúcs az 5800X3D, ez a kisöccse, olcsóbb, a középkategória alján van árban.

(#27) adrian360 válasza ollie (#26) üzenetére

adrian360
őstag

4 éve nagyon csúcs proci volt 5800x3d , mivel 2022 áprilisában jelent meg :U

(#28) freeapro válasza ollie (#26) üzenetére

freeapro
senior tag

Nem az árat, hanem a teljesítményt kell nézni. Milyen felbontásban milyen sebességgel jeleníti meg az újabb játékokat.

(#29) ollie válasza adrian360 (#27) üzenetére

ollie
MODERÁTOR
LOGOUT blog

És tényleg. De mindegy, mert ár szerint középkategória az 5700X3D. Különben is, mit kéne helyette venni középkategóriában? 12600K-t, amivel mondjuk 30-40%-kal kevesebb azt FPS?

(#30) d@vee válasza Victoryus (#4) üzenetére

d@vee
őstag

4070 Super perpil van 237-ért, proci/ram/lap jó, kell egy frankó bronze táp és középkategória, nem pedig az alja. És még mindig nem léptük túl az 500-at.

[ Szerkesztve ]

Ja

(#31) ZN1980

ZN1980
csendes újonc

Ha ennyi pénzt kiadnék gépért semmi szín alatt nem vennék AM4-es konfigot, kizárt.
Zöldmezős beruházás esetén csak AM5-öt vennék AMD vonalon.
Más a helyzet ha már van egy AM4 konfigom, akkor inkább még azt bővítgetném gyorsabb CPU-val.....már ha támogatja az alaplap a PCIE 4-et, ugye ez a videokártyák esetében fontos.

(#32) Hieronymus válasza ZN1980 (#31) üzenetére

Hieronymus
addikt
LOGOUT blog

Pontosan ez az alapvető kérdés a nyitóírásban lévő összeállítással.
Az AM4 már zsákutca. Nem lehet processzor cserével feljavítani a teljesítményt.
Nyilván ezért "olcsó" most.

Azt viszont mindenki maga dönti el, bevállalja vagy sem.

(#33) ollie válasza ZN1980 (#31) üzenetére

ollie
MODERÁTOR
LOGOUT blog

De drágább lenne az AM5-ös konfig.

(#34) ZN1980

ZN1980
csendes újonc

Olcsóbb lenne ha olyan AM4-es lapot veszel ami nem tudja a PCIE4-et, de gondolom nem ilyet ajánlanál.
Azt írtad tetszőleges alaplap, miért tetszőleges? Ha olyat vesz vki ami PCIE3-as akkor szűk keresztmetszet lesz a videokártyáknál...nem értem..van olyan AM4-es CPU ami szintén csak PCIE3-at tud....

Ha már PCIE4-es AM4 alaplapot veszel, néztem a PCX-en a legolcsóbb AM4 B550M 29900Ft, ennyiért már kapsz olcsó AM5-ös lapot is. Nem éri meg spórolni.

Memóriánál lehet hogy a DDR5 10 ezerrel drágább ha 32GB-ot veszel. Ami nem nagy különbség lévén hogy az egész konfig drága.

Processzornál a 7600 kb ugyanannyi pontot kap mint az 5700X3d, értem hogy ez utóbbi játékra jobb.

Én kizárt hogy ennyi pénzt egy AM4-es platformba tennék, inkább vennék 10-20-30 ezer forinttal drágább AM5-ös konfigot és nyugodtan hátradőlve várnám hogy milyen újdonságok jönnek az AM5 platformra.

Hozzáteszem még1x, ha AM4-em lenne, nem váltanék!!!! Új gépről van szó, ott nem észszerű az AM4 már.

Ne érezze rosszul magát akinek már eleve AM4-e van, nem kell váltani még egy ideig. Új gép más történet..

[ Szerkesztve ]

(#35) ollie válasza ZN1980 (#34) üzenetére

ollie
MODERÁTOR
LOGOUT blog

Nyilván nem olyan alaplapra gondoltam, ami rosszabbá teszi a konfigot.

