Hirdetés

2021. szeptember 21., kedd

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#2) Nilnarunion


Nilnarunion
tag

Bennem három kérdés marad:
Hogyan ellenőrződ ezt a gyakorlatban?
Gimnáziumban miért csak alsó tagozatban?
A felső oktatásban miért nem? ( Szélessávú internet a tantermekben, korlátozás nélkül. :U )
U.i.: Azért a fegyveres hasonlat kicsit erős… nem is kicsit. :Y

Nem igazam van, hanem véleményem. Mint itt mindenkinek.

(#3) Fecogame


Fecogame
veterán
LOGOUT blog

A 4 és 6 év közöttiek fokozatosan, napi maximum 1 órát használhatnának ilyesmit, míg a 6 és 8 év közöttiek maximum napi 3 órán, a 9 és 12 év közöttiek maximum napi 4 órán át.

Én még ezt is sokallom :U

Lassú a mobilinterneted? 4G/LTE antennák, közvetlenül raktárról ---> http://bit.ly/LTE_Antennak

(#4) Lenry


Lenry
nagyúr
LOGOUT blog

bár tökre egyetértek az ötlettel, de hogy ezt hogy lehetne a gyakorlatban kivitelezni, azt nem nagyon látom

Gvella Glan! | There are two types of people: Those who can extrapolate from incomplete data

(#5) Silεncε válasza Nilnarunion (#2) üzenetére


Silεncε
őstag

A felső oktatásban miért nem? ( Szélessávú internet a tantermekben, korlátozás nélkül. :U )

Az egyetemen korilag felnőtt emberek ülnek, ne kelljen már őket is korlátozni. Ha nem figyelnek előadáson (ami néha velem is előfordult) magukra vessenek. Arról nem is beszélve, hogy sokan használnak laptopokat, tabletet jegyzeteleshez, etc...

(#6) Hiftu


Hiftu
senior tag

Az addig rendben van, hogy az iskolakban korlatozzak a mobil hasznalatat.
De a tobbi nevelesi problema / hozzaallas / dontes.
A tarsadalom reszerol lehet, hogy hasznosabb lenne, ha kevesebb lenne a mobil hasznalat, de ezt a dzsinnt mar nem lehet visszagyomoszolni a palackba.
Valtoznak a dolgok, az emberek.

Tessék mondani, lehet itt hazudni? - Kaszt: Decker, Faj: Troll, Működési Terület: Prohardver

(#7) floatr


floatr
veterán

Tehát véletlenül sem az a baj, hogy érdektelen az oktatási/nevelési módszer manapság a modern médiafogyasztáshoz képest. Vegyük el a telefont, a tévét, a számítógépet, mert a boomer is így nőtt fel a kukoricagóréban palatáblával mezítláb a sárban, így kell a gyereknek is. Ja és vágjátok le a hajatokat, és menjetek katonának, mert attól lesz ember :D

(#8) mtz81


mtz81
tag

Ez az egész egy baromság! A nagyszüleim idejében a rádióra, a szüleim idejében a tv-re, az én időmben a számítógépre mondták, hogy attól lesznek hülyék a gyerekek.
Nem a kütyüktől lesznek ostobák, agresszívak, stb. az emberek. Egyrészt a nevelés hiányától, másrészt a genetika teszi. Ostobák, agresszívak, szociopaták mindig is voltak és lesznek is.
Az oktatás és nevelés hiányát nem kéne a kütyükre fogni, hanem az oktatásnak kéne követnie a tecnológiai fejlődést. Nem tiltani kéne, hanem megtanítani a gyerekeket a helyes használatára. Pl. az internet nem csak yt-ból és a fb-ből áll, hanem az hasznos információ feneketlen kútja is, ha jó helyen keresel.
Manapság előbb kérdezik meg egy munkahelyen, hogy értessz-e a számítógéphez, mint hogy tudsz-e írni-olvasni.

[ Szerkesztve ]

(#9) DDA40X válasza floatr (#7) üzenetére


DDA40X
tag

Ezt a "boomer" szöveget hanyagoljuk, jó? K. unalmas már. Meg még rengeteg másik átvett, idegesítő kifejezés. Ha a "boomerek" hülyeséget mondanak szerinted, akkor ti sem vagytok százasok, az állandóan idegenből átvett kifejezésekkel.

És hát igen, igaza is van annak aki a törvényt akarja hozni. Túl sok idő az, amit a kisgyerekek a telefonjukkal töltenek. Teljesen mértékben jogos lenne ezt az időt csökkenteni.

mtz81: Akár igazat is adhatnék, de csak kis részben. A mai fiataloknak az internet kizárólag facebookból és tiktokból meg youtube-ból, meg instából áll. Hiába van ott a "hasznos információ", nekik az nem számít. Sajnos a többség ilyen.

[ Szerkesztve ]

(#10) Nilnarunion


Nilnarunion
tag

Persze, amíg elölről nézem a laptopokat, addig a jegyzeteléshez. Amint a hátsó sorból nézel át a vállak felett kicsit rögtön árnyaltabb a kép… :DD
A teljesen betiltom a mobilt és a szélessávú YouTube hozzáférést biztosítók között, azért van még egy-két lépcsőfok.
Felnőttek egy fenét! :U
A kedvencem, hogy az oktató tartson érdekesebb órát és akkor majd figyelnek. “Te figyelj főni, legyen már érdekesebb ez a munka. Mert így inkább pornót nézek a neten.” :C

[ Szerkesztve ]

Nem igazam van, hanem véleményem. Mint itt mindenkinek.