Viszont a használható AM5-ös alaplapok kb 60-tól kezdődnek. A RAM sem úgy megy AM5-nél, mint AM4-nél. Utóbbinál szinte bármelyiket megveheted, és menni fog, az AM5 sokkal válogatósabb, és eleve 6000-es memóriát érdemes venni, amiből egy 32GB-s kit 50-60 ezer forint.

[ Szerkesztve ]

(#36) Dilikutya válasza ZN1980 (#34) üzenetére

Dilikutya
félisten

Valójában, ha árban jól jössz ki, semmi baj az AM4-el. A többség úgyse cserél pl. processzort a gép élettartama alatt, így nekik mindegy, lehet-e bele tenni újabbat. A PCIE3 sem olyan szűk keresztmetszet talán. Én egy dolog miatt nem vennék AM4-et: van újabb. Valószínűleg gyakorlati előny nem olyan sok van. :) De aki nem úgy ért hozzá, vagy nem érdekli, annak is jó az AM4.

(#37) freeapro válasza ollie (#35) üzenetére

freeapro
senior tag

Szerintem sokan túltolják az alaplap kérdést: 65 v.100W processzorhoz, 1pár ramhoz, 1 db videokártyához, max 2 db drive-hoz elég az Asus prime sorozat is.

(#38) ZN1980 válasza Dilikutya (#36) üzenetére

ZN1980
csendes újonc

Ez nem teljesen igaz. Mert ha esetleg 5-6 év múlva jut egy AM5-ös tulajnak eszébe fejleszteni, lehet hogy elég lesz egy procicsere és nem kell új alaplap meg minden.

De ha most kicsivel kevesebbért AM4-et vesz akkor ez az esély nem lesz meg.

Gyakorlati előnye nem sok van, majd kiderül hogy az AI mit hoz még. Plusz nemrég jött ki hogy egy Windows frissítés dob valamennyit az újabb AMD procik sebességén.

(#39) ZN1980 válasza Dilikutya (#36) üzenetére

ZN1980
csendes újonc

Most lehet tévedek, de ha vkit annyira nem érdekli a gépe akkor nem olvassa ezt a fórumot se,
- vagy nem vesz gamer pláne asztali számítógépet
- vagy eleve laptopot vesz ott nem téma a bővíthetőség

(#40) Gyuri27 válasza Victoryus (#4) üzenetére

Gyuri27
félisten

2x16GB 3200 22k / 3600 24k.
B550 35k-45k.
5700x3d 82-84k.

Máris spóroltam 30-45k-t.

Amd - Radeon - Ryzen

(#41) Victoryus válasza Gyuri27 (#40) üzenetére

Victoryus
addikt
LOGOUT blog

Ok :)
Én meg veszek egy Ryzen 8600G-t, 65e-ért egy alaplapot, meg 8GB ramot 13e, 512GB ssd 14e aprón.
147000 kereken, és kész is vagyok. A régi félkonfig meg csak elmegy 20 körül.
Ha alaptop is elmegy, akkor nagyjából 30e-ből kijöttem. :)
Igaz a ház meg a táp 10 éves, de az újabbak se tudnak semmi többet, csak tele vannak nyomva leddel. Na jó tápot kéne venni másikat, biztos ami biztos. Akkor az még plussz 20e.

[ Szerkesztve ]

(#42) Gyuri27 válasza Victoryus (#41) üzenetére

Gyuri27
félisten

A 8 giga ram 13k-ért bestbuy mikor ennyiért 2x8-at kapsz 3200-t.
Nemigen vagy tisztában az árakkal.
Egyébként egy apus gépet azért ne hasonlítsunk egy "gamer" gépez. Szerintem.

Amd - Radeon - Ryzen

(#43) ollie válasza Gyuri27 (#42) üzenetére

ollie
MODERÁTOR
LOGOUT blog

A 8600G-hez DDR5 kell.