(#11) mtz81 válasza DDA40X (#9) üzenetére


mtz81
tag

A többség ilyen is marad akkor is, ha eltiltjuk őket a kütyüktől. Akkor majd nézi a kereskedelmi csatornák "magas színvonalú" műsorait.
Aki hülye, az is marad! És ez nem a kütyük hibája.
A tiltással az a baj, hogy akit segítene a fejlődésben ezen eszközök használata, azokra a korlátozás negatív hatással van.

[ Szerkesztve ]

(#12) bLaCkDoGoNe válasza mtz81 (#8) üzenetére


bLaCkDoGoNe
veterán

"Nem tiltani kéne, hanem megtanítani a gyerekeket a helyes használatára. Pl. az internet nem csak yt-ból és a fb-ből áll, hanem az hasznos információ feneketlen kútja is, ha jó helyen keresel."

Ez egy gyönyörű idealista elképzelés, csak az a baj, hogy az "internet" mára ugyanarra az agyrohasztó színvonalra kezd süllyedni, mint a TV vagy a rádió, köszönhetően annak, hogy boldog-boldogtalan rászabadult és nem rest "tartalmat «gyártani»" (elnézést a számtalan idézőjelért), illetve ugyanolyan médiaeszköz lett, mint a fentiek. Emiatt a nagy tech cégek olyan véleményformáló platformok felett rendelkeznek, amit egyre nehezebb kikerülni ill. a torzító hatását ellensúlyozni. Amíg az emberek többségének a net a Facebook meg a YouTube, ki legyen az, aki megtanítja a gyerekeknek, hogy hogyan juthatnak el a "hasznos információ feneketlen kútjához"?

Biztos, hogy a tiltás nem jó megoldás, de én sajnos jelenleg nem látom, hogy mi lenne az.

"The parasite makes nothing for itself. Its only tools are taxes and tithes meant to trick you into offering what it has not earned. In Rapture we keep what is ours." [+] http://www.flickr.com/photos/blackdogone [+] 

(#13) L3zl13 válasza floatr (#7) üzenetére


L3zl13
nagyúr

A kimondottan szórakoztatási céllal készült tartalom szórakoztatóbb az átlag gyereknek mint az oktatási célú?
Ez olyan mintha a veseny autó gyorsabb lenne mint az átlag családi autók! Hát hogy lehetséges, hogy egy adott célra készített valami jobb abban a dologban amire készítették mint egy általános célú vagy más célra készült dolog?
A gyerekek cukros üdítő, édesség és gyors kaja fogyasztását se korlátozzuk, ha már itt tartunk. Az is csak valami boomer hülyeség lehet, csak mert a "kukoricagóréban palatáblával" felnőve nem volt nekik ilyen!

Aki hülye, haljon meg!

(#14) VIC20 válasza floatr (#7) üzenetére


VIC20
őstag

Jót büfögtél, fórumtárs? Egészségedre váljék!

(#15) Narxis válasza VIC20 (#14) üzenetére


Narxis
nagyúr

Pedig igaza van, mindig a tiltás a legkönnyebb út. Véletlen sem a tanítás, magyarázat, kommunikáció a témáról.

I do not fear, for you are with me. All those who defied me, shall be ashamed and disgraced. Those who wage war against me, shall perish. I will find strength, find guidance, and I will triumph.

(#16) VIC20 válasza Narxis (#15) üzenetére


VIC20
őstag

Az ,,igaza van" nem azonos azzal, hogy van igazság is abban, amit mond.

A ,,kukoricagóré", ,,palatábla", mindenekelőtt pedig a ,,boomer" kifejezés hangoztatása pedig nem más, mit buta és üres, személyeskedő fröcsögés, ami lezárja bármilyen értelmes diskurzus lehetőségét.

[ Szerkesztve ]

(#17) FattyDove


FattyDove
aktív tag

Na akkor vegyük sorra.

Először a TV miatt halt ki az emberiség
Ezután a vezetékes telefon miatt
Ezt követően az asztali gépek miatt
Majd az internet miatt
Majd az interneten játszó emberek miatt
Aztán az okostelefonok miatt
Most pedig sokak szerint épp az elektromos autó miatt

:DDD

(#18) nemlehet válasza L3zl13 (#13) üzenetére


nemlehet
őstag

Nyilván nem lehet egy az egyben versenytársa a tananyag a szórakoztató tartalomnak, de lehetne sokkal jobb az oktatás. A frontális tanítás nem hatékony. Interaktív feladatok kellenek, projecteket kell adni a gyerekeknek, tanuljanak meg kutatni, információt feldolgozni.
Pl a finneknél többnyire így megy, ott alig van már ilyen bemagolandó anyag. Készséget kell fejleszteni mert a lexikális tudás már sokkal kevésbé hasznos.
Rengetegen kiszakadnak az iskolából jó tanulóként, de egy projectet nem tudnak végigvinni mert soha nem tanultak meg csoportban dolgozni.

Nokia 3310->3410->3100->6500 Slide(RiP Nokia)->Acer Liquid Metal ->Xiaomi Hongmi-> Xiaomi Redmi Note 3

(#19) Robitrix


Robitrix
aktív tag

Hát öcsém kis fia is játszott az apja tabletjével 2-3 évesen. igaz leginkább autónak nézte és kijelzővel lefele autózott vele.. tűtűűűűűű.... A hatás nem maradt el a kijelző állapotát tekintve... :)

(#20) fatal`


fatal`
félisten

Éljen, hogy ismét belepofázik valamibe az állam, amihez amúgy semmi köze. Az, hogy a többség ezt még helyesli is, elszomorító.

Talán modernizálni kellene az oktatást.

(#21) Robitrix válasza nemlehet (#18) üzenetére


Robitrix
aktív tag

tökéletesen egyetértünk. Ha majd kikerül a gyerek az életbe és dolgozni kéne akkor a munkáltató nem az fogja érdekelni, hogy tudja mikor volt a mohácsi vész, mert bebiflázta a dátumát. Mondjuk én tudom, de eddig közel 39 éves munkaviszonyom során soha nem volt rá szükségem, hogy 1526.... Mint ahogy arra se volt szükségem, hogy elemezzem a Himnusz és a Szózat különbségeit. (ez volt a szóbeli érettségi tételem magyarból) De még azt se kérdezte meg tőlem senki hogy hogy is volt a nemzetközi munkásmozgalom az első internacionáléig. :)
Szóval egy munkáltatót majd inkább az fogja érdekelni, hogy ha ad egy megoldandó feladatot, akkor az érintett képes legyen önállóan vagy másokkal együtt működve megoldani. Amihez képes legyen felkutatni, értelmezni és felhasználni az adatokat. Ehhez meg kéne tanulni értelmezve és okosan keresni és feladatot megoldani hasonlóan az angolszász oktatási rendszerhez, ahol feladatokat kapnak a gyerekek egyénileg vagy csoportosan, hogy oldják meg. Szóval rossz útnak látom a az elektronikus eszközök korlátozását, ha önálló és csoportos problémákat megoldani képes felnőtteket akarunk nevelni. Az persze OK, hogy egy gyerek ne napi 12 órát nyomogassa a telefonját, de a mesterséges korlátozás baromság. Tényleg értelmesebb lenne valami féle okos felhasználásra tanítani és nevelni a gyerekeket. A járvány azért remekül megmutatta az oktatásban, hogy mennyire nem vagyunk felkészülve az elektronikus oktatásra. Mikor át kellett állni a jelenléti oktatás helyett valami újra. Azért igen csak kevés helyen sikerül megvalósítani. Szóval én valami féle vegyes rendszert képzelnék el, ami ötvözi a hagyományos oktatást és teret enged bizonyos részeken az elektronikus eszközökkel való információ szerzésnek és feladat megoldásoknak.

(#22) Robitrix


Robitrix
aktív tag

Tudomásul kell venni, hogy a világ megváltozott. a 21. században élünk, ahol egyre inkább valamiféle elektronikus eszközökön keresztül oldunk meg mindent. Tetszik nem teszik egy évtizede minden napi életünk része az okos eszközök és internet. És ahogy telnek az évek egyre inkább az lesz. Erre kell felkészíteni a jővő generációt nem pedig palatáblára a szénakazalban. Lehet, hogy ami generációnk már annyi és dinoszauruszok vagyunk a digitális világban. de a jövő a fiatalok kezében van. jobb, ha készülnek rá. Akár akarjuk akár nem a világ változik és nem a palatábla irányába.

(#23) Robitrix


Robitrix
aktív tag

amúgy fogadjunk, hogy az olasz parlament átlag életkora úgy 65 év... :) Csupa trottyos, aki semmit nem ért már az aktuális világból.... de a jövő világát nem is ők irják, hanem a mai gyerekek és fiatalok....

(#24) Robitrix válasza Robitrix (#22) üzenetére


Robitrix
aktív tag

Amúgy én is tapasztaltam. nem most úgy egy évtized, amikor még vezetékes netekkel baszakodtunk nem mobil telefonokkal. Történt., hogy szolgáltató váltás és szerződés kötéssel összefüggő bonyodalmak miatt nem volt otthon internetem. Aztán rá kellett döbbennem, hogy egy nap vagy 20-szor jut eszembe valami aminek utánnézés miatt vagy 20-szor fordultam volna a net vele megtudni. és 20-szor kellett rádöbbenem, hogy banyek nem tudom megnézni. Hiszen NINCSEN éppen internetem. :) Banyek teljesen olyan volt, mikor minden meghal otthon mert áramszünet van és semmit nem tud használni az ember. :) Azóta csak fokozódott a dolog a mobil net miatt. Persze gyerek koromban is volt lehetőség valaminek uána járni. Eszébe jutott valami az embernek. Aztán ha még fontos volt esetleg elmehetett a könyvtárba. Hogy ott megpróbálja 20 ezer kötet közt megtalálni azt, amit keres. Persze fogalomra indexelés nem létezett a könyvek közt, így benne volt a pakliban. hogy keresgél 3 órát az ember a könyvtárban majd semmit nem talál azzal kapcsolatban amit keres. Így leginkább az volt, hogy valami eszébe jutott az embernek, majd egy perc múlva feladta az utána nézést, mert leküzdhetetlen volt az utána járás nehézsége. Most 1-2 perc alatt utána járok valaminek, ha érdekel. Persze itt nem kell világmegváltó dolgokra gondolni. lehet, hogy a paprikás krumpli receptje a kérdés. :) De lehet, hogy hallok egy általam ismeretlen fogalmat és hirtelen nem tudom hová rakni. Vagy valami kifejezést idegen nyelven. Ma már nem hordunk a zsebünkben 30 nyelven papír szótárat, ha értelmezni kell 3 mondatot idegen nyelven.