(#44) Gyuri27 válasza ollie (#43) üzenetére

Gyuri27
félisten

Rendben. Akkor se lehet összehasonlítani. Csirkét az elefánttal.
Arról nem is beszélve, hogy dc hiányában az igp még rosszabb teljesitményt hoz és hát a 8 giga is limitál.
Netes, filmes konfignak meg ennyiért értelmetlen.

Amd - Radeon - Ryzen

(#45) Victoryus válasza Gyuri27 (#42) üzenetére

Victoryus
addikt
LOGOUT blog

Az alap megvan, aztán majd veszek egyszer vga-t is. 2x8GB ram lett végül. GTA5-öt viszi az igpu is.
Kicsit trollkodok, nem kell komolyan venni.
Így is, úgy is drága, pedig még a közép kategóriáig se jutottam el.

[ Szerkesztve ]

(#46) Hieronymus válasza Victoryus (#45) üzenetére

Hieronymus
addikt
LOGOUT blog

Igen. Drága a PC-s játszadozás.
A témanyitó írás megmozgatta a fantáziámat. Mi lenne ha összerakok egy játékra alkalmas gépet. Nem felső kategóriás, hanem butget gépet.

Ahogy átnéztem az alkatrész listát. Elkezdetem korrigálni időtállóbb alkatrészekkel, némileg gyorsabb felállásban.
A gép költsége akkora lett, amit nem akarok megfizetni.
Új pécére még nincs szükségem. Ha nagyon rám jön a játszhatnék, akkor veszek egy konzolt. :DDD

[ Szerkesztve ]

(#47) Gyuri27 válasza Hieronymus (#46) üzenetére

Gyuri27
félisten

Szerintem most nincsenek embertelen árak.

Persze a 80k egy 5700x3d-re nem kevés. Nyilván 5500-5600x3d és egy 70k körüli összeg jobb lenne.
De nem is kötelező egyből ezt venni.

5500-5600 verziói 40k alatt. A lap is kb ennyi. Ram 25k. Ez 105k.
Boltból új 3 év garis. Ház ha nagy igények nincsenek kb mindegy, ha nincs aprón 10k körül (procit is lehet vadászni, ramot, lapot nem éri meg az aprórol). Ez 115k. Táp ha nincs az 17k+, cpu hűtő kb 13k.
145k legyen 150. Ez eddig nem embertelen.

A kérdés a vga. 6700-6750 12GB kb 130k.

300k alatt megvagyunk. Ha próról nézünk, találunk ramot, házat, cpu hűtőt, (garis) vga-t. Meg még olcsóbb.
Van egy használható upgradelhető gépünk.

Nyilván jó dolog a konzol csak ha másra is kell a vas, vagy nem csak konzolon akarsz játszani akkor nem opció.

Amd - Radeon - Ryzen

(#48) Dilikutya válasza Hieronymus (#46) üzenetére

Dilikutya
félisten

Nem annyira. A 4K Ultra jócskán feláras, de az 1440p, 1080p rögtön nem kér annyit. Egy RX7600 is visz mindent. 32 colos 240Hz-es 4K monitort nem kell venni, és nincs baj.

(#49) Hieronymus válasza Dilikutya (#48) üzenetére

Hieronymus
addikt
LOGOUT blog

Ezzel a kártyával is elindul a spirál. A 8GB és 16GB memória között nincs nagy eltérés az árban.
Meg kellene nézni a teszteket. De felmerül a kérdés, hogy hasonló árban lehetséges jobb választás. Inkább nem fogok bele.
Majd ha desktop gépre lesz szükségem játékra alkalmasat rakok össze.
Az utolsó asztali gépem a C2D korszakból való volt. Mára már csak a tápegysége maradt meg. Nyilvánvalóan az is veszélyes hulladékká vált mára.

Viszont a 4K monitor csábító. Nem a játék, hanem az asztalméret miatt.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.