(#25) floatr válasza VIC20 (#16) üzenetére


floatr
veterán

Az SMS-en is bukdácsoló politikus passzivisták nem fogják a megoldást szállítani azoknak a szülőknek, aki tesznek magasról a gyerekeikre. Ez az egész annyira sötét elképzelés, hogy erre tényleg csak annyit lehet reagálni, hogy ok boomer.

Szülőként mutass szórakozási alternatívákat a gyerekednek, tölts vele érdemi időt, tanárként vidd bele az eszközöket az oktatásba. Ma bemegy a gyerek a suliba és még most is azt hallgatja, hogy nem lesz nálad mindig számológép meg a zinternet. Az ilyenek mondják meg, hogy a játékok miatt van erőszak, aztán este félig ittasan végigverik a családot. Röhej az egész

(#26) Synthwave válasza floatr (#7) üzenetére


Synthwave
HÁZIGAZDA

Hiszen máris láthatjuk, hogy mekkora királyság, amikor a pulya a mobiltelefonján, az interneten/közösségi médián szocializálódik, és a szülő helyett néhány okosketyere neveli, nem?

Kisgyerekeknek az égvilágon semmi keresnivalója az interneten meg a közösségi oldalakon. Pont. Nem azzal van a baj, hogy kockul valami kütyüvel.

[ Szerkesztve ]

SKILLNUDGE - it kinda ownz you.▐ My Quake Live/DOOM PoVs(YT): http://tinyurl.com/oe5zwa2▐ 3dfx & Glide 4EVER▐Golden '80s-'90s▐▐▐▐▐▐▐▐ SZÁNKÓVAL A GERINCEDBEN NEM VIDÁM A KARÁCSONY.

(#27) Noukoum válasza Synthwave (#26) üzenetére


Noukoum
addikt

Kisgyerekeknek az égvilágon semmi keresnivalója az interneten meg a közösségi oldalakon. Pont.

Csak hogy itt a telefon- és tablethasználatról beszélünk, nem a közösségi médiáról. Az internettel meg semmi baj nincs amíg azt hasznos dolgokra használják.

„Kettős úton halad az emberi élet: Egyik a gyakorlat, másik az elmélet. ”

(#28) floatr válasza Synthwave (#26) üzenetére


floatr
veterán

Szerinted ez egy törvényen múlik? Ne csináld már, én legalább tudom, miről beszélek. Ha nincsen telefon, internet, tévé, konzol, ugyanúgy lesz más, amivel a "pulya" elcseszi az időt, ha az anyja-apja tesz rá. Kidobják otthonról, hogy ne zavarja az otthoni meghitt légkört, aztán megy bandázni. Szerinted a telefon a baj?!

Hányszor láttam már ezt a marhaságot: mi nem tartunk otthon tévét, mert az megmérgezi a gyerek lelkét; aztán elmegy szomszédba, vagy az első szülinapi buliba, minden gyerek játszik, ő meg leszedálja magát a tévével.

(#29) Synthwave válasza Noukoum (#27) üzenetére


Synthwave
HÁZIGAZDA

A kettő elég erősen egybefolyik. Mit csinál egész nap a telefonján és tabletén, ha nem a netet meg az ilyen szociális vesztőhelyeket böngészi meg chat alkalmazásokat használ? Nyilván vannak kivételek, de arra pénzt is mernék tenni, hogy elenyésző arányban vannak az olyan pulyák, akik főleg érdemi információszerzésre használják a webet, és nem arra, hogy szülői felügyelet hiányában jegyet váltsanak unikornisföldre.

-----------------------------------------------------------------------------------

#28 floatr: Nem, az internet, a telefon egy hasznos eszköz, viszont remek és kényelmes alternatívát kínál a nemtörődöm szülőknek, hogy rálumpolják a kölyköt, hogy az "elfoglalja magát", és ne kelljen nevelni, időt tölteni vele. Azt viszont már egyáltalán nem tartom hasznosnak, hogy az oktatásban is szerves részt képez a web. Persze a gyereket meg kell ismertetni a használatával, előnyeivel, hátrányaival, hasznosságával és veszélyeivel, meg értem én, hogy komfortos, de talán nem kéne a tanmenetet ettől függővé tenni (jó, most a koronavírus-járványtól tekintsünk el).

Az is egy más kérdés, hogy a videojáték mennyire mérgez meg egy naív, gyermeki lelket (ezt a kört a '90-es években már lefutottuk, és megállapítottuk, hogy nem igazán, hacsak már a születéskor nem volt kiégve valami fontos relé), meg az interneten áradó szenny (ami túlnyomó többségben van a nem szennyhez képest) mennyire teszi ugyanezt.

[ Szerkesztve ]

SKILLNUDGE - it kinda ownz you.▐ My Quake Live/DOOM PoVs(YT): http://tinyurl.com/oe5zwa2▐ 3dfx & Glide 4EVER▐Golden '80s-'90s▐▐▐▐▐▐▐▐ SZÁNKÓVAL A GERINCEDBEN NEM VIDÁM A KARÁCSONY.

(#30) floatr válasza Synthwave (#29) üzenetére


floatr
veterán

Van olyan pedagógus, aki tudja, hogyan kell a diákokat rávenni arra, hogy jól használják órán a telefont. Ha választania kellene a gyereknek, hogy egy Jókai könyvet lapozgat, vagy macskás videókat néz, akkor nyilván nem Noémi szerelmi élete lesz a vonzóbb alternatíva. Az oktatási rendszer a múltban él, és a tanárok is sokszor csak küzdenek.

(#31) kilua


kilua
aktív tag

Szerintem itt mindkét félnek igaza van.

Az a baj hogy a technológia annyira átalakítja a környezetünket, amivel az emberi genetika nem tud lépést tartani, és függőséget okoz. Ezt a függőséget a netes cégek ki is használják mert pénz, amivel kezdeni kéne valamit.

(#32) Noukoum válasza Synthwave (#29) üzenetére


Noukoum
addikt

Ezen az elven mindent belehet tiltani mert minden tud rossz, veszélyes, káros lenni. Tiltsunk be mindent az a megoldás ugye? Hogy mire használják a tabletet, telefont? Kommunikációra, tanulásra, olvasásra, játékra, film-videó-sorozat nézésre, közösségi médiára és még lehetne sorolni. Ugye mondanom sem hogy ha betiltjuk ezeknek az eszközöknek a használatát attól semmi sem fog megjavulni. Főleg úgy ha csak a gyerekeknek tiltjuk meg. Kialakult egy ellenség kép hogy az okostelefon a hibás mindenért, legalább lehet hibáztatni valamit.
A Dragon Ball is veszélyes volt a gyerekekre, ugye? Meg azok akik számítógép mellett nőnek fel azokból semmi nem lesz, az is megvan ugye? Legtöbbjüknek ma már gyereke van, normális életet élnek. Tudod annak idején sokan pont azt akarták mint te most. Ne nézzenek a gyerekek Dragon Ball-t és ne játszanak a gyerekek számítógépen.
Nem mindig a kifogást kell keresni hanem azt kell megnézni miért használnak a gyerekek sok közösségi médiát.
Csak úgy témaindítónak: 1. szülők nem, vagy csak keveset törődnek a gyerekkel. 2. rossz anyagi körülmények miatt ez a legegyszerűbb és legszórakoztatóbb elfoglaltság. 3. pocsék oktatási rendszer, ahol a tanárok még mindig ott tartanak hogy a diák azért nem figyel az óráján mert a telefont nyomkodja (nyilván nem azért mert katasztrófa az egész óra és nem köti le a diákot). 4. nem csak a diákok hanem "mindenki" ezeket használja, látják a remek példát stb.
Megint ott tartunk hogy alapvetően nem a közösségi média árt (vagy árthat) a gyereknek hanem annak túlzott használata. Ami mindenre elmondható legyen az könyvolvasás, sportolás, számítógépezés stb stb stb.

„Kettős úton halad az emberi élet: Egyik a gyakorlat, másik az elmélet. ”

(#33) Synthwave válasza Noukoum (#32) üzenetére


Synthwave
HÁZIGAZDA

Nem. Én azt akarom, hogy szülők foglalkozzanak a gyerekükkel, ha már a világra imádkozták, mert az átlag értelmi és neveltségi színvonal, ami a manapság tizenéves korosztályban nem kis méretekben megfigyelhető, nem csak elszomorító, hanem egyben ijesztő is. Mármint a tény, hogy öreg korunkra jó eséllyel ezektől fogunk függeni. Tisztelet a kivételnek, mert olyan is van, de nem úgy érzem, hogy az volna a jellemző.

Igen, a túlzott könyvolvasástól még a végén le tud írni egy értelmes, igényesen megszerkesztett, összetett magyar mondatot. :D

Nem kell bemutatni, hogy mi volt anno, csak a különbség az, hogy most már nincs feltétlenül valamiféle szűrő a fogyasztott tartalmakon. A magam részéről eléggé masszív kocka vagyok, és könyveken/képregényeken/NES-en/PC-n nőttem fel, de kint is játszottam sokat, nem voltam szociálisan kirekesztve, és manapság akkor látsz mobilt a kezemben, ha hívnak vagy én kezdeményezek hívást (esetleg a sötétben kell világítani). Akkor sem buzerálom, ha éppen várok valamire/valakire és unatkozom, pedig a "neveltetésemből" nem feltétlenül ez következne.

[ Szerkesztve ]

SKILLNUDGE - it kinda ownz you.▐ My Quake Live/DOOM PoVs(YT): http://tinyurl.com/oe5zwa2▐ 3dfx & Glide 4EVER▐Golden '80s-'90s▐▐▐▐▐▐▐▐ SZÁNKÓVAL A GERINCEDBEN NEM VIDÁM A KARÁCSONY.

(#34) Noukoum válasza Synthwave (#33) üzenetére


Noukoum
addikt

Attól még nem fognak a szülők foglalkozni vele, hidd el. Ez a korosztály kb pont annyira lenne értelmes mint ha okostelefon helyett a való világot nézné, meg call of dutyzna. Az meg egy régi toposz hogy a mostani generáció “sz@r”, 100 éve is ezt mondták nyugi. Minél idősebb vagy annál kevésbé érted meg a fiatalokat, nem rosszabbak ők csak mások.

A könyvolvasás is átmehet függőségbe, pont úgy mint bármi más. Lehet hogy te nevetsz rajta mert nem láttál még ilyet, de elég komoly dolog.. Nincs is sok belőle, relatív.
Igazából néhány sor alatt le is jött hogy téged zavar ha mások (fiatalok) okostelefont használnak, főleg ha sokat. Mert te másképp gondolkodsz, szerinted ez így nincs rendben. És ugye erre a legegyszerűbb megoldás a tiltás, papíron. Neked hogy esne ha holnaptól betiltanának minden olyan eszközt amin játszani lehet? Örülnél neki? Örültél volna neki ha a múltban betiltják és mondjuk x éves korodtól kezdve nem tudtál volna játszani?
És csak jelzem, itt játékról beszélünk. Az okostelefon sokkal több a fiataloknak mintsem egy játékra használt eszköz.
Azon lehet vitatkozni hogy ez helyes-e, vagy azon hogy mennyi lenne a helyes. De az hogy tiltsuk le őket az egészről az a lehető legrosszabb döntés. Apropó tiltás. 18. Év alatt nem lehet vásárolni cigit és alkoholt, milyen jó hogy ezzel a szabályozással sikeresen megszűntették a fiatalok alkohol és cigi fogyasztását. Vagy várj :F

„Kettős úton halad az emberi élet: Egyik a gyakorlat, másik az elmélet. ”

(#35) floatr válasza Synthwave (#33) üzenetére


floatr
veterán

A nálam öregebb generációk attól rettegtek, hogy ezek a fiatalok mindig csak a gép előtt ülnek, nemhogy kapálni mennének. Most az egyik legjobban kereső szakmát tolják az akkori fiatalok, amiből azért még talpon van a nyugdíjrendszer. Felesleges huhogni, hogy "ezek a mai fiatalok". Lesz bőven kivétel, de fel fognak nőni, és meg fognak élni. És nem a "telefonozás" lesz a buktató, hanem a politikai környezet, mert múltban élő emberek nem értik, ami történik körülöttük

(#36) arnyekxxx válasza mtz81 (#8) üzenetére


arnyekxxx
addikt

"Pl. az internet nem csak yt-ból és a fb-ből áll,"

Neked lehet. V1.0 átlagnak viszont de, az internet = fb/yt/aktuáismenőség

"Nem a kütyüktől lesznek ostobák, agresszívak, stb. az emberek. Egyrészt a nevelés hiányától"

A kütyüfüggés és a neveléshiány azért mutat némi kapcsolatot, egy függőt nem olyan könnyű nevelni akár heroinista akár fészbukfüggő és ha a gyerek az iskolában azt látja, hogy mindenkimás a telefonját basztatja és aki nem azt kiközösítik akkor te szülőként cseszheted a szuper nevelési elveidet.

[ Szerkesztve ]

(#37) Gargouille válasza floatr (#7) üzenetére


Gargouille
senior tag

+10

Mint két gyerekes apa, nekem is pont ugyanez jutott eszembe. Totálisan érdektelen és életszerűtlen iskola, ami nagyszerűen felkészít arra, hogy ha majd féreglyukon keresztül visszamegy a múltba a gyerek 200 évvel korábbra, akkor helyt tudjon állni jobbágyként. :D

Nem csoda, hogy nyomkodnák a telefont, ha egyszer az összes felnőtt is ezt csinálja körülöttük, még vezetés közben is, és a nagy részük a valóság helyett a Facebook-ban él. De azért a gyerekeknek tiltsuk már meg, mert ha leszabályozzuk akkor felnőttként biztosan nem lesznek olyan képernyőbe bambuló agyhalottak, mint azok akik épp meg akarják tiltani nekik. :)

(#38) Synthwave válasza Noukoum (#34) üzenetére


Synthwave
HÁZIGAZDA

Nem csak a "fiatalok", hanem bárki. Milyen felemelő is, amikor négy ember ül egy asztalnál, és abból három azt a szájbarakott telefont tunkolja ahelyett, hogy beszélgetne vagy bármilyen olyan cselekvést végezne, ahol értelme is van annak, hogy négyen vannak egy helyiségben. Nekem is akadnak ilyen ismerőseim, és a kezükből tudnám kirúgdalni az okostelefonjukat, hogy még akkor is le-lenéznek a képernyőre, mikor kifejezetten hozzájuk
beszélnek. Szimplán parasztság és/vagy andalító ignorancia a külvilág irányába.

Szerintem ez irgalmatlanul gáz, de ha szerinted ez rendben van, akkor hajrá. Látni kéne a különbséget azok a dolgok között, amik a mi generációnkat "rontották meg", meg azok között, amik a mostanit. Merthogy van, hiába próbáljuk szépíteni vagy betudni az "öregek sosem értik meg a fiatalokat" közhelynek.

Amúgy a ValóVilág sem igazán az én nemzedékem már, bár talán az még mindig egy fokkal életképesebbnek tűnt, mint meme/TikTok/instagram/reddit világ.

"Mert te másképp gondolkodsz, szerinted ez így nincs rendben. És ugye erre a legegyszerűbb megoldás a tiltás, papíron. Neked hogy esne ha holnaptól betiltanának minden olyan eszközt amin játszani lehet? Örülnél neki? "

Valószínűleg már nem hatna meg túlságosan, mert ritkán játszom, akkor is PC-n (a konzoljaim gyak. évek óta a port fogják), ha meg a Windows alapú PC-t betiltják, akkor érdekes világnak nézünk elébe, lehet, hogy már csak az össznépi parasztlázadás okán is érdekelne, hogy mi kerekedik ki belőle.

Mindenesetre a differencia annyi, hogy azok a dolgok engem nem gátoltak abban, hogy szociálisan funkcionális legyek, tudjak normálisan írni-olvasni vagy tanúsítsak egy alapvető jólneveltséget/tiszteletet a másik iránt, esetleg jobban megbecsüljem azt, amim van, az információt is beleértve.

A legszebb az egészben, hogy egész nap ezeken a vackokon lóg az emberek tekintélyes százaléka, de egy egyszerű Google keresést nem képes lefolytatni, hogy valamire választ találjon, pedig 0,000432 másodperc alatt 1 230 000 találat érkezne a nyomorára. Mennyi, de mennyi ilyen van. Ilyet még PH!-n is bőven látni, nem kell túlságosan messzire menni. Elég okafogyottnak tűnik a dolog, hogy még használni sem tudja azt, ami előtt a fél életét tölti.

"18. Év alatt nem lehet vásárolni cigit és alkoholt, milyen jó hogy ezzel a szabályozással sikeresen megszűntették a fiatalok alkohol és cigi fogyasztását. Vagy várj"

Hát nem tudom, ha nem huszonévesnek kinéző tizenéves vagy, akkor felénk már eléggé nehezen veszel cigit 18 alatt, mert minden környező dohányboltban személyit kérnek, ha egy kicsit is túl fiatalnak tűnik a vevő. Ha nincs nála, akkor sorry van, és mióta volt néhány durvább bírság, komolyabban is veszik a dolgot. Szóval ha meg nem is szűntette, de hogy csökkentette és jóval nehezebben elérhetővé tette, az biztos.

No mindegy, részemről befejeztem, mert nem látszik túl gyümölcsözőnek a posztírásba fektetett idő.

[ Szerkesztve ]

SKILLNUDGE - it kinda ownz you.▐ My Quake Live/DOOM PoVs(YT): http://tinyurl.com/oe5zwa2▐ 3dfx & Glide 4EVER▐Golden '80s-'90s▐▐▐▐▐▐▐▐ SZÁNKÓVAL A GERINCEDBEN NEM VIDÁM A KARÁCSONY.

(#39) FattyDove válasza Synthwave (#38) üzenetére


FattyDove
aktív tag

"Amúgy a ValóVilág sem igazán az én nemzedékem már, bár talán az még mindig egy fokkal életképesebbnek tűnt, mint meme/TikTok/instagram/reddit világ."

Akkor nekem mára ideje kikapcsolni az internetet. :DDD

[ Szerkesztve ]

(#40) Synthwave válasza FattyDove (#39) üzenetére


Synthwave
HÁZIGAZDA

Redditor két mém posztolása után? :DDD

[ Szerkesztve ]

SKILLNUDGE - it kinda ownz you.▐ My Quake Live/DOOM PoVs(YT): http://tinyurl.com/oe5zwa2▐ 3dfx & Glide 4EVER▐Golden '80s-'90s▐▐▐▐▐▐▐▐ SZÁNKÓVAL A GERINCEDBEN NEM VIDÁM A KARÁCSONY.

(#41) FattyDove válasza Synthwave (#40) üzenetére


FattyDove
aktív tag

Ne buktass le :(

(#42) fatal` válasza arnyekxxx (#36) üzenetére


fatal`
félisten

A 2000-es években a távoli rokonoktól tinédzserként ugyanezt a hülyeséget hallgattam csak az okostelefon helyett a PC-vel.

Ennek köszönhetően ma az egyik legjobban fizetett szakmám van és beszélek idegen nyelvet.

A digitális korszak előtt is voltak olyan szülők, akik nem foglalkoztak a gyerekükkel, aztán a gyerek az utcán lófrált és minden héten részegre itta magát a haverokkal. Mennyivel jobb volt.

Az egész problémakörre nem egy törvény a megoldás, hanem az oktatás modernizálásra, mert leragadt a XX. század közepén.

Ennyi erővel a gyerekvállalást is lehetne olyan szigorú feltételekhez kötni, mint az örökbefogadást. Természetesen ez sem megoldás és sokkal több problémát generálna, alapjogokat sértene.

#38: És úgy gondolod, hogy ezen egy törvény fog segíteni?

Amúgy a redittel mi a probléma? Biztosan én nem olvasok idióta subokat, de vannak normális közösségek.

[ Szerkesztve ]

(#43) bkercso válasza mtz81 (#8) üzenetére


bkercso
nagyúr
LOGOUT blog

Nem a kütyüktől lesznek ostobák, agresszívak, stb. az emberek.
Hangzatos vélemény :R , ám a mai alkalmazásokat mesterséges intelligenciával (is) optimalizálják a figyelem lekötésére. Ha napi 4-6 órányi figyelem kiesik "haszontalan", vagyis a személyes élettel nem összefüggő figyelemelterelésre, annak igenis társadalmi szintű hatásai is vannak. - Szerintem.

ÚJDONSÁG: MicroFluentDAC :-O ||bkercso HiFi eszközök: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/bkercso/keres.php?stext=&buying=1&selling=1&usrid=341946

(#44) FattyDove válasza bkercso (#43) üzenetére


FattyDove
aktív tag

"Ha napi 4-6 órányi figyelem kiesik "haszontalan", vagyis a személyes élettel nem összefüggő figyelemelterelésre, annak igenis társadalmi szintű hatásai is vannak. - Szerintem."

Ezt már hallottuk az internet és a PC-s játékok aranykorában is. Csak akkor azt volt a divat hinni, hogy minden neten lövöldöző gyerek egy szociopata tömeggyilkos lesz.

(#45) arnyekxxx válasza fatal` (#42) üzenetére


arnyekxxx
addikt

szinte biztos vagyok benne, hogy te nem nyomogattál pc-t az iskolábamenet/irodalomórán/szünetben/hazafelé/délután/este/bulibamenet/buliban/másnap/családiebéden/nagyiszülinapján a kétezres években szóval nem igazán találó párhuzam.

Ráadásul nem hiszem, hogy napi 16óra facebookolvasástól bárki a választott szakmája mestere lesz

(#46) arnyekxxx válasza FattyDove (#44) üzenetére


arnyekxxx
addikt

Ezt már hallottuk az internet és a PC-s játékok aranykorában is.

A Half Life nem volt veled 0-24ben, az okostelefon ott van és ez azért hatalmas különbség. Tényleg nem értem ti milyen világban éltek, amerre én létezek az tele van telefonzombikkal. Emberek halnak meg amiatt rendszeresen mert vezetés közben se képesek leszakadni a telefonjukról. megy a bringás és a telefonját basztatja. Megy a gyalogos a zebrán és körbe se néz csak a telefon. Ülnek a srácok csapatban és a telefonjukat basztatják.

[ Szerkesztve ]

(#47) joey04


joey04
titán

kivitelezhetetlen és egyben hülye ötlet.

(#48) bkercso válasza arnyekxxx (#46) üzenetére


bkercso
nagyúr
LOGOUT blog

Brit átlagcsalád megy a kislányuk balettelőadására: anyuka, apuka, 2 fiú, 2 tablet és két fejhallgató. Előttem ültek: a fiúk 1x sem néztek fel a tesójuk előadására a YT-ból.

ÚJDONSÁG: MicroFluentDAC :-O ||bkercso HiFi eszközök: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/bkercso/keres.php?stext=&buying=1&selling=1&usrid=341946

(#49) bkercso válasza FattyDove (#44) üzenetére


bkercso
nagyúr
LOGOUT blog

Eddig nem volt baj => most se lesz baj.
:R OK!

ÚJDONSÁG: MicroFluentDAC :-O ||bkercso HiFi eszközök: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/bkercso/keres.php?stext=&buying=1&selling=1&usrid=341946

(#50) prolad


prolad
őstag

Az egy dolog, hogy kb ellenőrizhetetlen, de nem lehetne, hogy inkább megtanítsam a gyereknek az okostelefon használatot techinikai oldalát és azt, hogyan használja felelősséggel és mértékkel? Így is van épp elég analfabéta a fiatal korosztályban is, akinek hiába lóg a kezében s telefon, aztán mégse tudja használni és minden héten "feltörik" valami fiókját, mert arra már nem tanították meg, hogy a jelszavait titokban kellene tartani.

Az oké, hogy az iskolában ne használjuk. Amikor elkezdtem, akkor se lehetett (bár akkor még messze nem volt ennyire elterjedt), elvileg elvehette a tanár, de akkor ment a szülő verni az asztalt, hogy képzeli. De ha adnék a gyereknek egy telefont, hogy tudjon hívni, ha baj van, ahhoz had ne legyen már gond, ha egy okostelefont adok a kezébe (már csak azért is, mert a butatelefonok gyakorlatilag kihaltak).

Hirdetés

Copyright © 2000-2021 PROHARDVER Informatikai Kft.